2020-04-01 35 瀏覽
🍽 去開灣仔街市,路過見到一間新裝修,非常光猛的茶餐廳,主打最近流行的'黯然銷魂飯',便入去試一試。茶餐廳細細間,有三個夥記,好足夠人手,夥記服務好,笑容好,好識推介,服務一流,讚👍。🍙 餐牌上有三個推介, 全部都點咗,黯然銷魂飯,醬汁真係好得,🐷叉燒半肥瘦,又淋又鬆軟,顏色好靚,賣相吸引,我鍾意佢唔太鹹,不太甜,啱我口味,配上 🍳煎雙蛋(流心蛋),煎得非常香脆,把流心蛋黃,加上叉燒醬汁撈飯食,又香又好味,阿仔一大碗飯全部食曬 ,我轉咗瀨粉河粉,唔使加錢,啱曬唔湊米氣的我。🐓 冰燒鳳凰雞,其實係雞扒,個醬汁同黯然銷魂飯的一樣, 好味道, $48 好抵食,店員特別推介🌶鳳凰辣汁,可惜我唔食辣。🐖 除此之外,小食都唔錯,我最鍾意食沙薑豬手,只是$38,切成細細粒,好容易食,不油膩,最啱斯文的我,沙薑又香又入味😋。
2020-03-29
  • 黯然銷魂飯
2020-04-01 128 瀏覽
最近受疫情影響都減少外出用餐,但下班之後煮飯又有點辛苦和趕時間,所以燒味便是一個好選擇,你在家中只需煮飯和菜便可,大大減少了時間,既可安在家中又可以輕鬆煮飯。最近都在買不同的燒味回家,這天剛好去灣仔就試了這間竺扶大班燒味。位置於地鐵站附近,非常方便。 環境非常乾淨,跟平日街坊店的感覺不一樣。點了燒鵝+燒腩仔雙併。現在做優惠$108很便宜。 燒腩仔外皮香脆,肥膏及肉的比例適中,肥而不膩。 燒鵝啖啖肉,外皮香脆中帶點油香,肉汁豐盛,鵝香撲鼻,而且配搭的醬汁酸甜美味,不是一般的味道,我非常喜歡。當然少不了叉燒。 叉燒邊位烤得焦香,肉質軟熟,肥瘦比例適中,蜜味足夠,超美味。整體食物和服務態度都非常好,加上最近還是留在家中比較好,所以一定會再去。

環境非常乾淨,跟平日街坊店的感覺不一樣。

點了燒鵝+燒腩仔雙併。

現在做優惠$108很便宜。
燒腩仔外皮香脆,肥膏及肉的比例適中,肥而不膩。

燒鵝

當然少不了叉燒。

叉燒

燒鵝
叉燒
2020-03-31 40 瀏覽
疫情下又經過附近所以單獨去支持一下,見報章介紹其燒味出色。四人枱本已不大,坐下後女侍應三番四次叫其他客人撘枱,枱與枱之間距離明顯不足1.5米,明白生意要緊,但疫情下更應顧及食客健康。燒味(叫了燒腩仔油雞)味道可以,但以$60雙併的午餐來說,份量較少。之後應該不會再來了
2020-03-30 43 瀏覽
阿仔話好耐冇食燒味飯,網上見到好多人推薦呢間餐廳,便特登過嚟食。間餐廳係呢個小街最金碧輝煌門面嘅餐廳,裝修此新式茶餐廳。呢度主打燒味,叉燒最出名,所以叫了必食嘅黯然銷魂跟瀨粉,以$55你講叉燒份量好多,比其他餐廳多左¼,叉燒燒得入味,唔會太甜又唔會太鹹,就算瘦叉燒位置亦好淋,亦有咬口,大部份叉燒肥瘦適中,食多啲亦唔覺肥膩。阿仔食黯然銷魂鴛鴦飯,即係叉燒加燒雞飯,佢哋嘅燒雞亦好有特色,都係用叉燒醬燒,差啲仲以為嚟錯咗三碟都係叉燒飯,加埋佢哋特色嘅辣醬鳳凰辣汁,更加開胃。拍青瓜水準合格,份量亦算多。沙薑豬手粒係抵食之一,$38 有2隻豬手,味道亦不錯。最難得是全部員工服務態度非常好,好用心又關心客人。

