2022-12-14 18 瀏覽
今日嚟到銅鑼灣食日本嘢, 一去到餐廳好有居酒感覺, 一入到去已經見到有廚師喺度燒緊燒物🤣
前菜係由多春魚同沙甸整成的醬,然後配上紅蘿蔔、青瓜、沙葛點嚟食, 味道就好似食緊甲羅燒咁😆
秋刀魚刺身是期間限定的菜式,魚肉的甘甜,而且魚骨同埋魚頭可做以秋刀魚兩食, 炸完之後魚骨卜卜脆👍🏻👍🏻燒活蟶子, 聖子肉大大隻入口爽脆
燒活日本文蛤規,燒得啱啱好先甜多汁甜
火炙左口魚迷你丼飯, 火炙之後左口魚充滿油脂入口即溶

燒活蟶子, 聖子肉大大隻入口爽脆

燒活日本文蛤規,燒得啱啱好先甜多汁甜

火炙左口魚迷你丼飯, 火炙之後左口魚充滿油脂入口即溶
2022-12-12 45 瀏覽
疫情咁耐都未返過家鄉,朋友話呢間水產會令你有家既感覺,果然冇錯呢到有個磯燒位,係FOR專業既店員幫你即場係到磯燒所以一入門口已經聞到好香既燒海產味前菜係呢個勁鮮甜既海鮮醬到爽口清甜既蔬菜好夾勁新鮮既海鮮呢個汁煮赤鱸魚真係冇得彈醬汁調得岩岩好,咸鮮中甜,典型既日本味道,但係佢勁有層次,勁搶飯而且魚肉十分鮮嫩,超高水準之作帶子又鮮又甜蝦好爽口,完全唔會霉鮑魚更加係一絕,佢既鮮味係我食過咁多鮑魚最強好爽口既嚮螺刺身磯燒鮑魚,有陣陣灸火香,同時不失鮮味松葉蟹既鮮味完全融入晒湯底到,勁正巨峰乳酸,爽口!食食下發現原來呢到有晚市清酒買一送一!真係超級抵!即時叫左兩支慢慢嘆係咁好既環境,食咁高質既食物再配埋咁好飲又咁抵既清酒,摸住酒杯底傾下計,簡直係人生一大享受
呢到有個磯燒位,係FOR專業既店員幫你即場係到磯燒
所以一入門口已經聞到好香既燒海產味
前菜係呢個勁鮮甜既海鮮醬到
爽口清甜既蔬菜好夾

勁新鮮既海鮮
呢個汁煮赤鱸魚真係冇得彈
而且魚肉十分鮮嫩,超高水準之作
帶子又鮮又甜

蝦好爽口,完全唔會霉
鮑魚更加係一絕,佢既鮮味係我食過咁多鮑魚最強
好爽口既嚮螺刺身

磯燒鮑魚,有陣陣灸火香,同時不失鮮味

松葉蟹既鮮味完全融入晒湯底到,勁正
巨峰乳酸,爽口!

食食下發現原來呢到有晚市清酒買一送一!
真係超級抵!
即時叫左兩支慢慢嘆
係咁好既環境,食咁高質既食物
2022-12-12 28 瀏覽
呢間水產店係銅鑼灣都算出名,今日終於黎到一看究竟,果然名不虛傳!店內裝修有如去左日本一樣竟然仲有我至愛既清酒買一送一,點可以放過佢本身都好鍾意飲秋鹿,今次飲埋未飲過既勝山緣,都係酒香十足,抵飲又好飲!推薦!前菜係將各種新鮮蔬菜點落個醬到,個醬好鮮好甜,令人十分開胃今日食既水產,樣樣都好新鮮,見到已經流晒口水嚮螺刺身,新鮮爽口,有淡淡既鮮甜呢個刺身set除左有爽滑既蝦之外,仲有超高質既鮑魚呢到既鮑魚刺身真心高質口感十分之爽口而且越趙你會越食到鮑魚獨有既香氣慢慢係口腔入面滲出黎叫得磯燒,當然要食D燒物啦呢個磯燒扇貝鮮甜到我連D汁都飲埋,勁正磯燒鮑魚同樣出色,比起刺身多左份磯燒香呢個汁煮赤鱸魚真係今日最大驚喜佢雖然係汁煮,而且亦都入晒味,但係魚肉唔會爛晒,睇下仲夾得起就知而最正係佢個汁咸中帶甜,而且更吸收左鱸魚既鮮味真係淨係個汁已經可以送幾碗飯連唔食魚既我都要搶黎食,極力推薦!呢個鍋物亦係將日本菜主張突顯食材原味既風味完美展現出黎入而加左新鮮既松葉蟹腳再加上各種新鮮既蔬菜,令到個湯變到勁鮮勁甜飲完亦都唔會口乾,證明真係用料十足蜂蜜柚子茶亦都好足料,食到啖啖柚子肉
店內裝修有如去左日本一樣
竟然仲有我至愛既清酒買一送一,點可以放過佢

