2020-12-07 763 瀏覽
日本壽司在香港好受歡迎,不同檔次大小嘅壽司店林立於銅鑼灣,今日約埋舊同事一齊試吓立食壽司。店內環境頗為寬敞,每個立食位下方都有客人放袋嘅空間。見有期間限定和店長推介,於是被小食吸引咗,鮟鱇魚肝甘香幼滑,入口溶化,肥美。北海道活象拔蚌並非刺身,好像略經汁煮調理,口感軟脆,味道鮮甜,喞少少青檸汁更好味。好彩早到,食到最後一隻香箱蟹,師傅將蟹拆肉再以蟹蓋盛載,唔駛自己搞,食起嚟好方便。蟹肉好鮮甜,有兩種蟹膏,一種軟滑甘美,一種嚼後齒脥留香,仲有一排排脆卜卜嘅蟹籽。白子啱啱返貨好新鮮,面頭輕炙過,口感軟滑唔鯹,好好味啊牡丹蝦燒配蝦膏壽司,蝦肉爽糯鮮甜,加上櫻花蝦嘅香脆,蝦膏軟滑,夾埋就多重口感,多重享受,好味原隻活赤貝壽司,赤貝肉質鮮爽,與壽司飯好夾。油甘魚腩壽司,油甘魚肉質油滑,脂香味美。原隻磯煮鮑魚好吸引,煮好切好放在鮑魚殼上,鮑魚煮得剛好,柔軟有嚼口,味道鮮香整體食物質素高,環境也舒適,其實立食都唔錯。

