2023-04-02 28 瀏覽
性價比超高的一間燒肉同SUKIYAKI店,當日微微雨凍凍地既天氣就揀咗壽喜燒可以暖一暖🍲 店內雖然唔大但有種小店溫馨感DELUXE SUKIYAKI SET $688/PER ONE 季節野菜|SUKIYAKI 上枱時一大鍋蔬菜盛浸在濃濃的壽喜燒汁內,份量都非常豐富,當中的草菇同豆腐吸滿晒甜甜的湯汁好好食👍🏻 主角當然係和牛,和牛的部分有三款包括西冷、肉眼同和牛三角,三款油脂分部都好平均,輕輕一灼便可吃用,餐廳更有附上生蛋汁令和牛更滑溜前菜三點前菜的部分有毛豆及三款時令的小食,當中毛豆先有用醬汁煮過更入味幾有驚喜,另外三點是凍豆腐、醬汁煮螺及番茄刺身三點厚切的刺身,包括有拖羅、油甘魚及真鯛,三款都非常新鮮天婦羅值得一讚係天婦羅的炸粉好薄而且上枱時仲熱辣辣,天婦羅三款有南瓜、海蝦、番薯,反而覺得南瓜最好食,甜甜地而且南瓜有種粉粉的感覺鵝肝三文魚子丼經過主菜的一輪戰鬥已經好飽,但呢個飯係一定要食!鵝肝煎得外表超脆,配上三文魚籽咸咸地,就算好飽都食晒👍🏻甜品當天係草莓小蛋捲,一減油膩的感覺

季節野菜|SUKIYAKI

前菜三點

刺身三點
厚切的刺身,包括有拖羅、油甘魚及真鯛,三款都非常新鮮

天婦羅

鵝肝三文魚子丼

甜品
當天係草莓小蛋捲,一減油膩的感覺
2023-04-02 305 瀏覽
今晚到銅鑼灣大坑晚飯, 附近好多唔同菜式既餐廳. 和式門面, 呢度面積唔大, 反而有種溫暖私房菜既感覺, 今晚主菜係食和牛壽喜燒.Sukiyaki Set季節野菜盛盒秋葵配麻醬, 和風汁煮螺, 微微辣, 粒粒有咬口, 送酒最佳. 蕃茄甜中帶微酸, 前菜佳品!刺身三點分別有油甘魚, 深海池魚, 中拖羅, 3款刺身色澤同味道都新鮮, 雖然係中拖羅, 但係都好肥美, 深海池魚同樣出色, 魚味濃厚, 仲要片片厚切!火炙和牛壽司牛味香濃, 和牛好冧, 配上蒜蓉醬, 味道好夾!壽喜燒全鍋舖滿蔬菜, 各款菇類, 豆腐, 粉絲, 份量十足! 和牛用上熊本A5和牛, 分別有肉眼, 西冷, 三角, 牛舌, 配合壽喜燒汁, 每片淥大約20秒已經足夠, 每款都好出色, 入口即溶! 根本唔使點咬, 牛味濃郁! 尤其是肉眼!甜品草莓卷, 好香草莓味, 無論係裡面既軟心, 定係蛋糕外皮, 都充滿草莓味!

Sukiyaki Set
季節野菜盛盒
火炙和牛壽司
牛味香濃, 和牛好冧, 配上蒜蓉醬, 味道好夾!
壽喜燒
2023-03-27
2023-03-30 25 瀏覽
最近愛上食和牛,對和牛情有獨鍾,今次老公就帶我黎到寧靜既大坑,餐廳唔算好大間,有燒肉、壽喜燒或涮涮鍋食,仲有日本料理,黎到見到隔離檯食壽喜燒好香,於是我地都叫左兩個一人前,$388/位,有前菜、季節野菜盛盒、和牛西冷、和牛肉眼、和牛三角,飯同埋甜品。前菜有和風汁煮螺、秋葵配芝麻醬同埋蕃茄。另外仲加左刺身,有油甘魚、深海池魚同埋中吞拿魚,油甘魚油脂甘香,深海池魚肉質厚實鮮甜,中吞拿魚口感軟熟,入口即溶。仲有燒和牛壽司,和牛牛味香濃,略略燒到半熟,油脂滿滿。壽喜燒味道鮮甜,套餐已包和牛西冷、和牛肉眼、和牛三角三款,另外再點了牛舌,和牛肉眼雪花均稱,肉質軟熟,入口即溶,而牛三角牛味比較香濃,食落比較有口感,和牛西冷油份豐富,醮蛋汁可以減低油膩感,而牛舌就非常爽脆,仲有滿滿既野菜,野菜吸滿壽喜燒湯汁,非常惹味。最後仲有草莓卷蛋為今晚既晚餐畫上一個完美既句號。

