2024-04-09 247 瀏覽
➕點心➖頭蒜虎皮尖椒➖➖紅米魚茸脆竹腸➖➖手打順德鯪魚球➖➖甫魚乾蒸燒賣➖兩個人食只係叫咗4個點心🥧青椒原本以為是有魚肉的但原來只是單純的炒青椒🫑青椒配上了炸蒜頭同豆豉都幾香😊腸粉是用紅米整成的所以會是紅色❤️而腸粉表面有很多碎碎配埋一起食都頗夾🥰內饀同樣很豐富😗鯪魚球相對其他兩款的點心就普通了😝是平時會食到的酒樓鯪魚球😀燒賣反而是最有surprise 第一次食燒賣竟然個有大量的甫魚碎😳燒賣就是普通的蝦肉豬肉燒賣但甫魚碎係令成個燒賣更多層次🤭
➕點心
➖頭蒜虎皮尖椒➖
➖紅米魚茸脆竹腸➖
➖手打順德鯪魚球➖
➖甫魚乾蒸燒賣➖
2024-04-09 242 瀏覽
同老公過嚟盈館飲早茶,叫咗四道點心。酒樓又舒服,坐喺度慢慢嘆慢慢食,悠悠閑閑過咗一個上午。香煎鮮肉韭菜餃,餃子以鮮嫩的豬肉和香氣四溢的韭菜作餡料,餡料調味非常惹味,材料足又多汁,煎到外皮香脆微焦。當餃子放入口中時,香氣就迅速散發開來,令人食指大動。美味指數:🥟🥟🥟🥟🥟晶瑩鮮蝦餃,以鮮嫩的蝦肉為主要食材,搭配著精心製作的餃子皮,形成了一個晶瑩剔透的外觀。每一顆餃子都裝滿了鮮美的蝦肉,令人難以抗拒。美味指數:🥟🥟🥟🥟🥟豉汁蒸鳳爪是廣東人最喜愛的港式點心,我都唔例外。鳳爪經過精心處理,肉質鮮嫩多汁,搭配豉汁的調味料蒸煮而成。每一隻鳳爪都被豉汁包圍,每一隻都充滿香甜味。美味指數:🧆🧆🧆🧆🧆滷水豬腳仔經過長時間的滷煮而成。豬腳仔肉質鮮嫩,滷汁的香味將豬腳仔的肉質完美提升。肉質細嫩多汁,滷汁的調味絕對讓人回味無窮。美味指數:🧆🧆🧆🧆🧆
美味指數:🥟🥟🥟🥟🥟
美味指數:🥟🥟🥟🥟🥟
美味指數:🧆🧆🧆🧆🧆
美味指數:🧆🧆🧆🧆🧆
2024-04-02 499 瀏覽
呢度夜晚都好滿座,好多人,見到枱枱都有叫唔同晚小菜,非常吸引!首先要推介既係盈館小炒王!小炒王集合佐多種經典食材,包括香糯肥美既叉燒,鮮美爽彈既蝦仁,咸香煙韌既蝦乾,脆香甘香既腰果,清爽爽脆既韭菜花同菜甫,有層次既口感味道,真係一試難忘(*^o^*)之後要推介既係佢地和風雜菜煲,不同鮮嫩既蔬菜搭配上其他菇菌配料,每一口都帶黎舌尖既滿足感,無論係慰藉心靈定係滿足味蕾,都能完美滿足(#^.^#)海鮮方面要推介既係西蘭花炒帶子蚌,細滑鮮嫩既帶子同爽甜彈牙既蚌相得益彰,加上青翠爽綠既西蘭花,食起上黎口感豐富多樣,令人回味無窮(=^x^=)最後要推介既係避風塘脆茄,色澤金黃,口感酥脆,每一口咬落去,茄子既鮮嫩搭配上外酥里嫩既口感,再加上香酥可口既脆蒜,令你既味蕾不禁陶醉其中(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

