2018-01-24 238 瀏覽
話說朋友們想在2018年來臨前一聚,於是約食飯,選址一如以往在荃灣因為大家都沒有頭緒吃甚麼好,於是上了開飯搜索一下有甚麼餐廳選了幾間給朋友們選擇,最終朋友們看上這間因為是星期五的關係,及看過食評知很多人光顧,所以當然訂位透過開飯訂了8:45的枱當天大家都很準時,8:30已集合上餐廳一開電梯門,有十幾人在等我們告知檯面職員有booking,職員說要等等,我們早到,等等當然沒問題怎知等了又等,問過好幾次都叫我們再等,快有位因為不想再找餐廳的緣故,我們沒離開,只有乖乖的等最後所有等待的顧客都進去了我們還是痴痴的等等到9:15職員終於說有枱賣單真的有位了我們見時間快到9:30,所以索性跟職員說9:30才入坐,享用夜割85折優惠不過當然有位的說法都只是拖延術,因為到了9:30還是未能安排我們入座最終再等多5分鐘終於終於有位,肚子真的快餓穿了我們選了$238的餐,包火鍋及刺身坐下後立即點刺身之後出去搜索下有甚麼火鍋配料火鍋配料平平無奇,都是丸啊,菜啊那些可能因為我們遲入來的關係,很多配料已被掃光幸好的是我們問職員能否添加,最終都有添加醬料方面豉油很鹹,麻醬完全沒味道很少可醬料會出錯,但不幸的就是這
因為大家都沒有頭緒吃甚麼好,於是上了開飯搜索一下有甚麼餐廳
選了幾間給朋友們選擇,最終朋友們看上這間
因為是星期五的關係,及看過食評知很多人光顧,所以當然訂位
透過開飯訂了8:45的枱

當天大家都很準時,8:30已集合上餐廳
一開電梯門,有十幾人在等
怎知等了又等,問過好幾次都叫我們再等,快有位
因為不想再找餐廳的緣故,我們沒離開,只有乖乖的等
最後所有等待的顧客都進去了我們還是痴痴的等
等到9:15職員終於說有枱賣單真的有位了
最終再等多5分鐘終於終於有位,肚子真的快餓穿了

我們選了$238的餐,包火鍋刺身
坐下後立即點刺身
之後出去搜索下有甚麼火鍋配料

火鍋配料平平無奇,都是丸啊,菜啊那些
可能因為我們遲入來的關係,很多配料已被掃光
幸好的是我們問職員能否添加,最終都有添加
醬料方面豉油很鹹,麻醬完全沒味道
很少可醬料會出錯,但不幸的就是這樣

餐廳有自助炸物爐,這個跟在日本吃過某餐廳一樣
惟獨是爐只得一個,還有因為很多人享用過的關係,比較不整潔

配料就在旁邊的雪櫃內,有十多款配料可炸
炸完後炸爐的另一邊有味粉可用

炸蝦,沒加味粉完全沒味道
還有可能爐預定了溫度,不能高溫炸,有點油

我們的枱有兩個鍋,分別選了昆布及豬骨湯
因為座位問題,我跟老婆被分配了昆布湯
昆布湯完全沒味道,跟清水沒甚麼分別
只能說好處就是可以真正嚐到火鍋肉的味道

火鍋肉附送牛白肉,不過牛白肉零零碎碎的,感覺好像食剩的產物
牛肉豬肉方面正正常常,是有肉味的

餐牌説有蝦滑雲吞那些
不過滑類全部售罄,而雲吞是灣仔碼頭,不吃也罷

刺身方面,等了差不多半個鐘才有,可能因為太多人叫吧
味道方面,不算新鮮,帶子完全沒味道,其他刺身也沒什麼味道
惟獨是北極貝及甜蝦好一叮點
嘗試過叫吞拿魚,完全沒出現過

