2019-06-28 52 瀏覽
平時唔多食番茄嘅我 除左勝香園之外 甚少食番茄湯 不過呢間嘅番茄濃湯麵連麻麻番茄嘅我都覺得幾好味😊.配菜有好款 豬 牛 雞翼 海鮮 齋 任均選擇 我地點左一碗鮮炸腐皮墨魚蝦條烏冬(HK$40) 一碗70度慢煮麻香瑞士汁雞中翼拉麵(HK$42) 都加左滑蛋(HK$5) 仲有一客78度慢煮沙嗲豬腩肉(HK$28).慢煮嘅食物真係入味啲😋 個豬腩肉真係好好味 仲要沙嗲醬好特別 同埋滑蛋係必點 佢同番茄湯簡直係絕配呀!我地食到連湯都飲晒🤪
配菜有好款 豬 牛 雞翼 海鮮 齋 任均選擇
我地點左一碗鮮炸腐皮墨魚蝦條烏冬(HK$40)
一碗70度慢煮麻香瑞士汁雞中翼拉麵(HK$42)
都加左滑蛋(HK$5)
仲有一客78度慢煮沙嗲豬腩肉(HK$28)
2019-06-27 65 瀏覽
今天我點了滑一滑用了新鮮騸牯滑牛片口感嫩滑,大塊又足料加錢可以有粟米等配料炒蛋很美味,食得出蛋香炒得很滑,金黃,一點兒都不老鮮炸墨魚蝦條配上惹味的甜酸辣醬如果加支酒就正不過無既只有養生飲品餐牌上另有4款番茄湯麵我叫了「一貝子」忘記影相刺身級帶子加新鮮花甲鮮味非常,老公唔食得帶子很大粒,又甜花甲無得頂,無沙,很乾淨吃得很放心少不了蕃茄湯很濃厚感覺食左很多很多蕃茄體內已有很豐富的茄紅素沒有任何化學物質很新鮮
今天我點了滑一滑
用了新鮮騸牯滑牛片
口感嫩滑,大塊又足料
加錢可以有粟米等配料
炒蛋很美味,食得出蛋香
炒得很滑,金黃,一點兒都不老

鮮炸墨魚蝦條
配上惹味的甜酸辣醬
如果加支酒就正
不過無既
只有養生飲品

餐牌上另有4款番茄湯麵
我叫了「一貝子」
忘記影相
刺身級帶子加新鮮花甲
鮮味非常,老公唔食得
帶子很大粒,又甜
花甲無得頂,無沙,很乾淨
吃得很放心

少不了蕃茄湯
很濃厚
感覺食左很多很多蕃茄
體內已有很豐富的茄紅素
沒有任何化學物質
很新鮮
2019-06-22 183 瀏覽
當初睇到老闆為左個呢個鋪,好用心咁去製作蕃茄牛腩米線,再去試試果然!用料十足!味道真係唔錯牛又香軟又有味,蕃茄味又夠濃但係,隔左一段時間之後再試真係終極失望😞係失望到極點!$78蚊一碗犇犇有禮價錢以今時今日嘅質素來講,係完全唔值牛又有渣又唔軟,個湯底差到呢。。。牛味又唔夠,蕃茄味又唔夠就連隔離檯嘅阿叔都同侍應投訴蕃茄味唔夠,而且嚿蕃茄又酸真心唔掂,又一做紅左之後,愈做愈差嘅小店!!
果然!用料十足!味道真係唔錯
牛又香軟又有味,蕃茄味又夠濃
但係,隔左一段時間之後再試
真係終極失望😞係失望到極點!
$78蚊一碗犇犇有禮
價錢以今時今日嘅質素來講,係完全唔值
牛又有渣又唔軟,個湯底差到呢。。。
牛味又唔夠,蕃茄味又唔夠
就連隔離檯嘅阿叔都同侍應投訴
蕃茄味唔夠,而且嚿蕃茄又酸
真心唔掂,又一做紅左之後,愈做愈差嘅小店!!
2019-06-19 67 瀏覽
今日同朋友去深水埗買Game,肚餓去左覓食之前都bookmark左呢間,今日順便黎試試呢到除左出名蕃茄湯,仲有其他食物第一次黎當然揀蕃茄湯啦點左碗犇犇有禮飲啖蕃茄湯好rich嘅蕃茄味道,偏濃稠,酸甜度適中,幾開胃,飲哂成個湯都無問題!見到個名都知關牛事啦!有牛面頰、牛坑腩、崩沙腩,全部都係新鮮架!並不是雪藏貨!牛嘅份量多,每款都好嫩身麵有4款選擇,今次揀左日式拉麵,掛湯程度唔錯,都幾入味又彈牙同朋友一齊叫左D小食share,紫菜墨魚丸、魚片頭紫菜墨魚丸超彈,食到有墨魚肉粒,微微紫菜甘香,好味魚片頭實係死!一定好食!如果識食嘅一定知學利魚蛋係魚蛋老字號而呢到嘅來貨就係學利,有信心保證
今日同朋友去深水埗買Game,肚餓去左覓食
之前都bookmark左呢間,今日順便黎試試
呢到除左出名蕃茄湯,仲有其他食物
第一次黎當然揀蕃茄湯啦
點左碗犇犇有禮
飲啖蕃茄湯
見到個名都知關牛事啦!
有牛面頰、牛坑腩、崩沙腩,全部都係新鮮架!並不是雪藏貨!
牛嘅份量多,每款都好嫩身

