瘋狂重口味 正宗川渝味小面類分為干撈 / 湯麵類所有麵食都可選擇辣度🌶甚至係唔辣既白湯亦可以小試牛刀試吓個BB辣!!!辣後點碗 成都老冰粉解解辣辣的感覺 refresh一下

瘋狂重口味 正宗川渝味
小面類分為干撈 / 湯麵類
所有麵食都可選擇辣度🌶甚至係唔辣既白湯
亦可以小試牛刀試吓個BB辣!!!
辣後點碗 成都老冰粉解解辣辣的感覺 refresh一下
2019-04-20
2019-04-19 1707 瀏覽
專食辣嘅「瘋狂小面」就最啱無辣不歡嘅我啦~而且位置方便又易搵,仲要近男朋友工作嘅地方,放咗工最啱拉埋佢一齊黎醫肚🤣.餐廳裝修型格新潮又帶點中國四川風,都幾有氣氛😘.瘋狂套餐分為A,B,C,D, 4大類,可以自由配搭,當然唔同配搭就有唔同價錢啦,由$78~$98之間不等🥰A:麵粉類B:飲品類C:小食類D:甜品類真係樣樣都有齊🤣 .我哋就貪心啲,想樣樣都食哂, 所以揀晒ABC D,4款($98)🙆‍♀️.酸辣粉酸辣粉我就食得多,無論係香港定係大陸都有食過。而呢碗酸辣粉真係幾大碗,入面嘅配料仲好豐富添❗️紅薯粉入口滑溜又煙韌彈牙,而且掛湯力強👍 湯底夠麻,夠辣,夠香,夠酸且油而不膩,仲有芹菜碎,酥炸花生,脆脆豌豆粒同惹味肉醬作配菜,我仲另外加咗酸菜($8)同滷蛋($9)添,口感更豐富🙈.紅肉柚子(+$6)顏色係橙紅色,幾吸睛。入口酸酸甜甜,解渴一流❗️.鐘水餃(+$32)「瘋狂小面」嘅廚師推介之一,當然要食下啦~水餃皮包住豐富嘅豬肉餡,再用香醋豉油等浸泡,入口微辣帶點酸,好開胃😍.成都老冰粉入口冰冰涼涼,口感似啫哩,但更為爽口~.瘋狂碗雜面呢個碗雜面我仲係第一次食,都幾新奇🤣 面質口感同公仔麵相似

餐廳裝修型格新潮又帶點中國四川風,都幾有氣氛😘

A:麵粉類
B:飲品類
C:小食類
D:甜品
真係樣樣都有齊🤣

酸辣粉

紅肉柚子(+$6)
顏色係橙紅色,幾吸睛。入口酸酸甜甜,解渴一流❗️
鐘水餃(+$32)

成都老冰粉
入口冰冰涼涼,口感似啫哩,但更為爽口~

瘋狂碗雜面
呢個碗雜面我仲係第一次食,都幾新奇🤣 面質口感同公仔麵相似,但更為Q彈💕再配合配豆,雜醬,酥炸花生同脆脆豌豆粒,集軟脆於一身,不錯🥰

藍碟花雪梨 (+$10)
淡紫色嘅雪梨水,甜品亦恰到好處🙆‍♀️

蒜泥香瓜
青瓜同蒜蓉拌勻,入口爽脆又富濃郁蒜香😘
醪糟粉子
以白酒釀製而成,加入煙韌粉團子,淡淡酒香,好回味🥰
2019-04-18
2019-04-19 63 瀏覽
四川重慶野愈開愈多,但其實當中嘅種類都五花八門,唔係一式一樣,好似呢間係中環GE瘋狂小面,就食到唔同嘅撈麵同湯麵款式番茄牛肉麵 - 湯底好濃,有好強GE蕃茄味,我鍾意佢隻麵質粗幼適中,而且幾滑身,牛𦟌都唔會好難嚼蒜泥青瓜 - 做前菜小食最開胃啦瘋狂豌雜麵 - 呢碗好足料,而且用料都好健康,有花生、豌豆、榨菜等,用芝麻醬做汁,食落唔會好HEAVY好膩牛舌酸辣粉 - 呢個就似平時食酸辣紅薯粉個種感覺,但麵質好彈牙,花生粒粒脆,用料都算新鮮燒椒茄子 - 呢個醬真係不得了,勁惹味,香、辣、嗆集於一身,一碗仔真係唔夠喉紅肉柚子 - 幾欣賞佢呢度D飲品,唔會係好普通個D咖啡奶茶,有益D又解到辣 藍蝴蝶花雪梨 - 呢個賣相好夢幻,唔會太甜,飲落幾清新中環黎講一個套餐GE價錢加埋小食飲品都係$88,真係好抵食
蒜泥青瓜 - 做前菜小食最開胃啦

