2021-07-21 74 瀏覽
*💭禮記周五的晚上又到了將軍澳南🥰每次來都會看到不少新餐廳,在內街新開了一間中式點心精緻餐廳😍裝修古典優雅但又有少許新派裝修。一坐下,店員便呈上玫瑰荔枝茶,荔枝味及玫瑰花味十分香遠益清🥰令人精神為之一振😌醉鴿🥃鴿肉厚實,用上花雕酒,每咬一口都充滿酒香😋原隻鴿的份量可供二人享用。瑤柱魚滑上湯浸時蔬🥬湯底清新沒有味精味🤤配有姜絲、小棠菜和魚滑。魚滑份量極多,而且沒有骨,食落魚肉味濃且彈牙😋小棠菜相當新鮮,非常爽口😍銀牙肉絲脆麵🥢應該是餐廳必點食物之一😍炒麵和筷子都掛在半空之中,有少許食神電影的感覺😝打卡拍照後店員會淋上芡汁和幫忙剪開麵條。乾燒麵炒得酥脆,每口都卜卜聲。😆如果想食軟稔一點可以吃底部的麵條,沾上的醬汁比較多😋
💭禮記

醉鴿🥃

瑤柱魚滑上湯浸時蔬🥬

銀牙肉絲脆麵🥢
😆如果想食軟稔一點可以吃底部的麵條,沾上的醬汁比較多😋
2021-07-20 78 瀏覽
放假想行吓激安,近近哋去咗將軍澳嗰邊,順便食個午餐。好耐無食心點(小新叫法🤣),於是就揀咗去「禮記」開餐。小店環境唔錯,面積幾大,有著新派嘅裝修,估計配合返附近嘅年輕住户🏡。餐廳其實同酒樓無乜分別,日間做飲茶,夜晚做小菜晚飯🥢。定價我認為都算頗為進取,星期六日點心價錢如下:小點$26、中點$35、大點$40、特點$44、頂點$49以及超點$59。未食點心前,先嘆返啖茶🍵,我哋要咗普洱(茶位每人$13),味道幾清香,仲意外地帶點荔枝味。值得一提嘅係茶杯花紋好靚,細細隻似飲緊功夫茶。鮮蝦米網春卷(頂),呢個係進化版嘅炸兩,滑溜嘅腸粉皮包住米網蝦春卷。🥠米網皮好酥脆,而內裡就有蝦膠同翠玉瓜粒,整體唔錯。黑金流沙包(大),流沙包造型精美,店員提醒小心流沙餡燙熱,佢果然冇講錯,因為入面真係非常流心,蛋黃味濃🍳。紅菜頭松露野菌餃(特),加入紅菜頭整成嘅水晶餃皮又靚又好食,口感煙韌,🍄而野菌餡本身就好香菇味,頗惹味的。禮記黑金蝦餃皇(超),蝦餃皇3+1,中間嗰粒都食得㗎。蝦餃用上原隻爽彈鮮蝦🦐,正,但我就略嫌餃皮偏厚。香茜咸水角(大),咸水角外皮綠綠的,有啲似啤梨,因為係採用咗芫荽🌿,但唔使擔心會太
普洱
黑金流沙包
黑金流沙包
禮記黑金蝦餃皇
香茜咸水角
香茜咸水角(大),咸水角外皮綠綠的,有啲似啤梨,因為係採用咗芫荽🌿,但唔使擔心會太重口味,OK的。
總括嚟講,點心大大粒,即使只係食咗五款都飽哂👍。我唔熟呢區,但相信佢做新派中菜點心,應該都會吸引到一家大細嚟幫襯。
2021-06-26
2021-07-18 61 瀏覽
今日喺Tko行過見到有間中餐廳有個凌空鐡板炒麵覺得幾特別,於是入去試吓,室內裝修幾中國風,坐位都寬敞,中國茶方面最特別就係有玫瑰🌹荔枝茶,主食方面除左一般廣東菜之外,亦有麻辣菜,酸菜魚等滿足到唔同需求既客人😊__________________________銀杏鮮腐竹時蔬 $118小清新適合夏天食,銀杏入口清甜配埋腐竹常湯時蔬,各樣材料新鮮,上湯可口清甜清甜-千島黑豚肉排粒 $128千島醬汁好開胃酸酸甜甜,配埋黑豚肉外脆內軟口感一流-銀牙肉絲脆面 $198 脆面最特別之處就係個賣相,影相打卡一流,當相機食完之後,職員亦好細心幫忙拆解剪開個脆面,食落非常鬆脆香口,撈埋啲芽菜肉絲一齊食有另一番感覺非常之有層次值得一試😍😍👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
__________________________

