食海鮮最重要用食材新鮮,所以不時不食,就正如百味鮮的MENU第一頁一樣,正正寫出餐廳對食材的要求。雖然現在不住西環,但還是很喜歡久不久到西環逛,總是可以找到不同的驚喜。就像今次一樣,因為約了媽媽一同晚餐,經過百味鮮的時侯看到牆上貼滿了不同的雜誌剪報,看似很吸引似的。8點左右,餐廳都坐滿8成食客。我們被安排坐在中間的圓枱,空間都很夠不會覺得迫夾。先看餐牌,各種選擇都很多,海鮮各式都有。蟹是當然要試的,但因為媽媽不能食辣,所以就點了一個不辣的芝士牛油炒蟹。話梅醉豬手($38)一個很特式的涼伴前菜。用的是細隻的小豬手,皮爽口而筋位軟腍,容易咬開。加上幼滑的話梅粉和輕微的酒香調味,清新開胃。乾煎豬仔骨($78)一送上枱就聞到好香的黑椒和香蔥味,炒得很有鑊氣。豬仔骨沒有太多的脂肪,咬落肉質實淨。先是醃得入味,再加上用黑椒和香蔥炒得更為惹味。豉椒炒蜆($68)用上甜紅椒﹑青椒和豆豉等炒起,同樣惹味。蜆雖然不是大隻,但每一粒,是每一粒的蜆肉都十分飽滿,食落啖啖肉。而且味道鮮甜新鮮,炒完後幾乎蜆肉都依然保留在殼內,不會看到很多空殼。蒜蓉菜心($60)菜心清脆翠綠,簡單加上蒜蓉炒香。芝士牛油炒蟹($38

話梅醉豬手($38)

乾煎豬仔骨($78)

豉椒炒蜆($68)

蒜蓉菜心($60)
菜心清脆翠綠,簡單加上蒜蓉炒香。

芝士牛油炒蟹($380)
主角的炒蟹,單看賣相已經覺得很吸引。滿滿的磨菇芝士芡汁,加上大大隻蟹,急不及待要一試。

先說大蟹,份量真的很足,而且廚師很細心的已經把大部份的蟹殼都敲碎,所以很容易就可以把蟹肉拆出來。而且廚師應該先將蟹炒香,再放入芝士芡內,所以蟹殼還有一層薄薄的芡包裹著,十分惹味。

兩隻蟹鉗啖啖肉,蟹肉很柔軟鮮味,雖說芝士牛油同樣濃味,但依然食得出蟹肉的鮮甜。

蟹腳部份的蟹肉都很多,而近肚的部份蟹殼很軟身,輕易就能咬開。

而蟹蓋內亦找得到大大舊的蟹膏,甘香十足。

芝士芡汁很CREAMY,就像加了忌廉一樣流溜,而且還有軟身的冬菇片,用來伴飯食實直一流。

店員還很細心地為我地準備好檸檬水,又提示我們檸檬水很熱要小心洗手。而另一個店員見我食得有點狼狽,還主動送上多幾張濕紙巾。而且又主動幫忙換骨碟,服務能態度一流,很值得一讚。

