2021-12-18 85 瀏覽
想同朋友慶祝生日又想食好d ,要揾一間好嘅餐廳先顯得出我嘅誠意❤️登堂就符合哂我嘅要求!由觀塘港鐵站行5分鐘就到,位於觀塘嘅鬧市中,原本以為餐廳嘅環境會麻麻地,點解上電梯後,令我有少少驚訝,餐廳環境一流,四圍都好靜靜佈置優雅。點左個$520 fine dine set ,3款唔同嘅前菜、1個意粉、1個主菜,份量少但食材矜貴,真材實料😋海膽三文魚子|牡丹蝦他他|木魚湯啫喱|柚子泡沫一睇個外形已經好驚喜,侍應提醒我地要用匙羹一羹到底,先可以食到咁多種材料。西西里紅蝦雲吞|X.O醬牛油汁野菌卡布奇諾海蝦溝紋管麵|半乾車厘茄|紅蝦汁主菜燒法國黃油雞卷楊鵝肝|羊肚菌燒汁祝朋友生日快樂🎂健康開心🥰事事順利👍🏻

海膽三文魚子|牡丹蝦他他|木魚湯啫喱|柚子泡沫

西西里紅蝦雲吞|X.O醬牛油汁

海蝦溝紋管麵|半乾車厘茄|紅蝦汁

主菜
燒法國黃油雞卷楊鵝肝|羊肚菌燒汁

祝朋友生日快樂🎂健康開心🥰事事順利👍🏻

2021-12-16 73 瀏覽
今日朋友帶我到觀塘The Wave,試試好評如潮嘅Fine Dine餐廳✨超級期待!餐廳Menu可選5/6/8/10 courses我哋就揀咗兩個 5 courses, $520/人以Fine Dining嚟講,價錢算係中上💫🔹Appetizer1是日季節生蠔係White Pearl 生蠔,有濃郁的海水鹹鮮味🦪蠔身同裙邊較爽滑彈牙,蠔味有層次,先鹹后甜有蠔汁製成嘅果凍以及紫蘇油,搭上洋蔥醬油汁更突顯其鮮味✨🔹Appetizer2油甘魚刺身味道較淡身,因此配上墨西哥辣椒雪芭,食落好refreshing✅🔹Soup蘑菇cappuccino細細杯☕️唔講真係好似一杯泡沫咖啡咁,好得意呀!飲落味道同口感都好豐富🍴用料方面有蘑菇、大啡菇,菇味特別香濃!食主菜之前,餐廳會比每人一小杯青檸雪芭,用意係清一清味蕾,好貼心❤️🔹Pasta魷魚煙豬腩手造貓耳粉配芝士蕃茄汁🍅手造貓耳粉第一次試!口感方面較為彈牙,煙韌有咬口番茄汁係新鮮調製,酸味清新醒胃🔅配料就有魷魚同煙豬腩😋🔹MainIberico 黑豚肉眼🎖先用低溫慢煮處理,上菜時再輕煎七成熟,Perfect !豚肉食落嫩中帶脆,而且有橡木果香,肉汁濃郁🐖📍

餐廳Menu可選5/6/8/10 courses
我哋就揀咗兩個 5 courses, $520/人
以Fine Dining嚟講,價錢算係中上💫

🔹Appetizer1

蠔身同裙邊較爽滑彈牙,蠔味有層次,先鹹后甜
有蠔汁製成嘅果凍以及紫蘇油,搭上洋蔥醬油汁更突顯其鮮味✨

🔹Appetizer2

🔹Soup
飲落味道同口感都好豐富🍴
用料方面有蘑菇、大啡菇,菇味特別香濃!

🔹Pasta
魷魚煙豬腩手造貓耳粉配芝士蕃茄汁🍅
手造貓耳粉第一次試!
口感方面較為彈牙,煙韌有咬口
番茄汁係新鮮調製,酸味清新醒胃🔅
配料就有魷魚同煙豬腩😋

🔹Main

Iberico 黑豚肉眼🎖
先用低溫慢煮處理,上菜時再輕煎七成熟,Perfect !
豚肉食落嫩中帶脆,而且有橡木果香,肉汁濃郁🐖

📍整體嚟講,是次係登堂用餐體驗都好滿意❤️
環境裝修好有氣氛,坐得舒服,會再encore☺️
2021-12-16 87 瀏覽
Downtown觀塘興業街4號The Wave2樓係朋友介紹下原來觀塘有間casual fine dining嘅餐廳。       嗌咗個5道菜Tasting Menu $520,高質素食材黎講價錢算係正常。首先黎嘅頭盤就係法國生蠔 。用嘅係傳說中嘅海洋女神蠔,睇圖就知好肥美嫩滑啦,面頭加啲洋葱醬汁就更好味。一粒粒果啲珍珠係用分子料理做岀黎,味道甜甜地,問個侍應原來係用木魚湯同蠔嘅精華整岀黎! 之後黎嘅係油甘魚刺身,啲油脂超濃烈。上面放左用墨西哥辣椒做的雪粒,口感同味道又係平時食唔到,超特別,連埋刺身一齊食更好味。 呢杯係我最期待嘅湯,叫做Mushroom cappuccino,個樣似好似咖啡,但原來係牛肝菌超濃湯,而上面加咗牛肝菌粉茉同機打出黎嘅咖啡泡沫, 無論近睇遠睇都勁似咖啡。到我宜家都想再飲多次,晚晚都回味緊。 海蝦溝紋管麵 - 啲意粉係餐廳即日人手手打出黎,極之煙韌。蕃茄醬再加車厘茄,層次分明,再加上蝦乾同煙肉,超級好味。 食完熱野就食凍野,送上一杯菠蘿蘋果雪芭,食落一陣陣清新味。 再來就係正式主菜, 侍應話係用伊比亞尼橡果飼養嘅黑豚肉眼,配上黑椒燒汁,唔洗講多知好好味啦。
Downtown
觀塘興業街4號The Wave2樓

食完熱野就食凍野,送上一杯菠蘿蘋果雪芭,食落一陣陣清新味。

2021-11-15
  • 法國生蠔
  • 黑豚肉眼
  • 菠蘿蘋果雪芭
  • 油甘魚刺身
  • Mushroom cappuccino
  • 海蝦溝紋管麵
2021-12-16 73 瀏覽
食好西唔一定要特別日子嘅 😆😆近排工作忙, 搵個時間同朋友一齊食啲嘢,放鬆心情。返工咁大壓力,梗係要食啲好嘢喇,所以就上咗嚟呢家 出名正嘅餐廳,一入到黎就已經好治癒啲裝修真係靚過人,而且啲野食樣樣都睇得又食得。兩個冷盤前菜都好新穎配搭,但又唔會好難接受嘅味道,一場黎到梗係要試新野但講到最啱我心意,就係個磨菇湯,好濃又香主菜同意粉我都係非常鍾意,意粉蝦嘅鮮味好吸引人一啖接一啖咁食,個立鱗燒感覺好考工夫,要燒到啲鱗脆哂但啲肉又要好嫰滑,真係少啲工夫都做唔到
啲裝修真係靚過人,而且啲野食樣樣都睇得又食得。
但講到最啱我心意,就係個磨菇湯,好濃又香
主菜同意粉我都係非常鍾意
日常生活上需要儀式感間中去食一d 高質食物俾d驚喜自己係必須嘅!今次揀咗觀塘嘅登堂位置非常方便,一出港鐵站,行3-4分鐘就到登堂位於The Wave 2樓,雖然地下係鬧市但一上電梯到餐廳,就完全聽唔到吵鬧聲,環境寧靜舒服同朋友各自點了$520 set dinner,包括:3 appetizer 、1 pasta 、1 main course 樣樣都好精緻!我揀咗以下組合:法國生蠔|生蠔珍珠|洋蔥醬油賣相吸引,生蠔入口鮮甜上面嘅珍珠原來係分子料理,可以食!油甘魚刺身|牛油果忌廉醬|墨西哥辣椒雪芭刺身同牛油果醬味道好夾辣椒雪芭酸酸甜甜,食完好開胃!野菌卡布奇諾細細份好可愛,泡沫上面仲有黑松露粒,入口幾特別鹹蛋黃野菌手做拖肥粉|芝士忌廉汁原來鹹蛋黃同野菌嘅味道咁夾拖肥粉口感有趣,成個pasta 配搭特別炭烤美國農場頂級牛小排(+$100)|紅酒汁炭烤味香,牛小排好嫩滑,紅酒汁香甜,令人回味
日常生活上需要儀式感
間中去食一d 高質食物俾d驚喜自己係必須嘅!

今次揀咗觀塘嘅登堂
位置非常方便,一出港鐵站,行3-4分鐘就到
登堂位於The Wave 2樓,雖然地下係鬧市
但一上電梯到餐廳,就完全聽唔到吵鬧聲,環境寧靜舒服

同朋友各自點了$520 set dinner,包括:
樣樣都好精緻!

我揀咗以下組合:
法國生蠔|生蠔珍珠|洋蔥醬油
賣相吸引,生蠔入口鮮甜
上面嘅珍珠原來係分子料理,可以食!

油甘魚刺身|牛油果忌廉醬|墨西哥辣椒雪芭
刺身同牛油果醬味道好夾
辣椒雪芭酸酸甜甜,食完好開胃!

野菌卡布奇諾
細細份好可愛,泡沫上面仲有黑松露粒,入口幾特別

鹹蛋黃野菌手做拖肥粉|芝士忌廉汁
原來鹹蛋黃同野菌嘅味道咁夾
拖肥粉口感有趣,成個pasta 配搭特別

炭烤美國農場頂級牛小排(+$100)|紅酒汁
炭烤味香,牛小排好嫩滑,紅酒汁香甜,令人回味
2021-12-14 126 瀏覽
我同朋友本身諗住係The Wave坐扶手電梯發掘下每層嘅餐廳。上到2樓發現係登堂嘅門口,而且唔可以再上其他樓層。同一時間職員已經向我哋揮手,所以我哋最後入咗去🤣登堂整體感覺高貴優雅,充滿質感嘅裝潢喺觀塘完全高人一等。- 生蠔(4隻)餐廳一共有十款生蠔,經職員介紹下我地選擇特級芬迪加同(Fine de Claire No.2)同綠翡翠(L’emeraude No.2),兩款同樣鮮甜爽口,不過前者,前者口感精緻,後者鹹水味更重,各有特色。另外職員幫我揀左一杯Sauvignon Blanc配搭生蠔🥰- 海膽三文魚子鮮蟹肉手造寬條麵Handmade意粉特別煙韌,整體味道好creamy,忌廉汁入面夾雜唔少蟹肉,海膽溶化落醬汁入面,鮮甜程度爆燈💥今次我同朋友食咗好少菜式,不過闊條麵非常驚豔,生蠔亦高質素😍

登堂整體感覺高貴優雅,充滿質感嘅裝潢喺觀塘完全高人一等。

- 生蠔(4隻)
生蠔

- 海膽三文魚子鮮蟹肉手造寬條麵
海膽三文魚子鮮蟹肉手造寬條麵

2021-11-14
生蠔
海膽三文魚子鮮蟹肉手造寬條麵
2021-12-14 73 瀏覽
去到本身想另一啲小食, 點知都無呢一樣真係有啲失望因為我哋係happy hour所以都冇嗌主菜芝士黑松露薯條估唔到佢有幾大碟喎而且用個蒸籠上菜幾得意  佢係配薯條哈哈呢個份量我覺得四個人食都冇問題而且佢應該係落咗黑松露鹽 因為佢嗰陣味係幾清新同埋好淡個人認為可以再多少少計時避風塘炒魷魚我睇錯咗以為係炸魷魚點知一嚟到魷魚咁清晰嘅🤣🤣🤣又做咗傻仔🙈不過味道其實唔差嘅但係作為香港人點會冇食過避風塘炒嘢如果咁樣對比起上嚟佢就唔夠味 唔夠辣我好欣賞佢嘅latte 每一杯都有落心思去拉花 我呢個係海馬 我朋友個杯就係玫瑰花而且茶味好濃好香
去到本身想另一啲小食, 點知都無
呢一樣真係有啲失望

我呢個係海馬 我朋友個杯就係玫瑰花
而且茶味好濃好香
2021-12-09
  • 芝士黑松露薯條
登堂Downtown係觀塘少數裝修風格華麗、用餐環境堪比港島fine dining restaurant,但係價錢合理之餘唔貴嘅餐廳🤩。佢主打多國菜式,由唔同種類嘅意粉、pizza、quesadella,到牛扒、豬鞍、法國春雞都有,亦有提供下午茶tea set。餐廳有咁多唔同類型嘅食物,真係啱曬一家大細、一班朋友閨蜜一齊share黎食😋!------------------------------鮮魷魚意大利粉 $128【8.25/10】Pasta好al dente,火候啱啱好,而且海鮮份量十足,魷魚都好爽滑彈牙😍。海鮮嘅鮮甜味融曬入pasta入面,加上creamy嘅sauce,成個意粉真係好好食🤤!------------------------------卡邦尼意粉 $148 【7.5/10】呢個Carbonara充滿蛋香,做法正宗,pasta亦都好彈牙同埋掛汁,每一啖食落口都有好多sauce好creamy,真係好邪惡🤤!不過以呢個價錢黎講,小編略嫌佢嘅份量偏少。------------------------------煙三文魚Pizza  $178 【7.5/10】煙三文魚嘅份

鮮魷魚意大利粉 $128【8.25/10】

卡邦尼意粉 $148 【7.5/10】

卡邦尼意粉

煙三文魚Pizza  $178 【7.5/10】

煙三文魚嘅份量十足,而pizza係薄脆底,食落好香脆🍕,連埋啲cheesy white sauce同埋充滿油脂香嘅煙三文魚食,真係一個perfect combination!
煙三文魚Pizza

法國黃油春雞  $238 【7.75/10】

春雞嘅份量唔算大,但係肉質嫩滑,而且有好豐富嘅肉汁,即使係雞胸肉都好juicy同埋tender😋。伴碟嘅薯條熱辣辣、外層好酥脆之餘,因為係厚切嘅關係,所以內裏依然軟綿😚。
法國黃油春雞

雞肉墨西哥烤餅 $148 【8/10】

呢個quesadella雞肉份量慷慨,入面都有好多芝士,加埋啲sour cream同埋refreshing嘅salsa 一齊食,味道好balanced,所以大家唔洗擔心會好飽濟😆!

雞肉墨西哥烤餅
卡邦尼意粉
煙三文魚Pizza
法國黃油春雞
雞肉墨西哥烤餅
2021-12-11 3793 瀏覽
.The Wave 有間高質fine dine 餐廳,今晚品嚐了Santa's 5 courses Set dinner $590.3 Appetizers1️⃣海膽三文魚子/牡丹蝦他他/木魚湯啫喱/柚子泡沫由頂到底一啖筆起,先係品嚐到好滑既柚子奶泡,然後係新鮮海膽三文魚子、仲有牡丹蝦飲,加埋好香木魚味既啫喱,味道好有層次.2️⃣香煎西班牙鴨肝/北海道帶子/南瓜泥/烏梅汁烏梅汁balance番鴨肝既油膩感,鴨肝入口即化,煎過後油脂香濃;南瓜泥好滑、帶子新鮮.3️⃣西西里紅蝦雲吞/XO醬牛油汁特登用香港既雲吞皮而唔係意大利既,餡料質感似手打蝦丸,有紅蝦肉,醬汁係中西合璧, XO醬辣辣地幾惹味.Pasta海蝦溝紋管麵/半乾車厘茄/紅蝦汁紅蝦汁係用紅蝦殼煮成,好香濃紅蝦鮮味;溝紋管麵好煙韌有口感,剝殼海蝦啖啖肉.餐廳好貼心,有青檸雪梨雪芭俾食客清一清口腔先上主菜.Main燒法國黃油雞卷釀鵝肝/羊肚菌醬燒汁雞肉夾住鵝肝然後煎香,雞肉同鵝肝口感都好滑嫩,所以食落口時好夾,本身雞肉冇醃製過,配搭既羊肚菌醬燒汁就為雞卷加添味道

3 Appetizers
1️⃣海膽三文魚子/牡丹蝦他他/木魚湯啫喱/柚子泡沫

2️⃣香煎西班牙鴨肝/北海道帶子/南瓜泥/烏梅汁

3️⃣西西里紅蝦雲吞/XO醬牛油汁

Pasta
海蝦溝紋管麵/半乾車厘茄/紅蝦汁

餐廳好貼心,有青檸雪梨雪芭俾食客清一清口腔先上主菜

Main
燒法國黃油雞卷釀鵝肝/羊肚菌醬燒汁

2021-12-11
2021-12-11 144 瀏覽
救救貓星人 🐱🐈 非常有意義和故事的下午茶🫖 🍰 獨一無二,三層食物擺位都有不同的體會,最重要是部份收益將會作為慈善用途,資助本地流浪動物組織。Weloveoki x 登堂Downtown 為大家呈獻 《琉球皇Oki 貓の冬日下午茶》整個Tea set的所有產品均為 《琉球皇Oki三寶》度身訂造,每一個甜點及飲品均有特別意義及造型,絕對可以稱得上獨一無二!【🐱12個喵喵主題之甜點】 𝒯𝒽𝑒 𝒮𝓌𝑒𝑒𝓉𝒾𝑒 (從流浪走進幸福之路)1️⃣ BROWN SUGAR GINGER CUPCAKE 👑琉球皇Oki黑糖薑汁閃耀杯子蛋糕琉球皇Oki是Jeffrey和Crystal第一隻在沖繩拯救領養回港的流浪貓貓。Oki越洋被領養的故事以生命影響生命,令人深深體會保護流浪動物的重要及喚醒對動保的關注。CUPCAKE中黑糖的甜又帶點薑的辛辣味,代表了Oki經歷了辛酸到現在的甜蜜閃耀生活。2️⃣ COCONUT MOUSSE 🐾💕Oki 粉紅肉球椰子慕絲甜甜的粉紅可愛椰子貓肉球代表著Oki一步步邁向甜蜜幸福的生活。3️⃣ SAKURA RAINDROP CAKE 🌸Nala 蛻變櫻花水信玄餅曾經是瘦弱嶙峋不可愛的流
救救貓星人 🐱🐈
非常有意義和故事的下午茶🫖 🍰

【🐱12個喵喵主題之甜點】

𝒯𝒽𝑒 𝒮𝓌𝑒𝑒𝓉𝒾𝑒 (從流浪走進幸福之路)

👑琉球皇Oki黑糖薑汁閃耀杯子蛋糕

2️⃣ COCONUT MOUSSE
🐾💕Oki 粉紅肉球椰子慕絲

3️⃣ SAKURA RAINDROP CAKE
🌸Nala 蛻變櫻花水信玄餅
曾經是瘦弱嶙峋不可愛的流浪小貓Nala,埋藏著內在美,就像一朵等待盛放的鮮花,經過悉心的照顧及滿滿的愛,鮮花終可燦爛盛放。

4️⃣ MATCHA MOUSSE COOKIES
🍵Nago 抹茶慕絲軟心曲奇
甜甜的曲奇外表內裡卻藏了苦澀的抹茶慕絲,反映著Nago曾經患了重病的痛苦經歷,甜美的外表藏著了不少生活歷練,最後苦盡甘來。

5️⃣ CHOCOLATE ECLAIRS
🐈⚡浪孩小貓髒髒朱古力閃電泡芙
小貓造型曲奇放在充滿朱古力的髒髒泡芙上,就像流浪中的動物在髒髒的環境生活,直至慢慢朝向下一度甜點 — 重生花展開被領養的新生活。

6️⃣ VIOLET POTATO CUSTARD TART
🌷沖繩紫薯重生花吉士撻
流浪動物從艱苦、顛沛流離的生活一步步走向重生花,象徵著被人關愛、領養後展開新生活﹔三寶故事源自沖繩,而沖繩最具代表性甜品之一正是紫薯撻。

7️⃣ CRANBERRY SCONE & CLASSIC SCONE
紅莓鬆餅|原味鬆餅
被領養後的小動物終於嚐到甜蜜、幸福滿滿的滋味。

𝒯𝒽𝑒 𝒮𝒶𝓁𝓉𝓎 (品嚐貓貓最愛滋味)

8️⃣ IKURA ROE, BEETROOT CURED SALMON TARTARE
🐟紅菜頭漬三文魚他他

9️⃣ SEA UNCHIN, TORO KIMCHI ‘PIE TEE’
🍸海膽拖羅泡菜金杯

🔟 CRAB MEAT MANGO AVACADO TART
🦀蟹肉芒果牛油果撻

1️⃣1️⃣ PARMA HAM OKRA ROLLS
🐽風乾煙火腿秋葵卷

1️⃣2️⃣ ANCHOVY AVOCADOS TART
🥑煙鯷魚牛油果蓉撻

【🐱三寶特飲】
A. OKI GINGER LATTE
Oki新鮮薑汁鮮奶咖啡
B. NALA PASSION FRUIT PICCADILLY STRAWBERRY TEA
Nala熱情果士多啤梨茶
C. NAGO MARSHMALLOWS DIRTY CHOCOLATE
Nago棉花糖爆漿朱古力

🕐供應時間:Monday - Sunday
3PM - 6PM
*每日限量供應,敬請預訂

#downtown
#聖誕好去處
#尊重生命愛護浪孩
#foodie
2021-12-10 69 瀏覽
今晚跟朋友在觀塘放工後便在附近吃晚飯, 上了The Wave 2樓的登堂, 看見氣派十足的大門口便前去看看。室內亦裝修得很有氣派, 梳化櫈令整個晚上都坐得很舒服, 令人可以完全放鬆心情去享受晚餐。餐牌上面可以自由選擇5,6,8,10道菜式的晚餐, 可以根據自己的食量及預算, 不用怕吃剩浪費食物。紅菜頭漬三文魚2片三文魚刺身造型相當可愛, 就像2艘船在柑橘汁大海上航行, 一片上面盛載著香濃矜貴的奧思迦鱘魚子醬, 另一片則是3小粒的味增忌廉醬, 配以香甜的柑橘汁一併吞下, 味道層次感很豐富。香煎西班牙鴨肝另一款必點的當然是鴨肝, 用了來自西班牙的鴨肝, 經過煎香後, 外皮非常香脆, 而且鴨肝裡面仍然是很嫩滑多汁的, 還有一顆鮮甜的北海道帶子及清甜的南瓜泥伴著, 配以酸酸甜甜的烏梅汁, 可以有效減低油膩感。野菌卡布奇諾初時上枱時真的以為它是一杯CAPPUCCINO, 但聞一下便發覺飄來的是陣陣濃郁的野菌菇味, 聞一聞發覺原來是用了跟CAPPUCCINO相同的煮法做出來的野菌湯, 口感細膩順滑, 菇味濃郁。鹹蛋黃野菌手造拖肥粉這道pasta是中西合壁的傑作, 用了中式的鹹蛋黃碎粒混入西式的芝士

紅菜頭漬三文魚

香煎西班牙鴨肝

鹹蛋黃野菌手造拖肥粉
這道pasta是中西合壁的傑作, 用了中式的鹹蛋黃碎粒混入西式的芝士忌廉汁, 想不到味道竟然很合襯, 拖肥粉煮得軟硬適中。

柚子雪葩
吃完這些菜式之後, 餐廳會特地安排了一份雪葩讓你清一清味蕾, 喚醒味覺神經後, 再進入主菜的部分。

炭烤美國農場頂級牛小排
通常吃牛排也會喝一杯紅酒, 但用紅酒煮成香濃的紅酒汁倒還真的是第一次這樣吃, 甜中帶點苦的紅酒香味滲進了牛小排之中, 令肉質更為香嫩順滑, 牛肉的鮮香味更出眾。
2021-12-10 67 瀏覽
觀塘新開了一食廈 - The Wave,當中進駐了不少高質餐廳,今日就約埋朋友一同前往一高質餐廳…「登堂」。餐廳環境別緻,環境寬敞,真係一大班朋友聊天,還是兩小無猜拍拖一樣適合。Downtown Tasting Menu可自行選擇所需的Courses,款款都好吸引,真係好難選擇呀🧐!今日小試牛刀,來個5Courses 淺嚐一下😋。法國生蠔、生蠔珍珠、洋蔥醬油賣相相當有心思,把一隻生蠔,再添上珍珠、洋蔥醬油等…令生蠔鮮味更突出,一口一啖剛剛好。奧思迦鱘魚子醬、紅菜頭漬三文魚、柑橘汁、味噌忌廉醬以巧妙的手法製作出如此美食,味道鮮嫩中帶有層次,另一更有鱘魚子醬的咸香味,真是必點的前菜。野菌卡布奇諾特別出場的「小蘑菇湯」,菇味濃郁,口感綿密,一飲愛上。魷魚煙豬腩手造貓耳粉、芝士蕃茄汁香噴噴的蕃茄汁貓耳粉,口感煙煙韌韌,酸酸甜甜非常開胃,而且還有彈牙十足的魷魚,更顯層次。青檸雪芭餐廳非常貼心,預備了一杯青檸雪芭,讓我們清一清味蕾,等我們稍後食到的,都不會影響其味道。伊比利亞像果飼黑豚肉眼、黑椒燒汁因他們的黑豚肉都是食像果,所以可以煮至可七成或十成熟,我當然選了較軟腍的七成熟。他們火喉控制得剛剛

Downtown Tasting Menu
今日小試牛刀,來個5Courses 淺嚐一下😋。

法國生蠔、生蠔珍珠、洋蔥醬油

奧思迦鱘魚子醬、紅菜頭漬三文魚、柑橘汁、味噌忌廉醬

野菌卡布奇諾
特別出場的「小蘑菇湯」,菇味濃郁,口感綿密,一飲愛上。

魷魚煙豬腩手造貓耳粉、芝士蕃茄汁

青檸雪芭

伊比利亞像果飼黑豚肉眼、黑椒燒汁

他們火喉控制得剛剛好,肉質嫩身潤口,啖啖肉汁,有彈性。

2021-12-09 59 瀏覽
淨係食甜品都覺得抵返🤣佢裝修好靚,好高級,個陣9點幾想食個甜品,入去問做唔做我生意,佢哋又ok,店員又好nice 🥰🥰叫左甜品心太軟,個樣好靚,打卡岩哂!😍😍
2021-12-09 50 瀏覽
第一次去食咁高級嘅餐廳,地方大又舒服,五個course嘅晚餐食得好飽又好食!最貼心嘅係上菜嘅服務員都會為我哋講解一下每款嘅特別之處!首先,前菜可以選擇三個/兩個加餐湯,我自己就揀咗後者油甘魚刺身|牛油果忌廉醬丨 墨西哥辣椒雪葩油金魚唔算厚生,墨西哥辣椒雪茄亦唔太辣,最特別係配牛油果醬,第一次嘅配搭都幾特別!香煎西班牙鴨肝|北海道帶子|南瓜泥|烏梅汁服務員有講到呢個鵝肝唔係好肥,因為唔會灌食,鵝肝爽身,煎得好香口,唔會太肥!覺得烏梅汁配落都幾好食,帶子鮮甜!野菌卡布奇諾我覺得這個湯好特別,菌味香濃,上菜時亦都特別似卡布奇諾!Pasta鹹蛋黃惹野菌手造拖肥粉|芝士忌廉汁超喜歡他的拖肥粉,非常有咬口,雖然鹹蛋黃味不足,但因為芝士忌廉濃郁,味道算係重口味,食完有少少濟.主菜紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇丨馬莎拉酒燒汁一睇張相就知非常嫩, 因為食開羊,唔覺得佢好臊!份量非常多, 我自己都幾鍾意薯蓉,牛油味好香濃!

首先,前菜可以選擇三個/兩個加餐湯,我自己就揀咗後者

油甘魚刺身|牛油果忌廉醬丨 墨西哥辣椒雪葩

香煎西班牙鴨肝|北海道帶子|南瓜泥|烏梅汁

野菌卡布奇諾

我覺得這個湯好特別,菌味香濃,上菜時亦都特別似卡布奇諾!

Pasta

鹹蛋黃惹野菌手造拖肥粉|芝士忌廉汁

主菜

紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇丨馬莎拉酒燒汁

2021-12-09 61 瀏覽
知道呢度出左聖誕menu今晚就黎試下Menu好多野揀而且可以有好多配搭要幾豐富有幾豐富因為可以同男朋友share所以我地可以叫到6款前菜😎樣樣都有得試好喜歡呢度嘅服務好一絲不苟連枱上嘅餐墊以至餐具都有特定位置我地搬完位都幫我地重新整理👍👍知道我地會share 又準備左sharing plate俾我地 而且每上一道菜都會略略同我地介紹紅菜頭三文魚漬配鱘魚子醬一道菜有齊日式同西式口味鱘魚子醬有鹹香配上三文魚漬更顯甘美法國生蠔生蠔鮮甜配上日式洋蔥醋汁連平時少食蠔嘅男朋友都覺得特別好味海膽三文魚子杯面層嘅柚子泡沫好幼滑每一口都記得由頂至底可以食到中間嘅牡丹蝦他他同海膽三文魚子同底層嘅木魚湯啫喱日式食材西式製法原來可以咁夾!到我最期待嘅油甘魚刺身配墨西哥辣椒雪芭到底係咪會係辣味嘅呢?油甘魚用上寒鰤嘅魚鮫位置而墨西哥辣椒製作嘅醬汁竟然完全唔辣反而有種蔬菜嘅清新肥嫩魚肉配上滑溜嘅辣椒汁中和左油膩感西西尼紅蝦雲吞用上中式雲吞皮取其皮薄XO醬牛油汁微辣甘香配雲吞好好味!面層仲有啲炸香嘅蝦腳唔浪費之餘絕對係畫龍點晴之舉!西班牙鴨肝。北海道帶子穩陣之選鴨肝肥嫩香煎過後極之誘人沾上烏梅汁可減輕油膩感或者係罪惡
知道呢度出左聖誕menu

面層嘅柚子泡沫好幼滑
每一口都記得由頂至底
可以食到中間嘅牡丹蝦他他同海膽三文魚子
同底層嘅木魚湯啫喱
日式食材西式製法原來可以咁夾!

到我最期待嘅油甘魚刺身配墨西哥辣椒雪芭
到底係咪會係辣味嘅呢?
油甘魚用上寒鰤嘅魚鮫位置

微辣甘香
配雲吞好好味!
面層仲有啲炸香嘅蝦腳
唔浪費之餘
絕對係畫龍點晴之舉!

西班牙鴨肝。北海道帶子
穩陣之選

芝士蕃茄汁鮮味
貓耳粉有咬口

鹹蛋黃野菌手造拖肥粉
拖肥粉好特別
好煙韌好有口感!
芝士醬好香濃
即使配無肉類野菌都好好味👍

食主菜之前
食左個白桃雪芭清一清味蕾先
但食落又唔係桃味嘅甜
反而似食話梅咁,幾得意!

最後上主菜

沾上黑椒燒汁
非常惹味!

聖誕晚餐非常豐富
如果未揀到食乜好
呢度一定係個好選擇!
2021-12-04