銀杏鮮腐竹時蔬 $118

千島黑豚肉排粒 $128

千島醬汁好開胃酸酸甜甜,配埋黑豚肉外脆內軟口感一流
銀牙肉絲脆面 $198

2021-07-17 102 瀏覽
繼續介紹將軍澳的美食🥢 這次來到禮記品嚐精緻的粵菜料理~ 餐廳環境瑰麗雅緻,坐位舒適空間感十足,菜單二至六人套餐都有,亦可散點菜式,很適合和家人朋友、或是商務客人來享受佳餚呢我們選了店員推薦的玫瑰荔枝茶🌹 天然馥郁的花果香氣撲鼻,味道清香而不苦澀,很解膩點了羅漢竹笙上素,這道素菜食材富營養又美味,竹笙吃起來很爽脆滋味。餐廳亦主張少鹽少油,所以吃起來清新又健康懷舊鳳梨咕嚕肉的擺盤很有格調,加入鳳梨、青椒來炒,看起來色彩繽紛。咕嚕肉糖醋的口味酸酸甜甜的,脆漿不會太厚,肉質柔嫩,非常好吃開胃。銀芽肉絲脆麵是這裡的招牌菜式!賣相極盡心思,玩味十足,非常適合打卡😝 拍照後店員會幫忙將脆麵剪開方便品嚐,一口咬下去,就是脆!鐵板可保持脆麵的溫度,非常鬆脆爽口,也可拌以茨汁,讓麵條不會太乾,口感又脆又軟的~

玫瑰荔枝茶

羅漢竹笙上素

玫瑰荔枝茶
羅漢竹笙上素
2021-07-16 49 瀏覽
最近放大假,最啱約下朋友聚舊,今日去將軍澳南同朋友行Donki,行完到附近揾下嘢食,見呢間禮記裝修既摩登有時代感,又有中國風,空間濶落卡位多,可以舒舒服服食下點心,飲下茶😄餐廳嘅茶具用復古鐵茶壺同彩繪茶杯,充滿文化氣息🥰紅菜頭松露野菌餃餃子皮用紅菜頭汁製成,紅色脹卜卜,野菌爽甜,好香松露味😋京滬灌湯小籠包三色小籠包顏色鮮豔,賣相精緻,肉汁豐富😋小貓咪即係蛋黄奶黃飽,貓咪造型可愛,仲有原個蛋黃添😋蛋煎糯米雞用蛋皮造嘅糯米雞,似蛋包飯多D😅,饀料有豬肉粒,比一般糯米雞健康,冇咁油膩😄

