2022-06-20 29 瀏覽
琴日搵到間好好食既和牛燒肉位於大坑呢個隱藏美食集中地😌門面比較低調,但感受到滿滿的日本風情🎋鋪內只有四張檯,完全係高級日式小店格局🔥凍日本高糖蕃茄配柚子汁 $68🔥柑橘醋配海蜇 $88呢兩款前菜都係酸酸甜甜,非常開胃。超級推薦日本高糖蕃茄,極酸既柚子啫喱同極甜既番茄融合得好奇妙,水分又高,食到停唔到口🔥味淋河豚魚干 $78鹹、鮮、香,送酒一流🔥伊佐木薄切 $188🔥吞拿魚三貫 $228魚生揀左兩款,估唔到食燒肉既店連魚生豆咁出色😋 伊佐木味道鮮甜彈牙,配上酸汁同小蔥超正。吞拿魚魚脂濃厚,入口即溶,係平價吞拿魚完全比唔到既口感😌🔥特上和牛盛合 2人前 $988🔥•特選和牛厚切西冷•特選和牛厚切肉眼•和牛三角嫩肉•和牛嫩肋眼上蓋•和牛牛排肉•厚切牛舌•未食就咁望都已經知道會好好食!唔同部位六款和牛,五款都係厚切😍燒好更充滿油香,入口即化,呢個價錢呢個質素,真係幾抵食!好耐冇去旅行,食完呢餐飯感覺自己去左一陣日本☺️
琴日搵到間好好食既和牛燒肉
位於大坑呢個隱藏美食集中地😌
門面比較低調,但感受到滿滿的日本風情🎋
鋪內只有四張檯,完全係高級日式小店格局

🔥凍日本高糖蕃茄配柚子汁 $68
🔥柑橘醋配海蜇 $88

🔥味淋河豚魚干 $78
鹹、鮮、香,送酒一流

🔥伊佐木薄切 $188
🔥吞拿魚三貫 $228

🔥特上和牛盛合 2人前 $988🔥

好耐冇去旅行,食完呢餐飯感覺自己去左一陣日本☺️
1K
2022-06-11 227 瀏覽
今晚同朋友去了個久違了嘅地方搵食,晚市開放當然要到這裡搵食,這裡有著特色嘅選擇!今晚這間就主打和牛燒,係朋友上op見到唔錯,所以今晚就決定到這裡試試這個和牛燒套餐,前菜有個汁煮枝豆,枝豆浸泡到入口時已經可以將殼豆分開入口!估不到這裡還有其他選擇,刺身,壽司一樣有!先點份鱈魚魚乾,燒得十分脆口乾身,呢個感覺同在日本居酒屋食到嘅感覺一樣!店員推介深海池魚薄切,每片都見到師傅刀工,每片都均勻一片疊一片,而在深海池魚上加上了嘅柚子汁,加埋旁邊嘅蔥粒卷住入口,味道更鮮味!壽司就點了火炙三貫分別有肥美嘅吞拿魚腩入口個種油脂十分香濃、和牛入口有即時熔化嘅感覺、左口魚邊都係經火炙後油脂更出,入口夠晒肥美!之後就係今晚嘅主角燒特選和牛,上枱時店員介紹了不同位置同部位,加上個特色三色醬有用麵豉醬混咗花生而成嘅麵豉醬、燒汁、岩鹽,個人覺得特選和牛厚切西冷同特選和牛厚切肉眼,真係十分美味,放在爐上燒一陣,啲油脂出來,入口只熔化在口中嘅感覺,真係另人十分回味!而其他和牛三角嫩肉、和牛嫩肋眼上蓋、和牛牛排肉入口嫩滑軟林,燒得生少少,就比較嫩滑,燒得熟少少油脂就會較香濃,整體質素高之餘,可以慢慢享受燒嘅過程,同朋友

前菜有個汁煮枝豆,枝豆浸泡到入口時已經可以將殼豆分開入口!
估不到這裡還有其他選擇,刺身壽司一樣有!

