而家好少出街食飯喇!一來要湊小朋友, 二來家中請左姐姐,無理由唔煮飯架嘛XDXD但今次朋友生日, 所以就一行四人去了慶祝食飯!!去了西環的海鮮小菜館 - 百味鮮~自從通車後, 西環食飯真係幾好~人又少D, 餐廳又不太貴, 食完又可以行下海旁~~同去銅鑼灣車程差不多之嘛~~舒服好多呢!好了, 說回這間小菜館, 百味鮮!真的是做街坊生意,款式多, 味道好, 仲要價錢合理!!餐廳又清潔~~先上小菜,涼拌青瓜 $38非常爽口, 作為開胃菜醒醒胃!杞子豬潤浸菜芯 $68配老火上湯, 出來效果好正!自家海苔炸豆腐 $68勁香口~ 超級熱, 要小心食!豆腐好嫩好滑! 配上海苔醬汁好惹味~~蟲草花浸時蔬 $68是寒冬的養生之選~食完咁熱氣既炒蟹, 好岩點返唔同的蔬菜來平衡返~XD接著是百味鮮兩個鎮店小菜!!!!!避風塘炒蟹 $380以這個價錢來說, 隻蟹真係好大隻~~有時去其他地方食蟹, 都有試過大隻但無肉......=.=但百味鮮用既蟹, 又大又多肉!個鉗開出來, 好似雞脾咁啖啖肉XDXD仲有好多炒乾蒜, 個人最愛~~~~辣度也可以選~~真係必點菜式之一!冰鎮咕嚕肉 $238出煙的乾冰效果, 一上來
而家好少出街食飯喇!
一來要湊小朋友, 二來家中請左姐姐,
無理由唔煮飯架嘛XDXD
但今次朋友生日, 所以就一行四人去了慶祝食飯!!
去了西環的海鮮小菜館 - 百味鮮~
自從通車後, 西環食飯真係幾好~
人又少D, 餐廳又不太貴, 食完又可以行下海旁~~
同去銅鑼灣車程差不多之嘛~~
舒服好多呢!

好了, 說回這間小菜館, 百味鮮!
真的是做街坊生意,
款式多, 味道好, 仲要價錢合理!!
餐廳又清潔~~

先上小菜,
涼拌青瓜

涼拌青瓜 $38
非常爽口, 作為開胃菜醒醒胃!

杞子豬潤浸菜芯

杞子豬潤浸菜芯 $68
配老火上湯, 出來效果好正!

蟲草花浸時蔬 $68 / 自家海苔炸豆腐 $68

自家海苔炸豆腐 $68
勁香口~ 超級熱, 要小心食!
豆腐好嫩好滑! 配上海苔醬汁好惹味~~

蟲草花浸時蔬 $68
是寒冬的養生之選~
食完咁熱氣既炒蟹, 好岩點返唔同的蔬菜來平衡返~XD

接著是百味鮮兩個鎮店小菜!!!!!

避風塘炒蟹 $380
以這個價錢來說, 隻蟹真係好大隻~~
有時去其他地方食蟹, 都有試過大隻但無肉......=.=
但百味鮮用既蟹, 又大又多肉!

避風塘炒蟹

個鉗開出來, 好似雞脾咁啖啖肉XDXD
仲有好多炒乾蒜, 個人最愛~~~~
辣度也可以選~~
真係必點菜式之一!