2017-08-22 1542 瀏覽
我同女朋友平時對食肉其實係有限度,不過對於海鮮就情有獨鍾。 今次黎左香港大學站附近的<<百味鮮>>撐枱腳。坐低左好快就過黎問茶。 而呢度既餐牌就圖文並茂。 先來一份<<涼伴青瓜>>做餐前小食,入口嗦嗦聲,好爽。 <<台式皮蛋豆腐>> ,滑滑的豆腐,加上皮蛋,令到味道更加豐富。再加上肉鬆,口感更有層次。 第一碟海鮮是<<豉椒炒蜆>> 。蜆夠鮮甜,入口又唔會食到沙,唔錯。 <<豉椒腐乳炒通菜>> ,腐乳味濃,通菜入口夠爽。 而今晚的主角係<<水蟹粥>>。粥底夠鮮又夠綿,水蟹既份量都唔少。最特別係跟炸菜、油炸鬼和香蔥,而呢度D油炸鬼口感係脆脆的,相當特別。價錢$108,比澳門的平。 下次有機會想試下呢度既蟶子皇及辣蟹。 今次埋單$340兩個人,食得好飽。
我同女朋友平時對食肉其實係有限度,不過對於海鮮就情有獨鍾。
而呢度既餐牌就圖文並茂。
先來一份<<涼伴青瓜>>做餐前小食,入口嗦嗦聲,好爽。
<<豉椒腐乳炒通菜>> ,腐乳味濃,通菜入口夠爽。
下次有機會想試下呢度既蟶子皇及辣蟹。
今次埋單$340兩個人,食得好飽。
2017-08-15
2017-08-17 127 瀏覽
今日約了在西環住的朋友晚飯,借機逛逛一田,朋友就book定枱在附近食飯。初時以為辣蟹專門店只食蟹,但朋友説這裡也有很多其他小菜。我玩嘢點了都是「蟹」的海鮮賽螃蟹,好足料,有蝦同元貝,份量都幾大,佐飯一流,作為飯桶的我,立即叫了一碗白飯。另外點了蟲草花浸菜心,朋友説蟲草花有益,又可以食點菜,勁好味,個湯勁清甜,極力推薦。雖然我們在辣蟹專門店不食蟹,但也點了蒜香凍螺,螺有咸香味,螺肉又夠入味,也是一個要力推的小菜!作為食肉獸的我,點了迷你炸豬手,有驚喜!雖然影出來似义燒,但皮好脆好香,也是必吃。總括來説,街坊小店,用心製作,份量又大,除了挺著大肚腩走,結果碟碟都吃不完還要打包!

蟲草花浸菜芯

蒜香凍螺
迷你炸豬手
  • 蒜香凍螺有咸香味
2017-08-15 59 瀏覽
西環因近工作地點,所以今次已是第二次光顧上次食咗呢度出名既招牌炒辣蟹今次就叫黄金蝦($158),濃濃的鹹蛋王跟蒜蓉一起爆香舖在大大隻的蝦上未入口已遠遠聞到油泡香蝦的味道,但未食蝦之前先食二款餐前小吃,京式皮蛋豆腐($48)和豬手話梅醉($38)。份量頗多的肉鬆放滿在皮蛋豆腐之上,在台灣時最喜歡用這小食和白米粥一起食。豬手話梅醉爽口啖啖肉,但好奇這度豬手並沒有甚麼話梅味道,和可樂鷄翼沒有可樂味道一樣,但無可否認,喜歡吃豬手的人一定不會介意的。清蒸黄花魚($68),不得不讚,黄花魚蒸的時間不多不少剛剛好,祇放上少許葱花,加入豉油和油,簡單的一條黄花魚肉質鮮嫩好味道。再來一窩水蟹粥配蝦米炸菜油炸鬼($108),用三點蟹煲的水蟹粥,粥底鮮甜,因三點蟹出名肉質鮮嫩少蟹膏,用作煲粥最適合,加入蝦米炸菜油炸鬼一起食也不錯。最後再嚟砵酒蠔($168),加入洋葱大蒜一起焗的砵酒蠔,雖然味道不錯,但入口略嫌生粉太厚,生粉把蠔的鮮味掩蓋,如果能把生粉的份量減半,相信砵油蠔加入洋葱和大蒜一起焗,味道一定更鮮味。這裏除了收茶錢每位($5)外,並沒有收加一服務費,真有一點街坊味道呢。
西環因近工作地點,所以今次已是第二次光顧

上次食咗呢度出名既招牌炒辣蟹

2017-08-07
2017-08-13 77 瀏覽
今日去開香港大學 聽完堂examiner 同個同學仔去食飯 二話不說就去咗呢間餐廳 貪佢夠就腳 附近就係地鐵站。入到去就建議我哋飲茉莉花茶, 我哋就叫咗個話梅醉豬手, 杞子豬潤浸菜心, 川辣辣雞煲 芥末一口牛柳粒 ,再配合白飯。 雖然間舖頭主力係賣蟹, 但係我哋得兩個人, 邊食得落隻蟹, 都係食返啲普通嘢啦。話梅醉豬手,冇想像中嗰皮甘脆, 勝在夠凍,酒味都幾香, 唔夠話梅味。再來辣雞煲 ,好有四川嘅口味 ,但係上面嘅辣油,有啲多不過味道都唔錯。至於芥末一口牛 ,牛肉分量比較少, 主要都係以食青瓜為主, 芥末味都夠嘅, 不過就好似太過癡身, 好似食落成口醬咁。杞子豬潤浸菜心, 個菜心好新鮮, 最重要又夠嫩口, 食落唔會話有黐牙 , 最重要係覺得佢好抵食,個菜又夠多 ,至於果豬潤 都係擺多, 因為驚膽固醇高, 但係有啲豬潤先顯得個菜夠香 ,有啲肉味 ,唔食有少少浪費啦。如果諗唔到食咩 ,有嚟開呢頭, 可能都會再來, 因為未食佢嗰蟹,同因為貪佢近地鐵站。