前菜係將各種新鮮蔬菜點落個醬到,個醬好鮮好甜,令人十分開胃
今日食既水產,樣樣都好新鮮,見到已經流晒口水

嚮螺刺身,新鮮爽口,有淡淡既鮮甜
呢個刺身set除左有爽滑既蝦之外,仲有超高質既鮑魚
呢到既鮑魚刺身真心高質
口感十分之爽口
而且越趙你會越食到鮑魚獨有既香氣慢慢係口腔入面滲出黎
叫得磯燒,當然要食D燒物啦
呢個磯燒扇貝鮮甜到我連D汁都飲埋,勁正
磯燒鮑魚同樣出色,比起刺身多左份磯燒香
呢個汁煮赤鱸魚真係今日最大驚喜
而最正係佢個汁
咸中帶甜,而且更吸收左鱸魚既鮮味
真係淨係個汁已經可以送幾碗飯
連唔食魚既我都要搶黎食,極力推薦!
呢個鍋物亦係將日本菜主張突顯食材原味既風味完美展現出黎
入而加左新鮮既松葉蟹腳

再加上各種新鮮既蔬菜,令到個湯變到勁鮮勁甜
飲完亦都唔會口乾,證明真係用料十足
蜂蜜柚子茶亦都好足料,食到啖啖柚子肉
1K
2022-12-11 32 瀏覽
放大假第一餐梗係要對自己好啲!磯野昼C餐集合曬我最喜歡的食物items,仲做緊9折,所以就決定食個豪氣嘅lunch!火炙三色沙律沙律竟然鋪滿刺身!有牡丹蝦、左口魚,三文魚🍣連芝麻都係七彩的🤓食完第一道菜已經好期待之後嘅食物海鮮蒸蛋除左嫩嫩嘅蛋,仲加入左不少海鮮,鮮味昇華不少。先付4點賣相好吸引,用好迷你的盛器裝住刺身、漬物。其中蒜頭漬係我最愛,因為一點也不辣,是帶有酸酸的~浜燒蘇格蘭蟶子、北海道活帆立貝店員會即時係你面前燒,保證我食到最新鮮的味道。燒嘅時間控制得岩岩好,唔會老晒,蟶子夠爽口、帆立貝肥美,爽脆有咬勁的裙帶邊都好好吃!鹽燒美國牛小排、香煎日式野菜牛小排就多咗啲筋,要落足牙力先咬得開。不過,牛味香濃,就加番分!野菜有薯片、南瓜、翠肉瓜、蕃茄,炸咗之後,口感似食緊天婦羅一權一樣,但炸皮會薄身d~松葉蟹丼、海鮮味㬝湯能一次嚐到最鮮甜多汁的松葉蟹蟹肉、超級誘人蟹膏與爆汁的三文魚籽,食得過癮。食完以上咁多野,其實食到呢到已經好飽,所以唔好睇佢細細碗,我竟然食唔曬啲米飯😳仲有百喝不厭的湯,比我暖暖身。最後可以揀咖啡或芝士蛋糕,可惜今日芝士蛋糕賣光了,唯有飲杯黑咖啡,渡過一個愜意的下午。