2024-04-02 372 瀏覽
💚金蒜陳醋拍青瓜💚呢個小食色香味俱佳,清脆既青瓜搭配經過特殊處理既金蒜同陳醋,爽口而不失鮮美,每一口都能感受到金蒜既濃郁香氣同陳醋既醇厚口感,令人回味無窮!💛香煎鮮肉韭菜餃💛新鮮薄薄既餃子皮包裹住豐富多汁既鮮肉餡料同韭菜,經過特製既煎炸工藝,令餃子外脆內軟,口感十分迷人,咬落去,被鮮肉同韭菜既香味充盈口中,加上爆汁既效果,令人感覺彷彿置身於美食既天堂!🧡北菇棉花雞🧡精選佐新鮮既雞肉同香菇,加入棉花,悉心燉煮而成,無添加過多味精,雞肉嫩滑多汁,香菇鮮香撲鼻,棉花爽嫩香甜,整體口感極為細膩,每一口都能感受到濃郁既香味!❤️紅米魚茸脆竹腸❤️腸粉既皮係用紅米製成,紅米皮煙煙韌韌,好有口感,餡料再配上不同蔬菜嘢魚茸,口感爽嫩爽脆,好有層次,唔駛點豉油都好香好好食!
💚金蒜陳醋拍青瓜💚
💛香煎鮮肉韭菜餃💛
🧡北菇棉花雞🧡
❤️紅米魚茸脆竹腸❤️
2024-04-02 285 瀏覽
昨晚早訓☺️點知一訓就訓到第二朝,出去睇吓有咩好野食,起身唔想煮,去盈館食,之前有聽人講過,都有啲印像,去到現場印像更深刻,呢度好大,似間酒樓咁,見到好多綠色既裝潢,好多點心好多選擇☺️點了最常食既幾款☺️都來得好快,見佢送到黎仲係好熱,熱到出煙,以下就簡單評語一下:「晶瑩鮮蝦餃」亮晶晶又有通透既外皮,包住鮮蝦,成個外型就係一個蝦餃咁,呈現半透明狀態,入面都係鮮蝦,有食到蝦既鮮味,蝦既味好濃,成個質感都好食🏆「甫魚乾蒸燒賣」燒賣係酒樓成日都有食,呢入燒賣好特別,加入甫魚乾,好有魚乾味,本身燒賣既味都好鮮,加埋魚乾味道,令到成個燒賣都好濃郁🏆「香煎鮮肉韭菜餃」煎得好香,韭菜餃既味道好鮮,加上豬肉一齊,真係好濃郁,整得好好食,外型都包得好靚,熟到半透明狀態 🏆「紅米魚茸脆竹腸心」佢外面既部份好惹味,呢個點心夠特別,都未試過,好有創意既一種點心,無人諗得到,而且食材都好稀有,總知好少見🏆
「晶瑩鮮蝦餃」
「甫魚乾蒸燒賣」
「香煎鮮肉韭菜餃」
「紅米魚茸脆竹腸心」
2024-04-02 273 瀏覽
陳師奶推薦「盈館」抵食又好食,我就帶老公同奶奶去咗飲茶,真係有驚喜!呢間餐廳氣氛輕鬆,真係好適合一家人嚟聚餐🍽️避風塘脆茄🍆呢個菜嘅外觀好吸引,茄子炸到金黃酥脆,茄子嘅肉質嫩滑,加上避風塘嘅香脆口感,真係好過癮💥而北菇棉花雞🐔份量好足,咬落去好多汁,真係好好味!北菇同雞肉嘅鮮味融合得恰到好處,每一口都令人滿足😌紅米魚茸脆竹腸好精緻🌾竹筍腸包裹住魚茸,色彩鮮豔。一口咬落去,竹筍腸嘅脆口感同魚茸嘅鮮味交織在一齊,好有創意🌼老公叫咗個甫魚乾蒸燒賣,燒賣包裹住鮮嫩嘅甫魚乾,燒賣皮薄餡多,甫魚乾嘅鮮味散發出來,好特別又唔會搶咗燒賣嘅肉味💯今餐老公同奶奶都食得開心😄咁就咩抵啦🎵下次同朋友再黎食下先

