餐廳: 盈館
資訊:

每逢來到旺角,幫襯的總會是放題、cafe,今次朋友忽發奇想要食中菜,就臨時找到這間樓上酒樓。原以為樓上舖應該沒什麼人氣,沒想到未入內已見場內坐滿8成客,相當意外,更加期待一會兒的中式盛宴🍚——————————🔸冰鎮咕嚕肉 $128之前在其他餐廳食過,相當有驚喜,見到這裏有當然要試!一上桌已覺驚喜,超大的碟裝有大量冰塊,咕嚕肉被半掩埋,再以三色甜椒作點綴,視覺效果💯咕嚕肉外冰內熱,就算被冰蓋過,外皮亦不會因而變軟,仍然保持脆口鬆化,無骨更是加分!🔹客家酸菜海爐魚片 $128沒想到酒樓居然有酸菜魚,湯底酸中帶辣,柔和不嗆;魚片薄而嫩滑,不過建議多煮幾分鐘,有幾片可能不夠熟,魚皮略韌~🔸芝士流心脆蝦球 $168侍應推薦,聽講是大廚最近的得意之作👨‍🍳脆脆做成小碗裝,裝有水果沙律,加上一粒飽滿的脆蝦球,一咬爆汁,外層是彈牙的蝦滑,中心是流心的芝士汁,類似芝士龍蝦伊麵的湯汁,不會過濃,蓋過蝦肉的鮮美🦐🔹川味麻辣雞煲 $138以為此雞煲是彼雞煲,但原來不是😂這個感覺更似微辣的豆豉雞煲,雞肉嫩滑香口,相當惹味,但如果做得更麻更辣,加點芫荽就更好了~🔸大良脆炸鮮奶 $98驚喜之作!炸皮香脆,內裏香甜,
🔸冰鎮咕嚕肉 $128

🔹川味麻辣雞煲 $138
川味麻辣雞煲

🔸大良脆炸鮮奶 $98
大良脆炸鮮奶

驚喜之作!炸皮香脆,內裏香甜,有趣的是師傅加了少許香蕉蓉,甜甜軟軟,充滿香氣,有點睛作用🥰
菜式整體表現不俗,價錢亦合理,唯廚房人手不足,上菜速度過慢,希望下次再來會有改善啦~
客家酸菜海爐魚片
芝士流心脆蝦球
大良脆炸鮮奶
2022-06-29 0 瀏覽
📍盈館旺角彌敦道593-601號創興廣場7樓新推出優惠片皮鴨$168,見好抵食就去試吓。其實以呢一個價都冇咩好投訴。酒樓門口有個大魚缸,地方唔算好大,有一種懷舊酒樓嘅感覺,大圓枱都坐得幾舒服。京式片皮鴨1隻 $168有個師傅推架車仔出嚟,然後喺我哋對面隔兩張枱面前片嘅😂。配料有皮,黃瓜🥒條、葱白絲、甜醬。呢個價錢絕對唔會對會佢有好高要求。皮肉相間,中間個皮有少少脆脆地,鴨的油香唔重,都過得去啦。加埋所有配料一齊食,可以中和鴨油嘅油膩感。鴨肉炒茄子🍆 $70加$70就有個鴨架炒菜,都好抵食,有涼瓜和茄子選擇,我哋揀咗茄子。鴨肉的分量比想像中多,每一件肉都好大件。但我最鍾意食係茄子,炆得好淋,吸收晒啲鴨汁既精華,好好味😋。黃金鮑魚雞煲$160有四隻鮮鮑魚,一人一隻夠分。鮑魚炆得好入味,口感Q彈,雞煲醬汁好惹味,雞肉嫩滑,目測應該有半隻雞的分量。