飲料方面有十多款選擇,波子汽水,維他奶都有,適合不同喜好的人
可樂怪我當然飲可樂

甜品有個雪糕櫃有雪米糍,阿波羅雪糕等等,不算吸引
唯一吸引的是每人可要一盒的movenpick雪糕

埋單時發現竟沒有折扣,問問職員才改單
折後約230一位
到坐電梯離開時研究收據才發現跟餐送的清酒完全沒出現過

總括來說火鍋肉是OK的,飲料也算多選擇,不過其他食物很遜色,可以不用試
2017-12-29
60 分鐘 (堂食)
2018-01-18 5332 瀏覽
刷刷鍋為主,刺身,天婦羅,甜品,飲品都很多選擇。場地很寬闊,每枱都有距離,坐位舒服。我們有5大1小,小童有半價,主要慶祝生日,難得有生日歌播,而我們是很大食之人,當然選任食。門口一片櫻花海,影相很漂亮,還有許願牌,我們取了4個,附上顏色筆,情侶來一定很浪漫呢!我們選了中價$238, 其實牛肉已經好靚有牛柳粒,牛肉雪花好平均,軟滑。相對1牛柳粒比較有咬口,我們都喜歡片的。選$238另一個原因送牛白肉。真心很爽有濃濃牛味,很正得4塊不夠分。刺身不容忽視,厚切有鮮帶子,榮螺片很爽,櫻花尤魚很惹味,必點推介♡劍魚,馬刀貝,北寄貝,甜蝦……新鮮 建議大家應先吃刺身再開始火鍋。豬肉片也很鬆軟,不吃牛的都可以滿足♡羊肉片有羊味,不羶。可能薄的關係。花膠要問店員才給的,因為限量,沒在劃紙上,但免費,如圖已經發好很厚,補補必食,口感很厚,食完感覺很有骨膠原,非常值得吃的。外面自取取了基本蔬菜小食,還有一串串食物:秋癸,日本魚蛋,日本小紫薯,獅子狗魚蛋,生蝦,日本年糕,芝士魚蛋,雞脾菇……很多選擇呢!過10樣以上已串好。自制天婦羅,做法好簡單,牆上有指引。先落脆醬,再加麵包糠,放入炸爐,約1-2分鐘就可以

我們選了中價$238, 其實牛肉已經好靚
有牛柳粒,牛肉雪花好平均,軟滑。

相對1牛柳粒比較有咬口,我們都喜歡片的。

不夠分。

建議大家應先吃刺身再開始火鍋

豬肉片也很鬆軟,不吃牛的都可以滿足♡

羊肉片有羊味,不羶。可能薄的關係。

自制天婦羅,做法好簡單,牆上有指引。
先落脆醬,再加麵包糠,放入炸爐,約1-2分鐘就可以。
自己炸好像份外好吃,又不厚醬。
旁邊有蘿蔔溶和天婦羅汁自取

慶祝紀念
生日
  • 白牛肉
  • DIY天婦羅
2018-01-02 4232 瀏覽
最近聽說天婦羅其實源自葡萄牙,但一點也不妨礙我裝作日式天婦羅廚師的滋味,在自助炸爐區,為自己炮製天婦羅。在這有蝦,丸,腸仔和各式蔬菜,還有我最近的心頭好,小甜薯!先將食材沾滿粉漿,再黏上麵包糠,效到油裹炸到浮起便大功告成。我最愛的是小甜薯,一口一顆還有著香香的番薯甜味。來到這裡當然不只是為了自制天婦羅那麼簡單!而是為了這裡的火鍋~先選湯底,清淡至味濃通通有齊,選湯底還是要看一下食材,要吃到原汁原味的極品和牛和澳洲和牛的香味,湯底還是淡的較好,不然會把食材淹沒浪費掉,所以我點了昆布湯,清淡而香氣柔和,最適合用來表現食材的原汁原味。A5和牛油份最多,因此入口軟腍鬆化,A3則較瘦,肉味相對濃郁,但失去了鬆化的口感。一般而言,和牛的油脂在40度左右就會溶化,所以如果是做火鍋的話A4和牛卻是最恰到好處肥瘦適中,口感不會太油膩,肉味也較好。黑毛和牛肩肉是牛隻較多肌肉的位置,因而肉味濃烈,放到鍋中滾燙幾下到半熟,色香誘人,入口雖不太鬆化,但彈性和肉香卻是最好的。和牛肉眼上蓋未經烹煮己呈漂亮的淡粉色,放到鍋中一下子就熟了,入口香滑鬆化,卻也不油膩,而且肉味亦相對濃郁,口感相當不錯。相較之下三角腩油脂最

相較之下三角腩油脂最多,雪花肉紋像藝術品般均勻分佈,下鍋幾秒後就可以食,口感鮮嫩軟化,入口即溶,只是肉味亦相對較淡,但是口感卻讓人讚嘆!

跟日本和牛一樣,澳洲和牛亦有分等級,原理一樣M1肉味最濃,M12油香最重。不得不承認,澳洲這畜牧大國的確有一手,在這也能找到和牛蹤影,集合天時地利人和,無論是環境還是地理,對育牛也有一定的幫助,成就了澳洲和牛這一標籤。

M12油脂會很多而M1雖然肉味濃,可是口感會很粗嚡,而M6則正好用作火鍋,皆因其口感和肉味得宜。

和牛肉很常見而澳州和牛牛舌則是第一次吃,到底和牛牛舌又有甚麼過(牛)之處呢?原來和牛牛舌口感沒有像一般的那種粗厚感,非但如此,肉味也很濃郁,而且肉質爽口彈牙,十分討喜。

澳州和牛下腹腩雖然沒有像日本和牛那樣有著藝術品般的雪花肉紋,也沒那種在舌頭上溶化的口感和油香,取而代之的,則是那種肉香味和爽滑的口感,若然比起入口溶化的油香更深愛著牛肉味的這,這M6和牛則是首選。

M6牛肩肉肉味雖較日本和牛肩肉濃郁,只是口感上卻是較粗糙,還是日本牛優勝~

牛胸肉是瘦肉較多的部分,口感理應較乾實,可卻不是如此,它卻能好好的吸收火鍋湯汁,入口時汁水竟然很多,肉質也相對的變得柔嫩彈牙,肉味亦是最為濃郁,可相對的沒太多的油香,卻也好吃得有點難以想像。

店家為每枱送上一份牛柳粒和牛白肉,雖比起和牛肉片我對牛柳粒沒抱多大的喜感,可是這份牛柳粒即使滾煮了多時,也不會很韌,還帶牛油香氣,還真是不錯呢!

