2017-09-09 96 瀏覽
親戚黎到香港,叫我帶佢去食地道嘅中國菜,我就帶左佢去呢間以辣蟹聞名嘅百味鮮到食 一入到去環境都幾唔錯幾舒服,座位寛闊,環境乾淨。我地點左兩餸一湯,包括必食嘅避風塘炒蟹,燉湯同埋冰鎮咕嚕肉。等左冇耐就有湯飲喇,好大煲入面亦都好足料,有好多種唔同嘅菇、瘦肉同雞腳。店員同我地講個湯燉左十個鐘,飲落真係非常解甜同入味,又冇味精,非常有住家感覺。之後就到我最期待嘅避風塘炒蟹喇,我地係叫左少辣嘅。炒蟹係普通嘅肉蟹,好大隻,上面鋪滿左炸蒜,非常惹味。平時食蟹最怕就係麻煩,但係呢間店嘅廚師非常細心,幫我地預先行剝左殼,省卻好多麻煩之後就到冰鎖咕嚕肉,呢道菜係我同家人好奇之下叫嘅,因為平時食開嘅咕嚕肉都係熱嘅,究竟冰鎮嘅咕嚕肉會係點嘅呢?好奇之下就叫左黎試下,點知非常有驚喜!咕嚕肉係用乾冰冰鎮嘅,賣相非常吸引,佢嘅做法同一般嘅咕嚕肉唔同,反而有啲似拔絲蕃薯咁,食落外層甜甜地非常香脆,而入面就係熱辣辣嘅咕嚕肉,口感非常特別,值得一試!呢餐飯我同親戚都食得非常滿意,佢菜單上仲有好多好吸引嘅菜色,下次要試埋佢😄
一入到去環境都幾唔錯幾舒服,座位寛闊,環境乾淨。

等左冇耐就有湯飲喇,好大煲
是日燉湯

避風堂辣蟹