前菜有和風汁煮螺、秋葵配芝麻醬同埋蕃茄。

仲有燒和牛壽司,和牛牛味香濃,略略燒到半熟,油脂滿滿。
和牛壽司

SUKIYAKI SET

最後仲有草莓卷蛋為今晚既晚餐畫上一個完美既句號。
2023-03-27
2023-03-30 12 瀏覽
大坑餐廳林立,好多人隱世同有特色餐廳都好想試,今日率先嚟試咗哩間和牛燒肉店—睿和牛燒肉,除咗燒肉仲有sukiyaki/ShabuShabu可以選擇,而價錢非常合理。Deluxe Sukiyaki $688-前菜三點- 凍豆腐、田螺、蕃茄-刺身三點-菠蘿、油甘魚、真鯛刺身方面新鮮,當中最愛都是油脂較高的拖羅-天婦羅-海蝦、南瓜、番薯海蝦好大隻,肉質較結實,南瓜同蕃薯增添了一點飽肚感-壽喜燒-和牛西冷、和牛肉眼、和牛三角/上肩鍋物內食材係店鋪預先提供,材料非常豐富,裏面有蔬菜、菇類、粉絲、豆腐,超級大煲。和牛方面已經可以試到三款唔同部位,都幾抵食。當中最喜歡係和牛肉眼,油脂分布平均,食起來特別香。-鵝肝三文魚子丼-鵝肝煎得香脆,裏面柔滑,入口即化。仲有三文魚子點綴,感覺冇咁膩。-甜品-最後用一個士多啤梨小蛋糕作結尾,非常滿足性價比極高,比較適合一啲低預算而又想享用晚餐的人,整個套餐份量唔小,足夠食到棒住個肚走,都好岩朋友情侶慶祝節日既餐廳。

Deluxe Sukiyaki $688
-前菜三點-
凍豆腐、田螺、蕃茄

刺身三點-
菠蘿、油甘魚、真鯛
刺身方面新鮮,當中最愛都是油脂較高的拖羅

-天婦羅-
海蝦、南瓜、番薯
海蝦好大隻,肉質較結實,南瓜同蕃薯增添了一點飽肚感

-壽喜燒-
和牛西冷、和牛肉眼、和牛三角/上肩

-鵝肝三文魚子丼-

甜品
最後用一個士多啤梨小蛋糕作結尾,非常滿足

❀ 睿和牛燒肉 #大坑 ❀❗️有驚喜大坑抵食壽喜燒 仲有印象難忘鵝肝丼飯❗️——————————————————最近發現大坑有間抵食壽喜燒,$688一個人可以食到多款前菜、和牛壽喜燒、鵝肝丼飯🔥雖然環境比較窄小,但係服務唔錯,而且味道高質🥰佢哋隔離仲有間居酒屋,有機會都會想試吓😆.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Deluxe Sukiyaki Set $688/person♥ 前菜三點♥ 枝豆♥ 刺身三點♥ 天婦羅先有豐富嘅前菜打響頭炮,分別為醃製蘿蔔、鮮甜凍番茄、彈牙滑身魷魚。繼而有新鮮甜美嘅油甘魚、鰈魚、吞拿魚。三份刺身都非常肥美,尤其係吞拿魚入口油脂香溢。最後仲有超大隻天婦羅炸海蝦,淡淡肉爽口彈牙。另外仲有香甜綿密香甜南瓜、蕃薯🍠。.♥ 壽喜燒終於嚟到重頭戲壽喜燒😍一共有三款日本熊本縣和牛,分別為西冷、肉眼、三角。和牛超級大塊(圖一嗰個已經係最細塊),入口即溶!壽喜燒亦都非常香甜,入晒味,另外仲有額外清湯可以隨便添加,以免過於濃郁,點埋隻生雞蛋就Perfect。個鍋本身亦有大量豆腐、粉絲、娃娃菜、冬菇,飽到傻🥳.♥ 鵝肝三文魚籽丼呢個丼飯真係一流☺️有超大舊鵝肝,表面香脆,雖然唔係好肥膩,未至於完全入
❀ 睿和牛燒肉 #大坑 ❀