火炙三色沙律

海鮮蒸蛋
除左嫩嫩嘅蛋,仲加入左不少海鮮,鮮味昇華不少。

先付4點

浜燒蘇格蘭蟶子、北海道活帆立貝

鹽燒美國牛小排、香煎日式野菜

松葉蟹丼、海鮮味㬝湯
仲有百喝不厭的湯,比我暖暖身。

2022-12-11 35 瀏覽
今次黎到銅鑼灣澳門逸園中心19樓食日本料理,餐廳主打新鮮日本直送魚同新鮮海產,日本直送魚係期間限定款式每日都有唔同種類同限定數量既季節性限定魚,可以向店員查詢,店員會推介客人食法 等客人可以品嚐到條魚既最美味既煮法同食法,我叫左一客一人份壽司盛合,擺盤精緻,有8款唔同口味既壽司包括:黑松露帆立貝好厚肉,時令壽司,海膽壽司鮮甜,三文魚壽司等等,鯷魚醬前菜加埋蔬菜食又幾夾,燒海鮮花甲,帆立貝成隻手掌咁大隻,燒完鮮甜入味,清酒煮蜆蜆肉彈牙,海鮮超推介,白鱔飯厚肉白鱔味道香濃。

2022-12-10 25 瀏覽
11點關門,10店就唔比入。看見已經打掃清理,相信其實9點半已經停止入客,講明只會叫少少都無比。都不明白為什麼last order 道弄好需要一小時,只能理解為員工懶惰想早收工,今天還是週六,週末兜不收課,這是什麼銅鑼灣黃金地帶餐廳!本人一直也是戞餐廳的好客人,每次來都花費數千。餐廳員工代表這樣懶惰,簡直無語。希望餐廳老闆看見這評語,處理一下店舖員工。Absolutely ridiculous. 有生意都唔做。

2K
食晏時間喺銅鑼灣,想食餐好嘅日本🇯🇵料理🥢,銅鑼灣有好多高質居酒屋🏮同埋日本🇯🇵餐廳🍵,選擇好多,即刻諗吓,記得呢間🤩,已經有一段時間未嚟過,就決定上去番尋味😆呢日時間比較充裕,所以叫咗 $688 嘅 Lunch Set「磯野昼食D,Premium D」,諗住慢慢食番個豐富午餐,獎勵吓自己😆,呢個 Set 包咗好多食物🤩松葉蟹肉沙律カニサラダSnow Crab Meat Salad松葉蟹🦀拆咗肉,味道非常鮮甜,份量仲幾多,啖啖肉,感覺相當豐富🤩;蟹肉🦀放咗喺沙律菜🥗上邊,沙律菜🥗新鮮,加咗啲酸汁,好開胃😋先付四點先付四點Assorted Appetizer (4 Kinds)有 深海池魚刺身、大拖羅刺身、漬蒜頭、漬蕎頭:池魚 同 大トロ さしみ 厚切,新鮮、肉質結實,充滿 umami 😋; 漬蒜頭🧄用鰹魚乾同日本🇯🇵醬油漬過,仲食到啲有醬油香味嘅鰹魚乾,呢個「漬蒜頭 🧄」出奇地美味😋海鮮蒸蛋海鮮茶碗蒸しSteamed Egg Custard with Seafood蒸蛋滑脫脫熱辣辣😋;海鮮竟然有鰻魚、輕輕煎香咗嘅三文魚、蟹籽,以「茶碗蒸し」嚟講,實在豐富🤩浜燒日本活文蛤蜆ハマグリ浜焼J

松葉蟹肉沙律
カニサラダ
Snow Crab Meat Salad

先付四點
先付四點
Assorted Appetizer (4 Kinds)

海鮮蒸蛋
海鮮茶碗蒸し

浜燒日本活文蛤蜆
ハマグリ浜焼
Japanese Common Orient Clam Hamayaki
「活文蛤蜆」肉質爽滑新鮮,有淡淡嘅海水味😋

浜燒時令活蠔
生牡蠣浜焼
Seasonal Oyster Hamayaki
「生蠔🦪」輕輕燒過啱啱熟,肉質少少 creamy, 極新鮮,又係有淡淡嘅海水味😋

浜燒大虎蝦
トラエビの浜焼き
Tiger Prawn Hamayaki
虎蝦🦐真係好大隻,肉質結實,好多肉,好鮮味,燒完之後部份水份蒸發,令到 umami 更加集中😋

