2020-08-24 385 瀏覽
🇭🇰立鮨 ·依家佢外賣自取做緊八折呀 再加埋銅鑼灣嗰535商場有啲消費卷既優惠 咁就可以差唔多四折食到壽司 所以我地終於破戒食翻壽司啦🍣🙊🙊我哋好耐之前其實已經食過一次 但係唔知係外賣嘅關係 定係我地真係大食左 我哋今次嗌左差唔多35舊壽司都唔夠飽 超級誇張😂😂·三文魚壽司$9火炙三文魚壽司$9珍寶赤蝦壽司$15原隻活赤貝壽司$30北海道特大珍寶帶子壽司$38三文魚籽軍艦$20·因為我哋實在嗌咗太多壽司啦 所以就淨係寫啲比較好食既🙊😈之後超好笑 我男朋友話想嗌普通三文魚壽司 因為佢覺得外賣一定要三文魚壽司先好睇 超搞笑🤣🤣佢個三文魚都OK嘅 唔錯 火炙三文魚又係做得幾好食嘅之後珍寶赤蝦都係新鮮嘅 而且幾彈牙🦐個活赤貝我自己就覺得唔夠鮮甜 不過佢食落口感唔錯既 都新鮮 之後個特大珍寶帶子真係勁巨型 超大粒 而且勁厚肉🤤🤤最後就係最signature嘅三文魚籽 佢平時喺會滿瀉架嘛 但係外賣嘅話個份量就唔算話好多 而且我覺得佢今次好似漬得唔係好夠 所以冇嗰個爆汁嘅效果 冇咁好食😢😢至於其他壽司我哋就覺得普普通通啦 佢堂食好似真係好食過外賣 唔知係因為佢地去流慢咗 定係攞返屋企途中焗住佢嘅原因
🇭🇰立鮨
三文魚壽司$9
火炙三文魚壽司$9
珍寶赤蝦壽司$15
原隻活赤貝壽司$30
北海道特大珍寶帶子壽司$38
三文魚籽軍艦$20
北海道特大珍寶帶子壽司

因為我哋實在嗌咗太多壽司啦 所以就淨係寫啲比較好食既🙊😈之後超好笑 我男朋友話想嗌普通三文魚壽司 因為佢覺得外賣一定要三文魚壽司先好睇 超搞笑🤣🤣佢個三文魚都OK嘅 唔錯 火炙三文魚又係做得幾好食嘅之後珍寶赤蝦都係新鮮嘅 而且幾彈牙🦐個活赤貝我自己就覺得唔夠鮮甜 不過佢食落口感唔錯既 都新鮮 之後個特大珍寶帶子真係勁巨型 超大粒 而且勁厚肉🤤🤤最後就係最signature嘅三文魚籽 佢平時喺會滿瀉架嘛 但係外賣嘅話個份量就唔算話好多 而且我覺得佢今次好似漬得唔係好夠 所以冇嗰個爆汁嘅效果 冇咁好食😢😢至於其他壽司我哋就覺得普普通通啦 佢堂食好似真係好食過外賣 唔知係因為佢地去流慢咗 定係攞返屋企途中焗住佢嘅原因🤔
#rbyeat
#rby日本菜
#rby銅鑼灣 #rby尖沙咀 #rby旺角
📍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下03A號舖
📍尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場地下D舖
📍旺角豉油街50號富達大廈地下1-2號舖
10 分鐘 (堂食)
用餐優惠
現金券
北海道特大珍寶帶子壽司
2020-07-13 888 瀏覽
想試呢間好耐!終於食到!今日lunch 黎,有set 個有圖畫既lunch menu 得魚生飯同set 好佐既壽司拼盤,所以就好快甘叫佐個北海道三文魚籽丼同立鮨特上壽司拼盤,加鰻魚壽司之後先見到張order 紙其實有其他選擇,有得自選壽司定食6貫, 8貫, 10貫, 分別$118, $148,$178.. 選擇都多!如果佢set好佐既壽司拼盤唔係全部啱食,其實叫呢個自選重抵!下次會叫呢個👍🏻立鮨特上壽司拼盤呢度啲壽司飯係用佐有色既醋整!味道好味過出面用透明嗰種白醋!啲魚生都算厚既!每款都好新鮮舊壽司飯大細好好!唔會太實或太大太細!同塊魚生比例啱啱好!鰻魚壽司係另加既!舊鰻魚比出面啲壽司店厚,同埋無細骨北海道三文魚籽丼試佐一啖,都係個飯出色!佢隻醋令個飯好好飯!三文魚籽唔算少但又至於滿哂甘!因為得三文魚籽,無其他餸,多返啲三文魚籽會較好
想試呢間好耐!終於食到!
今日lunch 黎,有set

