一年容易又聖誕,相信大家都開始安排自助餐!位於觀塘the wave 「登堂」向來食物質素佳,今次推出半自助晚餐形式~價錢也相當合理!裝修高檔,更有酒吧枱在內,很是高雅有格調(≧∇≦)簡直令我喜出望外,今次呢一間係大推!△ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽△ ▽ △ ▽ △ ▽ △◉ 🔹 烤焗紐西蘭羊架開心果$368 (連同自助餐價格)伴有天然的羊肉羶香,肉質淋軟,擺盤好夠靚!配上薄荷jelly ,去除羶味,清新而且更啱港人口味!三百幾蚊就可以食到高質自助餐連同主食,下次我會試吓更加經濟實惠嘅意粉主食,total大約二百幾蚊就可以食到自助餐!◉ 🔹威靈頓牛扒$338◉ 🔹柑桔檸檬冰茶$0跟餐◉ 🔹 semi-buffet除咗主食,仲有半自餐的環節,半自助餐既款式都幾多!有刺身、水果、沙律、熟食、甜品,推介以下幾款:《前菜》:凍肉拼盤《刺身》:有煙三文魚、大蝦、魷魚、三文魚《甜品》:極度推薦焙茶芝士蛋糕、藍莓芝士蛋糕,另外蝴蝶酥也香脆可口《熟食》:大大青口!酒味係濃郁,仲有東風螺粒粒,refill 左好多次;海蝦新鮮爽口;仲有港式嘅小籠包、粉果,出奇地美味!一定要試吓~!簡直係食

◉ 🔹 烤焗紐西蘭羊架開心果$368 (連同自助餐價格)

◉ 🔹威靈頓牛扒$338

◉ 🔹柑桔檸檬冰茶$0跟餐

◉ 🔹 semi-buffet
除咗主食,仲有半自餐的環節,半自助餐既款式都幾多!
刺身、水果、沙律、熟食、甜品,推介以下幾款:
《前菜》:凍肉拼盤
刺身》:有煙三文魚、大蝦、魷魚、三文魚

《熟食》:大大青口!酒味係濃郁,仲有東風螺粒粒,refill 左好多次;海蝦新鮮爽口;仲有港式嘅小籠包、粉果,出奇地美味!一定要試吓~!簡直係食得出嘅心機!

2022-12-08 124 瀏覽
位於觀塘站附近既The Wave,而家晚市時段推出左性價比極高既Semi Buffet,有齊十幾款半自助餐套餐任君選擇,仲有超過三十多款的刺身、海鮮、小食、沙律以及甜品比你食,超抵!裝修夠哂華麗,坐得舒服,有唔同產地生蠔以及特設酒品專區~海鮮方面,有翡翠螺、青口同凍海蝦三款熟海鮮;刺身則有甜蝦同三文魚,keep住有refill港式咖喱小食方面燒賣、魚蛋等等都齊備,仲有炸物、蜆、時蔬同滷水拼盤etc金桔檸檬冰茶甜甜帶微酸,清爽輕盈,飲落夠哂解渴整體黎講價錢都對得住食物質素~岩哂成班人聚會唔洗煩食乜~