藍蝴蝶花雪梨 - 呢個賣相好夢幻,唔會太甜,飲落幾清新
中環黎講一個套餐GE價錢加埋小食飲品都係$88,真係好抵食
2019-04-18 170 瀏覽
🔅🔅🔅上星期與好友行中環午餐去光顧左一間自稱瘋狂麵食店~👉🏻<瘋狂小麵>👈🏻🔸踏進店可見有心思臉譜木材屏風磚紋牆紙全是北方風味的裝修風格🔹<瘋狂牛肉麵>燉煮兩小時的美國牛腱子肉質軟而不爛十分入味😍BB辣和麻豐富了湯頭麵條的軟硬度剛好~🔸<瘋狂大排麵> 採用了四川滷水燜製大排入口鬆軟肉質豐富👍🏻少辣麻已讓不太能吃辣朋友每吃一口就瘋狂叫辣辣辣~!對於我來說覺得還挺過癮的😆🔹<棒棒雞>雞肉偏瘦多肉味道算不錯不過紅油辣汁太油膩了~🔸<夫妻肺片>這很普通味道一般般~🔹<熱羅漢果冬瓜茶> 很解辣味道甜甜的~🔸<紫貝天葵檸檬>上紅下黃顏色好美混起來喝酸酸甜甜的😀🔹<成都老冰粉>很特別的一款甜品入口先是香甜的後是芝麻花生口感夠過癮~🔸<紅棗銀耳湯>軟軟銀耳很好吃糖水甜度剛好很滋潤🔹<總結>麵條質素是不錯但小食比較普通點讓我瘋狂的是價錢!麵食來說頗貴了點~🔅🔅🔅
🔅🔅🔅
上星期與好友行中環
午餐去光顧左一間
自稱瘋狂麵食店~
👉🏻<瘋狂小麵>👈🏻
踏進店可見有心思
臉譜木材屏風磚紋牆紙
全是北方風味的裝修風格
<瘋狂牛肉麵>
燉煮兩小時的美國牛腱子
肉質軟而不爛十分入味😍
BB辣和麻豐富了湯頭
麵條的軟硬度剛好~
瘋狂牛肉麵(套餐)

<瘋狂大排麵>
採用了四川滷水燜製
大排入口鬆軟肉質豐富👍🏻
少辣麻已讓不太能吃辣朋友
每吃一口就瘋狂叫辣辣辣~!
對於我來說覺得還挺過癮的😆
瘋狂大排麵(套餐)

<棒棒雞>
雞肉偏瘦多肉味道算不錯
不過紅油辣汁太油膩了~
棒棒雞

<夫妻肺片>
這很普通味道一般般~
夫妻肺片

<熱羅漢果冬瓜茶>
很解辣味道甜甜的~
熱羅漢果冬瓜茶

糖水甜度剛好很滋潤

<總結>
麵條質素是不錯
但小食比較普通點
讓我瘋狂的是價錢!
麵食來說頗貴了點~
🔅🔅🔅
熱羅漢果冬瓜茶
  • 瘋狂牛肉麵
2019-04-15 77 瀏覽
今日同朋友專登由九龍過到中環呢邊食下呢間瘋狂小面由於我好鐘意食酸辣粉,朋友就介紹我食呢間搵路去餐廳0既時候落緊雨,而餐廳係一樓,經過完全唔起眼,走過左街口反轉頭,先見到一個暗暗既招牌店鋪裝修華麗 舒適 星期日既瘋狂小麵唔算多人 朋友話之平日 晚飯時間全場爆滿同朋友嗌左兩碗麪,兩個套餐,$78一個套餐瘋狂豌雜面 (撈面)+羅漢果冬瓜茶酸辣粉+紅柚子(要+$6)兩碗都好味再加左小食$32 鐘水餃,細細粒,得5,6粒,味道一般 ,偏貴
今日同朋友專登由九龍過到中環呢邊食下呢間瘋狂小面