鹿兒島A4和牛野菜鍋
鹿児島県産A4クラス和牛野菜鍋
A4 Wagyu Beef with Assorted Vegetable Hot Pot
鹿兒島A4和牛軟熟鮮嫩,我將佢煮到約八成熟就食,未至於入口溶化不過真係好嫩滑😋,又有牛油香🤩;蔬菜🥬放喺日本🇯🇵高湯 だし 稍為煮吓,簡單美味😋

海膽吞拿魚腩蓉井
ネギトロウニ丼
Sea Urchin & Chopped Fatty Tuna Donburi
吞拿魚蓉 ネギトロ 同埋 海膽 ウニ 都非常新鮮,配日本🇯🇵珍珠米飯,加少少日本🇯🇵醬油,真係食到我舔舔脷😋

咖啡或芝士蛋糕
コーヒー/チーズケーキ
Coffee or Cheese Cake
要咗甜品「柚子雪葩」,少少甜,食到小粒嘅柚子,味道極清新,好似幫味蕾做咗個 cleansing 咁😆

真係非常美味,依家 Lunch Set 仲有九折😋🤩;食得我超滿足😆
朋友就黎生日 ,梗係要同佢食餐好嘅~店內裝修同日本居酒屋差唔多,仲以為自己飛左一轉鄉下🤣✨野菜條沙律伴鯷魚醬鯷魚醬以多春魚以及沙甸魚製成,魚鮮味重;野菜則有紅蘿蔔、沙葛、青瓜,口感清新爽脆味道有小小似韓國蟹膏醬✨鹽燒三文魚鮫去到居酒屋,當然要點一客燒三文魚鮫黎送下酒~✨深海池魚薄切刺身肉質爽甜帶油,點酸汁食落仍有豐富魚香味✨朴葉火灸醋鯖魚壽司在鹽水以及醋裏浸漬製成既醋鯖魚,含豐富鐵質,入口後魚油香充斥口腔✨時令皿貝燒味道鮮甜,一人一隻真係唔夠喉✨味噌牡蠣土手鍋鍋邊塗上味噌,可隨客人口味調整濃淡✨鹽燒牛舌串牛舌芯串燒,食起黎口感特別軟嫩,鍾意牛舌嘅你一定要試💡清酒做緊買一送一優惠✨約埋成班酒友暢飲一番就岩哂🍻🍶大嶺Ohmine 純米吟釀 (三粒米)🍶農口尚彦研究所ひやおろし無濾過原酒秋酒🏮磯野水產📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心19樓
朋友就黎生日 ,梗係要同佢食餐好嘅~
店內裝修同日本居酒屋差唔多,仲以為自己飛左一轉鄉下🤣

