2018-12-29 138 瀏覽
中環夜晚食肆一般唔多人,而且選擇都好多 ,但價錢就可能會好貴。夜晚有時唔想食得太飽又,想食啲輕食,例如食下麵之類。搵到間主打四川風味嘅麵食同埋辣串, 一於去食下 夜晚唔係好多人,都係幾檯人,但係鋪頭裝修幾有特色 。佢有麻辣串串既餐,但係我哋都係想食麵,所以叫咗麵食麵食跟嘢飲可加小食,我叫左瘋狂肥腸麵因為我唔食得好辣,所以我叫咗bb辣 bb辣比一般辣,但係辣味香濃,好惹味小食叫咗泡椒鳳爪,呢個就真係好辣,辣到我食咗少少就要飲好多水 但係辣得好過癮 另外朋友就叫咗酸菜豬肚麵,味道都唔錯坐得舒服,食個麵又唔貴,都係不失為一個幾好選擇
麵食跟嘢飲可加小食,我叫左瘋狂肥腸麵
因為我唔食得好辣,所以我叫咗bb辣
bb辣比一般辣,但係辣味香濃,好惹味

瘋狂肥腸麵

但係辣得好過癮

泡椒鳳爪

另外朋友就叫咗酸菜豬肚麵,味道都唔錯

坐得舒服,食個麵又唔貴,都係不失為一個幾好選擇

瘋狂肥腸麵
泡椒鳳爪
2018-12-26 74 瀏覽
Came with a friend for lunch. He has good taste of food and always manage to bring me to these yummy places I never been. This is a hidden spot on the first floor on the busy Stanley street, we both ordered the 瘋狂豌撈麵, there’s different level of spiciness to choose from for their red soup noodle or Lou min. I pick the least spicy bb 辣, still quite spicy so watch out the chickenpea paste and 肉醋 combination matches well with the noodle. Delicious, and special would come back again!Also tried the 冰

Also tried the 冰粉 my friend ordered which looks beautiful, it’s good for cooling down the tongue
  • 瘋狂豌雜面
2018-12-25 77 瀏覽
平時我就最鍾意食辣嘢㗎啦!今日同朋友嚟到中環呢一間樓上舖,叫做瘋狂小麵嘅餐廳, 專食四川麻辣麵,啱曬我呀 !我哋七點半上到嚟,餐廳仲有好多人用緊餐。餐廳嘅設計亦都相當特別,好似電視入面嘅客棧一樣。而用詞亦十分特別,收銀處叫掌櫃,好似古代一樣。睇睇個menu先,有我哋最鍾意嘅豬肝麵同酸辣麵呀!我哋二話不說就叫咗。另外亦叫咗一份泡椒鳳爪嘅前菜, 一杯柑桔檸檬同一杯羅漢果茶,同一份醪糟粉子。此外,我仲喺海報到見到雪豆蹄花湯,好似好豐富,忍唔住叫咗一碗。唔使一陣,啲嘢食就嚟齊咗啦。呢個款泡椒鳳爪真係超級辣呀, 每食完一隻都要休息一陣,飲番兩啖柑桔檸檬同羅漢果茶,唔係食開辣嘅朋友一定要盡力而為。再試試呢個豬肝麵先,微辣嘅豬肝真係超正,而麵條嘅口感亦相當之好,諗起都流哂口水。而酸辣粉嘅酸度調教得啱啱好,食落去真係相當過癮呀。終於等到雪豆蹄花湯啦,真係超級大碗,用料十足,有好多我鍾意嘅雪豆同豬肉,而且湯水相當入味,一定煲咗好耐啦,真係超級推介呀!真係食到超飽,歎埋醪糟粉子就真係超級滿足。埋單每位都係200蚊,真係超抵!下次行過一定會再試返豬肝麵同雪豆湯至得!

