2020-03-23 173 瀏覽
竺扶大班燒味 CHUKFO TAIPAN RESTAURANT 📍灣仔 Wan Chai.⭐️ 位於灣仔街市附近嘅燒味餐廳 門口金光閃閃 入面面積唔大但都算企理 呢到嘅燒味全部都係自家廚房燒 日日新鮮出爐 大家不妨買外賣番屋企食👌🏻.🍚 黯然銷魂飯 $55: 半肥瘦叉燒肉質軟熟 肥瘦適中 燒烤至微微焦香 粒粒都好厚帶濃濃蜜汁 兩塊蛋煎到脆邊 仲有流心效果 再淋上甜豉油 撈飯一流😝
📍灣仔 Wan Chai
🍚 黯然銷魂飯 $55
2020-03-21 32 瀏覽
依家放工都返屋企/買外賣食, 屋企樓下又食到悶哂, 所以0向公司附近既茶餐廳買外賣返屋企~叫左個燒腩仔切雞飯、燒鵝乳豬飯、沙薑豬手粒、上湯菜芯、鵝汁菜芯.燒腩仔切雞飯 -燒腩仔靚到不得了,五花層層分明,唔會太咸,無骨落地真正啖啖肉,正,而白切雞肉嫩滑!燒鵝乳豬飯 - 厚肉 juicy 卜卜脆皮既燒鵝,加埋烤乳豬細緻細嫩既肉質,外皮烤至酥脆,真心冇得輸~沙薑豬手粒做得不錯,醬汁味濃,肥而不膩,乾淨無毛,唯味不夠重及不夠凍。菜芯健健康康, 食落好味, 一人一盒唔洗煩~overall 又平又抵食!希望疫情過後可以坐低再食~~

菜芯健健康康, 食落好味, 一人一盒唔洗煩~

overall 又平又抵食!希望疫情過後可以坐低再食~~
2020-03-17
呢日喺灣仔上完Training,呀媽打電話俾我叫我買啲嘢加餸😂,所以我就去斬啲料返屋企啦~。見到有塊大大嘅易拉架,行前啲就係間燒味舖喇。店員喺門口落力宣傳,我去到即刻被阿姐熱情招待😆。我要咗半斤金牌蜜汁叉燒($68)同上莊古井燒鵝($138)。不過叉燒啱啱賣哂要即燒,所以要等陣。等嘅時候認真睇下門口堆二拉架,除咗燒味外,當然唔少得燒味飯🍚,屬正常價格啦。另外,原來仲有唔少小菜同小炒賣🥘。餐廳堂食環境都OK,雖然出面係街市,但入面光光猛猛,仲有啲牆畫添🖼。燒味熱辣辣斬起,已經聞到好香,特別係叉燒🐷,半肥瘦切真係好正,而且仲有啲微燶,特別香。肉質好嫩,好多汁,送飯食正啊😋。我哋幾個直頭爭食添,咁好食應該買一斤先啱。而燒鵝🦢都唔錯,由於係上莊部份,所以比較多肉食,淋上燒鵝汁加點酸梅醬食,好搭配。總括嚟講,呢間燒味舖嘅蜜汁叉燒真係好正🤤,比起其他叉燒大王嘅一啲都唔輸蝕。我下次經開灣仔都一定會斬料、斬料、斬大舊叉燒🐷😋。

另外,原來仲有唔少小菜同小炒賣🥘。

古井燒鵝
古井燒鵝

2020-03-12
10 分鐘 (外賣自取)
2020-03-17 53 瀏覽
店舖門面金黃色的設計,非常耀眼!室內環境光猛明亮,闊落企理。紹香豉油雞(半隻) ($78)色澤鮮亮, 叫人食指大動。雞肉嫩滑可口,而且非常入味,入口帶股香甜味亦有豉油的味道,味道富有層次感,十分美味。金牌蜜汁叉燒(半斤) ($68)新鮮出爐的半肥瘦叉燒,件件都是厚切,啖啖肉有咬口。顏色紅亮有光澤,紋理清晰,肉質細膩緊緻,鬆軟不死實。一咬下去,叉燒的肉絲自然地散開。入口肉味香濃,帶點肥膏,伴隨陣陣豬油的甘香。
店舖門面金黃色的設計,非常耀眼!