裝修夠哂華麗,坐得舒服,有唔同產地生蠔以及特設酒品專區~

金桔檸檬冰茶甜甜帶微酸,清爽輕盈,飲落夠哂解渴

整體黎講價錢都對得住食物質素~岩哂成班人聚會唔洗煩食乜~
2022-12-05 236 瀏覽
今次係呢間位於觀塘工業區既semi-buffet真係好有驚喜,有煙三文魚、翡翠螺、大蝦、藍青口、墨魚、甜蝦之外,佢既沙律吧都算係應有盡有,仲食到好少有機會食既冰菜添!除左呢D當然仲有唔少熱食同埋甜品,每樣試哂加埋個Main Course都唔會唔飽!如果唔怕太飽一定要試薯仔湯,感覺好rich,平時比較少機會飲到。Main我地分別叫左美國特級牛柳威靈頓同埋澳洲和牛面頰肉醬大通粉。威靈頓牛柳肉香配搭酥皮既油香,非常惹味;不過我就鍾意牛面頰肉醬通粉多D,特別係個肉醬真係有好香濃既芝士味,夾通粉真係一流呀!另外仲叫左個生蠔拼盤,雖然唔算好大隻,不過都好新鮮,有D都幾creamy。飲品就分別要左金桔檸檬冰茶、熱柚子蜜,都幾好飲,岩哂冬天要滋潤一下既你!
2022-12-04
2022-12-05 178 瀏覽
登堂地址: 觀塘興業街4號The Wave2樓2/F, The Wave, 4 Hing Yip Street, Kwun Tong朋友帶我來工廈餐廳食Semi-buffet, The Wave改建後好靚, 入面有好多餐廳同特式小店, 以年青人為目標定位的翻新工廈。Semi-buffet形式是點一個主菜, 其他自助餐桌上的食物, 是自己夾同任食架, 而佢個價錢是比我地去開架酒店自助餐平一截, DINNER buffet 而家都要成$500一個大人, 呢度最平架main course加一都只是around $300 足足平了1/3。我地每人點了一個main course, main course澳洲羊鞍卷釀嫩菠菜$368, 羊要了5成熟,外層有香草,有薄荷醬配埋,好食肉嫩。當日見熟食都很地道, 有開PARTY 小食FEEL。雞翼,魚蛋凍海鮮有蝦,青口,蜆,亦有凍肉片食, DINNER 收$300有海鮮食, 都幾SURPRIS星期一仲有生蠔買二送1,忍唔住叫了一盤來試,唔同味有日本法國韓國三個產地的,大大隻食入口很creamy 而甜品CORNER 幾好, 多款同式有蛋糕有TART等等,賣
登堂
地址: 觀塘興業街4號The Wave2樓

甜品CORNER 幾好, 多款同式有蛋糕有TART等等,賣相精緻 拎了幾件食,cheesecake yummy
2022-12-04 301 瀏覽
星期日晚同老公去食Semi-buffet,食飽飽。海鮮區有螺、青口、蝦,刺身有墨魚、甜蝦。不時都有refill新野,不過好多時被人搶晒,特別係蝦。沙律冷盤區幾多選擇,最特別係冰菜,口感好爽脆,加左檸檬汁,好清新。熟食區多係小食類,我最鍾意既係我好耐無食過既咖哩魚蛋同蘿蔔,燒賣同咖哩角都唔錯,豆蔻大蒜薯仔湯幾好飲。甜品區選擇頗多,荔枝奶凍看似平平無奇,但好滑好好食,靜岡焙茶蛋糕好高級,布朗尼朱古力味香濃。水果有火龍果、哈密瓜、橙、西瓜,火龍果好食。仲有糖果區,小朋友一定好開心。主菜叫左美國特級牛柳威靈頓、澳洲和牛面頰肉醬大通粉。澳洲和牛面頰肉醬大通粉︱溫泉蛋溫泉蛋撈埋肉醬一齊食,令肉醬更上一層樓,而大通粉蘸滿肉醬,好好食。美國特級牛柳威靈頓︱黑松露野菌汁一見到就流晒口水,酥皮非常酥脆鬆化,牛柳又軟腍,有牛味,一齊食真係非常出色。餐飲叫左金桔檸檬冰茶、熱柚子蜜。另外生蠔做緊$108有6隻,新鮮有海水味,幾鮮甜,正。以下係我食過既野食。
星期日晚同老公去食Semi-buffet,食飽飽。
水果有火龍果、哈密瓜、橙、西瓜,火龍果好食。
仲有糖果區,小朋友一定好開心。
主菜叫左美國特級牛柳威靈頓、澳洲和牛面頰肉醬大通粉。
澳洲和牛面頰肉醬大通粉︱溫泉蛋
澳洲和牛面頰肉醬大通粉
美國特級牛柳威靈頓︱黑松露野菌汁
美國特級牛柳威靈頓
餐飲叫左金桔檸檬冰茶、熱柚子蜜。
金桔檸檬冰茶 & 熱柚子蜜
另外生蠔做緊$108有6隻,新鮮有海水味,幾鮮甜,正。
生蠔
以下係我食過既野食。
2022-12-04
澳洲和牛面頰肉醬大通粉
生蠔
2022-12-04 168 瀏覽
👍🏻 半自助晚餐步入餐廳 就即刻比佢嘅裝修、佈置驚艷到💕燈光明亮 搭配綠色、橙色 低調奢華感滿滿☺️除咗俾中間嘅自助餐吧吸引到 更被旁邊嘅小型酒窖吸引到目光 入面擺放咗琳琅滿目嘅酒類🍷打下卡都唔錯一坐低唔好心急住 先揀咗主菜要咩先啦 選擇都幾多 意粉/肉類均有6-8種選擇!我哋要咗以下兩款主菜✌🏻套餐仲有飲品附送👍🏻 烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲酥|羊燒汁叫咗七成熟嘅羊鞍 烤焗得恰到好處 肉質嫩滑 肉味濃但唔羶🐑外層嘅開心果 提供多一層口感及堅果香味 值得一試😊👍🏻 烤海虎大蝦手做闊條麵兩隻大大海虎大蝦超養眼🦐烤嘅香氣好重 肉質爽口彈牙 蝦膏勁香勁濃郁!手造闊條麵特別煙韌 用咗好多黑橄欖 味道比較係大人口味注意事項⚠️- 當然如果你淨係想食外面半自助餐吧嘅食物都可以 價錢就會平啲🎊
👍🏻 半自助晚餐