由於我好鐘意食酸辣粉,朋友就介紹我食呢間

店鋪裝修華麗 舒適
星期日既瘋狂小麵唔算多人 朋友話之平日 晚飯時間全場爆滿

同朋友嗌左兩碗麪,兩個套餐,$78一個套餐
瘋狂豌雜面 (撈面)+羅漢果冬瓜茶
酸辣粉+紅柚子(要+$6)
兩碗都好味

2019-04-14
  • 瘋狂碗雜麵
2019-04-13 243 瀏覽
呢間餐廳好多人食,而且室內設計都好有中國特色佢有套餐價,$78、$88、$98 不同的配套我就叫左$98酸辣粉、升級飲品&小食、甜品🔶酸辣粉(一個加牛腩&煎蛋、一個加豬肚)薯粉好煙韌;牛腩細細舊有三舊、肉質好淋;豬肚切到薄薄一片、易入口;煎蛋好有蛋味)點左中辣,都幾辣下,唔食得辣唔好叫咁辣🔶涼拌木耳(不用加錢)少少辣,木耳爽脆,凍凍地,令胃口增加🔶蒸蛋(加$18)蒸蛋都好滑,好有蛋味,加上有少少肉碎咸味適中🔶醪糟粉子(熱)湯甜甜地,粉子好煙靭,值得試下🔶紅棗銀耳湯(凍)有兩粒大大粒紅棗好甜好多肉木耳爽脆,甜甜地好清涼滋潤🔶兩杯飲品各加$10,清甜易入口總括來說,好味會再返來食,不過貴左少少
呢間餐廳好多人食,而且室內設計都好有中國特色
佢有套餐價,$78、$88、$98 不同的配套
我就叫左$98酸辣粉、升級飲品&小食、甜品

🔶酸辣粉(一個加牛腩&煎蛋、一個加豬肚)
點左中辣,都幾辣下,唔食得辣唔好叫咁辣
豬肚酸辣粉

牛腩酸辣粉

煎蛋

牛腩

🔶涼拌木耳(不用加錢)
少少辣,木耳爽脆,凍凍地,令胃口增加
涼拌木耳

🔶蒸蛋(加$18)
蒸蛋都好滑,好有蛋味,加上有少少肉碎咸味適中
蒸蛋

🔶醪糟粉子(熱)
湯甜甜地,粉子好煙靭,值得試下
醪糟粉子

🔶紅棗銀耳湯(凍)
有兩粒大大粒紅棗好甜好多肉
木耳爽脆,甜甜地好清涼滋潤

🔶兩杯飲品各加$10,清甜易入口

總括來說,好味會再返來食,不過貴左少少
豬肚酸辣粉
牛腩酸辣粉
煎蛋
牛腩
涼拌木耳
蒸蛋
2019-04-13 69 瀏覽
病左幾輪戒左口個幾月,我終於可以放肆下食重口味野喇😭 之前上Soho行經此店,又上youtube見Alfred讚,一直心思思想去食,搵好路同腳就揾日天氣凍去食餐廳收埋左喺樓上,喺南記格離大廈,先上樓梯入大廈大堂,再撘𨋢/ 行一層,望落全層都係佢嘅,dinner hour都坐滿人,但唔會覺得迫食物主要有車仔麵紙咁剔,有麵有小食有餐。另外有缽缽雞,大概係烚熟啲串好嘅肉同菜,再放湯浸5分鐘左右就入味食得,有麻辣同藤椒湯底。香港好少有藤椒食物,同麻辣唔同,佢少油好多,以麻同藤椒清香為主,唔好以為佢青bb就冇料到,我自問食得麻而佢就好啱我口味。湯底仲分室溫同熱湯,聽聞原本係室溫only,但為貼近hk人口味而有熱ver揀2人set有60串,~$200,都幾多野食,雞肉雞腎雞尖去骨雞腳西蘭花萵荀白菜仔木耳魷魚腐竹豬耳蝦鴨舌豬肉蓮藕薯仔片etc,睇落唔多但其實幾夠食,quality都幾好,唔係頭頭尾尾碎上嗰啲。怕越浸越麻可以食左啲菜先,味道唔會太咸,但藤椒幾香口,食到咁上下成口發麻,所以唔中意就叫返麻辣好喇2個人再各自叫左個豆湯飯,啲白豆夠火令佢幾creamy,似多水嘅潮州粥多過飯,食落有啲似忌廉湯煮
病左幾輪戒左口個幾月,我終於可以放肆下食重口味野喇😭

