2019-05-23 1203 瀏覽
和居和居廚房維修,只好來這姐妹店試下。 目的都係為食串燒,但這店多了海鮮可以選擇。兩个人揾支細的清酒飲下,最後選了要“七本鎗 純米”,都唔錯。食串燒當然係點 牛舌豚肉都可以第一次食燒雞子,質感及味道好過食打邊爐的雞子。燒年糕用紫菜包住,味道好夾炸蠔好新鮮中吞拿魚腩無想像的好味蟹肉甲羅燒 蟹膏不多,變為由紫菜提升味道。 最後點左个炆牛根,个汁可以配白飯,可惜已飽,食唔落。這裡環境唔錯~下次可以一班人來。

食串燒當然係點 牛舌

豚肉都可以

第一次食燒雞子,質感及味道好過食打邊爐的雞子。

燒年糕用紫菜包住,味道好夾

炸蠔好新鮮

中吞拿魚腩無想像的好味

蟹肉甲羅燒 蟹膏不多,變為由紫菜提升味道。

最後點左个炆牛根,个汁可以配白飯,可惜已飽,食唔落。

這裡環境唔錯~下次可以一班人來。
2019-05-20
2019-03-25 1028 瀏覽
今晚同🙎🏻‍♂️黎到呢間小店食磯燒事源係有次經過小店見到門口裝飾幾靚(仲以為好貴🙊),睇到門口大大個二人餐牌$600幾有咁多野食,就bookmark左要黎試下😝二人餐$628,有2杯啤酒🍻、沙律🥗、三款刺身🍣、4款海鮮🦞、3款串燒🍢,魚餅、清酒煮蜆同埋茶漬飯🍵,好豐富😍先黎2杯啤酒🍻,麥味淡淡地,唔會影響品嘗海鮮既鮮味沙律🥗同刺身都新鮮,魚生冇雪味,好食👍🏻黎到主角啦,睇到師傅喺我地面前即燒👍🏻👍🏻龍蝦🦞都幾大隻,肉好彈牙,師傅加左蟹膏上去,好正🤤帶子同鮑魚都好新鮮,唔駛點調味都已經好好食,始終海鮮都係食原汁原味好😋燒魚肉質滑,燒得唔會過熟,加少少檸檬汁🍋好好食燒物可以簡3款,簡左燒雞軟骨、大啡菇同芝士漢堡扒😆3樣都好食,尤其係大啡菇,好濃菇味好夠水份💦可能食物喺我地仲食緊燒海鮮既時候已經上,到我地食既時候已經唔係好夠熱師傅後尾都發現我地食唔設,話下次會注意⚠️由於今日冇薯餅,轉左燒魚餅,味道口感都正常,就係熱d會好d要讚一讚個清酒🍶煮蜆,蜆肉超軟鮮甜,清酒味淡淡既,好正😋而且都有好多粒蜆最後有茶漬飯,好大碗,黎既時候飯已經加左茶,有淡淡既薄菏味🌿總括而言,海鮮🦞好新鮮,餐廳🍴入面一d都唔
今晚同🙎🏻‍♂️黎到呢間小店食磯燒

