Limited edition ramen dipped in their specially-produced mushroom-based sauce, with a very strong taste of mushrooms, the ideal perfect choice for mushroom-lovers!!😋👍🏻👍🏻The fat piece of meat was another highlight, which I believe was grilled with a layer of sweet sauce, which prevented the meat from turning too dry and providing a balance to the ramen ensuring it not to be too salty👍🏻To my surprise, the dipping sauce was not as salty as I had expected, because most of the time eating similar kin
To my surprise, the dipping sauce was not as salty as I had expected, because most of the time eating similar kind of ramen outside, it’s very common for the need to drink lots of water after eating, but it’s okay for this one, be sure to try before the promotion ends!!😛
限量發售既沾麵,用既係佢地自家特製既松茸沾汁,野菌味極濃,鍾意野菌味既朋友一定要試呀!😋👍🏻👍🏻
另一個亮點係舊肥豬肉,我相信應該係喺燒之前擦左層甜既醬料係面,好處就係防止舊肉被燒到太乾身,同時亦作為一個平衡,令到碗麵食落無咁咸👍🏻
出奇地,個沾汁無想像中咁咸,因為正常出去食沾麵個汁都係會咸到食完要係咁飲水,不過佢地呢碗食完完全唔會有呢種感覺,各位朋友記住係限量發售完之前快啲嚟試番碗啦!😛
2018-03-08
15 分鐘 (堂食)
2019-05-01 240 瀏覽
說實在吃過日本的拉麵後,香港只會吃某幾間... 但是沾汁麵大概對麵質的控制沒有那麼嚴謹,在香港還是有不少好選擇。神豚燒沾麵的豚肉燒得香又juicy,不錯不過這店員工比較少,上菜比較慢,趕時間要考慮一下。

神豚燒沾麵的豚肉燒得香又juicy,不錯
不過這店員工比較少,上菜比較慢,趕時間要考慮一下。
2019-04-27 197 瀏覽
店員服務週到,剛進店便為我們送上兩杯熱茶,湯麵款色眾多,有清湯、火辣、濃湯底選擇,還有一種神山沾麵湯底,店員介紹說這是獨特泡製湯底,有著獨特的配方及食法。是晚點了兩大碗面:兩大塊厚切豚肉,加上溏心蛋及紫菜海苔,經典的溏心蛋放進口時琉心暖暖,肉也很好吃,吃下時口感十足,不會感到太肥膩。另外還有野菜甘酥豚,由蓮藕、茄子、甘筍、洋蔥、薯仔再加配蔬菜及豚肉,以混合秘製日式黑醋汁炒製,香口十足,蓮藕薄而有口感,整碟餸酸甜開胃!餐廳裝潢高貴,服務員態度良好,整體而言,是朋友聚會談天說地的好地方。

2019-04-24
10 分鐘 (堂食)
觀塘呢間以沾面出名既拉面店,唔少朋友食過都向我介紹話正。出開APM,又唔想光顧大型連鎖餐廳,醒起呢間拉面,一於試下啦!去到睇餐牌,先發現原來唔止沾面架喎,仲有好多有湯拉面!由於呢日落大雨,天氣涼涼地,想食返個湯面,於是就放棄左沾面,揀左呢個拉面!唔算好肚餓,所以湯底揀左蕃茄底,想開胃D!面底無得揀軟硬,不過佢煮得岩岩好,仲好彈牙!配菜揀左豚肉,果然無令我失望呀!好有豬既鮮味,淡淡既豬味幾岩蕃茄湯!而且D肉都幾多,夠晒!半熟蛋做得好成功,好流心!蛋控表示呢隻蛋絕對會為個拉加分!幾特別係有球薯蓉係入面,不過作用不大,到底要撈埋黎食定分開食架呢?但OVERALL黎講,都係一個幾高分既拉面,絕對都唔輸沾面喎!