室內環境光猛明亮,闊落企理。

紹香豉油雞(半隻) ($78)
紹香豉油雞(半隻)

色澤鮮亮, 叫人食指大動。

紹香豉油雞(半隻)

金牌蜜汁叉燒(半斤) ($68)
新鮮出爐的半肥瘦叉燒,件件都是厚切,啖啖肉有咬口。
金牌蜜汁叉燒(半斤)

顏色紅亮有光澤,紋理清晰,肉質細膩緊緻,鬆軟不死實。

2020-03-17 68 瀏覽
經過灣仔見到呢間裝修唔錯嘅燒味店,平民價錢又,唔貴就入去試吓叉燒燒腩仔雙拼飯皮脆卜卜!咬落好似食薯片咁脆,肉質鬆化、軟腍無渣!肥瘦相稱均勻,入口即化又唔沒油膩,食到肉香,我最怕肥膏,好彩無。叉燒味道不濃,咸味带甜不肥,有少少油香。油雞叉燒飯,雞肉薄皮嫩肉,啖啖肉幾滑身,點了凍檸茶加$72個人食,有飯有菜有肉每人50 幾 ok 抵食#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig

叉燒燒腩仔雙拼飯
叉燒味道不濃,咸味带甜不肥,有少少油香。

油雞叉燒飯,雞肉薄皮嫩肉,啖啖肉幾滑身,點了凍檸茶加$7
2個人食,有飯有菜有肉每人50 幾 ok 抵食

小肥Monday在灣仔😆🐷又黎到逢星期一與隻豬共聚一Lunch🤪😋🐷是日小肥R隻豬黎陪我食好耐無食既燒味飯🤪🐷呢度高質素外面已經聞到香噴噴既燒味🤤🍴吸引到唔少上班一族放飯黎幫襯😆但適逢Lunch Time空間會較為逼比較多人🙇🏻‍♂️要黎食既朋友們記得預早少少時間等位啦🙇🏻‍♂️先有經典四寶飯打頭陣😝以叉燒切雞紅腸同埋鹹蛋既足料組合😋切雞肉質滑嫩一啲都唔鞋之餘🤤😆🐔店鋪招牌首創以雞扒叉燒雙蛋組合既黯然銷魂鴛鴦飯🤪以燒肉汁慢煮既雞扒肉肉質滑嫩入味Juicy唔乾身😋🐔蜜汁叉燒亦係重點🐷🥩叉燒肉半肥瘦比例剛剛好🥩燒得夠靚之餘唔餘過火燶哂邊🤤最緊要係乾身而且鎖緊肉汁食落夠Juicy亦係一絕🤤太陽雙蛋亦煎得靚仔唔燶邊😋🍳滿足既燒味午餐😋

小肥Monday在灣仔😆🐷

太陽雙蛋亦煎得靚仔唔燶邊😋🍳

滿足既燒味午餐😋
2020-03-16
2020-03-16 139 瀏覽
燒味雙拼 -選了油雞/叉燒行過見到新開就試下,買回家加餸。點知買到番屋企一打開。好似比人搵笨咁🙄🙄先講味道,油雞賣相ok , 但食係無咩味道,得個皮食到豉油味,份量得六小件🙄🙄🙄唔知想點!到蜜汁叉燒,好「鞋」口,好似紙皮咁好乾,同埋燒到好燶⋯燶到有1/3係炭咁,食唔到,個盒底有啲汁係一大滴唔溶既麥芽糖🙄🙄好食有下次,唔好食就bye bye! 唔好再幫襯!*P.S : 請珍惜食物,唔好浪費及糟蹋食物。
燒味雙拼 -選了油雞/叉燒

