2019-09-12 781 瀏覽
立食聽就聽得多,終於今日去食啦!平時係銅鑼灣附近返工見到門面幾靚仔,今日終於同老公食咗!首先嚟個迷你海膽丼飯,雖然話係迷你,但海膽份量一啲都唔少,一碗大約有半份海膽。海膽好鮮甜唔腥,但無乜海水味。飯好細碗,所以每食一啖都可以配一大篤海膽去食,好正!壽司就有啲好好食,有啲就好普通,質素都幾參差。值得推介係活赤背,鮮味好重好爽口好大塊。玉子壽司都唔錯,係佢哋自家製嘅出邊食有啲唔同,蛋味濃郁。象拔蚌都好食,好新鮮,不過每件$48就有點貴。烏賊同埋吞拿魚都唔錯。三文魚子壽司本身已經有醬油漬,唔使點豉油都已經有鮮甜味。不過我哋食咗池魚、劍魚同埋油甘魚就非常普通。三隻味道都偏淡,食完冇乜感覺。值得一讚嘅係佢嘅綠茶粉非常好飲,小小一斤已經好濃味。熱水溫度夠高,泡出嚟嘅茶好香。

2019-09-12
2019-09-11 1089 瀏覽
One Night Stand—立鮨😂一直都想試下呢間壽司,但未有機會!今日終於約左個friend試試佢😋😋😋雖然個人黎講超級中意日本,去過好多次,而日本文化都有好多立食,但自己真係企起度食壽司,就真係第一次!呢度既環境子光猛,枱用左黑色Bar枱!私人物品放喺枱下面!放好個人物品後,我地就想沖杯茶飲下,但揾唔到出水位同茶粉,原來係Bar枱下的陰濕位,完全遮住😂 不過,呢度既綠茶粉好香好濃,不錯!之後我地就叫左兩個set拼盤,四個手卷 (2個吞拿魚蓉、1個鰻魚、辣味八爪魚手卷), 手卷既包發好得意,成個長方形甘,好處係D汁同配料無咁容易跌哂出黎!要注意既係,呢度係紫菜唔係好脆,要快D食左先!呢度既壽司用左赤醋飯,所以唔使沾醬油就可以吃,但我覺得加少許wasabi及少許醬油更突顯魚生既鮮味帶子壽司: 一般油甘魚壽司:正正常常的,不錯海膽壽司: 海膽好明顯食得出係日本海膽,唔錯!珍寶牡丹蝦壽司:牡丹蝦肉質厚實彈牙,幾好。芝士飛魚籽軍艦: 芝士味好濃好好食,朋友enchore左次😂😂😂辣味帶子軍艦: 辣辣地既小貝柱,鮮味比起帶子壽司更好食👍🏾👍🏾 Surprise!築地白烏賊壽司: 爽口煙韌,
One Night Stand—立鮨😂

一直都想試下呢間壽司,但未有機會!
今日終於約左個friend試試佢😋😋😋

呢度既環境子光猛,枱用左黑色Bar枱!

帶子壽司: 一般
油甘魚壽司:正正常常的,不錯
海膽壽司: 海膽好明顯食得出係日本海膽,唔錯!
珍寶牡丹蝦壽司:牡丹蝦肉質厚實彈牙,幾好。
築地白烏賊壽司: 爽口煙韌,正!

到最後叫左味噌湯!不得了😳😳😳
鮮蝦味噌湯,用赤味噌煮成,味道比白味噌更重更濃,加上蝦膏濃濃既甘香,蝦膏煮晒入個湯到,蝦味超濃,但濃得來唔會太鹹。值得一試。

總括黎講,呢度大部分既魚生都係由日本豐洲市場新鮮空運到港,就好似去左日本食壽司甘😍😍😍 立鮨真係唔錯,兩人埋單$366 !絕對可以enchore👍🏾👍🏾👍🏾
2019-09-03 491 瀏覽
黎得立食 即係預左企啦😆之前去過旺角分店覺得d枱嘅衛生麻麻係木枱 但枱上有一層癡立立嘅感覺好唔舒服呢間分店環境好好多呢間嘅枱面改左做黑色枱感覺乾淨好多 起碼無癡立立私人物品放喺枱下面綠茶粉好香好濃三文魚石狩湯我覺得腥, 嗌呢碗野嗰位覺得好好飲裡面有一舊三文魚左口魚變壽司好好味有油香 入口化開帶子壽司都相當唔錯海膽壽司嘅海膽級數就普通有dd腥味好欣賞呢到手卷嘅包法食得好方便個底唔會漏食到底又唔會得紫菜呢到係芝士三文魚飛籽軍艦辣味帶子軍艦他他鮮蝦軍艦價錢屬於較平嘅軍艦質素都相對普通整體立鮨真係好好味兩人埋單$374
黎得立食 即係預左企啦😆

