2018-03-04 47 瀏覽
一直都想正宗嘅日本正宗嘅磯燒嘅廚師發板因為廚師會判斷邊啲係當日最新鮮嘅食材所以就可以食到最新鮮嘅嘢食首先前菜就係三色刺身有池魚 北海道帆立貝 海膽三樣都非常新鮮燒魷魚乾遠處拎過嚟嘅時候已經聞到好香千兩茄子幾特別貝類磯燒有象拔蚌 青口 刀貝 蠔海鮮嘅鮮味完全出晒嚟而且加左酒精 好香阿波尾雞翼好香雞皮好脆燒立魚好大條 魚皮好脆 一啲都唔腥明太子茶漬飯同梅嘅茶漬飯梅嗰種酸味味幾好食好開胃明太子嗰隻就有原塊嘅明太子第一次試勁好食個湯好好飲
一直都想正宗嘅日本正宗嘅磯燒嘅廚師發板

第一次試
勁好食
個湯好好飲
2018-03-02 312 瀏覽
今晚有人請食好野仲會車埋我過銅鑼灣食日本野,好期待,終於忙完準時離開公司,落到樓下朋友仔剛到,非常配合。 上車直航到銅鑼灣,拍好車就行去間店鋪其他係銅鑼灣同灣仔之間。我起初佢去友和添,點知新發現在附近嘅店。入店內已經係Bar枱同廚房了! 好日本feel還可以睇住師父煮理。先黎呢個日本凍蕃茄,開一開個胃啖啖蕃茄肉,質地結實飽滿清甜加上佢地嘅醬汁同芝麻,出色的前菜!開左胃就係食刺身, 吞拿魚腩,海膽同深海池魚。鮮味無比。 吞拿魚腩油脂均 入口即溶 海膽更出色鮮甜完全無腥味漿口香味在口腔久久留存,所以好值得推介!必食燒物有大大隻元貝,每人一隻佢知道是我的最愛還叫左鮑魚share, 估唔到鮑魚可以燒完咁軟滑超好味。反而元貝帶點煙韌可能太厚身。燒薩摩赤雞,產於鹿兒島雞味濃同脂肪比例平均,燒過的雞皮入口香脆肉嫩。 再黎係燒魚賣相出眾,條魚外型好似遊水中,魚肉較多而且肉嫩滑無比帶少許鹹香,超惹味! 差d連骨都想食埋燒大啡菇 稍為普通平時BBQ都會自己動手,無乜特別但因為朋友仔喜愛燒後嘅香味同口感。最後來碗熱辣辣烏冬作結尾,其實食到魚已經開始感動到飽了,實在太豐富精神,感恩朋友仔成日介紹好野比我同帶

開左胃就係食刺身, 吞拿魚腩,海膽同深海池魚。鮮味無比。
吞拿魚腩油脂均 入口即溶

差d連骨都想食埋

最後來碗熱辣辣烏冬作結尾,其實食到魚已經開始感動到飽了,實在太豐富精神,感恩朋友仔成日介紹好野比我同帶我去食好野。

2018-02-28
2018-03-01 37 瀏覽
餐廳近銅鑼灣廣埸,好方便易搵。星期三晚都好多人,而且唔少熟客,最好book左位先。價錢係銅鑼灣黎講屬中位,食物質素都幾高,而且服務唔錯,所以先留得住熟客。池魚刺身 $230 : 原條上賣相好靚,肉質爽彈,鮮味十足,加入薑茸,更加帶出魚鮮甜,值得一試活鮑魚 $138: 比較爽口,味道較淡沖繩豬手 $76: 甜甜地好入味,食落好漿口,啖啖骨膠原,一啲都唔油膩蟶子 $96 : 肉質爽嫩,好juicy炒雜菜 $70: 好大碟,有少少太咸燒生蠔 $80 : 蠔味夠濃,食完齒頰留香燒北寄貝 $80: 鮮嫩多汁,肉質結實彈牙薩摩赤雞  $128: 較為普通,調味唔夠平均,有幾件好咸蟹肉釜飯 $128: 朋友話比銅鑼灣有間釜飯專門店做得更出色,好足料,每粒飯都吸收左蟹肉嘅鮮味,食完好滿足如果想食新鮮刺身、磯燒海鮮同釜飯,我會十推介依間日式料理