行過見到新開就試下,買回家加餸。
點知買到番屋企一打開。好似比人搵笨咁🙄🙄

好食有下次,唔好食就bye bye! 唔好再幫襯!
*P.S : 請珍惜食物,唔好浪費及糟蹋食物。
燒味雙拼
燒味雙拼
2020-03-13
2020-03-15 46 瀏覽
去咗灣仔食味燒班大扶竺,裝修時尚,金碧輝煌! 又夠衛生,環境光猛。Menu超多選擇。最吸引嘅就係黯然銷魂鴛鴦飯,已經包含咗半肥瘦叉燒,雞扒,煎雙蛋! 鳳凰辣汁幾特別, 係餐廳自家製嘅。 煎蛋嘅蛋汁mix埋叉燒,超香又夠味, 雞扒醃得好夠味! 肉質厚而鮮嫩,肉味幾香濃!送飯一流! 另外叫咗份肥叉燻蹄飯, 叉燒造得恰到好處!蜜味幾香, 落order時要求肥 x燒,都有畀到我。正!除咗燒味飯之外仲有多款小炒, 仲有蒸倉魚添, 見到隔離枱食都幾大條魚! 但我今日都係揀返食燒味飯,因為畀啲叉燒吸引住

2020-03-15 658 瀏覽
今早到完成BODY CHECK後, 順便到這街市買個靚餸預備晚餐. 在小巷中, 聽到姐姐們大叫<燒鵝新鮮出爐>, 於是上前去看看. 職員把燒鵝上吊架, 還有燒腩仔, 油雞, 叉燒. 自己昨晚没有食晚餐, 亦還未食早餐, 看到滿滿的燒味, 忍不住就內進, 來享用一個很有香港特色的燒味早午餐吧!    原來店內己有客人在等候出爐燒味呢!  剛出爐的, 就是好味! 好似出爐蛋撻一樣, 就是特別吸引. 既然看到燒鵝剛出爐上架, 早餐就來個燒鵝飯吧! 再配一碟青菜! 古井燒鵝飯 52元   一碟燒鵝飯, 盛惠52個大洋, 在灣仔區餐廳堂食, 價格合理. 不過是剛出爐的燒鵝, 就覺得抵左. 古井燒鵝飯, 我來了! 是上庄, 鵝胸, 鵝肋骨的部位. 始終是52元, 就不會期望有燒鵝脾. 但看到漲卜卜的燒鵝皮, 馬上就想食了! 職員附上小碟, 燒鵝可用自家調配的酸梅醬.   將脆卜卜的燒鵝皮沾上偏啡的酸梅醬,  酸梅醬可中和鵝皮的油膩. 而這個酸梅醬整體味道比較柔和, 仍嚐到燒鵝皮的原味. 没有那一般獨立包裝顏色偏紅的又有明顯甜味 尖銳酸味又帶鹹, 為免白飯的水氣使燒鵝皮變軟, 首先要
職員把燒鵝上吊架, 還有燒腩仔, 油雞, 叉燒.
自己昨晚没有食晚餐, 亦還未食早餐,
看到滿滿的燒味, 忍不住就內進,
來享用一個很有香港特色的燒味早午餐吧!
原來店內己有客人在等候出爐燒味呢!
剛出爐的, 就是好味!
好似出爐蛋撻一樣, 就是特別吸引.
既然看到燒鵝剛出爐上架, 早餐就來個燒鵝飯吧!
再配一碟青菜!
古井燒鵝飯 52元
不過是剛出爐的燒鵝, 就覺得抵左.
古井燒鵝飯, 我來了!
但看到漲卜卜的燒鵝皮, 馬上就想食了!
酸梅醬
古井燒鵝飯
職員附上小碟, 燒鵝可用自家調配的酸梅醬.
而這個酸梅醬整體味道比較柔和, 仍嚐到燒鵝皮的原味.
没有那一般獨立包裝顏色偏紅的又有明顯甜味 尖銳酸味又帶鹹,