感覺乾淨好多 起碼無癡立立

私人物品放喺枱下面

綠茶粉好香好濃

三文魚石狩湯
我覺得腥, 嗌呢碗野嗰位覺得好好飲
裡面有一舊三文魚

整體立鮨真係好好味
兩人埋單$374
蟹棒手卷
2019-08-30 450 瀏覽
本身我唔係太好食壽司但朋友推介所以就去試吓企起度食壽司感覺挺有趣叫咗三文魚腩,海膽蟹棒,火炙帶子等等基本壽司所有食材都好新鮮我對海膽要求比較高我覺得可以比較驚喜嘅係牛油果壽司感覺好兩樣野但食落出奇地夾所以反叫了兩件另外櫻花蝦玉子燒上邊蓋有微溶嘅芝士都值得推介第一次同朋友企喺度食壽司環境嘅闊落我哋兩個一路食一路前後行下感覺上冇咁容易有肚腩見到旁邊有一些人一個人感覺都幾舒服若果有時唔想食太多一個人嚟輕食都不錯
本身我唔係太好食壽司
但朋友推介
所以就去試吓
企起度食壽司
感覺挺有趣

叫咗三文魚腩,海膽蟹棒,火炙帶子
等等基本壽司

感覺都幾舒服

若果有時唔想食太多
一個人嚟輕食都不錯
2019-08-18 667 瀏覽
今晚我地諗住食個早飯, 見到呢間立食壽司店, 諗左陣入唔入去好之際, 我地發現有小朋友可吃的食物, 之後就決定入去喇! (其實都係搏一搏架, 同埋小朋友去立食, 都驚佢扭計, 不過估唔到小朋友又OK喎)食店環境好乾淨~小朋友個子唔高, 所以大人就用上層, 小朋友就在下層享用食物 (其實下層用黎放袋, 哈哈)估唔到有Happy Hour, 要一杯啤酒, 就送三件指定壽司. 杯啤酒仲要好大杯, 超抵呀!小朋友最愛既青瓜小卷, 成碟佢自己食晒! 蟹籽青瓜沙律大人食品:鰻魚、三文魚、吞拿魚蓉、辣味八爪魚手卷壽司類:有些食左忘記影相...其實刺身相當新鮮又爽口鮮甜, 價錢又唔算貴, 真係唔錯!!

食店環境好乾淨~

小朋友最愛既青瓜小卷, 成碟佢自己食晒!
蟹籽青瓜沙律

大人食品:
鰻魚、三文魚、吞拿魚蓉、辣味八爪魚手卷

壽司類:

有些食左忘記影相...

其實刺身相當新鮮又爽口鮮甜, 價錢又唔算貴, 真係唔錯!!
2019-08-15
2019-08-17 467 瀏覽
第一次去香港既立食壽司店我最鍾意食飛魚籽既野,所以叫左手卷同壽司真係好好食!尤其係手卷,本身啲飯已經有味道而唔係一般既醋飯🤩然後再加埋超爆多既飛魚籽,好味到我要叫多個黎食🤤然後老公叫左啲拼盤,啲壽司一黎到時,壽司師傅會逐一講解壽司既名,然後再叫你由左食到右,感覺好特別😆到最後叫左味噌湯同我好鍾意人既烏冬味噌湯:有蝦味,好濃,好好味👍🏻烏冬:麵條非常幼同夠滑,如果再煮林啲會再好啲,我本身比較鍾意食林,加上煮林啲會更入味😊我會再同其他家人或朋友一齊再黎食!
第一次去香港既立食壽司
我最鍾意食飛魚籽既野,所以叫左手卷同壽司
到最後叫左味噌湯同我好鍾意人既烏冬
味噌湯:有蝦味,好濃,好好味👍🏻

