2023-12-05 96 瀏覽
🧡金湯小籠包🧡小籠包完全係皮薄餡靚既代表作,包皮薄得黎煙韌,入面包滿金湯,金湯係蟹粉湯,蟹味濃郁,小籠包肉餡咸香味濃,咸香好味!💛鮮肉韭菜餃💛韭菜餃熱辣辣咁蒸出黎,餃子餡好多韭菜,好香好濃味,餃皮唔會太厚,韭菜切得好幼細,同肉餡完美配合!❤️紅菜頭帶子餃❤️一個好好好特別既餃子,餃子皮用紅菜頭去整,軟糯又香甜,充滿紅菜頭既清甜味,餡料係大粒鮮味既帶子,成個口感都好清新,唔會太濃味,食到既都係餡料既鮮味!🩵木魚絲花姿丸🩵花姿丸好彈牙,勁勁勁彈牙爽口,超香墨魚味,就咁蒸保留晒花枝丸既鮮味,加埋煙韌既木魚絲一齊食,雙重口感!💜魚湯花膠鮮竹卷💜鮮竹卷圓轆轆好大條,餡料好豐富,重點真係有花膠,花膠質感好爽彈,魚湯都真係好濃味,係真材實料既魚湯,濃香魚味,只要$8.8就飲到,抵到癲!
🧡金湯小籠包🧡
💛鮮肉韭菜餃💛
❤️紅菜頭帶子餃❤️
🩵木魚絲花姿丸🩵
💜魚湯花膠鮮竹卷💜
2023-12-05 102 瀏覽
家姐下星期要去公幹,作為好妹妹嘅我當然要送個充滿驚喜既一餐俾佢🗣️不二之選一定係旺角嘅盈館💕之前食過食材新鮮又好味,店員友善又好客,好嘢當然要分享啦🫂▶️一口鹹水角 ◀️ 外脆內軟,口感超正。內餡豐富,仲有特製醬汁,超級美味。廚師手藝獨到,每一個鹹水角都精心製作,仲同平時食既鹹水角唔一樣,好有特色!🙆🏻‍♀️▶️ 芝士鮮蝦腐皮卷 ◀️ 腐皮酥脆,內餡豐富,鮮蝦鮮甜彈牙,配上濃郁芝士,口感perfect!每一啖都充滿濃郁海鮮同芝士風味,令人家姐欲罷不能🧏🏻‍♀️▶️ 姬松茸灌湯餃 ◀️ 餃子皮薄餡靚又有彈性,再加上鮮美既姬松茸香氣,令人驚歎💁🏻‍♀️一定要嗌!▶️ 老壇酸菜原條蝴蝶斑◀️ 係原條蝴蝶斑!超豐富啊!好足料又新鮮,有勁多酸菜配料,非常滿足🤰🏻同店員講想book定下星期再食,無位了好可惜啊!如果大家要食要盡早book啊!🥲

2023-12-04 66 瀏覽
難得放假瞓到過哂lunch hour,食得太多西餐又想食番啲中式野,心血來潮想去一盅兩件,咁岩出開旺角就去左呢間點心到同朋友飲個下午茶。「冰鎮咕嚕肉」控制火候時間不錯,本身都鍾意食咕嚕肉,今次冰鎮咕嚕肉,又冰又熱嘅溫感,令到食落更加有趣🤣 味道亦酸甜適中👍🏼「一口鮑魚燒賣」新鮮的豬肉, 迷你但又不失大體的一口鮑魚, 點心係要啖啖肉先得架嘛。特登試吓呢個餐廳獨家製作嘅點心「紅菜頭櫻花蝦銀蘿脆皮腸」「鮮肉韭菜餃」醇香味美,個完美平衡飽滿紮實的內餡,每粒都有好風味~「龍蝦湯鮮竹卷」食落好多汁,鮮味最令人回味,唔會過鹹,味道唔錯。「生煎臘味瑤柱蘿蔔絲餅」外皮好薄好鬆脆,唔會太油膩!總結一下先,食完係勁飽食物又好食,真係性價比好高,唔怪得今日係平日都不斷有人排隊等位。

特登試吓呢個餐廳獨家製作嘅點心「紅菜頭櫻花蝦銀蘿脆皮腸」

「生煎臘味瑤柱蘿蔔絲餅」外皮好薄好鬆脆,唔會太油膩!