✨野菜條沙律伴鯷魚醬
鯷魚醬以多春魚以及沙甸魚製成,魚鮮味重;
野菜則有紅蘿蔔、沙葛、青瓜,口感清新爽脆
味道有小小似韓國蟹膏醬

✨鹽燒三文魚鮫
去到居酒屋,當然要點一客燒三文魚鮫黎送下酒~

✨深海池魚薄切刺身
肉質爽甜帶油,點酸汁食落仍有豐富魚香味

✨朴葉火灸醋鯖魚壽司

✨時令皿貝燒
味道鮮甜,一人一隻真係唔夠喉

✨味噌牡蠣土手鍋
鍋邊塗上味噌,可隨客人口味調整濃淡

✨鹽燒牛舌串
牛舌芯串燒,食起黎口感特別軟嫩,鍾意牛舌嘅你一定要試

💡清酒做緊買一送一優惠✨約埋成班酒友暢飲一番就岩哂🍻

🍶大嶺Ohmine 純米吟釀 (三粒米)
🍶農口尚彦研究所ひやおろし無濾過原酒秋酒

🏮磯野水產
📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心19樓
食物味道尚可、因為之前見OpenRice 有lunch set,入去時問第一位待應、佢就回應冇做set,我以為自己睇錯、剛剛第二位待應經過我再問多欢、佢竟然答頭先同事咪同你講冇做lunch set,我當時真係想唔食、但因趕住返工、惟有照食、因為佢散叫lunch 來算唔平、貴都算、待應唔應該用這態度!其實餐廳已經好少客人、唔係應該有更好服務、以lunch hour,正常要等位!舖上十個人客都冇、都咁唔願意做!你哋應該要培訓員工!
2022-12-02 38 瀏覽
今次係我第2次嚟到位於銅鑼灣嘅【磯野水產】食日本野😗 價錢比坊間貴少少, 但質素屬偏高,岩哂同朋友慶祝等活動~店內裝修除左有半圓型刺身BAR檯,亦有燒爐比店員浜燒,燈光柔和;唔講仲以為去左日本居酒屋🤣🥢野菜條沙律伴鯷魚醬鯷魚醬以微火坐住🔥由多春魚以及沙甸魚製成,魚鮮味濃郁;配上清新爽脆蔬菜條🥕味道即時balance番☑️而且出面較少食到鯷魚醬,係幾有特色既前菜✨🥢鹽燒三文魚鮫三文魚鮫外表微焦,但內裏三文魚剛好得非常嫩滑鮮甜🐟🥢深海池魚薄切刺身手釣池魚係捕捉過程中,較少令魚身出現瘀血,食起上黎肉質更加爽滑有彈性,鮮而不腥💫記得點埋附上嘅辣蘿白蓉、芥末同蔥,更加提鮮~👍🥢朴葉火灸醋鯖魚壽司鯖魚經過醋漬提升味道🍣火炙嘅銀皮會增強油香;配搭朴葉會食落會有獨特香味~注:朴葉係朴木葉子🍁通常經火烤既時候,朴葉香味就會融入食材當中✔️🥢時令皿貝燒肥厚既貝殼肉,味道鮮甜,口感爽脆⚠️🥢牡蠣土手鍋侍應上菜時話比我地知,鍋邊塗左味噌,可以隨客人自己口味調整濃淡;而且仲幫我地升級日本牡蠣🦪超級肥美JUICY~~~🥢鹽燒牛舌串加咗少少鹽帶起肉香,記得要趁熱食先唔會變韌~💡提提大家,清酒做緊買一送一大優惠✨岩晒約埋成
今次係我第2次嚟到位於銅鑼灣嘅【磯野水產】食日本野😗

價錢比坊間貴少少, 但質素屬偏高,岩哂同朋友慶祝等活動~

🥢野菜條沙律伴鯷魚醬
而且出面較少食到鯷魚醬,係幾有特色既前菜✨

🥢鹽燒三文魚鮫
三文魚鮫外表微焦,但內裏三文魚剛好得非常嫩滑鮮甜🐟

🥢深海池魚薄切刺身
記得點埋附上嘅辣蘿白蓉、芥末同蔥,更加提鮮~👍

🥢朴葉火灸醋鯖魚壽司

🥢時令皿貝燒
肥厚既貝殼肉,味道鮮甜,口感爽脆⚠️

🥢牡蠣土手鍋

🥢鹽燒牛舌串
加咗少少鹽帶起肉香,記得要趁熱食先唔會變韌~

💡提提大家,清酒做緊買一送一大優惠✨岩晒約埋成班酒友聚聚兼暢飲一番🍻

🍶大嶺Ohmine 純米吟釀 (三粒米)

帶有麝香葡萄同荔枝芳香,甘酸平衡,酒體順滑易入口,非常有層次感;