👍🏻 烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲酥|羊燒汁

👍🏻 烤海虎大蝦手做闊條麵

注意事項⚠️
2022-12-04 148 瀏覽
朋友年幾前介紹過位於觀塘Wave,話晚餐唔錯。今次同佢黎試下,原來set dinner,已經變咗semi- buffet。主菜選擇唔少,有手工意粉,同各種肉類選擇,同朋友點咗鮮海蝦煙豬腩貓耳粉同美國特級牛柳威靈頓。食主菜前去沙律吧開下胃先。沙律都有4款,個人鐘意泰式蝦沙律同蟹籽沙律。冷盤有海鮮同刺身。刺身Refill速度快,當日有三文魚、生蝦、北寄貝。貓耳粉煙煙韌韌。海蝦三隻大大隻,爽口。醬汁係基本嘅蕃茄加芝士,煙豬腩增加咸香。美國特級牛柳威靈頓,牛肉Medium rare,有牛味。朋友大讚個酥皮,吸收黑松露野菌汁精華。食完正餐,就到甜品!麻雀雖小,五臟俱全。是日蛋糕有紅莓蛋糕。個人鐘意藍莓芝士蛋糕同Brownie,都有水準。

刺身Refill速度快,當日有三文魚、生蝦、北寄貝。
鮮海蝦煙豬腩貓耳粉

美國特級牛柳威靈頓

美國特級牛柳威靈頓,牛肉Medium rare,有牛味。
朋友大讚個酥皮,吸收黑松露野菌汁精華。
2022-11-27
2022-12-04 98 瀏覽
之前已經聽友人介紹過登堂,今次就同朋友黎試下先,餐廳環境好闊落,被安排坐卡位,好舒適。登堂設有半自助餐區,有沙律Bar、刺身、小食、甜品等等,可滿足幾個胃吖 😋✦ 香煎蘇格蘭三文魚柳非常厚身三文魚柳,魚皮煎得好香脆,魚油亦非常豐富,加上粒粒爽口嘅三魚魚籽。配日式高湯忌廉汁,帶出三文魚柳嘅鮮味,好出色👍🏻✦ 手拆鮮蟹肉意粉 一上枱時已經聞到好鮮甜嘅蟹肉味道,蟹肉鋪滿在意粉面,好吸引。配新鮮脆口蘆筍、半乾蕃茄,加上些少乾瑤柱,將意粉整體味道再提升到另一層次,非常惹味😆✦ 半自助餐區登堂晚餐仲有一個特別嘅地方,就係設有半自助餐區,係主菜未到嘅時候,可以去半自助餐區嘅沙律Bar製作一個前菜沙律,又或者可以揀餐前小食,有小籠包、餃子、滷水雞尖等等。甜品區有一個Candy Corner,有得夾糖😍帶埋小朋友嚟啱晒;另外仲有好多款細細件又精緻嘅甜品,有芒果熱情果慕絲、蘋果金寶、藍莓芝士餅等等,絕對可以滿足第二個胃需要。

