2019-03-10 134 瀏覽
#fridayla_central⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀平時係香港😳真係好難搵到正宗既四川風味就算有,價錢都唔平⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀而今次試既呢間,唔單止價錢大眾化😍而且真心正宗辣!好爽!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣瘋狂小面在中環開設了差不多兩年,主打正宗四川風味,不會像坊間某些店鋪,為遷就港人口味而淪為四不像,專注做他認為最正宗的四川味道。店面裝潢整潔,除了四川粉面外,更有手工啤。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣鍾水餃 套餐另加💲32 (推介👍🏻)💭水餃蒸到微熱,外皮唔薄但好煙韌💭食落唔粉,餡料系普通豬肉餡💭但個醬汁好出色,辣而香😍💭又唔會辣到完全接受唔到🤤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣燒椒茄子 套餐另加💲32 (推介👍🏻)💭涼拌小菜,勁多蒜蓉,超正!💭而且個醬汁辣而微酸,好開胃🤤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀3⃣棒棒雞 套餐另加💲32💭d雞件切到好薄,肉質一般😍💭食落好重雪味,應該一早整定💭不過個醬汁依然係好正,搭救翻⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀4⃣瘋狂
#fridayla_central
平時係香港😳
真係好難搵到正宗既四川風味
就算有,價錢都唔平
而今次試既呢間,
唔單止價錢大眾化😍
而且真心正宗辣!好爽!
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣鍾水餃 套餐另加💲32 (推介👍🏻)
💭水餃蒸到微熱,外皮唔薄但好煙韌
💭食落唔粉,餡料系普通豬肉餡
💭但個醬汁好出色,辣而香😍
💭又唔會辣到完全接受唔到🤤
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2⃣燒椒茄子 套餐另加💲32 (推介👍🏻)
💭涼拌小菜,勁多蒜蓉,超正!
💭而且個醬汁辣而微酸,好開胃🤤
3⃣棒棒雞 套餐另加💲32
💭d雞件切到好薄,肉質一般😍
💭食落好重雪味,應該一早整定
💭不過個醬汁依然係好正,搭救翻
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
4⃣瘋狂擔擔麵💲78 (推介👍🏻)
💭望落平淡,食落唔簡單😳
💭配菜好豐富,有肉末/芽菜/蒜末/青瓜絲及蔥花
💭醬汁則有辣椒油,醬油及麻醬🤤
💭食落好開胃,各種味道搭配得均衡
💭完全停唔到口!
5⃣酸辣粉 💲78
💭因為開始淆底,叫左bb辣
💭所以食落幾乎係無咩感覺😎
💭下次應該會試小辣😆😆
💭配菜有花生芝麻,肉沫及薑蔥蒜
💭面好食落好滑漏,配埋個湯都唔錯
6⃣成都老冰粉/紅棗銀耳湯 套餐另加💲10
💭老冰粉香甜得黎層次都幾豐富
💭有花生,芝麻,同買堤子乾😍
💭銀耳湯甜得黎飲落幾潤😉😉
💭用呢兩樣甜品作為句號,夠嗮解膩滿足
◤ 瘋狂小面 ◥ ⠀ ⠀
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#fridayla_chinese
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dessert #sweet #四川 #擔擔麵 #香港美食 #香港必食 #中環美食 #正宗四川 #麻辣 #瘋狂小面 #centralhk
2019-03-08 73 瀏覽
之前晏晝都食過瘋狂小面但係由於人流太多等位等左半個鐘難得今日放工心血來潮諗住再去食多次嘅時候人流就少咗好多可能啲人仲未放工😂😂😂出其右開心地原來晏晝嘅套餐Menu夜晚都係有供應亦係全日供應,全選ABCD項啲都係$98大食嘅我哋咁梗係揀全餐啦我嘅瘋狂大排麵仲選擇咗加辣餐廳好友成都嘅味道位置都好闊落裝修好有四川風格叫咗個瘋狂牛肉麵牛肉肉質唔會好晏又過軟食落口好香口而且都有3、4塊牛肉!麻辣豬耳遊覽四川涼粉同埋雪耳糖水s可以食到四川嘅甜品,個人比較鍾意食四川涼粉一你有解難二來青青甜甜咁瘋狂大牌面第一次食原來搭鞋面係指金沙骨不過個人就喜歡食牛肉麵多啲覺得金沙骨嘅肉有啲唔夠滑但係湯底依然一樣香又\時就算加咗啦都唔會好口倉口麻辣棒棒雞味道唔錯仲以為係雞俾肉原來係一片片嘅雞肉記得二喺香港真係好少機會食到