先黎2杯啤酒🍻,麥味淡淡地,唔會影響品嘗海鮮既鮮味

沙律🥗同刺身都新鮮,魚生冇雪味,好食👍🏻

黎到主角啦,睇到師傅喺我地面前即燒👍🏻👍🏻
龍蝦🦞都幾大隻,肉好彈牙,師傅加左蟹膏上去,好正🤤
燒魚肉質滑,燒得唔會過熟,加少少檸檬汁🍋好好食

燒物可以簡3款,簡左燒雞軟骨、大啡菇同芝士漢堡扒😆
3樣都好食,尤其係大啡菇,好濃菇味好夠水份💦
師傅後尾都發現我地食唔設,話下次會注意⚠️

由於今日冇薯餅,轉左燒魚餅,味道口感都正常,就係熱d會好d

總括而言,海鮮🦞好新鮮,餐廳🍴入面一d都唔嘈
好岩慢慢食傾下計咁,$628(加一$691)黎講絕對抵食👍🏻

2019-03-21
2019-02-24 1047 瀏覽
性價比高,兩個人七百幾食到食唔落。叫左個套餐食,除左一開始既魚生普普通通唔算太好,其他都幾好食。熱食好夠味,有燒帶子,仲有龍蝦鮑魚。食到後面個茶漬飯其實已經食唔落。臨尾叫左串雞肝,好掂!
2018-09-16 2481 瀏覽
very cozy place and i love to sitting at bar with my friend. We start our drink and having grill food such as crab and chicken. I think the owner also ask us to have sashimi and we pick my favour uni to kick start. I will recommend if any of you wanna cozy place and friendly staff

2018-09-04
2018-09-12 3770 瀏覽
自從去年在食評中分享了和家人品蟹的點滴後,身邊朋友紛紛向我抱怨,說為什麼不叫他們一起吃,又叮囑如果再舉辦,一定要參加。今年,儘管蟹季尚未來臨,朋友已先行報名。 選地方、寫菜單、定日期、聯絡、通知等等… 雖然後續工作煩瑣,但我卻非常樂在其中。 每次看到朋友們對我推介的刁鑽吃法流露出的驚訝,和宴後各人撐着肚皮吃不下那種滿足的眼神,都彷彿變成了我的原動力。 但對我來說,最可貴的,還是從中我所能學習到的食材和料理知識。今年的蟹宴,我不太想重複去年的菜式,所以,與其去鮨店,我選擇在磯燒店舉行。 看師父即席準備活造刺身的同時,就連燒烤技巧也可一併偷師,繼而再品嚐各式蟹類菜餚... 讚!蟹宴從去年的四人增加至今年的九人, 款式當然也要隨之增加。  除了大家熟悉的松葉、香箱、鱈場和毛蟹外,我們還特別訂來了花咲蟹,一種只有北海道才能捕獲的蟹類。 為了蟹宴順利,我比各人更早到達餐廳,除了查看一下蟹的大小和新鮮狀態外,還得跟師父討論不同的烹調法。  我知道,蟹的大小、肉的多寡,對菜式都會造成影響。 我希望因材施用,盡量請師父做多幾款菜式。師父見我到了,二話不說,往廚房一指,我往他指的方向看去,有四個巨大的寶

師父見我到了,二話不說,往廚房一指,我往他指的方向看去,有四個巨大的寶麗龍箱被層層疊起…

「廚房裡還有呀!不如我們先拆箱查看,順便把所有的蟹都放到冰槽上,好嗎?」師父問道。
我即點頭示意。

師父負責開箱,我就負責在旁嘩嘩大叫,因每只蟹都比我預期中的巨大許多 (尤其是毛蟹),儘管去年已見過吃過,但我還是無法掩飾看到這等新鮮材料的喜悅。
當我們把眾蟹逐一地放到冰槽上時,友人亦陸續抵達,見到一字排開的蟹陣,無不驚訝…

「嘩! 那麼多!  怎吃得下? 」
「怎麼會多?  吃蟹肉而已,蟹殼又不用吃!」我說。
「這是什麼? 會動的? 」另一朋友指着一只松葉蟹叫道。
「這? 寄生蟲。」我不慌不忙,淡定地說道。

蟹蛭
蟹蛭,故名思義,是一種寄居在蟹殼上的蟲。 蟹蛭大都生活在海底泥濘中, 恰巧,松葉蟹也活躍於此,蟹蛭誤以為蟹殼是穩固的礁石,所以紛紛在上面產卵。 有人說,蟹殼上的蟹蛭卵越多,等於蟹越健康。 其正解應該是,蟹殼上的蛭卵越多,証明此蟹在海裡生活和成長已有好一段時間。 越大的蟹,當然越強壯,肉質也越結實好吃。