拍青瓜水準合格,份量亦算多。

沙薑豬手粒係抵食之一,$38 有2隻豬手,味道亦不錯。

最難得是全部員工服務態度非常好,好用心又關心客人。
2020-03-29
5 分鐘 (堂食)
  • 黯然銷魂飯
2020-03-29 37 瀏覽
今日要去灣仔交收,交收完就搵外賣買翻屋企食啦,呢間係灣仔街市左近既燒味餐廳都幾靚仔,聽到有下午茶就去望望😂裝飾幾新淨有d懷舊feel,店員衛生意識幾高,買外賣都要消毒very good👍🏿燒鵝飯都係41蚊,買左盒,下午茶份量都唔少,夠哂我食,燒鵝皮都幾好味,少少肥更加香!正!另外買多左盒燒味3拼翻屋企加料,有叉燒,燒肉,切雞!叉燒有燶邊,半肥瘦,燶邊最好食!仲要勁淋又甜好好送飯!另外燒肉皮超脆,好似薯片咁,又唔太咸,相當不錯!切雞皮滑,薑蓉又好撈飯🤣
另外買多左盒燒味3拼翻屋企加料,有叉燒,燒肉,切雞!
叉燒有燶邊,半肥瘦,燶邊最好食!仲要勁淋又甜好好送飯!
另外燒肉皮超脆,好似薯片咁,又唔太咸,相當不錯!
切雞皮滑,薑蓉又好撈飯🤣
2020-03-29 47 瀏覽
今日政府餐飲業防疫新例實施首天,減少出街但都要食飯。 竺扶防疫做到足,入內先消毒及探熱,座位盡量分開,算係對食客負責。 值得一讚。門口已見到啲燒鴨、叉燒好吸引,睇到洗口水。今次試左燒腩仔、燒鴨、叉燒。 我個人覺得燒鴨最出色,鴨皮燒得香脆濃郁,肉質彈牙,以$50~$60價錢而言,性價比合宜。 而叉燒同樣香甜,但俾左肥叉我,我不喜歡太肥,下次可以叫佢俾瘦叉我,再試真啲。 當然燒味個飯底好重要,有冇誠意就要睇個飯,佢個飯香軟,用靚米 (雖然我唔知咩米),配上啲燒味汁,已經好滿足,而雙併飯,飯量有點太多,下次叫少飯, 美少女叫半飯都足夠。

2020-03-29 42 瀏覽
我之前喺Instagram度見到呢一間燒味啲相好似好靚 個叉燒啲顏色好似正到不得了咁 就趁lunch time同同事一齊嚟試左😈·暗然銷魂鴛鴦飯$65我本身冇諗住嗌一個咁貴嘅燒味飯㗎 但係咁岩我哋搭枱對面嗰兩個女仔嗌左 佢一上枱係超靚 所有燒味都好似glazed左咁🙊之後我就忍唔住都嗌左呢個咁大份量嘅deluxe版燒味飯🤤佢完全冇令我失望 尤其係佢個叉燒 我自己真係好鍾意 佢個叉燒係做到真係剛剛好半肥瘦 每一舊都超好食 完全唔會乾 而且個汁係甜甜地 勁啱我口味 之後佢個雞扒都好食嘅 但係我覺得相對於叉燒就比較遜色啦 之後佢個煎蛋係流心架😭😭佢啲蛋液🤤🤤·霹靂燒腩仔飯$48因為我哋嗌左個咁大份嘅鴛鴦飯所以我哋另一個就嗌左單拼啦 佢個燒腩仔又係超好食🤤🤤個皮勁脆同埋啲肉質都好好 唔會過鹹 我幾鍾意😍我覺得呢間燒味舖真係超岩我口味 而且佢個presentation做得勁好 啲燒味嘅色澤勁靚 係一望到就超有食慾 超開心😂😂·📍灣仔三角街2-3號華欣閣地下3號舖
暗然銷魂鴛鴦飯$65
暗然銷魂鴛鴦飯

霹靂燒腩仔飯$48
霹靂燒腩仔飯

📍灣仔三角街2-3號華欣閣地下3號舖
5 分鐘 (堂食)
暗然銷魂鴛鴦飯
霹靂燒腩仔飯
  • 暗然銷魂飯
2020-03-28 35 瀏覽
新型冠狀病毒疫情越來越緊張,為免交义感染,最近在家煮食,又或外賣都頻密了。灣仔街市一帶非常熱閙,人頭湧湧,怱然聽到「好靚燒味呀」的叫賣聲,探頭一看,幾時多咗間燒味店㗎!門前金碧輝煌吸引注目。側面擺放了四支插旗,大大隻字,明碼實價標明各種價錢。看過價錢,決定斬料加餸, 今日週末,懶得煮太多。金牌蜜汁义燒蜜汁惹味,肉質鬆軟,脂肪位不多,香甜而美味。冰燒鳳凰雞(無骨)雞腿拆骨起肉,享用時方便。賣相有點似义燒,連味道也有幾分似义燒。薄薄的雞皮,不油不膩,有香口感。肉質軟腍,調味恰到好處,伴飯一流。