🍶農口尚彦研究所ひやおろし無濾過原酒秋酒

秋酒米香香濃,口感圓滑;適合配搭秋刀魚、松茸等一同享用~

🏮磯野水產
📍➰➰➰銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心19樓➰➰➰
今日同朋友哩到位於銅鑼灣既哩間日式居酒屋。居酒屋充滿日本風情🇯🇵🏮四周放上清酒瓶、日文招紙及橫幅,臨近聖誕,更添上唔少充滿節日氣氛既裝飾物🎅🏻居酒屋最近推出左聖誕二人餐,而且清酒仲做緊六點後買一送一優惠~🎄聖誕二人餐CIIRISTMAS MENU $1988🦀️前菜:鯷魚醬配蔬菜條坐低之後,店員會先送上用細火爐保溫既鯷魚醬及蔬菜條,蔬菜條包括青瓜、甘筍及白蘿蔔,質感爽脆,鯷魚醬咸香味濃,兩者配搭作為開胃小食真係相當唔錯。🥗松葉蟹肉青蘋果蟹籽沙律沙律份量十足,青蘋果絲相當多,而且味道清甜爽口,松葉蟹肉新鮮,而蟹籽就多到好似個小山丘咁,撈埋一齊食口感豐富。🔸海膽炸豆腐哩個真係不得了❗️豆腐上面既海膽鮮甜creamy,豆腐亦加上海膽醬製成,所以咬開之後會呈現橙黃色,成舊放入口海膽味超濃郁,而且熱辣辣,非常推介👍🏻🔸刺身壽司盛盒磯煮鮑魚、赤蝦刺身、三文魚刺身、黑松露帶子壽司、火炙左口魚壽司、深海池魚壽司係超適合打卡既九宮格擺盤📸️而且每一樣都新鮮高質❗️磯煮鮑魚鮮甜爽彈;赤蝦刺身大隻黏口,超鮮甜;三文魚刺身厚切肥美;黑松露帶子壽司既飯完全比大大粒及帶子包裹住,帶子鮮甜好食;火炙左口魚壽司充滿魚油香,入

🎄聖誕二人餐CIIRISTMAS MENU $1988
🦀️前菜:鯷魚醬配蔬菜條

🥗松葉蟹肉青蘋果蟹籽沙律

🔸海膽炸豆腐

🔸刺身壽司盛盒

係超適合打卡既九宮格擺盤📸️而且每一樣都新鮮高質❗️磯煮鮑魚鮮甜爽彈;赤蝦刺身大隻黏口,超鮮甜;三文魚刺身厚切肥美;黑松露帶子壽司既飯完全比大大粒及帶子包裹住,帶子鮮甜好食;火炙左口魚壽司充滿魚油香,入口半化;深海池魚壽司口感爽滑,亦係新鮮厚切,成個盛盒都係好食推介👍🏻

🦞原隻活龍蝦(刺身+甲羅燒/浜燒)
哩個又係不得了,原隻龍蝦肉晶瑩剔透,質感彈牙,上面灑上相當多蟹籽,只係點少少醬油同Wasabi已經好好食!

食完刺身仲有甲羅燒,係座位已經可以望到師傳火炙食物既過程,一燒完即刻送上檯,熱辣辣,充滿蟹膏香,放上梳打餅到食真係啱啱好!

🔥鹿兒島和牛鋤燒/鹽燒時令鮮魚
今日既時令鮮魚係喜知次,淨係鹽燒已經非常好食,肉質鮮嫩,魚油豐富,魚味香濃,鍾意食魚既人一定會好鍾意💕

🍜蜆湯稻庭烏冬
稻庭烏冬幼身彈牙,蜆湯鮮甜,最令人估唔到既係蜆肉相當鮮甜,完全清曬!

🍫甜品:巨蜂提子及朱古力香蕉卷
兩款卷都甜度適中,巨蜂提子卷酸酸甜甜,另一款卷既朱古力同香蕉味都相當突出。

整體黎講,餐廳環境舒適,食物質素相當唔錯,如果聖誕節未諗到同另一半食咩好既話,哩間都係一個唔錯既選擇。

2022-11-30 45 瀏覽
入冬緊係要食番啲當季既魚生☺️ .一上枱先有個前菜係多春魚Mix沙甸魚,做成個醬去配梨、紅蘿蔔、青瓜食。個醬其實有啲似蟹皇醬既味道,個人覺得配梨最正💕.秋都魚刺身秋都魚一向都好考廚師刀工👍🏻 第一次食秋都魚刺身,係偏濃味既刺身,但皮質感唔同啲,一啲都唔腥。汁係配個酸汁 (可按個人喜好加埋蘿蔔、薑蓉、蔥)。扮盤好靚,之後再拎埋個魚頭同魚身去炸,魚頭都好脆.楓葉白子天婦羅 $128 呢個係鱈魚既白子(即魚精),外皮炸到脆卜卜,入面係超滑,一咬就變汁😂 細滑豐腴,值得一試.朴葉火灸醋漬鯖魚壽司 $158 呢個係第一道菜,係即場火灸,啲魚油爆晒出黎,好肥美💕.牡蠣土手鍋 $298唔好睇佢平平無奇,但入面係有4住好肥美既牡蠣! 但記得一定要全熟先食,並唔係牡蠣剌身.香箱蟹 $388 好幸福,佢係成隻折出黎💕超多膏,且蟹豪都多
入冬緊係要食番啲當季既魚生☺️
秋都魚刺身