✦ 香煎蘇格蘭三文魚柳
配日式高湯忌廉汁,帶出三文魚柳嘅鮮味,好出色👍🏻

✦ 手拆鮮蟹肉意粉

✦ 半自助餐

2022-12-03 99 瀏覽
天氣凍左好多 又係時候買新大摟嘅時候 今日同朋友去左觀塘行街 行到好肚餓就搵左間半自助晚餐嘅餐廳食晚餐 餐廳裝修都好靚 自助區有分甜品 熟食 小食 凍海鮮 水果等等 都好多選擇下🤗主餐我叫左烤海虎大蝦闊帶麵 兩隻大大嘅虎蝦🦐 聞到好香嘅烤虎蝦味 非常新鮮可口🥰我朋友就叫左個手拆鮮蟹肉扁意粉 意粉表面佈滿了蟹肉碎🤗自助區最推介係凍蝦 紅腸 魚蛋燒賣😎 當然每一餐都唔可以無甜品 今次食左個布朗尼同埋藍莓芝士蛋糕🍰 兩樣都好好味😋而水果都好新鮮 菠蘿🍍西瓜🍉好好味

我朋友就叫左個手拆鮮蟹肉扁意粉 意粉表面佈滿了蟹肉碎🤗

自助區最推介係凍蝦 紅腸 魚蛋燒賣😎

好耐都冇食過自助餐啦(๑˃́ꇴ˂̀๑) 好掛住個種任攞唔嬲嘅感覺~不過前幾年開始發現好多自助餐質素都麻麻,加上個陣疫情比較嚴重,所以有一段時間都冇去食!但原來呢排多咗樣嘢叫半自助餐~我就未試過啦~今次一於試吓新嘢,嚟呢間餐廳,食佢嘅半自助餐(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 入到去,每人叫一樣主菜,廚房會特意為你烹煮,而頭盤同甜品就以自助餐形式,喺Salad Bar可以任拎任食。呢種半自助形式,好岩我呢啲嘴刁又細食嘅人呀~✎ 澳洲羊鞍卷釀嫩菠菜咬落個羊鞍卷度,感覺到前所未有嘅軟腍,但係佢只係得少少肥膏,煮得唔錯,而入面仲加咗少少菠菜,有種fresh 嘅感覺,可解肥膩,口感提升 !食落有少少羶味,但係可以接受。伴菜芥蘭好爽口,細蕃茄味道酸酸地,幫助提升胃口( *´ސު`*)✎ 鮮海蝦煙豬腩貓耳粉貓耳粉煙韌有咬口,整碟粉都充滿醬,酸酸哋。蝦幾爽口,煙豬腩條狀少少肥膏,略肥膩 ,食落幾滑嫩,整體味道唔錯(ღˇ◡ˇ)✎ Salad Bar 食物款式都幾多,既有中式料理,例如小籠包、餃子、炒蘿蔔糕等,亦都有西式菜式,好似甜蝦、凍肉拼盤。如果想食海鮮,入面都有螺、青口同蝦。其他仲有一啲咖喱魚蛋、蘿蔔、燒賣、各類沙律配搭、生

✎ 澳洲羊鞍卷釀嫩菠菜

✎ 鮮海蝦煙豬腩貓耳粉

✎ Salad Bar
食物款式都幾多,既有中式料理,例如小籠包、餃子、炒蘿蔔糕等,亦都有西式菜式,好似甜蝦、凍肉拼盤。如果想食海鮮,入面都有螺、青口同蝦。其他仲有一啲咖喱魚蛋、蘿蔔、燒賣、各類沙律配搭、生果同一啲精緻甜品如小蛋糕,真係好多選擇呀!