活鮑魚 $138: 比較爽口,味道較淡
蟶子 $96 : 肉質爽嫩,好juicy
炒雜菜 $70: 好大碟,有少少太咸

燒生蠔 $80 : 蠔味夠濃,食完齒頰留香
燒北寄貝 $80: 鮮嫩多汁,肉質結實彈牙
薩摩赤雞  $128: 較為普通,調味唔夠平均,有幾件好咸

如果想食新鮮刺身、磯燒海鮮同釜飯,我會十推介依間日式料理
2018-02-25 37 瀏覽
今日難得放假出左去sogo行街買化妝品,買完朋友帶我嚟食磯幸。一入到去店員就好親切咁打招呼,餐廳裝潢擺設都好有日本味道,仲有bar位。日本毛豆,上台熱辣辣,毛豆上面有啲海鹽,食落幾特別。炸櫻花蝦,新鮮炸起脆卜卜 ,好香口又有蝦嘅鮮味!象拔蚌、深海池魚、三文魚、活赤貝,刺身好新鮮好厚身,師傅即叫即整!磯燒叫左蝦、象拔蚌、活蛤,燒到啱啱好,最鍾意佢隻蝦,食落爽口彈牙!大啡菇燒完一啲都唔乾,又厚肉有咬口!阿波尾雞翼肉質幾嫩,外皮燒到好脆再加埋啲香料冇得彈!沖繩豬手一啲都唔肥膩,食落滿滿嘅骨膠原,仲好淋好易咬!鯛魚湯稻庭烏冬,烏冬好滑好彈牙,個湯又好鮮甜,我地簡直就係成碗都食晒,食到乾乾淨淨!

日本毛豆,上台熱辣辣,毛豆上面有啲海鹽,食落幾特別。

炸櫻花蝦,新鮮炸起脆卜卜 ,好香口又有蝦嘅鮮味!

大啡菇燒完一啲都唔乾,又厚肉有咬口!

阿波尾雞翼肉質幾嫩,外皮燒到好脆再加埋啲香料冇得彈!

沖繩豬手一啲都唔肥膩,食落滿滿嘅骨膠原,仲好淋好易咬!

2018-02-25 28 瀏覽
磯幸 日本小店裝潢 💕 頗不錯芥末八爪魚🐙$50 配上 日本豉油 味道一流 炸櫻花蝦 $60咸咸地嘅 脆口 食到停唔到口 😂日本空運鱆紅魚 $250擺設有心思 鱆紅魚鮮甜有口感 👌🏻👌🏻活龍蝦 $428中意食膏嘅朋友必點 好多膏 龍蝦肉燒得好香 肉質偏實 👍🏻阿波尾雞翼x 2 $84鴨舌x2 $70日本青椒仔x2 $56串燒亦做得出色 調味功夫不錯煮滑蛋白飲魚 $80小編欣賞滑蛋 同 個汁有洋蔥 冬菇 紫菜絲 配搭頗好雜菜稻庭烏冬 $120 烏冬口感不錯 湯底系濃湯
磯幸 日本小店裝潢 💕 頗不錯

有洋蔥 冬菇 紫菜絲 配搭頗好

雜菜稻庭烏冬 $120
烏冬口感不錯 湯底系濃湯

2018-02-24 36 瀏覽
放假緊係要食餐好既唔係點對得住平日辛苦返工既自己!呢晚去左灣仔食日本菜呢間餐廳裝修有啲似居酒屋有磯燒料理刺身燒物炸物卷物都幾多選擇隨便點左幾樣野前菜叫左朋友最鐘意既牛蒡漬食落好爽口彈牙好開胃炸池魚仔係第一次食炸得好香脆又冇骨呢個我鐘意!跟住主角上場一上枱就好吸睛劍魚同池魚都有光澤 好大塊又厚身食落新鮮有口感赤貝同象拔蚌都好新鮮鮮甜 帶少少海水味值回票價磯燒:蠔 扇貝 北極貝 象拔蚌全部都燒得剛剛好食落有濃郁既海水味口感都幾爽脆食完好滿足再叫左個清酒煮蜆淡淡既清酒味底下仲有昆布配埋新鮮又大隻既蜆Perfect match!跟住到燒物:燒牛舌、雞腎、大啡菇雞腎食落好爽好彈牙燒得剛剛好 唔會韌牛舌好厚身juicy食到停唔到口大啡菇唔會燒得好乾食落仲有水份幾清新最後叫多左個蟹肉釜飯上面有好多蟹膏Staff仲好好幫我地拌好令到每一啖都有蟹肉同蟹膏啖啖都好濃郁 口感好richMenu上仲有好多其他選擇下次可以再叫多啲朋友黎食其他
放假緊係要食餐好既
唔係點對得住平日辛苦返工既自己!
呢晚去左灣仔食日本菜

再叫左個清酒煮蜆
淡淡既清酒味
底下仲有昆布
配埋新鮮又大隻既蜆
Perfect match!

