2017-03-17 133 瀏覽
晚市 既野食有水準一家大細 連90歲既老人家都話好味 唔算太遠地鐵站 都算易搵 食得好開心 環境優雅 廚師好認真 頭盤 青木瓜沙盤 酸酸甜甜好開胃(👴🏻老人話)羊架真心好味 我家老人一向唔食西餐 本身以為佢會食兩啖hea 我點知老人今晚食指大動 👴🏻👵🏻
晚市 既野食有水準
一家大細 連90歲既老人家都話好味
唔算太遠地鐵站 都算易搵
食得好開心 環境優雅 廚師好認真
頭盤 青木瓜沙盤 酸酸甜甜好開胃(👴🏻老人話)
羊架真心好味

我家老人一向唔食西餐 本身以為佢會食兩啖hea 我
點知老人今晚食指大動 👴🏻👵🏻

2017-03-16 1082 瀏覽
觀塘工廠大廈而且是我喜愛溜連的好地方,不論shopping,飯聚、拍拖的好地方set lunch大約$68-108有交易,有湯有前菜、主食加飲品,既有舒適坐位、環境、當然要推介下我們2人各選一款沙律~salami 凱薩沙律、爽脆不敗之選希臘沙律、cream cheese 加沙律醬周打蠔湯~男友話蠔味鮮甜又creamy羅刺蕃茄湯~蕃茄味濃郁,口感豐富餐包~配湯更添多一份滋味藏紅花野菌意大利飯$68~藏紅花是香料中的皇中之皇、配合什菌和獨特的意大利飯非常合我心意意大利飯口感較硬配合軟糯味濃的芝士是絶配西班牙黑毛豬東坡肉黃金米餅$98~中西fusion菜非常出色的味道、黑毛豬肉味濃配合五層肉間瘦間瘦好有口感,而且濃濃的燜燒汁非一般的水準和味道必食餐飲~朱古力慕絲蛋糕~朱古力幼滑,甜度適中有驚喜平民價的收費,獨特出眾的味道
我們2人各選一款沙律~salami 凱薩沙律、爽脆不敗之選
希臘沙律、cream cheese 加沙律醬
周打蠔湯~男友話蠔味鮮甜又creamy

羅刺蕃茄湯~蕃茄味濃郁,口感豐富

餐包~配湯更添多一份滋味
意大利飯口感較硬配合軟糯味濃的芝士是絶配
西班牙黑毛豬東坡肉黃金米餅$98~中西fusion菜
必食
餐飲~
朱古力慕絲蛋糕~朱古力幼滑,甜度適中
有驚喜
平民價的收費,獨特出眾的味道
2017-03-07
  • 西班牙黑毛豬東坡肉黃金餅
  • 朱古力慕絲蛋糕
2017-03-15 84 瀏覽
不用上班的日子,約好友午餐小聚,為方便好友,故找了間在朋友公司附近嘅餐廳享用午餐。  餐廳嘅裝修好有地中海嘅感覺,簡潔乾淨,又唔會太迫。我哋每人叫咗一個午餐,午餐有頭盤,main course同 Drink。  頭盤我們order 了周打蜆湯及蟹肉羅刺番茄湯配餐包,周打蜆湯好creamy 而且真係食到蜆肉,而蕃茄湯的蕃茄味好濃,亦飲到羅勒嘅清香味,同樣飲時食到啖啖蟹肉完全係我杯茶。慢煮油封鴨腿伴德國腸酸椰菜,鴨腿皮好脆,腿配上香草, 吃落有適中的鹹&香草味,而且一D都唔油膩,伴上焦糖藍苺汁,味道不錯,德國腸跟酸椰菜一向都係絕配。米蘭燉牛肋肉伴烤羅馬生菜闊條麵,牛肋肉好林好入味,闊條麵鋪上芝士感覺好Rich, 最適合我這個大食的朋友。最後我哋加了個是日甜品, 而今日嘅甜品都有芝士撻 & Tiramisu 撻,味道剛剛好唔會太甜, 不得不讚這餐廳嘅食物賣相,每次上枱都相當吸引,完全係有色香味嘅感覺。
周打蜆湯
蟹肉羅刺番茄湯
慢煮油封鴨腿伴德國腸酸椰菜
米蘭燉牛肋肉伴烤羅馬生菜闊條麵
芝士撻 & Tiramisu 撻
2017-03-07
蟹肉羅刺番茄湯
2017-03-14 76 瀏覽
今日同朋友去開觀塘咁岩係open rice到搵到間叫米克.諾斯既餐廳。聽講個到係以希臘為主題,見咁得意就上左去睇下。一上到去果然真係好有希臘風情。牆上面都掛左好多希臘既相,而且成間餐廳既佈置都係以藍白色為主題,令我諗番起之前去santorini既假期。首先,前菜分別點左蜜桃煙三文魚凱撒沙律同蟹肉羅刺番茄湯。一黎到個蜜桃煙三文魚凱撒沙律就忍唔住要幫佢影翻張相,因為佢係用一個玻璃樽放住,淨係個賣相已經加分,我仲搖左個樽幾下添,而裹面啲三文魚同沙律菜都好新鮮。而個蟹肉羅刺番茄湯,一黎到已經聞到好香,而且仲有個包可以點黎食潻。而湯方面佢成個湯都係番茄容黎,再加小小蟹肉,唔會好水,能帶出番茄同蟹肉既鮮甜味。Main course就分別叫左白酒燴雞香草闊條麵同燉牛肋肉伴烤羅馬生菜野米飯。我個人就好鐘意牛肋肉果款,燉得好冧好入味,野米飯又夠哂健康,成碟都好岩我口味!我朋友個闊條麵都好香,但就略嫌雞唔夠滑。兩碟main course都整得好靚,一黎到我同我朋友都唔捨得食,要相機食先,睇得出落左唔少心思。除左美觀,份量都好足,食到臨尾都有8成飽,不過又點可以放過食甜品既機會呢,加左15蚊叫左甜品,係栗子
我朋友個闊條麵都好香,但就略嫌雞唔夠滑。兩碟main course都整得好靚,一黎到我同我朋友都唔捨得食,要相機食先,睇得出落左唔少心思。除左美觀,份量都好足,食到臨尾都有8成飽,不過又點可以放過食甜品既機會呢,加左15蚊叫左甜品,係栗子tart同tiramisu tart,兩件小小既甜品為美滿既一餐劃上完美既句號。
另外,menu仲寫住白飯仼添,大食之人可以盡情食飯。
2017-03-08
午餐
2017-03-13 457 瀏覽
呢日約左係觀塘番工嘅朋友食lunch 就搵左呢間係佢公司附近嘅工廈 好評較多嘅餐廳試下呢到都好近地鐵站 行1個字左右就到餐廳裝修得幾好 以藍白色為主色一入門口就見到有個迷你live stage 我諗應該係晚市會有live 聽🤔🤔lunch menu 都好多選擇 每個餸名都好長🙈🙈最後揀左咖喱豬肉車打芝士烤餅伴牛油果醬.番茄沙沙.番薯條 同埋 米蘭燉牛肋肉伴烤羅馬生菜.野米飯而每個Set 都有頭盤 我同朋友都揀左蟹肉羅勒番茄湯 個番茄湯好濃番茄味 而且蟹肉都比想像多 除左面頭見到嘅 每飲一啖都會發現有蟹肉 好鮮味😊😊而跟湯配嘅餐包熱熱地 有白麵包同麥包 鬆鬆軟軟 揸牛油或者點湯都好正😚食完頭盤 就到主菜啦首先黎到嘅係咖喱豬肉車打芝士烤餅伴牛油果醬.番茄沙沙.番薯條個擺盤好靚 相機食完之後仲好熱😹咖喱好正 唔似係用即食咖哩粉整嘅 好濃味 少少辣 用薄薄嘅烤餅夾住 好正🤤🤤🤤想清新D 就點下個牛油果醬 或者食下番茄沙沙 減輕少少陣咖哩味而個番薯條起級好味!!!! 炸到金黃酥脆 覺得dry 又可以點下個牛油果醬一齊食🤗🤗米蘭燉牛肋肉伴烤羅馬生菜.野米飯燉牛肋肉燉得好淋好入味 而且有好多舊 正

