2022-02-15 361 瀏覽
今日同朋友去咗觀塘行街 朋友見到呢間登堂裝修幾靚 就不斷話想入去試下奧思迦鱘魚子醬 海水味非常重 魚子醬幾彈牙值得一讚紅菜頭漬三文魚 紅菜頭同三文魚嘅魚油配搭得天衣無縫 加上柑橘汁嘅酸甜 好開胃法國生蠔配上生蠔珍珠同洋蔥醬油 非常新鮮有海水味 生蠔好肥美 珍珠嘅口感都幾爽脆海膽三文魚子海水味重冇腥味又幾甘甜可口 牡丹蝦他他口感creamy 木魚湯啫喱清淡得黎又有海鮮嘅味道 柚子泡沫酸甜開胃海蝦溝紋管麵配半缸車厘茄紅蝦汁 海蝦口感彈牙又新鮮 管麵口感清新富小麥味 配上酸味嘅車厘茄 配搭一流伊利比亞橡果飼黑豚肉眼配黑椒汁 豬肉味重口感軟滑可口油脂甘香豐富 仲有淡淡嘅橡果風味

奧思迦鱘魚子醬 海水味非常重 魚子醬幾彈牙值得一讚

2022-01-23 327 瀏覽
公司聚會話多唔多話少唔少,七八個人要搵一個又舒適有大嘅地方真係有啲困難。但今次介紹呢間餐廳係可以滿足曬你所有嘅要求「登堂」呢間西餐廳地方闊落之餘,驟眼睇場地起碼超過一萬呎。裝修簡約奢華時尚,仲有好多不同嘅菜式畀你揀,主打食意大利菜。唔講咁多,先post下啲菜式先,有risotto,有豬手,有法式蝸牛,有pizza,有意粉,仲有生蠔每一碟菜式都好精緻色香味俱全,多人食就最好,可以點多幾樣唔同嘅款式,雞翼同生蠔最搶手。講起生蠔就非常之正本人最鍾意食生蠔,每一粒生蠔到肉質鮮美,真係忍唔住點多幾隻你食。最後原來有個同事生日,即場掂咗個甜品,呢個綠茶朱古力流心蛋糕,非常之好味,賣相又好睇,廚師仲好細心幫我哋撩咗幾隻字。估唔到喺觀塘可以搵到一間咁高質素嘅西餐廳,大家想一齊聚餐,唔會太偏僻嘅地方一間值得推介

,仲有好多不同嘅菜式畀你揀,主打食意大利菜。

每一碟菜式都好精緻色香味俱全
,多人食就最好,可以點多幾樣唔同嘅款式,雞翼同生蠔最搶手

最後原來有個同事生日
,即場掂咗個甜品,呢個綠茶朱古力流心蛋糕
,非常之好味,賣相又好睇,廚師仲好細心幫我哋撩咗幾隻字。

• 生蠔
2022-01-10 361 瀏覽
今晚好友和我慶祝生日,揀左觀塘The Wave裏面的"Down Town", 記得啱啱開業時來吃過dinner, 好期待。餐廳面積很大, 相當寬敞, 時尚的佈置加上柔和的燈光, 令人相當放鬆, 絕對是朋友相聚的好地方😍Menu除了有散叫外,還有Tasting Menu for 5至10個Courses, Appetizers 的選擇尤為吸引,價錢由$520~$850不等。今晚我們揀了一set Downtown Tasting Menu和 威靈頓牛柳, 相當豐富。Downtown Tasting Menu~Including 5 Coures $520( 3 Appetizers, 1 Main, 1 Pasta)🔶️Appetizer 🔸️奧思迦鱘魚子醬 | 紅菜頭漬三文魚 |柑橘汁 |味噌忌廉醬 三文魚刺身用了日式醃漬方法,用紅菜頭做了三日熟成,上面配上三點日式味噌忌廉醬, 配柑橘汁和蕃茜汁,好清新好好味。另一片紅菜頭漬三文魚上鋪上自家製三文魚他他, 三文魚碎混入洋蔥粒,又fresh又脆口, 再配上來自俄羅斯的鱘魚子,粒粒飽滿, 晶瑩通透,鹹鹹香香, 和三文魚他他, 紅菜頭漬三文魚十分m
今晚好友和我慶祝生日,揀左觀塘The Wave裏面的