📍盈館

京式片皮鴨1隻 $168

鴨肉炒茄子🍆 $70

黃金鮑魚雞煲$160
2022-06-29 0 瀏覽
行開旺角, 經過創興廣場差唔多每一層都食過.今日一於試一試7樓呢間盈館粵菜.門口酒樓入面枱同枱夠距離, 坐得都好舒適.今晚叫左2份野食, 北京片皮鴨+上湯龍蝦伊麵.員工會推隻鴨出黎枱前面, 即場片肉, 配餅皮, 甜醬, 青瓜條, 京蔥.上湯龍蝦伊麵就加左$40轉加芝士, 但味道一般, 龍蝦肉又唔係好多.員工推隻北京片皮鴨出黎, 會問你駛唔駛影下相先.北京片皮鴨龍蝦伊麵一般總結黎講呢間酒家環境舒適, 員工服務都可以, 係旺角市中心,普通飯局可以一試.
行開旺角, 經過創興廣場差唔多每一層都食過.
今日一於試一試7樓呢間盈館粵菜.
門口
酒樓入面枱同枱夠距離, 坐得都好舒適.
今晚叫左2份野食, 北京片皮鴨+上湯龍蝦伊麵.
北京片皮鴨
員工推隻北京片皮鴨出黎, 會問你駛唔駛影下相先.
芝士龍蝦伊麵
龍蝦伊麵一般
普通飯局可以一試.
2022-05-26
2022-06-26 60 瀏覽
全晚8個人叫左大約10個餸,招牌既冰鎮咕嚕肉上枱時係熱嘅,等凍左再試亦吾覺得特別好食!另外叫咗酸菜魚,但同茶餐廳質素差唔多,魚肉少 ,味道亦好普通,甚至偏向比較差!仲有招牌嘅扁皮鴨都比一般出面食嘅差。另外我地仲叫咗黑金流沙包,2款糕點,黑糖薑汁糕同埋桂花糕,流沙包唔好食,兩款糕點算係全晚最正常嘅!叫左個孖寶b餐,有龍蝦伊麵同一個雜茶煲,啲面都林晒,整體味道都好一般,偏鹹,全晚基本上冇一道菜系覺得好食,但以呢個價錢黎講會有更好既選擇。所以吾推薦!!!

仲有招牌嘅扁皮鴨都比一般出面食嘅差。

2022-06-24
2022-06-25 0 瀏覽
今晚同屋企人食飯,叫咗八個餸。大部分菜式都可以,個片皮鴨又話係主打,但係個餅皮又厚,又求其搵隻碟上,最攪笑係啲青瓜同韭王係切粒唔係切絲,唔明點解可以做主打。咁都算,叫咗個梅菜扣肉,等咗半個鐘都唔到咪吹囉,點知一上菜,啲扣肉細細片,sorry確啲來講係腩片,都算啦,咬落去重凍㗎,咁咪叫老闆過嚟,點知佢只係冷淡講咁咪取消咗佢,真係俾佢吹脹,你無嗰樣嘢咪係無,唔好求其煮啲嘢俾客食。我真係以後都唔會幫襯佢。
2022-06-25
2022-06-24 27 瀏覽
想食片皮鴨,見到佢$168就去試吓。其實以呢一個價都冇咩好投訴。一早喺OpenRice訂咗枱。最怕係有啲餐廳冇得訂枱要去到Walk in排隊。呢間有得預先訂枱就揀呢間。食片皮鴨唔需要預訂。餐廳環境係一般傳統酒樓。感覺好似去返細個嘅時候同親戚去飲茶咁。晚市冇咩人。book咗7:00嘅枱,由我入去到我食完走,餐廳都唔滿。侍應嘅服務態度好好,親切,有禮貌。因為唔多人,唔會好嘈,亦都舒服。四個人,叫咗五個餸。有炸鮮奶,片皮鴨,椒鹽鮮魷,冰鎮咕嚕肉,同埋酸菜魚。個炸鮮奶嘅味道似係韓國香蕉牛奶嘅味道。如果唔鍾意食香蕉嘅人,就唔好叫啦。片皮鴨$168 ,所以對佢嘅要求唔係好高。個皮脆脆地。鴨香唔重。反而佢嘅胡椒味幾重下。我覺得過得去啦。再唔係,我當佢係一隻無骨嘅燒鴨咁食。冰鎮咕嚕肉幾好。鍾意佢完全冇骨。椒鹽鮮魷嘅魷魚細細粒 炸得唔係太脆。但係都香口嘅。配飯一流。個酸菜魚一啲都唔辣。適合啲食唔到辣嘅人。買單大概每人$200。

