2020-09-21 92 瀏覽
上星期終於抽到時間見大忙人好友,由於佢太忙唯有就一就佢係元朗食飯啦!佢係元朗地膽緊係問佢去邊食,佢話 “稚”平時好多人排隊幾出名的,就帶左我去食。我地叫左以下的美食:⚛ 厚燒玉子 ~ 甜甜地咬落軟綿綿的唔硬,有質感。⚛ 招牌浦燒鰻魚原條 ~ 加左定食轉左貓飯, 原條夠哂長, 燒到剛好濃郁的鰻魚汁超下飯,加上我轉左貓飯, 貓飯拌勻再夾件鰻魚上面食,口感豐富。⚛ 大板燒 ~ 我朋友超喜歡食大板燒的,所以必叫, 大板燒超厚勁多菜,係面有煙肉, 成件連醬汁木魚絲一齊咬好正。呢到就算平日都好多人幫襯,想食好野就要早dd到排隊。

我地叫左以下的美食:

⚛ 厚燒玉子 ~ 甜甜地咬落軟綿綿的唔硬,有質感。

呢到就算平日都好多人幫襯,想食好野就要早dd到排隊。

2020-09-15 157 瀏覽
.今日嚟到元朗一間日式嘅餐廳食飯,啲裝修都好日系幾有feel,餐廳嘅座位大概十個左右,唔想排隊就要早啲嚟。半條招牌蒲燒鰻魚$72 轉定食+$20轉貓飯+$10成個餐就有湯,茶,貓飯同埋最重要嘅鰻魚。麵豉湯唔會好咸,好足料,有菇有豆腐。半條鰻魚嚟講都算大條,連埋鰻魚汁一齊食好惹味。而佢個貓飯都好有驚喜,加咗秘製汁,木魚碎同埋紫菜,撈埋啲日本米一齊食真係好快食曬一個飯,不過個汁就略嫌有啲少,唔係好夠撈飯。大阪燒 $78大阪燒夠厚夠大件,食落唔粉好足料,有豬肉,椰菜等等,都唔錯。雞泡魚乾 $42雞泡魚乾真係好出色,唔會燒到好乾,唔點沙律醬就咁食都唔會覺得乾。表面搽咗層醬去燒,味道好夠,甜中帶咸,而且個雞泡魚乾好厚,口感十足。

半條招牌蒲燒鰻魚$72 轉定食+$20轉貓飯+$10

大阪燒 $78

雞泡魚乾 $42

2020-09-12 158 瀏覽
👩🏻‍💻今日收早和朋友到元朗逛街🛍晚餐不想走來走去便到這間🍱日式料理解決,店舖麻雀雖小,但五臟俱全,坐下來便馬上點餐😋​​🍱招牌鰻魚定食(半份) HKD$92​🌟鰻魚賣相肥美,醬汁尤其出色;珍珠米口感軟熟,配搭鰻魚口感豐富;麵豉湯伴著香菇的鮮味,味道尤其出眾​​🍱吉烈豬扒定食 HKD$76​🌟醬汁好味,吉烈較薄可以做得再脆口啲,口感實在,份量十足​​🦪酥炸生蠔 HKD$24​🌟味道很好的一道小食👍🏻😋很新鮮‼️💯質感彈牙,CP值幾高😋💕💯‼️​​✒️小記:一分錢,一分貨;店內播著像Donki般大聲的歌聲😊設計甚有日本🇯🇵風格。​

