2017-09-25 125 瀏覽
當初開賬號是為了打一篇必須打的負評,想不到我還會打一篇正評。坐電車經常經過這間店,門面光鮮,以為跟普通酒樓差不多,但看餐牌和價錢,都是正常價(對比一些餐廳甚至幾便宜),想著抽時間來試一下。 終於昨晚拉了男友陪我來食~6pm打去說這時間不能訂台,可以walk in, 哈哈,也好,先到先得~ 8點15分到,幾乎坐滿,剛好剩一張4人台。坐下看兩眼餐牌立即點菜,因為已事先看食評想好吃甚麼了~避風塘炒蝦, 2隻金銀蒜蒸鮑魚(本來想要冰凍的,但原來要預早other, 下次要記得),麻辣豬手,蟲草花菜芯。 點完菜,好似5分鐘不到即上豬手,很快! 當我們啃完一塊豬手,避風塘蝦就上台了,這效率~~~ 效率就是,快而且做得好。避風塘炒蝦:真的很香,夠鑊氣,海蝦新鮮彈牙蒸鮑魚:新鮮,正常味有粉絲墊底最正麻辣豬手:超級喜歡這又酸又麻又辣但微甜的味道,我平時不吃豬手,因為怕有毛而且豬皮很核突,但這個清得很干淨(不過看到轉彎位未清),冰凍過的皮很爽口~必點蟲草花菜芯:幾好味,雖然湯底應該是加了味精,但我都飲了不少服務我一向不太在意,但留意到侍應是會經常周圍望食客們有沒有需求的~ 相片不重要,主要看內容~

避風塘炒蝦:真的很香,夠鑊氣,海蝦新鮮彈牙
蒸鮑魚:新鮮,正常味
有粉絲墊底最正
蟲草花菜芯:幾好味,雖然湯底應該是加了味精,但我都飲了不少

相片不重要,主要看內容~
2017-09-24
  • 麻辣豬手
2017-09-18 151 瀏覽
同媽媽去屋企附近食晚飯, 選左LEE間喺西環電車總站對面既<<百味鮮>>.之前經過, 見平日都好多人光顧, 所以早一日已打去先訂位, 而伙計都有講明用膳時間為90分鐘.餐廳裝修企理, 清潔乾淨, 又夠光猛.餐廳提供好多選擇, 餐牌印刷精美, 圖文並茂. 除左主打海鮮, 家常小菜, 如豬、牛、雞、炒粉麵飯, 樣樣都有, 只怕你有選擇困難症啫.豉椒炒蜆, 蜆夠鮮甜, 唔會食到沙豉油皇海蝦, 夠大隻, 蝦肉夠爽, 又入味.櫻花蝦炒飯, 濃濃櫻花蝦既味道, 令炒飯新色不少.燉雞湯, 火喉十分, 好足料, 好好味整體來說、味道可以、選擇夠多、價錢合理、去多幾次、就可以試埋其他菜式.
餐廳裝修企理, 清潔乾淨, 又夠光猛.

豉椒炒蜆, 蜆夠鮮甜, 唔會食到沙

豉油皇海蝦, 夠大隻, 蝦肉夠爽, 又入味.

櫻花蝦炒飯, 濃濃櫻花蝦既味道, 令炒飯新色不少.

燉雞湯, 火喉十分, 好足料, 好好味

2017-09-14
2017-09-15 124 瀏覽
朋友婚後搬到西環,每星期總有一天趁老公應酬時,做無飯煮婦,約朋友偷食... 偷偷背著老公找餐廳食飯才對!西環家附近有中菜專門食海鮮,可惜她老公抗拒魚蝦蟹,今次她只好背夫偷食一看招牌明顯知道餐廳專門食海鮮,門口貼上傳媒報章訪問,即時對食物有期望黃金蝦 $158蝦肉新鮮,最特別之處是用炸粉做鬆脆碎碎,再加入咸蛋黃,入口沒有油膩感覺,而且脆米口感,還帶咸蛋香。這黃金蝦蟹絕對是餐廳必食之選香煎豬仔骨 $78豬仔骨不但煎得香口而且 juicy,加上蔥、黑暗椒調味,平凡豬仔骨都可以變得美味蟲草花浸菜心 $68上湯菜心加入藥膳蟲草花,可增強和調節人體免疫功能、提高人體抗病能力作用。最重要上湯非常青甜,一點油膩感覺都沒有,非常健康.Menu