Downtown Tasting Menu~

🔶️Appetizer

另一片紅菜頭漬三文魚上鋪上自家製三文魚他他, 三文魚碎混入洋蔥粒,又fresh又脆口, 再配上來自俄羅斯的鱘魚子,粒粒飽滿, 晶瑩通透,鹹鹹香香, 和三文魚他他, 紅菜頭漬三文魚十分match, 很用心的組合。

🔸️海膽三文魚子 | 牡丹蝦他他 | 木魚湯啫喱 | 柚子泡沫
表面那一層是鮮打奶泡和柚子皮, 然後是東京灣的三文魚子和加拿大海膽, 最低層有鰹魚湯啫喱, 食的時候由頂到落底,每一啖都有不同的食味和口感, 鮮甜美味,回味無窮。

🔸️香煎西班牙鴨肝 | 北海道帶子 | 南瓜| 泥烏梅汁
西班牙鴨肝細滑濃味,配南瓜蓉甜甜地可以去除油腻感; 北海道帶子鮮嫩甘甜, 配烏梅醬酸酸的有開胃的作用。

🔶️Pasta

🔸️海蝦溝紋管麵 |半乾車厘茄 | 紅蝦汁

海蝦大大隻,好爽脆鮮甜, 溝紋管麵有咬口和煙韌, 這個意大利麵的靈魂絕對在於醬汁, 以紅蝦的殼和膏去做汁,再加紅蝦油和炸蒜, 意大利麵索滿醬汁,超鮮甜美味。

食Main Course前先吃柚子雪葩清一清味蕾,好fresh好冰涼。

🔶️Main Course Selection

🔸️紐西蘭羊鞍 | 開心果保雲酥 |馬莎拉酒燒汁

羊鞍肉質柔嫩,口感鮮嫩可口,味道香濃,十分juicy, 表面酥脆,配瑪莎拉酒燒汁,十分滋味。

威靈頓牛柳$398~ 在安格斯Prime牛柳外放上 Parma ham,牛肝菌和磨菇,再以酥皮包裹著去焗,牛柳4五5成熟,肉質嫩滑,配上其他配料一起吃, 口感層次豐富,好味。

2021-11-29
2022-01-04 255 瀏覽
觀塘出名多好野食,見到網上推薦呢間餐廳,環境好舒適,座位好闊落。.揀左兩款前菜,係西西里紅蝦雲吞配X.O醬牛油汁 & 花膠配黑松露菌和珍珠麵蝦肉好新鮮好飽滿。花膠口感較軟和黏口,珍珠麵好特別。.一款麵食,係鹹蛋黃野菌手造拖肥粉配芝士忌廉汁。鹹蛋黃d味道好出衆,芝士味都好濃郁。.仲有一款主菜係 伊比利亞橡果飼黑豚肉眼配黑椒燒汁。呢度的黑豚肉有得揀成熟度,因爲伊比利亞橡果飼豬係食橡果長大,同一般的豬唔同。D肉係特別鮮嫩美味,order左七成熟,中間有少少粉色。.一道道菜接住上,每道菜上來時侍應都會用心介紹。d服務態度好好,好主動加水收碟等。

