2024-03-15 241 瀏覽
《好耐沒約爺爺嬤嬤飲茶,今日特登約佢地來飲茶,關心下老人家,同時享受高級點心!》《金蒜陳醋拍青瓜,🥒🥬青瓜切成薄片,口感爽脆,搭配金蒜的香氣和陳醋的酸甜味道,帶來了清新的味道體驗。有助於消暑解渴。》《香芒脆蝦球。蝦球炸得金黃酥脆,外脆內嫩,搭配香芒的甜美口感,🥒🍇味道鮮美。每一口都充滿了蝦肉和芒果的結合,令人回味無窮。而且富含蛋白質和維他命。》《西蘭花炒帶子蚌。帶子和蚌肉鮮嫩多汁,搭配西蘭花的脆嫩口感,色彩鮮艷。🥒🫚🍇這道菜的味道鮮美,帶有微辣的風味,令人食指大動。》《蒜子上湯豆苗。豆苗鮮嫩可口,搭配蒜子的香氣和清湯的滋味,🥕🍑帶來了清爽的口感。這道菜不僅口感細膩,而且營養豐富》《黑松露滑蛋蝦仁是🧀。蛋液滑嫩,蝦仁鮮嫩多汁,搭配黑松露的香氣,帶來了奢華的味道體驗。這道菜口感豐富,味道濃郁,每一口都充滿了美味。》《鹵水豬腳仔🍅🥕豬腳經過緩慢燉煮,肉質鮮嫩多汁,鹵汁入味。而且富含蛋白質和膠原蛋白,有助於提供能量和維持皮膚的彈性。》《果然名不虛傳,食物質素高,環境都好。》

《果然名不虛傳,食物質素高,環境都好。》
2024-03-15 178 瀏覽
一年一度一家人一起去食團年飯的日子到了!!今次是由我作代表揀餐廳🍴就揀咗旺角的盈館~我地冇叫套餐就單點了我地想食的食物~以下都是小食為主,主食另外再出一個post介紹✨香芒脆蝦球,炸物就是好食!先一隻炸蝦都放上芒果,就冇咁油膩,加上蝦球都好足料🥭頭蒜虎皮尖椒,最鐘意就係上面有蒜頭,青椒加上蒜頭係幾夾🧄🫑避風塘脆茄,全家人都好鐘意避風港再加上炸茄子🍆是十分惹味又香脆。黑松露滑蛋蝦仁,意想不到酒樓有黑松露炒蛋,黑松露味都算濃🥚盈館小炒王,入面有叉燒,蝦仁,蝦乾,腰果,韭菜花,菜甫。總之就係有夠豐盛🤪
2024-03-14 137 瀏覽
想食正宗粵式點心,同時享受舒適寬闊既用餐環境?呢間餐廳啱曬我,可以一邊食一邊食好多特色野,CP值超級高。👏🏻 點心同埋食物的種類實在太多👍,晶瑩鮮蝦餃,蝦肉口感柔軟,搭配鮮美的大蝦,超級滋味,而且熱辣辣上台,好正好好食。👅😊 鹵水豬腳仔 😘鹵水增添了獨特的風味和微妙的惹味,豬腳都幾爽脆,每一啖都充滿膠原蛋白。😁🙂 甫魚乾蒸燒賣 😍🤣魚乾撒滿系燒賣上面,外表已經滿分💯豬肉肥瘦比例完美,好香口,口感都唔錯。👏🏻👏🏻👏🏻 香煎韭菜餃🥟,外表松脆香口,咬落去,入面餡料肉質酥爛,口感柔軟,搭配醬汁獨特風味,充滿豐富的口感和味道層次。⛅️⛈️紅米魚茸脆竹腸,呢個都唔錯,第一次食,印象分都幾高。呢度既服務都幾好,👅食物質素高,全部食材都新鮮,🤝快d黎試下啦!

