2023-03-21 52 瀏覽
📍粗店燒烤🍆烤茄子 $42燒烤必叫✨個人認為依個最好食,配料好多,大量嘅菜脯、蔥、辣椒,賣相已經令人垂涎三尺🤤燒得好香,食落超惹味,認真冇得輸😝🐑烤羊肉串 $28/2串羊肉串即叫即燒,一上台就熱辣辣👍🏻落咗好多孜然粉😌啱晒重口味嘅我,羊肉夠酥夠香,口感亦都好唔錯🥰再加上自己點多啲盤裏面嘅辣椒粉,食極都唔夠喉🍞炸饅頭 $18炸到金黃色✨再淋上煉奶,外脆內軟,而饅頭上面亦都撒左啲黑芝麻,所以會食到幾重既味道,好香口😌🦑烤魷魚 $22 & 燒雞中翼 $24烤得幾香脆,但略嫌有啲乾🫣一串既分量都算多👍🏻而燒雞中翼就不過不失,味道正正常常嘅水準🦑椒鹽魷魚鬚 $38份量夠曬多,裏面啲魷魚好爽口,夠曬彈牙😝⭐️好味指數: 7/10📍粗店燒烤 (旺角)旺角豉油街60-104號XX Arcade地下AB號舖
📍粗店燒烤

烤魷魚
燒雞翼

🦑烤魷魚 $22 & 燒雞中翼 $24

🦑椒鹽魷魚鬚 $38
份量夠曬多,裏面啲魷魚好爽口,夠曬彈牙😝

⭐️好味指數: 7/10

📍粗店燒烤 (旺角)
旺角豉油街60-104號XX Arcade地下AB號舖
烤茄子
2023-03-21 58 瀏覽
今次試左呢間粗店燒烤,呢間店真係值得一試!坐低嘅時候,店員非常細心地幫你不放孜然粉及辣粉,好貼心。而場內播放著唔同語言既流行歌曲,氣氛好好,竟然播到吳浩康既歌—討厭,好好聽!每一張桌都有吊起嘅紙巾,呢個細節真係十分有特色同埋細心。而店內嘅裝修簡潔舒服。至於食物方面,烤大扇貝夠鮮美,加上少量蒜頭辣椒,味道更加豐富;啖啖肉嘅秋刀魚好新鮮,肉質鮮嫩,味道濃郁;烤原隻魷魚燒得剛剛好,調味恰到好處,鮮味十足;牛肉串嘅肉質好有口感,肉味濃郁,真係好抵食。如果你鍾意飲啤酒,粗店燒烤亦有少見嘅哈爾濱啤酒同埋生啤,啤酒酸甜適中,好好飲!仲有好消息係,粗店燒烤開幕有新店優惠,提前訂位就可以享有8折優惠,真係好抵食!總括而言,粗店燒烤真係一間值得一試嘅燒烤店,特別係佢哋嘅特色細節同埋優惠,更加令人心動。如果你鍾意燒烤,一定唔可以錯過粗店燒烤!
今次試左呢間粗店燒烤,呢間店真係值得一試!