炸奶

片皮鴨

冰鎮咕嚕肉幾好。鍾意佢完全冇骨。
冰鎮咕嚕肉

個酸菜魚一啲都唔辣。適合啲食唔到辣嘅人。
酸菜魚

買單大概每人$200。
片皮鴨
2022-06-19 201 瀏覽
同幾個靚媽食飯,搵個大家就腳嘅旺角區食小菜慢慢傾計。酸菜魚今次嘅酸菜魚湯頭鮮甜,只係有少少少辣,酸味足夠,魚肉鮮嫩又滑冇骨,最喜歡有大量酸菜同芽菜做配菜,開胃唔油,忍唔住飲多幾碗。芝心龍皇球併黃金百花球炸得香脆金黃,每粒顏色均勻,而且大大粒啖啖肉,蝦膠肉夠彈牙。芝心龍皇球亦係蝦膠肉,加入流心芝士,彈牙之餘又好creamy,好有層次。梅菜扣肉煲Lee個菜式非一般中菜嘅做法,五花腩切成薄片,最重要唔肥,肥瘦分佈平均,肉質軟腍,梅菜甜香,融合了扣肉鹹香,真係好下飯。陽江豆豉雞煲雞件肉質嫩滑而且入味,配料有酸喬頭,豆豉,紫洋蔥,香氣撲鼻。鮮沙薑煎焗走地雞沙薑不嬲同雞都係絕配,加入鮮沙薑來烹調,令雞肉更添香味香口,雞件熟嘅程度才亦控制得好好,肉質嫩滑而且濃郁香味。欖菜肉鬆四季豆
同幾個靚媽食飯,搵個大家就腳嘅旺角區食小菜慢慢傾計。

鮮沙薑煎焗走地雞

2022-06-17 161 瀏覽
今日又約咗幾個喜歡食嘢嘅朋友聚會,其中有朋友話想食中菜,我哋就去咗地點方便嘅旺角「盈館」。酸菜海海鱸魚片魚湯很鮮美鮮甜,微微辣,魚片薄切沒有骨的,魚肉幾滑,好多芽菜及酸菜, 夠飽肚又惹味。陽江豆豉雞煲唱得好惹味,雞件好入味,肉質算滑, 多種配菜,有蕎頭、豆豉、是洋蔥等,好豐富。芝心龍皇球併黃金百花球炸得香脆可口,蝦膠有蝦味,算彈牙,芝心龍王中間加入了芝士,一咬開就會流出,熱辣辣的。欖菜肉鬆四季豆四季豆新鮮有咬口,肉碎份算多,仲有欖菜,幾惹味,送飯一流。梅菜扣肉煲梅菜非常多,鋪上扣肉面,鹹鹹甜甜幾開胃, 扣肉切成薄片,容易咬口,醬汁入味 。