♥ 枝豆

♥ 天婦羅

♥ 壽喜燒
終於嚟到重頭戲壽喜燒😍

一共有三款日本熊本縣和牛,分別為西冷、肉眼、三角。
和牛超級大塊(圖一嗰個已經係最細塊),入口即溶!
個鍋本身亦有大量豆腐、粉絲、娃娃菜、冬菇,飽到傻🥳

♥ 鵝肝三文魚籽丼

呢個丼飯真係一流☺️
有超大舊鵝肝,表面香脆,雖然唔係好肥膩,未至於完全入口即溶,口感偏紮實,幾啱撈埋飯食,仲有大量三文魚子增添鹹香鮮味。
甜品

最後有超可愛造型嘅和果子,兩款餡料都係紅豆蓉,個皮微微煙韌,又睇得又好食😙
——————————————————
✨整體味道: 4.1/5
✨環境裝修: 3.9/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4.1/5
✨再訪興趣: 3.9/5
💞整體來講
雖然位置有少少偏僻,而且舖頭唔算好,但係夠晒抵食,足料又好味,鍾意食壽喜燒嘅一定要嚟試吓!
2023-03-24 205 瀏覽
《睿 和牛燒肉 - 銅鑼灣大坑》作為新界牛🤭真係好日唔會去大坑呢邊啦,如果唔係 @pu.pu.purinn 約我食正野都未必會過黎😉聽到有得食sukiyaki wo😌極度為食的我當然會出現啦當日我地揀左Deluxe Sukiyaki Set,人均未加一$688,有齊三道前菜、刺身、天婦羅、蔬菜拼盤、和牛片、丼飯同埋甜品,呢個價錢呢個質素係絕對抵食到不得了,我同Purin 係完成食唔曬仲飽到飛天嫁囉💁🏻‍♀️枝豆坐底無耐, 店員就好好咁幫我地倒茶同埋拎左碟枝豆小食俾我地, 食得出佢係用醬油煮過同埋煮得好淋, 一啜就食到💁🏻‍♀️前菜三點  芝麻醬秋葵/日式醬油煮螺/三文魚鼻軟骨前菜方面, 我最印象深刻一定就係三文魚鼻軟骨, 咁大個人都真係未試過呢道菜式, 師傅用左橙去裝作醬汁, 食落既酸酸甜甜, 又有提鮮既作用, 鼻軟骨質感爽脆有D似食緊爽滑魚皮咁, 不過佢就偏向滑身, 魚味濃郁, 成件事都幾特別啦😏醬油煮螺個肉身煮到好入味同埋好軟, 輕輕一咬食到濃濃既螺汁💁🏻‍♀️刺身油甘魚/拖羅/深海池魚好記得當日上刺身果陣,我地兩個都眼甘甘咁望住啲魚生,因為真係好大片好肥美😱我好鍾意食油甘魚的,佢獨特既
《睿 和牛燒肉 - 銅鑼灣大坑》

💁🏻‍♀️枝豆

💁🏻‍♀️刺身
油甘魚/拖羅/深海池魚
好記得當日上刺身果陣,我地兩個都眼甘甘咁望住啲魚生,因為真係好大片好肥美😱我好鍾意食油甘魚的,佢獨特既魚油味配普通既魚生豉油已經好出,仲要係勁厚切添😍拖羅同樣都係勁巨大舊,食落無筋同埋入口有融化既感覺👍🏻池魚相對就淡魚味少少,不過食得出好新鮮

💁🏻‍♀️天婦羅
海蝦/南瓜/茄子🍆
哈哈🤭我唔食茄子的,所以就交比Purin啦,南瓜同海蝦天婦羅水準正常發揮啦😏個炸粉唔會太厚,食落鬆化,蝦肉厚身而且肉質結實🦐我個人都幾喜歡個南瓜,粉粉既質地同埋好甜下,點個天婦羅酸汁好好味