跟住到燒物:燒牛舌、雞腎、大啡菇
雞腎食落好爽好彈牙

啖啖都好濃郁 口感好rich

Menu上仲有好多其他選擇
下次可以再叫多啲朋友黎食其他
2018-02-24 61 瀏覽
狗年第一個Happy Friday又有籍口食好D加上老公今日收到消息加人工更加要慶祝吓啦原本黎係為左個2人餐,最後因為呢個好消息咁我緊係唔客氣散叫吧✌雖然無order到2人餐,不過咁抵食都影吓啦~ 店內環境雅緻, 本來想坐bar位,可以睇住師傅燒串燒,烹調。不過天氣凍又近門口,都係坐入面啦, 深啡木材襯托柔和既燈光,感覺舒服。餐廳好細心,有掛鈎衣架提供 。傾吓講吓有野食啦~ 燒魷魚干($80)未放到檯已經聞到好香啦夠乾身,入口唔軔。食日本菜點少的刺身哩問左師傅,生蠔係廣島蠔,因為冬天係廣島蠔既季節, 當然唔好錯過啦,大隻又肥美北海道活帆立貝,原隻切好,肉質有彈性,味道鮮甜濃郁, 裙邊尤其爽脆, 超~鮮~甜吞拿魚獨愛中拖羅,貪其魚鮮味,油脂比例平均 , 入口半溶化狀態厚切更富口感。磯燒:  鮮蟶子 肉質鮮甜夾爽嫩,加2滴檸檬汁,鮮味更突出活鮑魚 略燒,加少少燒汁提鮮,切開小片,口感柔滑具彈性 燒赤目張  "S"造型,魚鰭展開,如水中暢泳,有動感  盬燒火喉適中,肉質實淨,厚肉,唔多細骨,比較容易食。燒大啡菇  取材講究, 用上有機大啡菇(吧檯有展示食材) , 菇味濃郁, 鎖住肉汁, 咬開
狗年第一個Happy Friday又有籍口食好D
加上老公今日收到消息加人工更加要慶祝吓啦
雖然無order到2人餐,不過咁抵食都影吓啦~

傾吓講吓有野食啦~
燒魷魚干($80)
燒魷魚干

未放到檯已經聞到好香啦
夠乾身,入口唔軔。
食日本菜點少的刺身

厚切更富口感。
中吞拿魚腩刺身

磯燒:
鮮蟶子 肉質鮮甜夾爽嫩,加2滴檸檬汁,鮮味更突出

燒活蟶子

活鮑魚 略燒,加少少燒汁提鮮,切開小片,口感柔滑具彈性

燒活鮑魚

燒赤目張  "S"造型,魚鰭展開,如水中暢泳,有動感

燒赤目張

盬燒火喉適中,肉質實淨,厚肉,唔多細骨,比較容易食。
燒大啡菇  取材講究, 用上有機大啡菇(吧檯有展示食材) , 菇味濃郁, 鎖住肉汁, 咬開好juicy

燒大啡菇

黑毛五花腩,厚切,半肥瘦層次分明,好咬口

黑豚五花腩

最後係鯛魚湯稻庭烏冬, 魚湯香濃, 味道鮮甜 ,略帶有胡椒味,喝了幾口湯都不感口渴,  烏冬麵條幼滑。

人均消費$560, 以環境同食物質素而言, 相當合理~

下次一定會試埋2人前~ 有燒龍蝦
中吞拿魚腩刺身
燒活蟶子
燒活鮑魚
燒赤目張
黑豚五花腩
2018-02-24 363 瀏覽
在維園行完年宵想吃日本料理,但銅鑼灣實在太多人,於是便往灣仔找找。可能我們到達還未到六時半,所以我們是第一枱客人,可以坐很舒服的四人卡位,但原來很多枱已被訂座,七時半有客人來已經要坐吧枱。餐廳門口就像處身日本的小店,裝潢簡潔舒適,以深木為主調很日本feel, 侍應態度殷勤,食物又美味,所以這一餐吃得很開心。蟹肉櫻花蝦雜菜沙律盛裝沙律的搖籃盤很特別,沙律菜很新鮮爽脆,蟹肉很鮮甜,櫻花蝦很特別,配上大廚調製的醬汁很美品。鯖魚、生蠔、活赤貝刺身侍應給我們每人兩碟豉油,原來一碟加薑蔥吃鯖魚,另一碟加wasabi吃赤貝,真的很細心。厚切鯖魚肉質鮮嫩而且味濃,生蠔很鮮甜飽滿,非常高質素,赤貝爽口彈牙又鮮味,全部刺身都很新鮮。磯燒月亮貝 、鮑魚、刀貝和青口居酒屋主打磯燒海鮮,原汁原味當然要試試。第一次吃月亮貝和刀貝,質地嫩滑,濃郁鮮甜,值得一試。鮑魚很鮮,柔軟中又帶煙靭。青口味道鮮甜,肉質鮮嫩。燒車海老(2隻) 花竹蝦很大隻又新鮮,肉質鮮甜彈牙很美味。厚切牛舌(2條) 牛舌切成方塊狀,爽口有嚼勁又有牛味。燒大啡菇 大啡菇濕潤又滑,燒後菇味很濃郁。薩摩赤雞 赤雞炸得很香脆,但我不太喜歡炸雞,所以只吃了
燒車海老(2隻)
花竹蝦很大隻又新鮮,肉質鮮甜彈牙很美味。
厚切牛舌(2條)
牛舌切成方塊狀,爽口有嚼勁又有牛味。
燒大啡菇
大啡菇濕潤又滑,燒後菇味很濃郁。
薩摩赤雞
薩摩赤雞
赤雞炸得很香脆,但我不太喜歡炸雞,所以只吃了一件,但我覺得它的柚子胡椒蓉很特別,而其他雞塊則全由hubby吃光。
鯛魚湯稻庭烏冬
奶白色的魚湯很濃郁鲜甜,幼身的稻庭烏冬很滑,吃時覺得很舒服。
2018-02-11
2018-02-23 31 瀏覽
在勞碌工作後,與朋友到灣仔找家日式餐廳吃晚餐。由於個人比較喜歡欣賞廚師的廚藝,所以選了吧枱前的坐位。就坐後先點了燒白飯魚魚干,白飯魚壓至如豬肉紙般薄脆,再放上燒爐上微微烘脆。上碟時再伴以沙律醬,但個人認為淨食更好,沙律醬略微搶過白飯魚自身的香味。再來點了刺身盤,活赤貝刺身爽口,吞拿魚腩刺身厚肉,但脂肪比例比較少。而海膽刺身相當濃郁,新鮮海膽的鮮甜再配上爽脆的青瓜,十分合適。另外點了燒物,蟹肉甲羅燒是無懈可擊之選。在松葉蟹蓋內放有大量蟹肉,再鋪上濃濃的蟹膏,燒好後用蟹籽作點綴。口感濃郁之外亦令人回味無窮,這道菜謹記趁熱食才能體會到箇中美味。再來要了燒活龍蝦,燒爐就在吧枱的正前方,眼見活生生的龍蝦在爐網上燒份外期待。廚師在龍蝦肉上額外添加蟹膏,令蝦肉鮮甜味再加以昇華,比起芝士更加配襯。最後點了帆立貝,師傅在燒時再用醬汁為新鮮帆立貝添加風味,本身的鮮甜再配以鹹香,入口味道不錯。再則點了薩摩赤雞,友人最愛那香脆的雞皮。碟旁附有辣柚子醬作蘸汁,個人亦認為是不錯的選擇。最後點了明太子燒飯團作結,飯團燒致焦脆,以焦飯焦口感而言實在不錯,但比較黏牙。而明太子味道未算突出。整體晚餐的菜式味道不錯,但若廚