藤椒湯缽缽雞

2個人再各自叫左個豆湯飯,啲白豆夠火令佢幾creamy,似多水嘅潮州粥多過飯,食落有啲似忌廉湯煮咁,湯稀但味道濃,比想像中好
豆湯飯

整體環境食物唔差,中意川式拿渣(?)麵or麻辣可以去試,幾好食亦有趣
藤椒湯缽缽雞
豆湯飯
  • 瘋狂缽缽雞
2019-04-12 104 瀏覽
熱愛吃辣的我早在這餐廳新開業時已有留意,其主打著名四川美食— 小面,一種以蔥蒜醬醋辣椒調味的麻辣素面。店內一室紅色裝潢,像是透過火紅的顏色刺激味覺一樣,告訴你即將要進入一趟四川麻辣之旅🌶🌶🌶瘋狂豌雜麵,以豌豆和雜醬為主料的重慶小麵,屬乾拌麵,輔以蔥、姜、蒜,香氣撲鼻,麻中帶辣,調味做得很不錯👍🏻另加了牛舌和酸菜,令整體口感更加豐富,牛舌軟腍,入口即溶,讚👍🏻酸菜分量多,略嫌偏鹹。豌豆蓉軟滑非常,拌勻與麵條同吃口感潤滑,回味無窮。沒想到這樣配料簡單的素面竟這樣出色好吃!小食有棒棒雞,雞連皮切薄片,浸在香辣紅油中,若多加點芝麻更好。飲品紫貝天葵檸檬,漸變顏色十分討喜,味道微酸不過甜,解渴解辣一流。

瘋狂豌雜麵  加牛舌、酸菜

棒棒雞
瘋狂豌雜麵  加牛舌、酸菜
2019-04-08 77 瀏覽
I'm just figuring out something chinese noodles like a cultural FOOD History!😻-中環唔一定食貴價野,唔一定CHILL住飲野,可以好簡單,享受一碗麵,呢間我真心睇過好多FD既評價,當初睇過名以為唔方好食,但食過就知,btw今日兒童節快樂,記得搵返自己童真! Pokemon 日日鍛鍊去取勝!👇-📌瘋狂擔擔面🍜 -👉講返重點,呢到係自由配搭既,姐係好似車仔麵咁,加飲品或加餸加小食都要額外加錢,我就A+B+C+D, 加杯野飲,加個小食同甜品,呢個擔擔面係乾撈麵類,另外佢都有湯麵類既,仲要選擇多好多,但乾麵類就只有2款選擇,佢可以比我簡辣度,我簡左bb辣同bb麻,我覺得唔夠辣,早知嗌勁d,麵條質地感覺有少少似油麵,但滑身d同幾煙韌,唔錯,其他配料撈埋1齊食,份外香口,我額外加左隻熟蛋,純粹想食蛋Only!無乜特別-📌涼拌木耳 -👉呢個係小食黎既,因我太focus個麵到,忽略左佢,到最後食完甜品先發現自己未食佢,我覺得合格既,木耳既酒味都夠出,試得過!-📌成都老冰粉 -👉黎到成晚戲肉,呢個係最有驚喜,本來唔知係乜野黎,盤
📌瘋狂擔擔面🍜 -

📌涼拌木耳 -
📌成都老冰粉 -
👉黎到成晚戲肉,呢個係最有驚喜,本來唔知係乜野黎,盤住擔粗粗既心態試下嗌黎食,原來係好似涼粉既質地,呈現半透明,咬落好清甜,爽口,係凍食既,味道非常好食!