酸菜海海鱸魚片

欖菜肉鬆四季豆
四季豆新鮮有咬口,肉碎份算多,仲有欖菜,幾惹味,送飯一流。

2022-06-15
2022-06-15 126 瀏覽
難得跟朋友一起聚餐,喜歡充滿人情味的盈館位置在創興,交通很方便又就腳。酸菜魚一嚐魚湯很鮮甜,後勁帶點辣椒香,魚片切薄無骨,肉質嫩滑,大量酸菜,芽菜,非常開胃。芝心龍皇球併黃金百花球炸物一直深得大家所愛,炸至圓滾滾又金黃香脆,百花球很鮮美,蝦膠很彈牙。龍皇球亦係蝦膠,很燙口,入口仲有芝士流出,很creamy,食落去勁有層次梅菜扣肉煲扣肉片跟坊間中菜廳不同,切成薄片,醬汁更能滲入腩肉肌理,腩南鬆化,油脂分佈均勻。梅菜香甜,鋪在扣肉片上,開蓋時仲聽到滋滋聲。陽江豆豉雞煲雞件醃得入味,肉質嫩滑,有雞脾肉,亦有雞骨部份,岩曬不同人的口味,而且份量夠食,配料有酸喬頭,豆豉,紫洋蔥,食落去勁香。鮮沙薑煎焗走地雞雞件煎至半熟,然後再直接入窩焗熱,醃料主要新鮮的沙薑蓉,所以雞肉食落去更香嫩。因為製作需時,享用美食要有點耐性。欖菜肉鬆四季豆四季豆翠綠而鮮嫩,食落去無渣。欖菜份量剛好,四季豆沾滿了欖菜,肉碎,送飯一流。
難得跟朋友一起聚餐,喜歡充滿人情味的盈館
位置在創興,交通很方便又就腳。

鮮沙薑煎焗走地雞

2022-06-10 423 瀏覽
係旺角行完街,約左爸爸食餐飯,老人家鍾意食粵菜,所以揀咗間位置方便嘅酒樓,等佢唔洗搵得咁辛苦。酒樓唔算好大間,但坐滿人,都等咗一小陣先有枱可以入座。店員都好好人,主動介紹唔同嘅菜式比我地。今次我地叫咗四個小菜同一籠呢度好出名嘅黑金流沙包𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫 ::⧐北京片皮鴨 | $168⧐櫻花蝦高麗炒銀絲 | $108⧐私房蜜椒豬肋骨 | $148⧐流心脆蝦球 | $168⧐黑金流沙包(3個) | $32⧐朝日啤酒 | $38北京片皮鴨我好耐無食過,同時我都想食好耐,職員會係你面前即片比你睇,刀功好好,好快片好,包好配合醬料同配料,口感一流。櫻花蝦高麗炒銀絲炒得好有鑊氣,味道唔錯蜜椒豬肋骨係一個幾有驚喜嘅菜式,蜜糖同黑椒形成咗一層脆脆包住咗豬肋骨,味道極佳,同埋好特別咁配上咗煉奶炸饅頭做伴碟,超好食流心脆蝦球賣相相當唔錯,蝦球中間包住滿滿嘅芝士,再配上酸辣醬,幾開胃黑金流沙包係呢度嘅主打點心,外皮鬆軟,如果奶黃可以再多一啲就完美喇員工都好細心,知我地叫咗啤酒,拎咗幾隻冰杯比我哋,非常貼心酒樓整體比我感覺都幾好,食物味道都唔錯,下次會再同屋企人黎食!—📝評分味道 ⁴ / ⁵環境 ⁴ / ⁵服務 ⁵

今次我地叫咗四個小菜同一籠呢度好出名嘅黑金流沙包

⧐黑金流沙包(3個) | $32
⧐朝日啤酒 | $38
京式片皮鴨
櫻花蝦高麗炒銀絲
櫻花蝦高麗炒銀絲炒得好有鑊氣,味道唔錯
芝心脆蝦球
黑金流沙包
朝日啤酒
員工都好細心,知我地叫咗啤酒,拎咗幾隻冰杯比我哋,非常貼心