最後點了明太子燒飯團作結,飯團燒致焦脆,以焦飯焦口感而言實在不錯,但比較黏牙。而明太子味道未算突出。整體晚餐的菜式味道不錯,但若廚師能與客人有更多的交流則會令服務質素更加提升。
2018-02-23 56 瀏覽
每年諗去邊到同屋企人興祝生日一向係重大難題,今年就選擇去灣仔高級日本菜餐廳-磯辛。首先,我地嗌左日本凍蕃茄。醬汁由日本醬油、麻油、柚子醋、白芝麻混合而成,酸酸甜甜,非常開胃,亦能夠配合鮮甜多汁嘅日本蕃茄。即使唔太鍾意食蕃茄嘅我,都好滿意依道前菜。伊佐木刺身好正,刺身油份唔多,能夠食到魚肉鮮味,而且師傅刀功純熟,擺盤精美,絕對係IG呃like之選。 我地仲嗌左燒魷魚干。魷魚干味道香口,有小小焦香味,唔錯嘅下酒小食好中意燒日本蕃薯。日本蕃薯塗上牛油,然後燒烤。入口先食到牛油嘅香味,然後食到蕃薯嘅香甜味。呢個正!燒白鱔+燒牛小排。不得不說磯辛嘅燒烤都做得相當唔錯,燒白鱔能夠燒到外脆內嫩,加上白鱔肥美,咬落去非常多汁,而且白鱔調味恰當,能夠引出白鱔鮮味。牛小排肉質嫩滑,燒出黎剛好5成熟,保持到牛肉多汁。 仲嗌左磯燒活鮑魚,燒烤嘅時間唔算長,能夠保持肉質水份,味道鮮甜,口感爽嫩。呢個磯燒松葉蟹,廚師好有心思,破開蟹殼後係蟹肉上塗上蟹膏,磯燒後蟹嘅香味更加濃鬱 最後食埋蟹肉釜飯飽飽。些少濕潤嘅米飯上鋪上大量蟹肉同蟹膏,啖啖蟹肉,對於蟹肉愛好者簡直係享受。

2018-02-15 436 瀏覽
今晚唔想煮飯,又去了最喜歡的開飯地點銅鑼灣。在駱克道上,由波斯富街開始向灣仔一路走過去,經過堅拿道,直到馬師道為止,沿途的單數門牌街舖差不多全部都是食肆。部份地舖面積較大的餐廳已經營運多年,一直沒有搬遷,似乎完全不受到近年地舖租金不斷颷升的影響;部份面積較小的地舖則不定期轉招牌,估計飲食業都面對相當程度的困境。一家三口出外開餐,通常唔係鋸扒就係食日本菜,今晚沒有例外,揀了「磯幸」。餐廳原來與同一條街的「和居和居」及渣甸街的鮨店「天膳」屬於同一集團,雖然三間都是日式餐廳,但分別主打不同的日本料理,唔會有互搶生意的情況。之前曾經光顧「和居和居」及「天膳」,以這間去年底才開業的「磯幸」的門面設計最具備日式小店風情:深啡色的木板門面、仿瓦片屋頂的簷蓬、趟門及全封閉式不設窗户的舖面。一如其名,「磯幸」主打燒海鮮(日式磯燒通常以海鮮為主)。拉開趟門就見到一張細小的燒烤吧枱,上面放滿了各款日本進口海鮮及蔬菜,燒烤吧後還有一組海鮮水缸,內有少量游水活龍蝦、鮑魚及車海老。雖然局限於餐廳面積細小,這個爐端燒吧的氣勢唔夠震撼,及不上筆者曾經光顧、同檔次的「玩具屋」,但海鮮種類卻絕不欺場。由於帶着小公主同行,