而用詞亦十分特別,收銀處叫掌櫃,好似古代一樣。

真係食到超飽,歎埋醪糟粉子就真係超級滿足。
2018-12-24 59 瀏覽
价格公道,又很好吃!!!如果你希望在辛苦工作之余快快解决一下对川味的馋嘴,不妨考虑一下这里!位置稍微有一些难找,在Stanley Street上的南记的楼上1/F~
价格公道,又很好吃!!!
碗杂面
碗杂面
2018-12-23 262 瀏覽
是夜到中環試了好友極力推薦的「瘋狂小面」,賣點是正宗川菜,地址很好找,就在中環士丹利街。店舖位於一樓,裝潢極富特色,走中國風路線,更用上京劇臉譜作點綴,再配以木製屏風、金屬椅子及霓虹燈招牌,傳統同時不失時尚感~整體環境舒適整潔。本身我對川菜有點抗拒,因平常比較少吃辣,但「瘋狂小面」有辣亦有不辣的菜式供選擇,同行好友就可以盡情享受香辣川菜,而我又可以選擇其他不辣的特色菜式~餐牌圖文並茂,簡潔清晰,每款菜式都附有相片供參考,但餐牌上是沒有標明價錢的,原來枱上竹筒另放有點餐紙,有著價錢相宜的瘋狂套餐,價格由HK$73至HK$93,A+B餐:自選麵配飲品HK$73、A+B+C/D餐:自選麵配飲品加小吃或甜品HK$83、A+B+C+D餐:自選麵配飲品加小吃及甜品HK$93另有特選項目可加錢另配。好友和我四樣都想試,所以最後各點了A+B+C+D餐!自選麵更可以瘋狂加料,絕對是大滿足!蕃茄牛肉面不太吃辣的我點了蕃茄牛肉面,湯底濃厚而不油膩,酸酸甜甜非常開胃,綿綿的麵條軟硬適中,非常彈牙,口感極好,掛湯一流。煮得軟而不爛的牛肉肉質嫩滑,整碗都散發著濃郁牛肉香氣,光看賣相已經令人垂涎三尺!另加了煎蛋HK
是夜到中環試了好友極力推薦的「瘋狂小面」,
賣點是正宗川菜,地址很好找,就在中環士丹利街。

店舖位於一樓,裝潢極富特色,
走中國風路線,更用上京劇臉譜作點綴,
再配以木製屏風、金屬椅子及霓虹燈招牌,
傳統同時不失時尚感~整體環境舒適整潔。

本身我對川菜有點抗拒,因平常比較少吃辣,
但「瘋狂小面」有辣亦有不辣的菜式供選擇,
同行好友就可以盡情享受香辣川菜,
而我又可以選擇其他不辣的特色菜式~

餐牌圖文並茂,簡潔清晰,每款菜式都附有相片供參考,
但餐牌上是沒有標明價錢的,原來枱上竹筒另放有點餐紙,
有著價錢相宜的瘋狂套餐,價格由HK$73至HK$93,
A+B餐:自選麵配飲品HK$73、
A+B+C/D餐:自選麵配飲品加小吃或甜品HK$83、
A+B+C+D餐:自選麵配飲品加小吃及甜品HK$93
另有特選項目可加錢另配。

好友和我四樣都想試,所以最後各點了A+B+C+D餐!
自選麵更可以瘋狂加料,絕對是大滿足!

蕃茄牛肉面

不太吃辣的我點了蕃茄牛肉面,
湯底濃厚而不油膩,酸酸甜甜非常開胃,
綿綿的麵條軟硬適中,非常彈牙,
口感極好,掛湯一流。

煮得軟而不爛的牛肉肉質嫩滑,
整碗都散發著濃郁牛肉香氣,
光看賣相已經令人垂涎三尺!