啲魚生都算厚既!每款都好新鮮

壽司飯大細好好!唔會太實或太大太細!同塊魚生比例啱啱好!
鰻魚壽司係另加既!舊鰻魚比出面啲壽司店厚,同埋無細骨

北海道三文魚籽丼
北海道三文魚籽丼

2020-07-13
2020-07-07 631 瀏覽
之前經過這店都要排大隊,一直想體驗下企喺度食即壽司到底有幾好味,今次我們星期六6點幾來到唔洗等位,太好了!師傅會喺你面前即製壽司,睇落啲食材都好新鮮!疫情關係企位有膠板分隔,十分衛生,又有私人空間。壽司種類都非常多,啲名都好吸引,自己剔完就可以直接交俾師傅整。啲壽司好快就黎,賣相已經贏哂,即刻要打返張卡!最上一排是特上吞拿魚盛合,吞拿魚腩,非常鮮甜,一啲腥味都冇,超好食!黑松露帶子也十分香,夠新鮮!火炙燒過的更香更惹味牡丹蝦也好大條,十分足料!玉子燒夠特別,微熱的,三文魚籽有口感。食左一個鐘左右,企住食都唔覺太攰埋單二人六百幾蚊,不算平,但壽司水準高,絕對值得

師傅會喺你面前即製壽司,睇落啲食材都好新鮮!

疫情關係企位有膠板分隔,十分衛生,又有私人空間。

火炙大吞拿腩海苔壽司

櫻花蝦玉子燒

食左一個鐘左右,企住食都唔覺太攰
埋單二人六百幾蚊,不算平,但壽司水準高,絕對值得
火炙大吞拿腩海苔壽司
櫻花蝦玉子燒
2020-06-08 1009 瀏覽
一個月總會有一兩天特別想吃壽司的時候,這次選擇晚飯時間到銅鑼灣的立鮨。總共點了7款壽司,分別有火炙三文魚,鰻魚,珍寶甜蝦,火炙海膽蟹棒,三文魚籽,和珍寶海膽軍艦。款款質素高,味道好,最為驚喜的是珍寶甜蝦和海膽軍艦。平常多數吃到的甜蝦都是非常幼細和軟爛,但這次吃到的竟然有爽度,又多肉。滿瀉的海膽則鮮甜無比,絶對可以多選。

2020-05-26 873 瀏覽
立食係日本興左好耐 旨在serve平價高質既壽司但香港姑終都唔算好普及 今日捉左個朋友黎quick lunch舒壓一下點左午市限定極上拼盤$138海膽新鮮甘甜 三文魚籽漲卜卜 滿到瀉食完即刻精神返可以繼續博殺😆
立食係日本興左好耐

食完即刻精神返可以繼續博殺😆

海膽軍艦
三文魚籽軍艦
2020-05-16 864 瀏覽
It’s not what’s on the table that matter it’s who’s in the chair自問除左係一個火鍋控之外自己都真係好鐘意食日本菜係香港立食既壽司舖比較小見 咁岩呢排好想食 所以去左立鮨到食佢店內既面積唔算太大 不過麻雀雖小 五臟俱全 排隊等左一陣位入得 我點左三文魚 蟹棒壽司 海膽手卷...等師父係 係你面前即叫既整 所以出黎既剌身壽司都好新鮮 好Fresh佢係用茶積飯去剌 所以食落好甘甜 而且有埋芥末係壽司入面 唔洗額外再點芥末醬油@sushitachihkLocation: Causeway BayPrice (10 is expensive): 7/10Yummy (10 is delicious): 7.5/10

