2020-03-10 163 瀏覽
一入到餐廳,發現餐廳環境非常好,而且地方非常闊落。海膽手拆蟹肉闊條麵,麵上面有兩大塊海膽,再配上滿滿蟹肉,而且闊條麵係手工制,入口非常彈牙!威靈頓牛柳,亦係推介之選,酥皮做得非常好,又香又鬆化再配上高級牛柳,簡直完美配搭!牛油果蜜糖奶昔,入口香滑,幾好飲!😍最後梗係要叫個甜品啦,今次就叫咗個蘋果批,批身焗得非常好食,唔知啲間酥皮未整得特別。唔知啲間鋪頭對酥皮係咪特別講究嘅呢,酥皮嘅嘢真心幾好食😂
一入到餐廳,發現餐廳環境非常好,而且地方非常闊落。
牛油果蜜糖奶昔,入口香滑,幾好飲!😍
最近跟朋友在觀塘找餐廳吃晚飯,我們到了 “登堂”走進去馬上看到高尚的格調,環境很 chill 很舒適,而且空間非常廣闊,結合了咖啡廳、酒吧、吧枱式餐桌以及一般餐桌位置區,把不同元素結合起來,總有一款適合前來的食客,非常有心思坐下後我們先點飲品,眾多飲品中看到有兩杯黑色的雞尾酒,非常有型:Kill Devil 及 Black Clover 都以竹炭和 Vodka 結合成為自家製酒基底,Kill Devil 加進咖啡及意大利 Sambuca 酒,Black Clover 加進了 dark rum 酒、爆谷、椰子汁、椰奶及菠蘿,前者感覺低調厚實,後者感覺清新醒神,都是獨特又好喝一邊喝雞尾酒,一邊吃著松露油帕馬臣芝士炸薯條,非常美味的配搭,而且薯條用中式點心籠盛著非常獨特。然後有 12 小時低溫慢煮烤乳豬件,伴著燴煙肉皺葉甘藍蘭度豆、手指薯、無花果蜜糖燒汁,外皮脆中帶稔,肉味突出而且口感很好,是較少遇到的體驗;北海道鮮帶子魷魚意大利飯內有勝瓜、玉子豆腐、鹹蛋黃,醬汁柔和清新,每一口吃下去都有軟綿的滋味,好好吃而且感覺溫柔浪漫。整個晚餐體驗很好,定必會再來試試其他美食
最近跟朋友在觀塘找餐廳吃晚飯,我們到了 “登堂”

2020-03-01 159 瀏覽
疫情下都要飯聚一下介紹返位於觀塘The wave 嘅登堂登堂環境華麗高格調今次6個人呀咗個4人套餐加一個必食嘅串燒拼盤套餐必食位一定係豬手外脆內軟😊牛扒略嫌燶咗D有苦味套餐份量夠喜歡飲酒朋友大把酒比你揀人均消費大約$400#食野#eating #香港美食#foodie
2020-02-28 205 瀏覽
又來登堂用膳了,特別想吃的避風塘蘿白糕剛好賣光了,所以轉點了相同口味的避風塘軟殻蟹 (HKD88),味道不錯,軟殻蟹肉質飽滿,還蠻大塊的,吃起來不會很乾,蒜香味十足,惹味非常。鮮魷魚意大利粉 (HKD128),意大利粉熟度剛好有嚼勁,醬汁creamy濃郁😋相當掛麵。裡面有煙肉、洋蔥、魷魚等用料,魷魚新鮮彈牙,實在美味!重頭戲當然是威靈頓美國特級牛柳 (HKD348)✨小編已是第三次吃了,味道真的是一如以往的「好」👍🏻👍🏻👍🏻烤至表面呈金黃色的酥皮,包裹著特級牛柳,吃起來更有層次感,牛柳中心呈鮮嫩粉紅色,看著很療癒,牛柳肉質嫩滑帶肉汁,還沒吃過的朋友絕對值得一試🤤大推!Drinks:Black Clover Cocktail (HKD96)Chocolate Popcorn Milk (HKD45)

Drinks:
Black Clover Cocktail (HKD96)
2020-02-23 231 瀏覽
食物質素極差,服務員態度用賤格黎形容,食大x樂西餐都好食過呢間垃圾!如果只追求環境,你可以去啦,因為間垃圾都勁少人。1. 燒春雞 有雪藏味,勁鞋2. 牛扒 無味3. 唔知乜魚嘅麵,垃圾之最,係腥!4. 豬扒,唔熟5. 前菜- 西蘭花湯似係水6. 服務態度勁差,將飲品墊底牌用掉在枱上,然後黑口黑面講小心,小咩心?!無人郁囉7. 千祈唔好叫佢地俾水,都會黑面咁講經,又話d水要煲,等10分鐘8. 如此食物,就連大x樂都好食過佢
如果只追求環境,你可以去啦,因為間垃圾都勁少人。

