2021-09-08
前日行完將軍澳嘅Donki Donki之後,好想食中菜,所以就同屋企人兩個人嚟咗呢一間好近海旁嘅禮記食飯!呢一間餐廳嘅價位都唔算好貴,而且係講求食物質素,貴精不貴多嘅概念!嗰日我同屋企人兩個人嗌左三款菜式,包括左懷舊鳳梨咕嚕肉、瑤柱魚滑上湯浸時蔬、銀牙肉絲脆麵。講吓佢嘅懷舊鳳梨咕嚕肉先,淨係睇個擺盤都已經好加分,咕嚕肉嘅份量都幾多,酸酸甜甜,但係嗰種甜味又唔會好頸渴嗰種。仲有啲三色椒,配合埋鳳梨,真係幾好食!以佢嘅時蔬,我哋就嗌左小棠菜,小棠菜索晒啲上湯嘅味道,食得出完全冇落味精,啲湯都飲得!以佢嘅魚滑都比得幾多,好滑身。最後佢嘅脆麵真係驚喜!成對筷子飛起左咁,個面嘅分量超多,似係四人份量多啲,落埋啲汁之後,成個面都好香熱辣辣咁,好開胃,我自己都食咗三四碗🤣