2023-03-19 41 瀏覽
旺角而家人來人往,相比起疫情這三年,總算遊客返嚟,街道人氣旺返啲。近波鞋街,洗衣街公園旁邊有間最近開嘅粗店燒烤,主要是串燒。店內環境好寬敞,枱與枱嘅距離足夠。每張枱天花吊落嚟好似一個個白色燈籠,望清楚啲原來係紙巾方便食客攞。枱上有個銀色盤,下面有蠟燭可以想串燒嘅時候慢慢㷫住食物,keep住溫度。粉絲蒜蓉蒸扇貝夠Juicy, 油炒香蒜蓉嘅香味。調味粉有花椒同孜然,可以點吓雞翼。炸饅頭幾crispy,可以中和一下孜然粉嘅味道。飲品主要係紙盒裝荔枝茶,罐裝可樂忌廉等。娃娃菜用錫紙盤上菜,個湯好夠味,有豉油,辣椒同蔥粒。
2023-03-18 43 瀏覽
新開冇耐串燒店 餐廳裝修整整齊齊 入座後自行掃二維碼落單. 每枱有個暖盤木架 服務員會直接將串燒放上去. 食物選擇不多比其他串燒店遜色. 串燒味道都是孜然粉&辣粉, 推介有炸饅頭& 燒蠔👍 茄子與其他串燒店特別之處是茄子上多了菜甫. 其他串燒普普通通. 粗店涼麵味道麻麻.
2023-02-28
2023-03-17 63 瀏覽
一直都想搵D抵食又好食既串燒店,呢間應該入到頭3。首先一讚係佢環保乾淨!! 食物選擇都算多,而家有個保溫爐,加分位。叫左燒雞皮,燒雞腎,燒雞軟骨。佢原先其實已有D調味,有D蒜呀,孜然粉味既味,想要辣就可以點佢D辣粉。燒雞軟骨好好食呀,仲有少少脆口。燒雞皮我平時比較少叫,因唔太食雞皮,但係一試就改左觀,又幾好食,唔係我想像中一咬就成口油既味道! 原隻魷魚都幾大份,仲可以自己剪size,唔會太UN。仲叫左羊肉串等等。土豆片都好好食,冇整到淋曬,食落係仲有少少爽口,很OK! 娃娃菜都係好食之選。下次想食埋佢既蜆,好似都好正咁! 而且算係抵食,2個人食都係400內!
2023-03-17 73 瀏覽
平時成日去呢條街食野,早排見到有間新開既串燒就一直好想試下。今日終於同埋男朋友黎食。入到去第一個反應係乾淨! 乾淨好重要,有時去到D串燒店,D煙出曬黎,成身味,而且會痴笠笠。但呢到冇呢個問題,好加分! 一黎staff會幫你放孜然粉同埋辣椒粉,所以落單個時串燒冇比你簡辣唔辣,原來就係自己控制辣度! 側邊會有一個爐咁樣,原來係for保溫架,咁就唔怕D串燒黎齊個陣會凍曬! 每次串燒都會叫既原隻茄子!! 茄子上面仲有D 菜脯,第一次咁樣食,同埋佢唔會過咸。另外仲叫左炸饅頭,好似平較少地方有,好好食。炸到岩岩好,外脆內軟,加埋煉奶,好正! 炸魷魚鬚應該都係即叫即炸,熱辣辣,仲好脆口! 韭菜個份量比我想像中多! 呢間下次可以encore,位置又方便!!
2023-03-17 24 瀏覽
呢間串燒店同一般嘅串燒店唔同,啲串燒感覺上係輕輕燒過所以唔會太乾仲好juicy,不過當然就會冇燒嘅耐咁香,我覺得係一間for唔重口味人食嘅串燒店。呢度嘅價錢都算抵食,特別係燒生蠔都只係$38兩隻,另外比較特別嘅係烤茄子,除咗蒜蓉仲加上大量嘅菜譜,仲有舖頭會吊起一包紙巾方便你用幾得意😂烤生蠔 $38/2隻韭菜$16/1串烤茄子$42/1份五花肉 $18/2串海中蝦$39/2串牛肉串 $28/2串娃娃菜$12/1串土豆片$14/1串虎皮尖椒$16/1串雞軟骨 $24/2串烤魷魚$22/1串