看過價錢,決定斬料加餸, 今日週末,懶得煮太多。

金牌蜜汁义燒
蜜汁惹味,肉質鬆軟,脂肪位不多,香甜而美味。

冰燒鳳凰雞(無骨)
雞腿拆骨起肉,享用時方便。
賣相有點似义燒,連味道也有幾分似义燒。
薄薄的雞皮,不油不膩,有香口感。
肉質軟腍,調味恰到好處,伴飯一流。
2020-03-28
其他
2020-03-28 656 瀏覽
真的沒有想過這間位處灣仔街市附近的燒味店,竟然是一間由藍帶總廚主理的食店。食店位於灣仔三角街,這裡的燒味每天新鮮出爐,看見店面掛著燒鵝、叉燒、油雞、乳豬等,真係看見也口水直流。餐廳除了供應主打的燒味外,亦有廣東式小菜供應,款式也不少,有蒸魚、小炒 ... 價錢十分大眾化。黯然銷魂飯($55)👍👍👍👍👍半肥瘦的叉燒配煎雙蛋的黯然叉燒飯是我的最愛,這𥚃的厚切叉燒三分肥、七分瘦,加上少少的燶邊,再配合甜甜的蜜汁,十分惹味。還有兩隻飽滿的荷包蛋,淋上甜豉油,甘香的叉燒跟流心的煎蛋真係絶配。古井燒鵝上湯瀬粉($52)👍👍👍👍👍這𥚃的燒鵝有個很特別的名稱,名為「金鐘罩」燒鵝,原來這𥚃的燒鵝是用一個「太空爐」烤箱烤成。出爐的燒鵝皮脆肉嫩,肉汁豐富,鵝香四溢,真係值得推薦,配合白飯或瀬粉,同樣美味。豉椒炒蜆($88)👍👍👍👍吃過他們的燒味,也想試試他們的小菜,所以叫了一碟豉椒炒蜆。蜆的份量也不少,鑊氣十足,豉椒味道大大提升蜆肉的鮮味。門面內在環境餐牌

黯然銷魂飯($55)
👍👍👍👍👍

黯然銷魂飯

古井燒鵝上湯瀬粉($52)
👍👍👍👍👍

古井燒鵝上湯瀬粉

豉椒炒蜆($88)
👍👍👍👍

門面

內在環境

餐牌
2020-03-27
2020-03-26 45 瀏覽
最近夜晚都少出去食飯,收工順路加料返屋企食,行入灣仔街市就聽到有個巷仔好大聲叫賣,引左我埋去睇睇。雖然燒味定價唔算好驚喜,見食評唔差都試下啦。乳豬拼燒腩仔 ($168)乳豬一向定價不菲,雙拼份量算幾足。 一入口就好滿意,乳豬皮脆肉嫩,超入味又唔會太咸,仲啖啖肉冇骨,唔點醬都好惹味。 相比之下燒腩仔就比較平凡,脆皮好夠味香口,但豬肉就較淡口,夠肥美既,如果自己落鹽再炒炒佢會好味好多。金牌蜜汁水叉燒 ($68) 半斤叉燒成日食,估唔到有驚喜。 肉質好腍,最鐘意窿窿地好脆好香口,好入味好餸到飯,半斤夠成家人食,好抵。見環境幾企理,可以Encore。

雖然燒味定價唔算好驚喜,見食評唔差都試下啦。

乳豬拼燒腩仔 ($168)

金牌蜜汁水叉燒 ($68) 半斤

見環境幾企理,可以Encore。
2020-03-26 297 瀏覽
這個月出去食晚飯的次數,一隻手都數得晒。難得有朋友願意搵我食飯,當然揀間特別少少的餐廳😳朋友本身在灣仔上班,他推介去這間新開的燒味店,但店面和內部的裝潢都很光亮和乾淨,不像平時燒味店,不知道味道如何😚——————————🔹啫啫滑雞煲 $88朋友好想試煲仔小菜,就叫一個share🤪一上菜就見到好多煙,聞到很有穫氣香,雞件份量也不少😍 但雞件沒有甚麼味道,可能醬汁未能滲入雞肉😅而我特別喜歡煲內的豬潤,爽口入味,配飯就剛好😍🔸古法燒鵝+燒腩仔 $56來到燒味店,當然叫這裏的燒味👅 本身我最期待的是叉燒,想試到半肥瘦叉燒和甜甜醬汁...但店員表示已經賣完,只好叫其他😆 聽朋友講這間的燒鵝都好好食,所以再叫個燒腩仔~ 這裏的燒鵝真的有點不同,外皮脆肉質嫩,脂肪不多,還食到有淡淡的陳皮香,正☺🔹沙薑豬手粒 $38這個豬手粒未食已聞到沙薑香味,入口微暖,豬手皮不會太軟腍,反而會有點咬口,所以食到最後都唔會油膩,充滿骨膠原☺ 適合女士食😍
——————————