另加了煎蛋HK$8及豬肚HK$13

煎蛋色澤金黃,豬肚口感爽脆非常入味,味道討好!
煎蛋

豬肚

瘋狂大排面

選了BB辣及BB麻,湯底香而帶微微麻辣,
非常香濃,香氣撲鼻,麻辣得很有層次。
麵條幼細夠彈牙,掛湯能力佳,盡是吸收湯底精華,
大排煮得軟腍又入味,肥瘦適中,口感十分好。

瘋狂大排面

另加煎蛋HK$8、牛肚HK$13、肥腸HK$13及雜醬HK$8,
煎蛋有少許燶邊,生熟度剛好;牛肚軟嫩、口感煙韌;
肥腸處理得非常乾淨,已去掉肥膏,沒有異味,嫩滑具嚼勁;
雜醬以肉碎為主,味道濃郁帶微微辛辣,非常惹味。

滷水拼盤HK$68

滷水拼盤有牛舌、牛𦟌、牛肚、豬耳,
滷得入味又軟稔,薄薄一片帶點鹹,
口感厚實充滿牛味,沾辣粉吃更加惹味!
滷水拼盤

鍾水餃HK$28

鍾水餃是成都著名小吃,
與一般餃子最大分別就是內餡只有豬肉、沒有蔬菜,
吃時拌勻蒜泥、紅油、醬油,再沾滿整隻水餃吃,
帶甜味又有少許微辣,味道層次極之豐富!
水餃皮厚薄適中,平滑又有彈性,一口一件,口感極佳。
鍾水餃

成都老冰粉

冰粉似是透明啫喱,口感嫩滑,
面頭撒上花生、黑白芝麻、山楂、酒釀、提子乾等,
拌勻後充滿咸香味又帶微甜,味道清新,
質感Q彈清爽,口感極佳富層次,解辣一流!

成都老冰粉

好友選了十分滋補的紅棗銀耳湯,
口感滑潤,香甜美味,
養生又美顏,同樣是降辣一流。

紫貝天葵檸檬HK$8

淡淡的柑桔味帶點微酸,
有助清熱去膩、幫助消化,
非常清新解渴呢~

藍蝶花雪梨HK$8
雪梨水味道清甜可口,
能生津潤燥,最適合乾燥的秋冬飲用~
藍蝶花雪梨
2018-12-21
煎蛋
豬肚
滷水拼盤
鍾水餃
藍蝶花雪梨
2018-12-22 55 瀏覽
做為好辣者,每個月不吃一下辣,總是感到索然無味還好有志同道合的朋友相陪,好辣者同盟欣然組成這次就選了來自成都的瘋狂小面內裡的環境很中式,濃濃的中國風和能吃辣的朋友一起,當然不能錯過機會,每一樣都想嘗試,於是就叫了一大桌瘋狂大排面,還加了肥腸、卤蛋、酸菜整個搭配也是很瘋狂了大排很軟淋,肉一咬就散開肥腸朋友說沒有肥膏,很嫩卤蛋很入味酸辣粉則加了牛肉,還加辣加麻辣度和麻度很剛好,喜歡辣的絕對會很滿足牛肉也很軟淋易咬小食叫了四樣鍾水餃偏甜,不會很辣,但味道是不錯的椒泡鳳爪是我個人最喜歡的,非常入味,泡椒味道很突出,很麻,超正棒棒雞切得很薄,更加容易入味,不過個人感覺不是很辣蒜泥青瓜是不辣的,不過青瓜很爽脆甜品是紅棗銀耳湯和成都老冰粉都很清甜,飯後可以幫助降降辣飲品非常夢幻,如果杯子能漂亮點,絕對會是騙like的好選擇紫貝天葵檸檬,酸酸甜甜的,很開胃藍蝶花雪梨,一開始有點偏甜,等冰稍為融化了才能喝到清甜的雪梨味