黃金蝦 $158

香煎豬仔骨 $78

蟲草花浸菜心 $68

Menu

• 黃金蝦
2017-09-14 116 瀏覽
呢間野雖然位置偏僻,但係都非常之多人,繁忙時間都要等位,所以最好等啲唔好太多嘅時間去。我嗌左碟涼拌青瓜作頭盤開胃菜,啲青瓜非常之翠綠爽口,佢自家製嗰個蒜頭醬汁食到好開胃,佢非常之用心去切粒令到佢嘅口感完全係發揮左個青瓜能量。酸甜生炒骨,又係一個開胃菜,有青椒紅椒同埋黃椒,未食就咁望落去已經好豐富好靚,佢生炒骨啲麵粉唔會太厚,炒得香口惹味。自家海苔炸豆腐,佢個豆腐個味道同玉子豆腐差唔多,佢自己再加埋個海苔醬汁,呢個醬汁識落其實好似日本嘅墨魚丸味道,令到成個炸豆腐個味道好特別。上湯海蝦伴脆面,佢啲哈用上湯煮過,入味鮮甜,海蝦都非常新鮮又彈牙又大隻,個催佢啲蝦用上湯煮過,入味鮮甜,海蝦都非常新鮮又彈牙又大隻,個脆面新鮮炸出來熱辣辣,再將上湯海蝦個茨汁撈落個面度食又唔錯喎。

2017-08-30
15 分鐘 (堂食)
2017-09-14 301 瀏覽
是晚我俩同表哥两公婆一齊食晚飯,我地約左系佢地屋企附近,表哥話呢間野吾錯,我地梗信佢啦😁我地7點未夠來到,餐廳已經坐滿曬食客,好彩表哥已訂位,我地好快入座😁餐牌上有好多款式供應,揀左一輪後終於揀左👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻話梅醉豬手🐽店員一送上時就聞到一陣日本梅酒既香味,食落質地好爽口彈牙,而且好入味,都有5,6件,$38來講好抵食😋👍🏻蒜香牛仔粒感覺炒得好夠鑊氣,又系未食就先聞到香味😆 好豐富既蒜蓉爆得好香,啱曬我呢個鍾意多蒜蓉既人😁洋蔥爽口特別紫洋蔥,主角牛肉粒都好軟腍,一d都吾韌,而且仲有牛味呢個菜配飯一流👍🏻杞子豬潤浸菜芯菜心軟硬度啱我食,我好怕食d好生既菜心,因為好難咬,但呢個啱啱好😊豬潤都幾新鮮,個浸湯都有味,我裝左半碗來飲🙈。野菌自家豆腐呢個豆腐好特別,廚師於制作時於豆漿面篏入海苔絲,食落時帶出海苔味,頓時豐富左味蕾😍😋 小女從來未食過的,而且佢個豆腐質感有d似玉子,下次來呢個要再食。豉油皇海蝦蝦都幾大隻,蝦殼炸過之後變得薄左軟左,部份蝦殻我𡁻𡁻下覺幾香口順便食埋🙈😆蝦肉彈牙,醬汁幾惹味得來帶甜,食完一隻仲想食多隻。冰鎮咕嚕骨呢個壓軸登場,送上時好驚喜,賣相好靚,色彩又豐富,小女我