1. 燒春雞 有雪藏味,勁鞋
2. 牛扒 無味
3. 唔知乜魚嘅麵,垃圾之最,係腥!
4. 豬扒,唔熟
5. 前菜- 西蘭花湯似係水
8. 如此食物,就連大x樂都好食過佢
2020-02-13 138 瀏覽
餐廳以粉色系列為主,加上玫瑰金,設計典雅大方,連餐具和座椅都有整套的配搭,非常有心思,而且位於觀塘的活化工廈,範圍寬廣分有幾個不同的section, 二人至十幾人聚餐都可享有不同的獨立角落。 我們十幾人在包廂內,每人點了一個set lunch大家分享,有麵包配橄欖油,沙拉,主菜的豬排、牛排,燒春雞都十分嫩滑,咬下去肉汁豐富,唯獨味道可以再重口一點,值得一提的是甜品tiramisu 酒味濃郁,入口即溶比cheese cake 味美
2020-02-09 197 瀏覽
🥘 煎鵝肝無花果多士 | $138鵝肝口感細膩順滑 淡淡嘅油脂香味 加上香脆嘅多士同帶甜嘅無花果令味覺更上層樓🤤.🥘 烤西班牙黑毛豬扒 | $188雖然叫咗全熟 但係黑毛豬扒仍然保持肉質少許粉嫩、鬆軟 内嫩多汁👍🏻 幾出色😋.🥘 烤黑松露海鱸魚魚柳手工貝殼粉 $168又係我最愛嘅黑松露🥰 海鱸魚香口嫩滑 不過略嫌貝殼粉水份太多😣冇咗好感.☕️ 格雷伯爵茶 | $45茶帶有略略嘅柑橘同花香 有小蠟燭坐住個茶壺令我地可以慢慢享受熱茶☺️.🤩 總結:餐廳環境優雅舒服 好適合同另一半/ 三五知己去一路食野一路慢慢傾下計☺️食物質素偏中上 價亦錢唔算貴 值得一試啊👍🏻
🥘 煎鵝肝無花果多士 | $138
烤西班牙黑毛豬扒
烤黑松露海鱸魚魚柳手工貝殼粉
煎鵝肝無花果多士
2020-02-06 579 瀏覽
朋友快要生日,他特別喜歡食串燒小食,但唔想食生日飯都要搞到勁大味,就要花啲心思諗下邊啲餐廳可以食到~ 終於找到觀塘這間西餐店食串燒😚當天未到七點半,已經坐滿一半客人,整間餐廳很大,中間有個透明酒吧櫃,非常有氣派,不錯👍🏼——————————🔹串燒拼盤 $368當然最期待就是這個串燒拼盤,餐牌上寫二至四人份量,但朋友食量比較大,相信一定食得晒😋 一上菜,真係多到「嘩!」出聲,每樣食物都燒得好靚好整食物又很多元化,唔會唔啱食😚當中包括美國辣肉腸、牛肉、三文魚、帶子、白鱔、黑毛豬五花腩、雞翼、虎蝦、粟米、翠玉瓜番茄仔、薯條和沙律🥗足足超過十種食物❤️最鍾意的是黑毛豬五花腩,本身用沙嗲汁調味,食起來肉質好軟腍,很香沙嗲味👍🏼;白鱔都很好食,肉質紮實但不鞋口,配上甜甜的燒汁,正😋;牛肉食起來好有肉味,中間還有些肉汁,不是平價貨☺️如果想食少少辣,可以蘸些泰式生蝦汁,辣而惹味~-🔸鮮魷魚意大利粉 $128除了串燒,意粉都有不少選擇🍝這個鮮魷魚意大利粉,有濃濃忌廉味,食到滿口都好creamy但略嫌味道有點淡,就算魷魚鹹鹹地,都不太夠味🙈-🔹法式芒果拿破崙 自家製雲呢拿雪糕 $68拿破崙是我喜歡甜品之一,
——————————
🔹串燒拼盤 $368
串燒拼盤
白鱔