一家三口出外開餐,通常唔係鋸扒就係食日本菜,今晚沒有例外,揀了「磯幸」。餐廳原來與同一條街的「和居和居」及渣甸街的鮨店「天膳」屬於同一集團,雖然三間都是日式餐廳,但分別主打不同的日本料理,唔會有互搶生意的情況。之前曾經光顧「和居和居」「天膳」,以這間去年底才開業的「磯幸」的門面設計最具備日式小店風情:深啡色的木板門面、仿瓦片屋頂的簷蓬、趟門及全封閉式不設窗户的舖面。

由於帶着小公主同行,不方便坐在燒烤吧枱,店員安排了四人餐枱。可能正值星期一,餐廳的客人並不太多。
雖然餐廳以燒烤海鮮為主,但也有其他種類的日式料理如刺身、串燒、揚物等,實際上與一間居酒屋無異。

早一陣子在另一間日本料理吃過一個番茄沙律,當時已經覺得那個日本溫室蕃茄十分巨大;原來一山還有一山高,眼前這個日本凍番茄($78)更加巨大!
日本凍番茄
廚師已經將蕃茄切成六瓣,可以清楚見到番茄的中心位置並非傳統蕃茄的軟心,而是較為結實的茄肉。咬落去爽口、結實,又清甜多汁,滿口都是蕃茄獨有的清香,並沒有蕃茄的酸澀;即使不太鍾意食蕃茄的筆者都覺得味道不錯,唯一不太滿意的地方就是這個番茄太貴了。
日本凍番茄
芥辣八爪魚($50)採用生八爪魚,並非一般的熟八爪魚觸。肉質軟糯中帶點黏口、有少少韌,廚師也深知活八爪魚的質感,所以切得很細粒,方便咀嚼。味道方面,日本芥辣的份量調校適中,不會掩蓋了八爪魚的鮮甜。
芥辣八爪魚
三款刺身同一時間奉上,包括深海池魚($70)日本活帆立貝(每隻 $60)日本象拔蚌($220),三款都非常新鮮。很多時候總覺得香港的日式居酒屋所供應的刺身質素一般,今晚則有點意料之外,直逼鮨店;可能餐廳與高級鮨店「天膳」同系,有辦法及以合理價位入貨。
深海池魚充光澤,非常新鮮,咬下去結實、爽口、油份高。活帆立貝雖然細隻,但肉質軟糯中帶點彈牙,非常鮮甜,細味咀嚼下更滲出淡淡海水味,較冰鮮帆立貝更清甜;帆立貝裙邊更加是只有活貝才能生吃,雖然缺少了貝柱肉的那份清甜,但是卻有更濃的海水味,而且質感爽彈兼有少少爽脆,完全唔韌。
深海池魚
日本活帆立貝(每隻)
最好味的是日本象拔蚌(海松貝)。與坊間非常普遍的加拿大或加州巨型象拔蚌不同,日本產象拔蚌較為細隻、肉身顏色較深;肉質方面也比較軟身彈牙,有一點似赤貝,不似得加拿大或加州巨型象拔蚌的爽脆 ⋯⋯ 但卻充滿濃濃的海水味,比起後者更好食;味道深遠,吃後餘韻悠長。
日本象拔蚌(海松貝)
炸公仔魚($68)表面的薄粉漿得非常脆口,外形也有一點似多春魚,但較為大條、魚身也更飽滿。咬落去就更加似多春魚,但沒有令人生厭的軟骨,而且魚春份量更加多。喜歡食多春魚的人(正如小公主媽咪)一定會非常鍾意。
炸公仔魚
炸公仔魚

餐廳既然主打燒海鮮,當然要選擇幾個款式。磯燒月亮貝(3隻 $58)磯燒青口(3隻 $58)全部產自新西蘭。
月亮貝對筆者來說等同於一隻大蜆,同樣有非常重的海水味及大蜆的濃郁鮮甜,但肉質卻出奇的柔嫩,與細蜆相同,並沒有大蜆的粗韌。
磯燒月亮貝(3隻)