日本壽司在香港好受歡迎,
不同檔次大小嘅壽司店林立於銅鑼灣,
今日約埋舊同事一齊試吓立食壽司

店內環境頗為寬敞,
每個立食位下方都有客人放袋嘅空間。

見有期間限定和店長推介,
於是被小食吸引咗,

鮟鱇魚肝小食

鮟鱇魚肝甘香幼滑,
入口溶化,肥美。

北海道活象拔蚌
北海道活象拔蚌並非刺身
好像略經汁煮調理,
口感軟脆,味道鮮甜,

喞少少青檸汁更好味。

好彩早到,
食到最後一隻香箱蟹,
師傅將蟹拆肉再以蟹蓋盛載,
唔駛自己搞,食起嚟好方便。

原隻香箱蟹
蟹肉好鮮甜,

有兩種蟹膏,
一種軟滑甘美,

一種嚼後齒脥留香,

仲有一排排脆卜卜嘅蟹籽。

白子小食
白子啱啱返貨好新鮮,
面頭輕炙過,
口感軟滑唔鯹,
好好味啊

蝦肉爽糯鮮甜,
加上櫻花蝦嘅香脆,
蝦膏軟滑,夾埋就多重口感,
多重享受,好味

赤貝肉質鮮爽,
壽司飯好夾。

油甘魚肉質油滑,
脂香味美。

油甘魚腩壽司

原隻磯煮鮑魚好吸引,
煮好切好放在鮑魚殼上,
鮑魚煮得剛好,柔軟有嚼口,
味道鮮香

原隻磯煮鮑魚

整體食物質素高,
環境也舒適,
其實立食都唔錯。

2020-12-03
鮟鱇魚肝小食
北海道活象拔蚌
原隻香箱蟹
白子小食
原隻磯煮鮑魚
  • 吞拿魚腦天壽司
2020-12-02 110 瀏覽
老公之前同朋友去尖沙咀試過一間立食壽司覺得好食,今日見到銅鑼灣開左分店就帶我去試一試。我地行完sogo轉個灣就到好方便,餐廳位於十字路口地舖,巨型落地玻璃非常耀眼,由於我地食左早餐食得太飽沒吃午餐,所以決定早點吃晚餐。我們6點進內,餐廳已經滿了食客,餐廳面積不大,可容納的食客不多。餐廳提供食物種類多,熟食~刺身~壽司及時令食物都有很多選擇,滿足晒我地要求。三文魚石狩湯 味噌湯的味道濃厚,配上嫩滑三文魚,大大件的三文魚一點腥味都沒有,好味。鹽燒油甘魚鮫油甘魚鮫肉質結實帶點甘香,油潤而不膩,沾上柚子味的漿汁更添一份清新感覺,獨自吃整份也不會膩。瀨尿蝦蟹膏櫻花蝦壽司瀨尿蝦配蟹膏及櫻花蝦的壽司感覺好創新,我首次嚐試嘅配搭,出呼意料的好吃,瀨尿蝦獨有的鮮美味配上甘香豐腴嘅蟹膏已經好足夠,頂層的櫻花蝦的鹹香為壽司點綴一下,增加味道的層次,食一件不夠,要食多一件才能好好感受。鰻魚壽司鰻魚目測已知非常肥美,入口綿軟軟而有彈性,鰻魚肉質嫩滑多汁,無腥無骨可以放心大口吃。鰻魚醬汁甜度恰當,不會搶去鰻魚的味道,配上特製的赤醋壽司實在令人難忘。火炙左口魚邊壽司左口魚邊壽司的左口魚很厚身,入口感受到左口魚甘香的

三文魚石狩湯

鹽燒油甘魚鮫

瀨尿蝦蟹膏櫻花蝦壽司

鰻魚壽司

火炙左口魚邊壽司
左口魚邊壽司的左口魚很厚身,入口感受到左口魚甘香的魚油,在口腔回蕩,赤醋壽司醇厚溫和的酸味提升了味蕾的滿足,不沾醬汁都已經好好味,大讚。

三文魚籽軍艦
店長推介嘅三文魚籽軍艦真係必試,滿滿的三文魚籽直接滿瀉到碟上,粒粒精瑩通透的魚籽非常飽滿,入口卜卜的口感,每粒魚籽滲出海洋嘅鮮甜味,還有點點柚子香,我和老公都十分推介這款軍艦,必吃。

蟹肉蟹膏軍艦
蟹肉和蟹膏是我必吃的壽司,這裡的軍艦份量剛好一口一件,而且飯和餸的比例恰當,蟹肉的鮮和蟹膏的香是完美的配搭。

這間立食壽司店的味道和價格都十分親民,性價比高,值得一試。

2020-12-01 111 瀏覽
每次上535 去 fitness first 做 gym 後一定會經過這間位於535地舖角落的立鮨たちTachiタチ的日本壽司店,今日一下去就走進去立吞!所謂的立吞,是從日文的「立ち吞み」而來,意思是站着吃東西。而立吞的初衷,就是讓忙碌的上班族在中午休息時間或緊接著到另一個開會地點前,可以快速且方便的站著吃完餐點,不需要坐下來等店員來點餐,是日本特有的一種飲食文化。因此,「立吞壽司」就出現了!個人不太喜歡立吞,但聽聞這所餐廳用料上乘,地點又方便,就來試試看。我們先來柚子梳打,再來油甘魚三片,北海道帶子六片,北海道活象拔蚌五本;然後有嚴選火灸盛合,最後再來火灸海膽蟹棒壽司,北海道帶子壽司,海膽軍艦,蟹肉蟹膏軍艦,北寄貝壽司,全部都十分新鮮,很好吃!