• 杞子豬潤浸菜心
2017-08-12 44 瀏覽
西環係一個我以前住嘅地方,雖然冇喺度住咁多年,但係經常性都會返嚟呢度探下朋友探下親戚。望住佢有啲鋪頭仲喺度,有時候都會特登入去幫襯一下,特別係回憶。呢間餐廳我記得好耐之前有朋友帶我來食過,但係就唔係現址。但係味道點樣其實就真係唔係好記得,今日難得來重溫一下。先來一個前菜涼拌三鮮,呢三鮮係青瓜,蕃茄,皮蛋。平時食開青瓜又或者皮蛋嘅時候都會係麻辣味道 ,但係呢度就用咗日式嘅芝麻醬食落去非常之清新。呢一味炒龍躉球真係鑊氣非常之夠,唔好見佢好似好簡單咁樣,其實炒落去要有鑊氣,舊魚又炒都唔散嘅話都需要一定嘅技術先至可以做得到嘅。椒鹽魷魚酥雖然個感覺會油咗啲,但係係啲主菜未嚟的時候,食一條,飲一杯茶又或者飲一罐汽水,係非常好嘅配搭。唔知點解個朋友咁鍾意食魚,炒龍躉球之後都仲要食水煮魚。水煮魚我哋叫咗小辣,雖然我覺得唔夠辣,但朋友就剛好。魚肉質感非常之嫩滑,下面仲會配有蕃薯粉,夠唒入味。估唔到咁多年冇食今次嚟到個印象好好,佢嘅味道好正宗。而且仲要速度係非常之快 點菜都上菜成個過程都唔需要15分鐘 ,真係快靚正!

2017-08-11 100 瀏覽
自從有左地鐡後,去西環真喺方便好多,今天在附近買完海味後,便順道喺附近食晚飯行下行下經過間百味鮮辣蟹專門店,便入內一試店內裝潢簡簡單單,光猛整潔餐牌食物種類繁多,前菜、海鮮、炒粉麵飯等⋯麻辣豬手,豬手爽口,不過,如果小尐辣會更加好涼拌青瓜青瓜爽脆、多汁,蒜泥惹味,配埋黑醋,開胃前菜辣味年糕蝦蝦大隻,肉質雪白,彈牙鮮甜,有口感鍋底有年糕,年糕微燶、煙煙靭靭,而且吸哂醬汁,少少辣又幾惹味喎,配菜洋蔥同様出色,呢個配搭又幾夾喎
行下行下經過間百味鮮辣蟹專門店,便入內一試
店內裝潢簡簡單單,光猛整潔

餐牌食物種類繁多,前菜、海鮮、炒粉麵飯等⋯
麻辣豬手
麻辣豬手,豬手爽口,不過,如果小尐辣會更加好
涼拌青瓜
青瓜爽脆、多汁,蒜泥惹味,配埋黑醋,開胃前菜
辣味年糕蝦
蝦大隻,肉質雪白,彈牙鮮甜,有口感

• 涼拌靑瓜
2017-08-11 77 瀏覽
週五晚上特地來這家吃辣蟹,招牌避風塘炒辣蟹380一隻,又點了四川麻牛豆腐煲和拌青瓜,兩人吃得飽飽的。蟹肉飽滿,味道鮮嫩,相比以前在銅鑼灣吃的有名的兩家,味道好多了,咬一口特別滿足!此外,麻辣牛肉豆腐也夠味。下次想吃辣蟹,我想我會首選這家人多的話,其他海鮮菜品也是很不錯的,看了隔壁吃的花螺,看上去也好有食慾,可惜已經太飽,只能等下次再來。餐廳佈置簡潔大方,服務態度也很不錯,上菜速度也算很快了。總而言之,好評啦!