磯燒月亮貝(3隻)
青口有齊白色及橙色,分別為雄性及雌性。肉質柔軟多汁,但味道不算十分出色,唔夠鮮甜;及不上產自歐洲細細隻的藍青口。
磯燒青口(3隻)
磯燒南非鮑魚(每隻 $138)絕對是四款貝殼中最好食的,難怪鮑魚有貝殼類之王的稱號,身價也是貝類之首!燒烤至熟透的鮑魚肉質變得更加緊緻、綿密,咀嚼下來多了幾分煙韌的口感,但仍然非常柔軟,與鮑魚刺身的爽脆是截然不同的口感。
磯燒南非鮑魚(每隻)
味道方面更加出色,既鮮甜、又有海水的濃郁,整體十分平衡,不似其他大部份貝類海產,只會偏重於其中一方面的味道,難怪鮑魚也是貝類中最滋味。如果餐廳可以選用日本鮑魚(當然價錢會更加貴),並利用鮑魚肝磨爛熬煮製成鮑魚肝醬作為佐料,一定會更加美味!
廚師刻意配上表面略為燒烤的新鮮無花果,雖有創意,但水果味道與鮑魚不太匹配。
磯燒蟶子(每隻 $68)在四款貝殼類中最為失色,偏偏價格又偏貴。雖然店員話產自蘇格蘭,但尺寸唔算十分巨大,已經有點失望;加上燒烤時間過長、有點過火,肉質偏乾,咬下去有點硬,缺少了巨型蟶子所應該有的爽口、彈牙及緊緻肉質。
磯燒蟶子(每隻)
串燒阿波尾雞翼(每隻 $42)。阿波尾雞產自日本四國德島縣,屬於日本地雞品種之一,所以,阿波尾雞翼也有齊日本地雞特性:大隻,差不多是普通雞翼的兩倍;低脂肪;強烈肉質口感。雞味確實非常濃烈,但骨頭及關節同樣很硬;雞皮表層雖然燒得焦香,但口感帶點爽勁,缺少了雞皮脂肪的軟滑。個人口味認為阿波尾雞只適宜炭燒雞肉或串燒內臟,取其彈牙嚼勁的肉質、低脂及濃厚雞味,但不宜燒阿波尾雞翼,實在太少肉可吃。
串燒阿波尾雞翼(每隻)
日式燒魚最吸引的地方,未必是魚的本身,因為魚的身價總有平貴之分;但講到造型,日式燒魚肯定贏其他國家料理幾條街。今晚的燒日本𩶘魚($180)也沒有例外,整條𩶘魚的外型保持得非常完整,無論魚頭、魚鰭、魚尾,無一有缺陷,甚至保持著游水的形態,就如同活魚一樣。魚皮燒得焦香透徹,魚肉也有鮮味。始終只是𩶘魚,肉質結實,缺少了幾分魚油甘香及嫰滑,但以這個價位已算相當不錯。
燒日本𩶘魚
串燒白鱔(每串 $80)其實幾貴,但實在非常好食!由於白鱔皮下脂肪厚薄適中,加上白鱔皮較厚的特性,經過明火燒烤之後,鱔皮變得非常香脆,咬下去「卜卜」有聲!
串燒白鱔(每串)
白鱔由於較多脂肪 / 魚膏,如果唔夠新鮮,會有非常重的魚腥味,難以下咽;餐廳採用了本地游水大白鱔,保證非常新鮮。魚肉燒烤至表面金黃焦香,將過多的油脂徹底「燒除」,進一步減低魚腥之餘,更進一步突顯白鱔的濃烈魚味。白鱔夠厚肉,咬下去充分反映出白鱔特有的肉質:爽彈、煙韌、結實兼而有之。好想好想食多兩串!
串燒白鱔(每串)

每次到日式居酒屋,總喜歡要一點飯麵。茶漬飯共有四款口味:明太子海苔,揀了茶漬飯(明太子)($68)。端上來時候已經湯飯混和在一起,總覺得有所欠缺。一客好吃的茶漬飯應該送到客人面前後才席前從茶壺倒入滾熱的清湯到飯碗內。撇除這一點不談,茶漬飯味道也只是一般而已。
茶漬飯(明太子)
燒飯團也有五款口味:明太子甜魚乾木魚絲,貪新鮮揀了燒飯團(甜魚乾)($40)。飯糰表面燒得非常徹底,充滿飯焦獨有的焦香及煙韌,如果只講飯團,實在好食。只可惜揀錯了餡料。所謂甜魚乾,味道有點似帶少少甜、經過發酵及醃漬處理的魚乾。這種類型的日式漬物可以說是筆者最不能接受的日式食品之一,喜好這種口味則可能十分喜歡這個飯團。
燒飯團(甜魚乾)
燒飯團(甜魚乾)
在香港食日本料理一向唔會便宜,尤其是海鮮就更加貴;但今晚這一頓海鮮大餐的大部份菜式確實相當出色,令人回味無窮,值得偶而大破慳囊。
2018-01-29
日本凍番茄
日本象拔蚌(海松貝)
深海池魚
日本活帆立貝(每隻)
2018-02-11 27 瀏覽
一場黎到,每款種類食物類型都試試,等朋友到期間,叫左個螢光魷魚沖漬,咬落口時醬汁係會爆出黎,都幾爽之後點了少少刺身,象拔蚌,深海池魚,北海道牡丹蝦,象拔蚌鮮甜爽口就一定啦,但我都係鍾意隻牡丹蝦,好甜,食落口的甜感好似奶油一樣很快燒物就到啦,生蠔和元貝都很大隻,元貝有成隻手掌大,簡單的黑豚腩肉,燒雞翼,雞翼燒到有燒雞皮的口感,還有一條燒魚,問問店員是什麼魚,他說每日都不同,因為是日本空運到港,揀個期最新鮮的魚,依條就接近似石狗公,見原條燒,但魚肉竟然都可以咁嫩滑,很利害,最後由烤飯團做結尾,香口但又有軟糯感,幾好食