做為好辣者,每個月不吃一下辣,總是感到索然無味
還好有志同道合的朋友相陪,好辣者同盟欣然組成
這次就選了來自成都的瘋狂小面

內裡的環境很中式,濃濃的中國風

瘋狂大排面,還加了肥腸、卤蛋、酸菜
整個搭配也是很瘋狂了

大排很軟淋,肉一咬就散開
肥腸朋友說沒有肥膏,很嫩
卤蛋很入味

酸辣粉則加了牛肉,還加辣加麻
辣度和麻度很剛好,喜歡辣的絕對會很滿足
牛肉也很軟淋易咬

小食叫了四樣
鍾水餃偏甜,不會很辣,但味道是不錯的

棒棒雞切得很薄,更加容易入味,不過個人感覺不是很辣
蒜泥青瓜是不辣的,不過青瓜很爽脆

甜品是紅棗銀耳湯和成都老冰粉
都很清甜,飯後可以幫助降降辣

飲品非常夢幻,如果杯子能漂亮點,絕對會是騙like的好選擇
紫貝天葵檸檬,酸酸甜甜的,很開胃

2018-12-19 514 瀏覽
呢間川菜又係因為睇咗一位Youtuber既介紹之後莫名而來既,因為標榜呢度既係正宗川菜,雖然我都未去過四川食過真正既川菜,唔係好知真係點既味,不過都好想試一下呢度既川菜同出面有咩分別。因為睇咗有咩介紹,所以好快就叫咗好多嘢食。叫咗個瘋狂肥腸面($73),佢有得揀白湯同紅湯,由於我哋都唔確定自己可以食辣既能力,就叫咗個白湯試下。雖然唔辣,但都無令我地失望,湯底好濃烈,個麵比較軟同偏幼身,唔同出面食到既麵,口感非常之好。啲腸都幾林,好爽口。再加錢叫咗啲小食,燒椒茄子($28)同棒棒雞($28),本身以為係好細份既小食,點知嚟到就發現都唔小,茄子好香好滑,而棒棒雞雞肉好滑,不過對我嚟講雞就偏辣咗小小,我朋友比我食得辣啲就好鐘意。食食下朋友見到隔離枱食緊酸辣粉($73),睇落好好食,又忍唔住叫咗碗嚟試下,朋友揀咗小辣,我都試咗小小嚟試下,未放到落口已經聞到好香,食落去辣度反而又無棒棒雞咁辣,都幾滿意。到我最期待既一道菜,就係呢個砵砵雞,我地叫咗二人前($238),係分別有三十串素同肉,佢有得揀一個麻辣湯同藤椒湯底揀,其實嚟呢間餐廳最期待就係試呢個藤椒湯底,因為佢係我最鐘意既麻而不辣。嚟到職員就

因為睇咗有咩介紹,所以好快就叫咗好多嘢食。

瘋狂肥腸面

燒椒茄子

砵砵雞
嚟到職員就有教我地要每邊浸大約十分鐘度,令到味道完全吸收先食,我地就跟咗佢既方法做,食落去真係吸收晒個湯,個湯油香味好濃,食落去真係令到你成個口感都係麻味,但因為唔係辣,又可以keep住食落去,好鐘意呢個口感。
砵砵雞

嘢飲我地就叫咗本紫貝天葵檸檬同藍蝴蝶花雪利。
藍蝴蝶花雪利

呢度值得一讚就係職員都好貼心同好有禮貌,好主動會介紹啲餸菜要點食,見到我地share麵食又會主動拎碟俾我地分同俾圍裙我地
瘋狂肥腸面
燒椒茄子
藍蝴蝶花雪利
2018-12-18 46 瀏覽
最近天氣凍,當然係食辣野嘅好時機啦。朋友提議試呢間位於中環士丹利街嘅「瘋狂小面」。之前係開飯網見到好多網民食過缽缽雞,覺得應該幾出名,所以都想試下。缽缽雞二人餐-熱麻辣湯缽缽雞有麻辣同埋藤椒湯揀,當中仲可以揀凍湯或者熱湯。我們選擇左熱嘅麻辣湯底二人餐,共有30串素,30串葷共有60串,當中素嘅包括有淮山、土豆、青瓜、菜芯、腐皮、秀珍菇、蓮藕、栗米仔,而葷嘅有豬肚、雞腳、牛肚、蝦、魷魚、雞翼尖等等。缽缽雞好快就到啦,上檯時真係令我地「哇」一聲,因為真係好大煲,每款食物都用竹籤叉住浸係麻辣湯底裡面。麻辣湯底用左正宗四川口味泡製,串燒浸左係湯底五分鐘已經好夠味,入口麻帶微辣,無咩油膩感,值得一讚嘅係店方提供竹籤筒俾我地放食完嘅竹籤,真係非常細心。另外我地都叫左個「瘋狂小面餐」,套餐有唔同嘅組合,我地揀左個最經濟嘅餐,有一個麵,一杯飲品,一個小食同埋一個甜品。麵我地揀左擔擔麵,另加一隻煎蛋。肉碎加入重慶麻辣汁,花生,青瓜絲同埋蔥粒嘅擔擔麵,配搭埋額外加嘅蛋更加增加口感,入口微辣,唔會過鹹,唔錯。蒜泥青瓜:青瓜好爽口,非常開胃。成都老冰粉:成都老冰粉口感有d似啫喱,冰粉內加入左提子乾、花生、黑白