冰鎮咕嚕肉

冰鎮咕嚕肉 $238
出煙的乾冰效果, 一上來已經很吸引!
咕嚕肉外脆內嫩,
外邊是冰凍的脆糖外表,
內邊是惹味的肉排!
考功夫的菜式呀~~~

醬油臘味炒飯

醬油臘味炒飯 $68
比想像中要大喔~~~
(不過碗太大, 拍出來好像很小, 但真的分到四個人每人一碗的份量喔)
同埋非常足料! 呢個時候最岩食臘味呢~

4個人都吃得飽飽的!
非常滿足! 估唔到街坊小店都有咁好質素!
佢地服務仲好好添~~~~

* * * * * *

百味鮮辣蟹專門店
網址: https://s.openrice.com/QrbS04wC700
地址: 西環石塘咀德輔道西434號均益大廈1期地下

蟲草花浸時蔬 $68 / 自家海苔炸豆腐 $68
冰鎮咕嚕肉
醬油臘味炒飯
2018-01-07 452 瀏覽
自從地鐵西環線啟用後這區變化很多。今天難得有空,即管落去周圍逛逛。此區興建了很多新樓,而舊式的商舖亦變為各類型的食肆。 行了兩個多鐘頭, 天已黑齊大家都很累;於是搵地方休息順道吃晚餐。記得剛剛行過見到一間食蟹的店舖,地方乾淨企理而座位亦寬敞;最重要是價錢適中。於是入內看看,服務員有禮的招呼我們坐下後隨意點了幾欵菜式。 泡椒鳳爪 味道帶微酸而辣的白雲鳳爪伴上青瓜,甚有口感亦清新開胃;是唔錯的冷盤小食。 避風塘炒蟹 (小辣)所選的是肉蟹,肉質鮮甜肥美;咬落啖啖肉。配以大量炸蒜和紅椒惹味非常,真的食到停唔住口。 金銀蒜蒸象拔蚌(五隻)用來蒸的海鮮一定要新鮮,難得象拔蚌今天新鮮運到;一於就地取材落單用粉絲蒜茸來蒸。大大隻的象拔蚌肉厚彈牙,見到都開心。BBQ風味豬仔骨 豬仔骨以BBQ醬醃製,配合洋蔥一齊炒; 鑊氣十足肉質淋滑。 濃湯桂魚片 桂魚、豆卜和銀牙餚出味道濃郁的湯, 飲落 清甜毫無腥味;是一道既營養又健康的湯。 野菌自家製豆腐 這家食肆的豆腐是混合埋蛋漿一齊做的, 豆味香濃蛋嫩滑,能提升味道層次。
泡椒鳳爪
泡椒鳳爪

避風塘炒蟹 (小辣)

金銀蒜蒸象拔蚌(五隻)
BBQ風味豬仔骨
豬仔骨以BBQ醬醃製,配合洋蔥一齊炒; 鑊氣十足肉質淋滑。
金銀蒜蒸象拔蚌(五隻),BBQ風味豬仔骨

濃湯桂魚片
濃湯桂魚片

野菌自家製豆腐
野菌自家製豆腐
2018-01-04
2018-01-05 86 瀏覽
西環最近開jor 唔少新中式舖, 呢間夜晚比較多人, 非常吸引. 開胃小菜都好吸引, 呢兩款小食都好有特色,第一個就係呢個芥香雲耳, 因為帶一d 芥末味, 好過癮. 酸酸辣辣!好醒胃. 仲有呢個好醋嚷既蒜香凍螺, 平時食螺都係熱辣辣既,呢個竟然係凍螺 而且每食落口時候, 清清既醋味陪螺,另有一個特別 味道. 食完小食, 就開始飲湯lu! 鍾意飲湯既一定要飲呢個!呢個猴頭菇燉雞湯 好清甜, 飲得出 係冇加味精! 係d 猴頭菇 加 雞那種清甜.而且個雞比 大大個, btw 呢個煲湯 夠4個人飲! 好抵飲!咪睇間舖既名係蟹! 佢d 雞味菜都好好味! 呢個係麵醬雞煲!d 雞塊不是好大那些冰鮮雞,而且醬料不會覺得好膩~ 小小重口味 好滋味!!有雞 點會少jor 牛! 呢個菜芯炒牛肉都好有鑊氣! 主角黎辣! 就係呢個呢個 辣辣蟹炒年糕! 好大碟! 而且個蟹都好大! 第一次間年糕陪炒蟹~ 好特別~ 因為年糕qq 的配那個辣蟹醬料 都好好味!而個蟹 除jor 大! 多肉 外 都肉質好有口感!!

有雞 點會少jor 牛! 呢個菜芯炒牛肉都好有鑊氣!

而個蟹 除jor 大! 多肉 外 都肉質好有口感!!