✎ 金柑檸檬冰茶 (跟餐)
普通冰茶,都幾冰涼。

✎ 熱柚子蜜(跟餐)
普通熱柚子蜜,但係好夠熱~
2022-11-26
10 分鐘 (堂食)
一個價錢可以食到高質出色的Main + 任食海鮮、中西菜式、甜品、水果、沙律!!性價比好高的半自助餐! 焗紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇 配 羊燒汁 $328 + $60以開心果仁碎配合橄欖油、百里香等製作保雲酥皮,比起傳統做法的麵包糠酥皮層更夾!開心果碎好香口! 焗羊鞍,肉質粉嫩,口感軟腍,有羊脂香又唔羶!好食!廚師拿揑火喉好,無overcooked!生熟程度正是我認為最理想外香內嫩的MEDIUM! 羊燒汁調味濃淡適中,想多一份清新感的話可蘸埋附碟的薄荷醬香煎蘇格蘭三文魚柳 $328三文魚柳,厚身,啖啖肉!火喉拿揑亦好好!魚皮煎得香脆,魚肉好嫩滑,有魚油香,好食!以三文魚子的鹹鮮味點綴,配埋有細滑奶香的日式高湯忌廉汁,yummy!柑桔檸檬冰茶 +$0(Free with Set)熱柚子蜜 +$0(Free with Set)熱茶 : 洋甘菊甜睡 +$28蝶豆花薰衣草梳打 (凍) +$48_______________登堂 (觀塘)觀塘興業街4號The Wave2樓_______________

焗紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇 配 羊燒汁 $328 + $60

香煎蘇格蘭三文魚柳 $328

柑桔檸檬冰茶 +$0
(Free with Set)

熱柚子蜜 +$0
(Free with Set)

熱茶 : 洋甘菊甜睡 +$28

蝶豆花薰衣草梳打 (凍) +$48

_______________

登堂 (觀塘)
觀塘興業街4號The Wave2樓

_______________
2022-12-01 77 瀏覽
對上一次踏足觀塘應該係上年嘅事。今次黎觀塘,主要係同朋友shopping!另外,觀堂出名多野食,但等位時間都比較長,而我同朋友都係怕人煩嘅人,唔想同人哋迫,所以就去The Wave食登堂,因為餐廳大,坐得舒服d ,食物又比較有質素。上次嚟食咗casual fine dine ,今次就嘗半自助餐😋因為有好多唔同食物選擇,啱晒我!餐廳設有沙律吧,大約3-4款、刺身每次2款,定期refill 另外款式(甜蝦、三文魚、吞拿魚刺身等等)、香港地道小食(滷水雞翼尖、咖喱魚蛋、)、東南亞特色炸物(咖喱角、春卷、XO醬蘿蔔糕)、同埋泰國(生菜包)仲有甜品區,可以試到10幾款甜品,大滿足!!!主餐價錢已經包咗半自助餐香煎蘇格蘭三文魚柳$328三文魚柳大塊多肉,充滿魚香!美國特級威靈頓牛柳$498酥皮包裹住粉嫩牛柳,中間仲有一層蘑菇蓉,提升味道嘅層次!

仲有甜品區,可以試到10幾款甜品,大滿足!!!

主餐價錢已經包咗半自助餐

香煎蘇格蘭三文魚柳$328
三文魚柳大塊多肉,充滿魚香!

美國特級威靈頓牛柳$498
酥皮包裹住粉嫩牛柳,中間仲有一層蘑菇蓉,提升味道嘅層次!

同朋友2人係觀塘行街,拎住大大小小嘅戰利品,極需要搵間餐廳休息同食飯。觀塘出名多野食,餐廳選擇好多,不過apm果邊餐廳嘅人流非常多,等位時間長,咁不如行多兩步,去The Wave食登堂,餐廳又大,坐得舒服,食物又有質素。登堂而家設有半自助餐區,有沙律、刺身、香港地道小食(餃子、小籠包、滷水雞翼尖、咖喱魚蛋、)、炸物(咖喱角、春卷、XO醬蘿蔔糕)、同埋東南亞熱食(生菜包)、仲有唔同種類嘅甜品(日本焙茶蛋糕、士多啤梨蛋糕最好食)等等,可以滿足唔同人仕嘅胃口!➺➺香煎蘇格蘭三文魚柳$328三文魚柳外皮煎得好香脆,魚柳亦好厚身,啖啖肉。另外加咗三文魚子做點綴,同魚柳一齊食口感豐富➺➺美國特級威靈頓牛柳$498五成熟威靈頓牛柳焗到啱啱好,外面酥皮鬆脆,內裏牛柳肉質軟淋,而且野菌汁味道唔會太濃,同牛柳配合得恰到好處。兩個主餐嘅價錢已經包埋半自助餐