而牛白肉,則較像我過往吃過的牛心椗,若是心椗的話,那更為罕貴了,每隻牛只那麼一點點,滾至卷縮,就可以夾起來吃,口感堅韌,爽脆無比,要是更為香濃的湯底的話,味道會更加好吃的。

除此以外,火鍋會吃到的材料,這裡也不會或缺,蔬菜丸類山根都有,甚至還有小食,而我最喜愛的卻是芋絲,因它很吸收到湯底的香氣,而且口感爽滑彈牙,滿好吃的。

火鍋頭盤海鮮盤,材料也很豐富,大蝦帶子青口蠔肉蚝和魷魚串,每一樣都份外新鮮,海鮮也是我的至愛呢!

除了火鍋和天婦羅,稻八還有刺身放題,甜蝦三文魚吞拿魚油甘魚無不齊全外,劍魚象拔蚌也有,還有我找了很久的櫻花魷魚!晶瑩剔透又充滿彈性的口感,又有卜脆的小魚子襯托,鮮嫩的甘甜味令人難以忘懷。

此外,其他的刺身也很新鮮,一概沒有出現乾巴巴的情,而且鮮味十足,追加了幾次,來到的都都是最富含魚油的魚腩部份,滑嫩之極。

除了火鍋刺身,最後當然要再吃個甜點才顯得圓滿,這有著各式各樣的雪糕糯米滋,雪條和雪糕,很可惜的是雪糕沒有我最喜歡的朱古力味,那我只好選其他的嘗嘗,最後我拿了這個阿波羅的雪條,味道有著香甜的波羅和清新的青檸味,也是很好吃的。
2017-12-22 487 瀏覽
朋友食完呢間稻八,第二日就同我力推係好野又抵食,講到咁好,我又食下先!120分鐘放題,可以任食靚牛、刺身、海鮮、任飲、無限食雪糕! 配菜在自助吧攞,好多選擇。這就是我的芝左龍蝦湯底,不可以用抵去形容,要用超級十分極抵黎形容!隻龍蝦的蝦頭好多膏,蝦身好大件肉,先用芝士焗了再放入火鍋中,肉質彈牙,口感十足,配料多到唔需要再出去添!A4黑毛和牛三角腩 - 油脂分佈均勻,入口即溶的口質好正!A4黑毛和牛肩肉 - 相對三角腩更有口感,但都係上等肉!A4 黑毛和牛肉眼上蓋 - 呢款最冧,最好食!油膩滿溢!刺身算新鮮,不過不失!藍莓芝士味冇得輸!

A4黑毛和牛三角腩 - 油脂分佈均勻,入口即溶的口質好正!
A4黑毛和牛肩肉 - 相對三角腩更有口感,但都係上等肉!
A4 黑毛和牛肉眼上蓋 - 呢款最冧,最好食!油膩滿溢!

刺身算新鮮,不過不失!

藍莓芝士味冇得輸!

2017-11-30
2017-12-18 4112 瀏覽
前日(16-12-2017 Sat) 同女友人WK行完行後,如期join老公同佢男同事F一齊食晚飯,我之前經openrice網上book o左呢o度7:45pm,但由於我o地4個o係6:40pm時都已經行夠同有啲餓,老公就問我可唔可以早啲?佢o地都到o左荃灣.咁我上去問吓完,上到去問佢女仔,我可唔可以改早到7:00pm?佢答可以,於是我叫我老公佢o地上o黎坐住先.等到7:00pm我就攞枱,俾o左張靠窗o既四人枱我o地,由於我o地唔係好明套餐點玩法,於是先問清楚,答案係全枱人都要一律叫一種套餐,咁我o地就揀o左$208.00美國特上牛肉套餐,有美國自然豚肉片, 美國進口牛肉,羊肉,炸物(自己炸)同日本北海道雞片.湯底揀o左味噌芝麻豆乳.落完單,即刻出去攞o野食,侍應就放低四盒食物,就係套餐上o個四種肉,重有牛柳粒.我o地開動喇,我o地食o左:金菇,生菜,蘿蔔,栗米,冬瓜,冬菇.栗米甜.油揚,響鈴,午餐肉丸o個方面有日本魚蛋,芝心丸,黃芥末芝心丸,海鮮丸,海膽丸黃芥末芝心丸最突出,佢唔辣,只有黃芥末o既香海鮮丸都幾好味.而自製天婦羅呢,由我老公同WK去玩,佢o地整o左:煙肉腸仔卷,茄子,南

金菇,生菜,蘿蔔,栗米,冬瓜,冬菇.
栗米甜.