2018-02-11 26 瀏覽
今次同朋友去左間位於銅鑼灣嘅磯燒店,為左每樣都可以試下,我地就每樣都叫左啲,餐廳質素都幾出色,非常之唔錯。我地首先叫左個靖魷魚乾,咬落唔會太硬,非常有鮮味,令人食過番尋味。我地仲叫左3款刺身,分別係海膽刺身、牡丹蝦刺身同吞拿魚腩刺身。海膽刺身非常鮮甜,完全冇怪味,食得出係靚野。牡丹蝦同吞拿魚腩都同樣出色,牡丹蝦大大隻咁,個頭又多膏,非常新鮮。 而吞拿魚腩更加係冇得頂, 食辣鮮甜之餘仲入口即溶, 食完之後滿口都係魚油味,令人回味無窮。燒蟹殼係好多地方都有食過, 呢度嘅燒蟹殼勝就勝在蟹膏味突出,食落鮮味十足。食完一堆鮮味嘅海鮮之後, 我哋就叫咗較為清甜嘅茄子中和一下, 茄子味道清淡而甜美, 食濟咗之後食就最啱。呢個燒肉食啦亦非常之惹味,燒肉外層烤到脆卜卜, 食落非常香口, 燒肉嘅生熟程度控制得啱啱好, 食落肉質嫩滑。稻庭烏冬亦都係我非常之想推薦畀大家嘅一項菜式, 呢度嘅稻庭烏冬較為幼身, 食落又唔會太飽, 個湯有淡淡嘅魚香味, 清甜之餘非常之好食

2018-02-08 39 瀏覽
出左糧就要食番餐好既係銅鑼灣收job所以就係附近搵下野食磯幸好似開左無耐一於試下佢呢度既食材好多都係日本入貨架先黎個枝豆枝豆上鋪左d,食落就無咁寡啦,上桌時仲係微熱既刺身盛合,有赤貝,劍魚腩同埋象拔蚌三樣都好新鮮,劍魚腩完全無腥既感覺帆立貝,燒生蠔from日本咁凍既天氣緊係要食下熱野帆立貝肉質緊緻爽口,味道鮮甜,燒生蠔新鮮,有微微燒過燒花竹蝦,十分大隻,肉質鮮甜,而且燒得好香阿波尾雞翼,雞肉鮮嫩燒鱲魚,新鮮,肉質甜美,配上柚子醬汁,味道更好燒秋葵,燒大啡菇身為秋葵控既我緊係要食番碟秋葵啦,大啡菇有好多汁,燒完都完全唔會乾最後食番個熱辣辣既蟹肉釜飯,好夠鮮味,蟹肉份量多而且鮮甜,推介
出左糧就要食番餐好既
係銅鑼灣收job所以就係附近搵下野食
磯幸好似開左無耐
一於試下佢
呢度既食材好多都係日本入貨架