自問除左係一個火鍋控之外

@sushitachihk
Location: Causeway Bay
Price (10 is expensive): 7/10
2020-05-11 668 瀏覽
由第一次喺尖沙咀分店食過2-3次之後,亦去過其他分店食過,但在三間分店裡面,我比較喜歡銅鑼灣店,食物新鮮之餘仲要食埋環境,環境樓底高比較寬敞舒服,使用了落地玻璃環境比較開揚,不會太侷促。(因掛住食今次無影相,下次先補噃)有機會可以試吓下面呢幾款壽司:-1。火炙大吞拿魚腩海苔壽司 ( encore 系列 )2。三文魚籽軍艦 ( encore 系列 )3。粒貝壽司4。北海道活象拔蚌壽司5。海膽軍艦 ( encore 系列 )

有機會可以試吓下面呢幾款壽司:-
1。火炙大吞拿魚腩海苔壽司 ( encore 系列 )
2。三文魚籽軍艦 ( encore 系列 )
3。粒貝壽司
4。北海道活象拔蚌壽司
5。海膽軍艦 ( encore 系列 )
2020-05-09
15 分鐘 (堂食)
用餐優惠
優惠券
  • 海膽軍艦
  • 北海道活象拔蚌壽司
  • 粒貝壽司
  • 三文魚籽軍艦
  • 火炙大吞拿魚腩海苔壽司
2020-04-18 887 瀏覽
成日都見人地食立食 好奇心令我去左呢間立鮨到食壽司🤤🤤 填胃之選😹😹😹menu上黎講係幾抵食😆但唔會令你特別回味嘅系列 主要係個幾個小卷一般 但啲壽司ok ge盛盒裡面都有蝦同海膽 我地亦都單叫左 ⚠️單叫嘅款式絕對比盛合內跟嘅壽司來得更為鮮甜😻 單叫嘅 同 壽司] 呢個真係有驚喜,無諗過個鰻魚會係咁大片 燒得好香🤤🤤🤤如果下次再食一定會再叫。好新鮮 非常甘香,而大吞拿魚腩更為肥美,師傅比左你就真係要即刻放落口la😛自問都幾鐘意食 ,今次都有嗌黎一試 炙燒後嘅油脂出左黎 好香而壽司飯抵讚嘅 唔會大大舊 軟硬度適中立食文化好似越黎越hit, overall 黎講立鮨嘅質素係唔錯嘅 不過如果講緊件件單嗌嘅話 價格上都喺返到🤔 所以如果話立食係速食平啲 個人覺得喺香港就唔係🙉 但單講食物質素可以翻兜
成日都見人地食立食 好奇心令我去左呢間立鮨到食壽司🤤🤤
[特選三文魚盛合]填胃之選😹😹😹menu上黎講係幾抵食😆但唔會令你特別回味嘅系列 主要係個幾個小卷一般 但啲壽司ok ge

盛盒裡面都有蝦同海膽 我地亦都單叫左 ⚠️單叫嘅款式絕對比盛合內跟嘅壽司來得更為鮮甜😻 單叫嘅[珍寶赤蝦] 同 [極上海膽軍艦]真心幾好食😍😍赤蝦肥美彈牙 有一定黏性 口感一流 一分錢一分貨嘅極上海膽 海味比較濃郁 質感更為細膩