我會再同其他家人或朋友一齊再黎食!
2019-08-13
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
2019-08-15 410 瀏覽
不經不覺亦有兩個月左右沒有走出銅鑼灣搵食,自從香港開始亂戰而來、差不多星期六、日亦不宜出門,所以趁住靜靜地的平日索性走上銅鑼灣吃一個的午飯兼且飲埋杯咖啡先打道回俯放返屋企。。。由於早大半年前亦有幫襯他們位於尖沙咀之分店感覺良好眼見近排銅鑼灣開設所以慕名而來,店子裝修更加落本由外至內、雖然是立食,但不失高檔之感~當日自己單點以下幾款壽司作為午餐~真鲷壽司Hk$20 /油金魚壽司HK$25/ 中吞拿魚腩壽司HK$38/ 劍魚腩壽司HK$25/油金魚腩壽司HK$38/ 特上地金木鯛壽司HK$48/ 海膽軍艦HK$30------------本心最想食的「金目鯛」可惜當日就未如自己理想,魚味不算太過突出、早知還是將其火炙會好一點,油金魚及油金魚腩自己就覺得分別不太大明顯、真鯛亦屬於平穩之作, 我想當日最為令我覺得滿意的可算為海膽軍艦、入口回甘味強, 至於中吞拿魚腩亦比自己預期的瘦,口感只屬一般。。。整體沒有預期中的理想, 又或是可能我比較嚴苛~

當日自己單點以下幾款壽司作為午餐~
------------

整體沒有預期中的理想, 又或是可能我比較嚴苛~

2019-08-11 451 瀏覽
第一次試立食壽司,即叫即整😊-第一round⭐️佢好多款壽司都會有d袖子味,而用既醋飯係已有豉油味👍🏻大toro唔錯,不過佢有調味係上面小小蓋過左本身toro味,我比較喜歡就甘食。特上海膽軍艦好正👍🏻,海膽鮮甜,顏色鮮黃橙,而且份量唔小,高質,encore左2次🤣-第2 round⭐️叫左個象拔蚌壽司同 甜蝦軍艦,普通。鯛魚壽司有袖子味感覺清新,帆立貝就普通,可能要叫珍寶帆立貝會好味好多。另外叫多杯🍺 ,埋單$600到!
第一次試立食壽司,即叫即整😊

第一round⭐️

大toro壽司
特上海膽軍艦

第2 round⭐️

另外叫多杯🍺 ,埋單$600到!
2019-08-10
大toro壽司
特上海膽軍艦
2019-08-10 397 瀏覽
係日本食過企係到嘅壽司之後,第一次係香港試。見銅鑼灣啱啱開左間,就去試下。 .1. 北海道活象拔蚌刺身 (5件) $88好新鮮,爽口彈牙,好厚肉,鮮甜。唔知係唔係見我兩個人,俾左6件😍.2. 燒蝦頭(配鮮蝦味麵豉湯)🦐 $15蝦燒得好香,啲蝦膏煮晒入個湯到,湯蝦味好濃,有蝦油,濃得來唔會太鹹。值得一試。.3.火炙吞拿魚腩海苔壽司🐟 $48呢個必食👍🏻,火炙後將吞拿魚腩啲油份燒得好甘香,魚油係口中好似溶化咁,配上適量嘅飯,好想再叫多夠.4.海膽軍艦 $30 我唔係好好海膽,好多都有陣味,我唔係好鐘意,但呢個無,同唔腥。都值得食。.5. 劍魚腩壽司 $25肉質彈牙,上面嘅柚子帶出魚肉嘅鮮味。 .6. 油甘魚壽司 $25魚肉唔係特別滑身,比較粗糙.7. 火炙深海池魚壽司 $25魚肉好有肉味,燒完食落後勁好香。.8. 珍寶牡丹蝦壽司 $48 🦐好黏口,但無咩蝦味。.9. 火炙左口魚邊壽司 $20 🐟好豐富嘅魚油,魚肉味反而唔多.10. 三文魚軍艦 $20三文鮮籽俾得好闊綽,好新鮮,好鮮甜
1. 北海道活象拔蚌刺身 (5件) $88
北海道活象拔蚌刺身 (5件)