蝦肉好新鮮好飽滿。
花膠口感較軟和黏口,珍珠麵好特別。
一款麵食,係鹹蛋黃野菌手造拖肥粉配芝士忌廉汁。

鹹蛋黃d味道好出衆,芝士味都好濃郁。
仲有一款主菜係 伊比利亞橡果飼黑豚肉眼配黑椒燒汁。

D肉係特別鮮嫩美味,order左七成熟,中間有少少粉色。
一道道菜接住上,每道菜上來時侍應都會用心介紹。
d服務態度好好,好主動加水收碟等。
2022-01-03 183 瀏覽
約了好友慶祝生日,Downtown 以前曾經光顧過,食物和環境都很好,日前經過看到套餐的餐單改了,就決定到這家餐廳晚餐。餐單的設計頗特別,"Downtown Tasting Menu "餐牌分5、6、8 、或10道菜, 包含1款主菜 、1款 Pasta及指定數目的前菜,(在7款前菜 1款湯中選),相當豐富。 價錢由5道菜的$520元,到10道菜的$850 不等。Appetizer奧思迦鱘魚子醬 | 紅菜頭漬三文魚 |柑橘汁 |味噌忌廉醬 ~三文魚以紅菜頭漬過,上面鋪了鱘魚子醬。三文魚蓉味帶鹹香,鱘魚子大粒脆口,鮑滿圓潤又細緻柔軟,風味濃郁,配洋蔥金箔,更顯衿貴。再加上柑桔汁及味噌忌廉醬,味道層次更豐富。海膽三文魚子 | 牡丹蝦他他 | 木魚湯啫喱 | 柚子泡沫 ~非常特別的前菜,初看以為是芝士奶蓋飲品,原來內有乾坤。底層是木魚湯啫喱,中層是牡丹蝦他他海膽、三文魚子加鰹魚汁,面層是的柚子泡沫,香滑得像奶昔,這麼豐富的食材竟然可以用匙羹喝,經理並叮囑匙羹必須每一下都深入三層取出所有食材,心思滿分,滋味十足!香煎西班牙鴨肝 | 北海道帶子 | 南瓜泥 | 烏梅汁~鴨肝嫩滑,煎過後油香更突顯,

Appetizer

香煎西班牙鴨肝 | 北海道帶子 | 南瓜泥 | 烏梅汁~
鴨肝嫩滑,煎過後油香更突顯, 北海道帶子鮮甜彈牙。蘸點烏梅汁,清新微酸, 有解膩的作用。
吃主菜之前, 服務員端上白桃雪芭,清洗一下味蕾, 味覺準備就緒!
主菜
紐西蘭羊鞍 | 開心果保雲酥 |馬莎拉酒燒汁~
主廚特選紐西蘭羊,肉質軟稔,脂肪和羶味較少。以脆脆的開心果仁做外層,包裹著羊架去烤焗, 出來會外皮酥脆香口, 同時保持肉汁,皮脆肉嫩,十分引吸。

Pasta
海蝦溝紋管麵 |半乾車厘茄 | 紅蝦汁
海蝦鮮甜,半乾車厘茄酸酸甜甜,茄味濃郁,再加上紅蝦汁, 令麵條充滿鮮甜蝦味 , 而且麵質'煙韌彈牙。

威靈頓牛柳 $398~
採用美國特級安格斯牛柳製作,在表面抹上牛肝菌、蘑姑和黑松露製成的菌蓉,並以酥皮包著焗製威靈頓牛柳 。配炒菠菜和燒手指薯。再配以黑松露菌燒汁。有別於一般用鴨肝,這個內饀改用雜菌,兩者味道更配合而不膩。五成熟的牛柳,切開後看到粉紅色的鮮肉,已食慾大增。 酥皮香脆 ,牛柳軟嫩,牛味濃郁。