為免白飯的水氣使燒鵝皮變軟, 首先要將多塊脆脆燒鵝皮消滅.
再來燒鵝肉了!
古井燒鵝飯
帶骨的肋骨位的肉質當然滑滑, 也嚐到肋骨附著燒鵝帶鹹的醃料.
而鵝胸肉也是很鬆化, 不乾柴. 鵝胸肉部位的燒鵝皮脂肪少, 脆口的, 我喜歡.
古井燒鵝飯
來到下方的白飯, 不但吸盡燒鵝肉汁精華和鵝油, 加上口感很煙韌.
個人覺得:
燒味墊底的白飯不能夠是軟綿綿失去輪廓.
一定要原粒成形, 有咬口, 才可在吸收肉質精華和鵝油後, 仍保持原形.
如今這個白飯, 合格了!
消滅了古井燒鵝飯, 最後連一粒飯也不留.
鵝汁菜芯
鵝汁菜芯 20元
嚐過美味燒鵝肉, 就要來一份青菜, 扮健康.
上湯菜芯很常見, 鵝汁菜芯則少見.
其實想來一碗老火靚湯, 無奈已經很飽了!

完成這個很有香港FEEL的早餐後, 馬上有力氣去買餸了.
2020-03-14
$72 (早餐)
2020-03-15 41 瀏覽
今日一如以往返屋企食飯,但公司今日宣布可以home office,心情非常興奮,所以決定「斬料加餸」,去左灣仔既竺扶。斬料方面竺扶都幾多選擇,今次試試燒鵝加沙薑雞!雖然竺扶係一間燒味店,但餐廳竟然播英文歌,當中有我喜愛既Rich Brian。係等待既期間我坐低左,個人認為竺扶比一般燒味店更乾淨,裝潢光鮮明亮,沒有一般燒臘店既油膩感覺。- 沙薑雞(半隻)雞件肉質滑溜,一啲都唔膩,個人認為原汁原味已經好出色,並唔需要點任何醬汁。- 燒鵝(上莊)上莊即係鵝既上半身,通常無咁多肥肉。竺扶既燒鵝外皮顏色鮮艷,肉質嫩而且夠入味。另外酸梅醬唔會太甜,鵝肉仍然保留其香味。價格大約$140,比起同行算便宜。

斬料方面竺扶都幾多選擇,今次試試燒鵝加沙薑雞!

- 沙薑雞(半隻)
沙薑雞半隻

- 燒鵝(上莊)
燒鵝(上莊)

2020-03-11
沙薑雞半隻
燒鵝(上莊)
Siu Mei Specialized❤️❤️❤️ Taipan💕 ..今日剛好出港島區,途經灣仔 見新開左一間光鮮亮麗既燒味店,傳統但並不簡單,看得出是精心裝修過呢。櫥窗見到既燒味都好油亮吸引,店員💁🏻‍♂️ 仲話係日日新鮮出爐✨,質素一定有保證呢。剛好今晚到婆婆家吃飯,見樣樣都咁吸引 一於外賣返去分享吃吧。ll $138 /一斤款款燒味都好吸引,見呢個係金牌之選 不能不點,剛好我都很愛吃叉燒。肥瘦勻均 色水亮澤 調味剛好,蜜汁🍯掛滿每一件叉燒,吃一口真的很滿足。不愧為招牌之選呢。ll $45 /半隻去到店內 見超級多人都點選,一定不錯吧。雞件亦是油亮亮 很肥美,整盒雞汁滿滿,帶回家亦保持溫度。單吃已好吃 加上沙薑蓉同吃,又是另一番風味。..這家燒味店真的沒令我失望,港島區既朋友💁🏻‍♀️ 以後外賣又多一個好選擇呢。我見其他燒味都好吸引,下次有機會再試試。而店內亦設有堂食,燒味以外 仲有大班小菜,味道唔知又係點呢,不過樣子都好似唔錯呀。價錢不貴 值得一試,一齊黎大班 做大班👻。