💁🏻‍♀️季節野菜盛盒及壽喜燒
和牛西冷/和牛肉眼/和牛三角
由於上枱既時候啲蔬菜已經喺鍋入面,所以影唔到佢既原貌,不過睇得到佢蔬菜既份量係好多好多🤭呢度係兩人份量,但睇落似四人份量多d🤣有冬菇、娃娃菜、金菇、本菇、豆腐、粉條等等等等,食材嗦曬壽喜燒甜甜嘅醬汁後好入味,特別要讚下個粉條先,令人食完會想再添食啦

至於主角和牛肉,餐廳用上來自熊本既和牛製作,套餐一共有三個部位比我地,分別係和牛西冷、和牛肉眼同和牛三角,西冷嘅肉質比較軟熟,入口即溶,而肉眼肉質比較結實少少,但係作為和牛🤭其實都做到入口即溶嘅效果,只不過對比起西冷佢就結實少少咁囉😌最肥美嘅一定係和牛三角呢個部位,油花爆棚超好送飯😉點雞蛋食相對冇咁肥膩😋食完會超級滿足

💁🏻‍♀️鵝肝三文魚籽丼
其實我覺得呢個鵝肝三文魚子飯唔應該放最尾,因為上一道菜食完咁多和牛後會有啲滯,但我想講呢個鵝肝三文魚子飯真係好好食,就算幾飽都好都要食埋佢😂鵝肝勁大片入口鵝油爆開好guilty 🤣仲有夾埋三文魚子一齊食,咸香加埋油香🥹想唔肥都幾難,超好食但超罪惡既痛風飯

💁🏻‍♀️和果子甜品
本來諗住食到巨飽埋單出去行下啦,點知仲有甜品未上呀原來😂隨餐附送紅豆蓉製作既日式和果子,造型靚得黎食落又唔算太甜,個外皮又係我好鍾意既煙煙韌韌質地,整體黎講好食的
2023-03-21
  • Deluxe Sukiyaki Set
2023-03-22 14 瀏覽
🐾 睿和牛燒肉 (大坑)🐈據聞呢一間餐廳採用嘅係日本熊本縣A5級和牛~所以就約左一樣喜愛日本的朋友一齊去試一試😆見到佢有Deluxe Sukiyaki Set,成7道菜都只係$688一位,CP值爆高💓✨前菜三點之一 枝豆帶有鹹甜口感,枝豆幾多汁,作為開胃前菜正✨前菜三點至二 芝麻醬秋葵: 秋葵本身帶些少辛辣感覺但配上溫和的芝麻醬就變得容易入口,不錯日式醬油煮螺: 螺肉新鮮彈牙,日式醬油味風味都幾特別三文魚鼻軟骨: 醬汁酸甜,鼻軟骨彈牙,🐈第一次食,但感覺口感幾驚喜✨前菜三點至三 油甘魚刺身: 油脂飽滿,魚味甘香拖羅: 厚切口感一流,鮮味濃郁深海池魚刺身: 肉質結實鮮甜可口✨海蝦,南瓜,茄子天婦羅 配酸汁炸粉非常薄身所以做到外脆內嫩口感平時好少見到天婦羅配酸汁,覺得幾特別~ ✨季節野菜盛盒超級豊盛🤤豆腐,香菇,小棠菜,金針菇燉時令日本蔬菜集雨一身,吸收咗壽喜燒個湯汁非常正✨壽喜燒 和牛西冷,和牛肉眼,和牛三角/上肩和牛西冷及和牛肉眼大大塊香嫩軟滑,入口即溶咁,果然係日本高級和牛🤩和牛三國,三角位置則比較結實但牛味香濃同樣十分好味成盤肉都幾大碟,兩個人完全夠食✨鵝肝三文魚籽丼大大份鵝肝非
🐾 睿和牛燒肉 (大坑)