烤生蠔 $38/2隻

虎皮尖椒$16/1串
雞軟骨 $24/2串

烤魷魚$22/1串

2023-03-15 40 瀏覽
聽日晏晝約咗朋友喺旺角食lunch,但我又唔係好肚餓,就揀咗呢間有串燒食嘅餐廳。朋友叫左個set lunch,洋蔥燒牛肉飯$52。 牛肉份量都算幾多,加左啲日式醬汁,撈飯食幾好!我地叫左幾樣串燒:羊肉串$28/2串雞翼 $24/1串兩隻虎皮尖椒 $16炸饅頭 $18除左雞翼普通啲之外,其他我都好鍾意❤️羊肉串肥瘦適中無膻味,好香口!虎皮尖椒原條上,唔會好辣,燒得剛剛好!饅頭亦都係即刻炸起,熱辣辣又脆卜卜,一定要點練奶食,一流!食到咁上下先發現頭頂寫住「粗店」個袋係裝紙巾🧻😂一直以為係全店裝飾😂呢個諗頭幾好!下次如果放工想食串燒,絕對可以再黎,香港黎講價錢非常合理!

我地叫左幾樣串燒:
羊肉串$28/2串
雞翼 $24/1串兩隻
虎皮尖椒 $16
炸饅頭 $18

下次如果放工想食串燒,絕對可以再黎,香港黎講價錢非常合理!
虎皮尖椒
洋蔥燒牛肉飯
虎皮尖椒
2023-03-14 24 瀏覽
呢間燒烤鋪都開佐一段時間 一直經過見到都覺得裝修風格好特別👍🏻👍🏻同其他串燒店有D唔同~今日終於約到朋友黎食下呢個”輕食” 一坐低朋友就叫佐枝哈爾濱大啤酒係香港第一次飲呢款啤酒 好特別 而且唔貴WOR 😝😝再黎叫佐D串燒 D調味超級岩我胃口😍😍😍本身入去個陣係飽飽地 都忍唔住越叫越多呀而且店員好NICE又好有禮貌呀見我REMARK簡佐唔辣專登提我邊款串燒本身有少少辣😋好warm 好好人🥰🥰🥰
同其他串燒店有D唔同~
今日終於約到朋友黎食下呢個”輕食”

一坐低朋友就叫佐枝哈爾濱大啤酒

見我REMARK簡佐唔辣專登提我邊款串燒本身有少少辣😋
好warm 好好人🥰🥰🥰
2023-02-22
2023-03-11 44 瀏覽
📎餐廳類別:串燒🔥⏰用餐時段:晚上8:30呢間餐廳新開 主打串燒😍餐廳裝修簡約 坐得好舒服好適合坐下傾住計慢慢食👅八點幾去到 入座率九成🙀職員好nice 一去到就安排座位👏🏻調味料有孜然粉&辣椒粉🌶️不過串燒本身都有小小調味🙇🏻‍♀️串燒 燒好送上枱就食得 唔會成身味 正😼(店舖好窩心 準備多個盤for保溫👍🏻👍🏻)嘢食方面 選擇都算幾多 種類包括肉類/海鮮類/蔬菜類/麵類…我哋揀咗好多好多嘢食 下面逐一介紹📝飲品方面選擇比較少 我同朋友都揀咗茶諗住食串燒 茶可以幫助消油膩🤣🤣🤣😋今個同朋友2個人食揀咗好多款串燒✋🏻🤚🏻 (🌟為推薦)📌 牛肉串📌雞皮📌雞中翼📌羊肉串🌟夠香又嫩📌五花肉📌腸仔📌烤魷魚🦑🌟好食有咬口夠味📌海中蝦🦐📌鮮東菇📌烤茄子🍆 🌟好香😍📌錫紙卜卜硯📌炸饅頭🌟📌雞軟骨🌟📌翠玉瓜🌟兩個人差啲食唔晒🤣好飽好滿足🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🍽餐廳環境:🧡🧡🧡🧡💛🙋🏻‍♀️餐廳服務:🧡🧡🧡🧡🧡👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳味道🧡🧡🧡🧡💛💲性價比:🧡🧡🧡💛💛(5🧡最高)