楓葉白子天婦羅 $128

朴葉火灸醋漬鯖魚壽司 $158
呢個係第一道菜,係即場火灸,啲魚油爆晒出黎,好肥美💕

牡蠣土手鍋 $298

香箱蟹 $388
好幸福,佢係成隻折出黎💕超多膏,且蟹豪都多

2022-11-28
5 分鐘 (堂食)
2022-11-29 29 瀏覽
這間位於銅鑼灣的日式居酒屋,推出聖誕二人套餐,有齊龍蝦、鮑魚、刺身、壽司、食事、甜品,非常豐富。聖誕二人套餐 $1988🦋松葉蟹肉青蘋果蟹籽沙律大餐之先,先來一個清新開胃的松葉蟹肉青蘋果蟹籽沙律,醒一醒胃。🦋海膽炸豆腐擺盤別緻,外脆內滑的海膽豆腐上面加上新鮮的馬糞海膽,濃郁的鮮味在口腔爆發。🦋刺身壽司盛盒賣相非常吸引,九宮格拼盤,放上磯煮鮑魚、赤蝦刺身、三文魚刺身、黑松露帶子壽司、火炙左口魚壽司及深海池魚壽司,鮑魚彈牙,帶子肥美,刺身新鮮,件件愛不釋手。🦋原隻活龍蝦(刺身+甲羅燒/浜燒)龍蝦二食,原隻龍蝦先起肉做刺身,再將蟹肉蟹膏煮甲羅燒,兩種不同食法,嚐盡其不同層次的鮮味。🦋鹽燒時令鮮魚油香豐腴的喜知次,鹽燒比刺身口感更滑身,魚肉細嫩鮮甜,肥美嫩滑。🦋蜆湯稻庭烏冬蜆肉非常飽滿,味道鮮甜無比,烏冬彈牙有口感。🦋甜品:甜品是日本人氣京都迷你海綿卷蛋,有巨峰提子及朱古力香蕉味,口感濕潤軟熟。
這間位於銅鑼灣的日式居酒屋,推出聖誕二人套餐,有齊龍蝦、鮑魚、刺身壽司、食事、甜品,非常豐富。

聖誕二人套餐 $1988

🦋松葉蟹肉青蘋果蟹籽沙律

🦋海膽炸豆腐

🦋刺身壽司盛盒

🦋原隻活龍蝦(刺身+甲羅燒/浜燒)

🦋鹽燒時令鮮魚

🦋蜆湯稻庭烏冬
蜆肉非常飽滿,味道鮮甜無比,烏冬彈牙有口感。

🦋甜品
2022-11-29 195 瀏覽
古語有云:「不時不吃」,見有個秋祭限時menu,即叫黎試試。餐廳好有日本居酒屋風格,去唔到日本,黎呢到一解思鄉之情。師傅每煮完一道菜,都會用日文大叫店員出餐,店員又用日文答翻佢,雖然唔知講咩😂但感覺熱鬧開心。中間有個小型廚房,隔籬枱咁岩叫活龍蝦餐,店員就會係到燒,燒到起晒火咁😂好似睇表演。🔸前菜 $34一入座就送上枱,再用小蠟燭座熱。由吞拿魚同沙甸魚打成蓉,入口鮮鹹,另配雪梨、青瓜同紅蘿蔔蘸黎食,幾開胃。🔸朴葉火炙醋漬鯖魚壽司 $158 ‼️推薦‼️上台時,成個日本小草廬咁😂之後店員會即蓆用火槍燒香鯖魚表皮,迫出魚油,滲入醋飯中。醋飯酸度合適,入口即鬆散開,同魚油互相沖擊我口腔。🔸秋刀魚刺身 $388 ‼️推薦‼️好似畫般既料理,靚到唔太捨得食!另送上醋,可跟據個人喜好加入葱花、薑茸或紅蘿蔔泥。個人喜好加多啲薑,突顯魚味。香港唔多地方有得食,因為從食材儲存到處理都需要極小心同高超手藝,唔係一唔小心,好易中毒😝魚皮有光澤,魚肉呈粉紅色,入口軟彈,蘸上醋,更顯鮮味。剩底既魚頭同骨可作秋刀魚二食,成條拎去炸,脆卜卜。🔸香箱蟹 $388即䧳性松葉蟹,每年11-1月當造,體型只有約手掌大小,但可同時品嘗