缽缽雞二人餐-熱麻辣湯

麵我地揀左擔擔麵,另加一隻煎蛋。

蒜泥青瓜:
青瓜好爽口,非常開胃。
成都老冰粉:
成都老冰粉口感有d似啫喱,冰粉內加入左提子乾、花生、黑白芝麻、杞子等等,用黎解辣簡直一流。
紫貝天葵檸檬:
紫貝天葵檸檬帶輕輕嘅柑桔味,入口酸酸甜甜。
2018-12-18 53 瀏覽
晏就黎食飯,嗌左酸辣粉,份量極少,湯底好油,味道一道,價錢唔便宜,小食好貴,份量又系好少。食完真系瘋狂,好似無食過咁。😰😰😰😰😰😰😰😰😰😰😰
2018-12-18 36 瀏覽
正宗巴蜀味道,小吃及麵俱佳,沒有因應港人味道而減辣,一讃。但缺點是只可叫套餐。套餐亦一定要包飲品,實在太規範了,沒有彈性了。提議可選麵+小食或散點。便更完美了。
正宗巴蜀味道,小吃及麵俱佳,沒有因應港人味道而減辣,一讃。

2018-12-18 41 瀏覽
今日去咗位於中環嘅「瘋狂小面」食咗個晚飯,一入到去覺得環境幾好,有四川京劇嘅裝飾。直接入主題啦,因為係食評緊係講野食緊要,咁餐廳本身有套餐,而且係中環黎講更加係平價之選,唔洗一百蚊有主菜,飲品,小食同甜品。係中環要用依個價錢食個晚飯都有啲難度架。咁我就叫左個瘋狂燒白麵,每日限定十五份,但我都好好彩咁有得食。飲品就揀左紅肉柚子,小食就係蒸蛋,最後甜品揀左成都老冰粉。另外重叫咗藤椒味砵砵雞二人餐。咁等野食嘅時間都唔係太長,第一個黎嘅係砵砵雞喇,店員放低嘅時候有講過話佢係成都嘅特産,香港比較小有,好可惜我已經比碗野吸引左無聽佢講野。依個砵砵雞二人餐真係乜都有,有菇有菜,有雞有蝦,最正係佢依個可以做到麻而不辣,食到你個嘴麻晒但係又唔會覺得辣到食唔到落去。跟住就到個麵黎到,一黎到睇到無乜特別,但食到又唔係咁簡單,首先講上面幾塊五花肉,肥瘦均勻,唔會話一塊好肥一塊又好瘦,最緊要嘅係佢個湯,酸酸甜甜唔似其他鋪頭,一走辣就無哂味好似飲水咁。個甜品就好解麻,完全啱晒最後清一清口入面嘅麻。有機會我會再黎過試佢其他嘅野。