整體質素高之餘,可以慢慢享受燒嘅過程,同朋友邊食邊吹水,這裡確實係個好地方!
2022-06-11 28 瀏覽
大坑多嘢食就係人都知 今日就嚟食呢間睿和牛燒肉 餐廳座位唔多 不過感覺上十分有人情味 同日本嘅居酒屋感覺類似燒鱈魚魚乾 燒得脆卜卜有甘香嘅海鮮味 用嚟送酒一流日本海蜇配柑桔醋 口感非常爽口彈牙 加埋柑桔醋酸酸甜甜非常開胃深海池魚刺身 薄切 加埋招牌嘅酸汁壽司拼盤 包括 油甘魚 深海池魚 赤貝 銀雪魚 三文魚子 赤身 大拖羅和牛拼盤二人份 和牛牛頂蓋 和牛三角嫩肉 牛頸脊 和牛厚切西冷 和牛厚切肉眼 和牛牛排肉 厚切牛舌 和牛油花分佈極度平均 而且肉質紅潤非常新鮮個人最鍾意食和牛厚切西冷 燒完之後和牛油溶化喺口入面 十分邪惡
大坑多嘢食就係人都知 今日就嚟食呢間睿和牛燒肉

燒鱈魚魚乾 燒得脆卜卜有甘香嘅海鮮味 用嚟送酒一流

深海池魚刺身 薄切 加埋招牌嘅酸汁

和牛拼盤二人份 和牛牛頂蓋 和牛三角嫩肉

2022-06-11 20 瀏覽
今日同朋友去咗間位於大坑嘅日式燒肉店,餐廳都幾隱世feel,位置又唔多,想嚟最好預先訂座。價錢都幾合理,食物種類又多。枝豆 - 前菜先來碗枝豆,個枝豆都幾新鮮,味道清甜。柑桔醋配海蜇- 呢個幾特別,海蜇好爽口,配埋柑桔醋,酸酸甜甜咁,越食越開胃。鱈魚魚竿 - 估唔到呢個魚竿嘅魚味幾重,沾上沙律醬真係一個唔錯嘅佐酒小食。深海池魚刺身 - 個刺身真係好鮮甜同彈牙,唔怕無味,值得叫。然後我哋嗌咗八件壽司🍣試下,有鯛魚、油甘魚、深海池魚、赤貝、銀鱈魚、大拖羅、赤身同三文魚籽。全部都係我嘅最愛😍 全部都好肥美、新鮮同鮮甜。我最鐘意係大拖羅同三文魚子。平時食大拖羅會覺得好肥膩,個脂肪位仲要咬唔開。呢個壽司完全冇呢個問題,肥美得嚟仲一啲渣都冇。三文魚籽大大粒,全部都好新鮮,仲有好多汁。之後就到主角燒肉喇!😍😍😍有和牛牛頂蓋、和牛三角嫩肉、牛頸脊、和牛厚切西冷、和牛厚切肉眼、和牛牛排肉同埋厚切牛舌。和牛就係入口即溶,牛脂味真係爆晒燈,肥瘦分明之餘一啲韌感都無。不得不提個厚切牛舌真係好有驚喜,真係堅厚切,仲要爽口彈牙,更加連一啲騷味都無,好難忘。鐘意濃味啲嘅可以試下點燒肉汁、味噌或者鹽,不過我就偏向咩調

價錢都幾合理,食物種類又多。

枝豆 - 前菜先來碗枝豆,個枝豆都幾新鮮,味道清甜。

我最鐘意係大拖羅同三文魚子。
三文魚籽大大粒,全部都好新鮮,仲有好多汁。

之後就到主角燒肉喇!😍😍😍

鐘意濃味啲嘅可以試下點燒肉汁、味噌或者鹽,不過我就偏向咩調味料都唔落,咁先食得岀原汁原味。
好朋友住大坑幾年,有好多美食,知我鍾意食和牛,冇得去日本就帶我去隱世小店食燒肉!門面有特色,推門見到人氣爆燈。枝豆、🦐 蝦一坐低店員就奉上熱茶和前菜,枝豆吃起來很入味,蝦酥脆可口,美味呀!深海池魚薄切 $268 薄切深海池魚肉質柔軟,鮮嫩多汁,卷起蔥粒、wasabi 醬一起食,酸辣的味道,清新鮮甜。吞拿魚三貫 $228吞拿魚三貫壽司質素也很好,赤身、中拖羅、大拖羅,鮮味十足、入口即溶,質感好嫩滑,魚油充滿口腔,非常美味。特上和牛盛合 2人前 $988二人食份量非常豐富,熱烈期待,擺盤漂亮、有層次又有氣勢。店員介紹了特製醬油、椒鹽、味噌醬料,然後我們便開動了。特上和牛盛合,真係好正:特選和牛厚切西冷特選和牛厚切肉眼和牛三角嫩肉和牛嫩肋眼上蓋和牛牛排肉厚切牛舌肉色充滿光澤,又靚又肥美,粉嫩肉色,非常誘人!自己燒要小心掌握火候,我會先鎖緊肉汁,兩面燒得有一點點的焦香味,食落去好幸福的感覺。肉味非常濃郁,油脂感厚,入口即溶,好味到爆!整體肉質不錯,靚和牛我一向喜歡原汁原味,不用沾醬汁也夠好味了!餐廳細小,座位緊張,氣氛就像日本的和式牛肉小店,比較熱鬧,記得最好訂位。我下次再嚟嘅時候會再試多