總括黎講成個SET連埋加一 都係差唔多120蚊左右, 可以一試!
2019-04-04
15 分鐘 (堂食)
  • 成都老冰粉
  • 瘋狂擔擔面
2019-04-06 52 瀏覽
同朋友行開中環覺得肚餓😳😳😳之後有朋友介紹佢之前食過嘅一間四川菜餐廳🌶🌶🌶佢好推介呢度啲麵所以我哋每人都嗌咗一個麵🍜🍜🍜🍜🍜🍜試咗唔同嘅湯底因為乜都想試下😂😂😂😂呢度食麵仲會包一杯嘢飲都幾解辣😆😆😆😆😆酸辣湯底我哋嗌咗少辣都真係有啲辣但係我最鍾意食就係蕃茄湯底🍅🍅🍅🍅佢個蕃茄味真係好濃郁㗎另外佢個麵底都好好食😍😍😍😍😍呢一餐我都幾滿意👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
同朋友行開中環覺得肚餓😳😳😳
佢個蕃茄味真係好濃郁㗎
另外佢個麵底都好好食😍😍😍😍😍
呢一餐我都幾滿意👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2019-04-05 63 瀏覽
有鋪食酸辣嘅癮,心血來潮,就想食酸辣粉。原來中環都有間正正地宗嘅四川粉麵鋪。唔食得辣嘅友人可以叫牛肉麵同乾撈麵。一人一碗唔使爭,成個套餐點,可以揀埋小食。食得酸辣粉梗係揀埋個辣味小食,一路辣到尾。滷水拼盤有齊牛𦟌、牛肚、牛舌,可以點埋辣粉。燒椒茄子夠哂辣,想食唔辣可以叫蒜泥青瓜。瘋狂碗雜麵即係麻醬撈麵,好多配料夠哂味。蕃茄牛肉麵又係唔辣,不過個麵用返粗麵或刀削麵會好食好多。酸辣粉冇令我失望,夠酸夠辣,唔係間間都做到。

滷水拼盤有齊牛𦟌、牛肚、牛舌,可以點埋辣粉。

燒椒茄子夠哂辣,想食唔辣可以叫蒜泥青瓜。

瘋狂碗雜麵即係麻醬撈麵,好多配料夠哂味。

蕃茄牛肉麵又係唔辣,不過個麵用返粗麵或刀削麵會好食好多。

酸辣粉冇令我失望,夠酸夠辣,唔係間間都做到。

2019-04-04 70 瀏覽
之前一直都有聽朋友提起過呢一間瘋狂小面🤤🤤🤤😍😍😍🤤🤤🤤😍😍😍佢哋話呢間四川嘢好地道好好食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻今日特登嚟到試下睇下係咪真係咁好食❤️😍😋❤️😍😋❤️😍😋本身想試試下佢個瘋狂小面但係見到有串串食毫不猶豫就嗌咗嚟食因為香港好少鋪頭有得食😍😍😍😍😍😍😍😍😍串串有肉有菜有茹有海鮮都幾豐富😋😋😋😋😋😋😋😋😋麻得好過癮呀😂
今日特登嚟到試下睇下係咪真係咁好食❤️😍😋❤️😍😋❤️😍😋
本身想試試下佢個瘋狂小面但係見到有串串食
毫不猶豫就嗌咗嚟食因為香港好少鋪頭有得食😍😍😍😍😍😍😍😍😍
串串有肉有菜有茹有海鮮都幾豐富😋😋😋😋😋😋😋😋😋