啫啫滑雞煲
古法燒鵝+燒腩仔
沙薑豬手粒
2020-03-26 104 瀏覽
出左灣仔做野, 臨走時聽到( 熱辣辣叉燒出爐)😚我小朋友超鐘意食叉燒,就決定今晚加料。黎到三角街就見到一間裝修得都幾靚既食肆,叫做竺扶大班燒味,員工著晒colorful 制服,裝修又金光閃閃咁, 非常吸睛,一眼就望見。見佢餐牌推介 冰燒鳳凰雞及 黯然銷魂飯 睇完都唔知係咩黎😂,就問下姐姐,原來係叉燒雞髀飯同埋叉燒太陽蛋飯。因為我係為叉燒而黎,就叫左呢2個推介,再配多合燒腩仔 燻蹄外賣返去屋企食。冰燒鳳凰雞,配左鳳凰辣汁食,辣辣地又幾似泰國酸辣鳳爪嘅汁,幾特別。黯然銷魂飯, 叉燒好淋好岩小朋友食, 太陽蛋煎得啱啱好 唔會好水好易穿,但又唔會老。好味到小朋友食完再添飯👍燒腩仔皮脆,咬落卜卜聲, 燻蹄好咬口,一陣就清晒得返個盒。

燒腩仔皮脆,咬落卜卜聲, 燻蹄好咬口,一陣就清晒得返個盒。
冰燒鳳凰雞
2020-03-24 34 瀏覽
平日都有在附近買水果,早排發現橫街開了間燒味店,今晚先得閒去,雖然已經無咗之前見到的開張優惠,但價錢依然抵食而且好好味。兩個人兩個飯:D11 古井燒鵝化皮乳豬K3 黯然銷魂鴛鴦飯必食招牌黯然銷魂鴛鴦飯,所謂鴛鴦另一樣是雞叉燒,唔係普通嘅雞扒,選用特別部位,用玫瑰露酒及醬汁醃成,味道有少少似叉燒,非常特別,好吃。醬汁都非常特別自己調製嘅鳳凰汁,辣辣地幾香好開胃,配雞扒夾,仲有款濃郁味道的燒汁,送飯都幾好。小炒比較重口味,豉椒腐乳豬油渣之類,我哋選咗款最健康嘅雞油炒豆苖,嘩!啲雞油令到啲豆苗好滑,超正。

兩個人兩個飯:
D11 古井燒鵝化皮乳豬
K3 黯然銷魂鴛鴦飯

來個痛快滿滿港式燒味陣容,無論單點或煲仔家常小菜不僅速食或外賣自取也相對划算,乾脆式下單做餸也方便快捷小店「竺扶大班燒味」四周環境簡潔企理,油香鬆化乳豬五寶飯皮薄肉嫩,呈出內含(乳豬/油雞/叉燒/玫瑰紅腸/鹹蛋)五重奏拼出各有各滋味,憑出爐以肥瘦中等脆而不膩的味覺,嚼起來仔細肉汁連皮陣陣撲鼻兼賣相不禁令人增添無限食慾!招牌(古井燒鵝 -上莊)霸氣十足,鵝肉漲卜卜色澤油亮緊實感格外銷魂,相稱均勻入口會化,層層相間不乾柴,回家放涼外皮依舊不失色的確回味

2020-03-24
外賣自取
2020-03-23 45 瀏覽
燒味真係食幾多年都唔會厭😜😜呢間燒味店新開係行仔裏面。但係大大個招牌都幾搶眼。平時通常買燒味嘅地方都好少有一個舒服少少嘅環境坐低食。😜所以今次一於坐低食,因為見到佢個銷魂飯🤣😂🤣佢個銷魂飯並唔係雞蛋同叉燒仲有雞扒㗎。佢雞扒有個秘製醬汁俾你點幾正喎。最鍾意食就係太陽蛋撈飯一流另外佢個乳豬五寶飯,佢個乳豬肥瘦適中另外男朋友好鍾意食紅腸,話佢嘅搶係好食過其他地方好多😂。佢個飯真係超級無敵多😆😆😆😆另外仲加咗佢個湯飲落去唔係味精湯,good ar
燒味真係食幾多年都唔會厭😜😜

另外佢個乳豬五寶飯,佢個乳豬肥瘦適中
另外男朋友好鍾意食紅腸,話佢嘅搶係好食過其他地方好多😂。

佢個飯真係超級無敵多😆😆😆😆

另外仲加咗佢個湯飲落去唔係味精湯,good ar