然後有嚴選火灸盛合,

2020-12-01 103 瀏覽
在今天剛好在銅鑼灣附近,午餐想吃點兒壽司,通常我都去崇光超市買,新鮮又便宜,性價比極高,當然衹能外賣。因為疫情的關係呢,又不能在超市里吃。突然路過這裡就想進去試一試,當然了價錢是很划算,但是這個東西真的是很一般。看圖片就知道了。所以正如標題所說,如果不是疫情的原因,不如去Sogo。
午市套餐
2020-11-30 851 瀏覽
好耐都未去食過Omakase,今日難得同老婆下午逛完銅鑼灣,趕快到立鮨碰碰運氣,睇下食唔食到。立鮨係香港有3間分店,銅鑼灣店位於謝斐道Tower 535,人流十分暢旺,我地6點已經到餐廳,當時仍未需要排隊。餐廳位於轉角位置地舖,樓底非常高,裝修以木色為主調。店內企位以2人一組分隔,師傅食客人數比例大概是1:4,而且面對面直接把壽司分給食客,感覺與Omakase的高級壽司店非常近似。食物款式非常多,除了主餐牌之外,期間限定及本月精選的項目都有數十款,另外還可選擇廚師發辦8件/10件壽司。價錢相對高級壽司店大眾化,我地第一轉先點了6款壽司邊吃邊加。立鮨提供的壽司是師傅即場製作的手握壽司,以江戶前手法處理,飯已經預先調味,吃的時候不需要額外沾醬油。火炙左口魚邊壽司 $20 火炙松葉蟹腳壽司 $30 鰻魚壽司 $15 大吞拿魚腩壽司 $48 珍寶牡丹蝦壽司 $48  日本真鯛壽司 $20 左口魚邊非常鮮嫩配上師傅掃上薄薄的醬油,味道更突出; 拖羅油脂分佈均勻,入口充滿拖羅嘅油香; 真鯛好有彈性,而且魚脂豐富,非常甘香。特上海膽軍艦 $48 蟹肉蟹膏軍艦 $30 冰見港寒鰤魚壽司 $48 秋刀魚

特上海膽軍艦 $48 蟹肉蟹膏軍艦 $30 冰見港寒鰤魚壽司 $48 秋刀魚壽司 $28

海膽口感綿密味道濃郁,而且份量唔少。鰤魚壽司 和秋刀魚壽司都是時令限定壽司,鰤魚油脂飽滿魚油充足; 魚生入面比較少見秋刀魚,因為秋刀魚要好新鮮先可以用黎做,所以唔多店會提供,呢款秋刀魚好鮮甜,$28的確超值。

三文魚籽軍艦 $20

$20件的三文魚籽晶瑩剔透而且份量非常多,甘香鮮美。

吞拿魚腦天壽司 $48

吞拿魚腦天一條吞拿魚只有兩片,是魚頂頂部的肉,魚脂非常豐腴,入口即溶,魚味比拖羅更濃郁。

原本打算在最後好似Omakase咁來一客魚湯作結,不過實在係太飽再食唔落,今日呢餐大滿足。埋單每位約$400,比一般Omakase平一半以上,性價比非常高。

內在環境

餐牌

2020-11-29
2020-11-27 76 瀏覽
立鮨係間立食嘅鮨店三百幾蚊就食到 Omakase我點嘅 Sushi Platter 都係百幾蚊價錢唔貴但非常高質 🤩喺吧枱睇住師傳即叫即整【特上鱈魚白子壽司】除咗 Menu,黑板會寫有 seasonal items近期時令嘅就有鱈魚白子白子嘅口感順滑柔軟 🤍配少少酸汁帶出鮮味完全唔會腥㗎~一次過曬冷我點嘅壽司拼盤 🤣由上而下第一行係【立鮨特上壽司拼盤】有中吞拿魚腩、深海池魚壽司、北海道帶子壽司、牡丹蝦同海膽壽司中間係【海之幸盛合】有珍寶甜蝦、北海道帶子、北海道活象拔蚌、牡丹蝦同海膽壽司最底係【嚴選火炙盛合】有火炙中吞拿魚腩、三文魚、左口魚邊、北海道帶子同松葉蟹腳壽司拼盤嘅壽司每件都係用心整!好似【牡丹蝦壽司】咁就佐以柚子皮 🦐令爽甜嘅牡丹蝦多一份柚子香,層次更豐富【珍寶甜蝦壽司】真係超巨型 😬新鮮有光澤,鮮甜度比牡丹蝦再高啲【海膽軍艦壽司】嘅海膽勁爆滿質感 creamy 到不得了 🤤【火炙中吞拿魚腩壽司】本身中拖羅油脂豐富燒過之後仲甘香 👍🏻【火炙左口魚邊壽司】呢度嘅左口魚邊比較厚身所以柔滑得嚟係爽口,好好食!【鮟鱇魚肝壽司】鮟鱇魚肝都係冬季當造味道濃郁~【碎蔥吞拿魚腩軍艦壽司】因為朋
立鮨係間立食嘅鮨店
三百幾蚊就食到 Omakase
我點嘅 Sushi Platter 都係百幾蚊
價錢唔貴但非常高質 🤩
喺吧枱睇住師傳即叫即整

