2024-04-08
時間過得好快,眨吓眼就一齊咗11年了,雖然已經結咗婚,但儀式感仍然都係好重要呢!呢晚我哋就去咗秋田鐵板燒慶祝,餐廳位於天文臺道,私隱度好高。鐵板燒有幾個Menu,我哋揀咗秋田二人前鐵板燒套餐,價錢分別係$950/$1150,視乎選擇嘅係牛肉薄燒定係厚燒。我哋就各點了一款share :季節沙律先送上清新開胃的沙律,打開味蕾。接着就開始精彩嘅鐵板燒料理啦!師傅免費請我哋食雞泡魚乾,雞泡魚乾預先用味醂醃過,甜甜地,送酒一流!魚籽鵝肝蒸蛋蒸蛋生熟度控制得恰到好處,入口嫩滑,面頭有慷慨嘅魚子作點綴,配上脂香嘅鵝肝,味道好有層次!鮮活龍蝦半隻龍蝦非常新鮮,上鐵板時仲係活生生,師傅仲要撈埋龍蝦膏去炒香,難怪入口咁鮮甜彈牙!底下亦都有鐵板煎嘅多士,口感香脆。原隻活南非鮑魚師傅用昆布包住鮑魚,再放上大把嘅海鹽,淋上酒後再焗一焗。鮑魚口感軟腍,本身海水味重,同時又散發淡淡昆布香氣,不論食原味定係配搭昆布忌廉湯都各有特色。香煎頂級鵝肝鵝肝好厚身,煎至外層香脆,內裏口感軟綿,配搭黑醋同菠蘿都有解膩的效果。鹿兒島霜降和牛薄燒鹿兒島霜降和牛雪花漂亮,分布平均,包住香蔥再連同香脆嘅蒜片一齊食,牛味更加突出。秋田炒飯
季節沙律
先送上清新開胃的沙律,打開味蕾。
接着就開始精彩嘅鐵板燒料理啦!
魚籽鵝肝蒸蛋
鮮活龍蝦半隻
原隻活南非鮑魚
香煎頂級鵝肝
鹿兒島霜降和牛薄燒
秋田炒飯
食鐵板燒點少得炒飯?佢鍾意欣賞師傅炒飯嘅表演,鐵板燒炒嘅炒飯特別有鑊氣,粒粒分明秋田炒飯嘅材料亦都好豐富,有蘿蔔、櫻花蝦、煙肉及蔥花,色彩繽紛。
炒野菜
主要係炒椰菜,加上少少菇類及蘿蔔絲。
龍蝦清湯
用上剩下嘅龍蝦頭去熬湯,味道清甜。
精選甜品
是日甜品有豆沙餅配雪糕,豆沙餅同樣係鐵板燒即席烹飪,餡料嘅十勝紅豆軟綿香甜,味道唔錯。
今次嚟到秋田鐵板燒慶祝周年紀念,餐廳仲特地為我哋喺鐵板上準備打卡位,而且細心地即時幫我哋打印相片,服務非常好!