2. 燒蝦頭(配鮮蝦味麵豉湯)🦐 $15
燒蝦頭(配鮮蝦味麵豉湯)

3.火炙吞拿魚腩海苔壽司🐟 $48
火炙吞拿魚腩海苔壽司

4.海膽軍艦 $30
海膽軍艦

5. 劍魚腩壽司 $25
肉質彈牙,上面嘅柚子帶出魚肉嘅鮮味。
劍魚腩壽司

6. 油甘魚壽司 $25
魚肉唔係特別滑身,比較粗糙
油甘魚壽司

7. 火炙深海池魚壽司 $25
魚肉好有肉味,燒完食落後勁好香。
火炙深海池魚壽司

8. 珍寶牡丹蝦壽司 $48 🦐
好黏口,但無咩蝦味。
珍寶牡丹蝦壽司

9. 火炙左口魚邊壽司 $20 🐟
好豐富嘅魚油,魚肉味反而唔多
火炙左口魚邊壽司

10. 三文魚軍艦 $20
三文鮮籽俾得好闊綽,好新鮮,好鮮甜
三文魚籽軍艦

北海道活象拔蚌刺身 (5件)
燒蝦頭(配鮮蝦味麵豉湯)
火炙吞拿魚腩海苔壽司
海膽軍艦
劍魚腩壽司
火炙深海池魚壽司
火炙左口魚邊壽司
三文魚籽軍艦
2019-08-10 223 瀏覽
立鮨銅鑼灣分店已經開幕啦🎊餐廳採用日本的「立食」文化🇯🇵,所以係需要在餐廳內站著去享受壽司這裡全部魚生都係由日本豐洲市場新鮮空運到港🛫就好似親身係日本食到的鮮味而壽司就用赤醋飯 所以唔使沾醬油就可以吃#珍寶牡丹蝦壽司:超巨型既牡丹蝦,肉質厚實彈牙,配上少少檸檬汁更帶出蝦既鮮味。#中吞拿魚腩壽司:非常肥美既中拖羅,入口即溶。#深海池魚壽司:非常清新鮮甜 口感嫩滑#燒金目雕:充滿濃郁魚香,火炙後魚油更加甘香仲有好多好多款壽司一口一件真係好滿足🍣
立鮨銅鑼灣分店已經開幕啦🎊

這裡全部魚生都係由日本豐洲市場新鮮空運到港🛫
就好似親身係日本食到的鮮味
壽司就用赤醋飯 所以唔使沾醬油就可以吃

#中吞拿魚腩壽司:非常肥美既中拖羅,入口即溶。
#深海池魚壽司:非常清新鮮甜 口感嫩滑
#燒金目雕:充滿濃郁魚香,火炙後魚油更加甘香

仲有好多好多款壽司
一口一件真係好滿足🍣
2019-07-31 484 瀏覽
見銅鑼灣新開了立鮨壽司🍣,和朋友去試一試,店舖的魚生全部是從日本🇯🇵空運到港,新鮮的信心保證,壽司飯是用赤醋飯,吃時可不用沾上豉油。😋三文魚籽軍艦,粒粒圓圓的魚籽多到滿瀉😍,師傅更放了少許碎的檸皮在魚籽,感覺清新😋我最愛食海膽,當然要點返海膽軍艦試試,入口即溶,有鮮味,不腥,簡直想食多幾件🤩火炙吞拿魚魚腩海苔,吞拿魚腩的油甘香味,配上脆卜卜的紫菜和芝麻香味,正到呢🤩外間比較少有喜之次(kinki)壽司,通常都是刺身較為多,火灸後,魚皮下一層油脂更為豐富,令口感更滿足。😋火灸金目錭,一樣油脂甘香,令人回味。其他壽司🍣也不錯,如火灸松葉蟹蟹腳,剝皮魚壽司,蟹肉蟹膏軍艦等,所有壽司足料又新鮮,👍🏻👍🏻
火灸金目錭,一樣油脂甘香,令人回味。
2019-07-30 316 瀏覽
立鮨在銅鑼灣開分店了!立鮨以重現日本傳統「立食」文化為宗旨,是需要在餐廳內站著去享受壽司🍣 是日本獨有交化呢。立鮨所有魚生由豐州市場新鮮空運到港,像在日本能吃到的鮮味✨ 壽司採用了赤醋飯,不用沾醬油就可以吃~。這裡有handsup最愛吃的赤睦😍 充滿濃郁魚香味,口感嫩滑,加上火炙後魚油更甘香😋特別是店長推介的中吞拿魚腩壽司!拖羅超級肥美可口🤤 完全是吃不膩的鮮味~ 當然還有三文魚子軍艦!滿瀉了的三文魚子已令人心動♥️大大粒晶瑩剔透,入口鮮甜美味,吃完一件又一件😆。還有很多高質美味壽司,喜歡魚生的一定要試試啊

