2020-07-27 3364 瀏覽
同朋友興生, 話說之前成日係電視見到呢間餐廳嘅廣告好似好高級..心諗一定貴到hihi但人生點都要豪下嘅係咪先 XD於是決定黎呢到同朋友慶生我到左先..係等緊期間就睇下有咩飲啦~其實佢啲飲品幾特別,  例如佢地嘅奶蓋茶有竹炭奶蓋同牛油果奶蓋但由於當日本人極想飲酒所以點左杯Pina Colada.. 雖然係一杯可能係好多地方都飲到嘅cocktail但我好鍾意佢地點present 呢杯酒, 成件事更加少女我地叫左3個dinner set, 大家揀左唔同appetizer可以大家一齊share嘛 揀左澳洲藍青口配白酒忌廉汁輕煎北海道帶子配椰菜花忌廉泡脆炸蟹餅配芒果莎莎大家都改要法式龍蝦湯青口新鮮, 個醬汁簡直好似忌廉湯咁香白酒味又有青口嘅鮮味真係連汁都想飲埋帶子煎得剛剛好, 唔會過熟痴牙個椰菜花泡又係好清新配埋帶子好好食脆炸蟹餅配芒果莎莎 相比另外兩個appetizer呢個比較遜色冇特別驚訝法式龍蝦湯 好香好濃 仲要真係有龍蝦肉係入面飲完個湯就上芒果雪葩當我地覺我好新奇嘅時候侍應哥哥表示係比我地清一清個口絕對唔係甜品XD好有趣又真係幾清新 酸酸地更開胃主菜要左低溫慢煮燒美國雞胸釀煙火腿芝士其實
同朋友興生, 話說之前成日係電視見到呢間餐廳嘅廣告
好似好高級..心諗一定貴到hihi
但人生點都要豪下嘅係咪先 XD於是決定黎呢到同朋友慶生
我到左先..係等緊期間就睇下有咩飲啦~
但由於當日本人極想飲酒
但我好鍾意佢地點present 呢杯酒, 成件事更加少女
可以大家一齊share嘛

揀左澳洲藍青口配白酒忌廉汁
輕煎北海道帶子配椰菜花忌廉泡
脆炸蟹餅配芒果莎莎
大家都改要法式龍蝦湯
青口新鮮, 個醬汁簡直好似忌廉湯咁
香白酒味又有青口嘅鮮味真係連汁都想飲埋
帶子煎得剛剛好, 唔會過熟痴牙
個椰菜花泡又係好清新配埋帶子好好食
侍應哥哥表示係比我地清一清個口
絕對唔係甜品XD
好有趣又真係幾清新 酸酸地更開胃

主菜要左低溫慢煮燒美國雞胸釀煙火腿芝士
其實比配菜吸引左XD 配菜係酥炸意大利青瓜花釀Ricotta Cheese 同白蘆筍
個青瓜花好鬆脆又唔油, 白蘆筍就好爽脆
龍躉魚柳貓耳粉, 好清新, 唔會好漏 加左檸檬皮同茴香 我地覺得食落去有少少泰式風味
烤西班牙黑毛豬扒, 雖然話7成熟但唔會覺得好生
肉質軟多肉汁個配菜煙肉燴皺葉甘藍蘭度豆同個豬扒好夾同樣無油膩感
最surprise 係個燒蕃薯竟然有薑味
好好食啊
最後叫餐廳上蛋糕
佢地會拍手掌同講生日快樂
有一半食客都會跟住拍, 真係好鍾意個氣氛
2020-06-20
2020-07-13 649 瀏覽
訂四人檯 高質 環境用餐過程愉快 服務熱情頭盤略顯浮誇本人不喜海鮮 龍蝦湯和焗蜆較腥 西蘭花餐湯不錯扒類係標準水平 好味雪葩偏酸甜品即做 上台仲飄散住香味 我食到九成飽都想食埋🤣 雪糕奶味濃郁 生果都好新鮮好甜 (我唔太食酸嘢)馬卡龍焦糖熱情果燉蛋 呢個失望有d大 熱情果太酸 燉蛋不夠甜 不夠滑 飲品不過不失
訂四人檯 高質 環境