除了大堂的座位之外,餐廳還設有幾個不同大小的房間,給不同人數的顧客舉行會議、聚餐、派對等,環境舒適。

登堂 Downtown
觀塘興業街4號The Wave2樓

+852 21104103

• 奧思迦鱘魚子醬 | 紅菜頭漬三文魚 |柑橘汁 |味噌忌廉醬
  • 海膽三文魚子 | 牡丹蝦他他 | 木魚湯啫喱 | 柚子泡沫
  • 香煎西班牙鴨肝 | 北海道帶子 | 南瓜泥 | 烏梅汁
  • 紐西蘭羊鞍 | 開心果保雲酥 |馬莎拉酒燒汁
2021-12-30 171 瀏覽
今年聖誕男朋友好有情調帶我去食𝚏𝚒𝚗𝚎 𝚍𝚒𝚗𝚎 ʕ•ᴥ•ʔ♡︎𝟻 𝙲𝚘𝚞𝚛𝚜𝚎𝚜 𝚃𝚊𝚜𝚝𝚒𝚗𝚐 𝙼𝚎𝚗𝚞 $𝟻𝟿𝟶(𝟹 𝚊𝚙𝚙𝚎𝚝𝚒𝚣𝚎𝚛𝚜 + 𝟷 𝚙𝚊𝚜𝚝𝚊 + 𝟷 𝚖𝚊𝚒𝚗)♡︎海膽三文魚子|牡丹蝦他他|木魚湯啫喱|柚子泡沫味道十分創新只能說不是人人都能接受( ͠° ͟ʖ ͡°)♡︎香煎西班牙鴨肝|北海道帶子|南瓜泥|烏梅汁鴨肝煎得幾香口唔會太油膩,不錯~♡︎花膠|黑松露菌|珍珠麵𝙵𝚒𝚗𝚎 𝚍𝚒𝚗𝚎 有中菜食都幾特別由於上菜上得太慢餓到咩都覺得好食(?)♡︎鹹蛋黃野菌手造拖肥粉|芝士忌廉汁意粉幾有咬口除此以外佢就只係普通嘅意粉(⊃。•́‿•̀。)⊃♡︎甘鯛立鱗燒|乾瑤柱法式上湯燒魚外皮焦脆,同時保持到肉質鮮嫩配上味道清新嘅檸檬蓉層次豐富,不錯喔聽店員講返當晚廚房出左𝚍 問題,導致上菜速度奇慢未夠𝟾 點入座,𝟾 點𝟿 先上第一道菜為表歉意餐廳請返我地食甜品味道一般般,叫做誠意搭夠
今年聖誕
男朋友好有情調帶我去食𝚏𝚒𝚗𝚎 𝚍𝚒𝚗𝚎 ʕ•ᴥ•ʔ

♡︎𝟻 𝙲𝚘𝚞𝚛𝚜𝚎𝚜 𝚃𝚊𝚜𝚝𝚒𝚗𝚐 𝙼𝚎𝚗𝚞 $𝟻𝟿𝟶

♡︎海膽三文魚子|牡丹蝦他他|木魚湯啫喱|柚子泡沫
味道十分創新
只能說不是人人都能接受( ͠° ͟ʖ ͡°)

♡︎香煎西班牙鴨肝|北海道帶子|南瓜泥|烏梅汁
鴨肝煎得幾香口
唔會太油膩,不錯~

♡︎花膠|黑松露菌|珍珠麵
𝙵𝚒𝚗𝚎 𝚍𝚒𝚗𝚎 有中菜食都幾特別
由於上菜上得太慢
餓到咩都覺得好食(?)

♡︎鹹蛋黃野菌手造拖肥粉|芝士忌廉汁
意粉幾有咬口
除此以外佢就只係普通嘅意粉(⊃。•́‿•̀。)⊃

♡︎甘鯛立鱗燒|乾瑤柱法式上湯
燒魚外皮焦脆,同時保持到肉質鮮嫩
配上味道清新嘅檸檬蓉
層次豐富,不錯喔

聽店員講返
當晚廚房出左𝚍 問題,導致上菜速度奇慢
未夠𝟾 點入座,𝟾 點𝟿 先上第一道菜
為表歉意餐廳請返我地食甜品
味道一般般,叫做誠意搭夠
2021-12-25
2021-12-29 202 瀏覽
登堂Downtown 期間限定🐶🐱《琉球皇Oki 貓の冬日下午茶》呢款下午茶真係好有意義啊係宣揚要愛護流浪貓狗同捐款額嘅一款特色靚靚打卡下午茶,我見佢哋3D每一款無論係鹹點定係甜點都做得好用心同好精緻,我個人特別鍾意食佢哋嘅鹹啲,味道真係好出色完全係五星級酒店食到嘅感覺。喺進食之前餐廳職員會好用心咁講解每一款食物嘅構思同來源,而餐牌上都有逐樣寫,如果想更加用心咁去享受,可以跟返餐牌上嘅次序佢會話俾你聽第一開始食乜嘢同最後食啲乜嘢。會更加了解成個下午茶嘅構思同埋可以用心感受另一番風味。另外佢哋嘅甜點會令人覺得食極唔夠,雖然相對來講佢哋呢個high tea份量真係比一般嘅下午茶份量多又大份,但係每一樣都好好食令到你胃口大增,唔覺唔覺就差唔多清晒!咁有意義嘅事而且仲有咁多美食可以享受,何樂而不為呢,好推薦大家嚟呢度食試一試佢哋新推出嘅精緻下午茶之餘又可以做到善事。