朋友到齊,師父讓我們拍過照後,立即把蟹移交廚房,自己也開始製作第一道蟹的料理。

香箱蟹
香箱蟹,雌性松葉蟹是也。 雖然都是松葉蟹,但體積卻只有雄性的三分之一左右。 香箱蟹的肉質有點像大閘蟹,但味道卻與之相差甚遠。 品嚐香箱蟹,就是為了它那脆卜卜的蟹子 (蟹卵)。

師父小心翼翼地把整隻香箱蟹拆肉,然後把全部的蟹肉、蟹膏、蟹子,有層次地放回蟹殼中,功夫之多,可想而知。  蟹肉在蟹殼中的排列也有講究,較長較粗的蟹腳排在中間位置,較短較幼的就分排在兩側。 排好後,師父隨即遞給我們。
我吃了一大口,新鮮剛蒸好的香箱蟹,水份一點沒有流失,遠比早以拆好備用的柔軟得多。  蟹肉溫暖,味道濃郁,加上質地和顏色都像鹹蛋黃般的蟹黃和鮮爽香脆的蟹子,好吃極了!

花咲蟹若布胡瓜酢物
較早前,師父把三只花咲蟹送進廚房,蒸熟後立即把六隻蟹鉗剝下,準備用在今晚的酢物上。  其實這道菜用蟹肉已很美味,但用像雞鎚般大的蟹鉗來做的話,吃起來就更見豪邁了。

花咲蟹鉗又厚又大, 一口咬下去,肉質彈牙可口,鮮味無窮。 再來一口吸飽了甘酢、酸中帶甜的若布和數片清新爽脆的胡瓜,這個開胃菜,怎不教人胃口大開?

毛蟹刺身
在香港,毛蟹通常是蒸熟吃的,今晚師父建議我們用毛蟹腳做刺身。 剩下的毛蟹,簡單蒸熟後和蟹黃混合吃即可。

師父切下像大姆指般長的蟹腳,小心地剪開蟹殼,把水嫩雪白的蟹肉泡進冰水裏。蟹肉遇冷收縮,形態上變得像菊花瓣般,非常漂亮。
師父把準備好的蟹腳刺身放上來並對我們說: 「每人兩只,直接吃或沾一點醬油吃均可。」 我點了點頭, 立即把其中一隻腳吃下,那些收縮了、像海葡萄般,帶凹凸感的蟹肉十分爽脆,質感有點像沙田柚那些一粒粒的果肉。

本以為口感除了冰爽外,應該沒有什麼了吧,但隨著蟹肉在口裏回溫,一鼓甜味瞬間散發,嘩! 好吃極了!

毛蟹茹で  蟹味噌和え
「其餘的毛蟹肉我幫你和蟹膏拌在一起,你們就這樣吃好了。」
「好,」我說「不過,夠蟹肉做釜飯嗎?」
「綽綽有餘! 我幫你每款都留一些起來,讓你的蟹飯裏有各樣蟹的美味。」
「太好了!」我喜上眉梢地答道。
不一會,師父遞出一個覆轉的蟹甲羅,裡面滿滿地盛着混合了蟹膏的毛蟹肉,各人見狀,都增大眼睛…

「這麼多肉? 」
「你的蟹很大只呢!」

蟹膏為清甜的蟹肉增添了微微的甘苦,嘴嚼間,那鼓甘苦之味慢慢與口水和合,令整個口腔佈滿甘苦的鮮味,就算我把蟹肉吞下,餘韻還是久久不散。 欲罷不能的我,一口接一口的吃着,只下子就把整只毛蟹肉吃清光,真滿足!