🍱招牌鰻魚定食(半份) HKD$92​

🍱吉烈豬扒定食 HKD$76​
🌟醬汁好味,吉烈較薄可以做得再脆口啲,口感實在,份量十足​

🦪酥炸生蠔 HKD$24​

2020-09-10
  • 酥炸生蠔
2020-09-06 149 瀏覽
第二次黎食呢間🥰實在對佢既鰻魚飯念念不忘😳暫時食過最高性價比嘅鰻魚飯,就係佢!😆招牌蒲燒鰻魚半條 $72 推薦✅加定食$20(味增湯、茶、珍珠米)鰻魚好香 肉質好滑😍食落去唔會食到啲骨 會食到啖啖肉🥰好香濃既蒲燒汁 好juicy🤪配埋個飯食👏🏻令到成個鰻魚飯昇華左🤤而今次第一次食汁燒豬軟骨 $64份量都幾多 而且好多汁👍🏻味道正正常常 價錢都好優惠~貓飯 (+$10)加多左牛油🧈 and 木魚好特別既口感🤤 建議大家一試喔味憎湯 (跟餐)可以解到油膩感😚 味道都幾重,但我中意😳
第二次黎食呢間🥰
實在對佢既鰻魚飯念念不忘😳
暫時食過最高性價比嘅鰻魚飯,就係佢!😆

招牌蒲燒鰻魚半條 $72 推薦✅
加定食$20(味增湯、茶、珍珠米)
鰻魚好香 肉質好滑😍
食落去唔會食到啲骨
會食到啖啖肉🥰
好香濃既蒲燒汁 好juicy🤪
配埋個飯食👏🏻
令到成個鰻魚飯昇華左🤤

而今次第一次食汁燒豬軟骨 $64
份量都幾多 而且好多汁👍🏻
味道正正常常 價錢都好優惠~

貓飯 (+$10)
加多左牛油🧈 and 木魚
好特別既口感🤤 建議大家一試喔

味憎湯 (跟餐)
可以解到油膩感😚
味道都幾重,但我中意😳

• 蒲燒鰻魚
2020-09-06 111 瀏覽
朗屏日系小店店鋪唔大但都睇得出老闆熱愛日本動漫,牆上有唔少熱門既日漫壁畫。裝潢是居酒屋之外,餐具也帶日系風,而且價格相議。...招牌浦燒鰻魚定食轉貓飯 (半條$72) +$20本身料理轉定食已配味噌湯.茶.(珍珠米+$10 轉貓飯)貓飯意即加入牛油醬油紫菜碎同木魚碎,由於本身十分喜歡紫菜,而且紫菜份量很多,店員介紹要先將飯攪拌才吃, 果然十分合胃口。重點的燒鰻魚也很好吃,還燒得有點脆口,半條份量已很多,甜甜的燒汁再配上有點咸味的飯,互相中和。.泡菜炒豚肉定食($58)泡菜並不是一味很辣那種,是會吃得到泡菜的新鮮度,朋友不是很好辣的人也沒問題。豚肉也不是很肥也沒有炒到很乾身,另外味噌湯沒有坊間的咸,應該不是開粉的麵豉湯,唯一是後悔沒有也為轉貓飯。〒稚 (元朗)元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖
朗屏日系小店
招牌浦燒鰻魚定食轉貓飯 (半條$72) +$20
泡菜炒豚肉定食($58)

〒稚 (元朗)
元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖
2020-09-02 125 瀏覽
餐廳面積不大,用上淺木色木 製檯椅, 簡潔明亮, 配上開放式廚房, 可以欣賞到師傅用心煮菜每一道菜, 別有一番風味。招牌蒲燒鰻魚半條$72半條鰻魚份量, 用炭火燒烤, 表面燒到焦香, 賣相好吸引, 上枱時, 香氣四溢, 配上甜甜的燒汁 ,大口咬下去,肥美無骨 ,香甜嫩滑, 另外加$10 轉為貓飯, 名字好趣緻 ,貓飯是將珍珠米加上牛油、 紫菜 、木魚絲及日本醬油, 與飯拌勻一起吃, 令每口飯更加豐富、惹味, 有層次口感,配 埋熱辣辣味噌湯, 湯裏還有 啖啖菇菌同香蔥粒, 滋味之選!吉利豬扒滑蛋飯$56豬扒大件肥美, 即叫即炸 , 外皮炸到金黃色, 熱呼呼, 脆卜卜, 令人垂涎,豬扒入口鬆軟, 十分嫩滑多汁, 仲有誘人滑蛋, 加埋甜甜洋蔥絲 香蔥粒, 拌飯一流, 簡單而滋味, 令人滿足。