2023-11-28 150 瀏覽
♨️砂鍋雲吞雞💝💝💝💝💝試下呢度既砂鍋雲吞雞先,佢係用傳統既砂鍋既烹調技巧整出好有鮮味既雞肉雲吞,雞肉好滑好多汁,雲吞好彈牙,每一口都係有滿足感同溫暖既鮮味♨️珍寶蝦球燴伊麵💝💝💝💝💝呢個菜式就以豪華既海鮮做主題,蝦球夠肥美鮮嫩,伊麵有著煙韌口感,啖啖都好豐富,都咁好食,仲有菜同埋菇,擺設方面都好有美感,四條菜分成十字,酒樓水準非常好♨️黑金流沙包💝💝💝💝💝我最鐘意就係流沙包,黑炭色既包,上面仲有金泊,睇上去好吸引,佢既包好溫暖,中間既流沙好好食,甜甜地帶有蛋黃味♨️芝士鮮蝦腐皮卷💝💝💝💝💝佢既賣相好吸引,放得好豪華,腐皮卷好香口,睇佢入面原來係芝士鮮蝦,芝士同鮮蝦味道一齊,好夾味,仲有腐皮好有口感較早前同友人來到🫰🏻盈館🫰🏻食大餐,位於旺角創興7樓🚶🏼‍♀️位置好方便,裡面既環境好寛敝,入門口已有職員招呼,😇好幸運可以去到一間咁好食而有質素既餐廳,我同友人都食到讚不絕口,價錢方面公道合理,質素非凡💯

2023-11-27 127 瀏覽
同男朋友成日行行吓街,見到唔同嘅餐廳都會去試! 今日見到創興個水牌就上左去睇吓!👀上到去原來係傳統酒樓仲有🐠🐟🐬🐳大魚缸,於是我哋就無啦啦食咗中菜了!🙏🙏🐠🐟老壇酸菜原條蝴蝶斑. 老壇酸菜魚冇得輸!酸菜湯底超濃郁😺!蝴蝶斑啖啖肉😹,魚味香濃!唔會太多骨,魚肉順滑細膩✌🏼!一片片擺落口非常好食!魚身肉質亦都好結實,充滿魚味!令人難以忘懷!🫰🏼🦞龍蝦湯鮮竹卷。鮮竹卷超足料,脹卜卜🤌!賣相好好!龍蝦湯亦都好濃味😻!飲啖湯再食啖鮮竹卷,very Perfect。!😈⭐️生煎臘味瑤柱蘿蔔絲餅.呢個配搭味道,幾有驚喜瑤柱蘿蔔絲餅,食落唔會太膩,口感微脆!配埋生煎臘味,惹味十足!💥✨一口鮑魚燒賣。超大粒鮑魚!燒賣大大粒!燒賣爽口彈牙!大大隻鮑魚同燒賣,鮮甜! 100分。💯💯餐廳果然有驚喜,非常值得一試,裏面有好多唔同嘅點心同埋中菜!係用餐同聚會好去處!🫵🏽

