2020-12-22 586 瀏覽
尖沙咀的日式壽司店,要坐得舒服及吃得美味而價錢合格,越來越少。幸虧有在openrice 找到一間新店,雖然被omakasa 的價錢少少卻步,一來新店,一來少評及有些其他不好的經驗,但它門面及其他食家的供相,看到也不錯,也有其他商議的「貫」去嘗,就試吓吧。叫了十二「貫」,每一件也有三個層次配搭1)base魚2)strengthen taste 魚3)調味的香料。油脂平衡,味道互相特出,外觀也漂亮。加上,他們用的柚子皮很香,不用近鼻也嗅到。海膽是時令北海道根室馬冀,很甜呀!蒸蛋也不錯。壽司師傅有禮貌!如果你想在尖沙咀試新壽司店,這裡可以一試。

很甜呀!蒸蛋也不錯。

壽司師傅有禮貌!

如果你想在尖沙咀試新壽司店,這裡可以一試。
2020-12-14 575 瀏覽
早排老公生日,帶佢嚟咗呢間餐廳~😋話說本來唔係食依間,係朋友介紹我搵個師傅,一傾之下,原來師傅轉左呢度做,梗係過嚟捧場喇😍師傅好細心問我地有咩唔食,老公答:「菠菜!我老婆唔食得!」❤️每次都好感動(試過食左唔知道,爭啲喺街暈低)好在有師傅一提,本身前菜安排係有,立即換咗我個嗰,螺肉超好食,好入味👍🏻😋【廚師發辨15貫】海膽十分鮮甜😋 (最後都有encore😁)☝🏻賣相不得了🥰時令香箱蟹配上海膽更加鮮甜😋😋😋燒右口魚超好食!!!!🤩(試過就知!食唔返左口㗎啦🤣)Encore☝🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻❤️❤️❤️❤️❤️加左仲份老公鐘意食既天婦羅~~~皮薄夠脆👍🏻👍🏻👍🏻😋擺唔哂咁多相添😆最後係出甜品有驚喜~~吹蠟燭😁surprise ~~師傅夾得好好👍🏻老公食得超開心,一定有下次😊(吖~~~清酒都好飲,個人口味,到時叫師傅介紹啦,配壽司一流☺️)
早排老公生日,帶佢嚟咗呢間餐廳~😋

廚師發辨15貫】
海膽十分鮮甜😋 (最後都有encore😁)

☝🏻賣相不得了🥰

時令香箱蟹配上海膽更加鮮甜😋😋😋

燒右口魚超好食!!!!🤩(試過就知!食唔返左口㗎啦🤣)

Encore☝🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻❤️❤️❤️❤️❤️

加左仲份老公鐘意食既天婦羅~~~
皮薄夠脆👍🏻👍🏻👍🏻😋

擺唔哂咁多相添😆

最後係出甜品有驚喜~~吹蠟燭😁surprise ~~
師傅夾得好好👍🏻

老公食得超開心,一定有下次😊

2020-11-23
  • 海膽
  • 右口魚
2020-12-09 455 瀏覽
雖然去唔到日本,但食到日本時令食物真係大滿足!剝皮魚配安康魚肝醬美味可囗🥰金目鯛肉質細膩! 要讚一下依個岩手蠔配晴王提子更加提出蠔的鮮甜🤤香箱蟹蟹羔再配鍋巴又香又脆🤩仲有北海道富美丸海膽,真係鮮甜到一個點😍總結,廚師鋪排精緻細心! 每道菜有不同層次囗感,再配以推介清酒,真係回味無窮!下次要試其他推介😋

