2022-11-18 184 瀏覽
朋友多番推介今次趁早收工本捧場,本來旨在試它的主菜水平好到那裏,但坐落以為沙律吧不外乎菜菜菜,但見擺設琳瑯滿目睇真D,竟然有冰凍海鮮包括大蝦、藍青口和翡翠螺,味道還真不錯,隔鄰更有多款魚生包括鯛魚片、北寄貝、墨魚及泰國生蝦,簡直比美酒店全自助餐,其餘更有即烤芝士薄餅,什肉併盆,最煞食還有巴馬火煺配哈密瓜,相信一些酒店也比不上,熱盆有十多款,個人至愛烤豬頸肉及白汁大青口,更有香草煮大蜆,簡直令人目不暇給,差些忘記了還有主菜未試,就點了一客烤黑毛朱鞍,大大件香噴噴令人垂涎欲滴,還有十多款甜品未試,這頓晚飯的質素簡直令我喜出望外。

2022-11-17
2022-11-18 83 瀏覽
登堂 觀塘興業街4號The Wave2樓自助沙律吧,有刺身輪住出三文魚,北寄貝,仲有新鮮生蝦。海鮮既有大蝦,藍青口同翡翠螺。 沙律吧就有超多款沙律菜同醬汁。 熱葷首推有有泰式豬頸肉,烤雞翼,辣酒煮螺,Pizza等,仲有港式燒賣同咖喱牛丸等。甜品當日就有焙茶蛋糕同朱古力慕絲等,只係個沙律吧都已經好多好野食,而且refill 快速,只食個沙律吧都好抵食。餐飲,每人包一杯飲品,有金桔檸檬冰茶同熱柚子菜選擇。仲可以加錢升級任飲汽水阿香煎蘇格蘭三文魚柳,三文魚柳煎得恰好,三文魚外脆內軟,岩岩好脆而又唔濃,仲有三文魚子好吸引北海道帶子意粉,帶子表面煎得岩岩好,微微焦香口感爽彈,唔錯。配手工意粉。意粉真係好闊身,唉落煙靭爽口,口感不錯。配菜有蕃茄、橄欖等等。份量唔算好多,所以可以食多啲出邊半自助嘅食物就非常滿足!總結餐廳室內裝修好舒服,地方又大好好坐。觀塘區算係有酒店餐廳質素的半自助餐,食物質素同環境都拍得住酒店級數供應源源不絕,清台速度都好快,果然無令我失望。室內裝修好舒服
登堂 觀塘興業街4號The Wave2樓

總結

坐落觀塘市中心一座極有性格的商廈,甫入扶手電梯大堂已很有氣勢,接待處已經有殷勤的靚女充滿笑容的招呼,令人也當堂心情開朗,其實每個座位除了寬敞也各有特色,靚女更引領我們在一個可坐六位的大沙發卡座,而且很近擺放食物長廊,簡直令人喜出望外,先嚟一個食物影相巡禮,半自助餐竟然也有任食海鮮,包括:鮮蝦、翡翠螺和藍青口,魚生方面更不時輪流更換,有鯛魚、北寄貝和泰式生蝦,簡直令人難以置信,而且擺設也十分美輪美奐,再看看沙律吧,也有很多特色的沙律菜,凍肉更竟然有parma ham,什肉腸盆等等,熱盤方面有奶油大青口、燒豬頸肉、小籠包、煎餃子、其他較大路的有蘿蔔牛丸、魚肉燒賣、鹵水翼尖、避風塘炒蘿蔔糕等等,而且是不停refill,我倆也不停地吃了差不多一個鐘,才開始order主菜,選擇也有很多,豬牛羊雞海鮮樣樣都有,今次選了一個燒黑毛豬鞍和羊鞍菠菜捲,上枱時擺設不但精緻而且味道也一流,這頓晚餐實在令我喜出望外,每人消費連飲品也不用四百元,在這家舒適環境的餐廳享受了一整個晚上,實在物超所值。