📎餐廳類別:串燒🔥

職員好nice 一去到就安排座位👏🏻
調味料有孜然粉&辣椒粉🌶️
不過串燒本身都有小小調味🙇🏻‍♀️
串燒 燒好送上枱就食得 唔會成身味 正😼
(店舖好窩心 準備多個盤for保溫👍🏻👍🏻)
嘢食方面 選擇都算幾多
種類包括肉類/海鮮類/蔬菜類/麵類…
我哋揀咗好多好多嘢食 下面逐一介紹📝
飲品方面選擇比較少 我同朋友都揀咗茶
諗住食串燒 茶可以幫助消油膩🤣🤣🤣

😋今個同朋友2個人食
揀咗好多款串燒✋🏻🤚🏻 (🌟為推薦)
📌 牛肉串

• 羊肉串
  • 翠肉瓜
  • 烤魷魚
2023-03-10 52 瀏覽
上次同朋友喺附近食嘢見到呢間新開嘅串燒店見到有生蠔同扇貝食即刻bookmark 低!!今日大概9:00嚟到食唔使等位非常之好!!店舖用QR code落單非常方便 但如果Menu有圖會更加好💪🏼💪🏼見到有羊肉串即刻叫咗嚟試肉質非常淋 非常驚喜👍🏼👍🏼👍🏼生蠔同扇貝 都有少少辣生蠔都比我想像中大隻🥰🥰都幾鮮甜😋😋😋性價比都幾高反而扇貝就爭少少🥲🥲未到唔係話好出眾不過份量好足夠仲叫咗客我最愛既炸饅頭🥰新鮮炸起 係煉奶唔夠多姐😗😗不過太肚餓唔記得咗影相😂😂所有嘢都係熱辣辣新鮮整的下次再嚟試過其他嘢食!!
上次同朋友喺附近食嘢
見到呢間新開嘅串燒店
見到有生蠔同扇貝食
即刻bookmark 低!!
今日大概9:00嚟到食
唔使等位非常之好!!
店舖用QR code落單
仲叫咗客我最愛既炸饅頭🥰
新鮮炸起 係煉奶唔夠多姐😗😗
不過太肚餓唔記得咗影相😂😂
所有嘢都係熱辣辣新鮮整的
下次再嚟試過其他嘢食!!
2023-03-10 61 瀏覽
最近旺角開左好多串燒餐廳,今日黎嘅呢間又係開左冇幾耐,門口已經明碼實價擺左個餐牌喺度,仲有新張優惠添。品種都幾豊富,都係平時食燒烤會嗌嘅嘢食,一坐低店員就推介我地食生蠔,而家做緊優惠38蚊有兩隻,咁我地當然要試一試啦。一上菜,果然名不虛傳,蒜蓉足料,生蠔亦都多汁嫩滑,唔會燒到過晒龍。另外都推介大家黎到都要試下烤羊肉串,28蚊兩串真係唔算貴,羊肉香口仲要唔酥,拍得住大牌火鍋店嘅出品 每除此之外,仲有錫紙系列同埋小食類都係推介,小食我地就叫左炸饅頭,黄金蠔仔同埋椒鹽魷魚鬚,每一樣出品都非常高質存伏,大家可以放心燒烤店都會有好食嘅炸物 唔好唔記得仲有燒烤比食嘅金針菇,呢度亦都唔會欠奉。最後就係非常考究燒烤店功力嘅烤茄子,食落認真係有驚喜嘅
2023-03-07 47 瀏覽
粗店燒烤呢一間係喺豉油街嘅地舖,專門食燒烤,經過門口真係好香!又因為疫情好耐無番過大陸食串串燒烤,就來食啦~ 雖然係一間燒烤店,但又唔會好大浸油煙或者好污糟嘅感覺,整體來講裝修幾新穎同乾淨,坐嘅地方都好闊落!一坐低店員首先會幫你加辣椒粉同埋孜然粉,咁你一陣食串燒嘅時候就可以根據自己嘅喜好再加調味料,同埋枱上面有一個長方形嘅木盤,下面會有兩個小小嘅酒精燈,店員點火之後跟住塊板就會有保溫嘅效果,一陣就會放啲串燒上去~ 燒烤方面:叫左羊肉串 $28、雞中翼$24、雞腎$24、烤茄子🍆$42、土豆🥔片$14、虎皮尖椒$16肉就一定要叫,如果本身食羊肉嘅話我都幾建議食羊肉串,因為佢肥瘦適中,唔會乾柴,羊肉燒完逼出嚟嘅油脂好香好有滿足感,食落唔會有膻味亦都唔會韌!雞翼個皮燒至微焦,一咬落去脆卜卜,入面唔會乾,加埋孜然粉嘅味道非常之夾!蔬菜方面一定要叫青椒🫑,虎皮尖椒燒得岩岩好,燒完會有甜味!微辛嘅感覺加埋羊肉食都幾夾,唔怕辣可以叫啊!茄子🍆原條切開兩半上,加埋上面滿滿嘅蒜蓉辣椒蔥,用叉輕輕一勾食落一疏疏,軟綿綿,好多汁!另外仲加左錫紙卜卜蜆 $56,卜卜蜆全部都開殼,唔會有唔新鮮嘅情況,滿滿湯汁,
粗店燒烤