餐牌上有好多款式供應,揀左一輪後終於揀左👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻

話梅醉豬手🐽

呢個菜配飯一流👍🏻

杞子豬潤浸菜芯
豬潤都幾新鮮,個浸湯都有味,我裝左半碗來飲🙈。

豉油皇海蝦
蝦肉彈牙,醬汁幾惹味得來帶甜,食完一隻仲想食多隻。

冰鎮咕嚕骨
呢個壓軸登場,送上時好驚喜,賣相好靚,色彩又豐富,小女我又未食過冰鎮咕嚕骨😝
每塊骨d汁掛得好均勻,食落外面冰冰涼,以為整塊都會系凍架啦,點知咬落入面仲有少少熱的,而且外面好脆,一食下時另我聯想起冰糖葫蘆😂
入面既肉質又吾韌喎,個醬汁甜甜地,好好味,我都食左5,6件🙈
2017-09-13 2001 瀏覽
自從大家都成家立室後, 中學同學愈來愈難約, 今日難得我地4個收工都得閒, 就先搞一個小型的中學同學聚會先。我地間中學係西營盤, 果陣大部份同學都係住附近, 到而家仲住係呢邊嘅就已經唔多, 不過我地今晚4個入面有2個仲住係呢頭, 今晚我地食呢間百味鮮都係佢地推介的。百味鮮係香港大學站B2出口行過去都好近, 我到果陣只係7點, 不過已經坐滿食客。餐廳裝修簡單企理, 店外貼左好多雜誌對餐廳嘅介紹。今晚菜式全部交俾地膽同學仔揀, 我地唯一要求係唔想食辣野。同學仔揀左6款菜, 分別係話梅醉豬手, 杞子豬潤浸菜芯, 野菌自家豆腐, 蒜香牛仔粒, 豉油皇海蝦同佢極力推介嘅冰鎮咕嚕骨。😁話梅醉豬手酒味好香但入口完全冇苦澀味, 肉質好爽口, 份量都唔少但只係$38碟, 好抵食。👍杞子豬潤浸菜芯呢個配搭唔錯, 豬潤好爽脆。我地幾個都係牛魔王, 不過對呢個蒜香牛仔粒讚不絕口, 牛仔粒油脂感重肉味濃, 肉質軟腍多汁, 配上香濃嘅蒜粒非常惹味。😋野菌自家豆腐呢個菜好有特色, 豆腐質感好軟滑, 口感好似蒸蛋, 面層仲有紫菜絲同菇絲增加口感同鮮味。😁豉油皇海蝦好大隻, 蝦膏都唔少, 唔會太咸蝦肉夠爽, 唔錯。👍今

話梅醉豬手

杞子豬潤浸菜芯呢個配搭唔錯, 豬潤好爽脆。

豉油皇海蝦

今晚最正係同學介紹呢款冰鎮咕嚕骨。首先冰鎮咕嚕骨用冰桶上, 整個造型已經好特別。另外, 由於用冰鎮住令醬汁可以牢牢掛上, 咕嚕骨外層好香脆肉質好嫩, 掛上濃濃的醬汁, 入口既甜香口感又香脆, 非常美味。😋

4個人埋單每人都係百幾蚊, 同學果然冇介紹錯。👍

餐牌

2017-09-13
2017-09-11 77 瀏覽
又係返學嘅日子,放咗學勁肚餓,就同同學係香港大學站附近搵嘢食!今日揀咗間街坊小炒,填補返完學,精神上同埋肚皮上嘅空虛!街坊小炒,似乎都唔係好街坊,係食辣蟹嘅專門店😍😍😍!一般小型酒樓的報置,都幾企理、舒服!下次大班同學黎,都唔怕無台、無位!一行5個人,整左盅燉湯,潤一潤!或許真的是人大了,湯水真的好緊要。湯好濃郁,但係清甜的,比想像中好味,無咩味精!豬膶浸菜心,一般家常小菜,但豬膶處理得唔錯,好爽口!前菜揀咗個豬手,又係好鬼爽口,仲要梁浸浸,啱晒炎炎夏日!不過,用嚟送酒嘅我哋,就略嫌唔係好夠味!呢碟豬腩肉,夠晒惹味,夠晒鑊氣,啱晒用嚟送飯,唔錯!黃金蝦,成班懶鬼,放咗學唔想食蟹,唯有轉戰食蝦,味道唔錯,蝦都夠大隻!總評:一般有質素街坊小炒,下次放學可以再嚟食!