呢到都好近地鐵站 行1個字左右就到

餐廳裝修得幾好 以藍白色為主色
lunch menu 都好多選擇 每個餸名都好長🙈🙈

而每個Set 都有頭盤 我同朋友都揀左蟹肉羅勒番茄湯
蟹肉羅勒番茄湯

個擺盤好靚 相機食完之後仲好熱😹

米蘭燉牛肋肉伴烤羅馬生菜.野米飯

燉牛肋肉燉得好淋好入味 而且有好多舊 正 岩曬我呢個食肉獸😍😍
野米飯聽落唔知係咩 都原來係紅米糙米飯 好健康❤️ 而且可以任添 男士都唔洗怕唔夠飽👍🏻
呢到嘅碟都好靚❤️❤️

食完主菜 就係再食埋甜品啦 +$15就可以有個是日甜品 -今日甜品就係 Brownie
Brownie
個Brownie 係偏向厚實 好重朱古力味 而且伴碟仲有好多生果
飲品就叫左杯凍奶茶 茶同奶分開上 鐘意加幾蟹自己話事
臨走個時 發現原來呢到有露天坐位 夜晚會開放 出面仲有個bar tim
如果夜晚約埋三五知己過黎 飲下corktail 食個烤餅 聽住音樂 都好正😚😚

整體黎講 呢到野食好好食 好多觀塘番工嘅人都會黎lunch
係好值得黎試下 我已經諗緊搵邊日再黎好🤗🤗
蟹肉羅勒番茄湯
2017-03-12 329 瀏覽
試過觀塘很多工廈的食肆,不過私房菜就未試過,今次就來吃吃晚餐吧。*為免摸門釘,吃晚餐的話記得預訂啊!餐廳很有希臘風格,以藍白色為主,予人很輕鬆舒服感覺。另外設有戶外座位,晚上把藍燈亮了,真的十分美麗,很有feel。如想舉辦聚會,或會考慮一下這裡呢。欣賞完環境,食物就送到面前了~我不客氣啦~-大蝦青木瓜沙律泰式開胃菜,好清新,又酸酸甜甜的,蝦肉亦很爽口,除了蝦頭部份,都被吃清光了。牛肝菌松露蘑菇湯湯的濃郁度剛剛好,落足材料,入口後菌味突出,配有暖暖餐包送上,浸一浸湯來吃,更可口。冬蔭功日本鮮蠔意大利飯這FUSION的一道相當惹味,有微辣的冬蔭功刺激味蕾,令人食指大動,飯粒軟硬道適中,有嚼勁,至於鮮蠔蠔身厚,有爽滑口感,整碟好吃得一粒不剩,只是如果份量稍為多一點就更滿足了XD蘋果木煙熏日本活水性飼育黑豚配焦糖蘋果從未見過以此形式上桌,食物放在蘋果木上,到眼前仍會出煙,一路保持著煙熏狀態,微微的蘋果木香氣撲鼻,已令人十分期待。豚肉有四片,邊邊位置有微微的燒焦味,但肉質非常肥美,帶有爽口彈牙感覺,再沾上甜甜的焦糖蘋果(汁),想不到又幾match,很滋味!煙熏美國黑安格斯肉眼配紅酒汁黑安格斯牛肉