此外,麻辣牛肉豆腐也夠味。

下次想吃辣蟹,我想我會首選這家

招牌避風塘炒辣蟹
招牌避風塘炒辣蟹
2017-08-11 66 瀏覽
蟹癡又嚟啦,今日同媽咪嚟咗西環呢間近香港大學站嘢食係專門店。呢排食得太多蒸蟹同炒蟹,所以我哋就嗌咗個特色水蟹粥,二人份量,粥底有一隻蟹,每人一半啱啱好,軟綿綿嘅粥加上新鮮嘅蟹,啖啖海鮮味,其實咁樣清清地食蟹都唔錯,仲有同配料俾你自己加,滿足你個人喜好,媽咪比較鍾意食薑,所以叫咗職員俾啲薑絲佢,職員都好有禮貌順速因應客人嘅要求,呢點真係要讚下。台式皮蛋豆腐好特別,豆腐味清甜,配上濃郁流心皮蛋,互相平衡。豉油王海蝦大大隻,有成六大隻,我同媽咪每人一隻,媽咪話啲蝦新鮮,食落好爽口好正。蒜蓉菜心啲菜好青綠,夠晒火候,比一般食開嘅好味。
蒜蓉菜心啲菜好青綠,夠晒火候,比一般食開嘅好味。
2017-08-11 107 瀏覽
恭喜細佬於前幾天的大學聯招放榜,考到理想的大學,成功入讀科技大學👉科學及管理學雙學位technology and management !為了慶祝這項盛事,我們一家五口🤣爸爸、媽咪、細妹、細佬同我一起出街食飯! 就在屋企附近石塘咀吃晚餐百味鮮在我家附近就試一試他們味道吧!雖然我們只有五人,但是我們一共叫了八個小菜 食得超飽,埋單總共$829,晚餐時段要五蚊一個茶位,但免收加一。鹵水豬耳豬耳超爽口,配搭絲狀蔥絲和芝麻,撈在一起,入口涼浸浸,絕對適合現在熱辣辣的夏天吃 真的超爽!海鮮賽螃蟹材料包括蛋白、蝦仁、帶子、西蘭花,最後撒上橙色的蟹子 材料非常豐富,味道清淡,帶海鮮味,蛋白質豐富!沙嗲粉絲牛肉煲這個煲味道非常香濃,有鑊氣粉絲非常入味,裏面的牛肉切得一片片,很林滑、絕對不靭啫啫滑雞煲煲內除了有滑雞,還有豬潤, 但可惜是雞味不太入味櫻花蝦醬四季豆炒牛肉裏面一粒粒的是櫻花蝦醬,是非常細粒的 乾蝦, 櫻花蝦醬與四季豆及牛肉炒在一起,非常香口四季豆很嫩口,一點渣宰也沒有, 牛肉也炒得很林。 本人超級推介本人推介:餐廳新菜式芝士牛油炒蝦超多芝士而且芝士味重, 完全滲入大蝦中,蝦很新鮮、很爽口彈牙
恭喜細佬於前幾天的大學聯招放榜,考到理想的大學

百味鮮在我家附近就試一試他們味道吧!
雖然我們只有五人,但是我們一共叫了八個小菜

真的超爽!

海鮮賽螃蟹
材料包括蛋白、蝦仁、帶子、西蘭花,最後撒上橙色的蟹子
材料非常豐富,味道清淡,帶海鮮味,蛋白質豐富!

沙嗲粉絲牛肉煲
這個煲味道非常香濃,有鑊氣
粉絲非常入味,裏面的牛肉切得一片片,很林滑、絕對不靭

啫啫滑雞煲
煲內除了有滑雞,還有豬潤
, 但可惜是雞味不太入味

本人推介:餐廳新菜式

芝士牛油炒蝦
芝士味道完全滲入蝦肉內,食得我舐舐脷

本人推介: 水煮桂花魚片
桂花魚片沒有骨,啖啖肉
魚肉滲滿花椒、乾辣椒的香味,因為家人不能食太辣所以我只叫了小辣,水煮魚還有豆腐卜和粗薯粉, 豆腐卜吸收辣椒乾湯底十分入味