今餐老公同奶奶都食得開心😄咁就咩抵啦🎵下次同朋友再黎食下先
2024-04-02 239 瀏覽
又係在OpenRice 揾餐廳嘅時候了,幸好今次揾的呢間酒樓一家人都表示滿意👍🏻這間酒樓是位於旺角和油麻地,交通真的幾方面,而且地理位置十分佳。今次係同家人一齊去食午餐🍱整體都係幾好的,我地叫了手打順德鯪魚球,豉汁蒸鳳爪,金蒜陳醋拍青瓜和紅米魚茸脆竹腸。鯪魚球一共有3大粒,每一粒都調味得幾好,有香蒽的加持係更加香。而鳳爪就係重口味一點但勝在鳳爪整得都林!個人最鐘意是青瓜🥒和腸粉,青瓜蒜味好香再加上醋會忍唔住食唔停。腸粉同普通的有點不同,竟然有魚茸係入面,腸粉都好滑😚
2024-04-02 266 瀏覽
今日約朋友過嚟一齊食飯聚會,喺旺角創興廣場呢間叫盈館嘅菜館食飯。餐廳裝修時尚簡約,環境光猛又乾淨。我哋叫咗四道菜。蒜🧄子上湯豆苗,以新鮮嫩綠的豆苗搭配香氣四溢的蒜子湯底,絕對能夠為您的味蕾帶來驚喜。豆苗的纖維質柔軟細嫩,搭配清爽的湯汁,帶來清爽又充滿蒜香的美味!西蘭花🥦炒帶子蚌,西蘭花鮮嫩爽脆,帶子蚌鮮甜,肉質柔軟,豐富口感相互輝映,色彩豐富,令人食指大動。西蘭花的清香和帶子蚌的鮮嫩,令人回味無窮。滷水豬腳🐖仔,滷水味道濃郁的滋味。豬腳仔經過滷製,肉質鮮嫩多汁,入口即化,搭配滷水的香氣,使得整道菜品更加美味可口。豬腳仔的滷汁入味,豐富的口感和滋味在口內漫延。金蒜陳醋拍青瓜簡單卻美味。呢道涼拌菜充滿金蒜的辛香和陳醋的酸甜,兩者完美融合,為青瓜增添了一道獨特的風味。青瓜的清脆口感與金蒜陳醋的調味相得益彰,有一份清爽而又香的口感。
2024-04-02 121 瀏覽
坐低見到餐牌好多野食,所以直接問餐廳店員有咩好推介?佢就話一定要試佢哋嘅招牌菜式,估唔到味道又幾驚喜!我地評分都好高。《遠年陳皮牛肉球$$$$金蒜陳醋拍青瓜 $$$$避風塘脆茄$$$$》❤️🔥 遠年陳皮牛肉球一啲都唔羶,牛肉中含有豐富的蛋白質、維生素和礦物質。食落好軟糯嘅肉質,仲要非常入味!❤️🔥 ❤️🔥無論系賣相定系味道都系甘好食甘正。 ❤️🔥《金蒜陳醋拍青瓜》它由青瓜🥒、陳醋組成。蔬菜富含纖維、維生素和礦物質,具有抗氧化和抗炎作用。清爽解膩之選。❤️🔥《北菇棉花雞》超級大兜,北菇的咸味和棉花雞,仲有其他配料相互融合,口感獨特。濃厚又鮮甜吾會膩,真系好高質!大滿足啊!•ʚ♡⃛ɞ ʚ♥︎ɞ ❤️🔥真心覺得都好正。總括而言,❤️🔥 呢度既位置好方便,而且食物質素高,值得推介。
❤️🔥《金蒜陳醋拍青瓜》
❤️🔥《北菇棉花雞》