2017-12-28
3K
2018-01-05 93 瀏覽
今晚好想食小炒於是乎去了石塘咀電車站附近,聽講有間酒家抵食兼美味,無理由唔試下囉。前菜先嚟一個我最鐘意的鳳爪,爽脆有嚼口,用泡椒的方法,入口微辣好惹味。店員推介今天新鮮運到的象蛂蚌,一於金銀蒜蒸。嘩啦啦,面層鋪滿了粉絲和蒜茸,蒜香滲透,象蛂蚌好爽好鮮,正!避風塘炒蟹是人氣之選,炸蒜香味飄溢。蟹隻雖然不夠大隻,勝在肉質鮮嫩,啖啖肉,食到舐舐脷。小炒方面鑊氣夠,BBQ風味豬仔骨好吸引。有大量洋蔥作配料,惹味。豬仔骨肉質軟腍,伴飯一流。食過濃味莱式係時候來一個清清地的濃湯桂魚片,魚片好滑溜,魚味濃厚,頂瓜瓜!好滿足的一餐,食物水準不錯,又不會偏鹹。服務又殷勤,推介。

好滿足的一餐,食物水準不錯,又不會偏鹹。服務又殷勤,推介。
2018-01-04
去開西環食飯見到咁多好野食真係有鋪癮😍,上次試完日本野,愛海鮮的隊長B🐟今次就揀左間中菜~但呢間絕對唔係普通的中菜😌,因為呢度係辣蟹專門店🦀🦀🦀🦀🦀~ 入座老闆即介紹唔同款式的蟹蟹🤤幾乎想像到可以整蟹的方法呢度都有😳有辣有唔辣,隊長B就揀左非常中式的唔辣粉絲蟹煲💁🏻蟹煲非常大煲,真正一隻大蟹,而且零件齊全,鮮味十足😝肉質爽口,足見蟹蟹極之新鮮~ 除左蟹蟹呢度仲有好多好野食🤤~小至小食刀拍青瓜🥒,到餸菜砵酒蠔、蜜椒龍躉球🐟、蒜蓉炒豆苗、迷你炸豬手,再到主菜醬油臘味炒飯🍚都真心好好食~青瓜超爽口醋味剛剛好👍,砵酒蠔好夠鑊氣,大大隻蠔有酒香🍶~龍躉球絕不慳皮,肉質爽嫩,好特別的是以為有好多辣椒伴碟,但實際上一啲都唔辣🙆🏻🙆🏻🙆🏻仲真係有蜜絲蜜餞的味道~ 菜苗炒得好岩火候,而且好嫩好嫩,尤其隊長B好中意食豆苗,係食得呵呵笑🙈~臘味飯粘度適中,好多臘味料,仲要咁大兜只係$68⋯是不是太抵食了😭😭😭😭😭😭!!! 中意食中菜,食蟹,食特色的,隊長B都真心推介呢間😬!寫包單堅好味---------------------------好味指數😋:8.5/10翻啅指數🙆🏻:8.5/10人均

青瓜超爽口醋味剛剛好👍,砵酒蠔好夠鑊氣,大大隻蠔有酒香🍶~

---------------------------
好味指數😋:8.5/10
翻啅指數🙆🏻:8.5/10
人均消費💰:201-400
服務態度👨🏼‍🍳:8/10
乾淨指數🌝:7/10
2018-01-01 983 瀏覽
今天去西環探朋友,地膽朋友說要帶我食一間風味菜館食蟹和小炒,有人帶就有口福了。餐廳就在地鐵出口大概5分鐘的路程,十分方便,餐廳裝潢簡潔明亮,感覺舒適。蒜香凍螺 $68十分有特色的前菜,蒜香凍螺,螺肉肥大肉厚,而且夠鮮甜,配上蒜香味味道好夾。蔥燒龍躉球 $138龍躉球好大片,肉厚實在,炒得十分夠獲氣,醬汁香濃,啖啖肉,十分滋味。砵酒蠔 $168蠔份量十足,肥美豐腴,炸粉不厚,十分掛汁,帶微微砵酒香,配菜洋蔥都入味。香蔥粉絲蟹 $350全晚最期待的香蔥肉蟹粉絲煲來了,蟹很大隻,蟹蓋足足有半個鍋的大小,蟹鉗都好巨型,而且預先壓碎過蟹殼方便食用,蟹肉厚實溢出,肉質十分鮮甜,蟹蓋的蟹膏亦十分甘香,還有粉絲蟹煲的粉絲非常多,吸滿精華十分惹味。臘味炒菜心 $78整碟菜油亮油亮的,炒得好有火喉,菜芯翠綠新鮮爽口,臘味咸香。櫻花蝦炒飯 $68飯粒粒炒得夠乾身,另外配料豐富,除了大量酥脆的櫻花蝦外,還有大大隻蝦仁,好有蛋味香。 $5/茶位,可選綠茶或普洱。