2024-03-14 160 瀏覽
今日同屋企人黎飲下午茶,呢度好多唔同既點心,呢個時間亦有得叫下小菜,試到唔同野食!點心食到好多唔同傳統點心,好似手打順德鯪魚球同遠年陳皮牛肉球都食到,手打鯪魚球都係用蒸嘅方法,成粒都好彈牙,好真材實料,食到好濃嘅鯪魚肉味道,清淡得來有少少鹹香,而牛肉球亦係好大粒好彈牙,陳皮味好重,味道好有層次,食到甘香,亦都食到牛肉嘅肉香,熱辣辣食完暖笠笠🥰另外既香煎鮮肉韭菜餃同樣好食,煎餃一定要夠脆,呢度既韭菜餃就好脆,肉餡就好香,韭菜亦好多,夠晒濃味,而且煎到有啲肉汁鎖係入面,好出色☺️小菜方面和風雜菜煲就夠晒健康,煲入面有不同雜菜,又有蟹柳,冬菇,金菇,魚蛋呢啲,好清甜,淡淡地健康又好味😌另一個小菜就香口啲,係香芒脆蝦球,每粒蝦球都被薄薄既炸粉包住,炸得好香脆,蝦肉好爽甜彈牙,再配埋上面既新鮮芒果粒,酸酸地,味道更清新😆
2024-03-14 111 瀏覽
呢間酒樓裝修好靚,啲位又多又闊落,完全唔會坐得唔舒服!🏈滷水豬腳仔🏈豬腳仔一件件滷得好入味,味道好香,口感好爽脆,味道口感都好好,凍凍地,亦好開胃!🥎金蒜陳醋拍青瓜🥎青瓜好脆綠爽脆,加上金銀蒜同埋陳醋去醃啲青瓜,酸酸地又有啲蒜頭嘅辣味,味道好清新,都係一個凍嘅小食!⚽️晶瑩鮮蝦餃⚽️蝦餃真係好晶瑩剔透,皮薄餡靚,啲蝦好大隻,好鮮味,仲有啲蝦汁添,熱辣辣好好食!🏀遠年陳皮牛肉球🏀牛肉球每一粒都好大粒,好爽口彈牙,牛肉味好重,食落仲食到陳皮嘅甘香,味道好有層次!
呢間酒樓裝修好靚,啲位又多又闊落,完全唔會坐得唔舒服!
🏈滷水豬腳仔🏈
🥎金蒜陳醋拍青瓜🥎
⚽️晶瑩鮮蝦餃⚽️
🏀遠年陳皮牛肉球🏀
2024-03-14 115 瀏覽
同家人都有喝茶的習慣,反正得閒就一盅雨件,飲返杯茶🍵到了後發現環境幾好喔,生意好到不得了~座無虛席!最重要嘅係,最緊要係點心有水準,全部新鮮熱辣辣。我哋揀咗好多款式嘅點心,包括鯪魚球、鳳爪、脆竹腸同牛肉球。豉汁蒸鳳爪很軟,一吮皮,筋都軟埋,易脫骨。味道有點辣辣的特別好吃😋我最喜歡嘅係紅米魚茸脆竹腸,酥脆口感酥香,入邊嘅餡充滿濃郁嘅味道。手打順德鯪魚球一口咬後鮮嫩多汁,回味無窮!遠年陳皮牛肉球食得出係用新鮮牛肉做,有時係其他地方食嘅比較鬆散而且無肉味。淋上食牛肉球必備嘅喼汁。咬落去好彈牙,好有陳皮清香同濃郁牛肉香簡直唔敢'相信😱🤭咁嘅價錢可以食到咁高質素嘅食物!

