遇上爸爸生日大日子,食黎食去都嗰幾味,就決定同佢來到這家在西營盤的新開中菜,主打炒蟹,爸爸是愛蟹之人,今次餐飯實啱佢口味。希望得佢鍾意!小店價錢唔貴,選擇都給夠!有招牌炒蟹,都有幾款。黑胡椒炒,避風塘炒,辣炒等等,仲有可以轉做炒蝦!適合不同口味的人。而每個季節都有時令海鮮,所以邊個話食海鮮要入到鯉魚門?坐低後,先選擇普洱或綠茶。店員買奉上檸檬水比你食完蟹洗手用,認真貼心。話梅醉凍豬手先來前菜,冰凍豬手加上酸酸地的話梅粉,好開胃。膠質豐富,而且都好淋身爽口,好鮮明咁食到豬手的筋位,咬感好豐富,凍凍的口感好啱夏天!送下酒都好!椒絲腐乳通菜椒絲腐乳通菜夠晒鑊氣,加上炒菜能保持鮮綠的感覺,份量都幾多。豆豉滑雞煲爆得好香的雞煲,阿爸教落要食埋料頭,先係精華所在,乾葱吸哂雞汁好正!用黎送飯一流。雞的份量唔少,食極都仲有。未算嫩滑,不過勝在夠入味。芫茜桂魚片湯米而這個湯米我說笑是病人必食,清清地。桂魚片滑溜無骨,魚湯香濃鮮甜,同米粉是終極合拍!加上芫茜後好香口,而米粉唔會過淋,出色出色!暖胃一流。避風塘炒蟹連日本天后濱崎步都好鍾情的香港炒蟹,作為香港人點都要試下。平時少在外面食蟹,食過先知,避風塘炒

話梅醉凍豬手
先來前菜,冰凍豬手加上酸酸地的話梅粉,好開胃。

椒絲腐乳通菜

豆豉滑雞煲
雞的份量唔少,食極都仲有。未算嫩滑,不過勝在夠入味。

芫茜桂魚片湯米

避風塘炒蟹
連日本天后濱崎步都好鍾情的香港炒蟹,作為香港人點都要試下。
平時少在外面食蟹,食過先知,避風塘炒蟹惹味非常,可以揀辣的程度,加入炸蒜和辣椒炒香後,唔嗆喉,香噴噴。加上肉蟹的份量豐富,而且一拆開肉之後好彈牙。同埋唔會只得殻

最後,好在爸爸都滿意是晚的安排,食辣炒蟹不用去灣仔,在此祝爸爸生日快樂。下半年有日本朋友來香港,要和她一試!