✨前菜三點之一 枝豆
帶有鹹甜口感,枝豆幾多汁,作為開胃前菜正

✨前菜三點至二

日式醬油煮螺: 螺肉新鮮彈牙,日式醬油味風味都幾特別

✨前菜三點至三

油甘魚刺身: 油脂飽滿,魚味甘香

拖羅: 厚切口感一流,鮮味濃郁

深海池魚刺身: 肉質結實鮮甜可口

✨海蝦,南瓜,茄子天婦羅 配酸汁
炸粉非常薄身所以做到外脆內嫩口感
平時好少見到天婦羅配酸汁,覺得幾特別~

✨季節野菜盛盒

✨壽喜燒 和牛西冷,和牛肉眼,和牛三角/上肩
成盤肉都幾大碟,兩個人完全夠食

✨鵝肝三文魚籽丼
大大份鵝肝非常吸精,稍為香炙後外皮帶燒香味,口感香濃,再配上香甜彈牙三文魚籽,非常滿足

✨紅豆蓉和果子甜品
賣相好靚,外皮煙靭,紅豆蓉內餡做到好濃滑,整體唔會太甜,容易入口

Overall體驗: 餐廳外觀別樹一格,入到去就覺得好似隱世居酒屋好有日本味,服務員好熱心講解,食物CP值又高,推薦
📍大坑壽喜燒專門店‼️· 大大塊熊本縣A5和牛🥰 -- 睿和牛燒肉🔥·#pigfoodiexhk_大坑#pigfoodiexhk_日本菜==============================大坑呢個小區一向隱藏唔少美食,上星期就同@majorinfood嚟咗呢間燒肉專門店試下壽喜燒😍------------------------------Deluxe Sukiyaki Set $688/person⭐️前菜三點(蘿蔔、凍番茄、魷魚)·⭐️刺身三點 (油甘魚、蝶魚、吞拿魚)三款魚都好新鮮~特別係油甘魚好肥美😛•⭐️天婦羅 (海蝦、南瓜、蕃薯)海蝦好大隻,蝦肉爽彈🥰👍南瓜同蕃薯綿密香甜😆👍•⭐️壽喜燒 (和牛西冷、和牛肉眼、和牛三角)超大鍋嘅壽喜燒‼️湯底幾甜,入面仲有好多餸,例如係豆腐、粉絲、娃娃菜、冬菇😛和牛片全部都係嚟自日本熊本縣,小編最中意和牛肉眼,肉質嫩滑,油脂味香濃,點埋生雞蛋汁好正🥰·⭐️鵝肝三文魚籽丼呢個好好味😍‼️鵝肝表面微脆,口感較實身,如果係入口即融會更喜歡~三文魚子好有鹹香,更添鮮味😆·⭐️甜品 紅豆和果子造型的骰可愛~口感微微煙韌--------------------
#pigfoodiexhk_大坑
#pigfoodiexhk_日本菜

⭐️前菜三點
(蘿蔔、凍番茄、魷魚)
⭐️刺身三點
(油甘魚、蝶魚、吞拿魚)

三款魚都好新鮮~特別係油甘魚好肥美😛

⭐️天婦羅
(海蝦、南瓜、蕃薯)

海蝦好大隻,蝦肉爽彈🥰👍南瓜同蕃薯綿密香甜😆👍

⭐️壽喜燒
(和牛西冷、和牛肉眼、和牛三角)

⭐️鵝肝三文魚籽丼

⭐️甜品

紅豆和果子造型的骰可愛~口感微微煙韌
整體嚟講牛肉高質,份量非常足夠,店員服務都好周到👍😆
賣相:3.5/5
名稱:睿和牛燒肉
地址:大坑安庶庇街8號地舖
前往方法:天后站B出口
2023-03-09 30 瀏覽
今日同朋友慶祝生日,專程嚟呢間餐廳食壽喜燒餐。價錢係$388/位,齊哂前菜、蔬菜拼盤、鍋物、牛肉同甜品,重點係牛肉質素非常出色,呢個價錢能夠食到咁樣質素嘅牛肉,係意料之外,相當驚喜!一坐低會有枝豆作為餐前小食,然後就會上前菜三點,包括螺、八爪魚同蕃茄。海鮮充滿鮮味,係用柚子、和風汁等等嘅醬汁去搭配,更加清新開胃。最特別係八爪魚係使用軟骨位,識落完全唔似平時嘅八爪魚,仲好入味添🫣 蕃茄香甜多汁,這個前菜都好好味,擺碟都比我想像中靚!壽喜燒有肉眼、西冷、三角,每款牛肉都有唔同嘅口感同味道,份量鋪滿晒成隻大碟,好吸睛😍 我最鍾意係肉眼位置,肉質香軟,油香爆哂出黎~另外加左牛舌,份量好多,而且食落勁彈牙,口感好出色,我哋另外加咗刺身三點,有海鯛,拖羅同油甘魚,新鮮好味~而火炙和牛壽司入口即化,極度推薦!最後食埋甜品,大滿足!

