2019-09-11
One Night Stand—立鮨😂一直都想試下呢間壽司,但未有機會!今日終於約左個friend試試佢😋😋😋雖然個人黎講超級中意日本,去過好多次,而日本文化都有好多立食,但自己真係企起度食壽司,就真係第一次!呢度既環境子光猛,枱用左黑色Bar枱!私人物品放喺枱下面!放好個人物品後,我地就想沖杯茶飲下,但揾唔到出水位同茶粉,原來係Bar枱下的陰濕位,完全遮住😂 不過,呢度既綠茶粉好香好濃,不錯!之後我地就叫左兩個set拼盤,四個手卷 (2個吞拿魚蓉、1個鰻魚、辣味八爪魚手卷), 手卷既包發好得意,成個長方形甘,好處係D汁同配料無咁容易跌哂出黎!要注意既係,呢度係紫菜唔係好脆,要快D食左先!呢度既壽司用左赤醋飯,所以唔使沾醬油就可以吃,但我覺得加少許wasabi及少許醬油更突顯魚生既鮮味帶子壽司: 一般油甘魚壽司:正正常常的,不錯海膽壽司: 海膽好明顯食得出係日本海膽,唔錯!珍寶牡丹蝦壽司:牡丹蝦肉質厚實彈牙,幾好。芝士飛魚籽軍艦: 芝士味好濃好好食,朋友enchore左次😂😂😂辣味帶子軍艦: 辣辣地既小貝柱,鮮味比起帶子壽司更好食👍🏾👍🏾 Surprise!築地白烏賊壽司: 爽口煙韌,
一直都想試下呢間壽司,但未有機會!
今日終於約左個friend試試佢😋😋😋
呢度既環境子光猛,枱用左黑色Bar枱!
帶子壽司: 一般
油甘魚壽司:正正常常的,不錯
海膽壽司: 海膽好明顯食得出係日本海膽,唔錯!
珍寶牡丹蝦壽司:牡丹蝦肉質厚實彈牙,幾好。
築地白烏賊壽司: 爽口煙韌,正!
到最後叫左味噌湯!不得了😳😳😳
鮮蝦味噌湯,用赤味噌煮成,味道比白味噌更重更濃,加上蝦膏濃濃既甘香,蝦膏煮晒入個湯到,蝦味超濃,但濃得來唔會太鹹。值得一試。
總括黎講,呢度大部分既魚生都係由日本豐洲市場新鮮空運到港,就好似去左日本食壽司甘😍😍😍 立鮨真係唔錯,兩人埋單$366 !絕對可以enchore👍🏾👍🏾👍🏾