【特上鱈魚白子壽司
除咗 Menu,黑板會寫有 seasonal items
近期時令嘅就有鱈魚白子
白子嘅口感順滑柔軟 🤍
配少少酸汁帶出鮮味
完全唔會腥㗎~

一次過曬冷我點嘅壽司拼盤 🤣
由上而下第一行係【立鮨特上壽司拼盤】
中間係【海之幸盛合】
有珍寶甜蝦、北海道帶子、北海道活象拔蚌、牡丹蝦同海膽壽司
最底係【嚴選火炙盛合】

拼盤嘅壽司每件都係用心整!
好似【牡丹蝦壽司】咁就佐以柚子皮 🦐
令爽甜嘅牡丹蝦多一份柚子香,層次更豐富

【珍寶甜蝦壽司】真係超巨型 😬
新鮮有光澤,鮮甜度比牡丹蝦再高啲

【海膽軍艦壽司】嘅海膽勁爆滿
質感 creamy 到不得了 🤤

【火炙中吞拿魚腩壽司
本身中拖羅油脂豐富
燒過之後仲甘香 👍🏻

【火炙左口魚邊壽司
呢度嘅左口魚邊比較厚身
所以柔滑得嚟係爽口,好好食!

【鮟鱇魚肝壽司

所以試咗好多款唔同部位同做法嘅呑拿魚壽司

【火炙大吞拿魚腩海苔壽司
大拖羅脂肪比例高
火炙完入口即溶
用手接住即食,乜醬汁都唔駛
完美作結呀 🙆🏻‍♀️
2020-11-07 776 瀏覽
適逢屋企人生日,就打算食貴啲食好啲~哥哥放工就去咗呢間壽司店外賣自取~order咗44件壽司🍣(鰻魚壽司、日本紋甲壽司、三文魚腩壽司、劍魚腩壽司、原隻活赤貝壽司、大吞拿魚腩壽司、北海道活象拔蚌壽司、三文魚籽軍艦、海膽軍艦)~8折咗後大約$9xx。最難忘係'大吞拿魚腩壽司'!!塊吞拿魚腩入口即融!!好正呀!!最特別係舊壽司飯,好似係用赤醋飯搓成飯團~味道上其實唔多食得出,但好小見唔係白色嘅飯團喇🙈整體嚟講,8折後個價錢,食到高質嘅壽司~性價比都幾高~!