先黎個枝豆
枝豆上鋪左d,食落就無咁寡啦,上桌時仲係微熱既

刺身盛合,有赤貝,劍魚腩同埋象拔蚌
三樣都好新鮮,劍魚腩完全無腥既感覺

帆立貝,燒生蠔from日本
咁凍既天氣緊係要食下熱野
帆立貝肉質緊緻爽口,味道鮮甜,燒生蠔新鮮,有微微燒過

燒花竹蝦,十分大隻,肉質鮮甜,而且燒得好香

阿波尾雞翼,雞肉鮮嫩

燒鱲魚,新鮮,肉質甜美,配上柚子醬汁,味道更好

燒秋葵,燒大啡菇

2018-02-05
2018-02-07 351 瀏覽
踏入狗年,第一個工作天即與屬狗o既會計姐姐收工去撑枱腳。天口咁凍當然係要留喺公司附近啦,其實早一個星期前已喺網上揀咗間開業冇耐o既「磯幸」食海鮮賀立春。地舖樓底極高,黑木門面配上鮮紅布簾喺夜光下其實都幾搶眼。頂上o既三把大風扇彷彿正要告知食客店內抽氣如何強勁。步入餐廳,右手邊可見圍繞著師傅大舞台o既吧枱。眼見型男師傅帶著藍色手套處理魚鮮,未食已感衛生。原本二人被安排入座門後o既厚墊梳化式卡位。但因七旬會計小姐話凍凍,哥哥仔聽到即主動調咗我地入後方o既合拼式散座,友善o既態度實在誠懇。細佬訂位時已問清楚開瓶費為$150一樽,有感收費合理,所以就喺屋企攞咗枝限量版日本清酒慶祝狗年到臨。小肥本來有心一試「二人前套餐」,後因會計姐姐一句話唔想食龍蝦及吉列豬扒,結果就任佢發辦點菜。蟹肉櫻花蝦雜菜沙律($95):真係估唔到一家細小o既日本料理都會選用咁精緻o既搖籃靚碗承載沙律菜式。請恕細佬膚淺,因單憑外表沙律當真已值滿分。沙律鮮美爽脆,簡單以蟹肉同櫻花蝦點綴即同時增添清甜及香脆。燒明太子($85):燒至橙紅o既明太子有青瓜墊底,連同中央o既蘿蔔蓉,十件明太子薄片砌到成朵花咁靚,從擺盤已經睇得出師傅
地舖樓底極高,黑木門面配上鮮紅布簾喺夜光下其實都幾搶眼。
頂上o既三把大風扇彷彿正要告知食客店內抽氣如何強勁。
原本二人被安排入座門後o既厚墊梳化式卡位。
自帶清酒
,結果就任佢發辦點菜。
蟹肉櫻花蝦雜菜沙律
請恕細佬膚淺,因單憑外表沙律當真已值滿分
蟹肉櫻花蝦雜菜沙律
沙律鮮美爽脆,簡單以蟹肉櫻花蝦點綴即同時增添清甜及香脆。
蟹肉櫻花蝦雜菜沙律
燒明太子($85):燒至橙紅o既明太子青瓜墊底,連同中央o既蘿蔔蓉,十件明太子薄片砌到成朵花咁靚
,從擺盤已經睇得出師傅o既心思。
燒明太子
燒明太子淨食會較咸,但切成薄片並伴上青瓜蘿蔔蓉一齊食就變得清爽惹味,屬送酒佳品也。
燒明太子
池魚刺身($230):應哥哥仔推介所點o既節令池魚刺身連骨上,除咗証明真材實料之外,更顯示出師傅刀功了得
池魚刺身
銀光閃閃o既池魚刺身粉嫩透紅,爽潤肥美,點上薑蔥已夠鮮甜。
池魚刺身
鹽燒池魚頭、尾及骨:食完碟上o既池魚刺身後,哥哥仔隨即就攞咗原條連頭尾o既魚骨去鹽燒。
鹽燒池魚頭、尾及骨
會計小姐最愛食魚,見到鹽燒魚骨對眼當堂發哂光
,第一口咬落去已讚鹽燒魚骨新鮮熱辣,香口脆卜卜,仲教XO仔可當薯片咁食。嘩,食魚原來真係可以食到唔𦧲骨架
鹽燒池魚頭、尾及骨
餐店「磯幸」明顯以「磯燒」起名,我倆當然係要一試
。可能見我地揸唔定主意食邊款,哥哥仔居然提出幫忙揀四款最靚o既是日海鮮,做兩份拼盤出黎,咁識做喎,當然要加分啦!
是日特選磯燒拼盤
是日特選磯燒拼盤($120):四色磯燒拼盤左起分別為象拔蚌刀貝月亮貝鮑魚。師傅建議由右邊o既鮑魚食起。
是日特選磯燒拼盤
預先切成薄片o既鮑魚爽脆輕巧,鮮香清甜
磯燒鮑魚
月亮貝爽甜多汁。
磯燒月亮貝
刀貝肥厚潤澤得黎其海水味好鮮濃突出。
磯燒刀貝
象拔蚌則爽厚鮮甜。
磯燒象拔蚌
牛舌($42/串):熱辣辣o既串燒牛舌鬆爽厚潤。
牛舌($42/串)
羊架($98/兩件):燒羊架肉質厚而嫩,而且一啲羶味都冇,最重要係其肉汁豐盛,實在美味
羊架
露筍(30/串):青綠o既露筍除咗一啲澀味都冇,其脆感仲要係好清澈嗰隻脆,小弟當真從未食過咁甜美幼嫩o既露筍,超
露筍
白膳(80/串):會計小姐大讚白膳厚身得黎好彈牙,坐喺佢對面都聽到佢食到索索聲,似乎真係堅掂喎。
白膳
白膳(80/串)
立魚湯稻庭烏冬($110):食完咁多道海鮮串燒後,兩口子再分咗碗熱烏冬作結。稻庭烏冬柔韌軟滑,呈奶白色o既魚湯濃而不俗,吃畢窩心暖胃。
立魚湯稻庭烏冬
飯後哥哥仔亦不忘換上滾熱辣o既綠茶,服務認真貼身又細心。
滾熱綠茶
狗年立春,即與同事於灣仔「磯幸」大拆海鮮賀歲。小店環境簡潔舒適,服務體貼稱心,食材新鮮高質,刺身磯燒串燒等菜式又靚又好食,價錢又合理,二人更即場訂埋位再黎食多餐團年飯添
,係咪好捧場呢?!
2018-02-05
磯燒鮑魚
磯燒月亮貝
磯燒刀貝
磯燒象拔蚌
露筍
滾熱綠茶
是日特選磯燒拼盤
牛舌($42/串)
白膳
白膳(80/串)
立魚湯稻庭烏冬