餐廳嘅茶具用復古鐵茶壺同彩繪茶杯,充滿文化氣息🥰

紅菜頭松露野菌餃
餃子皮用紅菜頭汁製成,紅色脹卜卜,野菌爽甜,好香松露味😋

京滬灌湯小籠包
三色小籠包顏色鮮豔,賣相精緻,肉汁豐富😋

小貓咪
即係蛋黄奶黃飽,貓咪造型可愛,仲有原個蛋黃添😋

蛋煎糯米雞
2021-07-13
午餐
2021-07-16 46 瀏覽
附近開左不少餐廳,上次試左西式,今日就揀咗中式餐廳食晚飯。錦鹵雲吞靈感應該來自酸酸甜甜的咕嚕肉,換上不同時令肉料,配一口脆脆的雲吞皮,驚喜度十足,有在吃中式Nachos的感覺!銀芽肉絲脆麵一柱擎天!‼️來這家店必點的打卡麵,滿滿的肉絲放在脆卜卜的麵上,淋上咸鮮的豉汁,港式風味十足!如果想食淋啲,就倒多啲汁,多種食法,十分過癮🤪千島黑豚肉排粒醬汁係用上千島醬,又酸又甜,很開胃!煮得好入味!肉質都好冧身,皆因用料上乘,用黑豚肉,不油不膩😜值得一提:茶葉方面,除左可以揀普洱、香片呢啲普通茶葉,大家不坊試下呢款有清新玫瑰香氣、柔和細緻口感嘅瑰荔堂煌!「沏一杯好茶聚水彌香」~
附近開左不少餐廳,上次試左西式,今日就揀咗中式餐廳食晚飯。

錦鹵雲吞

千島黑豚肉排粒

「沏一杯好茶聚水彌香」~
禮記中菜美食與DONKI相映成輝距離將軍澳地鐵站約5分鐘路程, 最近新開了一間相當人氣的日本超市。跟朋友逛完後,來到旁邊一間富有儒家風格的中式小菜店 - 禮記。以前讀書中化科有很多關於「禮」的闡釋,我就不作介紹。自選茗茶 - 荔枝茶 13元/位可以自選荔枝茶/鐵觀音/烏龍/普洱, 店員推介荔枝清香茶,溫暖透心涼,好飲!不用考慮其他選擇啦~銀杏鮮腐竹扒時蔬 118元新鮮的小棠菜和鮮腐竹, 加上消暑的銀杏,作為一道蔬菜顯得非常健康,為今天略為罪惡的晚餐獻上祝福~千島黑豚肉排粒  128元第一次品嚐到千島醬炒成的豚肉排, 有點似咕嚕骨的感覺,但卻是一種全新的味道,是我跟友人最喜歡的小菜~銀芽肉絲脆麵  198元美麗豪華又有特色的王牌主食 - 銀芽肉絲脆麵!到底廚房如何將脆麵堆砌成筷子山呢? 拍完照留念後,店員會幫忙將黑椒汁倒入鐵板中,然後煎碎脆麵。外觀自然特殊,但味道卻毫不遜色,銀芽&肉絲&脆麵三者完美結合,好好食呀!!!!!!!!!! 將軍澳除了DONKI和超黃FOODCOURT外,竟然讓我探索到一間環境高質的中菜店,難得難得。禮記將軍澳唐俊街23號MONTEREY Place地下G19號
禮記中菜美食與DONKI相映成輝