大食嘅我哋咁梗係揀全餐啦我嘅瘋狂大排麵仲選擇咗加辣
餐廳好友成都嘅味道
位置都好闊落
裝修好有四川風格
叫咗個瘋狂牛肉麵
牛肉肉質唔會好晏又過軟食落口好香口而且都有3、4塊牛肉!
麻辣豬耳
遊覽四川涼粉同埋雪耳糖水
2019-03-04 136 瀏覽
喺中環上樓搵到好嘢食 餐廳裝修富有中國風味, 地方都夠大,好多座位。中環一向食嘢都比較貴,呢間瘋狂小面價格比較平民化,晚餐有不同嘅麵食, 大概80蚊至100蚊左右已經有交易;亦都有只係晚市供應嘅缽缽雞缽缽雞有分二人四人及六人餐,我哋兩個人就叫咗二人餐。店員話主要分兩種味道,如果想食辣嘅就嗌麻辣湯,想要麻嘅感覺呢就嗌藤椒湯。我哋又唔係食得好辣嘅人,所以都係想試下麻麻地嘅感覺見到瘋狂建議話最好配白飯或者豆湯飯,未食過豆湯飯唔知係點,所以我哋每樣叫咗一個。缽缽雞仲可揀熱食或常溫食,我哋揀咗常溫。 缽缽雞肉及素各有30串,黎到店員話要等五分鐘左右,浸一浸會更加好食 藤椒湯有好多芝麻喺面,食落去味道好特別,好香但係真係好麻,食到個嘴唇都麻痺,好過癮串串種類真係有好多,有鵪鶉蛋、牛柏葉、鳳爪、豬肚、西蘭花、豬耳、豆腐干、雞翼尖、腐竹、魷魚、蝦、 冬菇、牛舌、絲瓜、雞等等。除咗叫咗白飯之外,我地仲叫咗豆湯飯。 豆湯飯好似粥咁,面上面有啲蔥花,入而有好多豆,味道食落去甜甜哋,好似粟米羹,咁但係又帶點雞湯味明顯係有調味,所以幾好食,完全唔覺得食緊豆咁,呢個非常特別兩個人食愈食愈麻食食下配埋飯都已經好夠飽
喺中環上樓搵到好嘢食
餐廳裝修富有中國風味, 地方都夠大,好多座位。

藤椒湯有好多芝麻喺面,食落去味道好特別,好香
但係真係好麻,食到個嘴唇都麻痺,好過癮

明顯係有調味,所以幾好食,完全唔覺得食緊豆咁,呢個非常特別

兩個人食愈食愈麻
食食下配埋飯都已經好夠飽。 係一個唔錯嘅選擇。
2019-03-03 77 瀏覽
今日想食個麻辣嘢刺激下味蕾,特登lunch去到中環呢間試試!佢有個瘋狂套餐自己配搭,可以揀麵/飲品/小食/甜品,我地分別叫左兩個set,小吃可以share食!瘋狂擔擔麵+肥腸少見擔擔麵係撈麵,再配蔥花花生肉碎,麵質煙韌,口感豐富!不過真係幾辣,係惹味嘅辣!幸好佢有青瓜絲同兩條小菜芯中和嗰陣辣味!而豬腸係清得勁乾淨,入面無晒啲污糟嘢同肥膏,好細心!如果中意豬腸獨特濃郁味道嘅朋友,呢個就唔太啱!瘋狂大排麵+肥腸朋友叫呢個,話排骨肉味濃同夠淋,一咬就離骨,又係勁辣嘅!小食叫左涼拌木耳同加錢叫個燒椒茄子木耳係大塊嘅木耳,爽口而麻味濃,而茄子都有少少辣,但有啲蔬菜到肚感覺清新!飲品有凍檸茶同紫貝天葵檸檬食辣嘢一定要跟凍飲,一口辣再一口凍,唔會覺得咁辣!醪糟粉子粉子有少少湯圓嘅口感,而湯底係發酵過嘅米煲出嘅水,清清地唔太甜,又可以中和辣味!其實佢辣得過癮,幸好我同朋友仔都中意辣,唔食得辣嘅朋友留意佢係有得走辣同BB辣揀!個人覺得加錢項目比較多,不自覺就會叫多左,out budget左!