➺➺香煎蘇格蘭三文魚柳$328

➺➺美國特級威靈頓牛柳$498

兩個主餐嘅價錢已經包埋半自助餐
今個星期嘅Me Time就同好姊妹來咗位於觀塘The Wave嘅登堂來個Semi Buffet 扶手電梯上來二樓,餐廳門面野相當有氣派,裝修時尚有體面,座位闊落,最特別而餐廳中間有一個迷你酒窖陳列出餐廳各種香檳還給紅白酒十分冠冕堂.侍應很好的,安排我倆坐在校近食物的座位,唔使等我地兩個行咁遠去拎嘢食,而且長梳化都真係坐得幾舒服㗎! 這個semi buffet有多種不同的配搭,我地揀咗, 🔹️Main Course + Salad  Bar &  Snack Bar $328 up🔮餐廳的Buffet line真的可以媲美4,5星酒店的水準呀!款式多,而且味美,材料新鮮,我同好姊妹一致認同是觀塘區的又一小驚喜呀! 🔸️Salad Bar超多10款的沙律選擇,每款都各有特式, 沙律菜青綠新鮮,擺盤精緻, 仲竟然有我最鍾意食嘅冰菜!個人最喜歡的是泰式木瓜蝦沙律,酸甜醒胃呀!火腿拼盤和煙三文魚platter 都好fresh!個Salad Sauce Bar 仲有10 幾款不同的沙律醬,又有nuts ,真係總有一款啱你的! 🔸️海鮮冷盤海鮮有大蝦 ,藍青口,仲有翡翠螺,螺肉更彈牙大大粒夠fresh,

🔸️Salad Bar

🔸️海鮮冷盤
海鮮有大蝦 ,藍青口,仲有翡翠螺,螺肉更彈牙大大粒夠fresh, ;而刺身每輪都會不同款式,我就試咗吞拿魚,三文魚,北寄貝,生蝦,所有刺身真心新鮮,質素一點也不馬虎呀!

🔸️熱食區
再來一系列的熱食,都有成10幾款,我咁為食,當然每款都有試啦!
🎈香脆咖哩角,春卷,蝦餃,香辣鹵水雞翼尖,避風塘雞中翼,豬肉生菜包,白汁忌簾煮大蜆 ,香草忌簾紐西蘭青口,飽汁炆海參鮑片西蘭花,足料碗仔麵 等
淨食個hot food bufffet都飽呀!

我地揀咗兩款主食,

🔮北海島鮮帶子意粉  (另加 $60)
第一啖食落去已經有一種眼前一亮的感覺.廚師用料絕不吝嗇,主食帶子是用刺身級的,微煎表面,帶子吸收了醬汁的味道,惹味得來又有攜帶子鮮甜味;還以海參條作配料,入口彈牙,意粉質地煙韌,最正係個醬汁,以蕃茄海鮮湯熬成,鮮甜味濃郁,上面亦灑上炸香蒜,這個意粉綜合了,鮮 ,甜,咸,香,水準甚高!這道菜,真的會俾5⭐⭐

🔮美國特級牛柳威靈頓配黑松露野菌汁 (另加$170)
牛控的我,係menu見到呢道菜就即刻睇中咗!上菜時已聞到好香嘅牛肉味!金黃的酥皮睇到個面都覺得香脆,我order咗5成熟,一刀切下去,D肉汁即刻流出來,好有視覺享受呀!望到都覺得juicy,更何況食落去呢!中心位的牛肉還是粉紅色的,忍唔住要同件牛柳影多幾張相;黑松露野菌汁雖香濃,但一點也沒有搶到肉味的風頭.反而更加提升了味道的層次;牛柳肉質非常軟腍,我喜歡將牛柳急切成小件,再與酥皮和bacon 蘸一吓松露汁一齊食, 講真!真心正!一口食落有齊,濃郁的牛味,bacon的咸香,牛油酥皮味,松露的回香,簡直係味覺的享受!