整體嚟講,8折後個價錢,食到高質嘅壽司~性價比都幾高~!
2020-11-06
外賣自取
2020-11-07 273 瀏覽
雖然香港都唔少壽司舖 但大部份嘅價位都幾高 呢間我覺得價錢同質素都成正比嘅壽司舖壽司飯加左適量嘅醋 食到一粒粒飯 而鰻魚同帆立貝都好新鮮 不過最鍾意食都係灼燒三文魚壽司質素唔錯 午市套餐就更加抵食
雖然香港都唔少壽司舖 但大部份嘅價位都幾高
呢間我覺得價錢同質素都成正比嘅壽司
壽司飯加左適量嘅醋 食到一粒粒飯
而鰻魚同帆立貝都好新鮮 不過最鍾意食都係灼燒三文魚
壽司質素唔錯 午市套餐就更加抵食
2020-10-29 360 瀏覽
終於食到出曬名嘅立鮨係銅鑼灣返工,隨便搵都搵到幾十間好食嘅餐廳。今次嚟到535呢幢tower又好想食日本野,就外賣試下呢間壽司店。見佢做緊外賣promotion有8折,有唔同嘅set,就嗌咗個三文魚盛合試吓。個set包咗件三文魚壽司、三文魚腩壽司、火炙三文魚壽司、三文魚小卷同埋一件辣三文魚軍艦。就算係外賣,三文魚陣鮮味仲保持到,而且上面放咗啲蔥碎,食落冇咁腥。咁當然堂食即食係最好啦。另外佢仲可以揀加20蚊有兩樣野送,25蚊就送曬三樣。我就揀左提子梳打同埋佢個鮮蝦味贈湯,個湯好好飲!
終於食到出曬名嘅立鮨
2020-10-28 306 瀏覽
很少在日本壽司店會有失望感覺,位於銅鑼灣的 Sushi Tachi 真的讓人失望🤦🏻‍♂️普遍日本食店都是禮貌行先,這間的店員沒有禮貌,態度冷漠。客人自己招呼自己。剛入店問店員,這裡有沒有咖啡?店員回答這是日本店,直接答沒有是否簡單多!我只會覚得你唔到班🙅🏻‍♀️吃完第一 round, 再加單!自己拿起餐盆示意店員收回,店員不會坤手幫接😒,只叫你自己放回桌上😳!自己行出門口結賬!店員竟然唔知我點左咩餐!仲要我自己睇!仲要收10%服務費唔係掛!你俾返我就差唔多😒本來想認真試試!獨個兒吃了 HKD4xx 午餐,食物質素尚🉑️,以這個價錢「勝價比」實在太低。👆🏻若消費 100蚊以下,快食快走,冇問題!俾多過 100,唔值!若人均消費HKD3-400,可以有很多選擇,坐得舒舒服服招呼又好!會不會推薦朋友?當然唔會😠
很少在日本壽司店會有失望感覺
唔係掛!你俾返我就差唔多😒
會不會推薦朋友?當然唔會
😠
2020-10-06 637 瀏覽
好久沒有分享,疫情把我外出的心情都掃光。其實也來過立鮨不下十次,每每想吃壽司就會來。立鮨顧名思義是站著吃的壽司店。立食壽司店越來越普遍,要突圍而出,必要有過人之處。而能稱為鮨店,即師傅功夫到家,食材新鮮,壽司出品有一定的質素。立鮨,店如其名。分享一下它的壽司赤貝鮮甜爽口,而且大大隻,經師傅輕切後,成花形,賞心悅目。紋甲經輕炙後別有一番風味。左口魚裙邊必定要炙燒的!油脂才會好好的發揮作用。三文魚小卷 好吃!不過建議最後才點。燒三文魚腩油脂十足,香口到不得了!油甘魚和赤蝦沒有特別喜歡。帶子有點小顆,建議點珍寶帶子。海膽十分鮮甜,分量也不少,滿足!多點了燒三文魚,哈哈!另外加了蟹膏蟹肉,清甜的蟹肉加上濃郁的蟹膏,令人回味。下次再分享其他壽司!
好久沒有分享,疫情把我外出的心情都掃光。

其實也來過立鮨不下十次,每每想吃壽司就會來。

分享一下它的壽司

赤貝鮮甜爽口,而且大大隻,經師傅輕切後,成花形,賞心悅目。
紋甲經輕炙後別有一番風味。
左口魚裙邊必定要炙燒的!油脂才會好好的發揮作用。
三文魚小卷 好吃!不過建議最後才點。

燒三文魚腩油脂十足,香口到不得了!
油甘魚和赤蝦沒有特別喜歡。
帶子有點小顆,建議點珍寶帶子。
海膽十分鮮甜,分量也不少,滿足!