瘋狂擔擔麵+肥腸

瘋狂大排麵+肥腸
朋友叫呢個,話排骨肉味濃同夠淋,一咬就離骨,又係勁辣嘅!

小食叫左涼拌木耳同加錢叫個燒椒茄子

飲品有凍檸茶同紫貝天葵檸檬
食辣嘢一定要跟凍飲,一口辣再一口凍,唔會覺得咁辣!

醪糟粉子

2019-03-03
2019-02-21 241 瀏覽
今天要來中環上堂,就找一找附近有甚麼食的。看見這間有很多評價,所以就想試試。雖然我不吃辣,但愛酸,所以叫了豬肚酸菜麵,再加大腸,大腸洗得很乾淨,不會過韌,酸菜很多。雖然食物質素不錯,但價錢有點不太值。
2019-02-21 327 瀏覽
放工後和男朋友相約在中環吃飯~男朋友喜歡吃辣,我在網上搜索到有一間樓上的餐廳,感覺不錯,所以試一試!這裡的裝修也是挺好的,有化心思去做!我們點了2個套餐 - A 瘋狂小面 + B 瘋狂飲品 ($73@)我點了瘋狂豬肝麵,男朋友點了瘋狂牛肉麵,飲品點了羅漢果冬瓜茶,另加一個鍾水餃($28) 。麵有大量䓤段和辣油在表面,挺麻挺嗆的。好彩有一杯冬瓜茶在旁,太辣的時候要飲一口來沖淡味道!他們的麵質也是挺好吃的!爽口彈牙~吸收了辣油的味道的豬肝也很好吃!反而鍾水餃沒有太特別(我連照片也忘了拍:P),不太推介~雖然我們都一致認為很好吃,可惜味精太重。我們吃完後到第二天早上都很口渴!應該不會再來吃了~

這裡的裝修也是挺好的,有化心思去做!

吸收了辣油的味道的豬肝也很好吃!
瘋狂豬肝麵
瘋狂牛肉麵
羅漢果冬瓜茶

反而鍾水餃沒有太特別(我連照片也忘了拍:P),不太推介~

2019-02-01
$95.5 (晚餐)
瘋狂豬肝麵
瘋狂牛肉麵
2019-02-11 298 瀏覽
我!土生土长成都人!这担担面和我家旁边王府井买的小吃味道一模一样!这个面的分量稍微有一丢丢少,上图是中辣(刚刚好的辣度),花生米,小葱,黄瓜丝价一两根菜心都是很正宗的辅料😋BB辣的话就没有辣味啦
疯狂担担面

BB辣的话就没有辣味啦
疯狂担担面
2019-02-09 279 瀏覽
放工除左跟同事happy hour 外,都可以去食下飯 relax 一番經同事介紹後帶了我到一間餐廳,他說是正宗的四川風味,那就一定要去食瘋狂牛肉麵set 價格以中區來說一點也不貴,先嚐一下瘋狂牛肉麵,白湯湯底,十分清澈但味道很濃,而麵底夠彈牙,牛肉不肥膩是我的大愛而成都老冰粉是待會吃辣用來減辣,十分爽甜而有帶酸的山楂十分開胃,必點小食點了燒茄子,味道是帶酸汁,令人一口接一口停不了砵砵雞二人餐 另點了麻辣串,份量是肉跟菜各30串,份量剛好,而食下食下很快也清光
瘋狂牛肉麵set
小食點了燒茄子,味道是帶酸汁,令人一口接一口停不了
砵砵雞二人餐
2019-02-02 195 瀏覽
呢間餐廳位於中環,餐廳比較大,座位闊落,我哋兩個人就安排坐咗卡位,坐得都舒服。•套餐($93)🍜酸辣粉 入面有勁多肉碎,芫荽,香蔥,花生。呢隻薯粉嘅質地比較容易咬斷。點左BB辣 BB麻,唔算話太辣,下次可以叫小辣😆另加豬肝($12)大約有3舊,都幾好食。•🐔棒棒雞(+$28)睇落以為好辣,食落其實都唔會,啲雞切開咗細片,幾香麻油味。•🥣成都老冰粉食落好似啫喱咁,上面有提子乾,芝麻,花生,甜甜地,冰冰涼涼,幾解辣。•🥤凍檸茶(+$3)————————————