松葉蟹刺身
繼毛蟹後, 再來是松葉蟹。
師父把松葉蟹全部的蟹腳切下,挑出最長最壯的蟹腳來做刺身,再用剪刀把蟹殼剪開。
原本新鮮松葉蟹腳肉是半透明淺橙肉色的。

像毛蟹一樣,師父把處理好的松葉蟹的腳全部浸在冰水中,遇冷收縮後的松葉蟹腳肉又出現那一粒粒的狀態。
這時候,師父把蟹腳拿起,用紙把多餘的水印乾,隨即遞給我們。
我把蟹肉高高舉起,由上而下慢慢放進口中,合上嘴巴,用力一拉, 拔出的只有一條幼幼的薄骨, 口腔就被整條蟹肉填滿。蟹肉雖然冰冷,但鮮甜無比,好吃極了!

松葉蟹天麩羅
侍應一邊從各人後面遞上一隻長長的黑色方碟,一邊說道:「這是松葉蟹天婦羅,請大家吃吃看。」
我往碟上一看, 薄薄的麵衣包裹著兩條蟹腳肉,
酷似一對長筷子。 我拿起一根放進嘴裏,麵衣又薄又脆,而且煮熟後蟹肉明顯更甜,師父沒有給我們天汁, 只是簡單地放了一撮海塩在大家面前。 海塩的鹹味突出了蟹肉的甜,好吃極了!

松葉蟹甲羅味噌焼き
「其他的肉呢? 」朋友問。
「其他的肉會和蟹膏一起在其甲羅內浜燒,我們還會加一些秘製味噌提鮮,說著我也想吃呢!」
「那就一起吃吧!」我插嘴道。
二師父把五只盛有灰色蟹膏的甲羅放上燒爐,甲羅底部隨即出現一大片橙紅色,心想這燒爐的熱力可真強烈。 不一會,甲羅裡開始冒煙,本來有點水汪汪的蟹膏也開始滾燙起來。 師父隨即加入少量料酒和剛才他提到的秘製味噌,用湯匙用心地攪拌均勻,隨即大把大把地放進蟹肉。這時,空氣間瀰漫着濃濃蟹膏的那種甘苦氣息。

二師父把煮好的蟹甲羅呈上,我一看…

「為什麼水汪汪的? 味噌燒應該是蠻濃稠的吧!」我問道。
「你先吃吃看!」
我拿起湯匙,吃了小口。

嘩! 蟹膏的味道濃郁至極,而且那剛剛加入的味噌增添了鹹味和鮮味,比用塩或是用醬油更具風味。

焼き鱈場かに
「鱈場蟹腳,我建議浜燒。」師父道。
「是在中間那個大火爐燒嗎?」
「對,你們可以看到整個過程。」
「太好了。」我說。
師父一手拿起蟹腳,把它們切成適當長度後轉放到一個又大又圓的竹籬裡,見他一個接一個的放着,我心裡默默地點着數,居然能切出二十來件之多。之後,師父又逐一把蟹腳放上火爐。
突然,火爐處傳來「啪~啪」像開槍般的一聲, 還看見蟹腳在火爐上跳了一下。 這時,滿室彌漫著燒蟹的味道。
過了半響,師父逐一把蟹腳夾起,然後放上一隻白色的長方形碟上呈上。
我用筷子把蟹殼中的蟹肉挖出,一陣輕煙徐徐升起,蟹香撲鼻。蟹肉表面雖有點乾,但吃在嘴中的蟹肉卻是濕潤的。
蟹肉吸收了燒蟹殼的奇異香氣,顯得非常特別。 再佐以帶微酸的蟹醋或少許海塩,好吃極了!