2022-11-17
今日介紹呢間餐廳位於觀塘the wave,餐廳將semi buffet 嘅概念放埋入晚餐menu係香港算為少見,半自助晚餐價錢由$268起至四百不等,可以揀選一款主菜,客人亦可加錢選擇威靈頓牛排亦為餐廳推薦菜式之一。🌟Semi buffet 自助晚餐食物頗多,冷盤區有salad bar 提供之外,亦有翡翠螺、生蝦、青口等。熟食方面都有六、七款,水準正常。甜品亦有多款選擇,當中亦有自家製甜品,推薦大家試下焙茶cheesecake。🌟Lamp prvenval $388🌟Pock Rach $408兩款主菜都有水準,而且價錢包括半自助晚餐而言並唔貴。主菜寶雲酥羊架,羊肉嫩滑而且無酥味,外皮令層次感增加。伊比利亞黑毛豬,肉質呈粉紅色,有咬口但唔會太韌。📌登堂觀塘興業街4號The Wave2樓🚇港鐵觀塘站 B2 出口, 步行約5分鐘

🌟Semi buffet

🌟Lamp prvenval $388
🌟Pock Rach $408

📌登堂
🚇港鐵觀塘站 B2 出口, 步行約5分鐘
係觀塘搵左間西餐,又有semi buffet食,食物質素同環境都拍得住酒店自助餐級數🥰果然無令我失望🥰Buffet Corner🔸 刺身🍣輪住出三文魚,鯛魚,北寄貝,新鮮肥美🔸 海鮮🦐有大蝦,藍青口同翡翠螺🔸 沙律吧🥗勁多款沙律菜同source, 重有羽衣甘藍,煙三文魚& cold cuts 🤤真心正 🔸 熱葷🥘有泰式豬頸肉,烤雞翼,辣酒煮螺,Pizza等等,仲有港式香菇豬肉燒賣同咖喱牛丸等等, 好多好野食🔸 甜品🍰當日有Blueberry cheesecake,焙茶蛋糕同朱古力慕絲等等,約有10款Mains 🔸 香煎蘇格蘭三文魚柳、三文魚子、日式高湯忌廉汁$328三文魚外脆內軟,配埋好juicy好fresh嘅三文魚子,balance惹味同鮮味。🔸 烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇$368這個羊鞍肉質嫩滑,不會鞋口,而且羊同開心果又異常地夾😂🔸 餐飲☕🍹每人包一杯飲品,有金桔檸檬冰茶同熱柚子菜選擇。值得一讚:✨ 自助食物區re-fil速度快,唔洗去搶都唔驚無野食😂✨ 室內裝修好舒服,又有sofa凳同VIP房 (當日VIP房有人開生日Party)✨ 服務好好,收碟速度快,係食自助餐好重要既服務

Buffet Corner

🔸 刺身🍣輪住出三文魚,鯛魚,北寄貝,新鮮肥美
🔸 海鮮🦐有大蝦,藍青口同翡翠螺

Mains

🔸 香煎蘇格蘭三文魚柳、三文魚子、日式高湯忌廉汁$328

🔸 烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇$368
這個羊鞍肉質嫩滑,不會鞋口,而且羊同開心果又異常地夾😂

🔸 餐飲☕🍹每人包一杯飲品,有金桔檸檬冰茶同熱柚子菜選擇。

值得一讚:
✨ 自助食物區re-fil速度快,唔洗去搶都唔驚無野食😂
✨ 服務好好,收碟速度快,係食自助餐好重要既服務

整體感覺唔錯,性價比好高,最鍾意semi-buffet可以食到盡🥰去開觀塘嘅朋友仔去試下😚

📍 Downtown 登堂
觀塘興業街4號The Wave 2樓
2022-11-14 204 瀏覽
#登堂今晚我「賣甩」屋企人,約舊同事敍舊。我哋想搵個地方,食住嘢兼慢慢傾,於是去食半自助餐,每位$248。如果order西式主菜,自助餐食物免費!自助餐區嘅食物,有salad bar、cold cuts、中西式炸物熱食之類,選擇多元化,連香港懷舊地道小食都有!朋友先嚟一round煙三文魚,跟住係熱辣辣碗仔翅。我嘅頭盤兼回本動作,一定係由海鮮區開始!大蝦、翡翠螺、青口,肉地清爽,供應源源不絕。甜蝦/鮮魷刺身,同樣咁受歡迎。跟住進攻甜品水果區。原個自家製蛋糕,口味晚晚唔同。呢晚嘅士多啤梨慕絲蛋糕,甜甜酸酸,味道討好;焙茶芝士蛋糕,帶茶香得來,又不失芝士嘅滑溜口感!食得咁開心,當然唔好俾佢停!甜品的的骰骰,有藍莓芝士蛋糕、朱古力布朗尼、熱情果醬慕絲、栗子撻、蝴蝶酥、水果啫喱,一於食勻佢!
#登堂