套餐($93)
🍜酸辣粉
另加豬肝($12)大約有3舊,都幾好食。

🐔棒棒雞(+$28)
睇落以為好辣,食落其實都唔會,啲雞切開咗細片,幾香麻油味。

🥣成都老冰粉

🥤凍檸茶(+$3)
————————————
2019-02-02 144 瀏覽
呢間小店專食川面,一張點餐紙,可選四樣東西,配搭上都幾豐富,肥腸係我覺得最好食嘅,牛肉連埋根位食落層次豐富,麵條配上湯及配菜一起吃風味更出!泡椒鳳爪好辣但幾好食,老冰粉有解辣嘅作用!
2019-01-28 162 瀏覽
中環📍#瘋狂小面 中環地鐵站出口行過嚟大概7至10分鐘📍喺一間商業大廈嘅一樓,正正就起涼茶鋪隔離👌🏻絕對唔難搵🚶‍♀️.兩個人叫咗兩個套餐組合🥢$73👛包飲品一杯🥤1️⃣🍜瘋狂肥腸面餐 追加 豬肝一份$12 ➕小食棒棒雞🐔 2️⃣🍜酸菜豬肚面餐 ➕ 小食紅油耳片🥢.麵條嘅質感近似軟身嘅拉麵。.如果鍾意食到好麻嘅朋友就一定要試吓紅湯麵🌶麻味比較重🌶🌶雖然話主打係麻辣湯底但係都有唔辣嘅選擇,好似相中嘅酸菜豬肚面,個湯底唔算太酸,比起紅湯來講,冇咁油。仲可以飲晒啲湯添‼️💯.店員服務態度都好友善👍🏻.如果多人嘅話小食想叫大嘅portion,可以問店員攞另一張有寫價錢嘅點菜紙。.中環來講味道環境加埋真係性價比高💯Overall scores: 8/10🌟
兩個人叫咗兩個套餐組合🥢$73👛包飲品一杯🥤
1️⃣🍜瘋狂肥腸面餐 追加 豬肝一份$12 ➕小食棒棒雞🐔
2️⃣🍜酸菜豬肚面餐 ➕ 小食紅油耳片🥢
麵條嘅質感近似軟身嘅拉麵。
如果鍾意食到好麻嘅朋友就一定要試吓紅湯麵🌶麻味比較重🌶🌶
店員服務態度都好友善👍🏻
中環來講味道環境加埋真係性價比高💯

Overall scores: 8/10🌟
2019-01-27 123 瀏覽
以前去過四川食正宗四川菜,係香港一路都搵唔返果時個種口味,今日見到一間由四川來的鋪,當然要去試下能吾能夠搵返當日的味道。瘋狂牛肉面: 叫咗個唔辣版, 有幾個牛肉粒, 全部人食嗰啲牛肉都講好好味番茄牛肉面: 之後再叫一個番茄版,又有唔同風味酸辣粉: 朋友食咗酸辣粉, 比出食到嘅酸辣粉都要好味瘋狂大排面: 最好食係呢個瘋狂大排面燒椒茄子: 有少少辣但係好香口拼盤: 份量唔係好夠,係落咗七味粉會好好食夫妻肺片: 好入味砵砵雞: 叫咗個二人份量, 入面嘅種類好多成都老冰粉: 食完辣嘢食呢個老冰粉可以解辣

番茄牛肉面: 之後再叫一個番茄版,又有唔同風味
酸辣粉: 朋友食咗酸辣粉, 比出食到嘅酸辣粉都要好味
瘋狂大排面: 最好食係呢個瘋狂大排面
燒椒茄子: 有少少辣但係好香口
拼盤: 份量唔係好夠,係落咗七味粉會好好食
夫妻肺片: 好入味
砵砵雞: 叫咗個二人份量, 入面嘅種類好多
成都老冰粉: 食完辣嘢食呢個老冰粉可以解辣