招牌蒲燒鰻魚半條$72

吉利豬扒滑蛋飯$56

2020-08-06 277 瀏覽
黃小姐想吃點日式的,於是就跟住在元朗的朋友相約在稚。稚是間小店,位置不多,全木的風格,開放式廚房別有一番風味。還沒有點菜,就傅來陣陣的食物香味,真的令肚餓的感覺增添了幾分。我跟朋友分別點了蒲燒鰻魚定食 及汁煮豬軟骨定食,還有2枝飲料。浦燒鰻魚可選半條或原條,我們就叫了半條。再加$20轉為定食,就可以有味噌湯、珍珠米和茶。鰻魚味道香軟,有微微的焦香,而且鰻魚也是有一定厚度的,$60來說真的很不錯喔!汁煮豬軟骨同樣加了$20轉為定食,並改成了猫飯。猫飯還滿有趣的,它內藏著牛油和醬油,店員還細心提我先把飯拌勻才吃,這樣飯就充滿了牛油和醬油香,更惹味!而主菜豬軟骨還滿大碟的,肉質非常的軟滑,充滿膠質。靜岡綠茶可樂很有趣,飲起來有淡淡的綠茶清香。柚子梳打,柚子味十足,是我的最愛。2份定食份量都十足,有湯有飯有肉,吃完十分滿足了喔!這間平民價的日式餐廳很不錯, 推介!

浦燒鰻魚可選半條或原條,我們就叫了半條。

再加$20轉為定食,就可以有味噌湯、珍珠米和茶。

汁煮豬軟骨同樣加了$20轉為定食,並改成了猫飯。

而主菜豬軟骨還滿大碟的,肉質非常的軟滑,充滿膠質。

靜岡綠茶可樂很有趣,飲起來有淡淡的綠茶清香。
柚子梳打,柚子味十足,是我的最愛。

2份定食份量都十足,有湯有飯有肉,吃完十分滿足了喔!

這間平民價的日式餐廳很不錯, 推介!
2020-04-17
午餐
2020-07-20 263 瀏覽
好少去朗屏,但意想不到有驚喜,簡單地跟朋友食過晚飯,定食確是幾好的選擇店舖少少,位置不多,但店內有著日本氣氛,貼了日本的文化的poster。吉列豬扒(和風)定食豬扒炸得鬆軟,外層包著吉列炸粉,內裏是白肉的厚切豬扒,沾上和風炸豬扒醬汁,酸酸甜甜,更惹味。還有沙律醬可選擇,也是另一風味。飯淋上少少的汁,配上豬扒食,就不錯不錯。浦燒鰻魚定食鰻魚大約大半條,淋上鰻魚汁,不過不失。定食還有麵豉湯,內有磨菇,跟茶。

吉列豬扒(和風)定食

浦燒鰻魚定食
鰻魚大約大半條,淋上鰻魚汁,不過不失。

定食還有麵豉湯,內有磨菇,跟茶。
2020-07-17 180 瀏覽
今日喺朗屏買野, 行經惠康附近, 決定順便食埋晚餐先返屋企咁啱又見到間裝修企理的, 我最愛的溫馨類小店, 一於試下坐位唔多, 裝潢幾有氣氛, 如果人不太多, 坐下傾下計咁都好舒服 首先點左小食 串燒青椒仔第一次食哩種 日本青椒仔, 竟然好驚艷, 口感軟糯, 同帶有少少回甘, 味道好特別我本身好鐘意食甘香野, 苦瓜果啲, 就覺得好好食泡菜炒豚肉 可加錢轉做定食 豚肉量都OK夠, 泡菜唔算話好辣, 爽口, 食到少少辣的可以試下, 好下飯麵豉湯入面都多料串燒火喉控制得幾好, 下次可以試埋其他
今日喺朗屏買野, 行經惠康附近, 決定順便食埋晚餐先返屋企
咁啱又見到間裝修企理的, 我最愛的溫馨類小店, 一於試下