蒜香凍螺 $68

蔥燒龍躉球 $138

砵酒蠔 $168

香蔥粉絲蟹 $350

臘味炒菜心 $78

櫻花蝦炒飯 $68

$5/茶位,可選綠茶或普洱。
2017-12-12
2017-12-29 400 瀏覽
朋友介紹這間食肆距離地鐵站只需幾分鐘,也算方便。環境乾淨,座位寛闊,侍應招待也很好。之前試過幾次在星期六日想訂位但都滿座,就算今天是星期一也要等到8:30才有位,真的天天都滿座。蒜香凍螺 東風螺很香酒味但蒜味不會太濃,醬汁甜甜地,螺肉很鮮味和彈牙。涼拌三鮮 以青瓜、皮蛋和蕃茄造成的涼拌三鮮是我第一次吃,加上芝麻醬,是一道很清新的前菜。混醬鴨鬆生菜包 切成粒狀的鴨肉、冬菇粒、豆角粒和混醬,再加上新鮮爽脆的生菜,很是美味。黑蒜淮山炒帶子 帶子很新鮮,用黑蒜和淮山來炒都很特別。黃金蟹蟹有很多煮法可選擇,平常我們多數選擇避風塘炒蟹,今晚則想試試黃金蟹。鹹蛋黃炸成脆卡卡很香口,蟹肉很鮮甜而且很多蟹膏,平時起碼要$500-$600的一隻蟹,這裏只需$380,真的很划算。臘味炒菜芯 臘肉和臘腸不會太鹹,菜芯很嫩,炒得剛剛好。芋頭油鴨煲 芋頭很粉,加上椰奶的漿汁很美味,只是油鴨略為鹹了一點。黑松露蛋白炒飯 這道菜剛端上桌已經聞到很香的黑松露味,還有很多菇粒,飯粒很乾身,很特別和美味,但我們實在太飽,所以吃剩的便拿走了。
黑蒜淮山炒帶子
黑蒜淮山炒帶子
帶子很新鮮,用黑蒜和淮山來炒都很特別。
臘味炒菜芯
臘味炒菜芯
臘肉和臘腸不會太鹹,菜芯很嫩,炒得剛剛好。
芋頭油鴨煲
芋頭油鴨煲
芋頭很粉,加上椰奶的漿汁很美味,只是油鴨略為鹹了一點。
2017-12-18
2017-12-26 84 瀏覽
算是熟客了,之前还没搬迁过来的时候就帮衬过好几次,搬了新地址后环境更好座位更多,也经常来。可是今晚却大失所望,避风塘炒蟹,螃蟹一点也不入味。啫啫鸡煲居然很多汤汁,而且吃起来感觉像是反热的,没啥味道还有点冷掉的感觉
2017-12-19 100 瀏覽
之前朋友介紹過食蟹嘅專門店,可惜次次weekend都滿座,所以搵左個星期一同朋友黎試吓。地鐵行過嚟幾分鐘就到,都好易搵。小菜價錢真係算幾抵食,四個人帶咗成枱餸,碟碟都好滿意。蒜頭凍螺:螺肉鮮甜彈牙,帶有酒香,平時唔鍾意食螺嘅我都食咗7,8隻。涼拌三鮮:皮蛋配爽甜青瓜同蕃茄,好清新,特別係食完蟹之後可以解解膩。臘味炒菜心:即時係一個普通嘅炒菜都睇得出餐廳嘅用心,靚嘅菜心食落口係無渣。混醬鴨鬆生菜包:之前淨係食過泰式嘅生菜包,估唔到中式嘅煮法都好惹味,我一口氣食咗三個芋頭油鴨煲:上枱嘅時候好香,熱辣辣啱晒依家天氣凍嘅時候食黃金蟹:黃金蝦食得多,黃金蟹真係第一次食,$380有咁大隻蟹夠四個人食而且碟上面鋪滿鹹蛋黃碎,我哋四個即刻相機食先。餐廳好細心咁樣將啲蟹殼打碎左,方便進食。蟹肉好鮮甜,都幾多蟹膏,真係好耐冇食過咁新鮮嘅蟹。再食一啖鹹蛋黃,好咸香撈飯一流。黑松露蛋白炒飯: 鋪滿黑松露,好足料,可惜嗰日食得太飽,要打包返屋企。黑蒜淮山炒帶子:唔係唔好食,不過其他餸菜有啲失色。整體來講真係好值得推介,餐廳嘅用心食客係感受到,除咗食物美味,價錢抵食之外,店員服務亦都好貼心,所以都明白點解餐廳越開