2019-01-18
2019-01-23 185 瀏覽
無辣不歡既我今日路經中環見到呢到食辣都好多人推薦所以決定黎呢到試一試雖然呢到係樓上鋪但近地鐵站🚇跟住地圖搵都好容易搵到其實我大約18:30已經去到但店入面都已經半滿而且愈夜愈多人仲見到好多外賣速遞落單證明呢到都好多人幫襯第一次黎到店員好熱心會過黎同你講解呢到既餐單令人覺得非常窩心所以係店員推薦之後我地就決定試下呢到最出名既缽缽雞二人餐同埋叫左一瘋狂小面套餐A+B+C+D套餐包括左一個麵,小食,飲品,甜品小食我地加錢叫左棒棒雞雞肉應該係雞脾既位置所以食落一啲骨都冇最令我驚喜既係雞肉同雞皮之間一啲肥肉都冇所以大大啖食都冇甘大罪惡感雖然凍食但雞肉質地好嫩滑吾會因為雪住而硬左而且香辣之餘好開胃做餐前小食最好不過瘋狂大排麵其實姐係豬軟骨如果你冇要求少辣既話麵本身既辣度係中辣建議返吾太食得辣既人揀返少辣或者bb辣因為就連我食得辣既都覺得辣辣地🌶不過相信呢到係我食過辣野餐廳入面水準算非常吾錯因為辣得黎吾會淨係得個辣字吾會蓋過左野食原有既味呢點真係非常重要另外麵質亦都彈牙而且豬軟骨入味連骨都可以食埋我最期待既缽缽雞30串肉30串素可以揀紅湯或者白湯熱食或者凍食而我地就揀左白湯熱食白湯姐係藤椒30串肉:
無辣不歡既我今日路經中環

令人覺得非常窩心

所以係店員推薦之後
我地就決定試下呢到最出名既缽缽雞二人餐
同埋叫左一瘋狂小面套餐A+B+C+D
套餐包括左一個麵,小食,飲品,甜品

小食我地加錢叫左棒棒雞

可以揀紅湯或者白湯
熱食或者凍食
而我地就揀左白湯熱食
白湯姐係藤椒
30串肉:牛展,雞肉,雞翼尖,肚腳,豬肚,牛肚,牛舌,鴨舌,豬耳等等
30串素:西蘭花🥦,好多款吾同種類既菇,蓮藕,萵筍,菜芯,青瓜,腐竹等等
食左一兩串之後

再加一杯紅肉柚子
即刻緩和返口中既辣

2019-01-22
2019-01-23 138 瀏覽
話說之前同同事已經嚟食過一次,星期六同女朋友出街真係諗唔到食乜,所以又嚟番呢間再試一次👀呢間嘢好隱蔽,係棟商業大廈嘅一樓,上次平日中午嚟都要等位,今日就唔洗等,直入!瘋狂擔擔面(A+B)- $73🍜碗面其實份量幾足,中午食一定夠飽,而且夠香,初頭食唔算辣,但慢慢啲辣就會上,鐘意食辣嘅朋友會鐘意,同埋面夠爽口瘋狂大排面 轉薯粉(A+B)- $73🍜面香,夠辣,肉多唔肥,薯粉彈牙,值得一試👌🏾羅漢果冬瓜茶☕️呢杯茶真係值得一讚,飲落去羅漢果味重,清涼,好舒服,鍾意健康嘅朋友一定要試吓👍🏾總括來講,價錢雖然有啲貴,但至少佢哋都叫做俾足料,一試無妨👌🏾

瘋狂擔擔面(A+B)- $73

瘋狂大排面 轉薯粉(A+B)- $73
🍜面香,夠辣,肉多唔肥,薯粉彈牙,值得一試👌🏾

2019-01-21 190 瀏覽
與朋友放工後,一齊相約到中環在差不多7點的時候在附近尋找餐廳,看到這一間瘋狂小面。我們就進去了,一去到就等店員安排坐位,環境佈置得好靚好舒服,很有中國古典風。我們一坐下來就急不及待地拿起餐牌看看有什麼吃,經過我們的討論,叫了很多不同的食物,包括招牌菜砵砵雞二人套餐(60+60 $238)、一個狂嘢套餐($83)。狂嘢套餐有不同的組合,亦有不同的食物配搭,我們點了一個蕃茄牛肉麵加蒸蛋再配上羅漢果冬瓜茶,別外再加點了個上海素菜($32)。食物很快就到了,率先到來的是蕃茄牛肉麵,蕃茄牛肉麵甜甜酸酸的,非常易入口,而且麵質不會太軟或太硬,加上份量十足,十分滿意。接着的食物就是蒸蛋,很正又健康,而且帶上一點甜味,完全符合現代女性所追求的健康美味。招牌菜砵砵雞二人套餐也是另一個十分好食的菜式,他是包括了每人60支的串串,可以選擇麻辣湯底以及藤椒湯底。唯一美中不足的是,份量比較少,但是十分美味,有種令人上癮的感覺,無辣不歡的你,這是你的必食之選!我建議4位朋友上來,點1個套餐配2個小食,及招牌菜砵砵雞二人套餐加4杯飲品就很足夠了!MENU

MENU