2018-02-11 26 瀏覽
今次同朋友去左間位於銅鑼灣嘅磯燒店,為左每樣都可以試下,我地就每樣都叫左啲,餐廳質素都幾出色,非常之唔錯。我地首先叫左個靖魷魚乾,咬落唔會太硬,非常有鮮味,令人食過番尋味。我地仲叫左3款刺身,分別係海膽刺身、牡丹蝦刺身同吞拿魚腩刺身。海膽刺身非常鮮甜,完全冇怪味,食得出係靚野。牡丹蝦同吞拿魚腩都同樣出色,牡丹蝦大大隻咁,個頭又多膏,非常新鮮。 而吞拿魚腩更加係冇得頂, 食辣鮮甜之餘仲入口即溶, 食完之後滿口都係魚油味,令人回味無窮。燒蟹殼係好多地方都有食過, 呢度嘅燒蟹殼勝就勝在蟹膏味突出,食落鮮味十足。食完一堆鮮味嘅海鮮之後, 我哋就叫咗較為清甜嘅茄子中和一下, 茄子味道清淡而甜美, 食濟咗之後食就最啱。呢個燒肉食啦亦非常之惹味,燒肉外層烤到脆卜卜, 食落非常香口, 燒肉嘅生熟程度控制得啱啱好, 食落肉質嫩滑。稻庭烏冬亦都係我非常之想推薦畀大家嘅一項菜式, 呢度嘅稻庭烏冬較為幼身, 食落又唔會太飽, 個湯有淡淡嘅魚香味, 清甜之餘非常之好食