2017-03-08
🐽西班牙黑毛豬秘製東玻肉黃金米餅 $98·觀塘~話佢係一塊美食寶地絕不過份!當🍎蘋果乾以為觀塘嘅樓上鋪大多數以cafe為主時,估唔到米克諾斯就打破咗我嘅想法!講真,係有啲surprise 我嘅~估唔到看似平凡嘅店鋪,居然有如此水準!·餐廳佈置簡潔帶點藍白色希臘風情,並設有室外座位!非常有新意,聽聞Lunch menu 一星期轉一次,實唔會悶親大家!而lunch menu 大約有8種選擇,價錢約$68-$110不等,🈚️加一服務費!📣📣白飯任加🍚⋯⋯·容我口水多少少🙊🐒⋯我覺得米克諾斯簡直去到私房菜嘅等級了‼️午餐選擇非常有特色而且創新,例如我揀嘅西班牙黑毛豬秘製東玻肉黃金米餅🐽🍚,朋友揀嘅忌廉比可他芝士菠菜龍利魚卷🧀🐟,又或者冬蔭公日本鮮蠔意大利飯🇯🇵🍚❗️❗️·❣️西班牙黑毛豬秘製東玻肉黃金米餅,心諗,咩料😅😂即係咩呀??原來店家大膽採用西班牙黑毛豬黎做東,玻,肉!!係咪玩野先~東玻肉係東方野哦!依家玩🀄️西合壁⁉️❣️ 雖然咁講,但西班牙黑毛豬秘製東玻肉真係肥瘦分明,非常有層次!食落爽滑,肉味濃郁,唔會有油膩嘅感覺👍🏻當🍎我咬落啲肥糕到時,好滿足呀!骨膠原呀😆依醬汁帶點微酸但甜,但上東玻肉就剛好中
餐廳佈置簡潔帶點藍白色希臘風情,並設有室外座位!
❣️ 黃金米餅,係將米飯🍚按成一個圓餅再煎到帶點脆,有啲似飯焦嘅口感,但當然無咁硬啦😂食落都算係軟身!淨係飯香點同黑毛豬東玻肉比呀?依個時候,個百搭醬汁就適時發揮作用,大大提升同突顯飯香!
❣️點解叫佢百搭醬汁?因為佢配黃金米餅又得,配個黑毛豬東玻肉都得,一汁雙拼😂
📣 米克諾斯實行多種推廣:1️⃣lunch set 選2款沙律🥗或湯只需$10;2️⃣加$15可享用是日甜品🍰;3️⃣白飯任加🍚,4️⃣免加一服務費;5️⃣,2點後🕑入座75折,但都留意番,餐廳3點半就中場休息😂
私房菜水準嘅食物先係咁嘅價錢,睇黎以後多一個好食處!