枝豆、🦐 蝦

深海池魚薄切 $268

吞拿魚三貫 $228

特上和牛盛合 2人前 $988

特上和牛盛合,真係好正:
特選和牛厚切西冷
特選和牛厚切肉眼
和牛三角嫩肉
和牛嫩肋眼上蓋
和牛牛排肉
厚切牛舌

餐廳細小,座位緊張,氣氛就像日本的和式牛肉小店,比較熱鬧,記得最好訂位。我下次再嚟嘅時候會再試多啲其他菜式,喜歡大坑💕
生日
  • 吞拿魚三貫
  • 特上和牛盛合
2022-06-05 16 瀏覽
今晚來到大坑食燒肉,朋友帶路下走過橫街暗巷來到呢一間和牛燒肉專門店。個晚碰巧下著微微雨,而店舖門外裝潢以木色為主調,真係好似係日本街頭行緊一樣,氣氛甚佳。餐廳有兩邊,一邊居酒屋一邊就專食燒肉。食燒肉之前我地點了一些前菜和刺身。汁煮枝豆先來汁煮枝豆,高湯汁煮讓枝豆吸取了湯汁精華,每次食枝豆前菜都會食唔停口。柑橘醬配海蜇另外一道前菜係柑橘醬配海蜇,冷海蜇爽口,配搭清新柑橘醬。建議留返小小陣間配合燒肉食,同時減低油膩感。日本高糖番茄接下來有日本高糖番茄,超大超鮮甜,酸酸甜甜很開胃。白象拔蚌刺身刺身方面有特色白象拔蚌薄切片,十分鮮甜,食落口感好爽口。鯛魚薄切(柚子汁)鯛魚薄切很鮮美,蘸上柚子汁很開胃。刺身(大拖羅、油甘魚、帶子)另外點了三色刺身,包括大拖羅、油甘魚、帶子,份量好多,特別鍾情於帶子,大大粒很新鮮,清甜至極。食完前菜和刺身,終於到主角登場!今次點了特上和牛盛合,很豐富。套餐包括特選和牛厚切西冷、特選和牛厚切肉眼、和牛三角嫩肉、和牛嫩肋眼上蓋、和牛牛排肉和厚切牛舌。我自己最鍾意牛舌和和牛三角嫩肉,前者有口感,牛味濃郁。後者牛三角嫩肉肉質腍,而且油脂比例剛好,十分推薦。下次想試正宗唔同

食燒肉之前我地點了一些前菜和刺身
汁煮枝豆

柑橘醬配海蜇

日本高糖番茄
接下來有日本高糖番茄,超大超鮮甜,酸酸甜甜很開胃。

白象拔蚌刺身
刺身方面有特色白象拔蚌薄切片,十分鮮甜,食落口感好爽口。

鯛魚薄切(柚子汁)
鯛魚薄切很鮮美,蘸上柚子汁很開胃。

刺身(大拖羅、油甘魚、帶子)