📝評分

黑金流沙包
  • 私房蜜椒豬肋骨
  • 北京片皮鴨
2022-06-09 299 瀏覽
—————————————上網搵下旺角有咩嘢好食,就見到有間特色中菜小館-盈館,上網都睇到啲菜式都幾特別,所以今次專程放工同朋友去咗食晚市。𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:⧐北京片皮鴨|$168⧐芝心脆蝦球|$168⧐私房蜜椒豬肋骨|$148⧐黑金流沙奶黃包|$32⧐櫻花蝦高麗炒銀絲|$108⧐朝日啤酒|$38私房密椒豬肋骨係首推,係出面未食過依一味餸,甜而且又脆卜卜,有一種麥芽糖嘅感覺,仲配煉奶曼頭伴碟,可以話一味兩食,好正😋。北京片皮鴨,同出面酒樓比起黎係比較平,幾抵食。片皮鴨最緊要皮薄皮脆,當然依到都做到,加埋粉皮包埋青瓜同蔥食,味道好夾。芝心脆蝦球炸到好鬆脆,即炸上碟即食,咬落索索聲👍🏻。櫻花蝦高麗炒銀絲,食菜嘅時候可以食到蝦肉感覺都唔錯。啤酒上埋嘅時侯仲有冰酒杯,好貼心😍。—————————————📝評分味道 ⁵ / ⁵環境 ⁴/ ⁵服務⁵ / ⁵衛生 ⁴/ ⁵抵食 ⁴/ ⁵—————————————📍盈館旺角彌敦道593-601號創興廣場7樓

𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:
⧐北京片皮鴨|$168
⧐芝心脆蝦球|$168
⧐私房蜜椒豬肋骨|$148
⧐黑金流沙奶黃包|$32
⧐櫻花蝦高麗炒銀絲|$108
⧐朝日啤酒|$38

芝心脆蝦球炸到好鬆脆,即炸上碟即食,咬落索索聲👍🏻。
櫻花蝦高麗炒銀絲,食菜嘅時候可以食到蝦肉感覺都唔錯。
啤酒上埋嘅時侯仲有冰酒杯,好貼心😍。

📝評分
抵食 ⁴/ ⁵

📍盈館
2022-06-09
  • 私房蜜椒豬肋骨
🚶🏻位置:都幾方便易揾,入到lobby搭左手邊嘅𨋢上就得。環境:因剛開晚市,仲係比較少人,所以可能淨係開咗幾圍檯,位置唔算話特別多,不過而家應該開返多啲位~食物:🟠冰鎮咕嚕肉 $128招牌菜,一上嚟就好有架勢!係一個大碟裝住上的。咕嚕肉有十幾舊,下面用冰鎮住,所以食落口係出面冰凍、脆,內裡就係熱、軟熟,超正。評分: 🌕🌕🌕🌕🌖回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕🟠北京片皮鴨 $168一樣超有架勢!😆😆上菜已經幾碟幾碟咁嚟,但伴隨住個師傅喺隔離示範即場切片皮鴨。食落口感非常豐富,一如既往,可以自行選擇要咩材料。皮薄,食落就係滿滿嘅片皮鴨,超級中意!評分: 🌕🌕🌕🌕🌖回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🟠私房蜜椒豬肋骨 $148呢個係侍應推薦嘅,食落都幾唔錯!豬肋骨出面有蜜汁包住,仲有炸饅頭喺側面圍住。豬肋骨食落甜味重過椒味,超好食🤩🤩🤩盈館嘅蜜汁並唔係薄薄一層、好似溝咗水咁嘅蜜糖汁,而係好濃郁嘅蜜糖味😍愛食甜食之人必試!評分: 🌕🌕🌕🌕🌖回頭率:🌕🌕🌕🌕🌖🟣大良炸鮮奶 $98鮮奶味唔係話特別重,但勝在炸皮夠薄!評分: 🌕🌕🌕🌕🌑回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑🟣黑金流沙包 $32係我每次去酒樓都一定一定要嗌嘅嘢食😍本身聽到侍應講晚
🚶🏻位置:都幾方便易揾,入到lobby搭左手邊嘅𨋢上就得。