2023-11-22 238 瀏覽
片皮鴨食到好似燒鴨拼盤咁,大大嚿連埋啲肉⋯啲支竹硬到都唔識形容😅😅仲想推我哋叫半圍枱⋯拒絕佢就黑面⋯啲服務態度差到呢⋯其實我都唔要求高啊唔使你卑躬屈膝對住我⋯只係客氣少少就可以⋯你唔客氣講說話都算啦⋯但係都唔好咁啦,唔嗌你介紹啲嘢食啫,啲服務態度即刻衰到冇朋友,仲要啲嘢再三強調係真係真係好難食⋯其他菜評我都唔識寫好難以用文字去形容難食⋯真係好難食⋯服務態度非常差⋯你都未食完就已經話想幫你執晒啲嘢走⋯一個字講晒差😡😡😡😡😡😡🤬🤬🤬🤬不過好彩依餐飯都唔算貴六個人用咗$13xx⋯⋯如果再貴啲就真係嬲嬲豬㗎啦😤😤😤不過值得一讚佢啲龍蝦好食嘅!
不過值得一讚佢啲龍蝦好食嘅!
2023-11-22
2023-11-22 142 瀏覽
今日同老爸老媽去咗旺角嘅盈館飲茶,食飽可以順手行下街,我哋叫咗好多嘢食😺有紅菜頭櫻花蝦銀蘿脆皮腸,真係色香味俱全!啲腸脆皮煎到金黃酥脆,入口軟綿綿,加埋紅菜頭同櫻花蝦🦐味道鮮甜又有咬勁,真係好開胃🤤接著黎緊嘅XO醬菜苗餃,啲菜苗餃包得好實,一口咬落去👅醬汁香辣味道融合得恰到好處,令人食到停唔住筷子🥢仲有紅菜頭帶子餃,外表勁cute,紅紅地扮紅菜頭,食落好新鮮嘅帶子餡👍🏻同埋黑金流沙包都超正❗️啲餃皮薄軟滑,餡料鮮美,特別係流心奶黃,一咬就嚟一股濃郁嘅奶味,真係令人欲罷不能😻再嚟個懷舊燒腩卷,包子包住啲燒腩入口即化,肉質鮮嫩多汁♨️而金湯小籠包真係無得輸,咬一啖仔,即刻有熱辣辣嘅金湯湧岀黎,濃郁又鮮,餡料夠新鮮🉐

2023-11-21 234 瀏覽
前日陪咗奶奶一齊飲茶,揀咗幾個點心,呢一間旺角酒樓質素算唔錯,啲點心真係幾好食,價錢都唔算太貴,環境裝修雖然唔算話好豪華,但簡簡單單都幾別緻坐得舒服。😎黑金流沙包黑金色嘅流沙包賣相特別,打卡一流!包身好鬆軟又彈性,而且流心奶皇餡好濃郁,超級正!🤩香芒脆蝦球脆蝦球加上超甜香芒,好似食緊甜品一樣!又脆卜卜!😍姬松茸灌湯餃最鍾意食灌湯餃,灌湯餃超級皮薄,連個湯都好好飲,加咗啲姬松茸,非常養生。🥰紅菜頭帶子餃紅菜頭嘅獨特香味配搭帶子嘅鮮味,有一種好特別嘅感覺,係幾match!
😎黑金流沙包
🤩香芒脆蝦球
脆蝦球加上超甜香芒,好似食緊甜品一樣!又脆卜卜!
😍姬松茸灌湯餃
🥰紅菜頭帶子餃
2023-11-21 226 瀏覽
媽咪生日,今年媽咪特別指明要食係旺角既盈館🫣佢話朋友試過,話好食到不得了,我地食完都讚不絕口🫡🐷 私房密椒豬肋骨;甜甜蜜蜜既汁,仲有胡椒既調味,十分之香口,豬肋骨肉更加係無得彈,鮮嫩多汁,肉質幼滑,必食之選。🐟 薑蔥慢煎龍躉球;呢條龍躉勁啦,魚肉肉質鮮嫩又爽口彈牙,慢煮得啱啱好!薑蔥入味,食落香口又惹味,力推之選。🐓川情麻辣雞煲,雞肉新鮮嫩滑,辣味十足,媽咪最愛吃辣,佢話越食越上癮。🥟砂鍋雲吞雞,雲吞皮薄餡靚,雞肉幼嫩,個雞湯經過時間既烹調,超濃雞味呀,絕對要試。食物好味,份量十足,建議早啲book,超滿座🥴