*為免摸門釘,吃晚餐的話記得預訂啊!
欣賞完環境,食物就送到面前了~我不客氣啦~

蘋果木煙熏日本活水性飼育黑豚配焦糖蘋果

蘋果木煙熏日本活水性飼育黑豚配焦糖蘋果
煙熏美國黑安格斯肉眼配紅酒汁

黑安格斯牛肉多純度較高,非常柔軟甜美,此塊亦不例外,肉質柔嫩而多汁,入口後能持續感受到牛肉的鮮嫩可口,油脂化開後的香濃甜美,唯獨賣相爭一點。
杉養蜂園の果汁蜜 - 藍莓

至於飲品選擇了藍莓味果汁,甜度剛剛好,帶有清涼感,很止渴。
杉養蜂園の果汁蜜 - 藍莓
朱古力布朗尼蛋糕

甜品作為最後一道,賣相很不錯,看得出廚師有花心思,布朗尼固之然香甜可口,但吃完並不會感覺過於甜膩。
朱古力布朗尼蛋糕
私房菜的製作都會很有熱誠,亦不會馬虎,以工廈美食來說真的很有驚喜,再加上店員的親切友善,相信亦是不少人所期望的吧~最後捧著飽滿的肚子和滿足的心情結束這一頓私房菜

******

部份餐牌供參考:
2017-03-11 103 瀏覽
觀塘自從裕民坊重建規劃開始之後,慢慢將發展重心遷移至工廈區一帶。所以我都開始去過幾間工廈區的食店,今日就去了一間樓上西餐。呢間小店裝修以藍白色為主調,帶點希臘風。Lunch set有6款,定價大約$100左右。今日我同老公食左兩個lunch set,頭盤可以揀沙律或餐湯配餐包,我飲周打蜆湯,好多蜆肉同薯仔粒粒。老公飲蟹肉羅勒番茄湯,佢話好rich。餐包係提子包同麥片包,焗過後暖暖地的。主菜分別叫左法式白酒燴雞伴香草闊條麵($78),同米蘭燉牛肋肉伴烤羅馬生菜野米飯($98)。兩個主菜個portion都幾大份wor,肉的份量都好足夠。我食雞肉闊條麵,雞肉用白酒燴過,味道恰到好處,驚喜的係個麵好香香草味。至於牛肋肉,其實係紅酒燉法,再配以紅菜頭汁同羅馬生菜(頗新鮮喔),再加埋野米飯,營養均衡又飽肚,而且擺盤好精美,小店果然有驚喜。最後加$15有daily dessert,今日係brownie(擺盤好靚呀)。最適合朱古力愛好者,再加埋我杯latte,為呢個慵懶的下午劃上完美的句號。觀塘工業區發展越趨成熟,下次再尋覓其他小店先❤️
觀塘自從裕民坊重建規劃開始之後,
慢慢將發展重心遷移至工廈區一帶。
所以我都開始去過幾間工廈區的食店,
今日就去了一間樓上西餐。

呢間小店裝修以藍白色為主調,
帶點希臘風。
Lunch set有6款,
定價大約$100左右。
今日我同老公食左兩個lunch set,
頭盤可以揀沙律或餐湯配餐包,
我飲周打蜆湯,好多蜆肉同薯仔粒粒。
老公飲蟹肉羅勒番茄湯,佢話好rich。
餐包係提子包同麥片包,焗過後暖暖地的。
兩個主菜個portion都幾大份wor,
肉的份量都好足夠。
我食雞肉闊條麵,
雞肉用白酒燴過,
味道恰到好處,
驚喜的係個麵好香香草味。
至於牛肋肉,其實係紅酒燉法,
再配以紅菜頭汁同羅馬生菜(頗新鮮喔),
再加埋野米飯,
營養均衡又飽肚,
而且擺盤好精美,
小店果然有驚喜。

最後加$15有daily dessert,
今日係brownie(擺盤好靚呀)。
最適合朱古力愛好者,
再加埋我杯latte,
為呢個慵懶的下午劃上完美的句號。
觀塘工業區發展越趨成熟,
下次再尋覓其他小店先❤️
2017-03-11 84 瀏覽
觀塘工業區居然有好東西?藍白色嘅主題。彷彿去咗希臘愛琴海。環境舒服。播放著英文。好浪漫5 course tasting menu ~主菜三揀一。啱曬有選擇困難症嘅你。大🦐青木瓜沙律~大🦐爽口彈牙。沙律菜酸酸甜甜。好開胃。牛肝菌松露蘑菇湯~蘑菇湯香濃幼滑。配上🐂角包。脂味十足。冬蔭公日本鮮蠔意大利飯~貴精不貴多。蠔大大粒脹卜卜。入口juicy 。得頂。飯粒粒分明有口感。酸酸辣辣食唔停口。美國安格斯肉眼配紅酒汁~肉👀七成熟。肉味濃厚。入囗唔會鞋烚烚。上枱已經🔪好一塊塊。啱曬我地兩個懶人個配菜汁醬係另上嘅。有露筍。翠肉瓜。番茄。南瓜味道嘅薯蓉。薯蓉又香又滑🍎木煙熏日本活水性飼育黑豚配焦糖🍎上枱前用🔥燒一燒d木。豚肉肥瘦分明。肉嘅四邊焦糖🔥得燶燶脆脆的。肉質有淡淡🍎嘅香+焦糖嘅甜。容許我大叫一聲(呆E思)朱古力慕絲蛋糕~兩小口蛋糕。軟棉棉+小小甜。為呢餐劃上完美句號。
觀塘工業區居然有好東西?