[鰻魚壽司] 呢個真係有驚喜,無諗過個鰻魚會係咁大片 燒得好香🤤🤤🤤如果下次再食一定會再叫。

[吞拿魚]好新鮮 非常甘香,而大吞拿魚腩更為肥美,師傅比左你就真係要即刻放落口la😛自問都幾鐘意食 [左口魚],今次都有嗌黎一試 炙燒後嘅油脂出左黎 好香

壽司飯抵讚嘅 唔會大大舊 軟硬度適中

2020-04-16 499 瀏覽
收工有人接仲有壽司食又唔洗湊囡 有無咁開心呀😂😂😂老公成日都想試下呢間立食 我成日都話返左成日工仲要企喺到食 放過我啦😂佢今晚再提 咁無計啦又接曬我收左咁 唔通推咩好彩無推!佢個燒蝦頭味䁬湯🦐🍲系好香好濃郁個蝦頭仲要係大㗎又有膏鰻魚 三文魚腩壽司🍣 三文魚籽 Negi toro手卷 蟹籽沙津 燒三文魚鮫加多份特上壽司拼盤 正呀 有toro shima aji uni scallop botan ebi大滿足呀 不過而加因為疫情關係 唔算好多位置 都要等一段時間😋😋

鰻魚 三文魚腩壽司🍣 三文魚籽
2020-03-23 526 瀏覽
呢間壽司店都幫襯咗好幾次 係我喜愛名單之一👍🏼佢係一間企係到食既壽司店 好日本風 啲刺身都算新鮮👍🏼今次黎到仲試咗其他野同是日推介 即刻介紹下先~海膽迷你丼@($98)師傅整完放到係我地面前既時候 我都見到即刻哇咗聲 啲海膽多到成座山咁😱即刻急不及待試咗啖 好好味啊🤭一啲都無平時個陣鐵銹同苦味 真係好新鮮!三文魚籽軍艦($20)佢呢個軍艦都算呢間既賣點 師傅係食客面前會倒兩三匙三文魚籽 多到跌出軍艦外面🤤 當一啖食舊軍艦時 啲三文魚籽係口中爆開哂既感覺 令人勁滿足😍櫻花蝦玉子燒($28)係是日推介既項目 玉子燒中間夾雜住啲櫻花蝦 再加上芝士蓋面 再加埋啲三文魚籽 又係一個豐富既配搭🤤燒蝦頭配鮮蝦味噌湯 ($15)我每次黎到都必點既單品☝🏽佢啖湯絕對唔係誇張 勁濃味好似煲咗幾十隻蝦咁 重口味之選👍🏼仲有個隻燒過既蝦頭 再加埋一齊食 真心滿足😆呢間壽司店係絕對推介 價錢合理 雖然企係到食野可能無比坐係到既舒服 但係係另一種體驗👍🏼

今次黎到仲試咗其他野同是日推介 即刻介紹下先~
海膽迷你丼@($98)

三文魚籽軍艦($20)

櫻花蝦玉子燒($28)

燒蝦頭配鮮蝦味噌湯 ($15)

2020-03-09 608 瀏覽
食過尖沙咀,今次試試銅鑼灣分店。整體感覺尚可,唯獨店內員工態度一般,首先並沒有講解如何柯打食物,在我地模糊地填寫完交由侍應,但待應才告知放在櫃上,再上加單,又要再尋找侍應,最後才告知是需要問廚師取回柯打紙,亂!整體食物尚可,夠新鮮!壽司飯與其他日本餐廳有不同之處,而且有日本風味站著食,就服務態度需要改進,在我柯打手卷後,師父突然將一件外貌不好看的手卷遞著給我,當時並未有及時知道,感覺有點沒有禮貌。最回味的是:蝦頭味噌湯,夠濃味!(但是起初並沒有加蝦頭,需要再提醒)最後.....可能因為當時晚上9點多,並沒有再為我服務意思,讓我感覺差異。