2022-11-14 141 瀏覽
之前黎過食set dinner覺得好正,環境又CHILL,想再過黎食多次點知發現原來而家有semi-buffet,自助區有沙律、海鮮、熱食同甜品任食,仲可以加錢叫主菜,於是就揀個weekend黎同老公試下~呢度環境又大又舒服,座位又好闊~一坐低店員就拎MENU我地睇,主菜都唔少選擇~因為上次食過SET DINNER覺得質素唔錯,所以我地都叫左兩個主菜黎食~包括炭烤伊比利亞黑毛豬鞍同炭烤澳洲M7和牛內裙~未黎主菜之前出去睇下D自助區食物先~海鮮有藍青口、凍海蝦、翡翠螺,每樣夾左D,都幾新鮮,尤其凍海蝦,食落彈牙爽口!熱食有好多選擇,最出式係避風塘蘿蔔糕,惹味得黎又外脆內軟!炸物都唔錯,唔會好油膩既感覺!而沙律除左沙律菜之外仲有D已經撈好既沙律,選擇真係幾多!炭烤伊比利亞黑毛豬鞍、炭炸澳洲M7和牛內裙如果鍾意炭烤肉既朋友就真係要試下呢兩款MAIN COURSE! 黑毛豬鞍份量十足,配埋MUSTARD可以點黎食~切開見到肉質軟嫩,外面炭烤到微燶,食落好香口! 炭烤澳洲M7和牛內裙平時好少係出面食到,估唔到可以係做SEMI BUFFET既餐廳食得到而且仲份量十足!切開睇橫切面超吸引!咬落一D都

炭烤伊比利亞黑毛豬鞍、炭炸澳洲M7和牛內裙
如果鍾意炭烤肉既朋友就真係要試下呢兩款MAIN COURSE! 黑毛豬鞍份量十足,配埋MUSTARD可以點黎食~切開見到肉質軟嫩,外面炭烤到微燶,食落好香口! 炭烤澳洲M7和牛內裙平時好少係出面食到,估唔到可以係做SEMI BUFFET既餐廳食得到而且仲份量十足!切開睇橫切面超吸引!咬落一D都唔韌,成口都係牛肉香,呢度既MAIN COURSE做得真係唔錯!

最後出去再拎D生果同甜品食,真係覺得成餐好圓滿!

2022-11-14 127 瀏覽
觀塘位於the wave嘅 downtown晚上只要最平$268起一個價錢就有主菜再任食價值$248 自助buffet bar~~~座位闊落,食物款式選擇多而且味道都唔錯包一杯飲品 柑桔檸檬冰茶主菜:澳洲M7牛內裙紅酒汁 (5成熟)$338肉質軟稔,牛味都唔錯!烤焗紐西蘭羊架開心果保雲蘇$368 (7成熟)用開心果做成保雲蘇幾特別,香味幾突出~羊肉唔會羶,肉質都好軟熟刺身:北寄貝刺身、三文魚刺身、甜蝦刺身(分時段出)鮮蝦、螺、青口煙三文魚、沙律、水果熱食:炒蜆、避風塘雞翼、泰式生菜包、鹵水、小籠包、燒賣、炸物碗仔翅等各類蛋糕味道唔錯~
觀塘位於the wave嘅 downtown

主菜:

澳洲M7牛內裙紅酒汁 (5成熟)
肉質軟稔,牛味都唔錯!