登堂Downtown 期間限定
🐶🐱《琉球皇Oki 貓の冬日下午茶》
2021-12-28 205 瀏覽
觀塘越嚟越多好嘢食!同老公一星期一次嘅二人世界去咗登堂fine dining。喺OpenRice book 枱有折(唔記得係88折定8折,總之有折好過無折)呢度環境唔錯,全層好大,去到都即時有枱。我哋8點鐘入座,都好爆,見到咁多人食,當堂有哂信心1. 龍蝦湯: 湯配一塊蒜蓉包,塊包好好食,又脆又香,好想食多塊個湯都好飲,有龍蝦味又有少少酒味,夠濃唔鹹!正2. 焗田螺: 個田螺老公話好食,我反而一般,田螺肉係好食,但太油!個薯蓉同個螺都爆多牛油,過份多到好似飲牛油咁3. 海膽蟹肉寛條麵: 個海膽甜加肥美,蟹肉又多,個sauce又cream,寛條麵軟硬適中,QQ哋,非常好食4. 低溫慢煮烤乳豬件: 個乳豬件好好好好食!外皮烤得好脆,d肉好嫩滑。咬落去好juicy,又有d油香!無得彈!襯個mustard 又match! 真係要試5. 肉桂蘋果雪糕waffle: 甜品老公話食Waffle,心諗咁hea…不過老公揀就算啦。到送到嚟時,三個字”好驚喜”,個waffle係牛角包質地嘅,超match 蘋果同雪糕!最後我食得仲多過老公環境、服務、食物都唔錯,但人手唔係好夠。折咗之後每位$400 ,都算抵

個湯都好飲,有龍蝦味又有少少酒味,夠濃唔鹹!正

環境、服務、食物都唔錯,但人手唔係好夠。折咗之後每位$400 ,都算抵食

題外話,偷眼隔離枱個威靈頓牛扒,個牛扒well done
好彩冇試
海膽蟹肉手造寬條麵
低溫慢煮烤乳豬件
肉桂蘋果雪糕Waffle
2021-12-25 131 瀏覽
聖誕節做booking,主菜等一個鐘再問左幾次都未到,同埸勁多人都投訴,旁邊2枱遲過我到早過我食完埋單走人我重等緊主菜最重要咁重要既日子比咁既價錢但受成肚氣,絕對接受唔到………
最重要咁重要既日子比咁既價錢但受成肚氣,絕對接受唔到………
2021-12-24 127 瀏覽
登堂雖然位於觀塘工業區,但依然能夠品嘗到別具匠心的fusion菜,雖然價格較同區其他餐廳偏高,不過菜式設計卻是別樹一幟。Tasting Menu因應前菜數量分為五道菜($590)、六道菜($680)、八道菜($820)及十道菜($960)四款選擇,全部均已包括自選意粉及主菜各一份,另外亦可加錢升級餐酒搭配。五道菜套餐可以自選三款前菜或兩款前菜配一份湯,用餐前先會送上一份雪葩,番石榴及青檸味道酸甜能夠清新味蕾,值得一讚的是每上一道菜時店員都會將食材配搭及烹調方法等特點都一一耐心講解。紅菜頭漬三文魚肉質較為結實,加上柑橘汁能夠蓋過紅菜頭或有之草青味,配以兩大魚子醬之一的奧思迦鱘魚子醬精緻矜貴,但味噌忌廉醬味道可更突出。法國生蠔加上生蠔珍珠及洋蔥醬油,雖然不算肥美但爽滑鮮甜。海膽三文魚子飽滿鹹鮮而牡丹蝦他他則綿密清甜,木魚湯啫喱充滿鰹魚香配搭得宜,柚子泡沫輕盈清新更帶柚子皮。香煎西班牙鴨肝煎得外脆內軟,肥美豐腴油香四溢,加上烏梅汁能夠中和膩感;北海道帶子表面亦經煎香而內裡保持鮮嫩;另外更配有南瓜蓉味道天然淡雅。西西里紅蝦雲吞外皮透薄軟滑,餡料比較實在並不如粵式雲吞一樣彈牙,加上XO醬牛油汁濃