🔸鮮魷魚意大利粉 $128
鮮魷魚意大利粉

🔹法式芒果拿破崙 自家製雲呢拿雪糕 $68
法式芒果拿破崙 自家製雲呢拿雪糕

拿破崙是我喜歡甜品之一,鬆脆的酥皮配軟滑的忌廉和甜甜的芒果,好食~但酥皮質感較實,好難一切就分開到🙈再鬆脆啲會好一點😚vanilla ice-cream有淡淡雲呢拿味,正❤️
🔸朱古力爆谷厚鮮奶 $45
朱古力爆谷厚鮮奶

這個朱古力味不是太重,反而鮮奶味會濃啲啲,上面會有幾粒焦糖味爆谷,整體不過不失~
🔹Snowvocado $62
Snowvocado

這杯Mocktail賣相和味道好出色,飲到椰奶香、菠蘿的酸味,以及少少牛油果🥑 味道好濃厚,不會死甜😋旁邊有幾粒焦糖爆谷,好看又好飲!
雞翼
串燒拼盤
白鱔
Snowvocado
2020-02-05 138 瀏覽
登堂,登堂,登入大雅之堂🤩真係名副其實,環境同氣氛當然仲有食物都非常華麗同埋好chill😍 知道大家有時食飯唔係無時無刻都會傾計,同曖昧緊嘅男仔嚟食又無野講就更加尷尬😳所以呢到仲有live band有人唱歌搞吓氣氛,極之perfect👍🏻化解所有尷尬🥳 食物同飲品方面都內外兼備,有樣睇又好食😋 重點係佢哋嘅server超級超級friendly同搞鬼!!! 食佢嘅食物食埋佢個環境再食埋啲服務😍😍 簡直一流🥳 如果有機會一定要叫多啲朋友再嚟試試佢🤩
2020-02-05 111 瀏覽
2020年2月2 號晚上6 點半黎到觀塘工廈the wave"登堂"店員好主動上菜好快野飲就有d 失色無乜牛油果同接骨木花味茶味都唔太濃豪豪地加左$38 牛肝菌湯 龍蝦湯牛肝菌同龍蝦味都好濃郁鴨胸桃沙律 都幾fresh 但大份d 就更好食完沙律 就黎左自家制士多啤梨雪葩 清清喉嚨淡淡士多啤梨味連個碗都好有特色海膽鮮蟹肉蟹粉海鮮汁手工扁意粉有油封黃車厘茄 檸檬皮自家製意粉口感好特別確係同機整唔同啖啖蟹肉同蟹膏低溫慢煮烤焗法國黃油春雞半隻 烤珍寶海虎大蝦 春雞好滑大蝦好彈牙薯蓉好滑重牛油味
"登堂"

2020-02-02
  • 低溫慢煮燒原隻法國黃油春雞
  • 冷泡烏龍茶蜜糖牛油果奶蓋
2020-02-02 162 瀏覽
👉🏻威靈頓美國特級牛柳🥩 配嫩波菜、手指薯、青胡椒燒汁💲348USA Prime Beef Wellington served with young spinach, finger potato and green peppercorn gravyBeef Wellington姐係酥皮焗牛柳🐂望落好似好簡單但其實要拿捏焗個溫度真係好難🧐未到切開嗰一刻都唔知自己煮得成唔成功🤨呢個個酥架望落金黃色好靚😗一切開個下就知個牛柳焗得超好🤩因為塊牛柳超冧超易切😽唔會切到個酥皮爛晒仲要係粉紅色架🤩味道方面個酥皮覺得可以酥脆啲 塊牛有一半係好食過另一半🤣一半塊牛超濃牛味😋不過整體塊牛都好嫩好冧🤤估唔到咁厚嘅牛柳都可以焗得咁靚!配菜都幾好食但太少🤭〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻北海道鮮帶子魷魚意大利飯 配勝瓜、玉子豆腐、鹹蛋黃💲188Hokkaido Scallop Calamari Risotto with luffa, egg tofu and salted egg yolk呢個係中西合璧嘅意大利飯🇨🇳🇮🇹出奇地我覺得個玉子豆腐配意大利飯口感好得意好好食😋帶子輕輕煎一煎所以keep到帶子嘅鮮味😋不過魷魚我就

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

呢個係中西合璧嘅意大利飯🇨🇳🇮🇹出奇地我覺得個玉子豆腐配意大利飯口感好得意好好食😋帶子輕輕煎一煎所以keep到帶子嘅鮮味😋不過魷魚我就食唔到唔多覺有🙁同埋可能個勝瓜出水 成個飯都好濕好多水😕鹹蛋黃味唔太濃 可能勝瓜改其他出水少啲嘅菜會好啲
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
👉🏻冷泡烏龍茶 配蜜糖牛油果奶蓋🍯🥑💲45 Cold Brew Oolong Tea with honey avocado cheese