l[金牌蜜汁叉燒🐽]l $138 /一斤

l[沙薑雞🐥]l $45 /半隻

2020-03-11 147 瀏覽
好耐冇食過燒味喇😗行過灣仔見到有條街有燒味舖就外賣啲返屋企🥡(發泡膠盒裝燒味飯先legit😹有風味過堂食😹)〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻黯然銷魂鴛鴦飯 - 半肥瘦叉燒、雞扒、煎蛋 配大將燒肉汁、鳳凰辣汁💲65嘅個鴛鴦飯嘅雞扒真係冇得頂!個汁醃到超入味 味道同叉燒一樣咁香咁甜😋雞肉又嫩🤤叉燒真係半肥瘦冇呃人 不過比較薄切🙁 配埋大將燒肉汁真係好好食 雖然個鳳凰辣汁唔係好食得出辣😹隻流心蛋一吉就穿 撈飯真係好正😋個飯本身都好多汁!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻瑤柱香妃切雞(半隻)💲78切雞好滑好嫩🤩又唔多骨👍🏻連埋雞皮食先正🤣〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻古井燒鵝➕汾蹄飯💲56呢個燒鵝脾真係冇得頂!我平時唔食燒鵝都覺得佢好好食!超香口🥰特別係個皮先正🤩汾蹄我好少人食 冇過見佢切左個layer層層分明就知係好東西😏不過呢個就冇鴛鴦飯咁多汁😕〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️呢間餐廳老闆同員工都有件好特別嘅制服 超sharp😹所有燒味都好好食!好可惜嘅係我七點去到好多燒味都賣晒😩不過老闆好好人盡量滿足我嘅食慾又推介有咩好食☺️賣到最後嘅燒味多數冇咁好食 但呢間啲燒味依然咁好食!黯然銷魂鴛鴦飯嘅燒雞真係好食👍🏻價錢又合理😗重點係老闆好

👉🏻瑤柱香妃切雞(半隻)💲78

切雞好滑好嫩🤩又唔多骨👍🏻連埋雞皮食先正🤣
👉🏻古井燒鵝➕汾蹄飯💲56

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
呢間餐廳老闆同員工都有件好特別嘅制服 超sharp😹所有燒味都好好食!好可惜嘅係我七點去到好多燒味都賣晒😩不過老闆好好人盡量滿足我嘅食慾又推介有咩好食☺️賣到最後嘅燒味多數冇咁好食 但呢間啲燒味依然咁好食!黯然銷魂鴛鴦飯嘅燒雞真係好食👍🏻價錢又合理😗重點係老闆好人態度好好☺️

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
竺扶大班燒味 (灣仔)
📍灣仔三角街2-3號華欣閣地下3號舖
🔗#7eating灣仔#7eating港式
2020-03-11 77 瀏覽
最近新型冠狀病毒肆虐 唔敢周圍去食嘢 所以就去咗屋企樓下間燒味舖 快快脆脆食完平靚正就算~去到先知原來唔止得燒味食 原來仲有小菜 於是就同朋友叫咗一個燒味 同一個小菜 happy share (放心 我地冇病😂😂)叫小菜送嘅例湯 豬骨菜乾湯 都幾足料 飲落都似係冇味精嘅~淡淡飯香~軟硬適中~玫瑰豉油雞拼燒鵝~本來都知呢度係食燒鵝出名 估唔到佢個豉油雞又幾好食啵~甜甜地帶出雞既鮮味~佢仲俾咗雞比為我地添!啖啖肉正呀!🥴🥴至於燒鵝呢~皮脆肉實 仲有濃厚既肉汁 😋果然係鎮店之寶!食咗咁多肉 當然係叫個菜啦 我哋叫咗金銀蛋菜苗 估唔到佢個小菜都咁出色 可以encore😋😋

叫小菜送嘅例湯 豬骨菜乾湯 都幾足料 飲落都似係冇味精嘅~

淡淡飯香~軟硬適中~

至於燒鵝呢~皮脆肉實 仲有濃厚既肉汁 😋果然係鎮店之寶!

✿╮❤╭✿ ✿雜感女生   好味日記✿ ˚*•✰。竺扶大班燒味.超正燻蹄燒鵝!。✰•*˚ ✿✿小資女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤❤近日少了上街吃飯 多了外賣回家於是,開發了不少新鮮的餐廳今次來到竺扶大班燒味 作為新開的店子,未夠7點已見到不少街坊食客 於是我毫不猶豫的叫了幾款回家品嘗 極想吃的燒腩仔一早賣光 於是改了叫燻蹄與切雞 另點了一盒燒鵝叉燒飯再加1碟沙薑豬手即差不多了回家開飯,加碟豆苗,索汁好味 燻蹄薄透香滑有咬口 是酒樓級水準! 切雞肉質香滑嫩口又有雞味  燒鵝叉燒飯也了不起 燒鵝勁grill香 皮脆肉多汁 果然是招牌 叉燒水準高企 是香港人的口味 油香與肉汁都很下飯  沙薑豬手很令人想要一杯汽水加啤酒 因為豬手皮香有厚度,超爽 沙薑味夠獨家,又香又吸引 確是好吃的小食!今次連白飯都畀大少奶讚好食 (呢個讚非同少可,好少有架!) 大少奶出街食咁多次 最多係讚日本米架咋!可見此店出品有質素!小評: 味道:★★★★☆ 環境:★

