2020-12-07 549 瀏覽
為左幫朋友慶祝生日,所以訂左呢間新開嘅日本餐廳。其實之前食開嘅omakase都係喺港島區,見呢間好似唔錯就book嚟試下。餐廳非常乾淨企理,每張枱都已經放好咗消毒搓手液。職員嘅服務態度都唔錯,我哋一坐低就好貼心咁即刻比籃我地放手袋。因為我哋得兩個女仔,所以就點左12件壽司set (每位$410)套餐有包埋蒸蛋,湯同埋雪糕。呢個價錢嚟講,都算係定價比較低嘅omakase lunch,可能餐廳位置係喺九龍就相對會平啲啲。點餐嘅時候,職員會mark返低你有咩唔食,然後等師傅再安排。今次個set 有海膽,拖羅同右口魚等等嘅壽司。最令人印象深刻係鯖魚腩卷!大部分香港人都會覺得鯖魚比較腥而唔鍾意生食。但呢個鯖魚腩卷上面放左醋漬嘅白蘿蔔,同埋中間放咗紫蘇葉,中和返普遍大家唔鍾意嘅嗰陣腥味。整體味道非常之balance!而最後上埸嘅拖羅手卷同樣有驚喜,師傅喺入面放左天婦羅脆脆,所以口感更豐富。整體而言,餐廳服務真係夠晒貼心。因為朋友唔鍾意食海膽,師傅會問清楚原因,了解返佢個口味而整返其他類型嘅壽司做替代。好似今次咁,師父就整咗赤鯥代替海膽比朋友試。同埋性價比都高,食材同師傅嘅手藝都係絕對對得住呢個價錢

整體而言,餐廳服務真係夠晒貼心。因為朋友唔鍾意食海膽,師傅會問清楚原因,了解返佢個口味而整返其他類型嘅壽司做替代。好似今次咁,師父就整咗赤鯥代替海膽比朋友試。同埋性價比都高,食材同師傅嘅手藝都係絕對對得住呢個價錢。不過餐廳係行新派會席風格,所以好似我咁比較鍾意食傳統江戶前style嘅人,可能一開始會有少少唔太習慣。但新派風格會有比較多炙燒類嘅壽司,所以相對地都會比較符合返整體香港人嘅口味。呢個價錢有咁嘅服務同食物質素,絕對值得翻兜。

餐廳得10個位同VIP房,如果想食就一定要提早book位啦。

鯖魚腩卷
拖羅手卷