食物好味,份量十足,建議早啲book,超滿座🥴
2023-11-20 198 瀏覽
朋友食過,話呢間中菜都非常正宗,雖然佢個外表普普通通,上網睇睇個Menu都見幾多嘢食,價錢又超值都幾吸引!🗯️今日食完之後,發覺都真係幾好食,樣樣嘢抵食夾大件,價錢非常合理!🔔🤝🤝🤝雪花墨西哥叉燒餐包🤝🤝🤝 外脆內軟就係呢種!甜甜嘅雪山餐包,配上鹹鹹地嘅叉燒鮮嫩多汁!好好味!叫一籠唔夠,最後整多一籠囉!!👍😽😽😽姬松茸灌湯餃😽😽😽勁耐冇食過灌湯餃,超懷舊!灌湯餃咬落去嘅時候要小心啲,因為超熱,啲湯汁隨時必出嚟!瀨尿牛丸咁!姬松茸好養生,🫶賣相矜貴,又大件,真抵食!👏🏼👏🏼😻😻😻銀湖百花釀魚肚😻😻😻魚肚好爽口!足料又好食!味道唔錯!魚肚超大件!比足三大舊!果然抵食🤝魚肚索晒啲汁 非常入味!好正啵😸🤗🤗🤗🤗冰鎮咕嚕肉🤗🤗🤗餐廳招牌菜之一!冰鎭之後嘅咕嚕肉,極爽脆🤯,又有咬口😌!外皮唔會太多太厚嘅炸粉😜,細細粒一口一粒,🤩方便!好開胃!🥳餐廳衛生環境幾好,同老公兩個人食完勁飽😚😚,食物質素好,一定會再幫襯!🤛🏻
🤝🤝🤝雪花墨西哥叉燒餐包🤝🤝🤝
😽😽😽姬松茸灌湯餃😽😽😽
😻😻😻銀湖百花釀魚肚😻😻😻
🤗🤗🤗🤗冰鎮咕嚕肉🤗🤗🤗

2023-11-17 253 瀏覽
兩老通常都中意飲茶,今日佢地話想試下呢間餐廳,一齊睇下我地今日叫左咩好野食:我哋今次都嗌左好多野食:🐾金華火腿雞燉翅🐾一口鹹水角🐾🐾紅菜頭櫻花蝦銀蘿脆皮腸🐾頭抽蔥花爆海虎蝦金華火腿雞燉翅🐾------雞翅肉鮮嫩多汁,搭配金華火腿的獨特風味,湯汁濃鬱鮮美。一口咸水角🐾---------外皮金黃酥脆,內餡鮮嫩可口。咸水角的餡料味道鮮美,搭配酥脆的外皮,正! 紅菜頭櫻花蝦銀蘿脆皮腸---------🐾銀蘿脆皮腸的外皮酥脆,內部鮮嫩多汁。搭配紅菜頭和櫻花蝦的獨特組合,給這道菜品增添了豐富的口感和味道。紅菜頭的甜味和櫻花蝦的鮮美相互融合,與脆皮腸的口感形成了一種完美的平衡。頭抽蔥花爆海虎蝦--------🐾海虎蝦肉質鮮嫩,搭配頭抽醬和蔥花的調味,味道濃鬱鮮美。食落唔會過鹹,推薦👍。🐾