花咲蟹茹で
「飽了嗎? 拜託你們千萬不要飽,因為還有很多東西要吃,接下來的就是花咲蟹了。」
「還沒有半飽呢!」朋友死撐地說。

師父別了他一眼後說道:「花咲蟹的蟹鉗已做了酢物給你們吃, 現在就要吃它身上的肉和蟹膏了。
手手腳腳我會用來煮湯, 這個湯有個特別的名堂,叫做『鉄砲湯』,等一會大家就可以喝到了。」
師父一邊說,一邊飛快地把蟹肉和蟹膏拆好、分開, 再轉放一個大盤中混合,混好後又重放到蟹甲羅中呈上。

「我可以也試一些嗎?」師父問道。
「當然可以。」 朋友們看着師父辛苦了一整晚,無不同意。

師父用筷子夾了一塊,放到左手手背上,逐遞進口中…

「唔…這花咲蟹很甜,蟹肉也很結實。但蟹膏好像不夠濃,是嗎?」

大家聽他這樣說,紛紛舉箸試吃。 師父的評論不錯,花咲蟹的肉質沒毛蟹纖細、沒有松葉蟹鮮甜、也沒有鱈場蟹濃味,唯一的好處,就是蟹肉結實,充滿彈性。 蟹膏是不夠香,也沒有黏嘴般的濃郁。

蟹釜飯
「小心後面!你們的蟹飯來了。」師父叫道。

侍應把四個釜飯放下,我們打開木蓋一看,上面鋪著滿滿的蟹肉,香氣撲鼻。
「今日所有的蟹都可以在這個釜飯內找到,你們把蟹和飯混合後就可以吃了。」師父道。

今晚的蟹飯很好吃,蟹肉比去年還要多,當我們差不多把蟹和飯混合好之際,師父再在各個釜飯上多加一勺蟹味噌...

「蟹味噌(蟹黃)不太能受熱,一煮就沒有味道了,現在放剛剛好,混合後就能吃了。」

今晚的蟹釜飯,蟹鮮、飯軟、蟹黃甘香,吃到最後還有一層飯焦,好吃到不行,就在這時...

鉄砲汁
「大家小心後邊。」
「還有?」剛剛說只半飽的朋友驚叫道。

大家往後一看,侍應們捧著數碗蟹湯,準備分發各人。蟹湯的賣相很好,一只深橙紅色粗粗的帶刺蟹腳,橫臥在碗邊...

「這碗叫做『鉄砲湯』,請大家品嚐看看。」
鉄砲汁てっぽうじる),是北海道根室的一道鄉土料理,說穿了就是蟹味噌湯。 用什麼蟹來做都行,但為什麼有個這樣特別的名稱?

除了毛蟹,其他蟹的腳都有很長,像槍管一樣。 喝湯時,為吃到蟹腳內的肉,大家用筷子插進蟹腳,務求把裏面的肉推出來,動作就像士兵在通槍管一般,所以這個湯就叫「鉄砲湯」。
今晚的鉄砲湯充滿蟹味,白味噌清淡,沒有掩蓋蟹的鮮味,加上辛辣的青蔥和嫩滑的豆腐,配剛才的蟹釜飯... 一絕!
蟹酒
席上的朋友吃過湯和飯,想必宴會已來到尾聲,怎知師父又將四大只蟹甲羅放上燒爐,大家都露出緊張的表情。

「我已經飽了,還有?  我真的吃不下了。」
「這是今晚的最後一道,『蟹酒』」我説道,喝後身體暖哄哄的,回家睡一覺好的。」我說道。
我把預先準備好的清酒拿出給師父,師父就把清酒分別倒進每個蟹甲羅中。 甲羅不厚,只需數十秒,清酒已燗至適合溫度。師父逐一把蟹甲羅拿起,放上碟子後遞給我們。

我舉起甲羅,喝下一口,酒中充滿甲殼的味道,鮮味中帶點焦香,這種特別的香氣,隨著揮發的酒精,進入我的鼻腔,其感覺就像喝「鰭酒」一般。
朋友見我喝得如此豪邁,就跟著我一起喝,不需一會,全部的酒統統給我們喝光。