簡直唔敢'相信😱🤭咁嘅價錢可以食到咁高質素嘅食物!
2024-03-14 111 瀏覽
重點點心點評✍🏻✍🏻✍🏻🔮北菇棉花雞雞肉好嫩,肉質好腍,唔會蒸到好鞋好乾,有啲肉汁,味道好香,而北菇亦係好爽口,好香,棉花好爽彈,吸收晒啲雞汁,爽口得黎又夠香,好香甜呀!🧿手打順德鯪魚球鯪魚球食得出真係手打,有少少魚骨係入面添,但係咁樣仲有風味,真係食得出魚肉既爽彈,鯪魚味好重好濃,就算係蒸既都好好食!📿香煎鮮肉韭菜餃韭菜餃好大隻,好飽滿,煎得好香脆,唉開啲餡料既肉汁必晒出黎,超級惹味!💈甫魚乾蒸燒賣燒賣上面鋪滿甫魚乾,有啲中日fusion既感覺,燒賣好軟腍,肉質好好,加上魚乾味道更有層次!呢度既晶瑩鮮蝦餃同埋紅米魚茸脆竹腸都好好味架,點心款式真係好多,可以慢慢食!
重點點心點評✍🏻✍🏻✍🏻

🔮北菇棉花雞

🧿手打順德鯪魚球

📿香煎鮮肉韭菜餃

💈甫魚乾蒸燒賣

3月11號夜晚,我們一行五人,叫咗1. 一個孖寶套餐(養顏花膠走地雞煲/半隻 +美極半煎海虎蝦)2. 走地雞煲變咗白切雞,雞味不差,但不算太滑,主打我哋係要雞煲😡3. 美極半煎海虎蝦:因為得四隻,我沒吃,不過同行朋友話,沒味,唔彈牙,覺得蝦不新鮮👎🏻4. 冰鎮咕嚕肉,冰鎮咕嚕肉(份量不多,味道普通,用嘅竟然唔係菠蘿,係木瓜)😮‍💨5. 老壇酸菜魚酸菜 :魚沒鮮味(我哋懷疑係急凍魚塊,而且冇乜點樣醃過,份量極少,一人應該得兩塊,湯好多,酸菜唔夠爽脆,差👎🏻6. 加多個炒菜心 ,一般味道7: 大良炸鮮奶: 粉比較厚,鮮奶還可以😌跟住上咗半隻白切雞,我當時都深有疑惑疑,想想吓唔係雞煲咩?又見到朋友都食,咁我都食啦(因為當時都極之肚餓),食食吓,突然間攞一碟乳鴿嚟,我哋都O咀,經理先知道原來攞錯單,但係冇出過聲就將碟乳鴿拎走咗,跟住嚟咗一碟炒菜心,吃完我哋問經理,套餐嚟錯咗點計?經理竟然同我哋講,一樣價錢😳1,花膠雞煲竟然同白切雞一樣價錢?2 :半隻雞收$150? 四隻虎蝦hkd 184.00?成個套餐$369 喔 ,主打經理完全冇講過對唔住唔,只係話價錢不變,桂花糕俾我哋喎,完全冇自動自覺
3月11號夜晚,我們一行五人,叫咗

6. 加多個炒菜心 ,一般味道
7: 大良炸鮮奶: 粉比較厚,鮮奶還可以😌

1,花膠雞煲竟然同白切雞一樣價錢?
2 :半隻雞收$150? 四隻虎蝦hkd 184.00?
成個套餐$369 喔 ,主打經理完全冇講過對唔住唔,只係話價錢不變,桂花糕俾我哋喎,完全冇自動自覺話要減價,仲強調四隻虎蝦係180幾,最後又話送流沙包,都係唔肯減價,直接後來我哋不停咁樣同佢理論,先至肯減返$70.00,
期間態度非常不佳,差到一個點啊🤬🤬,怪唔得,飯市都得得三台客,有原因有原因!
2024-03-11
2024-03-11 152 瀏覽
今日同老細一齊傾生意,所以經過旺角順便飲埋茶先返公司。呢間嘢係創興廣場都幾方便,而且又近地鐵站,完全唔會好難搵。我地兩點黎到,等左差不多15分鐘有位。叫咗4款嘢食都幾好食😋北菇棉花雞香菇蒸得好入味,而且夠腍身唔會硬骨骨,而且滑雞嘅口感亦都好柔嫩。香煎鮮肉韭菜餃內裡的韭菜鮮甜可口,邪惡必選!晶瑩鮮蝦餃每一粒都皮薄餡靚,蒸得剛剛好,美味可口。蠻特別的點心,紅米魚茸脆竹腸一定要試試,口感十足的外層紅米脆皮,餡是我最愛的魚茸,外酥內嫩,一口層次感滿滿老細話一定要先點呢一款甫魚乾蒸燒賣,因為受歡迎好快賣哂,一上菜發現好似一份唔似燒賣嘅燒賣,真係估佢唔到。