2024-04-02 109 瀏覽
今日我帶埋婆婆同媽咪去咗旺角嘅「盈館」,係間好精緻嘅茶樓,裝飾好光猛又乾淨,店員都好好人😗一黎就叫個婆婆最愛嘅豉汁蒸鳳爪🖐🏻啲鳳爪柔軟嫩滑,加埋濃郁嘅豉汁,真係好難抗拒🤤一口咬落去,鳳爪肉質鮮嫩多汁🫨而豉汁嘅鹹香同微辣,更加增加咗呢道菜嘅層次感🌶️再黎個遠年陳皮牛肉球🤎牛肉球加埋陳皮嘅香氣,真係令人流口水😋牛肉球口感有彈性🐮充滿咗肉汁嘅鮮味。而陳皮嘅特殊香氣,仲加咗一抹獨特嘅風味😳手打順德鯪魚球到啦~呢道菜要廚師嘅手藝,每一粒鯪魚球都經過精心製作😎咬一口,鯪魚球滑嫩,魚肉鮮甜香氣四溢💨連我媽都大讚好食🤩再追加個北菇棉花雞🐥嫩滑多汁,北菇嘅香氣同雞肉嘅風味結合得完美⭕️真係令人停唔住!每一口都係一種享受‼️

Book 6點,時間比較早,全場得我地一台,帶位叔叔好有禮貌,又健談,服務周到。食物,嗌左:半隻乳豬片皮鴨孖寶(吊燒雞同蒸魚)🐷乳豬皮脆,但肥膏多,有d豬氣味,食左2件膩左,7分🪿片皮鴨一大隻,只片左15,6片左右,好少片得比較厚,口感較韌,但加蔥同青瓜都ok 7分🐓燒雞皮好脆好滑,有少少雪藏味,8分🐟蒸魚最好食,一上台秒殺 9分我地3個人嗌四碟餸,都係肉,好快膩左飽左,雞同鴨最後打包,埋單盛惠$816,老實講有d 貴,貴在茶位$45/1,食物質素,環境都ok,不過無下次lu。
Book 6點,時間比較早,全場得我地一台,
帶位叔叔好有禮貌,又健談,服務周到。
食物,嗌左:
半隻乳豬
片皮鴨
孖寶(吊燒雞同蒸魚)

🐷乳豬皮脆,但肥膏多,有d豬氣味,食左2件膩左,7分
🪿片皮鴨一大隻,只片左15,6片左右,好少
片得比較厚,口感較韌,但加蔥同青瓜都ok 7分
🐓燒雞皮好脆好滑,有少少雪藏味,8分
🐟蒸魚最好食,一上台秒殺 9分

2024-03-30
2 分鐘 (堂食)
2024-03-21 352 瀏覽
呢間平日都有好多人嚟飲茶,可以預先book定位嚟到就唔使點等🔆晶瑩鮮蝦餃🔆必點點心❗️皮薄餡靚,蝦肉勁彈牙同埋好大粒,蝦餃皮好薄,蝦🦐好大隻,食落好彈牙好鮮甜,同埋冇雪味,唔錯👍🏽🔆甫魚乾蒸燒賣🔆比出面既大粒,豬肉唔算肥,入面嘅肥豬肉份量亦比坊間少,配上原隻蝦🍤,勁足料💯配埋上面既甫魚乾勁好食🔆遠年陳皮牛肉球🔆牛肉球食到濃濃馬蹄同香蔥味,牛肉球質地淋,極之多汁,混入了遠年陳皮,令到成個牛肉球去到另外一個層次😎🔆豉汁蒸鳳爪🔆豉汁蒸鳳爪係每次飲茶必叫既,鳳爪蒸得好軟糯,入口即化,鳳爪嗦晒喲豉汁醬,好味🔆手打順德鯪魚球🔆入口都是魚肉的香味,爽口彈牙🔆北菇棉花雞🔆雞好淋有肉汁好唔錯,啲湯汁好好飲,豬皮好好味😋