食物:
🟠冰鎮咕嚕肉 $128
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕

🟠北京片皮鴨 $168
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕

🟠私房蜜椒豬肋骨 $148
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌖

🟣大良炸鮮奶 $98
鮮奶味唔係話特別重,但勝在炸皮夠薄!
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑

🟣黑金流沙包 $32
係我每次去酒樓都一定一定要嗌嘅嘢食😍本身聽到侍應講晚市無點心真係超傷心⋯但發現原來仲有流沙包可以食,緊係即刻嗌啦!!一撕開就包漿🤩🤩鹹蛋黃味超重超好食!!😍😍
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕

👭🏻人數:4
💵人均:$175
🍽份量:仲可以食得落個芋圓糖水

⏱到達時間:7pm
⏳等候時間:0 min
2022-06-04 293 瀏覽
🍍冰鎮菠蘿咕嚕肉呢味餸好大碟,有好多冰蓋住啲咕嚕肉,食落同普通菠蘿咕嚕肉無咩分別,不過凍啲啲。🦞上湯焗龍蝦伊麵呢個伊麵不過不失,啲龍蝦好多肉。🍄黑木耳降血壓及血脂的健康之選,食落是酸酸的,爽口的,味道好開胃。這間店人流不多,服務員態度和藹,價錢合理,可以再幫襯。
🍍冰鎮菠蘿咕嚕肉

🦞上湯焗龍蝦伊麵
呢個伊麵不過不失,啲龍蝦好多肉。

🍄黑木耳
降血壓及血脂的健康之選,食落是酸酸的,爽口的,味道好開胃。

這間店人流不多,服務員態度和藹,價錢合理,可以再幫襯。
2022-06-02 295 瀏覽
幾個朋友都鍾意食中菜,我立刻諗到盈館,位於旺角創興廣場,交通方便,大家約食飯聚會都方便。每次都必食片皮鴨,職員現場將鴨切成片塊,另配上青瓜條、蔥和甜醬,見到熱騰騰蒸籠裏面嘅皮配上脆皮鴨,真係好食,以$168.00價錢算係超值。聽店員講,一晚可以賣超過100隻片皮鴨嫁。 另外點了梅菜扣肉,份量都不少,梅菜不會太鹹,帶點甜味,扣肉都不會太油膩,送飯一流小菜,越食會越想食,朋友推介黑金流沙包,話之前黎飯下午茶有試過,好好吃😋原來晚市都可以叫來吃。黑芝麻皮配上鹹蛋黃粒,超級香味,一口咬落去立刻大爆發,真正做到流心效果,絕對值得一試。最後仲有點了傳統中式桂花糕,不太甜有桂花香味,甜品係女士嘅欣物,食幾多都唔怕

2022-05-25 427 瀏覽
一向講起創興都只係諗起打邊爐,放題,雞煲。估唔到仲有間不錯既酒家- 盈館今日帶住兩位小公主👸🏻,都係坐係酒家舒服啲。一坐低,叫左野食先,丫妹中意食片皮鴨,家姐中意食乳鴿#片皮鴨好抵$168一隻,熱辣辣出爐嘅鬆軟包皮,再加上超級超級香脆又充滿油香嘅鴨皮鴨肉,加埋醬汁,青瓜條、京蔥條等配料,真係冇得輸。二個女女食得多過媽咪。#乳鴿火侯控制得剛剛好,外脆內嫩好Juicy! 個人覺得乳鴿味道偏淡,可能因為食左片皮鴨,個口味一時三刻未轉到返嚟。#黑金流沙包👍🏻👍🏻👍🏻推介指數爆晒燈💡💡💡一咬落去,啲流沙黃 咇晒出嚟,記得趁熱食,涷左冇甘好食😋
一向講起創興都只係諗起打邊爐,放題雞煲。估唔到仲有間不錯既酒家- 盈館

今日帶住兩位小公主👸🏻,都係坐係酒家舒服啲。

一坐低,叫左野食先,丫妹中意食片皮鴨,家姐中意食乳鴿