我哋今次都嗌左好多野食:
🐾金華火腿雞燉翅
🐾一口鹹水角
🐾🐾紅菜頭櫻花蝦銀蘿脆皮腸
🐾頭抽蔥花爆海虎蝦

2023-11-17 202 瀏覽
約左爹地媽咪一齊黎試食係旺角嘅盈館,聽講啲點心好抵又好食😋,特别嚟飲茶。✨ 紅菜頭櫻花蝦銀蘿脆皮腸✨十分滋味💜紅菜頭甜味同櫻花蝦鮮味令口感層次都非常豐富。脆皮腸脆口同內餡柔嫩嘅對比令人食唔停口😙 !✨ XO醬菜苗餃✨十分驚喜💙隻隻餃都充滿豐富餡料,每一啖XO醬同埋菜苗,好滿足🥹!XO醬香辣味十足,超級惹味,包你食到停唔到口🫶🏻!✨ 紅菜頭帶子餃✨十分美味❤️外皮軟熟,入面係充滿鮮味既帶子,紅菜頭甜甜地,口感一流味道又有層次🤌🏻!✨ 懷舊燒腩卷 ✨十分滿足🧡爹地最愛!濃濃懷舊風味,薄脆豬腩肉卷著豐富內餡,入口融化既口感令人再三回味🤝🏻✨ 魚湯花膠鮮竹卷✨十分豐富💛魚湯味濃,花膠量多,鮮竹卷包住既餡料非常多,而且好美味,滲透晒魚湯既鮮味,媽媽都讚不絕口🙌🏻下次要帶埋公公婆婆爺爺嫲嫲嚟試下,點心好有心思💕同普通嘅茶樓好唔同👐🏻
✨ 紅菜頭櫻花蝦銀蘿脆皮腸✨
✨ XO醬菜苗餃✨
✨ 紅菜頭帶子餃✨
✨ 懷舊燒腩卷 ✨
✨ 魚湯花膠鮮竹卷✨
2023-11-17 140 瀏覽
❣️盈館係位於旺角繁榮鬧市地區的酒樓,以其出色的點心以及精緻的料理而聞名,這家酒樓的點心多樣豐富,其中賣相和品質也較受歡迎:🩷金湯小籠包❣️這是特式點心之一,小籠包皮薄如紙,彈牙肉質滑嫩,裡面包著鮮嫩的豬肉和濃郁的高湯,咬下去時湯汁滿滿滿,口感絕佳🩷紅菜頭帶子餃❣️這個菜式賣相甜美,口感好豐富,餃子皮薄韌勁十足,餡料鮮嫩多汁,味道獨特,是一道好味的一款點心🩷黑金流沙包❣️這是一種甜點的包點,外表如黑炭顏色,包皮薄而鬆軟,裡面有著濃郁的流沙餡,順滑甜膩,甜品愛好者不能錯過🩷XO醬菜苗餃❣️這個餃子結合了XO醬和爽脆的菜苗香味,口感獨特,皮薄帶透,餡料鮮嫩豐潤,微微的辣感增加豐富的味道,是一個很好吃的點心

🩷金湯小籠包

🩷紅菜頭帶子餃

🩷黑金流沙包

🩷XO醬菜苗餃
今日興至起,就同老公去咗好耐冇去過嘅傳統港式酒樓食晚飯,去咗旺角創興廣場食,😝貪佢食完晚飯之後仲可以喺旺角行吓街,😄夜繽紛,真方便!❣️頭抽蔥花爆海虎蝦❣️上枱果時仲勁滾熱辣辣,出晒煙🌫️有曬視覺享受😋!海虎蝦大大件🔥,新鮮彈牙,配埋頭抽,惹味十足!😉整體嚟講,非常好味!🥳❣️川情麻辣雞煲❣️成晚至愛🩷🩷 強推🤗🤗 麻辣味十足!真係充滿四川風味!唔會得麻味或者辣味,仲充滿濃厚嘅雞汁味tim !雞肉嫰滑, Juicy !yummy yummy ! 撈埋白飯,認真一流!🤭❣️砂鍋雲吞雞(半隻)❣️湯頭超濃!口感順滑易順口!食得出廚師係用心熬制過呢個雲吞雞湯😍!雞肉仲保持鮮嫩,一啲都唔鞋!🉐❣️香芒脆蝦球❣️超級脆卜卜!充滿甜甜嘅芒果味!淡淡嘅芒果香配埋炸得脆脆嘅蝦頭,認真match !喺呢餐飯嘅亮點之一!😃
❣️頭抽蔥花爆海虎蝦❣️
❣️川情麻辣雞煲❣️
❣️砂鍋雲吞雞(半隻)❣️
❣️香芒脆蝦球❣️
晚市非常冷清, 諗住支持一下, 點知極度中伏, 鎮店三寶, 無一可取!!! 片皮鴨又凍又硬又少,皮又淋 ,其他食物不值一提, 不懂得煮,點解要開店, 服務唔係差, 係無服務!!! 投訴無門 , 係咁推又話廚師放假, 係替工, 不知所謂!!!
晚市非常冷清, 諗住支持一下, 點知極度中伏
2023-09-20
慶祝紀念