油揚,響鈴,午餐肉

丸o個方面有日本魚蛋,芝心丸,黃芥末芝心丸,海鮮丸,海膽丸
黃芥末芝心丸最突出,佢唔辣,只有黃芥末o既香

海鮮丸都幾好味.

而自製天婦羅呢,由我老公同WK去玩,佢o地整o左:
煙肉腸仔卷,
煙肉腸仔卷
茄子,南瓜(太硬喇,我o地冇食到),
茄子同南瓜
蝦,
甜薯(好好食)同唔知咩丸.
甜薯同唔知咩丸

而套餐裡面o既肉呢?
上:美國自然豚肉片,下:羊肉
上:日本北海道雞片,下:美國進口牛肉
雜菜同牛柳粒
老實,都唔算好突出,只有牛柳粒係最好食,牛肉味好濃,而且滾過龍都唔會韌同o鞋.

而湯底,都飲唔到味噌芝麻豆乳味.
味噌芝麻豆乳湯

飲品方面,係自己o係櫃裡面拎,亦有波子汽水.

而呢晚,每枱送一支sake.

調味料方面,呢o度有好多調味料,我就揀o左花生醬同豉油.

服務:
我o地係咁追加牛柳粒,叫佢o地俾兩份,次次都係俾4粒o既一份,到最後30分鐘last order時同我o地講,就俾3份.

而每位客人都有一杯Dreyers迷你雪糕,佢o地o係我o地要還枱前7分鐘,至拎o黎俾我o地,凍到唔夠時間熔雪,到9:00pm就叫我o地還枱,攪到我o地要走落地下食.其實佢o地o係8:30pm叫我o地埋單時俾埋咪重好.

其他:
我o地有3袋o野,雖然唔係坐卡位,但都有藤籃俾我o地擺o野,所以都好舒適.
2017-12-16
$228.75 (晚餐)
  • 黃芥末芝心丸
  • 牛柳粒
2017-12-14 401 瀏覽
成班朋友聚會,梗係黎任食,任食又想食好d 就揀呢間稻八,仲要食靚牛+海鮮!100分!我地仲加左$88要芝宜龍蝦湯底,超值推介!入面有一隻好多糕的龍蝦!湯底多料到自己不用出去攞野! 已經有蕃茄、粟米、菜、金菇,冬菇等配料!湯底又濃郁好正!海鮮有魷魚、帶子、蠔、蝦、青口、北寄貝等等! 第一次咁串起魷魚腳黎食,唔錯,幾鮮甜!蝦又大隻又新鮮! 青口都好鮮甜,有d 驚喜! 原來北寄貝打邊爐好好食!A4 黑毛和牛三角腩 - 肥美!彈牙!油脂分佈比較平均,一入口知上等牛肉!A4黑毛和牛肉眼上蓋 - 油脂分佈得最平均,形成入口即溶的口感,油脂在口中散發,香濃吸引,食到停唔到口!A4黑毛和牛牛肩肉 - 呢隻都係正野!比上面兩款更有彈性及口感,但絕不韌!牛柳粒都好食,但不及上面的靚牛!刺身都多款式飲品款式好多!仲有波子汽水!出面有好多雪條任食,每人一杯Dyers 藍莓芝士或開心果味!正!

牛柳粒都好食,但不及上面的靚牛!
刺身都多款式

飲品款式好多!仲有波子汽水!

2017-11-30
2017-12-12 343 瀏覽
日前 同朋友 喺荃灣 行街購物,到咗晚飯時候, 就在附近找間餐廳食飯 ,我們 去咗一間 喺荃灣 眾安街 近娛樂廣場 嘅稻八 日式火鍋炸物放題。餐廳內光線充足 ,地方 寬敞闊落 ,餐廳內的桌子上,清潔整齊 。我們先柯打咗一盤刺身, 三文魚刺身非常新鮮, 紋路清晰 。甘蝦刺身,晶瑩剔透, 入口肉質嫩滑。炸物方面 ,有很多種選擇, 還有 是自助形式炸品, 可以隨意挑選 食物自炸, 非常得意有趣。火鍋方面 , 先選了 精心炮製 的 湯底 , 再選火鍋配料 ,我們選擇了 A4 黑毛和牛脊肉, A4黑毛和牛三角腩, A4黑毛和牛肉眼上蓋, 非常很有口感 的牛肉粒 ,還 order了我朋友最喜愛 吃的肉丸, 這間餐廳 有很多 不同款式的丸類, 當然 不會錯過 , 還有 新鮮 爽口的 海蝦。最值得 讚賞 就是 ,很少 日式 放題 餐廳有 dreyer's雪糕食, 但呢間餐廳很有特色 ,竟然有 dreyer's多款雪糕可以隨意任食 ,還有其他 雪糕 甜品選擇, 我們食得非常開心滿足, 認真超值。