係中環要用依個價錢食個晚飯都有啲難度架。

飲品就揀左紅肉柚子,小食就係蒸蛋,最後甜品揀左成都老冰粉。

2018-12-18 39 瀏覽
聽朋友介紹話中環有間抵食又好味的川菜叫「瘋狂小面」,天氣凍就最啱食辣野,放工即刻攜友人去吃個晚飯睇下有幾咁瘋狂先。店鋪地點都易搵,一出升降機就見到鋪入面一片紅色, 裝潢富有中國傳統味道,而窗戶和門亦有印上國粹京劇臉譜,都幾特別。本身友人好抗拒話唔食川菜,話好怕辣,連譚仔十小辣都食唔到。但好彩呢間鋪頭食麵除左干撈擔擔麵其他都係有得揀辣湯(紅湯)或者唔辣湯底(白湯/走辣),真係啱哂佢。所以佢就揀左個瘋狂燒白面套餐(白湯)(A~Dset)$93包個麵+小食蒸蛋(+$15)+飲品紅柚子(+$5)+甜品成都老冰粉。瘋狂燒白面係用五花肉作主料,肥瘦均等口感不膩,湯底香濃但唔似味精湯會令人口渴。而蒸蛋這簡單小食反令我地驚訝,勁滑同濃濃嘅蛋味配上肉碎真係想再叫多碗!而我就揀左個砵砵雞二人餐(藤椒湯)$238,其實呢個餐仲有得揀麻辣湯底,但問左店員話藤椒湯都適合唔食得辣既人。為左同友人分享,就嘗試下新野。一大碗佈滿白芝麻在上面的藤椒湯內有三十串素、三十串葷類,用料豐富。串串麻香度十足,一口接一口,個種味蕾刺激十分過癮,令舌頭同嘴脣都麻痺哂都仲想繼續食落去哈哈。當中我地最愛係蝦,蓮藕,雞同魷魚,全部浸過五

蝦,蓮藕,雞同魷魚,全部浸過五分鐘後沾上大量白芝麻,食落爽口有麻味又不失食材本身味道,正!最後先食甜品成都老冰粉,透明冰粉上面灑上山渣餅碎、酒釀糯米、 提子乾、花生粒。冰粉本身就一大舊嘅,建議用匙羹整散先,咁就方便啖啖食。甜品解麻力度十粒星,食完麻痺就無哂嚕。

依加先知原來川菜都好多元化,唔係一味辣到出晒汗咁辛苦先好味,中環區兩個人食飽飽加埋一都唔過$400,果然抵食又好味無介紹錯。
2018-12-16 126 瀏覽
同麻辣君食生日飯,想突破油尖旺,殺入港島睇下有無麻辣好西,所以搵到呢度,上到黎好多人呢,原來有30人包左部分地方,我諗如果唔係遇上包場,我地可以坐得鬆動啲。一坐低麻辣君就話要點肥腸麵同老冰粉,所以我地叫左ABCD餐,即係主食飲品小食甜品,小食我地加$28點棒棒雞,加$8蝶豆雪梨茶,仲有必點二人砵砵雞,點餐個陣侍應問湯要唔要,我地奇怪湯唔熱,辣味麻香又點會出呢,不過可能地道係食室溫卦,但係我地港女畀政府廣告洗腦,話室溫好易令食物滋生細菌,港女膽小,所以我地都係點熱湯。肥腸麵我地點左加麻加辣,咁先切合我地,腸去左肥,切開左做一片片,我本身就唔太食豬腸,覺得有啲‘腸味’,麻辣君就話無,仲話好味添,我地一齊覺得麵同湯底都好味,麻辣味我覺得剛好,但係麻辣君好似覺得辣左少少;棒棒雞黎到,碗雖小不過係填滿,我有少少懷疑棒棒雞係食刀工,因為啲雞可以切到火腿片咁薄😏,肉好嚡,但係醬料味道濃郁唔錯;砵砵雞上枱都幾震撼,一大碗紅湯有60支籤(30支素菜,有菇;30支肉,有內臟),但係份量其實好少,一條菜芯就一支籤,一粒雞肉仔又一支,雖然我地點麻辣湯,湯唔辣但係有一種香味。食完咸嘅黎到甜嘅,蝶豆雪梨茶有雪梨味
肥腸麵我地點左加麻加辣,咁先切合我地,腸去左肥,切開左做一片片,我本身就唔太食豬腸,覺得有啲‘腸味’,麻辣君就話無,仲話好味添,我地一齊覺得麵同湯底都好味,麻辣味我覺得剛好,但係麻辣君好似覺得辣左少少;棒棒雞黎到,碗雖小不過係填滿,我有少少懷疑棒棒雞係食刀工,因為啲雞可以切到火腿片咁薄😏,肉好嚡,但係醬料味道濃郁唔錯;砵砵雞上枱都幾震撼,一大碗紅湯有60支籤(30支素菜,有菇;30支肉,有內臟),但係份量其實好少,一條菜芯就一支籤,一粒雞肉仔又一支,雖然我地點麻辣湯,湯唔辣但係有一種香味。食完咸嘅黎到甜嘅,蝶豆雪梨茶有雪梨味清甜幾好飲;老冰粉有啲杞子乾,花生,酒釀,芝麻,唔知係咪之前啲咸野太濃味,呢碗甜品顯得好淡口。
餐境環境裝潢好有內地特色,應該中環太貴租啦,我地又遇上有人包場,我地坐係由5張枱仔並列嘅長枱,每張枱好細,枱貼枱,同左右近到呢,我根本同唔到麻辣君傾計,或者港島區好少呢類餐廳再加上味道地道啦,當中一半係內地人,坐係我地兩邊都係,其實佢地講野唔算大聲,不過枱真係太太太貼,我地聽唔到對方講野咁濟
,淨係聽到隔離枱講野。
不過我都諗住下次再黎,試下其他麵食。