下次想試正宗唔同和牛部位嘅燒肉就要嚟試下。
2022-06-05 13 瀏覽
經朋友介紹黎到大坑食和牛燒肉,去到個感覺好似去咗日本咁,門口都已經係打卡位!趁着天氣唔係咁熱,梗係食返餐燒肉先啦前菜 枝豆傾偈必備小食!餐廳應該用咗鰹魚汁去浸佢令枝豆更好味柑橘醋配海蜇本人好鍾意食海蜇,佢仲要係幼身嘅非常有口感凍日本高糖蕃茄配柚子汁酸酸甜甜超級開胃!白象拔蚌刺身唔係好多地方有得食象拔蚌刺身,非常彈牙鮮甜海鯛薄切薄薄一片完全唔腥,魚味濃郁食到停唔到口帶子,油甘魚,吞拿魚腩刺身呢度嘅刺身完全係水準之作!賣相又好睇特上和牛盛合 2人前主菜終於到啦!和牛厚切西冷,肉眼,牛扒肉,牛舌,三角嫩肉,嫩肋眼上蓋油脂分布平均,牛味濃郁鍾意食和牛嘅你真係唔好錯過燒到五至七成熟就可以食,千祈唔好燒得太耐如果唔係就會咬唔開,個人推薦食肉眼!
前菜 枝豆
傾偈必備小食!餐廳應該用咗鰹魚汁去浸佢
令枝豆更好味
柑橘醋配海蜇
本人好鍾意食海蜇,佢仲要係幼身嘅
非常有口感
凍日本高糖蕃茄配柚子汁
酸酸甜甜超級開胃!
白象拔蚌刺身
唔係好多地方有得食象拔蚌刺身,非常彈牙鮮甜

海鯛薄切
薄薄一片完全唔腥,魚味濃郁食到停唔到口

帶子,油甘魚,吞拿魚腩刺身
呢度嘅刺身完全係水準之作!賣相又好睇
特上和牛盛合 2人前
油脂分布平均,牛味濃郁
鍾意食和牛嘅你真係唔好錯過
燒到五至七成熟就可以食,千祈唔好燒得太耐
如果唔係就會咬唔開,個人推薦食肉眼!

2022-05-29 166 瀏覽
今次慶祝朋友仔升職加人工!一齊食餐好嘅賀下佢!之前同佢係大坑行嘅時候見到門口餐牌就約定咗下次食!坐底坐一陣就有前菜枝豆送到~呢度除咗可以叫燒肉之外,都可以嗌埋居酒屋嘅食物,叫咗個牛油果醬配吞拿魚沙律($168)先,牛油果醬好多,點埋吞拿魚刺身食,更加令成個鮮味更出眾!之後就嚟個雜錦壽司拼盤($388),有八件壽司。呢度嘅壽司同平時食Omakase嘅壽司有啲似,飯較少,刺身部份大份啲,中間有wasabi係入面,食落去比例啱啱好。佢有唔同嘅款式,三文魚籽、帶子、深海池魚...等等,我自己就最鐘意食三文魚籽,鮮味十足!最後就係我哋最期待嘅特上和牛盛合2人前 ($988)!待應哥哥就準備好醬料先,有鹽、味噌醬同另一隻日式醬料。燒之前待應哥哥幫我哋加咗水係爐。睇睇碟肉先,真係好正,待應哥哥仲有介紹咗佢哋先基本上都係和牛,有厚切西冷、肉眼、三角嫩肉、嫩肋眼上蓋、牛排肉同牛舌真係每一件肉都好靚好肥美,全部都係粉紅色!食落去真係有陣幸福感,油脂感夠勁!食落去入口即溶,我敢講佢係今年食過最好味嘅牛燒肉!每一塊我哋都慳住食,唔捨得咁快食晒佢哋!好彩今晚係平日唔太多人,聽住日文歌食住咁好食嘅和牛,真係好似返
今次慶祝朋友仔升職加人工!一齊食餐好嘅賀下佢!

之前同佢係大坑行嘅時候見到門口餐牌就約定咗下次食!

坐底坐一陣就有前菜枝豆送到~

之後就嚟個雜錦壽司拼盤($388),有八件壽司

最後就係我哋最期待嘅特上和牛盛合2人前 ($988)!
待應哥哥就準備好醬料先,有鹽、味噌醬同另一隻日式醬料。

燒之前待應哥哥幫我哋加咗水係爐。

睇睇碟肉先,真係好正,待應哥哥仲有介紹咗佢哋先

真係每一件肉都好靚好肥美,全部都係粉紅色!