🔆晶瑩鮮蝦餃🔆

🔆甫魚乾蒸燒賣🔆

🔆遠年陳皮牛肉球🔆

🔆豉汁蒸鳳爪🔆

🔆手打順德鯪魚球🔆
入口都是魚肉的香味,爽口彈牙

🔆北菇棉花雞🔆
雞好淋有肉汁好唔錯,啲湯汁好好飲,豬皮好好味😋
2024-03-21 241 瀏覽
今日放假行街行到攰,最想有個地方可以食少少嘢休息下,睇下我地既menu:☺️👍🏻🌟✨⚡️和風雜菜煲,以多種新鮮蔬菜為主要材料,搭配和風湯煮熟。🌈🔥蔬菜的色彩鮮艷,口感豐富。湯汁清淡醇香,令人愛不釋手。🔥🌟⚡️❄️北菇棉花雞❄️❄️以嫩滑的棉花雞肉和新鮮的北菇為主要材料。棉花雞肉質鮮嫩,口感豐富,搭配著北菇的鮮香,帶來了濃郁的風味。菇香和雞肉的結合,不僅美味,而且富含蛋白質和營養素,對身體有益。🌟🔥✨頭蒜虎皮尖椒,以香辣的虎皮尖椒和頭蒜為特色。虎皮尖椒外皮炸得酥脆,內裡保持著嫩滑的口感,搭配頭蒜的濃郁味道。⚡️☀️晶瑩鮮蝦餃,以新鮮的蝦肉和薄皮餃子為主要材料。餃子皮薄而有彈性,蝦肉鮮嫩多汁,口感極佳。每一口都帶著鮮甜的蝦香,令人難以忘懷。這道菜不僅美味,而且蝦肉富含蛋白質和維生素,有助於促進健康。 好開心可以咁啱經過到呢間鋪頭😚好啱同friend一邊食一邊傾計☺️👍🏻👍🏻👍🏻

2024-03-20 222 瀏覽
同男朋友好耐無去酒樓食,尋日約埋兩個friend 一齊去食🫖之後去行街🛍️我要推介返哩個黑松露滑蛋蝦仁🍤咁香嘅黑松露同滑溜溜嘅蛋汁配埋鮮嫩彈牙嘅蝦仁,每一口都好濃郁又鮮甜,啲蝦仁仲係咬落去超級有嘅口感🉐男朋友好鍾意手打順德鯪魚球🎉魚肉鬆軟多汁,一咬落去,啲鯪魚肉就咁融化喇!加埋啲獨特嘅調味料,真係好好味🤘🏻頭蒜虎皮尖椒令我又愛又恨🌶️啲虎皮尖椒炸到脆脆,帶有微微嘅辣味同蒜香,真係一啖過癮!啲尖椒食落去就嘅咬勁,再加埋啲頭蒜嘅香味,啲味道真係絕配😋朋友最愛係避風塘脆茄🍆呢個菜真係飲茶必食嘅經典之選‼️啲茄子炸到金黃酥脆,但內裡仲係嫩嫩軟軟,加埋啲避風塘醬汁,真係一絕!佢一口氣就可以食晒好幾粒🤣總括嚟講,呢度嘅真係超級豐富多樣,每一樣都有佢嘅特色同驚喜!我哋仲叫咗兩個靚仔🍚真係勁好食🤓

2024-03-20 197 瀏覽
年尾嘅公司小聚餐去酒樓食,本身無咩期待去食,但有驚喜👀每款食物都好好味,打卡一流📸🔸香芒脆蝦球🔸蝦球炸到金黃酥脆🍤外脆內嫩嘅蝦肉同芒果🥭嘅香甜真係絕配!呢款香芒脆蝦球唔單止好好睇,仲好好食!🔸手打順德鯪魚球🔸每一個鯪魚球包裹住著鮮嫩嘅鯪魚肉,色澤鮮豔🌈令人垂涎欲滴!一口咬落去,鯪魚球嘅滑嫩口感同鯪魚嘅鮮味,真係令人驚艷🐟🔸甫魚乾蒸燒賣🔸外觀精緻,燒賣皮薄餡多🥟包裹住鮮嫩嘅甫魚乾,一口咬落去,燒賣皮入口即化,甫魚乾嘅鮮味瀰漫出來,令人回味無窮🥢🔸滷水豬腳仔🔸佢嘅外觀啱啱好吸引,豬腳仔滷得入味🦶🏼肉質鬆軟,滷水嘅香氣令人食指大動!一口咬下去,滷水嘅味道彌漫口中,配上豬腳仔嘅鮮美🫦今次同事飲茶嘅經歷真係好開心!每一道菜都帶嚟咁多驚喜,令人回味無窮!呢間餐廳嘅美食真係值得一試!🧡
🔸香芒脆蝦球🔸
🔸手打順德鯪魚球🔸