「還有水果、甜品。」師父說道。

一聽見甜品,本來說吃不下的朋友們,突然又活躍起來...
2017-12-17
2018-07-08 1212 瀏覽
今晚早左收工,老公食完飯再陪我撐枱腳本來諗住去和居和居 去到先醒起星期日唔開 蠢左 不過好在佢地隔兩間舖開左間新開左一排嘅磯幸 就去試一下一黎就開左支 久保田 千壽生蠔好新鮮 係廣島蠔 味道好鮮 鮮食或磯燒都超一流磯燒活蟶子好鮮味 唔使加調味 就係食蟶子嘅鮮甜炸芝士明太子非常一流 下酒必備串燒以雞為主 都有其他選擇 牛、豬或者蔬菜 火喉控制得好 食得開心舒服 尤其係燒蒜頭 粒粒都燒得好香又唔會太淋卡位配有充電位 唔怕電話無電😂好滿意今次呢餐 下次再會
今晚早左收工,老公食完飯再陪我撐枱腳

一黎就開左支 久保田 千壽

好滿意今次呢餐 下次再會
生蠔
磯燒蟶子
炸芝士明太子
一大班人為我慶祝生日飯局, 真的很感動. 但我的朋友個個都超嘴刁, 所以選地方前, 我們真的去了試菜. 最後選了這裡, 包了後面的場. 我們10人, 可以自己佈置一下. 好開心. 食物不一一介紹了. 看圖都知道新鮮. 那晚我們每人$1200. 如果你細心看看, 你會知道其實物超所值. (我看到平時的餐牌也有$528兩位的, 所以是豐儉由人) 所有魚生非常新鮮, 燒海鮮生熟度也是剛剛好, 這是不容易的, 員工非常有禮, 感謝你們讓我有一個難忘的一晚!

員工非常有禮, 感謝你們讓我有一個難忘的一晚!
喜之次
鯛魚
鮑魚
  • 響螺
2018-05-02 653 瀏覽
今日同朋友去試下新野!去左銅鑼灣磯幸~去到就覺得餐廳門面裝修典雅,室內與門面風格一致,使用內斂沈穩的黑色優雅裝潢,有吧台和卡位選擇,座位舒適,還體貼地設有衣架供客人使用。 餐牌有不少海鮮刺身,仲有款磯燒海鮮、串燒等,好多選擇! 活赤貝,勁鮮甜爽口,中呑拿魚腩勁肥美好食有order到生蠔, 生蠔都好新鮮入口鮮甜又有海水味一流!!燒左份北海道活帆立貝!好厚肉架,同個裙邊都好爽仲有份蟹肉甲羅燒,勁多膏同蟹肉絲,仲可以用紫菜包住食!千兩茄子都幾特別,有d木魚碎係上面不錯整體都吾錯,食材新鮮,下次會再去
今日同朋友去試下新野!
去左銅鑼灣磯幸~

餐牌有不少海鮮刺身,仲有款磯燒海鮮、串燒等,好多選擇!
活赤貝,勁鮮甜爽口,中呑拿魚腩勁肥美好食

燒左份北海道活帆立貝!好厚肉架,同個裙邊都好爽

仲有份蟹肉甲羅燒,勁多膏同蟹肉絲,仲可以用紫菜包住食!

千兩茄子都幾特別,有d木魚碎係上面不錯

整體都吾錯,食材新鮮,下次會再去
2018-04-15 299 瀏覽
幾個朋友相約聚舊 當然要搵好嘢食門口以黑色作主題 充滿神秘感我哋揀咗吧枱 可以一路望住廚師準備食物 一路食嘢店內環境都幾靚 坐位亦舒適燒魷魚乾切到幼身 幾香口炸櫻花蝦蟹肉沙律樣子很吸引 色彩繽紛 蔬菜新鮮爽口刺身拼盤:北海道海膽 一的都唔腥 軟棉棉好鮮味😋中拖羅 夠曬厚切 担担肉充斥住口腔象拔蚌 爽口鮑魚 鮮味炸日本池魚仔呢個好特別 細細條 香脆可口扭西蘭刀貝鮮甜燒豬腩肉 燒雞腎 燒雞翼燒到好香口我較喜歡油脂重的腩肉🤤燒松葉蟹啖啖肉燒石九公 賣相吸引 肉質嫩滑配上酸汁 又係另一種美味明太子燒飯糰 梅燒飯團外層燒完的飯焦太硬了 店員服務態度親切 環境舒適 食物質素高 確係相聚聚餐好去處