2024-03-11 168 瀏覽
一家人過嚟旺角食點心,呢間餐廳喺旺角創興廣場,地點非常旺,又鄰近車站,有好多人嚟食。食物水準亦很好,環境舒適。食物🥘🥘🥘🥘🥘環境🌝🌝🌝🌝🌝服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️甫魚乾蒸燒賣大大粒,入邊包住滿滿肉餡,面頭耳甫魚乾點綴,不單止賣相好看,味道亦非常一流。每一口都充滿甫魚香味,肉餡飽滿多汁,每一啖都好滿足!紅米魚茸脆竹腸賣相非常靚,腸粉皮係用紅米製成,製成咗好靚嘅紫紅色腸粉皮,入邊包滿餡料,有鮮蝦又有蔬菜口感非常豐富。有鮮蝦又有蔬菜口感非常豐富。腸粉上面灑有香脆的魚茸,胃腸粉帶來微微的酥脆。北菇棉花雞,嫩滑的魚肚,口感軟綿充滿肉汁,係成個點心嘅精華,雞肉又滑又嫩,北菇大大隻好有肉感,令人回味無窮。手打順德鯪魚球,大廚用人手手工制作,魚肉非常彈牙。有濃郁的魚香味,味道鮮甜,清蒸已經非常好味。遠年陳皮牛肉球以遠年陳皮和嫩滑牛肉混合而成嘅牛肉球。陳皮的香氣和牛肉的鮮嫩質地完美結合,每一口都能感受到陳皮的獨特風味,加上酸甜喼汁,令牛肉球味道更豐富。

食物🥘🥘🥘🥘🥘
環境🌝🌝🌝🌝🌝
服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2024-03-11 151 瀏覽
今朝一早跑完步,中午時間約左朋友來呢家餐廳飲茶。一邊食一邊享受美食,呢個經歷真系高級享受啊。「避風塘脆茄」方面,茄子經過熬煮後,湯汁非常香濃,肉質鮮嫩多汁,內部的肉質則保持著柔軟的口感,避風塘非常適合喜愛食辣的人品嚐,食完成個人都好幸福😆👍🏻「晶瑩鮮蝦餃」方面,蝦肉肉質鮮嫩,彈牙有嚼勁,外皮薄又滑,味道鮮美香濃,good😎 「頭蒜虎皮尖椒」▶️蒜蓉增加惹味,椒微微辣,個人認爲可以接受,反而增加左惹味既感覺。清爽相得益彰,香氣四溢。最後一個「紅米魚茸脆竹腸」食得黎又好開胃,而且顏色都好靚。朋友都對呢間餐廳既評分非常高,覺得選擇豐富,不論環境同味道都十分出色,而且亦好近我住既地方,下次會再來😹😹😹😹
最後一個「紅米魚茸脆竹腸」食得黎又好開胃,而且顏色都好靚。