藍白色嘅主題。彷彿去咗希臘愛琴海。
環境舒服。播放著英文
。好浪漫
5 course tasting menu ~
主菜三揀一。啱曬有選擇困難症嘅你。
大🦐青木瓜沙律~
大🦐爽口彈牙。沙律菜酸酸甜甜。好開胃。
牛肝菌松露蘑菇湯~
蘑菇湯香濃幼滑。配上🐂角包。脂味十足。
冬蔭公日本鮮蠔意大利飯~
貴精不貴多。蠔大大粒脹卜卜。入口juicy 。
得頂。飯粒粒分明有口感。酸酸辣辣食唔停口。
美國安格斯肉眼配紅酒汁~
🍎木煙熏日本活水性飼育黑豚配焦糖🍎
朱古力慕絲蛋糕~
兩小口蛋糕。軟棉棉+小小甜。為呢餐劃上完美句號。
2017-03-11 551 瀏覽
差不多去到成業街的盡頭,沿途都是各門各類的食肆,觀塘用膳的選擇多得誇張。找到米克.諾斯,沒有門牌,從𨋢口只見到寫著晚市只接受訂枱的黑板。去到門口,卻是另一番景象。白襯藍,希臘小屋的經典。入口處放了書藉、結他、喇叭,讓人幻想到吹著愛琴海的海風,有人圍在結他手唱歌,有人看書,很寫意。回到現實。午市只有六款午餐供廳,卻足以使我搖擺不定,下不了主意。僅僅六款,就有齊各種肉類,魚、豬、牛、雞、鴨和龍蝦,主食則有飯、蕃薯和意粉,各個煮法都不同,實在難以取捨。餐牌設計,很有心思。麵包有兩款,味道和質地不差太遠。健康類,沒有牛油味,不軟不硬。周打蜆湯質地似忌廉湯,可以更厚,不過味道夠濃。蟹肉羅剌蕃茄湯厚稠的蕃茄湯,除了蕃茄的酸和羅勒的香,還有意料之外的微辣,輕輕地刺激喉嚨,很開胃。少少蟹肉旨在加點口感和豐富一點,味道而言,可有可無。地中海果仁烤橘子𩶘魚伴希臘燉飯不理友人的反對,點了餐牌上他唯一不想吃的一款,原因是太健康。不過,眼前的這道菜沒有令我後悔。𩶘魚上鋪了果仁碎去焗,似法式寶雲蘇做法,但主要是少少乾、輕輕脆的口感,沒甚調味。魚烤得有點乾,肉質偏實,幸好不嚡。上面的沙律混了火箭菜,跟蕃茄和生洋蔥粒

周打蜆湯

質地似忌廉湯,可以更厚,不過味道夠濃。
Chowder clam soup
蟹肉羅剌蕃茄湯

Crab meat basil tomato soup
地中海果仁烤橘子𩶘魚伴希臘燉飯
Grilled Mediterranean Nuts Tangerine Snapper w/ Greek Style Stew Rice
𩶘魚上鋪了果仁碎去焗,似法式寶雲蘇做法,但主要是少少乾、輕輕脆的口感,沒甚調味。魚烤得有點乾,肉質偏實,幸好不嚡。上面的沙律混了火箭菜,跟蕃茄和生洋蔥粒拼在一起,以橄㰖油和黑醋調味,有甘香,又清新,還提高整體濕度。
撥開沙律,其實魚的份量都幾大。
𩶘魚下藏著燉飯。黃色猜是來自蕃紅花,飯大大粒,有咬口,不太腍,很喜歡煮至黏黏稠稠的效果。飯裡混了黑橄㰖。吃到橄㰖時特別香,而且有地中海風味。
烤過的橘子切成細細粒,吃起來陣陣清香,皮帶微甘,富層次感。
米蘭燉牛肋肉伴烤羅馬生菜.野米飯
牛肉煮得很腍,咀嚼下散成一絲一絲的,不會腍得沒有口感。醬汁濃郁,卻不會卻過香濃的牛肉味,又有蕃茄帶來的清新。
Beef Rib alla Milanese w/ Romaine Lettuce and Wild Rice
Brownie
午餐加$15配是日甜品,這天是brownie。雖然喜歡它甜度夠低,細細件都吃到不少核桃,但沒有驚喜,淋在上面的朱古力醬也不夠朱古力香。
Brownie
午餐質素很高,湯和主菜都看得又吃得,份量足夠,性價比高。忽然對要訂座的晚餐充滿憧景。
2017-03-09
識食梗要上樓食,繼前兩個月在官塘工業區吃過私房中菜後家人讚不絕口,襯星期六可以再下一城帶他們來口吃西餐。 由官塘廣場出口行過 大約,只要沿著成業街行六、七鐘左右就會看到此工業大廈,但餐廳沒設水牌,一不小心就會走漏眼。晚上只會供應一款套餐和小量 Al la carte 套餐上有沙律、餐湯、Risotto 、三選一主菜 、甜品和餐茶等。份量相當豐富,我只問食量不大,最好可以Share。餐前點了一杯以餐廳而命名 Signature 飲品 Kallisti 它以 Rum, Vodka, 柚子蜜、梨汁、橙酒製成,看著如此色彩豐富的cocktail心情也更加好,  味道清新可口,對不勝酒力的我而言,酒精度也可以接受。一切從   開始  賣相顏色鮮艷, 沙律汁帶有小許辣味,絕對可以燃起食慾。餐湯  濃稠度得宜、湯夠熱,質感細滑中呈現了若隱若現的野菌粒。黑松露的獨特芳香被發揮得淋漓盡致,相當美味,而且份量夠,加埋烘至香脆的提子餐包, 感覺相當飽足。冬陰公日本蠔 risotto 唸都無唸過冬陰公可以同 Risotto會產生化學效果。其香而微辣的冬陰公香料確是相當惹味。 加上最上圓潤creamy的珍珠