扒類係標準水平 好味

雪葩偏酸

飲品不過不失
2020-07-11 358 瀏覽
同朋友夜晚落完堂已經差不多10點, 難得登堂仲未關門特地幫襯下先. 慢煮三文魚藜麥沙律有新鮮芒果同木瓜肉, 加上慢煮三文魚非常嫩滑, 整個配搭健康得黎好開胃, 口感亦豐富西班牙黑豚火腿芝士薄餅有滿滿嘅水牛芝士鋪底, 配合黑豚火腿同火箭菜食落唔會芝士味同火腿香濃郁但又唔太膩. Cocktail叫左John Collins 同Old Fashioned, 一路食一路傾計確係氣氛一流. 埋單仲有openrice訂枱9折, 性價比不錯值得回頭.
慢煮三文魚藜麥沙律
西班牙黑豚火腿芝士薄餅
John Collins
Old Fashioned
2020-07-01 317 瀏覽
Down town is a chill restaurant with good food and drinks.Grilled Spanish pork loin steak. It is the cheapest option in the set dinner. It was $188 before service charge. There are soup but I forgot to take picture. The pork loin steak was surprisingly tasty. It is super juicy. It is thick, but it is not hard, when you ate it, the meat juice keeps coming out. It is a mocktail. Avocado drink ordered by my friend. I taste some. It is well-presented and taste very refreshing. I don’t know how to mi

It is a mocktail. Avocado drink ordered by my friend. I taste some. It is well-presented and taste very refreshing. I don’t know how to mix it to give such a refreshing taste.

Particularly like these two things in the dinner.
2020-06-30 338 瀏覽
當晚我們約1930到餐廳,約15分鐘後點菜,我們想叫2個pizza,但waiter說已經沽清,真想不到,2000都未夠,連想食個pizza都咁難,waiter還了不起地說,未夠1900已經賣晒,當然真想起身就走,不過算,朋友約喺度食,就照坐低啦進食中,有位朋友想要杯水,waiter說水要煲,要等,最後要問第三個waiter先有水飲,到差不多食晒,我地便有個豬未嚟佢地就收碟,我地話仲有野未到,佢好不誠實地先走去自己落單,然後話廚房未做,結果要等多成個鐘去食埋個佢到最後,甜品的質數太唔啱個人口味,或者係我唔識食甜野,唔係點做到甜味
2020-06-29
2020-06-28 359 瀏覽
原本係打算食佢樓上的餐廳,但因為太多人,等唔到位,於是就去呢間登堂試下。我地一行七人,一開始個侍應俾左個位我地係完全冇燈,仲要係幾張好細既圓枱仔拼埋既,要用電筒先睇到個menu。之後我地要求轉枱先ok.野食其實都ok,但服務真係非常強差人意,由入座開始,侍應既態度已經有少少串。以為呢度只係一間普通餐廳,但佢連水都唔提供,要買枝裝水,成個感覺係覺得呢間餐廳根本未去到要人用錢飲水既程度。另外有朋友飲完水放返隻杯時,個侍應剛好上菜,隻杯撞到碟餸,個侍應個態度好似想鬧人咁,黎食飯都要受氣,就算啲野食幾好食,都冇下次。講返野食先,個串燒拼盤係幾多款式,味道都唔錯,醬汁都惹味。三文魚藜麥沙律,三文魚有啲細舊,味道一般般。白汁青口啲殼好大隻,個汁係幾creamy,點蒜蓉包好食。魷魚白汁意粉,味道正常,魷魚食得出幾新鮮。Ribs個醬ok,但肉有啲鞋。埋單七人食左一千六百幾。都還可以,但服務咁差都唔會有下次了。
講返野食先,個串燒拼盤係幾多款式,味道都唔錯,醬汁都惹味。