首先點左小食 串燒青椒仔
我本身好鐘意食甘香野, 苦瓜果啲, 就覺得好好食

泡菜炒豚肉 可加錢轉做定食

麵豉湯入面都多料

串燒火喉控制得幾好, 下次可以試埋其他
2020-07-13 142 瀏覽
今日喺元朗食晚餐,來到稚呢間日本便當店,感覺就像去到了日本吃便當一樣,雖然鋪面不是太大,但麻雀雖小五藏俱全。我們點了這裏出名的咖喱雞扒飯同埋照燒雞扒飯,這兩個雞扒都是香烤的,剛上枱墊聞到陣陣的烤雞扒的香味,兩份便當都會有麵豉湯附上,亦都會有日本的白飯,這個飯也是很有口感好好咀嚼,絕對係正宗的日本米。咖喱的香烤雞扒的是日本咖喱,咖喱味不會太濃,但配起這個雞扒也是十分之好味,咖喱撈埋白飯再咬一口雞扒真係好夾呀🤤照燒雞扒都唔輸蝕,香香的照燒雞扒配上一些紫菜,還有一些酸蘿蔔,送起飯上嚟都真係讓人很滿足㗎,真係好有日本嘅風味啊。呢度也配有日本的舊歌,一邊聽住音樂一邊品嚐着日本嘅便當,唔講真係以為去咗日本食晚飯,這裏 感覺不會太吵,所以傾偈食飯都係一個唔錯嘅選擇,下次來開元朗想搵個地方同朋友食個便飯就可以嚟呢度食返餐啦。
2020-06-29
5 分鐘 (堂食)
2020-07-13 54 瀏覽
今日食既呢間係位於元朗既居酒屋, 個裝潢好日系食物主要以小食同料理為主我點左既係原條浦燒鰻魚等左大約10分鐘就已經上到, 速度不錯, 加左個定食除左有魚之外, 仲有飯同有湯超超超大的一條鰻魚, 足足有我手咁長, 可以同友人一齊SHARE就最岩鰻魚香味十足, 而且唔會太濃味, 口感一流友人點左既係吉列豬扒一開8既吉列豬扒加上沙律真係無得頂香脆十足最後加左個流心芝士年糕小食入面既芝士係多到BILL出黎!! 但又唔會覺得好「流」外脆內軟, 正
今日食既呢間係位於元朗既居酒屋, 個裝潢好日系
食物主要以小食同料理為主
我點左既係原條浦燒鰻魚
等左大約10分鐘就已經上到, 速度不錯, 加左個定食
除左有魚之外, 仲有飯同有湯

鰻魚香味十足, 而且唔會太濃味, 口感一流

友人點左既係吉列豬扒
一開8既吉列豬扒加上沙律真係無得頂
香脆十足

最後加左個流心芝士年糕小食
入面既芝士係多到BILL出黎!! 但又唔會覺得好「流」
外脆內軟, 正
2020-06-01
呢間小店 座位數目大約20個早食飯 唔洗等位😚😚一黎到 就已經俾佢個開放式廚房吸引住幾時都話 做得開放式 衛生唔會差2個女仔叫左招牌蒲燒鰻魚定食 轉左做貓飯 章魚小丸子日本青椒仔車厘茄腩片串Happy share 貓飯 每一間舖 個味都會唔同呢間小店 就加左牛油 所以特別香哥仔仲好貼心 提我食之前要攪勻叫左原條鰻魚 大大條 鰻魚汁又夠啲肉唔會老 亦唔會好多骨 啖啖肉 朋友好喜歡💕真係好耐無食過小丸子啦 😍好似好少鋪頭有 全部都要即叫即整 因為放得耐 就會淋晒每一粒 都真係會食到章魚粒 足料👍🏻另一個串燒 就係日本青椒仔唔會燒到乾身 好食如果辣辣地 仲正😋😋😋車厘茄腩片串 真係好喜岀望外我平時好少食車厘茄就算食 都係當生果 原粒食估唔到用黎做串燒 會咁夾咁好食腩肉本身會有油脂 一燒當然會爆晒油 好juicy配返車厘茄 完全平衡返晒 一啲都唔會油膩呢到既串燒令我好surprise
呢間小店 座位數目大約20個