烤焗紐西蘭羊架開心果保雲蘇
$368 (7成熟)
用開心果做成保雲蘇幾特別,香味幾突出~
羊肉唔會羶,肉質都好軟熟

刺身

北寄貝刺身、三文魚刺身、甜蝦刺身(分時段出)

鮮蝦、螺、青口

煙三文魚、沙律、水果

熱食:

炒蜆、避風塘雞翼、泰式生菜包、鹵水、小籠包、燒賣、炸物

碗仔翅等

各類蛋糕味道唔錯~
2022-11-03
╭ 登堂 ╮⚐ #觀塘美食「喂登堂有semi buffer dinner喎!你有冇興?」「嘩,係登堂喎,梗係go啦!」#登堂,曾經係我喺觀塘區返工時happy friday嘅飯堂之一。靜靚環境加上嘢食高質又有擺盤,而且時不時又會轉下menu令食客保持新鮮感,dinner 又會有wine pairing ;食物方面記憶點最深係佢個泰式焗原條魚、威靈停頓牛同羊架!以同區西餐嚟講價錢屬中上水平。離開咗觀塘區後今次重臨餐廳,就係畀佢新推嘅semi-buffet dinner吸引!嚴格講,餐廳係將lunch time 嘅半自助諗延伸到dinner,當然自助吧會更多元化,絕對要對得住個價錢先夠吸客㗎嘛。冷盤區除咗salad bar 仲有有幾款cold cut同煙三文魚,刺身都有三四款輪流供應,至於凍海鮮就長期keep住refill 凍蝦、青口同螺,縱觀都新鮮!熟食都有六、七款,味道正常但建議都係留返空間畀main course😂。反而甜品就值得試一轉,推薦焙茶cheese cake、紅豆奶凍同蝴蝶酥。威爾頓牛一向係登堂嘅招牌,所以無慮即決。牛柳keep到medium-rare,口感唔錯。但略嫌個酥

╭ 登堂 ╮⚐ #觀塘美食

「嘩,係登堂喎,梗係go啦!」

威爾頓牛一向係登堂嘅招牌,所以無慮即決。牛柳keep到medium-rare,口感唔錯。但略嫌個酥皮包覆得唔夠貼服,一切肉汁四溢同有少少分離。

另外食開都知佢哋另一主打係手工
意粉!手造闊帶麵個人都幾鍾意,清清哋唔會太膩,Pappardelle有咬口亦掛汁!

‑ ‒ –

· USDA Prime Beef Fillet Wellington, Black Truffle Gravy ⁹ ⁸
美國特級威靈頓牛柳配黑松露野菌汁
· Fresh Calamari, Home-made Pappardelle ⁴ ⁹ ⁸
鮮魷魚手造闊帶麵

‑ ‒ –
2022-11-13 116 瀏覽
#半自助餐剛過咗嘅週末 同閨蜜去觀塘The Wave 逛市集 跟住轉場 去2樓一間空間感超大嘅西式餐廳 食semi buffet-🥩美國特級牛柳威靈頓 $498幫襯晚市餐單上面嘅主菜 免費配埋半自助餐區所有食物 性價比高🥰 難得嘅係 主菜食物質量 冇因為咁而降低 威靈頓牛柳肉質鮮嫩冇血水 焗酥皮充滿牛油香 一脆一軟 pastry加肉嘅組合 再配黑松露野菌 真係一絕-🥗Self serve salad and snack bar $248閨蜜有選擇困難🤪 對住林林總總嘅自助餐食物 佢自然得心應手 可以樣樣都食 樣樣一啲兼食勻全場🥳🤩 特別推介呢幾款:🦐刺身/海鮮拼盤最受歡迎 供應源源不絕 🍢懷舊碗仔翅用料足 追加蘿蔔糕/咖喱蘿蔔牛丸 夠晒本土情懷🍰甜品小巧別緻 大推焙茶芝士蛋糕 茶味同芝士滑溜兼備🫔香口食物 有咖喱角春卷之類 最鍾意泰式魚餅-📍登堂觀塘興業街4號The Wave2樓
#半自助餐

🍰甜品小巧別緻 大推焙茶芝士蛋糕 茶味同芝士滑溜兼備

🫔香口食物 有咖喱角春卷之類 最鍾意泰式魚餅

📍登堂
觀塘興業街4號The Wave2樓
My friend and I went to a restaurant called "Downtown" (登堂) located in 2/F, The Wave, 4 Hing Yip Street, Kwun Tong觀塘興業街4號The Wave2樓Customers can choose 4 different ways to enjoy the Semi buffet1.Self serve -Salad & Snack Bar HKD$2682.One Time Salad Bar HKD$1283 Pasta + Salad Bar Start From HKD$2984.Main course + Salad Bar Start From HKD$328Both of us enjoy the -Salad & Snack Bar and chose a main course sharing with each otherMain Course + Salad Bar 主菜 +沙拉吧Baked lobster w/ salted egg Sweet Corn R