三文魚藜麥沙律,三文魚有啲細舊,味道一般般。

白汁青口啲殼好大隻,個汁係幾creamy,點蒜蓉包好食。

魷魚白汁意粉,味道正常,魷魚食得出幾新鮮。

Ribs個醬ok,但肉有啲鞋。

2020-06-28
2020-06-26 283 瀏覽
今晚跟家人試這家,book左1900,叫左意粉,pizza ,青口,龍蝦湯,啤酒,原本嘢食嘢飲時間都出得正正常常,意粉 &pizza叫著西裝嘅似經理再三催後,意粉2015到,2030Pizza 都未到,已經唔想等直接叫埋單,個侍應都知發生咩事,自己打9折,我唔係想要打折,還有個明顯新請侍應,因為佢唔會落單,我叫佢幫忙催單,佢睇都唔去睇就話就有就有,hea到呢,最後,嘢食唔差,可惜太好生意廚房做唔切。平日去會正常卦🤔
2020-06-24 236 瀏覽
今日收夜,同事們約我一起飲番杯,把酒談談心。我們收工的時候已經成11點,觀塘區很多餐廳都已經關門,然後就上OpenRice search一下,發然很多人推薦登堂,所以我們便去試一下。一入到餐廳,已經感覺到呢間餐廳既裝修好高級,格調很好,好有氣氛,有啲枱上面仲會放咗啲蠟燭仔,勁有feel😍我叫左杯pine ‘ART’ ple,係一杯好重菠蘿味既果汁,飲落仲有啲蜜糖味,絕對飲得出係鮮榨嘅果汁🍍而同事就叫左杯黑啤~另外仲叫咗個甜品蘋果批,批身焗得好香口,食落去有滿滿嘅蘋果肉同埋香香既玉桂味,配埋雪糕成個效果係超級夾,好食!😍

而同事就叫左杯黑啤~

2020-06-18
5 分鐘 (堂食)
$150 (宵夜)
2020-06-22 286 瀏覽
意大利飯完全沒有味道 餐牌寫著番茄意大利飯 相片中的飯也是紅色的 餐出來後是純白色 沒有半點蕃茄味 (下單時店員亦沒有事先聲明)上餐後,我們追問貨不對辦的原因 店員解釋圖片只供參考 果然是只供參考 而且白色飯退地後 在白色背景的餐單上不顯眼 完全不能接受此解釋 一對雙子意大利粉只有辛辣味 沒有其他味店長上菜態度相當尶尬 一直說不好笑的說話 嚴重受到騷擾 作為一間西餐廳竟然沒有清水提供 飲品menu提供的飲品很少 而且價錢昂貴 希望大家唔好中伏
一對雙子意大利粉只有辛辣味 沒有其他味
店長上菜態度相當尶尬 一直說不好笑的說話 嚴重受到騷擾
Tomato   Risotto
2020-06-22
2020-06-22 207 瀏覽
今日同老公係觀塘,求其搵咗間餐廳入去,第一次嚟,餐廳門面好似到會形式,好多客喺度品嚐紅酒,餐廳入邊環境寬躺,嘢食焗豬手好味,海鮮湯可以,不過個忌廉飯就比較特別,好多豆類、感覺及味道都有d奇怪,,下次再嚟會試其他,
2020-06-18 260 瀏覽
觀塘出名難搵食、想食好味既真係難上加難。有日偶然發現「登堂」、好味到連續encore....環境在區內、裝修算靚、唔覺得自己係觀塘服務 第一次光顧係星期五、可能太多人、book左位都要坐門口、張二人枱仲要勁頂腳。另、樓面都好忙⋯⋯食物餐湯:一定唔係罐頭貨、食到薯食等蔬菜打成蜜瓜火腿沙律:跟餐+$15、性價比超高兩次都係食漢堡:賣相吸引、味道有驚喜同事食大蝦沙律:菜好清新、蝦好大隻慢煮黑豚:傳菜時巳傳來陣陣香味、真係口水流埋、7成熟好林好juicy、跟薯菜之餘仲可以再加飯/意粉凍飲:睇相啦、成條茶冰、飲到尾唔會變淡仲要keep住咁凍價錢同其他樓上舖比、其實差不多、一定覺得「值得」