幾個朋友相約聚舊 當然要搵好嘢食

外層燒完的飯焦太硬了

店員服務態度親切 環境舒適 食物質素高 確係相聚聚餐好去處
2018-03-20
2018-04-11 273 瀏覽
去完旅行番黎,個人好空虛啊,只有食物能慰藉我嘅心靈,所以男朋友就帶我去食好野喇,個人即刻開心番曬~預先訂咗枱,所以可以坐吧枱,望住啲廚師係到準備啲食材,就可以知道啲材料有幾鮮,燒蝦同燒龍蝦都係新鮮係水槽拎出黎,仲識郁嫁!!!首先黎嘅緊係最鮮嘅刺身拼盤啦,分別有北海道海膽、北海道牡丹蝦同象拔蚌刺身,一黎到枱面,我真係眼都突埋,因為嗰兩隻牡丹蝦真係超大隻同肥美,水潤亮麗嘅蝦肉真係好吸引,食落味道好鮮甜,微微彈牙,口感一流啊。另外海膽都無腥味,可以食到淡淡嘅海水味,唔洗點醬油同芥茉。最後就係象拔蚌,佢用咗赤貝嘅殼黎載住,食落爽口彈牙,好有嚼勁,我個人好鍾意食之後黎嘅係幾款前菜小食,先有燒香嘅大啡菇,除咗菇肉之外,呢到連莖都一齊燒埋,跟住仲好貼心,將大啡菇分成各小舊,方便食用,菇肉超多汁,唔會燒到乾硬咁另一款小食係成日睇漫畫都會見到啲日本大叔點黎送酒食嘅毛豆,哈哈~ 平時我係一啲豆都唔會食,因為我唔係好鍾意啲草青味,但係毛豆就唔太有呢隻味,所以停不了手,係咁夾,都停不了口,係咁食,清清地,可以食到原本嘅豆香,唔錯最後一個小食就係炸櫻花蝦,好多粒細小嘅櫻花蝦被炸到香脆,但係就咁食炸蝦就會覺得有啲
最後一個小食就係炸櫻花蝦,好多粒細小嘅櫻花蝦被炸到香脆,但係就咁食炸蝦就會覺得有啲油膩,連埋啲烏冬或者飯一齊食就可以中和下
終於去到熱食,就嗌咗幾款燒物,呢個係叫砂肝,其實姐係燒雞腎黎,一樣都唔會燒得好乾,口感好爽口同有嚼頭,幾惹味
串燒仲有蟹肉甲羅燒,呢個蟹蓋係長身而唔係闊身嘅,蟹蓋裝住嘅係手拆蟹肉絲、蟹膏同蟹子,不過呢到竟然配上品客大叔嘅薯片,有啲令人驚訝,相信係因為甲羅燒味道比較咸,同埋口感較腍,所以配上薯片,增加脆脆嘅口感,但係我覺得味道不太夾,可能梳打餅嘅效果會更加好
再跟住係有燒活龍蝦,新鮮係水槽拎出黎劏開一半,之後放係炭火爐上燒,除咗蝦物肉質肥美之外,仲有一對巨鉗添,相信入面都有唔少肉!! 龍蝦肉好嫩滑同彈牙,一食就知新鮮嘅食材真係無敵,而且仲可以食到少量蝦膏,整體味道真係值得一讚
放假又要跟男友出外走走,經朋友介紹下,就找到這間門面不算光鮮但內有乾坤的一間高質日本料理居酒屋~開放式的吧枱可以看到師傅在製食物的過程,感覺也特別開揚~最貼心是在卡位都設有充電的設備!它們都是以日本料理為主,由刺身、燒物、海鮮、熱食等都齊備,款式都不算少~燒魷魚干 HK$80一上枱就傳來陣陣的魷魚香,燒得好香脆,唔算好難咬,伴上沙律醬好惹味!北海道牡丹蝦 HK$85北海道活帆立貝 HK$60深海池魚 HK$70北海道牡丹蝦大成隻手掌咁大,仲已經挑岀蝦腸,口感好爽身,好新鮮無腥味!北海道活帆立貝好大粒,一樣好新鮮,易咬開,淋與爽身之間,口感一流~深海池魚十分厚身新鮮,沾上刺身豉油特別美味!燒生蠔 HK$80象拔蚌仔 HK$58象拔蚌仔好爽身,也沒有加太多調味,不錯哦!燒生蠔燒至半生熟的程度,好Juicy多計,不過略為有點腥味!活鮑魚 HK$138鮑魚好新鮮,師傅切成一小片,煙煙韌韌好有咬口,沒加任何調味都已經好好味~旁邊伴碟的漬物無花果也不錯,甜甜的味道!美國頂級牛小排 HK$80厚切牛舌 HK$42黑豚肉腸 HK$48美國頂級牛小排串燒好濃郁的牛味,咬落十分Juicy,燒得剛好~而厚切