2.One Time Salad Bar HKD$128

Baked lobster w/ salted egg
Sweet Corn Risotto with Mascarpone Cheese
咸蛋黄焗龍蝦(半隻)|意大利軟芝士粟米意大利飯
HKD$328 + HKD$170

The lobster is nicely seasoned with salted egg

The lobster is grilled to perfection with a touch of charcoal smoky flavour!!

There is a wide variety of food,snack,salad and desserts in the self serving snack bar and salad bar.

Cold seafood I.e.Jade whelk(翡翠螺),mussels (青口),shrimp(凍蝦)

The shrimp is fresh and sweet.

The jade whelks are melty and have nice umami flavour!

There are also sashimi such as salmon sashimi and Arctic surf clams

The dessert here is outstanding and high quality!!

There are strawberry cheese cake,brownie, blueberry cheese cake, Japanese green tea cake, Panna cotta,chestnut tart,Palmier...etc

The strawberry cheese cake is

my flavourite!!not too sweet with refreshing bright tartness!!highly recommended

The brownie is rich,fudgy with nuts inside!!

The blueberry cheese cake has rich intense cheese flavour!

The palmier is sooooooooo buttery and flaky

There are wide variety of Charcuterie/ cold cut and smoked Salmon.

For the snack and cooked food,there are jumbo mussels with white sauce,Xiao Long Bao,chicken wings..etc.

The Xiao Long Bao is bursting with essence once you bite into it!!

The broccoli with mushroom the mushroom is soooooo earthy and nutty.sooooooooo tasty

For salad bar,there are superfood such as 3 color quinoa,chickpea...etc.Very healthy and light!!

The staff is nice and polite.

The restaurant is very spacious and comfy with nice decor!!

• chickpea
  • 3 color quinoa
  • broccoli with mushroom
  • palmier
  • brownie
  • blueberry cheese cake
  • strawberry cheese cake
2022-11-13 92 瀏覽
放工黎左觀塘登堂食dinner,見佢既dinner menu都幾吸引,包buffet既價錢都ok,忙碌過後要食好嘢慰勞自己。餐廳地方好寬敞,乾淨企理。我地叫左兩份main course + semi-buffet▫️烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇.羊燒汁 Order五成熟,個人覺得呢個生熟度比較好食,羊鞍煎得剛好,冇咩血水容易切開,食落冇羊羶味,肉質嫩腍,羊鞍旁邊沾滿開心果蓉,再點上燒汁同薄荷醬啫喱,多重味道,薄荷醬味會搶少少,整體係好食既。▫️美國特級牛柳威靈頓.黑松露野菌汁 一上枱已經聞到好香既酥皮味,起刀切落咔咔聲,好酥脆,牛柳肉食落嫩腍、易咬開,非常juicy,配上香濃既黑松露野菌汁一齊食味道更佳,係夾既,又唔會搶哂本身牛柳既味道。Semi-buffet部份,我地幾乎每樣都拎少少試下,有刺身、各款沙律菜、熟食,甜品。我地覺得雞翼配羅望子汁幾好食,白酒忌廉汁煮青口都好食。甜品方面培茶蛋糕同蝴蝶酥都唔錯。雖然自助bar提供既小食唔會似酒店咁多,但貴精不貴多,大部分都係有質素,性價比高👍🏼