西餐。

由官塘廣場出口行過 [米克。諾斯] 大約,只要沿著成業街行六、七鐘左右就會看到此工業大廈,但餐廳沒設水

牌,一不小心就會走漏眼。
晚上只會供應一款套餐和小量 Al la carte

Share。

一切從  [大蝦木瓜沙律] 開始

賣相顏色鮮艷, 沙律汁帶有小許辣味,絕對可以燃起食慾。
餐湯 [特濃黑松露牛肝菌忌廉湯]

冬陰公日本蠔 risotto

creamy的珍珠蠔, 其鮮香滲進入意大利飯中,香味更昇華。而Risotto 的口感貼近正宗,較有嚼勁。

以炭火燒來烹調並非新鮮事,但以木炭墊在肉類下燒著上枱的,確是第一次見,

演繹出最原始的味道。

[炭火燒。日本活水性飼黑豚豬配焦糖蘋果]
黑豚豬柳的肌纖維較細較多,肉質彈性好,每件黑豚肉也帶點脂肪,小許的油脂大概是令口感更討好的原因。豬味比本地豬濃,但不騒,黑豚肉被木炭的霸道氣味燻得透析,香氣獨特而富令人齒頰留香。

配菜和醬汁是另上,好處是不至影響炭火燒的主菜部份,壞處是欠缺了整體的和諧感。
而薯蓉較為稀身,本來是為主菜而設的紅酒汁,現在變成薯蓉的副手了。

另一堤主菜也是以炭火燒

[炭火燒。美國安格斯肉眼扒紅酒汁]
 點了八成熟美國肉眼扒, 一切開應該已差不多 Well Done。披上粗獷的外形,肉類焦香十足,    油脂不太豐富,肉質更有嚼勁,雖要用心地咀嚼,更可以嚐出其濃郁的原始味道。

沒有虎頭蛇尾的甜品,其演繹得很可愛,細心看Brownie旁伴上色彩濱紛的糖花,令人賞心悅目。果仁令

Brownie口感上更添豐富,可惜囗感有欠濕潤,略為黏口。
份量足、性價比相當高的套餐,雖然人手不多,但店員也會笑面迎人,盡量滿足客人要求。
2017-03-04
  • 特濃黑松露牛肝菌忌廉湯
希臘小島的藍白小屋處處散發異國浪漫風情,清澈秀藍的國度令人神往,想不到竟然有餐廳將希臘藍白小屋風格帶進破舊的觀塘工廈!前幾日我就來到隱身於觀塘工廈的希臘藍白小屋 - 米克.諾斯,飽嚐了一頓豐富的晚餐!藍白相間的簡潔裝潢,營造悠閒愜意的氛圍。環境清幽寧靜,與外面熙來攘往的市區相比,猶如工廈內的另一片天。另外設有露天open area,感覺更開揚。露台酒吧也有酒精類飲品提供,非常適合一大班朋友gathering。今次我就點了兩個五道菜晚餐,一個餐大約$300,這裡有點像私房菜格局,晚飯需要事先book 枱,餐牌亦會不定期轉換。 大蝦青木瓜沙律還以為這裡是吃傳統西餐,想不到頭盤卻是洋溢泰式風情!沙律味道酸甜醒胃,木瓜切絲清脆爽口。牛肝菌松露蘑菇湯入口creamy,蘑菌落得足料,滿有濃郁菇菌味,還配上新鮮烘焗微溫餐包。冬蔭功日本鮮蠔意大利飯平時意大利飯食得多,但冬蔭功味卻是第一次試,其實本身我不太吃到辣,但這個冬蔭功只是微辣,risotto 煮至軟硬適中,入口煙韌有咬口,帶有淡淡的檸檬葉與香茅清香,酸辣開胃之餘,更有新意。蘋果木煙熏日本活水性飼養黑豚配焦糖蘋果豚肉軟腍鬆化不會過韌,加上煙熏完帶
藍白相間的簡潔裝潢,營造悠閒愜意的氛圍。
另外設有露天open area,感覺更開揚。