水煮桂魚片

黑松露蛋白炒飯
炒得非常香口,有鑊氣

水煮桂魚片
2017-08-08 1284 瀏覽
近月每次乘搭巴士經過西環的電車總站時都看到這家新開張不久的辣蟹專門店。今晚終於約了家人一同到來晚餐。($15/茶位)《台式皮蛋豆腐 $48》豆腐香滑豆味濃,配上帶甜的肉鬆很有平衡的作用,皮蛋增添口感,亦令味道更豐富。《話梅醉凍豬手 $38》話梅味比酒味重,甜甜的帶微酸,豬腳筋位爽口彈牙,有嚼感。店員還細心地送上空碗給放骨頭呢。《水蟹粥 $108》粥底夠綿,有整隻水蟹令粥味鮮甜。還附有炸菜、油炸鬼和香蔥給食客自行調配。相信沒有味精,因為沒有口渴感。《黃金蝦 $158》色澤金黃吸引,很多的咸蛋炸脆既香口、又帶咸香很惹味。蝦十分大隻,而且新鮮牙,蝦膏亦香濃,性價比高。《清蒸黃花魚 $68》魚肉十分之嫩滑,味道鮮甜,滑至一夾即散,十分新鮮而且蒸煮時間掌握得十分好。《砵酒蠔 $168》蠔肥美肉厚,但略嫌沾粉太多令炸皮太厚。如果蠔沒沾粉漿相信更好。店員有禮,價錢街坊質素又不錯,會再來。
近月每次乘搭巴士經過西環的電車總站時

都看到這家新開張不久的辣蟹專門店。

今晚終於約了家人一同到來晚餐。($15/茶位)

《台式皮蛋豆腐 $48》

《話梅醉凍豬手 $38》
話梅味比酒味重,甜甜的帶微酸,豬腳筋位爽口彈牙,有嚼感。

店員還細心地送上空碗給放骨頭呢。

《水蟹粥 $108》
粥底夠綿,有整隻水蟹令粥味鮮甜。

《黃金蝦 $158》

《清蒸黃花魚 $68》

《砵酒蠔 $168》

店員有禮,價錢街坊質素又不錯,會再來。
2017-08-07
1K
2017-08-06 1060 瀏覽
當港鐵去到堅尼地城,西環石塘咀再唔係咁遠啦!港鐵除咗心連繫生活每一程,佢仲將我同A姐嘅美食地圖再擴大。今次,我哋去到西環百味鮮辣蟹專門店,食海鮮。好彩有訂位,如果唔係都唔知要等幾耐!青芥牛立方牛立方?水立方啲Friend呀?其實係牛柳粒,呢個名都貼切!牛立方牛味濃郁,一啲都唔韌,配埋爽口嘅青瓜同攻鼻嘅青芥茉,好開胃,正!乾煎桂魚骨腩店員極力推介我哋叫呢個菜,全因成碟都係桂花魚最滑嘅骨腩位,要兩三條桂花魚先做到呢味菜。成條魚型碟上枱,加埋魚頭圖案嘅秘製醬汁,好吸引。桂花魚骨腩煎到金黃色,好香口呀! 不過如果鍾意啖啖肉嘅朋友,呢個未必啱你啦!咖喱蝦煲原本諗住叫蟹㗎,點知賣晒…… 為咗滿足食海鮮嘅願望,就叫嗰咖喱蝦煲。咖喱汁好香濃,海蝦新鮮彈牙,都算幾大隻,有成十一二隻。蒜蓉菜心為咗健康,叫碟菜先。蒜蓉菜心,簡簡單單,清甜爽脆。漁村風味炒米唔想食白飯,叫個炒米粉。有帶子同蝦,非常足料,不過味道較淡,撈埋咖喱蝦煲嘅咖喱汁,就Perfect!