最後食埋甜品,大滿足!
好耐冇食過咁香軟嘅和牛。好難得唔係食兩塊就飽同膩🥹 食到後期都仲係好享受。由前菜、刺身、主食定甜品都感受到用心製作,價錢喺港島區來講尚算合理,拎嚟同朋友/伴侶慶祝都唔會失禮🥂✨一人前$388/位🥂前菜環節🥂枝豆:額外加調味料,鹹香鹹香,小細節好加分。和風汁螺:和風汁輕輕提升鮮味。八爪魚👍🏻:使用軟骨位,爽口有嚼勁,吸收晒和風醬汁,加上清新柚子風味,相貌平平但有驚喜💕蕃茄:一向極度討厭蕃茄🥹 抱住一試嘅心態,並沒有預期中嘅蕃茄草青味,反而好似新鮮水果咁,酸甜易入口。-拖羅,油甘魚及海鯛刺身(+$120) 新鮮,不過相對地就冇前菜咁有驚喜。火炙和牛壽司兩件(+$90) 👍🏻值得叫既菜式,和牛油香滿溢,連舊飯都係濃濃既肉味。🥂主菜環節🥂壽喜燒 👍🏻👍🏻肉類包括肉眼、西冷、三角。牛肉係來自熊本縣既黑毛和牛,每個部位嘅口感同肉味都各有特色,三角肉質細滑柔軟,肉眼油香滿滿,西冷肉味最濃。我一向唔太鍾情於和牛,食到中後期就會覺得悶同飽滯,今日難得冇呢個問題😋牛舌(+$58) 👍🏻👍🏻口感彈牙有嚼勁,總共有十二塊牛舌,份量慷慨🙈壽喜燒汁相當濃郁,甜中帶點微鹹,輕輕一淥肉類已經好入味。本身鍋內已經有粉絲

✨一人前$388/位
🥂前菜環節🥂
枝豆:額外加調味料,鹹香鹹香,小細節好加分。
和風汁螺:和風汁輕輕提升鮮味。
拖羅,油甘魚及海鯛刺身(+$120)
新鮮,不過相對地就冇前菜咁有驚喜。

火炙和牛壽司兩件(+$90) 👍🏻
值得叫既菜式,和牛油香滿溢,連舊飯都係濃濃既肉味。

🥂主菜環節🥂
壽喜燒 👍🏻👍🏻

牛舌(+$58) 👍🏻👍🏻
口感彈牙有嚼勁,總共有十二塊牛舌,份量慷慨🙈

壽喜燒汁相當濃郁,甜中帶點微鹹,輕輕一淥肉類已經好入味。本身鍋內已經有粉絲同大量蔬菜,食完係十級飽🫠

甜品係生薯、櫻餅同櫻花大福,有少少似日本嘅和菓子,幾有特色,難得嘅係甜度適中,無傳統嘅和菓子咁甜。整體嚟講,係有驚喜嘅晚餐,值得支持既小店。
間中自己都鍾意食和牛,大坑呢個shabushabu set 好啱我口味,生日之選啊🤤 sukiyaki 都可以揀,但聽講蔬菜無得自己祿,想自己親力親為就揀shabushabu set🥗前菜三點係超入味螺肉、日本番茄、八爪魚軟骨第一次食唔錯👍🏽🐠刺身是日深海池魚、吞拿魚、海鯛,魚生最怕就係有根,呢3 款好新鮮,估唔到一間燒肉為主的餐廳刺身都做得幾好🦐天婦羅有海蝦、南瓜、蕃薯,炸粉薄可以媲美好出名專門食天婦羅丼既餐廳😄🥘唰唰鍋Shabu Shabu包A5和牛西冷、和牛肉眼、和牛三角/上肩油花睇圖片已經無得輸,入口即融系必須😋 就算唔點任何醬汁都好好味😀🥬野菜盛盒 有冬菇、白菜、姑類、豆腐、粉絲,一邊食肉一邊食菜,可以完全解膩,加上煮左好多料,可以飲埋個湯絕對正正😆🍡鵝肝三文魚籽丼飯壽司飯量唔多,但係回味無窮,鵝肝魚油好肥美,而且煎香唔腥🧁甜品是蜜瓜福餅 & 日本甜薯蛋糕 好精緻既甜品🍮,並唔過甜,鍾意蜜瓜福餅

