2024-01-05
秋風起,特別乾燥口乾🍂如果有碗滋補燉湯飲下,濕下口咁就very good🌻咁啱老細請食飯,咁我就唔客氣,嗌啲名貴湯品滋潤吓啦🙈每人一碗👑金華火腿雞燉翅,好爽🤑金華火腿雞燉翅,呢個滋味濃郁嘅佳餚真係一試難忘啊😍!首先要讚嘅,係佢哋嗰湯頭。煲出嚟嘅湯色金黃、透明,每一啖都飲得出來滿滿嘅雞同火腿嘅精華。湯口感醇厚得嚟唔覺得過鹹,火腿帶出嚟嘅鮮味,同雞肉嘅甘香完美咁融合埋一齊,令人飲咗一啖仲想再飲🥣。而家講吓啲翅,燉到軟爛入味,肉質鬆軟到即食即溶,好似喺口中化開咁,而且入面嘅骨髓都充分咁滲出,吸滿咗湯汁,咬落去即刻感受到鮮味嘅爆發,啖啖肉,實在令人滿足到不得了👍。至於金華火腿呢部分,刀功處理得相當細緻,一片片薄薄嘅火腿,不單止有助提味,食落嘅時候又唔覺太咸,保持咗火腿嘅原汁原味,而且都成為咗呢個湯嘅靈魂,加上咗一份絕妙嘅風味。總之,金華火腿雞燉翅係一個做到外酥內軟,既有火腿嘅鹹香,又有雞肉嘅鮮美,一個滋補又開胃嘅好選擇,真係食飯時間嚟一碗,絕對係滿足滿分😋!仲有一大碗砂鍋雲吞雞,雞肉結實而嫩滑,雲呑蝦肉彈牙,舒服嘅味道😌飲完湯食返啲邪惡食物🙈鬚皮格格三層肉肥瘦分明,一層一層嘅脂肪同瘦肉完美交融