另外仲加左錫紙卜卜蜆 $56,卜卜蜆全部都開殼,唔會有唔新鮮嘅情況,滿滿湯汁,食蜆嘅時候用手拎起一面,咁啲湯汁可以連埋蜆一齊食,配搭胡椒嘅味道好開胃,又唔會過分重口味掩蓋左海鮮嘅鮮味!

小食就叫左椒鹽魷魚鬚$38,呢個就偏台式味道,唔似平時港式大排檔嘅做法,調味不錯!朋友去邊度都要食嘅炸饅頭$18,外脆內軟加埋煉奶無得輸!

最勾起以前返大陸食嘅就係麻辣燙$48,入面有好多料,食串燒比較乾身嘅時候可以叫埋來一齊食,有菜、芽菜、豆卜、豬紅、鵪鶉蛋等等都幾豐富,味道冇想像中咁辣,唔飲嘢食都冇問題!入面仲有薯粉吸晒啲汁好食!如果菜單上面可以寫埋有乜嘢材料就更加好啦!

主食我地都叫左一個粗涼麵$48,涼面口感好好面唔會過完掃晒啲調味料上面鋪滿蛋絲、蘿白絲、青瓜、芝麻等等,口感清爽豐富,配合串燒重口味嘅燒物嚟講都幾唔錯!

兩個人食到十分之飽,最後$400唔使🤣, 有種好似疫情前返大陸食串燒嘅感覺,同埋最貼心嘅真係有烤盤保溫,咁就可以一邊食一邊慢慢傾,因為一凍軟左口感真係差好多,坐得舒服唔會同隔離台太近,一班人想傾吓計食下野都幾推薦!
2023-03-06 70 瀏覽
有朋友相約飲啤酒傾偈,去酒吧的話好像很單調,於是約她到旺角一燒烤店邊吃邊飲,這店內裡裝修明亮,原來每枱吊着一包包的竟是紙巾,幾搞笑!講到明要飲啤酒傾偈,當然一坐下立即點支冰凍啤酒。喝啤酒、吃燒烤是絕配,先叫了牛肉、羊肉各2串佐酒。燒多春魚亦是上佳之選,這兩條魚肉厚多春,燒得甘香。燒菠蘿亦是我心水選擇,喜它多汁鮮甜,可代替今餐沒有蔬菜的地位。生蠔是我個人至愛,燒生蠔更考功夫,這店火候燒得剛好之餘,生蠔亦是上乘之選。海鮮類除了生蠔之外,還叫了烤原隻魷魚,以為一串份量不多,誰知原隻份量也不少呀!最重要是軟硬適中,肉質入味。除入生蠔、魷魚,海鮮類還叫了燒卜卜蜆,用來送酒也非常不錯!吃了以上食品,是時候叫些飽肚的,於是叫了粗涼麵,吃完燒烤食品再吃這個,另有一番滋味。最後來的是麻辣燙,甚有京川風味,辣度適中香口。埋單才$440,比去酒吧貴不了多少,但卻大快朶頣。