自選茗茶 - 荔枝茶 13元/位

銀杏鮮腐竹扒時蔬 118元

千島黑豚肉排粒  128元

銀芽肉絲脆麵  198元

禮記

#將軍澳 #禮記 #禮 #儒家思想 #DONKI #中菜 #CHINESEFOOD #香港 #香港加油 #銀芽肉絲脆麵 #銀杏鮮腐竹扒時蔬 #千島黑豚肉排粒 #荔枝茶 #晚餐 #DINNER #HONGKONGFOOD #黑椒汁 #好味
荔枝茶
2021-07-15
5 分鐘 (堂食)
荔枝茶
2021-07-13 932 瀏覽
整體來講餐廳環境唔錯,好闊落,服務態度好,食物質素高!懷舊鳳梨咕嚕肉 ($128)賣相 5/5味道 5/5價錢 5/5性價比 5/5賣相精緻,打卡一流。咕嚕肉外脆內軟,醬汁酸酸甜甜, 十分開胃。餐廳唔係用普通嘅罐頭菠蘿,食落更加有口感! 雖然價錢好似比較貴,但係咕嚕肉分量十足,有超過十塊。唯一美中不足係鳳梨份量比較少。蒜蓉炒菜心($118)賣相 4/5味道 5/5價錢 3/5性價比 3/5菜心好新鮮加埋蒜蓉去炒好惹味,分量唔算多,兩個人食啱啱好,但略嫌稍貴。紅燒花菇豆腐 ($138)賣相 4/5味道 5/5價錢 5/5性價比 5/5本身望到呢一味菜覺得冇乜咁吸引,食落去非常有驚喜,十分推薦!花菇吸晒啲汁,超好味。而豆腐應該係炸過之後先落去煮,豆腐真係好軟滑,食到停唔到口!銀牙肉絲脆麵 ($198)賣相 5/5味道 4/5價錢 4/5性價比 4/5完全比呢個賣相吸引咗,筷子竟然可以凌空擺,好啱打卡! 店員仲會等你打完卡之後先開始幫你淋醬汁剪開個面。呢個面十分之脆,配埋芽菜同埋肉絲食好有咬口,如果可以配上更加多肉絲就好。部份餐牌
整體來講餐廳環境唔錯,好闊落,服務態度好,食物質素高!

懷舊鳳梨咕嚕肉 ($128)

賣相 5/5
價錢 5/5
性價比 5/5

蒜蓉炒菜心($118)
賣相 4/5
價錢 3/5
性價比 3/5

紅燒花菇豆腐 ($138)

賣相 4/5
價錢 5/5
性價比 5/5

銀牙肉絲脆麵 ($198)

賣相 5/5
味道 4/5
價錢 4/5
性價比 4/5

部份餐牌
  • 紅燒花菇豆腐
  • 懷舊鳳梨咕嚕肉
2021-07-13 82 瀏覽
禮記 (將軍澳)茶芥 每位$13,一入到去職員就會問你飲咩茶,可以揀香片或者普洱。普洱既茶味都正常,茶具都幾靚。。千島黑豚肉排粒 $128本身以為係肉粒嚟,但原來比較似排骨咁,有少少骨。外面既醬汁應該係千島醬嚟,食落會有少少甜甜地。咬落去之後先會有咸咸地既味。肉質算係半肥瘦,食落幾香口,份量唔算好多,不過兩個人食既話都夠,會有少少膩。。銀杏鮮腐竹扒時蔬唐生菜 $118好少會咁樣食青菜,平時多數會炒多。但呢個係用清湯浸熟。有唔少既銀杏、腐竹同生菜。銀杏有少少既甘味,腐竹浸得幾淋但又唔會爛曬。唐生菜吸咗清湯既味道,淡淡地幾清甜。。銀芽肉絲脆麵 $198平時食開既脆麵都係一碗或者一碟咁上,呢個上菜嗰時真係有驚喜,竟然連筷子都定起左。之後職員會幫你剪碎佢,同埋會淋上醬汁,可以自己揀落晒或落少啲。淋咗之後就要快啲食,唔係啲麵好快就會淋曬。除咗麵之後仲有唔少芽菜同雞肉絲。份量多,味道都唔錯。。📍將軍澳唐俊街23號MONTEREY Place地下G19號舖
禮記 (將軍澳)

千島黑豚肉排粒 $128

銀杏鮮腐竹扒時蔬唐生菜 $118

銀芽肉絲脆麵 $198

2021-07-12 65 瀏覽
將軍澳新區一間好靚嘅中式餐廳,裝修典雅貴氣,一入到去,好古典及糅合現代風格嘅環境,坐得好舒服。荔枝紅茶,口味特別甘香,一個靚茶。侍應生話所有點心即叫即做,餃子類更加係即點即包,所以等候時間會比較長。禮記黑金蝦餃王非常之高貴嘅蝦餃,賣相攞足滿分,蝦餃皮薄入面材料豐富,皮有少少芝麻嘅香味,啲蝦就大隻兼爽口,味道令人難忘。紅菜頭松露野菌紫紅色嘅餃子好特別,外型精緻。呢個素食餃子啱晒素食愛好者,新鮮熱辣嘅點心,真係特別好食。京滬灌湯小籠包三色小籠包,入邊都好多湯,小籠包被博,好有心思嘅一款點心。小雞雞紅豆包超級可愛嘅豆沙包,豆沙係餐廳自己做,好好味,係真有紅豆質感嘅豆沙。