👉🏻冷泡伯爵茶 配接骨木花竹炭奶蓋💲45 Cold Brew Earl Grey Tea with elderflower bamboo charcoal cheese

聽講奶蓋幾熱門就試下 但我自己就麻麻 個earl grey太濃濃到我第一次覺得early grey唔香仲好cunk😖個接骨木花竹炭奶蓋其實冇味只係得奶味 至於杯烏龍茶就反而淡咗啲 蜜糖牛油果奶蓋都係冇咪味得奶味 我覺得要飲奶蓋都係芝士奶蓋正啲
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
呢間同上次間「Ember」都係M1 Group旗下嘅餐廳 上次我話「Ember」嘅食一般 但呢間「Downtown」幾好食!😋特別係Beef Wellington冇諗過小店都焗得咁好👍🏻意大利飯配搭新奇得意😎同埋裝修都好靚幾有格調!✨

登堂 (觀塘)
📍觀塘興業街4號The Wave2樓
🔗#7eating觀塘#7eating西式#7eating飲品
登堂•高質威靈頓牛柳🥩x北海道燒帶子Risotto.第一次品嚐登堂既晚餐🍽平時食lunch多,超正啊原來晚餐啲食物‼️💯.威靈頓特級美國牛柳🇺🇸🥩暫時係小編食過最好味既威靈頓牛柳😍酥皮好鬆脆香口,滿有牛油香😃牛柳好大件好厚身,一落刀小編已經好驚訝😱因為超 級 易 切‼️果然食落口係完全無筋,非常軟熟juicy,大概六成熟仲見到有肉汁㗎🤤味道當然唔洗講啦😻加左青胡椒燒汁,但唔洗汁都贏晒~配菜有菠菜、薯角,略嫌薯角無炸至香脆🥔唯一唔正宗既地方係酥皮與牛柳之間無左層松露醬😦.北海道燒帶子魷魚意大利飯🦑🍚賣相一流的risotto😻帶子有驚喜,平時係街食都偏細粒又無咩口感,今次唔係喎三粒巨型帶子仲要彈牙☺️魷魚數量都唔少🦑又大塊,食落唔太韌👏🏻侍應有簡介落左勝瓜、玉子豆腐、鹹蛋黃係risotto入面係為左增強口感,果然幾有特色,忌廉汁幾香只係飯粒既軟硬度有啲不一🍚.最後來杯飲品🍹特飲同cocktail都好多選擇,冷泡烏龍茶w/蜜糖牛油果奶蓋,茶底偏淡岩晒唔好甜既我,微微既蜜糖味仲有大家好鐘意既芝士奶蓋🥛朋友則飲long Island,飲住酒寧舍岩night chat💭!
登堂•高質威靈頓牛柳🥩x北海道燒帶子Risotto
威靈頓特級美國牛柳🇺🇸🥩

北海道燒帶子魷魚意大利飯🦑🍚

2020-01-31 11513 瀏覽
—襯得閒喺附近搵完貨食埋晚餐先返屋企法式干邑龍蝦湯($68)喺冬天飲碗濃稠嘅湯即刻暖笠笠變得窩心附上嘅多士可蘸黑醋欖油燒西班牙黑毛豬肋骨($138/半份)Coleslaw // 粟米 // 薯條份量比想像中慷慨 每人分到3-4條骨配料都多元化 推薦推薦鮮海膽手拆蟹肉•Homemade寬條麵($248)好香海鮮味 煙韌寬麵沾附creamy醬汁除咗蟹肉仲有蟹膏 好滿足焗香蕉酥皮卷•Homemade開心果雪糕($68)酥皮薄脆如紙張 金黃鬆香 仲有黑芝麻包裹住蛋糕同軟糯香蕉 幾有層次感如果開心果雪糕可以加埋nuts顆粒更好冷泡伯爵茶•接骨木花竹炭奶蓋 // 朱古力爆谷厚鮮奶($45)花茶香配上濃郁奶香 只有淡淡甜味———————————————————登堂觀塘興業街4號The Wave2樓