蘋果木煙熏日本活水性飼養黑豚配焦糖蘋果

豚肉軟腍鬆化不會過韌,加上煙熏完帶有焦香,吃下去突然想起像叉燒 XD 不過就沒叉燒那樣甜,以清新不太濃烈的蘋果木來煙熏,入口時透出一份含蓄香氣。
蘋果木煙熏日本活水性飼養黑豚配焦糖蘋果
薯菜是另外分開碟上,南瓜蓉十分軟滑,帶有天然的甜味,焦糖蘋果醬味道甘甜。
熏美國野雞配焦糖藍莓汁

相比起上面的豚肉,其實我個人更推介燒雞!雞肉極之滑嫩不鞋口,尤其是雞脾位夠啖啖肉,沒有絲毫雪味,而且最欣賞這裡的調味不會過重,不會蓋過食材的原味,食完亦不會覺得特別口渴。
熏美國野雞配焦糖藍莓汁
醬汁同樣都是反傳統,有別平日西餐常見的白汁、燒汁,這個焦糖藍莓汁有點像藍莓cheese cake 上面的果醬,果味清甜不會過酸,意料之外竟可和熏雞的鹹香匹配!
朱古力布朗尼蛋糕

其實吃完以上四道菜已經十分飽,幸好Brownie 不會太甜膩,還可吃掉一整件,如果朱古力味可以再濃一點就更完美了。
杉養蜂園之果汁蜜 - 紅桑子 檸檬

兩款飲品夠冰涼,解渴清爽。
杉養蜂園之果汁蜜- 紅桑子、檸檬
2017-03-08
  • 蘋果木煙熏日本活水性飼養黑豚配焦糖蘋果
  • 熏美國野雞配焦糖藍莓汁
2017-03-08 41 瀏覽
🐽西班牙黑毛豬秘製東玻肉黃金米餅 $98·觀塘~話佢係一塊美食寶地絕不過份!當🍎蘋果乾以為觀塘嘅樓上鋪大多數以cafe為主時,估唔到米克諾斯就打破咗我嘅想法!講真,係有啲surprise 我嘅~估唔到看似平凡嘅店鋪,居然有如此水準!·餐廳佈置簡潔帶點藍白色希臘風情,並設有室外座位!非常有新意,聽聞Lunch menu 一星期轉一次,實唔會悶親大家!而lunch menu 大約有8種選擇,價錢約$68-$110不等,🈚️加一服務費!📣📣白飯任加🍚⋯⋯·容我口水多少少🙊🐒⋯我覺得米克諾斯簡直去到私房菜嘅等級了‼️午餐選擇非常有特色而且創新,例如我揀嘅西班牙黑毛豬秘製東玻肉黃金米餅🐽🍚,朋友揀嘅忌廉比可他芝士菠菜龍利魚卷🧀🐟,又或者冬蔭公日本鮮蠔意大利飯🇯🇵🍚❗️❗️·❣️西班牙黑毛豬秘製東玻肉黃金米餅,心諗,咩料😅😂即係咩呀??原來店家大膽採用西班牙黑毛豬黎做東,玻,肉!!係咪玩野先~東玻肉係東方野哦!依家玩🀄️西合壁⁉️❣️ 雖然咁講,但西班牙黑毛豬秘製東玻肉真係肥瘦分明,非常有層次!食落爽滑,肉味濃郁,唔會有油膩嘅感覺👍🏻當🍎我咬落啲肥糕到時,好滿足呀!骨膠原呀😆依醬汁帶點微酸但甜,但上東玻肉就剛好中
🐽西班牙黑毛豬秘製東玻肉黃金米餅 $98
餐廳佈置簡潔帶點藍白色希臘風情,並設有室外座位!
❣️ 雖然咁講,但西班牙黑毛豬秘製東玻肉真係肥瘦分明,非常有層次!食落爽滑,肉味濃郁,唔會有油膩嘅感覺👍🏻當🍎我咬落啲肥糕到時,好滿足呀!骨膠原呀😆依醬汁帶點微酸但甜,但上東玻肉就剛好中和番~
❣️ 黃金米餅,係將米飯🍚按成一個圓餅再煎到帶點脆,有啲似飯焦嘅口感,但當然無咁硬啦😂食落都算係軟身!淨係飯香點同黑毛豬東玻肉比呀?依個時候,個百搭醬汁就適時發揮作用,大大提升同突顯飯香!
❣️點解叫佢百搭醬汁?因為佢配黃金米餅又得,配個黑毛豬東玻肉都得,一汁雙拼😂
📣 米克諾斯實行多種推廣:1️⃣lunch set 選2款沙律🥗或湯只需$10;2️⃣加$15可享用是日甜品🍰;3️⃣白飯任加🍚,4️⃣免加一服務費;5️⃣,2點後🕑入座75折,但都留意番,餐廳3點半就中場休息😂
私房菜水準嘅食物先係咁嘅價錢,睇黎以後多一個好食處!
2017-02-22
午餐
2017-03-06 266 瀏覽
若說起觀塘,我就會想起工廠,若說起工廠我則想到工廠美食。大家都知道香港房租地價貴得多離譜,人流好位置好的都給大財團連鎖店佔著。市民若想吃點新奇或各類fushion 菜真的愈來愈難。還好,工廈美食則像雨後春筍愈開愈多,愈開愈高質。會知道米克.諾斯其實是一個巧合,剛好在觀塘因工事到此一遊(對,我去很多地方通常都是因工事而不是因私事的)。臨到晚上問朋友觀塘有什麼好吃的,他就介紹了米克.諾斯 Kallisti這間工廈餐廳了。在工廈餐廳用還是我第一次,聽說工廈食物的質數很高,所以我帶著又興奮又期待的心情前往。米克.諾斯佈置簡單,全店風格主打藍白色希臘地中海風,感覺也很舒服,也有室外空間,假若天氣好,在外用餐享受一下日光浴也是一件賞心的事情。當天則有一group book 了整個露台BBQ, 相信在這裡舉行Party 也很合。這次有幸吃到他們為的新晚餐Menu, 其西泰Fushion 令我留下深刻印象。當晚我們享用一個5 Course Tasting Menu, 價錢大約都是300塊左右,但我可以告訴你,不要小看價錢便宜,因為這次的用餐經驗可以說是高質得很!一開始先來一個大蝦青木瓜沙律作為開為菜,