芋頭油鴨煲:上枱嘅時候好香,熱辣辣啱晒依家天氣凍嘅時候食

黑蒜淮山炒帶子:唔係唔好食,不過其他餸菜有啲失色。

整體來講真係好值得推介,餐廳嘅用心食客係感受到,除咗食物美味,價錢抵食之外,店員服務亦都好貼心,所以都明白點解餐廳越開越大。提提大家要預早訂位,或者平日黎,唔好白行一趟。
  • 黃金蟹
還記得之前到過百味鮮吃海鮮,說實,自從吃過後一直念念,雖然過了-10月的食蟹當造季節,不過,心裏想吃海鮮的慾望已經變得無止境了,所以,這天又帶著媽媽來到西環吃海鮮。由於知道周未一般比較多人,需要提前訂位,所以,我已經一早訂好坐位,與媽媽撐枱腳,當然,大家可以在周一至周四來食飯,這樣會比較舒適。蒜香凍螺由於將原隻東風螺煮熟後再冷藏,所以螺肉入口時,肉質份外爽脆及有咬口,帶有淡淡的蒜香及鹹味。蒜蓉炒豆苗豆苗以猛火兜炒後,色調仍能保持翠綠,入口時口感濕潤,豆苗亦非常嫩滑,帶有濃郁的蒜香味道。黃金蟹點菜時,待應向我們查問以什麼方法烹調,最後我們選擇了黃金炒蟹,黃金蟹送上來時,清楚可見蟹仔的眼神相當有氣熱,偏地蛋黃碎,入口甘香而且口感香脆,充滿濃郁的鹹蛋香味,而蟹肉豐滿Q彈,內裏還有飽滿的蟹膏,味道甘香鮮甜,口感一流。蒜香牛仔粒牛仔粒送上來時,已經可以聞到香噴噴的蒜香味道,而牛仔粒size 細細的,吃時一啖一粒的,口感軟滑,加上炒至軟身的洋蔥,非常好吃。
蒜蓉炒豆苗
蒜香牛仔粒
2017-12-01
  • 黃金蟹
2017-12-15 941 瀏覽
今天再次來到這間位於西環的百味鮮辣蟹專門店,地點方便易找,8時去到已經坐滿街坊街里,好不熱鬧。天氣涼了,必點蟹煲之外,亦想叫多幾個鑊氣小炒來暖暖腸胃。$5/菜位,可選綠茶或普洱。前菜《涼拌青瓜 $38》青瓜夠凍,鮮感。好多蒜粒放於青瓜件上,蒜香十足。《蒜香凍螺 $68》份量多,帶少許酒味的醬汁中有原粒蒜頭調味,螺肉大粒彈牙,浸在當中很入味。《香蔥粉絲蟹 $350》份量大,蟹大隻多肉而鬆散。肉質十分鮮甜,蟹蓋的蟹膏亦十分甘香。一般的粉絲蟹煲的粉絲都很少,但這煲的粉絲完全足夠4人份量,吸了醬汁的粉絲十分惹味!《乾煎豬仔骨 $78》豬仔骨的肉比骨多,如果喜愛吃豬排的朋友一定合胃口。豬仔骨煎得火獸剛好沒有太乾,入口仍然嚐到有肉汁,加上黑椒碎和爆香過的京蔥令整體更香口惹味。《蔥燒龍躉球 $138》洋蔥片份量多而炒得夠熟,不會帶辣。龍躉厚肉彈牙,煎香後的魚味更顯鮮甜,配上醬汁味道更佳。《砵酒蠔 $168》蠔大隻肥美,包上粉後炸香,但個人覺得粉略厚,加上獻汁有膩感,但幸好沒有蓋過蠔的鮮甜。《臘味炒菜心 $78》菜心鮮嫩青綠,另外還有香菇片、紅蘿蔔絲、臘味肉片和臘腸片,全部都大片多肉,絕不吝嗇。加上了

$5/菜位,可選綠茶或普洱。

前菜
《涼拌青瓜 $38》
青瓜夠凍,鮮感。好多蒜粒放於青瓜件上,蒜香十足。

《蒜香凍螺 $68》

《香蔥粉絲蟹 $350》

《乾煎豬仔骨 $78》

《蔥燒龍躉球 $138》

《砵酒蠔 $168》

《臘味炒菜心 $78》
加上了少許獻汁顯得油亮吸引,但可能還未到臘味的最佳時節,所以味道略欠甘香。

《櫻花蝦炒飯 $68》
炒得夠乾身而不硬,粒粒分明,當中有豆角粒增加口感,加上拌勻大堆的櫻花蝦後更香口惹味!