呢到既串燒令我好surprise
2020-07-07
2020-07-05 97 瀏覽
⠀⠀⠀
😋稚的名物當然要點一份來試試!
=|| 🍱蒲燒鰻魚定食(加$10轉茶漬飯)||=

=|| 🍛咖哩香烤雞扒定食(加$10轉貓飯)||=

小鳥胃的朋友可以單點數份料理,其中一份轉定食🤓
=|| 流心芝士年糕 ||=
2020-07-05 56 瀏覽
友人提議到元朗家計會附近的一家和風小店吃飯,有貓飯、燒鰻魚、日式串燒等等的品項,茶包就猜到是=|| 稚 ||=。⠀⠀⠀😋稚的名物當然要點一份來試試!⠀⠀⠀=|| 🍱蒲燒鰻魚定食(加$10轉茶漬飯)||=茶包點了半條份量的鰻魚,店家份量非常之足!鰻魚長度有女生手掌般的長度,而且厚度十足,肉質爽口彈牙,配上清爽解膩的茶漬飯,推薦大家這個配搭!⠀⠀⠀=|| 🍛咖哩香烤雞扒定食(加$10轉貓飯)||=貓飯由珍珠米、木魚絲及紫菜組合而成,拌勻後,就覺得每一口都像吃柴魚飯團🍙,非常鮮美☺️不論單獨食貓飯,還是配上咖哩淋面的香烤雞扒(外皮烤得非常香脆),都是一個很不錯的吃法!⠀⠀⠀🍱💰定食價錢:仼何一款「料理」+hk$20轉定食(包味噌湯及白飯)+hk$10轉貓飯/茶漬飯⠀⠀⠀小鳥胃的朋友可以單點數份料理,其中一份轉定食🤓⠀⠀⠀=|| 流心芝士年糕 ||=小食茶包單點一份=|| 流心芝士年糕 ||=🤩完全無仼何伏味,年糕炸起外皮呈金黃色,外皮煙韌,內𥚃是帶有微甜的芝士🧀茶包獨食兩顆都不覺膩😍#煙韌控 #口感控 必定要來試試!⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀=|| 稚
⠀⠀⠀
😋稚的名物當然要點一份來試試!
=|| 🍱蒲燒鰻魚定食(加$10轉茶漬飯)||=
=|| 🍛咖哩香烤雞扒定食(加$10轉貓飯)||=
小鳥胃的朋友可以單點數份料理,其中一份轉定食🤓
=|| 流心芝士年糕 ||=
⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀
=|| 稚
2020-06-27 123 瀏覽
值得推介的用心小店。位置在朗屏站橋底街市側邊,其實有點隱世feel。店的格局簡單,座位唔多,不過乾淨企理。雖然店內得兩個人,不過都唔會等好耐。當日是傍晚6點幾,陸續都有客人進入。廚房位就在我地枱隔離,不過完全無油煙味,讚。與朋友各自叫左和風牛肉飯、吉列豬扒滑蛋飯。麵豉湯好足料,兩個飯的份量都好足。飯是珍珠米飯,口感好。牛肉飯的汁個人覺得偏甜左少少,不過朋友就話鍾意。吉列豬扒飯就真係無得頂,唔會好油膩咁,又保持到肉質鮮嫩,入口又唔係太熱,滑蛋都好正,好香蛋味呀。好想試埋佢地其他的食物。價錢亦相宜,回頭率高。
好想試埋佢地其他的食物。價錢亦相宜,回頭率高。