雜感女生   好味日記
˚*。竺扶大班燒味.超正燻蹄燒鵝!。*˚
✿✿小資女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

近日少了上街吃飯
多了外賣回家

於是,開發了不少新鮮的餐廳
今次來到竺扶大班燒味
作為新開的店子,未夠7點已見到不少街坊食客
於是我毫不猶豫的叫了幾款回家品嘗
極想吃的燒腩仔一早賣光
於是改了叫燻蹄與切雞
另點了一盒燒鵝叉燒飯

再加1碟沙薑豬手即差不多了
回家開飯,加碟豆苗,索汁好味
燻蹄薄透香滑有咬口

叉燒水準高企
是香港人的口味
油香與肉汁都很下飯

沙薑豬手很令人想要一杯汽水加啤酒
因為豬手皮香有厚度,超爽
沙薑味夠獨家,又香又吸引
確是好吃的小食!
今次連白飯都畀大少奶讚好食
(呢個讚非同少可,好少有架!)
大少奶出街食咁多次
最多係讚日本米架咋!

可見此店出品有質素!

小評:
味道:★★★★☆
環境:★★★★☆
服務:★★★★☆
衛生:★★★★☆
抵食:★★★★☆
2020-03-10 167 瀏覽
近期好少出街食飯,今日想落街買晚餐,咁啱比我係灣仔三角街2-3號華欣閣地下3號舖 ,發現有間金光閃閃不一樣既燒味舖 - 竺扶大班燒味 (灣仔),咁就買外賣回家同家人食。入到店舖內發現呢到環境乾淨,所有店員都帶有口罩,安全衛生。店員又好Nice又有禮貌。揀咗兩份燒味特餐 - 燒味之魂🤩招牌黯然銷魂飯 $55入口即溶既半肥瘦叉燒,肉質軟熟,香甜可口,非常惹味。配上2隻香滑荷包煎蛋🍳🍳,再淋上甜豉油,配襯飯,真係好好味🤤好想再加多一個飯🍚🐓冰燒鳳凰雞(無骨) $48【大將燒汁 + 鳳凰辣汁】無骨惹香燒雞,香滑鮮嫩,帶有甜味,最重要係無骨,食到回味無窮配埋飯🍚一齊食,真係一流呀😋店員話最重要要配上秘制既鳳凰汁一同享用,簡直係絕配😍🍱燒味雙拼 - 燒腩仔 + 汾蹄 $98自選一份拼盤- 燒腩仔外皮香脆,嫩滑既肉質,食到停唔到口- 汾蹄每一塊都好大塊,肉質爽脆彈牙,口感豐富

揀咗兩份燒味特餐 - 燒味之魂

🤩招牌黯然銷魂飯 $55

🐓冰燒鳳凰雞(無骨) $48
【大將燒汁 + 鳳凰辣汁】
配埋飯🍚一齊食,真係一流呀😋

店員話最重要要配上秘制既鳳凰汁一同享用,簡直係絕配😍

🍱燒味雙拼 - 燒腩仔 + 汾蹄 $98
自選一份拼盤
- 燒腩仔外皮香脆,嫩滑既肉質,食到停唔到口
- 汾蹄每一塊都好大塊,肉質爽脆彈牙,口感豐富
冰燒鳳凰雞(無骨)
燒味雙拼:燒腩仔+汾蹄
2020-03-10
5 分鐘 (外賣自取)
冰燒鳳凰雞(無骨)
燒味雙拼:燒腩仔+汾蹄