最回味的是:蝦頭味噌湯,夠濃味!
(但是起初並沒有加蝦頭,需要再提醒)
三文魚子手卷
蝦頭味噌湯
加州手卷
2020-03-08 402 瀏覽
之前一直都係食旺角嗰間分店見銅鑼灣呢間新開又想試下夜晚去到加埋D燈光覺得成個感覺好高級🤣都要等咗一陣,所以係岀面就寫住食D咩先入到去店員都好好,會吱埋搓手液俾我哋首先叫咗呢個海膽手卷海膽都好足料同鮮甜下次要試埋佢個大滿足海膽特盛先得店長推介嘅三文魚籽軍艦,忍唔住要encore而且十分之足料珍寶赤蝦刺身,肥美第一次叫嘅特選三文魚盛合令到我有機會食平時唔會叫嘅辣三文魚軍艦,估唔到個味又幾突岀其他壽司都細細粒,可以試到多D唔同嘢而且壽司飯都已經有豉油,都唔需要再點其他可能咁啱今晚D人都好斯文?企係度食咁耐,大家都好安靜,氣氛都有D嚴肅,搞到我同朋友都唔敢咁大聲講嘢😂
之前一直都係食旺角嗰間分店
見銅鑼灣呢間新開又想試下
夜晚去到加埋D燈光覺得成個感覺好高級🤣
都要等咗一陣,所以係岀面就寫住食D咩先
入到去店員都好好,會吱埋搓手液俾我哋

首先叫咗呢個海膽手卷
海膽都好足料同鮮甜
下次要試埋佢個大滿足海膽特盛先得

店長推介嘅三文魚籽軍艦,忍唔住要encore

而且十分之足料

珍寶赤蝦刺身,肥美

第一次叫嘅特選三文魚盛合
令到我有機會食平時唔會叫嘅辣三文魚軍艦,估唔到個味又幾突岀

其他壽司都細細粒,可以試到多D唔同嘢
而且壽司飯都已經有豉油,都唔需要再點其他

可能咁啱今晚D人都好斯文?
2020-03-07
20 分鐘 (堂食)
  • 三文魚籽軍艦
我地嗌左個款$48/舊既珍寶牡丹蝦,但結果出黎無隻係珍寶喎,都算以為佢俾漏或者俾錯左,跟住一問之下原來個師傅話原來本身用開個隻size無貨,所以就俾多隻我地,其實計極都唔岩數睇黎睇去都係得三件蝦,到埋單時就同個staff講$15個款黎得一件,佢就同我地講哦唔係呀,$15係有兩件$48個件上面已經有兩隻🙄🙄🙄🙄其實無貨係咪應該問聲個客介唔介意轉先?而唔係咁樣求其話擺左兩隻係上面囉!重點係睇唔出個到係有兩隻!
其實無貨係咪應該問聲個客介唔介意轉先?

2020-03-03
2020-02-21 286 瀏覽
係銅鑼灣行到餓,見到好朋友推介既立鮨,本身都未試過立食,就決定入去試下。首先試咗佢個燒蝦頭面豉湯,湯味道偏濃,但唔會太鹹,蝦頭燒得幾香,有少少膏。另外叫咗個炙燒set同海之幸set,賣相幾好,睇落幾新鮮,不過炙燒個人覺得可以燒多少少,令油香味重d。海膽都好新鮮不過象拔蚌有少少腥。另外叫咗三文魚子手卷,手卷偏細,但魚子足料,不過佢啲魚子食落去甜甜地唔同出邊嘅鹹嘅,所以睇你個人口味啦。之後再叫咗劍魚腩、北寄貝、活赤貝等,劍魚腩有驚喜,幾好食同鮮甜肥美。 埋單5百幾送咗100蚊coupon。 環境唔錯既,但以立食既價錢算貴。

2020-02-02 279 瀏覽
有個朋友成日話想試下呢間壽司鋪,黎幾次都排好耐多人排,今日終於黎到!入到係全部都係企位,雖然無坐咁舒服,但係都別有一番風味🤣叫佐佢好多款壽司,呑拿魚腩同火炙三文魚腩壽司都可一可再!另外可以特別留意下佢每日既特別推介,應該係會定期轉既,有時會有驚喜!高度推介,但係如果想同朋友坐耐d就不推薦了~聽朋友推介呢間分店比其他分店好食啲,而且交通都十分方便,附近又多其他野食,甜品,食飽仲可以去食埋附近既甜品😋😂😂