大蝦青木瓜沙律 (Fresh Prawns & Green Papaya Salad)
一開始先來一個大蝦青木瓜沙律作為開為菜,小小一盤我個人覺得剛好!不要看它平平無奇,咳咳!吃上口真的驚為天人, 大廚巧妙地把泰式風格融合。沙律帶點酸甜味,有點像泰式鳳爪的醬汁,加上蝦子烤得又香又惹味,整個沙律各素材配合得天衣無縫!
牛肝菌松露蘑菇湯 (Black Truffle Parcini Mushrooms Soups)
至於牛肝菌湯也十分濃郁,但松露香味不算突出,加上本人對湯品興趣一般,但同行的媽咪則大讚好香好喝。
冬蔭功日本鮮蠔意大利飯 (Japanse Fresh Oyster Risotto in Tom Yam Cream Sauce)
這個冬蔭功日本鮮蠔意大利飯絕是整道餐單一個highlight dish. 這個鮮蠔其實不是生蠔來的,但因為實在夠新鮮,只用蒸煮的方法。但絕不影響鮮蠔的美味,我咬鮮蠔的時候,鮮和甜的味道及口感在口中爆發。加上微辣的冬蔭功味道,增添整道菜的香味及特式。完全想不到泰式Risotto可以這麼好吃!
蘋果木煙熏日本活水性飼育黑豚配焦糖蘋果 (Smoked Kurobuta Park with Cameral Green Apple)
其實吃到前面3道菜都覺得肚子有點飽了。但當然,這道菜上菜方式一點也不輸給正統餐廳。送上來的時候,大廚把蘋果木放在豬肉底下。送上來的時候還是在燒在熏。十分戲劇性也十分的吸睛。黑豚肉十分嫩口,而且皮也十分香脆,不過就吃不到焦糖蘋果汁的味道了。而且碟裡面的焦糖蘋果也和黑豚肉也不是十分合拍,稍微有點失望,但看到這裡千萬不要打消去米克.諾斯的意頭,因為同行的媽媽點的是熏美國野雞配焦糖藍莓汁(Smoked American Pheasant with Caramel Blueberry Sauce)。而且道菜絕對是今晚的黑馬之姿勝出!一,野雞烤得十分嫩滑「不鞋口」,我以為焦糖藍莓汁和雞一定不好吃而且組合怪怪的,但吃上口我真的被它的美味嚇呆了!酸甜的焦糖藍莓汁帶出了雞肉的鮮味,而且醬汁十分好吃及開胃!不點黑豚?吃這個野雞吧!
朱古力Mousse蛋糕 (Chocolate Mousse Cake)
至於甜點上則屬合格,始終米克.諾斯不是專注於甜點,也沒有專屬的甜點師傅,我也沒有太大要求,但以前5道極有創意及有heart 的菜式,甜點嗎…. 沒有所謂啦,不是今天來吃的重點。

人家說工廈臥虎藏龍,因為今次的用餐經驗,我絕對認同。
2017-02-21
  • 熏美國野雞配焦糖藍莓汁
2017-03-01 126 瀏覽
今日駕車接Nosir放工,因為在觀塘工廈發現一間充滿特色的西餐廳,所以我們今晚6:45來個early dinner,店內裝潢以希臘藍白小屋為主色是,全是我喜歡的顏色,感覺很舒服,食早飯的好處是可以包場😝店員跟我們說原來之前沒有晩市,晚間只做私房菜,午巿有lunch set,晚市dinner set也是剛開始推出,稍後也會增加A LA CARTE MENU晚巿dinner set以五道菜為主,午餐更加是抵食,無論一班同事或者跟客人來用膳也是不錯的選擇﹗飲品種類也有很多由於要駕車,加上我們不太好酒精飲品,所以店員向我們推介以餐廳命名的Mocktail-Kallisti(跟餐+$38),用了日本Ram酒配合菠蘿汁,翠綠的顔色已經令眼球大大滿足,由於我們多次強調要駕車,所以店員特意將酒量調到最底,對於我零酒量的人第一啖其實也感到酒味濃烈,但將杯邊的菠蘿串放在杯中搞均,就能蓋過酒精的味道,味道也變得更加好,我是第一次飲酒精飲品而沒有面紅的😂另外我們點了凍的棉花糖咖啡,其實棉花糖應該飲熱的,但我喜歡凍飲,棉花糖經過稍微燒焦後香氣撲鼻~頭盤大蝦青木瓜沙律,酸酸辣辣加上新鮮莞茜的香味超開胃,而且賣相超
飲品種類也有很多