街坊小炒,似乎都唔係好街坊,係食辣蟹嘅專門店😍😍😍!

一般小型酒樓的報置,都幾企理、舒服!

下次大班同學黎,都唔怕無台、無位!

豬膶浸菜心,一般家常小菜,但豬膶處理得唔錯,好爽口!

呢碟豬腩肉,夠晒惹味,夠晒鑊氣,啱晒用嚟送飯,唔錯!

總評:一般有質素街坊小炒,下次放學可以再嚟食!
2017-09-10 91 瀏覽
屋企人住附近,黎開探佢就順便食個便飯啦,一家人食中菜就最岩喇餐廳喺香港大學站附近,行4-5分鐘就見到佢大大間鋪,好易搵頭盤麻辣豬手($38)比較特別,豬手肉爽,麻辣味夠,無諗過味道會咁夾辣味年糕蝦($158),蝦大大隻,煮得惹味蝦味濃,一上枱就心心眼了,色香味齊哂食中菜點可以無菜呢,普普通通食個椒絲腐乳腐乳通菜($68),唔錯,更勝在大大碟,滿足哂菜癮唔想食飯但又驚唔夠飽,一於食個炒米粉,米粉炒得夠乾身偏淡味,夾埋其他餸食就岩哂喇

餐廳喺香港大學站附近,行4-5分鐘就見到佢大大間鋪,好易搵

辣味年糕蝦($158)
,蝦大大隻,煮得惹味蝦味濃,一上枱就心心眼了,色香味齊哂

2017-09-09 96 瀏覽
親戚黎到香港,叫我帶佢去食地道嘅中國菜,我就帶左佢去呢間以辣蟹聞名嘅百味鮮到食 一入到去環境都幾唔錯幾舒服,座位寛闊,環境乾淨。我地點左兩餸一湯,包括必食嘅避風塘炒蟹,燉湯同埋冰鎮咕嚕肉。等左冇耐就有湯飲喇,好大煲入面亦都好足料,有好多種唔同嘅菇、瘦肉同雞腳。店員同我地講個湯燉左十個鐘,飲落真係非常解甜同入味,又冇味精,非常有住家感覺。之後就到我最期待嘅避風塘炒蟹喇,我地係叫左少辣嘅。炒蟹係普通嘅肉蟹,好大隻,上面鋪滿左炸蒜,非常惹味。平時食蟹最怕就係麻煩,但係呢間店嘅廚師非常細心,幫我地預先行剝左殼,省卻好多麻煩之後就到冰鎖咕嚕肉,呢道菜係我同家人好奇之下叫嘅,因為平時食開嘅咕嚕肉都係熱嘅,究竟冰鎮嘅咕嚕肉會係點嘅呢?好奇之下就叫左黎試下,點知非常有驚喜!咕嚕肉係用乾冰冰鎮嘅,賣相非常吸引,佢嘅做法同一般嘅咕嚕肉唔同,反而有啲似拔絲蕃薯咁,食落外層甜甜地非常香脆,而入面就係熱辣辣嘅咕嚕肉,口感非常特別,值得一試!呢餐飯我同親戚都食得非常滿意,佢菜單上仲有好多好吸引嘅菜色,下次要試埋佢😄
一入到去環境都幾唔錯幾舒服,座位寛闊,環境乾淨。

等左冇耐就有湯飲喇,好大煲
是日燉湯

避風堂辣蟹

2017-09-05
是日燉湯
避風堂辣蟹
  • 冰鎮咕嚕肉
2017-08-29 95 瀏覽
百味地點方便在香港大學站 B2出口 行大約3分鐘便到達♡餐前先上一碟♥ 涼伴青瓜小食(大碟),沒有辣味但新鮮可口,入口爽口又脆又有口感,調味料調得剛好,是我喜愛的味,清淡中清甜。♥ 豉椒炒蜆,配料有紅辣椒青椒跟豆豉汁,汁料香濃濃稠且上碟聞到汁料香味,蜆夠鮮甜好滑身,入口又唔會食到沙,唔錯。♥ 避風堂炒蝦,火喉十足,上碟香味4溢,面層舖滿香香的炸蒜,既香口又酥脆惹味。大蝦有六隻,炒至色澤金黃,肉厚彈牙而且新鮮。門口寫著"百味"宗旨是"食物本身的味道,以鮮為首,不時不煮,不鮮不食,把最好的食材帶給客人,絕對能讓客人感到物有所值"專門店都做到宗旨很match,會再光顧!♡
百味地點方便在香港大學站 B2出口 行大約3分鐘便到達♡
專門店都做到宗旨很match,會再光顧!♡