肥腸麵
蝶豆雪梨茶
二人砵砵雞
  • 瘋狂肥腸面
2018-12-15 33 瀏覽
星期五去左中環睇醫生,之後諗住周圍去行下,去到近蘇豪區,見到有間樓上店。小店位於中環地段及樓上舖,裝潢帶有中國風。星期日 15:00時段人流很少,比較清靜。🔸我地點左個2人瘋狂缽缽雞 $238入面包括30串素菜及30串肉類,更可以選擇辣度、常溫 / 熱。我平常都吾係好食到辣,譚仔都只係食10小辣,一上菜我都諗住我食吾到幾多串。店員介紹可以先浸5 - 8分鐘,會更入味。但我們一直吃下去,辣度依舊不足。如果喜歡吃辣的朋友可能要叫加辣🌶🔸瘋狂套餐 $93包括一款自選麵,小吃,甜品及飲品瘋狂燒白肉 - 麵質超級彈牙,同埋索晒湯底的味道,腩肉超級入味
小店位於中環地段及樓上舖,裝潢帶有中國風。
星期日 15:00時段人流很少,比較清靜。
🔸我地點左個2人瘋狂缽缽雞 $238
🔸瘋狂套餐 $93
包括一款自選麵,小吃,甜品及飲品
2018-12-13 348 瀏覽
嗰日同朋友講開佢哋話食川菜一定要試下食砵砵雞,所以就搵到一間鋪頭啦我哋兩個人叫咗個套餐再加個酸辣粉,飽到上心口!先講係我係呢間餐廳食到覺得最好食嘅嘢先,就係佢個小食棒棒雞啦!唔好睇佢細細兜份量都唔少,冇骨的。麻辣適中,勁惹味呢個我哋揀咗正宗室溫嘅食法,叫左中辣。我覺得麻香辣嘅味道係正嘅,麻同香配合得好好。但可能叫咗室溫嘅關係中辣就唔係好辣,但我試左夾起一粒騰椒黎食,係辣到我傻既。所以食室溫可以試下食最辣,熱食就可能中辣都ok。因為睇過其他介紹話面係偏淋,而我唔鍾意食淋嘅面,所以叫咗個酸辣粉,而個酸辣粉又係超正!又係所有味道都做得好平衡!而且特別香辣。呢間已經列入左我其中一間最愛辣店!飲品OK,清甜解辣。

我哋兩個人叫咗個套餐再加個酸辣粉,飽到上心口!

棒棒雞
唔好睇佢細細兜份量都唔少,冇骨的。麻辣適中,勁惹味

酸辣粉
呢間已經列入左我其中一間最愛辣店!

飲品OK,清甜解辣。
  • 瘋狂缽缽雞