紅菜頭漬三文魚

法國生蠔
法國生蠔加上生蠔珍珠洋蔥醬油,雖然不算肥美但爽滑鮮甜。

海膽三文魚子、牡丹蝦他他、木魚湯啫喱、柚子泡沫

香煎西班牙鴨肝

西西里紅蝦雲吞
西西里紅蝦雲吞外皮透薄軟滑,餡料比較實在並不如粵式雲吞一樣彈牙,加上XO醬牛油汁濃郁惹味。

鹹蛋黃野菌手造拖肥粉
鹹蛋黃野菌手造拖肥粉口感煙韌實在,軟硬有致絕非坊間一般意粉所能媲美;芝士忌廉汁奶香醇厚但相反鹹蛋黃味則微不足道。

魷魚煙豬腩手造貓耳粉
魷魚煙豬腩手造貓耳粉用上日曬番茄乾、車厘茄等令酸味更富層次,味道天然突顯魷魚鮮味,惟煙豬腩片連皮較韌略嫌影響整體口感。

紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇
紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇開心果碎取代傳統所用的麵包糠,口感香脆並增添一絲果仁香;羊鞍肉質軟嫩而且羶味溫和;配以薯蓉香草馬莎拉酒燒汁味道出人意表地帶陳皮香。

甘鯛立鱗燒
甘鯛立鱗燒經半煎炸令魚皮連同魚鱗均變得香脆可口,魚肉肉質結實鮮美,中西合璧配上乾瑤柱法式上湯,惟味道較為清淡亦不能像茨汁一樣裹住魚肉令整體顯得分離。
2021-12-24 105 瀏覽
🥂DownTown x Oki @downtown.hk @weloveoki🎄平安夜快樂🎅🏻 聖誕前夕也許個小願:希望世界越來越多負責任的主人,不用再有浪在髒髒的環境境過著艱苦、顛沛流離的生活。記住由你成為他家人的一刻起,你就是他的全個世界。在還沒介紹味道前先講講這次的聯乘,《琉球皇Oki三寶》的故事以生命影響生命,每個甜點、飲品都有特別意義及造型,最重要的是部份收益將會作為慈善用途,資助本地流浪動物組織,單這點也很值得去支持🥳餐廳還有很多立牌可以拍照,也有打卡牆跟義賣小攤,整個Set有12道咸甜點,挑部份來講好了💮COCONUT MOUSSE Oki 粉紅肉球椰子慕絲第一眼就覺得這個爆炸可愛,每個身為貓奴都會沈迷肉球球,像棉花糖可愛,軟滑有椰香的肉球🍵MATCHA MOUSSE COOKIES Nago 抹茶慕絲軟心曲奇不會太苦,只少是連我這個非抹茶愛好者也覺得不錯🧊The Satty(品嚐貓貓最愛滋味)是罐罐口味的慨念,一想到是以這創作來由,就忍不住邊吃邊笑😂😂🐟紅菜頭漬三文魚他他清爽好吃,我是都先吃咸才到甜🐚海膽拖羅泡菜金杯整杯可以直接咬到底,口感豐富而且很鮮味,泡菜可以輕微減
🎄平安夜快樂🎅🏻
記住由你成為他家人的一刻起,你就是他的全個世界。