蒜蓉菜心

為咗健康,叫碟菜先。蒜蓉菜心,簡簡單單,清甜爽脆。

2017-06-26
2017-07-22 1152 瀏覽
連續兩個禮拜一都要返奶奶家附近食飯,西環區是老區,但自從地鐵通車後,變化真大,而且吸引不少人到來開餐廳。新餐廳選擇多,有如聯合國。今晚試下位於電車路旁的【百味鮮辣蟹專門店】。星期一的晚上,未到七點已經差不多坐滿客人,幸好一早預約好。內部裝潢簡約,叫做整齊光猛,環境四四正正。【百味鮮辣蟹專門店】的餐牌當然用蟹作封面。打開的第一頁寫住「不鮮不食 不時不食」給客人一份信心。餐牌印刷精美,大部分菜式都有圖片,方便客人理解菜式。除主角蟹外,另外餐廳提供不少選擇,蝦、魚、豬、雞、炒粉麵飯樣樣有,不怕只有貴價海鮮,經濟的家常小菜都有多款,難怪星期一的晚上有不少一家大細客人幫襯。嚟到 【百味鮮】當然為蟹而來!叫得專門店,當然有多款烹調蟹的煮法: 避風塘炒蟹、星加坡炒蟹、芝士牛油炒蟹、香葉黑胡椒、香葱粉絲、辣味年糕及九層塔胡椒。價格為$350~380。 【百味鮮】比出名的【橋底辣蟹】便宜得多,印象中 橋底辣蟹價格分為三個價格,最平都要$480。【百味鮮】比遊客熟悉辣蟹店平出二、三成,真係抵食!【九層塔胡椒蟹 $350】 來想叫避風塘炒蟹($380),但老公話食得太多、冇乜新意,自把自為、沒有經過各人同意
【九層塔胡椒蟹 $350】 來想叫避風塘炒蟹($380),但老公話食得太多、冇乜新意,自把自為、沒有經過各人同意的情況下,叫了九層塔胡椒蟹($350),有別於避風塘炒蟹,九層塔胡椒蟹採用煲仔上碟。起初以為價錢這樣平,餐廳會採用細隻的肉蟹,出乎意料地肉蟹雖然未至於超級巨大,但也有斤幾重;這種體型雖然只是等同【橋底辣蟹】最細隻的級別,即 $480 左右的級數,但其實已經算幾大隻,就算自己在街市買,也可能要接近 $200,可以說相當抵食。
九層塔即是羅勒(Basil),香草味相當濃烈,雖然話混合了胡椒粒一同炒製,但胡椒的辛辣及香味不夠明顯,被九層塔的香氣完全掩蓋,有點美中不足。九層塔胡椒蟹與食開的避風塘炒蟹是兩種截然不同的味道,避風塘炒辣蟹乾身、香辣惹味;九層塔胡椒蟹則濕身、味濃,帶一點泰式風味,可以說各有特色。食蟹如果只單單睇大小並不準確,有一些所謂水蟹,殻大而冇肉、蟹殼內空洞洞,絕對令你失望;所以食蟹最緊要夠實肉,而食蟹鉗最能夠見真章。這一隻蟹蟹鉗夠大,拆殻後又夠實肉,正!
【台式皮蛋豆腐 $48】這個豆腐沒有切開,原件上。豆腐面上放了皮蛋及肉鬆。這個前菜味道清淡,豆腐滑溜但是豆味不夠香。皮蛋普通不是溏心皮蛋。可能筆者對肉鬆沒有大喜好,就是覺肉鬆太多,而且伴隨皮蛋及豆腐吃沒有什麼大驚喜。味道清淡的涼菜正好清清口腔,期待濃濃的蟹。
【濃湯桂魚片 $168】除了桂魚片外,濃湯內有豆卜、青瓜、粉絲及銀芽,用材豐富。試口濃湯,有鮮甜的魚味,應該用上多種細魚烹調出來。最重要是飲完沒有口渴的感覺。
桂魚片多,每片非常平均又整齊。
粉絲銀芽幼身又柔軟,輕易掛上濃湯,入口豐富。
豆腐卜吸收了濃湯,咬下去濃湯在口中唧出,有些似湯包的感覺
【乾煎豬仔骨 $78】 雖說是豬仔骨,但原來餐廳用的是半肥瘦的豬肉,根本沒有多少骨,方便老人家及小朋友。 豬仔骨兩面前煎到金黃,外皮帶點微脆。咬下去肥豬肉爽口,餐廳加入了黑胡椒粒和蔥段去乾煎,味道香口惹味,正!
【櫻花蝦炒飯 $68】 花蝦形體完整,濃濃櫻花蝦的味道比普通蝦香濃,加上營養價植豐富,令這個炒飯增添不少風味。飯炒得夠乾身而且粒粒分明,調味恰到好處,確實炒得不錯。
炒飯的主角櫻花蝦外,飯內不少頗大隻的蝦仁,蝦仁又不太有雪藏味道,口感不錯。
【濃湯浸時菜 $60】 原來點左兩個菜式都是濃湯的,相比濃湯桂魚片,這個濃湯浸菜心比較平凡。
唔使八百蚊可以食到大大隻蟹再加上五個菜式,真係實惠!當然味道真不錯,絕對值得再來。
2017-07-03
遇上爸爸生日大日子,食黎食去都嗰幾味,就決定同佢來到這家在西營盤的新開中菜,主打炒蟹,爸爸是愛蟹之人,今次餐飯實啱佢口味。希望得佢鍾意!小店價錢唔貴,選擇都給夠!有招牌炒蟹,都有幾款。黑胡椒炒,避風塘炒,辣炒等等,仲有可以轉做炒蝦!適合不同口味的人。而每個季節都有時令海鮮,所以邊個話食海鮮要入到鯉魚門?坐低後,先選擇普洱或綠茶。店員買奉上檸檬水比你食完蟹洗手用,認真貼心。話梅醉凍豬手先來前菜,冰凍豬手加上酸酸地的話梅粉,好開胃。膠質豐富,而且都好淋身爽口,好鮮明咁食到豬手的筋位,咬感好豐富,凍凍的口感好啱夏天!送下酒都好!椒絲腐乳通菜椒絲腐乳通菜夠晒鑊氣,加上炒菜能保持鮮綠的感覺,份量都幾多。豆豉滑雞煲爆得好香的雞煲,阿爸教落要食埋料頭,先係精華所在,乾葱吸哂雞汁好正!用黎送飯一流。雞的份量唔少,食極都仲有。未算嫩滑,不過勝在夠入味。芫茜桂魚片湯米而這個湯米我說笑是病人必食,清清地。桂魚片滑溜無骨,魚湯香濃鮮甜,同米粉是終極合拍!加上芫茜後好香口,而米粉唔會過淋,出色出色!暖胃一流。避風塘炒蟹連日本天后濱崎步都好鍾情的香港炒蟹,作為香港人點都要試下。平時少在外面食蟹,食過先知,避風塘炒