2024-03-10 123 瀏覽
週末飲茶真係好似打仗咁!感覺唔良好!又漏單、又送錯點心!!金蒜陳醋拍青瓜鮑汁燜鳳爪鳳爪同花生燜得好入味櫻花蝦豉油皇炒腸粉潮州粉果金莎南瓜條好邪惡但好好味👍柚皮蒸鳳爪柚皮無乜味道一口鮑魚燒賣雪花墨西哥叉燒餐包好好味👍銀湖百花釀魚肚蛋黃蟠桃
2024-03-08 127 瀏覽
好耐都無同屋企人飲茶,今日一於做個孝順女,同兩老嚟到依到嘆茶🙆🏻‍♀️有好多點心都好似好好食,忍唔住叫多幾碟🙊「頭蒜虎皮尖椒」好惹味,有成粒蒜頭+豆豉,而尖椒仲有啲籽,所以都幾辣🙇🏻‍♀️「遠年陳皮牛肉球」足料,牛肉球多汁鮮味,最正係加咗陳皮,嗰陣甘甘甜甜嘅味同牛肉球好夾🤟🏻「甫魚乾蒸燒賣」必食!燒賣本身夠香,上面再加咗刨得好細嘅柴魚絲,一啖食哂味道豐富,比起普通燒賣更加正🙆🏻‍♀️「北菇棉花雞」熱辣辣,雞肉滑到輕輕一咬就咬開💁🏻‍♀️不過最吸收都係墊底塊魚肚,吸收哂啲雞汁,識食一定係食魚肚🤌🏻
2024-03-08 124 瀏覽
之前同個朋友一路都話想食呢間新派粵菜,點知約咗幾次都約唔成,今次終於齊人可以一齊食💗金蒜陳醋拍青瓜💗食主菜前,叫個青瓜開下胃先,作為開胃小菜,佢味道幾好,酸酸地,青瓜都好爽脆👍🏽💗香芒脆蝦球💗金黃色既芒果🥭香甜無比,加上蝦球本身非常爽脆,食落芳香可口,驚喜萬分💯💗黑松露滑蛋蝦仁💗炒蛋滑得嚟唔會過油,蝦仁🍤亦好新鮮彈牙, 好高質!食完真係大滿足😍💗蒜子上湯豆苗💗豆苗好新鮮,味道清新,而且豆苗鮮嫩可口好正!超好味😋

💗金蒜陳醋拍青瓜💗

💗香芒脆蝦球💗

💗黑松露滑蛋蝦仁💗

💗蒜子上湯豆苗💗
豆苗好新鮮,味道清新,而且豆苗
鮮嫩可口好正!超好味😋
2024-03-07 117 瀏覽
晶瑩鮮蝦餃🍤 讓你品嚐海鮮美味的最佳選擇!蝦餃入面係非常鮮美既大蝦呢,而且餃皮好薄,非常晶亮剔透,完全感受到大海既鮮甜,感受到品味既獨特魅力!遠年陳皮牛肉球🥩 讓你品味中華料理既經典滋味!遠年陳皮就係放佐好耐既陳皮,品味十足,陳皮既芬芳同牛肉既嫩滑相互融合,成就佐呢道絕妙既美食,而且牛肉球好爽嫩,口感有啲嚼勁又腍身,好好既感受!豉汁蒸鳳爪🐔 傳統粤菜既代表之作!只要一口,你就能感受到其獨特滋味,鳳爪既嫩滑同醬汁既入味完美融合,沁人心脾,鳳爪非常軟腍,少少辣,刺激濃香!北菇棉花雞🍗 讓口腹之慾得到充分滿足!蓬鬆既雞肉搭配著香濃既北菇,每一口都係大快朵頤,有雞肉菇棉花,口感豐滿,營養豐富!
晶瑩鮮蝦餃🍤 讓你品嚐海鮮美味的最佳選擇!
遠年陳皮牛肉球🥩 讓你品味中華料理既經典滋味!
豉汁蒸鳳爪🐔 傳統粤菜既代表之作!
北菇棉花雞🍗 讓口腹之慾得到充分滿足!