麻得好過癮呀😂
2019-04-02 103 瀏覽
川菜與牛肉麵之結合🤔牛肉麵係肉台灣個種再加入左重慶麻辣元素去,同之前旺角個間老街有啲似,佢仲有酸菜豬肚麵同蕃茄湯揀,舖頭嘅蕃茄湯以豬骨湯撞製以成,所以口感濃厚味道相當濃郁,如果湯能夠再熱啲會更好。而揀紅湯(姐係辣湯),舖頭好貼心有得比你揀辣度同麻度,咁你就可以調節湯底嘅味道黎配合你嘅口味,除左小辣仲有bb辣揀,唔食得辣又中意有啲啲辣辣地嘅人都食得,抵讚。.牛肉牛展都煮得夠淋又入味,麵選用幼麵而湯質感厚身故此有掛汁效果。.飲品好多選擇,估唔到有紫貝更葵揀,酸酸甜甜👍啱配重口味嘅菜式👍另外有得加埋甜品,推介紅棗銀耳湯感覺對皮膚好好,因為佢個湯底係漿嘴嘅,哈哈😄
川菜與牛肉麵之結合🤔
2019-03-30 2595 瀏覽
-🦄瘋狂小麵-A+B套餐 Hkd78瘋狂牛肉麵Rating🌕🌕🌕🌗🌑冬瓜羅漢果茶Rating🌕🌕🌕🌕🌑上湯素菜 Hkd32Rating🌕🌕🌗🌑🌑-來到中環咁繁忙既區域🏙車水馬龍🤭🤭冇去啲咩特別出名既餐廳到食晏🤔反而係上左一啲大廈到😬食下呢間以辣🌶為招牌既瘋狂小麵🍜🍜雖然只係叫左白湯做湯底😂不過白湯都有小小辣😉本身仲諗住白湯係清湯面頭配上好多既蔥🥰中意食蔥既朋友有福了麵既份量寫到明會有110克🤣🤣麵係比較幼身同淋既🙂個人中意食粗同硬既麵條所以佢好容易會夾散😗但這比較易吞噬同咬開同時又會少左一份煙煙韌韌既口感😌😌牛肉相對做得唔錯😚煮得好淋身之餘😳都吸收左湯底既精華🥺煮得好入味係一個比較有返咁上下質素既牛肉來🤗🤗-跟餐仲叫左一杯熱既冬瓜羅漢果茶🥃可以清清熱🔥解解暑☀️雖然仲味到夏天💦味道唔錯🌝唔會好似我想像中咁甜大部分既甜都係來自羅漢果既鮮甜🍃-最後仲叫左一碗上湯素菜 冇諗到素菜都會有秀珍菇上湯素菜既湯底比較清淡 岩曬我呢啲怕油膩既人haha不過以32蚊來計佢份量真係比較少😂😂多返幾條菜既話感覺上會抵食好多😗😗-
🦄瘋狂小麵

不過以32蚊來計佢份量真係比較少😂😂
多返幾條菜既話感覺上會抵食好多😗😗
2019-03-29
2019-03-27 60 瀏覽
瘋狂小面滿滿美味菜式有時川菜味道及香氣讓我大開眼界亦可食出豐富調味品重點看出小店的獨門厲害,這裏秘方大多以(辣椒/麻辣/酸菜/或帶麻香)提供最正宗不同口感體驗及層次快感提升味蕾可口刺激程度翻開餐牌仔細一看清晰可見小品菜式種類繁多如: (招牌麵品/小吃/甜品/飲品/及缽缽雞)幾乎烹調方式達到七滋八味境界來迎合客人需求( 瘋狂肥腸面(加麻)加牛肉$15/ 牛舌$13上樸實滷汁加上蔥花拌均入口的麵條誘人吸盡湯底精華更添韻味,和油滑麻辣重煉出香油那份煨出點綴便是最佳享受

瘋狂小面滿滿美味菜式有時川菜味道及香氣讓我大開眼界
提供最正宗不同口感體驗及層次快感提升味蕾可口刺激程度

翻開餐牌仔細一看清晰可見小品菜式種類繁多

( 瘋狂肥腸面(加麻)
加牛肉$15/ 牛舌$13

上樸實滷汁加上蔥花拌均入口的麵條誘人吸盡湯底精華更添韻味,和油滑麻辣重[棒棒雞]煉出香油那份煨出點綴便是最佳享受
2019-03-27
  • 瘋狂肥腸面