💮COCONUT MOUSSE Oki 粉紅肉球椰子慕絲
不會太苦,只少是連我這個非抹茶愛好者也覺得不錯

🐟紅菜頭漬三文魚他他
清爽好吃,我是都先吃咸才到甜
🐚海膽拖羅泡菜金杯
整杯可以直接咬到底,口感豐富而且很鮮味,泡菜可以輕微減點
🐷風乾煙火腿秋葵卷
這Ham不會太肥,就唯一不是每人都習慣秋葵黏黏的口感
🐟煙鯷魚牛油果蓉撻
這味道有點強烈,不到驚為天人,但會讓你印像很深

💲568 for 2 / 598 for 2 (weekend)
🏡觀塘興業街4號The Wave2樓
☎️21104103

#hkiger #hkgirl #hkinfluencer #hkkol #kolhk #foodie #foodiehk #hkfoodie #cat #catofinstgram #catlover #香港女生 #香港美食 #觀塘美食 #美食日記 #美食推薦 #美食地圖 #美食分享 #香港西餐 #香港下午茶 #認養代替購買 #領養 #領養代替購買 #認養 #琉球皇 #登堂 #poyeefoodie
2021-12-23 118 瀏覽
知道呢度有間西餐廳,特登約fd過來食。環境幾寬敞舒適~揀左$520個套餐。.Appetizer (3款)上面係奧思迦魚子醬做點綴,下面係紅菜頭漬三文魚,搭配柑橘汁和味噌忌廉醬。三文魚好肥美~.海膽三文魚子和牡丹蝦他他,搭配木魚湯啫喱和柚子泡沫。味道酸酸甜甜~.油甘魚刺身搭配牛油果醬和墨西哥辣椒雪芭。口感與少少辣,好特別的搭配。.Pasta (1款)海蝦溝紋管麵配半乾車厘茄和紅蝦汁有兩大粒新鮮海蝦,溝紋管麵口感好扎實,吸收了湯汁,好滋味。.Main Course (1款)燒法國黃油鷄卷釀鵝肝配羊肚菌燒汁擺盤好靚~ 鵝肝配黃油鷄卷 好滑好入味。
知道呢度有間西餐廳,特登約fd過來食。
環境幾寬敞舒適~
揀左$520個套餐。

Appetizer (3款)
三文魚好肥美~

海膽三文魚子和牡丹蝦他他,搭配木魚湯啫喱和柚子泡沫。
味道酸酸甜甜~

油甘魚刺身搭配牛油果醬和墨西哥辣椒雪芭。
口感與少少辣,好特別的搭配。

Pasta (1款)
海蝦溝紋管麵配半乾車厘茄和紅蝦汁
有兩大粒新鮮海蝦,溝紋管麵口感好扎實,吸收了湯汁,好滋味。

Main Course (1款)
燒法國黃油鷄卷釀鵝肝配羊肚菌燒汁
擺盤好靚~ 鵝肝配黃油鷄卷 好滑好入味。
2021-11-27
Covid 左咁耐,好耐都冇同班好姊姊聚下。咁咁岩一個宣佈結婚,另一個就有左,一於聚一聚,賀一賀佢。最理想就梗係有間房可以佈置下,又可以比我地N個女人N個墟大聲傾計又唔會嘈到人。問左好多間餐廳,even我地午市用餐,房間要求既最低消費都好拿貴。最終撞手神搵到觀堂呢間餐廳,只係要求我地每人都點佢一份 private room set lunch ($250 +10%)就可以比間房我地三個鐘。拿拿林落$500訂hold起個期。聚會當日入到間房簡直喜出望外,有貴妃椅沙發,有音響,projector,同埋間房都幾光猛寬落,影相一流。我地用左projection wall來做deco所以就冇請到盧海鵬嚟試音試下佢套PA system啦,maybe next time, lol。講返0的食物,水準都好ok,有圖有真相,自己睇。份量都好足,仲包埋野飲同甜品仔。雖然我地入左房,又係weekend,都唔會話嗌極冇人理。而一0的special request,例如大肚婆想將流心蛋轉做烚蛋同埋夾上菜時間,manager都好細心跟到足。所以,我地都食得好開心,好滿意~