開放式的吧枱可以看到師傅在製食物的過程,感覺也特別開揚~

最貼心是在卡位都設有充電的設備!

燒魷魚干 HK$80

北海道牡丹蝦 HK$85
北海道活帆立貝 HK$60
深海池魚 HK$70

深海池魚十分厚身新鮮,沾上刺身豉油特別美味!

燒生蠔 HK$80
象拔蚌仔 HK$58

象拔蚌仔好爽身,也沒有加太多調味,不錯哦!

活鮑魚 HK$138

美國頂級牛小排 HK$80
厚切牛舌 HK$42
黑豚肉腸 HK$48

而厚切牛舌就十分爽口彈牙,沾上旁邊附上的醬汁特別美味~

而這份黑豚肉腸比想像中好味,好惹味的黑豚肉味,燒至表面脆脆的,正!

蟹肉甲羅燒 HK$88

蟹肉甲羅燒旁邊伴上薯片食用好特別,入面除了有蟹肉之外,也有蟹膏及蟹籽,拌勻之後放上薯片上食用,豐富的口感,加上濃郁的蟹味,不錯~

日本毛豆 HK$45

枝豆是日本吹水飲酒的小吃,枝豆幾爽口,無太青的味道,一粒接一粒的清碟了!

雜菜稻庭烏冬 HK$120

最後來個雜菜稻庭烏冬作結,湯底十分清甜,而稻庭烏冬比一般的烏冬幼身嫩滑爽口,口感十足!
2018-04-08
2018-04-09 199 瀏覽
最近磯燒呢個名字係香港越來越多人認識,身為海鮮控既我當然要周圍試盡不同既海鮮。今次就泥到呢間新開無耐既磯幸。一入去就會見到一排海鮮,店員話全部都係每日新鮮運到。先來一個日本凍蕃茄,配上酸汁,感覺好fresh。刺身最重要係新鮮,已經唔洗再形容有幾正。師傅推介左幾款海鮮比我地,全部都係中午先運到,有鮑魚,活蠔,同龍蝦。新鮮既海鮮再加上醬汁提鮮既效果,已經係無敵。食完海鮮當然要試埋燒肉,黑豚五花腩同薩摩赤雞油香重,燒得岩岩好最後叫多左個鯛魚湯稻庭烏冬,成件事就完美。

一入去就會見到一排海鮮,店員話全部都係每日新鮮運到。

先來一個日本凍蕃茄,配上酸汁,感覺好fresh。

刺身最重要係新鮮,已經唔洗再形容有幾正

新鮮既海鮮再加上醬汁提鮮既效果,已經係無敵。

最後叫多左個鯛魚湯稻庭烏冬,成件事就完美。

2018-01-09