襯得閒喺附近搵完貨
食埋晚餐先返屋企
法式干邑龍蝦湯($68)
喺冬天飲碗濃稠嘅湯
即刻暖笠笠變得窩心
附上嘅多士可蘸黑醋欖油
燒西班牙黑毛豬肋骨($138/半份)
Coleslaw // 粟米 // 薯條
份量比想像中慷慨 每人分到3-4條骨
配料都多元化 推薦推薦
鮮海膽手拆蟹肉•Homemade寬條麵($248)
好香海鮮味 煙韌寬麵沾附creamy醬汁
除咗蟹肉仲有蟹膏 好滿足
焗香蕉酥皮卷•Homemade開心果雪糕($68)
酥皮薄脆如紙張 金黃鬆香 仲有黑芝麻
包裹住蛋糕同軟糯香蕉 幾有層次感
如果開心果雪糕可以加埋nuts顆粒更好
花茶香配上濃郁奶香 只有淡淡甜味
———————————————————
登堂
觀塘興業街4號The Wave2樓
2020-01-31 110 瀏覽
話曬觀塘工廈可以搵到唔少好嘢食包括有中西,台式,韓國菜其實一般你講得出嘅菜式都應有盡有依間餐廳"登堂"都係即興搵出嚟既選擇比想像中多一開始我地係Happy Hour每人叫左一杯G&T ($70)Earl Grey On Rock ($96)Islay Blossom ($86)overall, 味道唔係特別易入口不算好岩自己Salad ($148)溫泉蛋, 八爪魚, 鷹咀豆幾有趣配搭避風塘軟殼蟹 ($88)大推~!!!真係有避風塘風味, 炸蒜勁香又可口澳洲和牛醬手工貝殼粉 ($128)手工貝殼粉口感軟硬適中Margherita Pizza ($148)沒有特別~薄批Pizza心太軟 ($88)雪糕味道有驚喜, 因為可以轉開心果味用餐有插曲, 店員上錯口味, 俾左榴槤味但我唔食所以馬上送番一球開心果
話曬觀塘工廈可以搵到唔少好嘢食
包括有中西,台式,韓國菜
其實一般你講得出嘅菜式都應有盡有
依間餐廳"登堂"都係即興搵出嚟既
選擇比想像中多
一開始我地係Happy Hour
每人叫左一杯
G&T ($70)
Earl Grey On Rock ($96)
Islay Blossom ($86)
overall, 味道唔係特別易入口
不算好岩自己
Salad ($148)溫泉蛋, 八爪魚, 鷹咀豆
幾有趣配搭
避風塘軟殼蟹 ($88)
大推~!!!
真係有避風塘風味, 炸蒜勁香又可口
澳洲和牛醬手工貝殼粉 ($128)
手工貝殼粉口感軟硬適中
Margherita Pizza ($148)
沒有特別~薄批Pizza

心太軟 ($88)
雪糕味道有驚喜, 因為可以轉開心果味
用餐有插曲, 店員上錯口味, 俾左榴槤味
但我唔食所以馬上送番一球開心果
2020-01-30 75 瀏覽
約了在觀塘的朋友一起吃晚餐他最熟悉這頭的餐廳於是推薦了這一間 — 登堂餐廳環境闊落又舒適 播著柔和音樂美國馬尼拉蜆蜆肉鮮甜 分量也不少配上濃濃的醬汁味道更香 兩人吃好滿足還配有烤麵包 焗得香脆 點上蜆肉汁吃也不錯鮮魷魚自家製手造寬條麵自家製寬條麵質感很特別爽口質感挺不錯魷魚彈牙 配上寬條麵十分夾低溫慢煮燒原隻法國油黃雞原隻雞釀入麵粒 沒想到還加入了鮑魚經過慢煮後 雞汁和麵粒融合外層燒脆 雞肉和麵粒一起吃不會乾 又不會太濕 肉質嫩滑 味道有驚喜伴碟還有薯條、燒栗米和沙拉 十分豐富雜果泡冰茶豐富雜果和甘香冰茶清甜可口 喝完茶再吃水果 好滿足熱玫瑰果茶熱茶一壺上 底部放了蠟燭保溫果茶喝下去酸酸甜甜 好開胃
約了在觀塘的朋友一起吃晚餐

原隻雞釀入麵粒 沒想到還加入了鮑魚
經過慢煮後 雞汁和麵粒融合
外層燒脆 雞肉和麵粒一起吃
不會乾 又不會太濕 肉質嫩滑 味道有驚喜
伴碟還有薯條、燒栗米和沙拉 十分豐富

雜果泡冰茶
豐富雜果和甘香冰茶