在區內、裝修算靚、唔覺得自己係觀塘

食物

餐湯:一定唔係罐頭貨、食到薯食等蔬菜打成

蜜瓜火腿沙律:跟餐+$15、性價比超高

兩次都係食漢堡:賣相吸引、味道有驚喜

同事食大蝦沙律:菜好清新、蝦好大隻

凍飲:睇相啦、成條茶冰、飲到尾唔會變淡仲要keep住咁凍

價錢

同其他樓上舖比、其實差不多、一定覺得「值得」
2020-06-12 307 瀏覽
同朋友嚟食生日飯,試一試出名beef wellington,出面酥皮香口,入面嘅肉medium見到粉紅色😍生日可以預先同員工講低,甜品寫名點蠟燭。服務好好,見我哋影相影得耐仲問我哋洗唔洗換過支蠟燭🙈飲品選擇好多、whiskey、啤酒、紅酒白酒、cocktail、mocktail都有🍻食物種類都多,味道唔錯,除咗前菜(本身想食青口賣晒😢),侍應介紹刀背蜆,的確多肉但太鹹😅價錢偏貴,但氣氛服務都好,特別日子推薦呢間餐廳👍🏻

價錢偏貴,但氣氛服務都好,特別日子推薦呢間餐廳👍🏻
2020-05-28
  • 威靈頓美國特級牛柳
2020-06-06 151 瀏覽
We didn’t book table but just trying our luck by walk-in. Waited for around 30mins but it was worth it.The salted egg yolk risotto is delicious! Fresh oysters and varieties of cocktails to quench your thirst. Environment was alright.We would like to thank one of the service attendant, she gave the best service of attending to our orders and a free cake for dessert due to a missed out order. Thank you and we’ll make a visit again!

2020-05-16
30 分鐘 (堂食)
以前嘅我們會選擇生日或節慶假期係五🌟酒店dinner,今日偶然機會來到一間工廈餐廳,入門後令我嘩然一聲,地方好寬敝,好闊落,吧檯,酒櫃,試酒角落令人印像深刻,即刻有種想暢飲一番嘅感覺正題:每一道餸你會感覺到都係廚房精心制作,超般食物樓面同事細心嘅觀察同服務,令你體會到咩叫服務❤️❤️❤️還好有緣份地遇上了舊同事,多謝你嘅蛋糕拼盆同香檳,好正令我們過左一個好開心嘅晚宴,多謝你們,加油💪💪💪最後黃師傳㊗️登堂生意興隆,蒸蒸日上!

正題:每一道餸你會感覺到都係廚房精心制作,超般食物
令我們過左一個好開心嘅晚宴,多謝你們,加油💪💪💪
最後黃師傳㊗️登堂生意興隆,蒸蒸日上!
2020-05-30
  • 白酒忌廉汁煮澳洲藍青口
  • 12小時低溫慢煮烤乳豬件
  • 串燒拼盤
  • 北海道鮮帶子魷魚意大利飯
2020-05-29 260 瀏覽
第18次寫食評朋友話想再去“登堂“食午餐,於是乎舍命陪君子。點了以下2個Set Lunch1) 帕馬火腿 ,牛油果沙律(嫩菠菜,火箭菜,番茄.....):份量足,蔬菜夠新鮮,難得有合桃跟埋,讚2) 烤西班牙黑毛豬扒 8 安士:雖然叫了“全熟“,但肉質仍然可口,配合缽酒洋蔥燒汁 ,正二百零蚊落樓
第18次寫食評

朋友話想再去“登堂“食午餐,於是乎舍命陪君子。

點了以下2個Set Lunch

二百零蚊落樓