餐廳地方好寬敞,乾淨企理。

▫️烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇.羊燒汁

美國特級牛柳威靈頓.黑松露野菌汁
  • 烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇.羊燒汁
  • 威靈頓美國特級牛柳
2022-11-12 123 瀏覽
聽觀塘朋友講,呢度最近有提供半自助式午餐及晚餐,之前嚟呢度食過幾次飯,整體感覺良好,今晚同老婆嚟拍拖食晚餐。意粉類加半自助沙律吧由$298起,扒類由$328起,其實看到佢嘅自助沙律吧已經幾豐富,但係佢哋主菜亦高質,所以揀咗羊架寶雲酥及伊比利亞黑毛豬為主菜。自助頭盤有酒店的水準,三文魚刺身好大部份係腩位,脂肪比例高。凍蝦、青口、翡翠螺都有質素,凍蝦夠大隻。另外沙律亦有驚喜,冰菜係一般沙律吧好少提供,而且質素高,冰鎮青瓜亦係一個好選擇。其餘有煙三文魚、春卷、咖喱角、蘿蔔糕、燒賣、雞翼,最有特色係麻辣黑毛豬粒,其實唔係好辣,用黑毛豬粒做得好有彈性,有咬口。蜆肉亦係必食之一,個尺寸幾大,肉質鮮甜。主菜寶雲酥羊架,羊肉嫩滑,寶雲酥外皮增加肉的層次感。伊比利亞黑毛豬,七成熟係一個好嘅選擇,粉紅色嘅肉質,有彈力但唔會太韌。甜品亦有7-8款,有自家製蝴蝶酥,栗子酥等,各有特色。

蜆肉亦係必食之一,個尺寸幾大,肉質鮮甜。

主菜寶雲酥羊架,羊肉嫩滑,寶雲酥外皮增加肉的層次感。

甜品亦有7-8款,有自家製蝴蝶酥,栗子酥等,各有特色。
2022-11-07
2022-11-12 94 瀏覽
半自助晚餐價錢由$268-$398,可以揀選一款主菜,揀咗主菜出邊嘅自助晚餐係免費供應。自助晚餐估唔到都幾多嘢食,有螺、蝦、生蝦、青口等等海鮮。熟食有生菜包、蘿蔔糕、點心、炸物、湯、菜等等;而且亦有沙律、火腿、煙三文魚、水果。甜品仲有多款蛋糕。主菜揀咗:烤海虎大蝦手造闊帶麵$308大蝦夠大隻,而且新鮮爽口。闊帶麵真係好闊身,唉落煙靭爽口,口感不錯。配菜有蕃茄、橄欖等等。份量唔算好多,所以可以食多啲出邊半自助嘅食物就非常滿足!澳洲羊鞍卷釀菠菜$338羊鞍卷無羊羶味,而且肉質腍身。有菠菜,味道幾夾幾fresh! 餐飲包金桔檸檬冰茶或熱柚子蜜。我哋加咗$48轉特飲熱老陳皮燉檸檬🍋及菠蘿🍍西柚爆珠梳打。

自助晚餐估唔到都幾多嘢食,有螺、蝦、生蝦、青口等等海鮮。

主菜揀咗:
烤海虎大蝦手造闊帶麵$308

澳洲羊鞍卷釀菠菜$338

2022-11-12 91 瀏覽
幾年前來過跟同事farewell,最近有Semi- buffet所以過來試試。 當天是萬聖節附近的日子,所以都有特別的佈置 Semi-buffet主菜價格由$268至$498點了主菜便附近$248的self-serve salad & snack bar,款式種類都算多 主菜 : 美國特級牛柳威靈頓 黑松露野菌汁 $498很香的酥皮味,未開始吃已經聞到了。很多肉汁,份量大 咸蛋黃焗龍蝦(半隻)意大利軟芝士粟米意大利飯 $498芝士控必愛❤️咸蛋黃芝士也不會影響龍蝦的鮮味主食餐牌沙律及小食bar : 甜品 : Apple Crumble、青檸奶凍、蝴蝶酥、芝士蛋糕等熟食 : 煙三文魚、翡翠螺、藍青口、凍海蝦、春卷、炒硯、小籠飽、舊懷小食等環境寬敞

當天是萬聖節附近的日子,所以都有特別的佈置

Semi-buffet主菜價格由$268至$498

主菜 :
美國特級牛柳威靈頓 黑松露野菌汁 $498
很香的酥皮味,未開始吃已經聞到了。很多肉汁,份量大

咸蛋黃焗龍蝦(半隻)意大利軟芝士粟米意大利飯 $498
芝士控必愛❤️咸蛋黃芝士也不會影響龍蝦的鮮味