好彩今晚係平日唔太多人,聽住日文歌食住咁好食嘅和牛,真係好似返返鄉下咁!
一直都很喜歡大坑這個小區,有種靜中帶旺,地靈人傑的感覺。約了朋友食和牛烤肉,因為知道這店其實與隔離的居酒屋共用同一個廚房,除了烤肉,也可點選其他食物。很久無飯局,我們有說不完的話題,不想花太多時間鑽研餐牌,我們選了特上和牛盛合。前菜是枝豆,比較特別的是,這是有汁的枝豆,變得更有味。主角出場,一大碟和牛,不同部位,全都是脂肪雪花紋,老實說,很有罪惡咁!其實牛味極濃的和牛,淨食已很夠味,但當然也有燒肉例牌會有的燒汁、麵豉醬和風味鹽。淨食肥美的和牛有點膩,我們點了另外一些屬於鄰店居酒屋餐牌裡的食物。吞拿魚腩蓉手卷,優質的魚生,高質!朋友點了雞翼、雞軟骨和雞腎。除了雞腎燒得有點過熟外,其他都好好味!小店職員不多,但態度好,不停為我們加茶,是一間不錯的小店!
一直都很喜歡大坑這個小區,有種靜中帶旺,地靈人傑的感覺。

前菜是枝豆,比較特別的是,這是有汁的枝豆,變得更有味。

小店職員不多,但態度好,不停為我們加茶,是一間不錯的小店!
2022-05-21
2022-05-21 33 瀏覽
今日為左慶祝朋友生日,選擇左好有Feel既大坑橫街餐廳和牛燒肉!黎到呢邊,店鋪細細,得4張枱,所以一定會BOOk位啊!!先叫左一個汁煮枝豆,枝豆有汁煮過,入曬味啊!邊傾計邊食岩曬,好快清曬HAHA~~呢間店同旁邊既居酒屋同一間既,所以食燒肉之外都可以叫D日本料理食既~~超多選擇!!之後叫左一個牛油果醬吞拿魚沙律,好多牛油果醬啊~~岩曬我呢個牛油果愛好者!吞拿魚都預先有汁撈埋,所以好夠味,同牛油果醬同沙律菜好夾!成碟好快清曬~~之後就叫D壽司食下先!我地叫左吞拿魚腩,深海池魚,銀鱈魚,蟹籽,帶子。。真係好新鮮既魚味!好似去左日本食壽司既感覺啊!每舊壽司都預先加入WASABI,唔食既朋友記得同店員講!我最鐘意就係帶子同吞拿魚,鮮味十足~~終於~~主角燒肉到啦!!我地叫左呢個特上和牛盛合:2人前有和牛厚切西冷/和牛厚切肉眼/和牛三角嫩肉/和牛嫩肋眼上蓋/和牛牛排肉/厚切牛舌和牛三角嫩肉係比較油脂重,但食落不會太油膩,因為真係一分錢一分貨~和牛既油脂都係靚油,所以又重牛味!好食~~和牛牛排肉就係比較薄,肥瘦分佈均勻,入口即溶~~呢份牛舌,事先已經一刀刀𠝹好有紋,所以燒既時候不會收縮得太厲害,食

黎到呢邊,店鋪細細,得4張枱,所以一定會BOOk位啊!!

~~

我最鐘意就係帶子同吞拿魚,鮮味十足~~

終於~~主角燒肉到啦!!我地叫左呢個特上和牛盛合:2人前

和牛牛排肉就係比較薄,肥瘦分佈均勻,入口即溶~~

呢份牛舌,事先已經一刀刀𠝹好有紋,所以燒既時候不會收縮得太厲害,食到牛既精邃~

肉眼同西冷就不再話下,肉質軟熟,入口充滿牛既肉香同油香味,點一點點鹽,就十分好味!!

特別要提下,呢到抽風好好,走時不會一身燒肉味~~而店員都好有禮,用心介紹食材同時常加茶~!大滿足!!