2017-08-28
5 分鐘 (堂食)
2017-08-29 78 瀏覽
今日帶咗母親大人黎食呢一間蟹嘅專門店,叫咗三款小菜,全部都好出色呢水蟹粥黎得食蟹專門店梗係要食蟹啦呢個粥睇落去平平冇奇,但食落真係好足料!啲蟹好多膏之餘,個粥係有滿滿蟹既鮮味隨粥仲附上一小碟炸豆卜同榨菜,兩樣都好惹味冰鎮咕嚕骨上枱嘅時候引起左陣陣討論,因為佢出場嘅時候係煙霧瀰漫,冇諗過呢度嘅小菜咁有特色母親大人即刻攞起部手機出嚟拍個不停。呢碟小菜唔單止睇得仲好食得每一塊咕嚕肉都披上左一層甜甜嘅糖醬,冰凍後形成一層脆衣,食落去香脆可口,外脆內軟,口感十分特別~蒜香凍螺平時喺出邊食嘅螺肉唔多唔少都會夾帶住少少沙,但係呢到係一啲沙都食唔到而且啲螺肉食落好鮮甜爽口,蒜香汁亦好惹味,係一道出色既開胃小菜~

水蟹粥

黎得食蟹專門店梗係要食蟹啦
隨粥仲附上一小碟炸豆卜同榨菜,兩樣都好惹味

蒜香凍螺

2017-08-28 78 瀏覽
呢間餐廳係hku附近,聽聞呢到d蟹相當唔錯,平時都好多學生同街坊過去食~今次去到就試左其他小菜,一試果然盛名之下無虛士,樣樣都咁出色~杞子豬潤浸菜芯,必須讚既係上枱時豬潤係全熟的 ,一d血水都冇,而且唔會過熟煮到硬曬。個湯既味道都唔錯,係精華所在,可以就咁飲/做泡飯~值得一提既係多數菜芯都唔適合係夏天食,但呢到d菜芯一d都唔韌,值得推薦👍薑蔥霸王雞,其實廣東人做雞有好多方法, 呢款用薑蔥鋪面既都好常見。但係呢間舖頭選材感覺唔錯,雞肉又滑又新鮮,起左大部分骨食落啖啖都係肉咁濟,又幾彈牙。葱同辣椒等配料亦增添唔少香味,好正👍

2017-08-28 77 瀏覽
百味鮮嘅海鮮一行係西環出色,同屋企人都試過嚟食。今次同同事兩個人諗住嚟呢度試吓佢嘅小菜,順便傾吓計。除咗海鮮之外佢嘅小菜都好多款式而且價錢都幾抵。諗住兩個人入去那幾款小菜就可以食飽,之後再返屋企睇波。我哋叫咗個砵蠔伴生菜,佢幾好都幾大粒而且上面嘅調味真係好用心,一邊每一粒都係鮮蠔既濃烈味道,配埋白飯真係可以食多幾碗。另外我哋都帶咗BBQ風味豬仔骨,平時去餐廳必要嘅一個小菜,豬仔骨調味剛好,配埋洋蔥夠晒火候而且豬仔骨嘅肉亦都好大件,唔會太油膩。雖然得兩個人食唔到海鮮,平時你都都會叫幾款海鮮大家一齊食,今次就叫咗一款蒜香凍螺,過下口引。淡淡的蒜香味,配埋凍螺真係前菜嘅最佳選擇。食飯又點可以冇菜,我哋叫咗個蟲草花浸時蔬,比平時就咁用蒜炒或者豆豉炒更有特色。蟲草花估唔到佢哋都落得幾多。一餐飯兩兄弟都傾得幾開心,而且環境同埋員工都俾人一個愉快嘅感覺,唔怪得周圍都坐滿人客,西環食小菜真係非百味鮮莫屬!