講到明要飲啤酒傾偈,當然一坐下立即點支冰凍啤酒。

喝啤酒、吃燒烤是絕配,先叫了牛肉、羊肉各2串佐酒。

燒多春魚亦是上佳之選,這兩條魚肉厚多春,燒得甘香。

除入生蠔、魷魚,海鮮類還叫了燒卜卜蜆,用來送酒也非常不錯!

最後來的是麻辣燙,甚有京川風味,辣度適中香口。

埋單才$440,比去酒吧貴不了多少,但卻大快朶頣。

風雨都無阻我食串燒既決心🔥今日收工去左旺角食嘢,位置係豉油街附近,方便到不得了!一放心就狗衝🤣1️⃣首先要介紹左佢個保溫先,所有串燒都係放係個爐上面,會有蠟燭保溫,可以同朋友一路傾慢慢食都唔怕凍晒👍🏻👍🏻2️⃣涼拌毛豆🫘、Hoegarden生啤🍺呢個毛豆調味好惹味,少少辣,同啤酒係天作之合❤️ 3️⃣羊肉串、五花肉肉類叫左呢2款,係大陸孜然粉既風味,配埋辣椒乾碟,好似係大陸食既味道,都幾正宗🤣4️⃣雞爪、雞軟骨2款都好脆口,適合慢慢lun慢慢𡁻𡁻下都幾過癮🤣5️⃣烤扇貝😏蒜蓉粉絲既配搭係無得輸,食完口臭都係咁話💯6️⃣韮菜🥬菠蘿🍍燒得剛剛好、保持到濕度之餘又可以食返啲蔬菜清清味蕾❤️7️⃣燒茄子🍆呢度除左蒜蓉仲加左菜甫,原來都好夾,係第2度都未食過😂8️⃣雙重芝士一丁呢個極度邪惡,係用左雙色芝士仲加左蒜蓉,我個人可以自己清晒成兜😂😂😂9️⃣錫紙豆腐叫返個清清地既豆腐,滑嘟嘟咁配埋粉絲,係重口味之後食覺得好順喉好舒服😘1️⃣0️⃣烤面包呢度竟然有bbq必食既燒面包!香脆!再加埋蜜糖同練奶,仲唔係perfect ending🤣❤️Total食左十幾樣嘢,十全十美捧住個大肚腩滿足而回👍🏻環境:🌟🌟🌟🌟價錢:🌟🌟🌟🌟推介:🌟🌟🌟🌟

2️⃣涼拌毛豆🫘、Hoegarden生啤🍺
呢個毛豆調味好惹味,少少辣,同啤酒係天作之合❤️

3️⃣羊肉串、五花肉

4️⃣雞爪、雞軟骨
2款都好脆口,適合慢慢lun慢慢𡁻𡁻下都幾過癮🤣

5️⃣烤扇貝😏
蒜蓉粉絲既配搭係無得輸,食完口臭都係咁話💯

6️⃣韮菜🥬菠蘿🍍
燒得剛剛好、保持到濕度之餘又可以食返啲蔬菜清清味蕾❤️

7️⃣燒茄子🍆
呢度除左蒜蓉仲加左菜甫,原來都好夾,係第2度都未食過😂

8️⃣雙重芝士一丁

9️⃣錫紙豆腐

1️⃣0️⃣烤面包

Total食左十幾樣嘢,十全十美捧住個大肚腩滿足而回👍🏻

環境:🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟🌟