成座大廈咁多間餐廳!4樓6樓食到你非常開心,去到2樓完全係兩個世界。我本身個人都已經懦弱忍得就忍但係都頂唔順即刻走咗!多謝呢間餐廳原來我真係有底線!我以後都唔會去!樓面經理好少少。
2022-08-23 927 瀏覽
星期二唔多人,所以地方唔嘈,一班人傾到好夜都唔會有壓力,又唔會有人sale你食呢樣嗰樣,值得推介佢個原隻燒三黃雞 配 香茅雞油飯埋單時見到我平時食lunch的價錢就更加驚喜,可能雞同openrice booking有discount. 其他小食都唔錯,如果下次來再多幾個特色菜式就更好😊 店員好老實咁提議我哋揀太多可以選擇少啲,唔好浪費👍🏻 餐廳的廚房係我鍾意嗰種可以望住煮嘢食的設計🥰Dinner的質素Lunch的價錢Hotel的服務

Dinner的質素
Lunch的價錢
Hotel的服務
2022-08-23
  • 原隻燒三黃雞配香茅雞油飯
2022-08-16 1027 瀏覽
觀塘工廈區一間幾出名嘅fine dining餐廳< 登堂 Downtown >⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯鮮刨黑松露安格斯牛肉煎蛋漢堡🍔: 4🌟/ 5 食物送到時聞到陣陣松露香手刨黑松露分量好多松露片下面係一塊太陽蛋牛肉唔乾身肉汁加上流心蛋黃更好味~伴碟薯條更是新鮮炸起熱辣辣好脆口~Lunch set 仲配有餐湯,parma ham 蜜瓜沙律Cappuccino☕️
觀塘工廈區一間幾出名嘅fine dining餐廳
< 登堂 Downtown >
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

鮮刨黑松露安格斯牛肉煎蛋漢堡🍔: 4🌟/ 5

食物送到時聞到陣陣松露香
手刨黑松露分量好多
松露片下面係一塊太陽蛋
牛肉唔乾身肉汁加上流心蛋黃更好味~

伴碟薯條更是新鮮炸起熱辣辣好脆口~

Cappuccino☕️
2022-08-16
  • 鮮刨黑松露菌安格斯牛肉漢堡
2022-08-16 378 瀏覽
今日lunch就試吓Meat lovers selection 📖⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯👉🏻炭烤阿根廷草飼安格斯肉眼牛扒medium rare• 田園沙律·燒新薯·粟米·黑椒燒汁 :4⭐️/5 👉🏻招牌烤西班牙黑毛豬扒• 配時菜·烤新薯·Port wine source• 可以extra加意粉:4⭐️/5 👉🏻甘荀湯配餐包:3.5⭐️/5 👉🏻Parma ham 蜜瓜沙律:3.5⭐️/5 👉🏻Hot mocha:4⭐️/5 地方好寛敞坐得好舒服每張枱都有足夠距離最欣賞係有一板玻璃酒櫃見到都覺得好chill ~如果想舒舒服服食個 lunch嘅話呢度係唔錯嘅~
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

👉🏻甘荀湯配餐包:3.5⭐️/5

👉🏻Parma ham 蜜瓜沙律:3.5⭐️/5

👉🏻Hot mocha:4⭐️/5

地方好寛敞坐得好舒服
每張枱都有足夠距離
最欣賞係有一板玻璃酒櫃見到都覺得好chill ~
如果想舒舒服服食個 lunch嘅話
呢度係唔錯嘅~
🐻有朋友們在觀塘上班,佢地一致推介尼間西餐廳,話好高汁好好味咁話 😏 終於唔洗🐻諗食咩,當然要去try try 啦 😌 餐廳環境幾靚坐得舒服,仲有個靚酒區俾客人揀酒飲 🥂 ⁡🐻の試食‼️⁡✨海膽三文魚子魷魚手造闊條麵 $268 ✨美國特級牛柳威靈頓|黑松露菌燒汁 $408✨西班牙黑毛豬火腿薄餅 $188✨登堂甜品拼盤 $218🐻同朋友當晚太想飲下酒,所以開左枝澳洲紅酒同埋Moscato 😌,品酒對🐻來說就唔太懂,不過易入口又好味 😋 食物整體來說,質素很高呢✨ ⁡手造麵份量唔多,但配合埋醬汁、海鮮,未食過如似滑溜滑溜又唔會膩既口感,正😆 最令🐻驚喜一定是威靈頓,牛柳勁juicy配合酥皮既微甜脆同牛油香,每一口都係非常不捨 🥹 薄餅性價比一定係最高,而且以手造來說係很出色的,火腿加勁足料既芝士,又係超滿足 🤣 ⁡最後甜品拼盤最吸引既一定係焗香蕉酥皮卷 😋 超超超級大推‼️

🐻の試食‼️

西班牙黑毛豬火腿薄餅
登堂甜品拼盤
  • 焗香蕉酥皮卷
2022-07-05 1219 瀏覽
星期一晚走上黎登堂食飯,人少,坐得三成左右啦,望住餐牌望左好耐都唔知嗌咩食好,係set dinner同a la carte猶豫左好耐,最終叫左個burrata cheese salad同墨西哥quesadillas,兩個main分別係澳洲m5牛10安士同埋海膽菠菜魷魚蟹籽手工闊條麵。最後仲加左個dessert先講講salad,個樣正正常常,不過我覺得佢個芝士差左啲quesadillas唔係第1次叫,之前黎都有食過,保持到水準然後係個手工闊條麵,味道好好,加左海膽落去令個汁更加鮮甜,但份量真係好少,兩個人一人一注就完左,但佢講緊係238定288牛叫左3成熟,做到,塊牛都幾靚,加分最後係甜品tiramisu,同坊間唔太一樣,好似個cheese有啲唔同,唔會話難食,但又唔係好好食性價比低,但樣樣都ok,坐得幾舒服

先講講salad,個樣正正常常,不過我覺得佢個芝士差左啲

牛叫左3成熟,做到,塊牛都幾靚,加分

性價比低,但樣樣都ok,坐得幾舒服
2022-07-04 958 瀏覽
觀塘也有很chill的餐廳,餐廳位置近駱駝漆,距離地鐵站大概5分鐘左右,這裏比較歡堂坐得比較舒服。這個海鮮拼盤足以夠三個人食,有一隻開邊龍蝦、三隻生蠔、牡丹蝦三隻、青口五隻、熟蝦、帶子刺身、章紅魚刺身。凍海鮮非常甜美,刺身就麻麻哋。$780 有咁多海鮮非常抵食👍👍👍👍👍👍扺食推介⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
這個海鮮拼盤足以夠三個人食,
凍海鮮非常甜美,刺身就麻麻哋。
$780 有咁多海鮮非常抵食👍👍👍👍👍👍
扺食推介⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
海鮮拼盤
海鮮拼盤
2022-06-26 917 瀏覽
三樣野食 兩杯飲品 一肚氣埋單連加一1364唔講以為去左咩高級餐廳先講串燒 無記錯成500蚊 得咁既數量既串燒 貴小小既得啲牛 仲要串燒雞翼支叉燒到勁燒 辣親我隻手之後就係主菜 黃豆咁大舊既魚 無記錯成3百幾蚊比我呀嫲都唔夠食最後就靠個pizza叫飽肚小小野飲就不過不失整體可以,如果唔係好有錢都唔會特別推介呢間餐廳呢個價錢可以食到好多好嘢性價比實在相當相當之低 實在貴 唔係抵!貴價唔飽辣親手埋單成千蚊落樓似樣小小係杯酒

三樣野食 兩杯飲品 一肚氣
埋單連加一1364
唔講以為去左咩高級餐廳
之後就係主菜 黃豆咁大舊既魚 無記錯成3百幾蚊
比我呀嫲都唔夠食
最後就靠個pizza叫飽肚小小
野飲就不過不失
整體可以,如果唔係好有錢都唔會特別推介呢間餐廳
呢個價錢可以食到好多好嘢
性價比實在相當相當之低 實在貴 唔係抵!

貴價唔飽辣親手
埋單成千蚊落樓
似樣小小係杯酒
2022-06-05 1319 瀏覽
觀塘 登堂 DownTown環境高雅 坐位闊落 好啱約三五知己或情侶嚟美國特級牛柳威露頓 MediumUSA 🇺🇸 prime beef fillet wellington 好少地方有牛柳威露頓 外皮好香牛油🧈味少少鬆化(有啲啲似菠蘿包面但再厚身且牛油味更香更濃郁,更有口感質感)牛肉Medium,無血仲有少少鮮紅色,好滑唔韌份量精緻,叫埋其他嘢食就可以咩都食啲香蒜辣椒🌶️橄欖油煎虎蝦 🍤 Tiger Prawn Chili Olive 🫒 Oil看似簡單 但超級好味😋蒜🧄片每邊都煎/爆香 充分深透係橄欖油同蝦到蝦🦐肉實而有彈性 唔係唔新鮮嘅淋肉質用蒜蓉包點充滿蒜嘅橄欖油 將蒜味推到極致 係口腔內徘徊 回味無窮藍芝士忌廉汁煮新鮮澳洲藍青口 配蒜蓉包Sautéed Fresh Mussels Gorgonzola 🫕 🧀 Source青口好滑好鮮甜 一啲都唔硬或過熟 配埋藍芝士醬汁 好夾 用蒜蓉包點埋藍芝士醬汁 又別有一番風味北海道帶子XO醬扁意粉🍝點個時無太留意 原來有啲中式fusion 菜 純個人感覺 唔太啱自己口味 下次應該要食招牌意粉 海膽類火🔥焰雪山 Baked Alaska有睇頭
觀塘 登堂 DownTown
環境高雅 坐位闊落 好啱約三五知己或情侶嚟

美國特級牛柳威露頓 Medium
好少地方有牛柳威露頓
牛肉Medium,無血仲有少少鮮紅色,好滑唔韌
份量精緻,叫埋其他嘢食就可以咩都食啲

香蒜辣椒🌶️橄欖油煎虎蝦 🍤

點個時無太留意 原來有啲中式fusion 菜
純個人感覺 唔太啱自己口味
下次應該要食招牌意粉 海膽類

火🔥焰雪山 Baked Alaska
有睇頭,但味道就還可
因為要點 🔥 所以出面用咗大量糖霜 好甜
𥚃面係簡單嘅海綿蛋糕
下次應該叫waffle 或 其他甜品 見到都好好食
2022-05-24 925 瀏覽
呢間店係寫咗Fine dining,本身想請屋企人食飯,都驚會好貴又細碟又唔好食,最終都大家食得開心。openrice book咗位,職員2日前打嚟confirm booking,有交帶,去到唔洗等,問職員話係大限時進食,環境舒適,係略為有啲涷同埋地板有啲滑。8個人2個家庭食飯,前前後後叫咗7-9樣野,其中2樣係甜品。卡邦尼意粉🍝正常發揮,不過唔夠所有人試,他他牛肉配包,我唔食生野,屋企人話好食,但包唔夠點,要額外叫。豬手好好食,外皮香脆入面夠細嫩唔會好鞋口,羊鞍(7成熟)都好食鬆化唔會好腥,芝士薯條🍟算比較普通冇特別,Pizza夠芝士入口好滿足。甜品叫咗心太軟配雪糕🍦&蘋果批配雪糕🍦,好味夠熱又流心,椰子雪糕都好fresh。總結:餐廳服務態度好,員工有禮貌,冇限時用餐時間,食物都好味,8人食飯$1700落樓

2022-05-21
  • 豬手
2022-05-13 901 瀏覽
觀塘覓食🤡·🍔手刨黑松露菌安格斯牛肉煎蛋漢堡($138)雖然片片松露,但完全食唔到松露香.除左呢樣之外,整體都唔錯😇伴碟薯條香脆,停唔到手😂·🐷招牌烤西班牙黑毛豬扒($135)不過不失.保持juicy口感·🥣餐湯碗好得意!麵包麻麻~可以skip😂·📍登堂觀塘興業街4號The Wave 2
觀塘覓食🤡

🥣餐湯碗好得意!麵包麻麻~可以skip😂

📍登堂
觀塘興業街4號The Wave 2
2022-05-12 920 瀏覽
發現觀塘有間樓上舖,網評食法國菜食物不錯,於是預約生日飯,結果敗慶而回!網上最近餐單$520有五道菜,晚餐價錢算係理想,但我們當日所看到的相同餐單已經提升至$650五道菜,其中主菜豬柳更要另加$100!餐廳佔地廣闊,如果Fine Dining,環境算係好一般,比較嘈吵!如果食物質素可以,這個環境還可以接受,但係整頓晚餐由頭到尾,覺得不是享受,無論食物質素、上餐安排和食物份量,整體都未達水平,這一頓晚飯是吃不飽的,也吃不愉快,真是貼錢買難受!食物不太新鮮,海膽苦,汁料配搭也不討好,龍蝦汁配蝦苦,柚子汁配鱸魚又苦苦哋!兩個人用餐都不能同時上菜,前菜主菜都是一先一後上,除非兩個人選擇同一樣食物,但係份量都可以有偏差!另外又有錯單,Amuse Bouche餐前小食一般不列入一道菜,這裡卻要算進一道,用餐連基本麵包都沒有供應, 也不要說有小甜品 Petit four,原餐單甜品要另外加錢,咖啡茶亦欠奉!主菜前不是有個雪葩嗎?侍應説改了!我們反映今晚的餐很甩漏,之後另一位侍應送來兩個免費甜品!環顧其他顧客都沒有選這個餐,都是食Pizza意粉或燒烤之類,可能我們選錯了餐單!既然這樣的餐做得不到位,店
環顧其他顧客都沒有選這個餐,都是食Pizza意粉或燒烤之類,可能我們選錯了餐單!既然這樣的餐做得不到位,店方不如取消這類餐單,免得吃力不討好,送兩個甜品補償不了,再便宜也不值!
餐前小食,不過海膽很苦,味道也不新鮮
煎鴨肝,味道可以
松露花膠,薄薄哋有嚼口,味道唔錯!
味道不討好,龍蝦汁帶苦苦哋!
主菜鱸魚,份量很少,配菜味道怪怪哋,似唔新鮮!
2022-05-11
慶祝紀念
生日
松露花膠,薄薄哋有嚼口,味道唔錯!
2022-04-25 746 瀏覽
2月曾經去過登堂食午餐,試完覺得唔錯,諗住再訪試下佢地啲手造意粉,恢復晚市食既第一個晚餐🤦🏻‍♀️竟然中伏,為試手造意粉而來,最後試左三款野食都覺得超失望,真係差好遠🫠😵1️⃣ 傳統卡邦尼手造幼蛋麵 $158第一次試手工蛋麵,相比普通意粉,手工麵食落口感較淋,蛋麵加汁好黏,有啲難分開,醬汁有點過濃🫣味道比較鹹🤦🏻‍♀️而Pancetta 數量都有唔少,唯獨脂肪比例較多,食落十分油膩同韌身。2️⃣法式焗田螺 $98依款法式焗田螺,碟面鋪左一層薄薄薯蓉同田螺一齊焗,薯蓉食落無一般薯蓉既口感,好似焗太耐同牛油太多,啲油份出晒黎🌚食落十分油膩🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️而田螺焗過左,食落十分淋身,田螺味唔濃。3️⃣提拉米蘇 $78依款Tiramisu賣相十分吸引,我心諗一定無問題😩點知都唔得🫠🌚Tiramisu 食落中間有層薄脆餅,但手指餅方面真係過濕,實在太over🤯浸得太耐!一壓落去時,大量咖啡水流出,入口鬆散🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️食落咖啡味及酒味唔突出,較淡口,Cream食落滑身唔會過甜,可可粉都唔厚,但整體味道遜色😞整體十分失望⋯估唔到質素變成甘,本身想試埋Pork Spare Ribs可惜店員話依兩日賣晒🫥但

1️⃣ 傳統卡邦尼手造幼蛋麵 $158

2️⃣法式焗田螺 $98

3️⃣提拉米蘇 $78

整體十分失望⋯估唔到質素變成甘,本身想試埋Pork Spare Ribs可惜店員話依兩日賣晒🫥但以上依三款已經食到無晒信心,真心希望餐廳睇到改善😢甘樣既質素真係唔會再回頭😞🤦🏻‍♀
2022-04-24
觀塘區美食多多籮籮,要揀一間高質的唔係咁易🤔所以小編今次帶大家去的餐廳就係自己都好一陣無幫襯的西餐🍽Downtown登堂🍝位於興業街The Wave 2️⃣樓,即使連午餐的時間坐無虛席🔥餐廳食物質素能夠保持水準👍🏻單係午餐已經有十幾款套餐還擇,有🥪三文治漢堡,🍚飯、🍝意粉、🍖扒類及🦪海鮮類😍對於有選擇困難症的小編當然糾結左好耐🤔🤔最後分別揀左慢煮三文魚柳及🍔漢堡,而且套餐包括餐湯及麵包🥯椰菜花湯配上🍞麵包(橄欖油和黑醋醬汁)椰菜花的味道,口感醇厚及濃郁。麵包可以沾上黑醋橄欖油汁,打開味蕾及引起食欲。💡小知識: 椰菜花熱量低,含有助抑制癌細胞生長物質,的膳食纖維亦有助清潔腸道,增強消化系統,對身體有益處。低溫慢煮三文魚柳 ($158) + 配意粉($10)配三文魚子、水晶冰菜、🌽粟米、🥔薯蓉、車厘茄、香檳乳泡汁* 以低溫慢煮的方式去烹調三文魚柳,能夠將保存魚肉水分,好juicy,配以爽脆三文魚子及水晶冰菜,再加上口感幼滑的薯蓉,令整體配合增色不少。💡小知識: 慢煮的方式可以令食物保存較多營養,而且密封烹調可 使食物油脂不容易被氧化及減低營養素的流失。經典安格斯牛肉芝士漢堡🍔平時食漢堡最怕🐮牛

🍽Downtown登堂🍝

椰菜花湯配上🍞麵包(橄欖油和黑醋醬汁)

低溫慢煮三文魚柳 ($158) + 配意粉($10)

配三文魚子、水晶冰菜、🌽粟米、🥔薯蓉、車厘茄、香檳乳泡汁

經典安格斯牛肉芝士漢堡🍔

平時食漢堡最怕🐮牛肉煮得太老,不過「登堂」的安格斯牛肉漢堡果然沒有令我失望🔥火侯剛剛好,食起來不會太乾身,而且保留到肉汁和軟熟既口感,相當不錯👍🏻而且配以🍳太陽蛋的蛋汁,令到整個🍔漢堡食落更豐富。

薯條新鮮熱辣辣,每條都係不同長度的薯條,食落脆口不過略嫌太乾,感覺是因為炸的時間太長導致。

Dirty-由於小編掛住影相打卡,奶與咖啡已經混合起,口感唔錯。

如果喜歡飲有奶的咖啡既話,不妨叫杯Dirty試試😋先介紹一下呢杯coffee的做法,首先將已冷凍好的牛奶倒進咖啡杯中,而 Double Ristretto 就在斟滿牛奶後才倒進去,當然 Dirty 就只有凍飲,因為牛奶夠凍先可以完全分隔開 Espresso 同牛奶。建議Dirty 一到就即刻飲,兩層味道分明,試一試熱咖啡與冰牛奶的神奇口感! 睇到呢到…係咪好想即刻去叫杯試下呢?

🍽 Downtown 登堂
🏠 觀塘興業街4號The Wave 2樓

#feed_your_friend #調教朋友 #調教你朋友個胃 #foodie #hkfoodie #foodiehk #foodporn #foodstagram #foodgasm #foodblogger #hkfoodblogger #相機食先 #良心小店
2021-07-13
20 分鐘 (堂食)
  • 低溫慢煮三文魚柳
2022-02-21 404 瀏覽
我幾乎完全忘記寫我上年生日嘅所有生日餐真係忙到癲咗呢個一定要補寫呢個下午茶真係超靚見到呢個愛麗絲嘅題材已經超想試就算嘢食唔好,攞嚟打卡都好呀😂不過食物比我預期中好味好多成個Tea set入邊唯獨是一樣比較騎呢我呢個咁濫食嘢嘅人都食唔落就係嗰楷藍色溝白色嘅果凍仲要上面加支莓醬,唔溝都冇嘢,一溝就賴嘢,有浸鐵銹味好難頂除咗呢樣其他完全冇問題好好食仲有我哋另外自己再嗌嘅魷魚鬚Very good 同埋佢杯凍朱古力真係好好味
我幾乎完全忘記寫我上年生日嘅所有生日餐
真係忙到癲咗
呢個一定要補寫
呢個下午茶真係超靚
見到呢個愛麗絲嘅題材已經超想試
就算嘢食唔好,攞嚟打卡都好呀😂
不過食物比我預期中好味好多
成個Tea set入邊唯獨是一樣比較騎呢
我呢個咁濫食嘢嘅人都食唔落
就係嗰楷藍色溝白色嘅果凍
仲要上面加支莓醬,唔溝都冇嘢,一溝就賴嘢,有浸鐵銹味好難頂
除咗呢樣其他完全冇問題好好食
仲有我哋另外自己再嗌嘅魷魚鬚