2017-08-16
2017-12-08 250 瀏覽
稻八我本來就好中意, 第一次食係係大埔, 一定都唔係TW又有一間,宜加發現左啦, 緊係要黎食啦,照舊, 餐廳野食選料都好多, 主要跟日式為主~最正都係炸野個位, 炸物係自己落手炸, 但係會有指示教我地點樣去炸,所以基本上唔洗驚,湯底方面有好多選擇, 基本上我都係中意雙湯底, 可以一下試多D野~湯底味道唔算過濃, 但係幾香, 主要以香為主~呢到D牛豬羊整體質素都係偏高, 牛肉係軟得黎幾彈牙,份量一盒仔唔算多,但係可以任叫, 羊豬一樣任叫,個人比較喜歡食牛, 如果3種入面選既話, 因為呢到牛味道濃+彈牙係我幾中意~整體黎講好滿意, 除左本身肉質唔錯之外,佢地既選擇實在太多, 連炸爐都有係十分之特色,一定會再去!
照舊, 餐廳野食選料都好多, 主要跟日式為主~
所以基本上唔洗驚,

湯底味道唔算過濃, 但係幾香, 主要以香為主~
呢到D牛豬羊整體質素都係偏高, 牛肉係軟得黎幾彈牙,
份量一盒仔唔算多,但係可以任叫, 羊豬一樣任叫,
整體黎講好滿意, 除左本身肉質唔錯之外,
佢地既選擇實在太多, 連炸爐都有係十分之特色,
一定會再去!
涼意日濃,早前氣溫竟低於 20度,冒失的我當然沒有作準備,等待蝦子餅放工的一刻,突然感受到久違了的飢寒交迫,這夜不得不吃火鍋取取暖。 我們在千式百貨隔鄰找來一家上樓的火鍋放題 -《稻八日式火鍋炸物放題》,當日是平日,加上這兒是樓上舖,還有點擔心這兒會很冷清,食物會不夠新鮮…… 沒想到,幾乎座無虛席,店員們還需經常refill 自助部分的食物呢! BeautySearch 非常喜歡店子的入口處,除了天花位置滿佈櫻花,牆身還掛滿了食客的許願牌,充滿日系感覺,令人仿如置身於日本...... 霎時間很想飛往日本呢! 店內裝潢以木系為主調,還有櫻花佈置的延伸,最吸睛的,還有一幅很可愛的貓貓壁畫,雖然不知道當中有沒有特別意義,但可愛已足夠了! 放題套餐選擇也不少,由百多元至三百多元不等。而我,習慣中間落點,所以選了當中我HK$238套餐,極上安格斯牛排相當吸引喔! 對於湯底選擇,BeautySearch 一向不算講究,不過,這次看到女士們的美肌恩物 - 美肌膠原湯,內附2隻原隻花膠,吸睛度甚高,另加HK$48,絕對超值! 紋理均勻,色澤紅潤,薄切而上,輕勺十數秒便可,牛肉味濃,的確相當吸

放題套餐選擇也不少,由百多元至三百多元不等。

紋理均勻,色澤紅潤,薄切而上,輕勺十數秒便可,牛肉味濃,的確相當吸引!

牛肉當然吸引,套餐還有來自北海道的雞片,十分鮮嫩味美。

豚肉是來自美國的,勺完,肉質依舊嫩滑,絕不鞋口!

最驚喜的是,放題中還有羊肉,放題中實在鮮有,香羶味濃,加上蝦子餅不好羊肉,結果,BeautySearch 獨吞一盤,相當幸福!

套餐中加送了一客期間限定的牛白肉,BeautySearch 還是第一次品嚐,白白的牛肉,原來相當爽口,而且,肉味也甚為濃郁,口感相當不錯,值得推介!

揀選 HK$238套餐的另一原因,還因為當中包括刺身放題,不然,便要逐件計算,所以,當算此套餐化算得多,選擇也不少,最重要的,是我喜愛的都可選。

平常,吃放題時,BeautySearch 很少點選炸物,因為,多半也是翻炸的,油多,又不夠香脆。在稻八,BeautySearch 初次自行製作天婦羅,既有新鮮感,食落更新鮮,熱烘烘之餘亦十分脆口。

配菜選擇亦很豐富,如你有選擇恐懼症,相信也要花點時間喔!