🔸前菜 $34
前菜

🔸朴葉火炙醋漬鯖魚壽司 $158 ‼️推薦‼️

🔸秋刀魚刺身 $388 ‼️推薦‼️

秋刀魚

🔸香箱蟹 $388
即䧳性松葉蟹,每年11-1月當造,體型只有約手掌大小,但可同時品嘗到蟹膏同蟹卵,係食蟹人士褔音🤤
香箱蟹

蟹籽堆成小山丘,下面有師傅辛苦剝出黎既鮮嫩蟹肉,拌埋咖色蟹膏同橙色蟹黃,加啲蟹醋,別有一番風味。

🔸牡蠣土手鍋 $298
有4大隻日本生蠔,蠔肚漲卜卜,入口肥美。加入大量日本蔬菜同赤味增去煮,湯頭濃甜有層次,仲有陣陣蠔既香味。天氣開始凍,飲翻碗湯,暖笠笠。

🔸楓葉白子天婦羅 $128
第一次食白子,雖然話係魚既精子,但入口完全冇腥味,亦可以話冇咩味,要靠蘸醬調味。
楓葉白子天婦羅

但口感令人難忘,炸衣薄脆,白子嫩滑豐腴,入口即滑入喉嚨,好特別既感覺。炸楓葉🍁細細塊好可愛,入口脆,好似食薯片咁。

2022-11-27
午餐
前菜
秋刀魚
香箱蟹
  • 鯷魚醬
2022-11-25 44 瀏覽
好耐未食過日本野, 今日經過銅鑼灣, 見呢間咁多Like, 中午就去試下.佢就係銅鑼灣Sogo 附近好方便,而且佢哋選用既日本海產都係每日新鮮空運到港, 今次一定大滿足坐底發現已經有聖誕擺設, 好可愛. 而家出緊秋季menu, 我就試下佢特色. 前菜 鯷魚醬蔬菜條鯷魚醬鹹鹹香香, 有個保溫爐保温個醬, 鹹鹹地,咬落卜卜脆,好好味.開胃好食.赤貝刺身質地橙色亮麗,爽口鮮滑帶甜,日本直送真係唔同D。扑葉火炙醋漬鯖魚壽司個名好長, 好特別. 但我唔知咩嚟, 原來會有人起你面前燒, 夠哂吸晴, 味道當然新鮮, 人口即融, 2件真係唔夠, 想再叫多份!牡蠣土手鍋D蠔飽滿肥美, 爐邊放左調味, 因個人口味不同自己去調, 好細心.楓葉白子天婦羅唔好怕左個名, 超超好食, 本人極力推介. 有小小creamy, 下次嚟一定會再叫. 第一次食葉既天婦羅, 好新奇!因為怕唔夠飽, 最後係叫左鹽燒時令燒魚魚皮燒到好脆, 肉質嫩滑整體嚟講好好食, 生鮮, 非常出色!, 誠意推薦楓葉白子天婦羅

坐底發現已經有聖誕擺設, 好可愛.

而家出緊秋季menu, 我就試下佢特色.

前菜 鯷魚醬蔬菜條

赤貝刺身
質地橙色亮麗,爽口鮮滑帶甜,日本直送真係唔同D。

扑葉火炙醋漬鯖魚壽司

楓葉白子天婦羅

因為怕唔夠飽, 最後係叫左鹽燒時令燒魚
魚皮燒到好脆, 肉質嫩滑

午餐