櫻 Sakura
2020-12-07
櫻 Sakura
  • 岩手蠔配晴王提子,香箱蟹
2020-12-07 418 瀏覽
平時食omakase,都一定會去中環銅鑼灣,今次特登試下尖沙咀呢間新開嘅廚師發板。入到門口已經覺得裝修好型,私隱度又高,坐得好舒服。由於疫情關係,餐廳消毒都做得好足,每位客人枱面都有一支消毒搓手液。坐低之後,師傅已經好親切咁問我有咩唔食,同時喺餐前亦都準左左幾份前菜(辣椒蒜頭、薑、醃蘿蔔,仲有最特別嘅日本炸菜!)終於入正題啦!!!!!頭盤已經令我眼前一亮!好味得黎又做得十分精緻!尤其是海膽薯蓉 簡直係一絕,本人十分喜愛!之後既第一道菜,季節刺身四點-帆立貝、粒貝,白子,同埋日本山葵做佐菜。季節料理品-真蠔上面加上土佐啫喱同晴王提子粒,仲有個醃製過嘅特製八爪魚🐙又林又軟熟。去到第二道季節料理-剝皮魚加上剝皮魚肝醬,呢個真係不得了!,燒金木鯛 油份充足,最後加上 青檸啫喱 清一清口最後一味,季節料理-香箱蟹 蟹肉蟹膏,加上一片鍋巴同時加上香箱蟹精華煮既蟹膏醬,全部一齊食既時候,蟹味非常濃郁。最後仲有六件壽司🍣作結尾,件件都各有特色,魚味濃郁,完全食得出師傅既精心鋪排同處理不同魚類既技巧。總括而言,係性價比極高既一餐!!必定會再光顧!

終於入正題啦!!!!!

頭盤

刺身四點

季節料理

去到第二道季節料理-剝皮魚加上剝皮魚肝醬,呢個真係不得了!
,燒金木鯛 油份充足,最後加上 青檸啫喱 清一清口

香箱蟹

大拖羅加中拖羅壽司
海鰻壽司
金木鯛壽司
富美丸海膽壽司
魷魚海膽壽司

總括而言,係性價比極高既一餐!!必定會再光顧!

2020-11-27
7 分鐘 (堂食)
頭盤
金木鯛壽司
富美丸海膽壽司
魷魚海膽壽司
2020-12-07 553 瀏覽
為左幫朋友慶祝生日,所以訂左呢間新開嘅日本餐廳。其實之前食開嘅omakase都係喺港島區,見呢間好似唔錯就book嚟試下。餐廳非常乾淨企理,每張枱都已經放好咗消毒搓手液。職員嘅服務態度都唔錯,我哋一坐低就好貼心咁即刻比籃我地放手袋。因為我哋得兩個女仔,所以就點左12件壽司set (每位$410)套餐有包埋蒸蛋,湯同埋雪糕。呢個價錢嚟講,都算係定價比較低嘅omakase lunch,可能餐廳位置係喺九龍就相對會平啲啲。點餐嘅時候,職員會mark返低你有咩唔食,然後等師傅再安排。今次個set 有海膽,拖羅同右口魚等等嘅壽司。最令人印象深刻係鯖魚腩卷!大部分香港人都會覺得鯖魚比較腥而唔鍾意生食。但呢個鯖魚腩卷上面放左醋漬嘅白蘿蔔,同埋中間放咗紫蘇葉,中和返普遍大家唔鍾意嘅嗰陣腥味。整體味道非常之balance!而最後上埸嘅拖羅手卷同樣有驚喜,師傅喺入面放左天婦羅脆脆,所以口感更豐富。整體而言,餐廳服務真係夠晒貼心。因為朋友唔鍾意食海膽,師傅會問清楚原因,了解返佢個口味而整返其他類型嘅壽司做替代。好似今次咁,師父就整咗赤鯥代替海膽比朋友試。同埋性價比都高,食材同師傅嘅手藝都係絕對對得住呢個價錢

整體而言,餐廳服務真係夠晒貼心。因為朋友唔鍾意食海膽,師傅會問清楚原因,了解返佢個口味而整返其他類型嘅壽司做替代。好似今次咁,師父就整咗赤鯥代替海膽比朋友試。同埋性價比都高,食材同師傅嘅手藝都係絕對對得住呢個價錢。不過餐廳係行新派會席風格,所以好似我咁比較鍾意食傳統江戶前style嘅人,可能一開始會有少少唔太習慣。但新派風格會有比較多炙燒類嘅壽司,所以相對地都會比較符合返整體香港人嘅口味。呢個價錢有咁嘅服務同食物質素,絕對值得翻兜。

餐廳得10個位同VIP房,如果想食就一定要提早book位啦。

鯖魚腩卷
拖羅手卷