主菜、配菜再豐富也好,記住要留肚吃甜品,因為,是 Dreyers 的 D Collection,既矜貴又滋味,是完美的作結,當然不可缺。

近日工作異常忙碌,我們倆口子總是埋頭苦幹,就連晚飯也只可趕快吃個快餐。為了放鬆一下,我在稻八訂了位,拋開工作,跟外子好好吃頓飯。荃灣的稻八,非常好找,就在千色店對面!電梯門一開,滿滿的日本風情,別有洞天。而且店內座位寬敞,枱與枱之間有一定距離,空間感充足。由於我們第一次到訪,不太了解點菜步驟,幸好獲得店員細心解釋,選了$238的套餐。蔬菜選擇多,有我最愛的油麥菜,而且勁新鮮。還有自助炸物corner,非常受歡迎。飲品方面有波子汽水。每枱送一枝清酒,但清酒太勁了,我們只喝了一點。不過加$20可以任飲Asahi啤酒,太抵了,連平日不喝酒的我們,也忍不住要了。Asahi清清地,易入口,我們飲了好幾杯。刺身也是任食的。不過火鍋料較吸引,我們只叫了一點。登登登登!!!主角出場!!!牛小排!!!不像別店的肥牛,這牛小排非常新鮮,企理乾淨,肥瘦均勻,肉質鮮嫩,尚算有牛味,非常不錯。還有雞、羊、豬。3種肉的肉質也非常不錯。雞肉嫩滑,美國豚肉異常爽口,不過羊肉才是我的大愛。淡淡的羊味,剛剛好,隱約有種鮮甜的味道。除此以外,餐內還包牛柳粒及牛白肉。牛柳粒厚厚的,肉質不韌。牛白肉爽脆,充滿牛味。我們還試了

荃灣的稻八,非常好找,就在千色店對面!

蔬菜選擇多,有我最愛的油麥菜,而且勁新鮮。

還有自助炸物corner,非常受歡迎。

飲品方面有波子汽水。

刺身也是任食的。不過火鍋料較吸引,我們只叫了一點。

登登登登!!!主角出場!!!牛小排!!!

我們還試了黑松露湯底,除了松露香,還有磨菇香味,很有特色。

甜品有孖條、雪糕三文治,四款口味的雪米滋,其中一款是榴槤味,我跟外子吃了很多。除此以外,還有Dreyer's collection D 系列的藍莓芝士及開心果雪糕,每位一杯。

很少食店令人這麼滿意,除了食物品質上盛外,還真的要感激當晚負責招待我們的店員哥哥,時時刻刻留意著我們的需要,讓我們渡過了一個愉快輕鬆的晚上。
荃灣一向多美食。荃灣千色匯對面有一條街,直行,抬頭會見到位於一樓的日式炸物火鍋店。地方寛敞,不用等位,而且坐得幾舒服,職員也很有禮。店舖裝潢都幾有日本的感覺,而且還播放著日本流行的歌,不單有日劇主題曲,還有miku 的歌呢!我們要了個 $238 的極上安格斯牛小排的放題套餐,包了美國殼飼牛,美國進口牛肉, 美國自然豚肉片,日本北海道雞片和羊肉,仲包括炸物和刺身任吃。咩肉都有,十分豐富 ! 湯底則要了美肌膠原湯,享受美食的同時又可以美顏,正呀!花膠味都 ok 重,放清淡的食物比較易吃到花膠味。任何套餐仲會送日本清酒 ! 真抵 ! 不是很強烈辣口,但喝唔慣酒的人依然會覺得有點刺激。蔬菜,各類丸子和調味醬料應有盡有。豆腐很大個,而且沒有放到酸的味道,忍不住拎多一份 ! 用花生醬點來吃很美味的。其他蔬菜也很新鮮。響鈴好吃,很有味,唔似出面果種便宜貨的好假的膠味。當然不能不試自制炸物啦!做法相當簡單,百痴都可以成為天才廚師,不擅廚藝如我也可以炸得很好吃呢!炸出來的成果是:口感粉粉的,很香口。仲可以可以叫水餃,因為已經很飽的關係,我們只要了一份粟米豬肉水餃,豬肉餡都幾足,加幾粒粟米的甜,唔錯。甜品