2022-04-17 55 瀏覽
大坑餐廳愈開愈多,普遍以居酒屋同燒肉為主。之前趕得到停晚市前嚟到 「睿和牛燒肉」,個人認為燒肉都係夜晚食會特別好味,如果唔係全身燒肉味周圍走!而臨近晚市重開係時間出下 post 介紹吓😅 私穩度算高,轉角位唔算太難搵,因為同姐妹店「睿居酒屋」相連,點燒肉時如果啱心水亦都可以點埋壽司同和食等。➽ 前菜 - 點咗 鱈魚魚干 、漬枝豆,加多個凍日本高糖蕃茄配柚子汁,皆為佐酒小食,非常開胃,配返杯冰凍 Sake 真係人生一大樂事。➽ 再嚟 軍艦 & 壽司三貫盛合: 刺身有 牡丹蝦、帶子、海膽;壽司有 三文魚籽、中拖羅蓉、蟹膏蟹肉,整體都算幾好食 😋,食材係新鮮嘅,中拖羅蓉脂肪高,魚油脂特別甘香,係系列當中個人比較喜歡之一!➽ 到燒肉環節, 一個精選和牛黑豚肉盛合可以解決我嘅選擇困難症,嚟自鹿兒島嘅和牛,色澤偏紅潤,肉質幾鮮嫰。脂肪分佈平均就基本野,當然散叫有散叫嘅滿足,而盛合好處係一次過可以食幾個唔同位置,有和牛三角嫩肉 // 和牛嫩肋眼上蓋 // 和牛牛排肉 // 黑豚上五花腩 // 黑豚肉眼 // 厚切牛舌。和牛牛脂咁豐富,用嚟佐飯真係唔錯,仲會減少油膩感👍🏻!

和牛牛脂咁豐富,用嚟佐飯真係唔錯,仲會減少油膩感👍🏻!
Nice Wagyu Yakiniku Night🐮♨️🎂🍶🥢🥳..今次食飯黎到大坑👻,大坑出門食店多,好多隱世餐廳🥢 其實都林立在此,想係港島區覓食記得唔少得呢區呢。今次黎到一間睿和燒肉店♨️,地方細細帶日本風情🎏,私穩度亦高,而且同主店睿居酒屋🏮 相連,就算食燒肉同時,都可以點選壽司刺身 & 其他日料。今次就黎吃個高質和牛燒肉 & 精緻日式料理喔。ll:✨鱈魚魚干 $68、漬枝豆 $20✨凍日本高糖蕃茄配柚子汁 $68鱈魚干🐟 薄片超香脆,佐酒不錯小食。而日本蕃茄🍅 香甜多汁,加上柚子汁同吃,感覺好清新,作為餐前開胃菜好好吃。l壽司三貫盛合]l:✨牡丹蝦、帶子、海膽 $168✨三文魚籽、中拖羅蓉、蟹膏蟹肉 $148壽司新鮮有光澤而且肥美😍,材料亦豐富,款款都係我愛吃。而因為朋友唔食生野,最後差不多全都落在我肚子裡,大滿足喔。ll $750✨和牛三角嫩肉 Wagyu Chuck Rib✨和牛嫩肋眼上蓋 Wagyu Rib Cap✨和牛牛排肉 Wagyu Kaeubi✨黑豚上五花腩 Black Pork Belly✨黑豚肉眼 Black Pork Ribeye✨厚切牛舌 thick sli

l[前菜]l:

✨和牛牛排肉 Wagyu Kaeubi
✨黑豚上五花腩 Black Pork Belly
✨黑豚肉眼 Black Pork Ribeye
✨厚切牛舌 thick sliced OX Tongue