2017-08-26 113 瀏覽
今日放工約左朋友係附近食晚餐,見到有間食辣蟹的專門店,當然要試試!縱然是閒日,但一到晚飯時間都見店外有人排隊等位!店內也是坐無虛席!裝修雅緻,地方雖小,但總算五臟俱全!枱與枱之間有距離,不會太過於焗促。新鮮推介中,被我的「湯怪」朋友看中了茶樹菇燉雞,佢嚷著要點,小的唯有從命!到辣蟹專門店不點蟹著實過不去,但得2個女生又點了一鍋湯,炒蟹著實吃不下,唯有轉戰蝦!店內侍應服務勤快,值得一讚👍🏻「湯怪」要求點的湯,一鍋上來!湯喝得出不是味精湯,雞肉嫩滑,茶樹菇味濃,值得一讚!不好湯的我,我都喝了2碗😂豬手夠凍👍🏻用於餐前小食一流👍🏻可以好好補充一下骨膠原!炒得香口,蔥炒得多汁且入味!雖說乾煎但煎得肉嫩多汁,令人一口接一口😋黃金蝦做得香口,有濃濃鹹蛋香👍🏻蝦肉彈牙爽口!總括而言,辣蟹專門店除了蟹之外,小炒也做得出色,價格也比較街坊!難怪於閒日都有客人在門外排隊,下次有時間要再黎試一試辣蟹!

店內侍應服務勤快,值得一讚👍🏻

茶樹菇燉雞湯(鍋)

「湯怪」要求點的湯,一鍋上來!
話梅醉凍豬手

豬手夠凍👍🏻用於餐前小食一流👍🏻
可以好好補充一下骨膠原!
乾煎豬仔骨

炒得香口,蔥炒得多汁且入味!
雖說乾煎但煎得肉嫩多汁,令人一口接一口😋
黃金蝦

黃金蝦做得香口,有濃濃鹹蛋香👍🏻蝦肉彈牙爽口!

2017-08-16
乾煎豬仔骨
黃金蝦
2017-08-23 97 瀏覽
經過見到哩間招牌發光的百味鮮辣蟹專門店,睇下餐單又見都幾多食物選擇,就決定入去一試.餐廳坐位都好闊落,雖然當日晚餐餐廳都已經好多枱客人,但每張枱都有點空間完全唔迫.話梅醉凍豬手, 咬落皮,肉和筋都好彈牙,淡淡的話梅同酒味,好開胃.細細仔,肉都幾多.蒜蓉菜心,睇顏色都見到好清綠新鮮.乾煎豬仔骨煎得好香身,但又一D都唔乾.本身豬仔骨油唔多,但用煎的方式保留左肉汁,所以唔會鞋.加上黑椒同蔥調味,食落好惹味.豉椒炒蜆,每粒都好多肉.味道又新鮮,用左甜椒同豆豉去炒,但冇搶左蜆肉本身的鮮甜.個醬汁撈飯都好好味.芝士牛油炒蟹,原隻大蟹,份量十足.蟹腳望落好幼身,但其實都有蟹肉係裡面.先炒香再上芡汁,好滋味.蟹鉗好多肉,餐廳已經打碎左大塊的蟹殼, 用筷子已經可以攞開大塊的殼.蟹鉗的肉好鮮甜,又大大啖蟹肉.蟹膏就可以係個蓋搵到,一整舊好甘甜.成個餸都好適合用黎送飯食,有芝士牛油汁,又有豉椒汁,真係食多幾碗飯都得.

蒜蓉菜心,睇顏色都見到好清綠新鮮.

加上黑椒同蔥調味,食落好惹味.

芝士牛油炒蟹,原隻大蟹,份量十足.

蟹鉗的肉好鮮甜,又大大啖蟹肉.
蟹膏就可以係個蓋搵到,一整舊好甘甜.