服務:有禮,還會貼心地提供放骨頭的碗和供洗手的檸檬熱水。

環境:乾淨舒適。
2017-12-14
位於西環海邊嘅百味鮮 今日去完西環碼頭影文青相 之後就過咗嚟呢度食飯 格局似一般茶餐廳 但係主打就係食蟹嘅 前菜叫咗涼拌芝麻醬三鮮 芝麻醬好多 完全遮住下面嘅材料 材料有皮蛋 番茄同青瓜 食落好清新而且唔油膩 蒜香凍螺 呢味餸十分之推介 d螺好入味 而且鮮味十足 同埋好易拔d肉出黎 藥膳米走雞 呢個有啲似客家黃酒雞 飲落啖湯好暖笠笠 仲有少少藥材味 上面有啲紅棗 同埋豆卜 雞嘅份量亦都唔少 而且肉質好嫩滑清淡 乾煎豬仔骨係用咗好多白胡椒粒同埋大葱去炒嘅一個豬仔骨 豬仔骨加埋胡椒粒好香而且微辣非常之惹味 蟹肉扒西蘭花 上面嘅蟹肉汁多到完全遮住西蘭花 西蘭花爽脆 加埋一齊食好夾 避風塘炒米粉 炒得好乾身 而且又好少好少好少油 呢樣餸都好出色好野味 到咗今日嘅主角避風塘炒蟹 份量係一隻大肉蟹 上面加上海量嘅炸蒜同埋少少辣椒 隻蟹好多肉 而且肉質非常之鮮甜 四個人食食咗八百幾蚊每人200幾蚊左右有海鮮 食價錢係咁上下啦

格局似一般茶餐廳 但係主打就係食蟹嘅

上面嘅蟹肉汁多到完全遮住西蘭花 西蘭花爽脆 加埋一齊食好夾
避風塘炒米粉

炒得好乾身 而且又好少好少好少油 呢樣餸都好出色好野味
到咗今日嘅主角避風塘炒蟹

西環的百味鮮早半年前都食過一次,記得那次無論海鮮或小菜都係超超超好食!而且價位真係唔貴地方又闊落好座, 木製的傢具超幽雅所以昨天早了放工就拉着老媽子再去吃餐好的了~ 對於第一次來的食客, 門口其實貼了好多傳媒專訪 可以參考吓佢地既首本名菜 個人覺得蟹真係不能不試~ 尤其係避風塘炒蟹真係要試吓 食過都不能回頭~ 除左地方闊大, 乾淨又靚之外 服務員真係非常細心!!! 因為食蟹其間, 我媽食到有啲論盡 窩心既服務員連忙送上乾濕紙巾 又送上檸檬水送洗 又不時來換碟添香茶 態度親切有禮, 個人覺得成餐飯食得好開心! 食物方面, 全部都好好味!! 先來係冷盤- 點左話梅醉豬手- 食落有少少酒味, 問問師傅, 原來落左少少桂花酒, 唔怪得咁香啦~豬手比坊間既大件好多! 皮好厚好滑好彈, 而且無毛! (呢樣好緊要!!!) 肉都好嫩滑, 整體感覺酸酸地涷涷地幾好味! 來呢度點可以唔食蟹~ 呢度既蟹有幾款做法, 由於媽咪有啲感冒, 唔想食辣, 所以叫左黃金蟹~ 上桌時蟹真係唔欺場, 大大碟!!! 黃金即係疍黃, 炒得好入味好好味!蟹好大隻, 所以肉都偏多, 不過最開心係連帶蟹蓋都好多好

西環的百味鮮早半年前都食過一次,
記得那次無論海鮮或小菜都係超超超好食!
而且價位真係唔貴
地方又闊落好座, 木製的傢具超幽雅
所以昨天早了放工
就拉着老媽子再去吃餐好的了~

對於第一次來的食客, 門口其實貼了好多傳媒專訪
可以參考吓佢地既首本名菜
個人覺得蟹真係不能不試~
尤其係避風塘炒蟹真係要試吓
食過都不能回頭~

除左地方闊大, 乾淨又靚之外
服務員真係非常細心!!!
因為食蟹其間, 我媽食到有啲論盡
窩心既服務員連忙送上乾濕紙巾
又送上檸檬水送洗
又不時來換碟添香茶
態度親切有禮, 個人覺得成餐飯食得好開心!