多點了燒三文魚,哈哈!
另外加了蟹膏蟹肉,清甜的蟹肉加上濃郁的蟹膏,令人回味。

下次再分享其他壽司
2020-09-29 491 瀏覽
想搵間平平地,正正常常嘅壽司店真係唔容易,一係就藍店,一係就等十世都唔會食到,一係就平得黎好劣🥺立鮨個價位唔高唔低咁啦,不過今次食到嘅質素就麻麻地,有啲失望😭之前去過食尖沙咀分店,成個體驗爭好遠好遠,唔係見佢地同名特登上網check都唔知原來係分店黎😂尖沙咀嗰間乾淨好多,一入到門口,已經有個人不斷同你介紹餐牌,服務一流,而且個次食嘅壽司好新鮮好高汁,建議大家去尖沙咀分店食🤤.🍣自選壽司哈哈小編懶,廢事續件續件介紹😝講咗最平靚正嘅選擇先,一定係$9件嘅火炙三文魚,呢樣好難唔好食同埋最平,一定要叫🥳第二推介就係三文魚子軍艦,好鮮甜加上睇圖都見到好足料🤪成晚最出色我覺得剩係得呢兩樣,我地有叫一個百幾蚊嘅盛合黎食,但實在好普通加唔夠新鮮,sushiro可能仲好啲啲,價錢更加冇得比🥺總括而言,唔會再食呢間分店,但尖沙咀個間會😛.🍽味道: 3/5🏙環境: 3/5‍👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 3/5💰價錢: 2/5
🍣自選壽司
🍽味道: 3/5
🏙環境: 3/5
‍👨🏼‍🍳服務: 3/5
💧衛生: 3/5
💰價錢: 2/5
  • 三文魚籽軍艦
2020-09-10 635 瀏覽
經常性放工口痕都會黎呢度食,6點左右通常等十分鐘左右就有位,但6點半後就等耐少少,有個問題就係可能店員會比自己朋友入左先,而唔根據電子飛既編號,我觀察左好幾次,經常性有啲人係唔洗攞飛,入門口唔洗顯示自己電子飛編號就入得去,呢樣關乎公司既管理。食物質素比同價錢既連鎖式壽司店好,上菜速度快,唯一唔好就係小店地細,埋單要門口埋,店內通常滿人,等埋單位置要就住就住唔太舒服,但整體食物質素高 員工態度良好 ,會keep住幫襯!

2020-09-02 622 瀏覽
疫情之下,限聚令之下只可兩人一齊,加上禁晚餐,根本沒能好好享受餐點。平日中午一個人銅鑼灣搵嘢食,立食似乎係一個不錯嘅選擇,而且平日路過都見不少人排隊,即管一試。雖然專家叫大家唔好食生嘢,但係好掛住日本嘅壽司,所以你忍唔住試吓立食壽司。叫咗一個八件壽司餐$148, 加一件海膽壽司$20,加一碗燒蝦頭湯$15。好好味好滿足。不過還是不習慣企喺度食,企左半個鐘開始有啲攰,一個人還可以快食,同朋友一齊站著食飯有點不過引⋯⋯
壽司set
壽司set
2020-08-30 434 瀏覽
本來我食過尖沙咀立鮨覺得唔新鮮,唔打算再食立鮨,因為疫情關係,出唔到去食,網上外賣平台 又冇乜日本菜選擇咁就叫一次立鮨銅鑼灣。送到來個盒翻則晒,未食已經想負評。點知食完條氣順晒,決定要俾個好評佢哋,叫左特選三文魚盛同嚴選火灸盛,有火灸三文魚,火灸北海道帶子,火灸松葉蟹腳, 火灸吞拿魚腩, 火灸左口魚, 總共有9件壽司加六件三文魚小卷。好!新!鮮! ,飯係手握大細岩岩好,上面塊魚生好大塊,每一粒都食得我好開心! thank you chef ! $200內就食到兩個咁好味嘅壽司盛,會再食立鮨銅鑼灣
2020-08-30
30 分鐘 (外賣送餐)