2019-04-20
10 分鐘 (堂食)
2019-04-19 265 瀏覽
一直都想試下神山麵屋,但係由於次次經過都有好長既隊所以都無試到。今次有少少時間就排下隊,結果等左大概15分鐘就入得。餐廳燈光有少少暗,不過日本風裝修加上人多,非常熱鬧有氣氛。我最鍾意就係門口三個螢幕播住既日本公仔,同牆既公仔互相配合,好有心思。入到去打開餐牌基本上同其他既麵屋企分別不大,都係拉麵、沾麵、日本小食等等。最後淨係叫左個白神山沾汁麵,量黎講有啲少不過如果有埋小食就應該足夠。叉燒比預期中大片同入味,半熟蛋既火候都唔錯、口感一流,而沾汁既味道濃而不膩,令我有少少驚喜。😂下一次一定要試下其他味既沾汁麵同特色小食。
2019-04-18
15 分鐘 (堂食)
2019-04-08 497 瀏覽
同朋友黎食lunch 見到呢間個樣睇落都唔錯 又好耐冇食拉麵 就黎試下佢餐牌選擇都算多 沾麵同拉麵都有 有幾重肉類可以簡 湯底有原味 蕃茄 黑蒜油同埋辣味本身鐘意食蕃茄既我就簡左食蕃茄叉燒拉麵 湯底都幾濃味 叉燒夠大塊 不過呢個湯就冇乜配菜 其他湯底會有芽菜/荀 不過都係好食既最尾埋單要加一 兩個人$191 拉麵黎講都算少少貴啦

最尾埋單要加一 兩個人$191 拉麵黎講都算少少貴啦
2019-03-27 2903 瀏覽
自從吃過它的沾麵後一直念念不忘,今日剛巧在apm 閒逛,二話不說就決定和友人在這兒吃晚飯。我很喜歡這間餐廳的餐牌設計,除了有圖片外,還有每款拉麵的介紹,讓有選擇困難症的我容易做決定。拉麵湯底可選濃厚豚骨(白神山)、辛味豚骨(赤神山)和黑蒜豚骨(黑神山)或者少見的蕃茄湯底,肉類剛可選豚角煮、叉燒或豚肉片。上次吃過沾麵,今次就試試拉麵吧!上一次食沾麵時已被豚角煮俘虜了,所以今次毫不猶豫點了豚角煮,另外個人對原味豬骨湯底情獨鍾,故最後點了白神山豚角煮麵($85)。先談談湯底,帶點稠身又夠香滑醇厚,富膠質,每一口都能嘗到豬骨香味。麵條是粗麵,容易吸附湯汁,且Q彈有嚼勁。配搭濃郁湯頭也不會被蓋過其風味。至於我最期待的豚角煮也保持一貫水準,五花肉肥瘦相間,醬汁甘甜香醇風,油膩感亦不強,肉質軟嫩並具入口即化的口感,感覺吃到了肉質完整封存的鮮美。溏心蛋也製作認真,蛋白嫩嫩的,蛋黃未全熟,稠稠的,有焦糖色的樣子,有淺淺的咸味。朋友點了黑神山叉燒拉麵($78),賣相已經非常吸引,我嚐了一口湯底,縈繞著蒜香和豚骨湯底鮮味,濃香不膩,鹹度也適中。由於我們非常肚餓,還點了一個小食。二重芝士手羽($38)有三隻炸

由於我們非常肚餓,還點了一個小食。
二重芝士手羽($38)有三隻炸得漲鼓鼓的雞翼,配合濃郁的芝士醬,非常惹味。

另外還點了菠蘿特飲和雜果特飲,都是$15一杯,價錢相宜。

下一次來會試辛味豚骨湯底,已經很期待了。
2019-03-26 300 瀏覽
食物:食物黎講,質素係真心唔錯。湯水好濃,就連豬肉都係煮得好淋,好好食。另一點係,佢所有既擺碗都好靚,其實十分適合影相打卡上IG。同其他拉麵店比,平心而論,我覺得係真係好食。不過,因為佢個價錢真係唔平,所以我會期望佢有更高既質素,即係要好食到流眼淚個種。但事實係我無。所以,我覺大家可以去試下,但唔好抱持太高期望。環境:好大間下,玩日本復古風格,燈光昏暗,好合我口味既。服務:無咩特別服務,正正常常,無咩問題。
食物:

環境:
好大間下,玩日本復古風格,燈光昏暗,好合我口味既。

服務:
無咩特別服務,正正常常,無咩問題。
2019-03-13
比其他人評價吸引而去試,講到個蕃茄湯有幾好食,咁我就食下蕃茄叉燒拉麵。佢個湯底其實同屋企自己煲既蕃茄薯仔湯無分別,甚至自己煲既仲好飲過佢!啲湯係愈飲愈平淡,無咩特,又唔多濃,啲湯又掛唔上拉麵,去其他拉麵都會食到湯味!啲叉燒係我食過咁多間最最最薄既,好似a4紙咁,又無咩味🙄🙄小小肥肉都無,唔香口!同事叫既黑蒜油叉燒拉麵,睇佢一開始就好似好黑好正咁,一黎就試湯底,啲油已經浮起面,要撈勻先試到,完全勁淡既湯底,無咩味😒😒食食下又要撈個湯。最後叫左個餃子湯,呢個係我地覺得最好食既,啲餡好香,個湯應該係店既白神山湯底再加蔥,個湯好香同夠味。總括,一均$110以上,但食完行2-3個字已經無好飽肚既感覺,講到有幾好食,都係得個講字,價錢仲要咁貴,真係試過就算!

2019-03-22
2019-03-19 177 瀏覽
神山沾汁麵($85)湯底選用大量豚骨、秘製醬油調味而成,熬製超過12小時,十分濃厚。豚肉燒到微微焦香,鎖住肉汁,脂肪入口即溶。麵質彈牙,掛湯力強,唯一可以挑剔就係湯底唔夠熱,令人回味無窮的沾麵٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
神山沾汁麵($85)
2019-03-19 231 瀏覽
呢間麵屋周不時都有人排隊等位,見無咩人就入去試下。神山沾汁麵- 個沾麵汁唔錯,啲麵質都幾彈牙,不過份量唔算多,胃口大啲啲應該唔夠飽。豚肉味道ok。隻蛋正常,有流心。神山湯餃子- 啲湯味道好似沾麵汁,不過淡少少,餃子普普通通,整體味道正常,但唔會特別推薦。
呢間麵屋周不時都有人排隊等位,見無咩人就入去試下。
神山沾汁麵

神山湯餃子
神山沾汁麵
2019-03-18 114 瀏覽
放工後,日藉朋友說要帶我來試試apm的神山麵屋!她說這間店水準很高,晚來的話可能全院滿座要等,故放工便立即來等位!果然七時前還未到人龍高峰,店長很快便帶我們進去。店員服務週到,為我們送上兩杯熱茶,朋友告訴我新知識:日式食店就算天氣冷時也會送上冰水,因為在日本製冰可是很困難,故招待上賓會用上有冰的水;而因為這是香港店,要迎合港人口味,則用上熱茶代替。湯麵款色眾多,湯底有濃厚、辛味、極濃黑蒜豚骨湯底三款選擇,在餐牌上已分為白、赤、黑色,簡單來容易我會用清湯、火辣、濃湯來理解吧。(按:飯後發現還有一種神山沾麵湯底,店長跟我們說這是獨特泡製湯底,有著獨特的配方及食法(詳細已寫於餐牌上),下次真的要再試!)朋友與我分別選了白神山叉燒拉麵與黑神山豚角煮,兩大塊厚切豚肉,加上溏心蛋及紫菜海苔,經典的溏心蛋(半熟玉子)足可看到廚師的功架十足,放進口時流心暖暖的,加上豚肉足料滿滿,而餐牌上更詳細寫明各用料的重量與配方,非常清晰, 食得放心。不過最愛的都係麵修,煮得剛剛好唔會太軟太硬,食落仲覺得好似岩岩搓起咁好彈口無得頂!朋友碗中的拉麵相比我這碗黑蒜則是比較清香;朋友笑說這不是普遍燒肉,是有料燒肉又不會太

朋友碗中的拉麵相比我這碗黑蒜則是比較清香;朋友笑說這不是普遍燒肉,是有料燒肉又不會太肥膩。

還點了野菜甘酥豚、胡麻豚肉沙津、菠蘿特飲及雜果特飲,前者走小炒香口路線,由蓮藕、茄子、甘筍、洋蔥、薯仔再加配蔬菜及豚肉,以混合秘製日式黑醋汁炒製,蓮藕薄而有口感,整碟餸酸甜開胃,而後者則走健康路線,洋蔥加沙律平衡了整頓飯的口味,吃了很多也不油不膩,頗化算!