題外話/補充資料: 免左自攜蛋糕切餅費
2021-11-07
2021-12-20 72 瀏覽
同好姊妹慶祝聖誕揀左間靚餐廳一齊fine dining一齊做公主我地揀左5-course tasting menu每人可以揀3款前菜有幾款都好特別又好味!西西里紅蝦雲吞用上中式雲吞皮皮薄饀靚切開見到大大粒肉球醬汁上有啲炸蝦腳可以增加口感得黎,好環保!香煎西班牙鴨肝鴨肝肥嫩外層煎得香脆外脆內軟實在係人間美味點少少烏梅醬可中和一下油膩感覺再食多一件我都可以呀!🤤🤤法國生蠔口感清爽蠔肉帶甜味配上日式洋蔥汁充滿和風感覺!麵食魷魚煙豬腩手造貓耳粉貓耳粉造型可愛口感彈牙蕃茄忌廉汁唔會太膩份量唔會太多仲可以有胃納食主菜!紐西蘭羊鞍開心果保雲酥外層香酥有果仁粒粒,充滿口感羊鞍唔羶粉嫩粉嫩的生熟度剛好完全唔會鞋好味!好姊妹都好滿意預先慶祝左聖誕節!
同好姊妹慶祝聖誕
揀左間靚餐廳一齊fine dining
一齊做公主

我地揀左5-course tasting menu
每人可以揀3款前菜
有幾款都好特別又好味!

西西里紅蝦雲吞
用上中式雲吞皮
皮薄饀靚
切開見到大大粒肉球
醬汁上有啲炸蝦腳
可以增加口感得黎,好環保!

香煎西班牙鴨肝

貓耳粉造型可愛
口感彈牙
蕃茄忌廉汁唔會太膩
份量唔會太多
仲可以有胃納食主菜!

紐西蘭羊鞍開心果保雲酥
外層香酥
有果仁粒粒,充滿口感
羊鞍唔羶
粉嫩粉嫩的
生熟度剛好
完全唔會鞋
好味!

好姊妹都好滿意
預先慶祝左聖誕節!
2021-12-04
2021-12-18 83 瀏覽
提前同朋友食Xmas Dinner, 揀左呢間Fine Dining試下Menu 有幾個選擇, 我揀左 5 Courses (2 Appetizers & Soup+Pasta+Main)Appetizers法國生蠔‧ 生蠔珍珠生蠔新鮮, 加上特調既洋蔥醬油, 酸酸地添上一層清新口感香煎西班牙鴨肝配北海道帶子鴨肝入口即溶又油分充足好香口, 唔會煎得太乾, 配上烏梅醬可以減低油膩嘅感覺Soup野菌卡布奇諾野菌湯配上黑松露泡沫, 整體賣相睇落好似Cappuccino咁, 幾得意. 飲落兩種味道亦好夾, 野菌湯好香濃令人回味Pasta鹹蛋黃野菌手造拖肥粉配芝士忌廉汁鹹香味十足, 芝士味重, 加上拖肥粉本身比較有韌性有咬口, 放埋一齊好有口感好融合青檸雪梨雪芭食Main之前額外提供, 俾客人清清個口, 好貼心Main伊比利亞橡果飼黑豚肉眼配黑椒燒汁肉質好厚實, 肉汁豐富, 因為係用橡果餵食,  所以脂肪比一般豬低啲, 可以放心擺入口成餐飯各方面都好滿意, 每上一道菜 Waiter都會講解食物配搭, 等客人可以對食物多啲了解餐廳亦有好多酒類供應, 好杯中物既朋友岩哂

Appetizers

法國生蠔‧ 生蠔珍珠
生蠔新鮮, 加上特調既洋蔥醬油, 酸酸地添上一層清新口感

香煎西班牙鴨肝配北海道帶子

Soup

野菌卡布奇諾

Pasta

鹹蛋黃野菌手造拖肥粉配芝士忌廉汁

青檸雪梨雪芭
食Main之前額外提供, 俾客人清清個口, 好貼心

Main

伊比利亞橡果飼黑豚肉眼配黑椒燒汁

餐廳亦有好多酒類供應, 好杯中物既朋友岩哂
2021-12-11