🔸️甜品
原來甜品section上面蛋糕是自家製造的,賣相精緻,有馬卡龍,muse cake,布甸等超過10款選擇.還有新鮮的生果拼盤!前方位置還有candy coner,真的覺得今餐好圓滿呀!
咖喱魚旦,牛丸,白蘿蔔 / 香辣鹵水雞翼尖,
海鮮冷盤
香草忌簾紐西蘭青口
咖哩角,春卷
豬肉生菜包 / 避風塘雞中翼
翡翠螺
題外話/補充資料: 還要一讚的是侍應服務有禮,而buffet line又有專責的侍應定時定候補回食物,等食客唔會無嘢食!我同好姊妹都覺得真係可以再encore的餐廳呀! >建議大家要訂位,我平日夜晚去食都坐得幾滿呀!
2022-11-22
咖喱魚旦,牛丸,白蘿蔔 / 香辣鹵水雞翼尖,
海鮮冷盤
香草忌簾紐西蘭青口
咖哩角,春卷
豬肉生菜包 / 避風塘雞中翼
翡翠螺
2022-11-29 82 瀏覽
觀塘自助餐越來越多選擇,今次呢間buffet 好就腳,小編以前好耐已經聽過佢會推出下午茶tea set,見到有semi buffet當然要捧場~呢間the wave 嘅 「downtown」晚上只要最平$268起, 包埋主菜!座位闊落,食物款式選擇多~🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🍃主菜:威靈頓牛(5成熟)$338(包自助餐)五成熟,牛味相當濃,肉質嫩滑,而且酥皮牛油味都好突出!(我今次揀呢一個主食比較貴,建議主食唔洗揀太貴,因為任食bar 都好高質)😂😂😂😂🍃冷盤北寄貝刺身、三文魚刺身、甜蝦刺身鮮蝦、螺、青口、煙三文魚、沙律、水果;林林總總嘅冷盤,令到人胃口大增!同埋refill得好快!唔錯!🍃熱食雲集各國嘅美食,東南亞菜方面,有炒蜆、避風塘雞翼、泰式沙律、薯仔沙律、生菜包等等!另外亦都幾日本土情懷㗎,提供鹵水、小籠包、燒賣、炸物、湯水等!啱晒唔同年齡層🍃各類蛋糕因為之前食過佢哋嘅下午茶,對於甜品都留下深刻印象!估唔到自助餐都做到別緻的甜品~每件都小巧唔會食得太飽!當中焙茶芝士蛋糕,茶味出眾、芝士滑溜!除了焙茶蛋糕🍰,朱古力brownie、藍莓芝士蛋糕都好正!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

座位闊落,食物款式選擇多~

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🍃主菜:
威靈頓牛(5成熟)$338(包自助餐
五成熟,牛味相當濃,肉質嫩滑,
而且酥皮牛油味都好突出!

(我今次揀呢一個主食比較貴,
建議主食唔洗揀太貴,
因為任食bar 都好高質)😂😂😂😂

🍃冷盤
北寄貝刺身、三文魚刺身、甜蝦刺身
鮮蝦、螺、青口、煙三文魚、沙律、水果;
林林總總嘅冷盤,令到人胃口大增!
同埋refill得好快!唔錯!

🍃熱食
雲集各國嘅美食,東南亞菜方面,
有炒蜆、避風塘雞翼、泰式沙律、
薯仔沙律、生菜包等等!
另外亦都幾日本土情懷㗎,
提供鹵水、小籠包、燒賣、炸物、湯水等!
啱晒唔同年齡層

🍃各類蛋糕
因為之前食過佢哋嘅下午茶,
對於甜品都留下深刻印象!
估唔到自助餐都做到別緻的甜品
每件都小巧唔會食得太飽!
當中焙茶芝士蛋糕,茶味出眾、芝士滑溜!
除了焙茶蛋糕🍰,朱古力brownie、
藍莓芝士蛋糕都好正!

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