荃灣一向多美食。

地方寛敞,不用等位,而且坐得幾舒服,職員也很有禮。

甜品有雪糕三文治和四隻不同味道的雪米糍。我只試了荔枝味的雪米糍,荔枝餡很多,荔枝味勁出。朱古力雪糕三文治中間的餡就是超厚的一層朱古力雪糕。讓人感到很滿足。

最後,店內更會一人送一杯 Dreyer's 雪糕,有開心果味和藍莓芝士味,我要了前者,真的有開心果仁在裡面。很不錯。

2017-11-15
2017-11-15 297 瀏覽
稻八在千色店附近,逛街後和表弟來食放題。店外掛上好多繪馬,好像去了日本的神社牆身滿是大吃大喝的豬,讓我想起千與千尋的情境。我們點了$238的極上安格斯牛小排放題套餐,可以任吃特級美國穀飼牛、美國進口牛、美國自然豚腩片、羊肉、北海道雞片、刺身和炸物。在7點前結賬有85折或喺11點後入座有75折優惠,幾抵食!刺身種類頗多為免點太多浪費,我們先點幾款刺身。刺身質素不錯,頗為新鮮個人而且很推薦櫻花魷魚,質感爽口。每位加$20可以任飲Asahi生啤,超抵。不過表弟想喝清酒,所以最後我們沒點啤酒。特級美國穀飼牛油花均勻,不會太瘦,牛味頗濃,一定要encore再encore😋我很怕羊肉太羶,整鍋湯都是羶味,幸好羊肉片的羊羶味不重,肉質柔軟,正合我心意除了肉類以外,還可以任食其他火鍋配料,配料種類很多,最少也有20-30款天婦羅自助區有15款食材可以自己炸,主以要蔬菜類為主,也有火腿卷等肉類。炸天婦羅的方法很簡單,只要先沾上麵包糠再沾炸粉漿便可以落鑊炸。店家預先把食物穿成一串串,很方便炸,好玩又好食我比較愛吃蔬菜天婦羅,很推薦日本蕃薯仔和秋葵放題的最後環節當然是甜品,可以任食雪條、雪米糍和雪糕。吃得太
稻八在千色店附近,逛街後和表弟來食放題

店外掛上好多繪馬,好像去了日本的神社

牆身滿是大吃大喝的豬,讓我想起千與千尋的情境。

刺身種類頗多
為免點太多浪費,我們先點幾款刺身刺身質素不錯,頗為新鮮
個人而且很推薦櫻花魷魚,質感爽口。

我比較愛吃蔬菜天婦羅,很推薦日本蕃薯仔和秋葵

放題的最後環節當然是甜品,可以任食雪條、雪米糍和雪糕。

吃得太飽的關係,最後只吃了藍莓芝士餅味的哈根大師作結

不得不提,店員雖然很忙碌,一直也保持笑容,從沒有漏單,態度不錯
2017-11-02
2017-11-13 291 瀏覽
今日約了屯門住的朋友到荃灣覓食,秋風起,兩個都想食火鍋、又想食刺生,所以揀左係千色附近既稻八,一次過滿足哂兩個願望!大廈外圍不太吸引,但入到餐廳有喚然一新既感覺,好似新裝修咁好光猛,亦坐得幾舒服!坐低無耐侍應哥哥問想要咩湯底,除左一般湯底外,近排仲出左一d新特色湯底,例如人蔘雞同麻辣!朋友好想好想試人蔘雞湯底,所以我地就揀左呢個~ 仲揀埋$238極上安格斯牛小排套餐,可以任食刺生同炸物,好吸引~~首先黎左人蔘雞湯先,呢個湯底真心好有驚喜,以為火鍋店既人蔘雞唔會太正宗,點知黎到有原隻人蔘雞,雞入面仲釀左飯,好好味,同好有人蔘味,好足料。 趁牛小排未黎前,出去自助區行個圈,火鍋配料同平時食既日式火鍋差唔多,要有既都有,仲有自助醬料。飲品同甜品都有好多款揀,甜品仲有Dreyer's 雪糕同雪米滋!好正!而最特別既係,原來呢到既炸物係自己炸,有得自己落手整好特別,炸物櫃仲有好多款揀,我揀左鮮蝦同芝士丸炸,想唔咁厚粉可以用少d粉漿,炸完出黎熱辣辣,蝦肉好爽甜,好味!食完人蔘雞,我同朋友都急不及待試極上安格斯牛肉,估唔到咁甘香咁有牛味!我諗我地應該前前後後食左10盤!仲有雞肉又勁滑!至於刺生雖然都

至於刺生雖然都幾多款,但有d款唔太新鮮,推介三文魚、油甘魚、希靈魚同櫻花魷魚!

整體黎講,性價比好高,一次過滿足三個願望!
2017-11-08 337 瀏覽
話說小弟抽中某隻新股一手咁大把, 女朋友就唔中, 我有佢冇令佢心情更差, 梗係要帶佢食好野TUM返佢啦比位於荃灣既D間稻八既自制天掃羅吸引左上去邊玩邊食入到去幾有特色既佈置上到去, 諗緊叫238餐好, 定298餐好, 女朋友已經叫左人黎話要368餐, 我呆左下, 女朋友就話: 你明天起碼都幾千蚊橫財, 有咩所謂, 當下我已經唔可以出聲了美肌膠原花膠湯女朋友話要補返佢既美肌同心靈既空虛, 所以要再另加48蚊轉花膠湯底喎, 我已經唔可以出聲以下, 就話左OK, 但上枱又覺另外比D個48蚊又真係值喎, 個花膠湯好香, 飲落真係似老火花膠湯咁, 而且真係有花膠, 我覺得幾好喎Asahi&清酒+20蚊可以任飲Asahi, 出面飲一定唔得, 抵, 而且我地個SET有送清酒, 正呀喂飲品三個大雪櫃任你揀, 勁多選擇黑毛和牛大盛+海鮮原本仲為左每人要比368加一有D肉痛, 但食完D黑毛和牛真係治好我的肉痛, 因為真係好!好!食! 黑毛和牛心唔同既部位我地, 全部都好好味, 而我最LIKE係牛肩肉, 我要特登叫十碟牛肩肉比我自己食, D個牛味, D個口感, D個香味, 真係好難食到而海鮮拼盤都有唔少既海
話說小弟抽中某隻新股一手咁大把, 女朋友就唔中,
我有佢冇令佢心情更差
, 梗係要帶佢食好野TUM返佢啦
比位於荃灣既D間稻八既自制天掃羅吸引左上去邊玩邊食