頭盤大蝦青木瓜沙律,酸酸辣辣加上新鮮莞茜的香味超開胃,而且賣相超美,顏色豐富,完全是藝術品一樣~
平時我不吃莞茜的,但這個沙律跟莞茜的味道很夾,而且沒有那份臭青味~
牛肝菌松露蘑菇湯配牛角酥,牛肝菌味香濃,而且充滿牛肝菌粒,甚有口感,牛角包外脆內軟,大愛!
冬蔭功日本鮮蠔意大利飯,我和NoSir將生蠔放進口後瞪大眼睛互望,驚喜的是平時食生蠔才能吃到的那份鮮味從來未曾從烹調過的熟蠔身上出現過的,這個真的要大讚👍🏻意大利飯微辣同樣醒胃~
烤美國安格斯肉眼配紅洒汁,我們要求medium,賣相仍然是藝術品一樣,薯蓉軟滑,牛味十足~
蘋果木煙薰日本活性水飼育黑豚配焦糖蘋果甚有驚喜,底層是蘋果木送來時還有丁點煙火,煙薰著面層的黑豚,豚肉片是半肥瘦的,連平常對豬肉沒多大喜好的NoSir也忍不住讚句:原來豬都可以很好吃!
薯菜分開碟上
甜味是朱古力布朗尼蛋糕,又是藝術品的造型😍

米克.諾思的菜式精緻高質,五道菜每位$298+10%,其實以價錢和質素對比是超值的,如果不是在工廈內,相信就做不到如此保守的價錢,加上定期更換菜式,相信不時能為客人帶來驚喜,而在這個相機先食的年代,看得出廚師很重視賣相,作為喜歡漂亮東西的女孩,這一餐眼睛和肚子都超級大滿足👏🏻👏🏻👏🏻
2017-02-27
  • 蘋果木煙薰日本活水性餵育黑豚配焦糖蘋果
  • Kallisti
2017-02-27 127 瀏覽
朋友係觀塘區返工, 佢話附近有間西式私房菜食過lunch, 話幾好食, 知道晚餐唔算貴, 所以帶我黎食, 但話哂私房菜, 係需要先book 枱餐廳近地鐵站, 附近比較靜, 餐廳位於工廠大廈樓上, 好有冒險既感覺餐廳佈置很有特色, 以藍白為主, 牆上掛上愛琴海的照片, 相信老板一定好鍾意當地風格, 所以餐廳用希臘風格來佈置也有露天座位, 酒吧亦係外面Set dinner 都豐富, 有5個courses個沙律係大蝦青木瓜沙律, 賣相好靚, 混合酸甜既醬汁, 好開胃由一碟沙律, 睇到廚房都幾細心, 蝦腸都清埋除左自己唔食莞茜之外, 沙律不錯餐湯係牛肝菌松露磨菇湯, 好濃, 磨菇落得好重手, 剩係聞都覺得香, 仲有粒粒磨菇, 好有口感配埋個牛角包, 好酥脆, 好少西餐配牛角包冬蔭公日本鮮蠔意大利飯呢個mix& match 很不錯, 隻蠔大個過隻匙, 幾鮮甜味道少少辣, 好惹味, 飯粒軟淋淋帶黏, 加左D 爽口既芽菜, 加添口感和層次主菜方面, 美國黑安格斯肉眼配紅酒汁, 有烤&煙熏兩款選擇我揀左煙熏版, 利用蘋果木及莞茜做出煙熏效果令肉眼扒加添煙熏味道, 好特別, 係其他餐廳未食過呢種烹調方法

餐廳佈置很有特色, 以藍白為主,

也有露天座位, 酒吧亦係外面
Set dinner 都豐富, 有5個courses

由一碟沙律, 睇到廚房都幾細心, 蝦腸都清埋

除左自己唔食莞茜之外, 沙律不錯

配埋個牛角包, 好酥脆, 好少西餐配牛角包
冬蔭公日本鮮蠔意大利飯

主菜方面, 美國黑安格斯肉眼配紅酒汁, 有烤&煙熏兩款選擇

我揀左煙熏版, 利用蘋果木及莞茜做出煙熏效果

7成的 肉眼扒好正, 夠軟稔夠肉味, 配埋紅酒汁突出肉味
另一個主菜, 蘋果木煙熏日本活水性飼育黑豚配焦糖蘋果

黑豚肉似脂肪比例平均, 滲出陣陣煙熏味

外層燒得膿膿地, 唔介意可以食埋層皮, 無燒焦既苦澀味, 脆PO PO 得黎甜甜地
配菜都唔馬虎, 有南瓜蓉及雜菜
食物上得合時, 會就你食完一樣先上另一樣, 好高級餐廳既感覺

甜品, Brownie, 朱古力味濃郁, 入面有粒粒合桃

賣相都好靚, 好認真, 我心諗個大廚可能係酒店級
呢到服務仲好好, 會問下我地覺得食物點, 同佢地閒談左幾句

提議我地試下cocktail, 佢地呢到係日式調酒, D 冰都係自己批, 不但做到D冰不單止透明, 而且令D 冰溶得慢D, 唔會影響味道

聽落佢地真係好用心, 好有堅持, 連粒冰都咁講究, 令人佩服
叫左杯用左餐廳名既cocktail 叫Kallisti, 用左日本rum酒制成, 甜甜地, 幾好入口

仲加左D 藍色調色, 好靚
另一杯要左杯凍朱, 朱古力味好香濃, 又唔會太甜
八掛睇下佢地個lunch menu, 要食呢種質素, 真係幾抵食, 有湯或沙律, 野飲, 免加一, 白飯任加

可憎我唔係觀塘返工, 無機會試, 難怪朋友話佢地lunch 都幾爆