食物方面, 全部都好好味!!

整體感覺酸酸地涷涷地幾好味!

來呢度點可以唔食蟹~ 呢度既蟹有幾款做法, 由於媽咪有啲感冒, 唔想食辣, 所以叫左黃金~

不過最開心係連帶蟹蓋都好多好多膏!!!! 食落去好重蟹味, 又鮮甜又甘香!

櫻花蝦炒飯 - 出面太涷既闗係, 都叫左個炒飯~ 呢個炒飯都係好好好味!!! 用上疍來炒, 飯粒炒得乾身唔笠, 另外配料超多, 除左大量好脆既櫻花蝦外, 仲有大大隻既鮮蝦仁, 配上香蔥, 好有疍香, 蝦香和蔥香, 份量方面都超多, 每人都可分到碗半左右~

最後點左個日式海苔墨魚卷 - 不要以為中菜館做不出好日菜, 呢個海苔墨魚卷好香脆, 而且用面既墨魚肉好彈牙好有彈性, 食得出係新鮮貨, 再配上好味既沙律醬同埋海苔, 成個口感真係好惹味好正!

百味鮮辣蟹專門店
西環石塘咀德輔道西434號均益大廈1期地下
2017-12-11
1 分鐘 (堂食)
2017-12-12 82 瀏覽
是日去咗西環碼頭hea,吹完風睇完日落夠鐘搵嘢醫肚。行到出電車路fd子就話不如食蟹,咁就入咗百味鮮了。店入都幾闊落唔太迫,牆上面掛有舊是西環相同現代o既西環,唔知係GOOGLE定係店主自己影既呢涼伴三鮮,醬汁好似某隻一田有個BB樣既沙拉醬。然後係藥膳米酒雞,呢煲要推介,好好飲,要襯熱飲。豬仔骨,唔肥,幾好味 ,有小小辣口。蟹肉扒西蘭花,有蟹肉甘香。避風塘蟹,要咗微微微微微微微s辣,上菜是係一座蒜蓉山,已經聞到蒜辣香。同一時間店員俾咗檸檬水洗手同工具開蟹肉,但其實隻蟹都預先被爆殼,所以唔洗搞太多已經可以食到肉。總括而言今餐係無失望,雖然兩個人食好似有啲多,但最後都清晒台,上菜可以一碟緊接一碟,只有你食得慢。 店員都很熱情而家係唔需要加一

涼伴三鮮,醬汁好似某隻一田有個BB樣既沙拉醬。

然後係藥膳米酒雞,呢煲要推介,好好飲,要襯熱飲。

豬仔骨,唔肥,幾好味 ,有小小辣口。

蟹肉扒西蘭花,有蟹肉甘香。

2017-12-07
  • 藥膳米酒雞
2017-12-10 75 瀏覽
難得一天放假,咁你想搵嗰啲新野食啦,之前食完大閘蟹,心血來潮想食避風塘炒蟹。之前食過大牌啲炒蟹,今次想試吓啲新嘅味道。估不到竟然又有驚喜,地點亦都好方便,地鐵就可以去到。叫咗幾個涼菜,三鮮同埋蒜香海螺。三鮮,新鮮嘅蕃茄,皮蛋同埋青瓜。蒜香海螺,呢個唔係好多地方都食到,識落比較特別好有香蒜味。青介牛柳,呢個真係好好味,識落有啲像沙拉骨一樣,依家想一啲芥辣味,真係好特別好好味㗎。上湯海蝦伴脆面,大大隻嘅海蝦,新鮮甜美,加上脆脆嘅面,好特別😘😘避風塘炒蟹,鮮味無窮,新鮮嘅蟹,配襯粒粒嘅避風塘椒鹽,完全係最佳享受。
之前食過大牌啲炒蟹,今次想試吓啲新嘅味道。

估不到竟然又有驚喜,地點亦都好方便,地鐵就可以去到。

叫咗幾個涼菜,三鮮同埋蒜香海螺。
三鮮,新鮮嘅蕃茄,皮蛋同埋青瓜。

蒜香海螺,呢個唔係好多地方都食到,識落比較特別好有香蒜味。