入到去幾有特色既佈置
, 當下我已經唔可以出聲了

美肌膠原花膠湯

Asahi&清酒

飲品
三個大雪櫃任你揀, 勁多選擇

黑毛和牛大盛+海鮮

, 因為真係好!好!食!
而海鮮拼盤都有唔少既海鮮, 都幾鮮甜下, 北寄貝熟真係比較少食, 都幾彈牙下;而蝦都幾大隻下, 幾新鮮

雞羊豬
都係靚野黎, 雞話係北海道黎, 豬話係美國黎, 羊肉就冇寫, 三樣食落都很不錯, 羊肉有羊味而不穌, 但我都係將重心放返係黑毛和牛啦

邊爐自助吧

有唔少丸, 菜, 烏東, 響鈴等等既食物選擇

自炸天婦羅

好多唔同既食物比你可以自己整天婦羅, 都幾好玩, 食都幾好食
, 但美中不足之處係佢教你點整既紙淨係講左不同食物要不同時間, 但我無煮開野, 我唔識喎, 所以有D食物我炸多左時間

刺身

因為食左唔少黑毛和毛既關係, 刺身只能蜻蜓點水式咁叫少少, 都幾新鮮下, 不錯

雪糕

有唔同味既雪米滋, 大腳板, 孖條, 但我當然最LIKE Dreyers啦!

總結黎講D個日式火鍋真係大滿足, 應有盡有, 而且食物質素好高, 雖然係比女朋友屈我比咁多錢, 但我地都食得好開心, 開心係冇價既, 可回頭!
2017-11-08
2017-11-08 2560 瀏覽
今日同男朋友仔都要清假, 所以可以周圍去揾好野食,慳妹既胃之妹見到間7點半之前離座有85折咁抵,OPENRICE又見到又幾多好評, 我地就五點半操上去開餐!個位都算係正荃灣揾食重心既眾安街隔離一個鋪位, 好方便!入到去見到佢既裝修好有特色, 有D日本FEEL聞到了!D放題餐有平有貴, 因為我地好想食, 好想食, 好想食黑毛和牛, 所以諗左一秒, 加見到7半前離座有85折, 所以決定食最貴的日本國產黑毛和牛盛合飲品Asahi 加20蚊任飲咁抵真係必叫, 枱枱都叫, 梗係跟啦!另外FREE既都有好多款汽水果汁, 最特別係波子汽水, 出面好少飲到Shabushabu黑毛和牛大盛-D個黑毛和牛真係好食到一個點, 牛味超濃郁, 而且有牛肩肉, 牛肉眼上蓋, 牛三角腩唔同既黑毛和牛既部位比你食到, 每一種都有少少唔同, 例如三角腩油脂香D, 而牛肩肉係牛味重D, D度既黑毛和牛真係好無敵, 仲要係任你食, 貴多少少食D隻肉真係都抵海鮮大盛-有唔同既海鮮, 有墨魚仔, 大蝦, 北寄貝, 蠔, 帆立貝等等: 大蝦係最好食, 大大隻, 蝦味濃, ;而蠔都唔錯, 淥完都仲幾大隻下, 唔腥雞肉-我幾LIKE
今日同男朋友仔都要清假, 所以可以周圍去揾好野食,

慳妹既胃之妹見到間7點半之前離座有85折咁抵,

個位都算係正荃灣揾食重心既眾安街隔離一個鋪位, 好方便!

入到去見到佢既裝修好有特色, 有D日本FEEL聞到了!

飲品

Shabushabu
黑毛和牛大盛-D個黑毛和牛真係好食到一個點
, 貴多少少食D隻肉真係都抵

雞肉-我幾LIKE D度既雞肉, 睇清楚原來係北海度雞片黎, 唔怪得咁好食

其實仲有豬肉同羊肉既, 不同既邊爐配料, 比你任食, 食落都幾好食, 羊肉唔穌的, 但我地梗係將個有限既空間比最好食既黑毛和牛啦!

天婦羅
D度既天婦羅係要自己整既! 放心! 完全唔難, 而且仲好好玩既, 整完出黎真係似出面食既天婦羅真係好有成功感

甜品

我眼中只有Dreyer's, 好好味!

黑毛和牛真係好好食, 我好想食一次, 下次試下11點後去食當宵夜先, 都係有85折, 抵呀!
  • 黑毛和牛