🥘唰唰鍋Shabu Shabu
包A5和牛西冷、和牛肉眼、和牛三角/上肩
油花睇圖片已經無得輸,入口即融系必須😋
就算唔點任何醬汁都好好味😀

🍡鵝肝三文魚籽丼飯
壽司飯量唔多,但係回味無窮,鵝肝魚油好肥美,而且煎香唔腥

🧁甜品是蜜瓜福餅 & 日本甜薯蛋糕
好精緻既甜品🍮,並唔過甜,鍾意蜜瓜福餅

2023-03-06 15 瀏覽
大坑其實有好多特色日本料理小店,店員推薦新menu Shabushabu set,之前只係試過sukiyaki 壽喜燒煮和牛,估唔到打邊爐都幾正,套餐包含刺身/天婦羅十分高質,係好完整既日料套餐⍣⍣⍣⍣⍣⍣Shabu Shabu Set $688/pp ⍣⍣⍣⍣⍣⍣❥ 前菜三點 Appetizers壽喜燒汁醃製既枝豆,螺肉爽口竟然好入味,魷魚軟骨幾特別❥ 刺身Sashimi是日深海池魚、吞拿魚、海鯛,係堅厚切🥺 每款一件魚油超級新鮮,吞拿魚接近中上拖,入口即融好正😭❥ 天婦羅 Tempura有海蝦、南瓜、蕃薯,炸粉薄脆,海蝦係超級大隻❥ 壽喜撓 /唰唰鍋 Sukiyaki / Shabu Shabu/*包A5和牛西冷、和牛肉眼、和牛三角或上肩*/湯底係昆布高湯,原汁原味偏清淡,祿完和牛之後湯更加好味🤤飲左好幾碗🍲。來自熊本縣A5和牛油花真係靚靚仔仔,均勻分佈,祿完每一片咬落都係軟綿😋 肉眼最好食😄❥ 野菜盛盒 Assorted Seasonal Vegetable有冬菇、白菜、姑類、豆腐、粉絲,蔬菜都清甜,吸收晒肉汁❥ 鵝肝三文魚籽丼飯 鵝肝表面燒到焦香,入口融化😋三文魚籽帶鹹香,壽司

❥ 前菜三點 Appetizers
壽喜燒汁醃製既枝豆,螺肉爽口竟然好入味,魷魚軟骨幾特別

刺身Sashimi

❥ 天婦羅 Tempura
有海蝦、南瓜、蕃薯,炸粉薄脆,海蝦係超級大隻

/*包A5和牛西冷、和牛肉眼、和牛三角或上肩*/

有冬菇、白菜、姑類、豆腐、粉絲,蔬菜都清甜,吸收晒肉汁

❥ 鵝肝三文魚籽丼飯
鵝肝表面燒到焦香,入口融化😋三文魚籽帶鹹香,壽司飯底

甜品Dessert
蜜瓜福餅 & 日本甜薯蛋糕
蜜瓜餡糯米糍帶淡淡蜜瓜味,甜薯甘香軟滑

2023-03-01 14 瀏覽
今次嚟咗睿和牛燒肉試佢地$1880嘅極上和牛套餐🐂飲食體驗極佳,已經諗緊幾時再食多次前菜分別係汁煮螺,高糖蕃茄,同埋魷魚剌身😎佢哋全部都好清爽好開胃,尤其係蕃茄刺身五點分別係赤貝,牡丹蝦,池魚,油甘魚,同埋拖羅😍冇諗過主打和牛燒肉嘅餐廳嘅刺身同樣出色重頭戲當然就係燒肉番啦!絕對包含晒你想食嘅燒肉🤪包括特選和牛厚切西冷,和牛牛柳,和牛三角嫩肉,和牛上肩胛肉,和牛嫩肋眼上蓋,厚切牛舌🥵入口即化,肉汁豐富御飯同湯都唔會令你失望,個蜆湯好足料😝甜品就係長崎蜂蜜蛋糕,可以中和返食完肥牛嘅油膩感,簡直係一個完美嘅句號🥹