還有很多高質美味壽司,喜歡魚生的一定要試試啊
2019-07-26 254 瀏覽
今日星期日都係例牌活動啦,就梗系強身健體之步行日啦,今次係由銅鑼灣維園行去灣仔盧押道。趁行街前當然要補充體力先啦,至有FULL GEAR精神架嘛!精神呀! (最近潮語,哇哈哈) 小編因為時間關係呢,所以今次就叫外賣啦,ORDER既食物同堂食一樣,事前打個電話落ORDER先,然後過10分鐘去袊外賣時間剛剛好,一打開個盒,好精美呢, 個賣相同堂食一樣既, 食落好,嘩!真心全世界最幸福的人是我,哇哈哈,唔係講笑,真心要落力推介, 雖然今次散叫貴D但非常值得, 食到非常滿足, 觀乎都幾多人叫外賣架,大家如果唔喜歡企O系度食可以買返屋企OR公司慢慢嘆都係另類享受!
外賣
大拖羅, 火炙大拖羅,中拖羅,火炙中拖羅, 火炙左口魚, 火炙三文魚,碎蔥吞拿魚腩,海膽,辣味三文魚,油甘魚腩
2019-07-21
10 分鐘 (堂食)
外賣
  • 海膽
  • 辣味三文魚
  • 油甘魚腩
2019-07-23 330 瀏覽
Been here twice and disappointed both times. Poor quality especially for the more expensive items. The whole murasaki uni was very small and lacking in sweetness/umami, and only the ikura on top was good. The kinki sushi was tasteless and rubbery. Toro was fat but lacking in flavour. Etc. You get the point. Not saying everything was bad but there were no surprises but plenty of disappointments. Price is also definitely not cheap and for the same price you would be better off going to a proper sushiya, where you can sit and be served too. They don't even serve the sushi piece by piece, the way quality sushi ought to be served. Don't think I will be back again. Sushi Sooshi in TST is much better and will also try out the newly opened Sushi Sho.
2019-07-23 242 瀏覽
最近銅鑼灣有間新開嘅立鮨,佢地係立食壽司🍣,一個坐位都無架!!!我都係第一次立食咋!!仲有樣特別之係食材都係來自來自日本豐州市場 ,加上用赤醋飯代替白飯,有別於一般壽司店!今次食得唔多,介紹幾款我最鐘意嘅! ✨三文魚籽軍艦 (HK$20)醃製三文魚籽過嘅魚籽冇腥味,又唔會好咸。每粒魚籽都大大粒,好新鮮,再加埋少少柚子皮,好清香味 ✨深海池魚壽司 (HK$25)我好鐘意油油份重嘅魚,深海池魚食落油香味頗重加少少柚子中和肥膩感! ✨火炙大呑拿魚腩海苔壽司 (HK$48)大呑魚腩絕對喺首選,輕火炙帶出呑拿魚腩嘅香,超級滑,入口即融又不唔會好膩 ✨碎蔥呑拿魚腩手卷  (HK$28)我絕對係呑拿魚腔,呑拿魚打得幼滑,配合香蔥,飯同新鮮脆口嘅紫菜,好夾!

今次食得唔多,介紹幾款我最鐘意嘅!

✨三文魚籽軍艦 (HK$20)
三文魚子軍艦

✨深海池魚壽司 (HK$25)

✨火炙大呑拿魚腩海苔壽司 (HK$48)
火炙大吞拿魚腩海苔壽司

✨碎蔥呑拿魚腩手卷  (HK$28)
碎蔥呑拿魚腩手卷

我絕對係呑拿魚腔,呑拿魚打得幼滑,
配合香蔥,飯同新鮮脆口嘅紫菜,好夾!
鮟鱇魚肝壽司
三文魚子軍艦