2017-02-27 127 瀏覽
朋友係觀塘區返工, 佢話附近有間西式私房菜食過lunch, 話幾好食, 知道晚餐唔算貴, 所以帶我黎食, 但話哂私房菜, 係需要先book 枱餐廳近地鐵站, 附近比較靜, 餐廳位於工廠大廈樓上, 好有冒險既感覺餐廳佈置很有特色, 以藍白為主, 牆上掛上愛琴海的照片, 相信老板一定好鍾意當地風格, 所以餐廳用希臘風格來佈置也有露天座位, 酒吧亦係外面Set dinner 都豐富, 有5個courses個沙律係大蝦青木瓜沙律, 賣相好靚, 混合酸甜既醬汁, 好開胃由一碟沙律, 睇到廚房都幾細心, 蝦腸都清埋除左自己唔食莞茜之外, 沙律不錯餐湯係牛肝菌松露磨菇湯, 好濃, 磨菇落得好重手, 剩係聞都覺得香, 仲有粒粒磨菇, 好有口感配埋個牛角包, 好酥脆, 好少西餐配牛角包冬蔭公日本鮮蠔意大利飯呢個mix& match 很不錯, 隻蠔大個過隻匙, 幾鮮甜味道少少辣, 好惹味, 飯粒軟淋淋帶黏, 加左D 爽口既芽菜, 加添口感和層次主菜方面, 美國黑安格斯肉眼配紅酒汁, 有烤&煙熏兩款選擇我揀左煙熏版, 利用蘋果木及莞茜做出煙熏效果令肉眼扒加添煙熏味道, 好特別, 係其他餐廳未食過呢種烹調方法

餐廳佈置很有特色, 以藍白為主,

也有露天座位, 酒吧亦係外面
Set dinner 都豐富, 有5個courses

由一碟沙律, 睇到廚房都幾細心, 蝦腸都清埋

除左自己唔食莞茜之外, 沙律不錯

配埋個牛角包, 好酥脆, 好少西餐配牛角包
冬蔭公日本鮮蠔意大利飯

主菜方面, 美國黑安格斯肉眼配紅酒汁, 有烤&煙熏兩款選擇

我揀左煙熏版, 利用蘋果木及莞茜做出煙熏效果

7成的 肉眼扒好正, 夠軟稔夠肉味, 配埋紅酒汁突出肉味
另一個主菜, 蘋果木煙熏日本活水性飼育黑豚配焦糖蘋果

黑豚肉似脂肪比例平均, 滲出陣陣煙熏味

外層燒得膿膿地, 唔介意可以食埋層皮, 無燒焦既苦澀味, 脆PO PO 得黎甜甜地
配菜都唔馬虎, 有南瓜蓉及雜菜
食物上得合時, 會就你食完一樣先上另一樣, 好高級餐廳既感覺

甜品, Brownie, 朱古力味濃郁, 入面有粒粒合桃

賣相都好靚, 好認真, 我心諗個大廚可能係酒店級
呢到服務仲好好, 會問下我地覺得食物點, 同佢地閒談左幾句

提議我地試下cocktail, 佢地呢到係日式調酒, D 冰都係自己批, 不但做到D冰不單止透明, 而且令D 冰溶得慢D, 唔會影響味道

聽落佢地真係好用心, 好有堅持, 連粒冰都咁講究, 令人佩服
叫左杯用左餐廳名既cocktail 叫Kallisti, 用左日本rum酒制成, 甜甜地, 幾好入口

仲加左D 藍色調色, 好靚
另一杯要左杯凍朱, 朱古力味好香濃, 又唔會太甜
八掛睇下佢地個lunch menu, 要食呢種質素, 真係幾抵食, 有湯或沙律, 野飲, 免加一, 白飯任加

可憎我唔係觀塘返工, 無機會試, 難怪朋友話佢地lunch 都幾爆