禮記黑金蝦餃王

紅菜頭松露野菌

京滬灌湯小籠包
三色小籠包,入邊都好多湯,小籠包被博,好有心思嘅一款點心。

小雞雞紅豆包
2021-07-09
午餐
  • 小雞雞
2021-07-12 48 瀏覽
幾乎每次嚟到將軍澳海旁都有新餐廳🤣今次嚟到嘅依間禮記就主打新派精緻中菜,將創意融入點心打破傳統😼• 禮記黑金蝦餃皇 $59黑金色嘅蝦餃睇落夠哂矜貴,蝦肉爽口足料☺️• 紅菜頭松露野菌餃 $44外層以紅菜頭染色因此呈現粉紅色,食起上嚟就冇咩紅菜頭嘅味,黑松露野菌餡味道清幽淡雅,口感豐富😚• 京滬灌湯小籠包 $44顏色好sharp嘅小籠包,三種顏色味道都係一樣嘅~咬落有大量湯汁流出😛• 小雞雞 $40好可愛嘅雞仔造型,絕對係全場最打卡able✨內裡係豆沙餡,有別於平時死甜嘅豆沙餡,甜度很自然☺️• 茶芥 $13@1

• 禮記黑金蝦餃皇 $59
黑金色嘅蝦餃睇落夠哂矜貴,蝦肉爽口足料☺️

• 紅菜頭松露野菌餃 $44

• 京滬灌湯小籠包 $44

• 小雞雞 $40

• 茶芥 $13@1
2021-07-12 47 瀏覽
希望唔好俾人笑我發現新大陸嚟到嘅時候我個反應超級大🤣銀芽肉絲脆麵 $198我一同朋友講我想試呢個嘅時候讀個名比佢聽,佢笑到收唔到聲,我要再讀先知佢笑乜嘢,係銀芽 我仲要分開咗讀🤣佢份量都其實幾多下,所以我覺得呢個價錢係唔貴,我打晒卡佢哋先過嚟幫我剪,仲會淋個汁,個面係鹼水麵😅 但一上菜嘅時候我真係覺得好新奇,個面成個豎起,仲要勾住隻筷子,打卡真係一流。羅漢竹笙上素 $118我諗我朋友叫呢個係搞事嘅,我話我健康左姐唔使即刻叫素俾我食掛超級素超級健康,但佢係有味嘅,唔係完全寡而無味。松露醬手撕雞 $98好香嘅松露味,朋友表示好好食,但我覺得手撕雞可以再滑啲嘅話更加出色懷舊鳳梨咕嚕肉 $128我覺得佢個容器係加分,味道就正正常常。佢係新式中菜,就連裝飾我都覺得好靚,斟茶嗰個杯仲要唔差,好有特色,個廁所都好舒服乾淨。茶芥 $13@1
希望唔好俾人笑我發現新大陸
嚟到嘅時候我個反應超級大🤣