御飯同湯都唔會令你失望,個蜆湯好足料😝

2023-03-01 16 瀏覽
今日又嚟大坑覓食,食過睿嘅兩間姐妹店都覺得非常唔錯,今次就嚟試下燒肉🤤極上和牛套餐 $18801. 前菜三點: 汁煮螺高糖蕃茄魷魚刺身三款都係開胃菜,最令我驚喜嘅係蕃茄,一啲都唔酸,仲好似砂糖咁甜😋2. 刺身五點🐟🦐:赤貝牡丹蝦池魚油甘魚拖羅刺身新鮮,亦十分鮮甜,尤其係拖羅,肥美甘香,牡丹蝦嘅蝦頭多膏,完全唔會苦,抵讚💯3. 燒肉🐮:特選和牛厚切西冷和牛牛柳和牛三角嫩肉和牛上肩胛肉和牛嫩肋眼上蓋厚切牛舌每一塊都係厚切同有好靚嘅雪花紋,睇到油脂分佈均勻,唔需要燒到全熟,真正做到入口即溶,仲有蔬菜比你解膩,唔錯!甜品: 長崎峰蜜蛋糕🍰本身已經好中意食呢個蛋糕,估唔到可以喺度食到,食完可以中和返燒肉嘅油膩感。

極上和牛套餐 $1880

和牛上肩胛肉
和牛嫩肋眼上蓋
厚切牛舌

甜品: 長崎峰蜜蛋糕🍰

大坑確實是個小小的美食天堂,中西日韓餐廳和精品咖啡店遍布整個小區。今天下班後特意來到同事大力推介的日本餐廳,原來是專門吃和牛的日式燒肉店!我們點了一客較豐富的套餐Deluxe Sukiyaki Set,有前菜三點、刺身三點、天婦羅三味、季節野菜盛盒、壽喜燒、丼飯及甜品。一般日式餐廳都會提供枝豆作餐前小吃,而這裏的枝豆則做了醬油漬,先嚐醬油鹹香再後嚐豆香。前菜三點分別有螺、冷番茄及冷涓豆腐。絲滑的豆腐配上芝麻醬非常開胃,而螺肉則非常鮮甜。之後有刺身三點。中拖羅、薄切鯛魚及深海池魚三款,各有千秋,個人比較喜歡吞拿魚,所以油香豐腴的中拖羅深得我心。而白身魚做薄切也更能嚐到其鮮味,不俗。及後的天婦羅,有海蝦、南瓜、番薯,外層非常酥脆,炸粉漿厚度剛好,而海蝦也是鮮甜,沒有什麼可以挑剔。吃過前菜、刺身及天婦羅,就是主角壽喜燒了。這碟雪花分布均勻的和牛,有西冷、肉眼和三角三個部位,每款的肉質及濃淡都有別。店員建議先煮熱一下野菜鍋,吃一點菇和菜,再在鍋上炆煎和牛,還可以打發一下生雞蛋,沾蛋漿同吃,增加鮮味。同時不要忘了趁熱吃鵝肝三文魚子丼,熱騰騰剛煎好的鵝肝是最好吃的!最後還有甜品櫻花大福和長崎蛋糕。

前菜三點分別有螺、冷番茄及冷涓豆腐。
絲滑的豆腐配上芝麻醬非常開胃,而螺肉則非常鮮甜。

之後有刺身三點。

吃過前菜、刺身及天婦羅,就是主角壽喜燒了。

最後還有甜品櫻花大福和長崎蛋糕。

剛好就是麻糬大福控,以甜甜的菓子為這一餐作結非常幸福 (樂)

一整桌的美食和店員熱情親切的服務態度,讓我們的晚上更愜意。
  • 特上和牛壽喜燒套餐