整頓飯讓我完全感受到日本廚師認真煮面的那份熱誠。
2019-02-22
2019-03-18 87 瀏覽
白神山叉燒沾汁麵 $79濃厚既豬骨沾汁湯經長時間熬製 香濃偏鹹 可能唔太適合淡口味人士⚠️配有兩大片叉燒同紫菜 叉燒油脂分配適中 口感軟嫩 但比較普通 另外 可能係為左保持爽口質感 呢到只提供冷沾麵 所以好快就令到個沾汁湯冷卻左 不過都唔影響味道🤓.神山沾汁麵 $89同樣係濃郁既豬骨湯底 豚角燒得焦香微脆 明顯見到網紋既焦痕 肥瘦部分層層相隔 入口甘香鬆化🤤但又唔會覺得好肥膩 原隻既溏心蛋入味同流心程度都唔錯 最特別既係沾麵有坑紋 功用係更能掛起湯 所以輕輕浸一浸湯已經好夠味.胡麻豚肉沙律沙律菜唔多 反而有幾多片豚肉 每片都沾滿胡麻醬 咁多醬好似係唔太健康🤭要讚既係豚肉好嫩滑 一啲都唔鞋 食多幾片都唔覺得頂胃
白神山叉燒沾汁麵 $79
神山沾汁麵 $89
胡麻豚肉沙律
想去食個麵跟住去左APM 啦近近地一入去嘅時候已經問佢有冇位俾我放袋佢話無我咪放住隔離先跟住隔離有人座叫我拎走啲野咁我都好聲好氣問佢不如你比個位我放野你唔係要我攬住食呀嗎跟住佢夠膽死真係見我攬住都無反應我嬲到即時埋單走人打番去問佢攞投訴電話仲要無人聽咩野服務食物就一般般多油搞到我未食完已經飲哂啲可樂個麵既「白山」湯底同平時係味千食果啲果然無咩分別早知過隔離KFC食算唔駛食到一肚氣門口果個叔叔既態度真係要改一改係唔係座底左就唔想再幫助客人既呢?Ps (睇你幾時delete)

想去食個麵

個麵既「白山」湯底同平時係味千食果啲果然無咩分別
早知過隔離KFC食算
唔駛食到一肚氣
門口果個叔叔既態度真係要改一改
係唔係座底左就唔想再幫助客人既呢?

Ps (睇你幾時delete)

2019-03-16
  • Coke  Zero
2019-03-14 174 瀏覽
作為觀塘區內的大型商場,APM向來都是美食的集中地。今天到了神山麵屋吃晚飯。雖然店外也有人龍,可是店家座位充足,等候了大約十五分鐘便可以入座。經餐廳的服務員介紹下,點了一客胡麻豚肉沙律和一客二重芝士手羽作為小吃。胡麻豚肉沙律,除了有沾滿胡麻醬的豚肉片外,更伴有新鮮爽脆的生菜和黃瓜片,感覺十分清新。而二重芝士手羽更是炸得皮脆肉嫩,配上香濃的芝士醬後,味道變得更為惹味。拉麵方面則點了一客赤神山豚角煮和一客白神山豚角煮。兩者最大的分別便是赤神山味道香辣。湯底都是豬骨味,味道濃而不膩,而則麵質優良,掛湯力也不錯。其次便是拉麵的份量合適,豚角煮更是煮得鬆軟可口,加上豚角煮的醬汁調味,令到整個拉麵都變得更為吸引。另外,我亦點了菠蘿特飲,味道入口清甜,配上菠蘿粒,解渴又好味。