話梅醉凍豬手
先來前菜,冰凍豬手加上酸酸地的話梅粉,好開胃。

椒絲腐乳通菜

豆豉滑雞煲
雞的份量唔少,食極都仲有。未算嫩滑,不過勝在夠入味。

芫茜桂魚片湯米

避風塘炒蟹
連日本天后濱崎步都好鍾情的香港炒蟹,作為香港人點都要試下。
平時少在外面食蟹,食過先知,避風塘炒蟹惹味非常,可以揀辣的程度,加入炸蒜和辣椒炒香後,唔嗆喉,香噴噴。加上肉蟹的份量豐富,而且一拆開肉之後好彈牙。同埋唔會只得殻

最後,好在爸爸都滿意是晚的安排,食辣炒蟹不用去灣仔,在此祝爸爸生日快樂。下半年有日本朋友來香港,要和她一試!
2K
2017-07-17 157 瀏覽
涼拌青瓜 ($38) 爽脆的青瓜伴上麻油、香醋和蒜蓉,大份又清新,作餐前小食一流!上湯海蝦伴脆麵 ($198) 這個上湯海蝦伴脆麵是我的最愛。脆卜卜的炸麵配上海蝦上湯茨汁非常好吃,加上海蝦大隻又新鮮,肉質肥厚,啖啖肉,吃不停口。椒鹽肉排($68) 椒鹽肉排炸得非常香口,皮脆肉嫩,又夠juicy, 配飯一流!醬爆雞丁($88) 醬爆雞丁穫氣十足,雞丁爆得香香的,配合青瓜、腰果等必備材料非常惹味!最特別的,是加入了菊花,陣陣的清香味,更添風味!🌶馬拉盞炒通菜($68) 馬拉盞辣辣地又夠惹味,馬拉盞佈滿在每一條通菜上,爽脆又好吃。芫茜泡桂花魚片($88) 芫茜清湯底清甜美味,窩內有粉絲、泡桂花魚片,清新的感覺,簡單又好味!店內價錢非常公道,價廉物美,味道出色好吃,一定會再來!店內還有很多精選小菜,可致電預約。下次家庭聚會,也可選擇這裡啊!

涼拌青瓜 ($38)

上湯海蝦伴脆麵 ($198)

椒鹽肉排($68)

醬爆雞丁($88)

🌶馬拉盞炒通菜($68)

芫茜泡桂花魚片($88)

店內價錢非常公道,價廉物美,味道出色好吃,一定會再來!