銀芽肉絲脆麵 $198

羅漢竹笙上素 $118
超級素超級健康,但佢係有味嘅,唔係完全寡而無味。

松露醬手撕雞 $98

懷舊鳳梨咕嚕肉 $128
我覺得佢個容器係加分,味道就正正常常。

茶芥 $13@1

• 銀芽肉絲脆麵
  • 懷舊鳳梨咕嚕肉
2021-07-11 38 瀏覽
今日行過將軍澳這邊 ,發現呢間禮記 中菜餐廳,於是入去試下佢哋嘅點心 , 先講講這間餐廳的環境, 這間餐廳環境很舒服, 地方好乾淨 ,服務方面, 侍應很有禮貌, 上菜速度亦很快。 點心雖然選擇唔多 ,但係質素數方面非常好,食得出點心用料好新鮮。我同我老公都覺得呢中菜餐廳都直得一試。
2021-07-10 62 瀏覽
上網見到依間將軍澳新開嘅中菜廳,於是一於拉埋朋友過嚟試吓,餐廳嘅地理位置好方便,喺將軍澳A出口,再行一段路仔就到,大約喺將軍澳海旁附近,所以行完街過嚟食個晚飯都唔錯㗎😛而且呢度嘅服務態度好好,職員好幫得手👍🏻加上依度嘅裝飾環境好靚,好有大氣,加上呢度嘅嘢食都好好食,種類好多元化👅鹽燒黃花魚超級推介!黃花魚味道好鮮甜,而且因為係鹽燒,所以外層鹹鹹地好香口💕上蕩瀑時蔬健康好食之選!蔬菜嘅味道都好甜👅銀牙肉絲炒麵上網見到已經覺得好吸引,梗係要叫離食吓啦🤣 離到個造型好特別,好似定左格咁,啱晒各位打卡影相😛 而且味道都好好食!唔會好油,面嘅味道亦都咸度適中😋東坡肉東坡肉簡直係高質嘅嘢食!肉質超級鮮嫩😋

而且呢度嘅服務態度好好,職員好幫得手👍🏻

鹽燒黃花魚

上蕩瀑時蔬
健康好食之選!蔬菜嘅味道都好甜👅

銀牙肉絲炒麵

東坡肉
東坡肉簡直係高質嘅嘢食!肉質超級鮮嫩😋
2021-07-10 55 瀏覽
Monterey Place除左Donki之外仲開左好多勁吸引人既食肆~呢間禮記係佢裝修時已經好期待~今晚終於可以黎食下~一入到去就覺得成個環境好舒服,好有古舊典雅既風味~我地坐卡位位置好舒服~未食已經對呢度加左分~懷舊鳳梨咕嚕肉咕嚕肉係我地食中菜必點之選~酸酸甜甜而且咕嚕肉係啖啖忽~大人細路都一定岩食!呢道菜既presentation都好靚~唔食就咁睇都已經賞心悅目!一食落口都冇失望~酸酸甜甜既醬汁好醒胃,咕嚕肉唔會太肥~夾埋青椒同菠蘿食成個感覺就更加balance~椒鹽脆豆腐又一道我最喜愛既小菜~脆豆腐外面被薄薄既外皮包住,入面既豆腐超嫩滑,咬落係真正既外脆內軟,點埋醬汁食惹味到成碟自己一個人都可以食得哂!蒜蓉炒小棠菜蒜蓉炒小棠菜好有住家風味~蒜蓉好香,小棠菜好新鮮爽脆~我就鍾意~食完椒鹽脆豆腐再夾一口炒小棠菜咁食~可以消除炸物既肥膩感~自己感覺又健康d~銀芽肉絲脆麵呢個銀芽肉絲脆麵實屬玩味之作~一上檯我地勁開心,個賣相就好似有人夾起左一箸麵咁~勁得意!侍應仲會係你面前淋上醬汁~佢淋之前仲好細心問我地想濃味d都淡味d~服務態度超讚~~~呢個脆麵一d都唔肥膩,而且炸到脆卜卜~我就鍾意

椒鹽脆豆腐

蒜蓉炒小棠菜

銀芽肉絲脆麵

呢個銀芽肉絲脆麵實屬玩味之作~一上檯我地勁開心,個賣相就好似有人夾起左一箸麵咁~勁得意!侍應仲會係你面前淋上醬汁~佢淋之前仲好細心問我地想濃味d都淡味d~服務態度超讚~~~呢個脆麵一d都唔肥膩,而且炸到脆卜卜~我就鍾意將仲硬既脆麵就咁點d汁~咁就又有口感又夠哂味道~

總括黎講呢度無論環境、氣氛定食物都一流~同埋而家已經好少餐廳做到咁古色古香~是老人家黎到一定好開心~