醬汁:胡椒海鹽、麵豉醬、胡麻醬油

黎到主打部分,來自鹿兒島和牛🐮 質素不容置疑。肉質新鮮紅潤,脂肪分佈平均有牛脂香🖤,整體質素不錯呢。而且盛合一次過可以吃盡牛不同部位,口感各有不同,各有質素。

油脂滿滿既和牛拌飯吃真的很滋味,最後忍唔住把整碗飯吃光光,肚皮很滿足💕。而適逢店內有食客生日,一齊唱生日歌慶祝🎊,最後仲請我地食生日蛋糕🍰 & 飲清酒🍶,

焦糖海鹽芝士蛋糕真的超好吃!Sake 亦順口香甜,呢餐飯真的很盡興🥰。

生活中的小確幸,讓人感到突如其來的幸福感❣️
×××[睿和牛燒肉 -Wagyu Yakiniku Satoi]×××
©大坑安庶庇街8號地舖
2021-12-29 382 瀏覽
大坑有好多美食,今晚同好姊妹就去咗這間食燒肉!枝豆由於枝豆是浸在鰹魚豉油,所以吃起來更加入味。冷絹豆腐配芝麻醬豆腐有濃郁的豆乳味,上面舖滿木魚碎,配上芝麻醬,好快就給我們"KO"了!薄切伊左木這個伊左木剌身係用咗柚子汁,旁邊就放了濕芥辣,所以多咗酸酸甜甜的味道,味道更清新鮮甜。大左口魚邊🍣左口魚好嫩滑,經過炙過的表層,入口魚油即充滿口腔,非常美味。這個特上和牛盛合($988/2人前)就啱晒我哋兩位牛摩王又係選擇困難症的人:-📍特選和牛厚切西冷📍特選和牛厚切肉眼📍和牛三角嫩肉📍和牛嫩肋眼上蓋📍和牛牛排肉📍厚切牛舌配上3種醬汁(1)椒鹽 (2)麵豉醬 (3)燒肉汁,整體肉質都不錯,我比較喜歡原汁原味,就是沒有沾上任何醬汁,已經好夠味!不過這間餐廳比較細,只有四張枱,嚟之前最好訂位,否則可能要碰釘了!
大坑有好多美食,今晚同好姊妹就去咗這間食燒肉!
枝豆
由於枝豆是浸在鰹魚豉油,所以吃起來更加入味。
冷絹豆腐配芝麻醬
📍和牛牛排肉
📍厚切牛舌

2021-12-22
2021-12-23 65 瀏覽
近聖誕心情大好,約人去食餐好,去了大坑睿和牛燒肉食好西。特上和牛盛合(二人前$988)特選和牛厚切西冷特選和牛厚切肉眼和牛三角嫩肉和牛嫩肋眼上蓋和牛牛排肉厚切牛舌七款牛肉,不少厚切,尤其西冷及肉眼口感更和味,脂肪豐富平均。一面燒,一面滴油,開心分享心得,我把油沾在蔬菜上,令它油潤無咁易燶,又香啲。有三款汁,椒鹽用得最多,麵豉醬一般,燒肉汁有芝麻所以香。配鰹魚豉油的枝豆是送上來的前菜,粒粒飽滿。然後冷絹豆腐配芝麻醬,木魚碎與芝麻醬混合,味道酸酸甜甜地、幾香的芝麻味,絹豆腐吃過,無比滑。薄切伊左木,酸汁調味,最特別是新鮮芥辣濕醬,唔係好辣反而酸酸地。最後一人一條,左口魚邊壽司,炙燒過更肥美。細細間店,員工有禮貌,整體滿意,每人七百左右食鹿兒島和牛,抵食。

近聖誕心情大好,約人去食餐好,去了大坑睿和牛燒肉食好西。

特上和牛盛合(二人前$988)
特選和牛厚切西冷
特選和牛厚切肉眼
和牛三角嫩肉
和牛嫩肋眼上蓋
和牛牛排肉
厚切牛舌

有三款汁,椒鹽用得最多,麵豉醬一般,燒肉汁有芝麻所以香。

配鰹魚豉油的枝豆是送上來的前菜,粒粒飽滿。

最後一人一條,左口魚邊壽司,炙燒過更肥美。

2021-12-12 67 瀏覽
住港島朋友帶我黎大坑食野🤤呢間燒肉店同隔離間居酒屋係同一個老闆開,但因為居酒屋太多人,所以我地就揀左燒肉食味淋河豚魚干河豚燒完幾腍身,點沙律醬食甜甜地,叫杯啤酒送一流蟹子忌廉芝士沙律軟滑嘅芝士,爽脆嘅沙律菜同埋青瓜,加埋適量嘅沙律醬,配合得好好,又有開胃嘅感覺深海池魚薄切刺身刺身用左柚子醋,蔥再加埋適量嘅Wasabi,柚子醋酸酸甜甜,用喺刺身上面保持到刺身嘅鮮味,又可以帶出魚香。西京燒銀雪魚上菜既時候見到碟入面有好多油,係魚燒出嚟嘅魚油,魚肉肥美,用最簡單燒嘅做法帶出最嫩滑嘅魚肉,火候控制啱啱好鱈魚麵非常少見嘅菜式,今日食嘅魚麵爽彈,唔會好重麵粉味或腍晒,魚麵出色,但湯底略嫌偏鹹

味淋河豚魚干
河豚燒完幾腍身,點沙律醬食甜甜地,叫杯啤酒送一流

蟹子忌廉芝士沙律

深海池魚薄切刺身