同朋友一齊叫左D小食share,紫菜墨魚丸、魚片頭
紫菜墨魚丸超彈,食到有墨魚肉粒,微微紫菜甘香,好味

而呢到嘅來貨就係學利,有信心保證
2019-06-18 63 瀏覽
店鋪名講明「蕃茄」二字🍅當然整碗蕃茄濃湯麵啦豪一豪叫碗🍜「鮮氣迫人」紅卜卜嘅蕃茄濃湯😍感覺用左好多新鮮蕃茄熬製每啖都相當濃稠😚濃厚蕃茄味😝酸酸甜甜幾醒胃餸有新鮮大蝦、麻辣墨魚滑之外🦐仲有隻新鮮鮑魚喔🤩相當豐富麵類有烏冬、日式拉麵、上海麵、米線🤗小妹揀左烏冬😊唔係噹噹烏冬黎架😉係讚岐烏冬頗能掛湯😙入味另外加左炒滑蛋🍳芝士炒蛋超滑🥚同蕃茄湯幾夾而芝士令個湯底更濃郁香滑🧀正😋小食叫左個「70度慢煮麻香瑞士汁雞亦」🐥平日瑞士雞亦食得多🤪慢煮仲要麻香真係第一次效果唔錯😎肉質比平日嘅嫩😁而且入味得黎又辣辣地😆唔會過份飲品叫左自家製「桂圓紅棗桑寄生茶」🥤唔太甜👩🏻好岩女生飲用
店鋪名講明「蕃茄」二字🍅當然整碗蕃茄濃湯麵啦
豪一豪叫碗🍜「鮮氣迫人」
紅卜卜嘅蕃茄濃湯😍感覺用左好多新鮮蕃茄熬製
每啖都相當濃稠😚
濃厚蕃茄味😝酸酸甜甜幾醒胃
餸有新鮮大蝦、麻辣墨魚滑之外🦐
仲有隻新鮮鮑魚喔🤩相當豐富
麵類有烏冬、日式拉麵、上海麵、米線🤗
小妹揀左烏冬😊

而且入味得黎又辣辣地😆唔會過份

飲品叫左自家製「桂圓紅棗桑寄生茶」🥤
唔太甜👩🏻好岩女生飲用
2019-06-16 3594 瀏覽
旅行前的小聚, 朋友聽我講太多表哥親自種番茄畀我食, 專登找了一間在深水埗基隆街小店名叫番茄師兄, 和我共聚晚餐。店舖裝修簡潔,以紅白色為主, 牆邊的餐牌有一些我不懂的中文字, 非常有趣。好奇心的驅使下當然是 google一下啦。犇犇有禮喜歡食牛的你一定不可以錯過,他有牛面頰,牛坑腩,崩沙腩, 可以一次過試下三個一隻牛最正的部位, 牛面頰較少食肆提供,你想想一隻牛只有兩塊, 平時西餐都係用紅酒炆煮,口感超級軟稔,味道甜美。牛坑腩炆得好冧,牛味香濃,最起碼要炖煮三小時才有這個效果,崩沙腩煙煙韌韌,爽而脆,加炒蛋, 炒蛋應該加了牛奶比較香滑, 誠意推介犇犇有禮。鮮氣逼人鮑魚,大蝦,麻辣墨魚滑, 今天有好運,有兩隻鮑魚,因為大蝦缺貨,平時都係一隻鮑魚兩隻大蝦。真係好鍾意佢個蕃茄湯, 其實係蕃茄蓉就真, 食完之後係見到碗底。78度慢煮沙爹豬腩肉,肉質非常鬆軟有五花腩上面放咗啲沙爹醬好好味, 老少咸宜70度慢煮麻香瑞士汁雞翼, 一咬下去陣陣麻香, 雞翼好冧好入味。香蒜炒時菜, 蒜蓉炒得好香,之後再爆時菜, 非常好味脆皮墨魚蝦條, 十分足料, 外脆內軟非常彈牙, 果然是必點的小食。麻之一滴, 好怕

好奇心的驅使下當然是 google一下啦。

鮮氣逼人

香蒜炒時菜, 蒜蓉炒得好香,之後再爆時菜, 非常好味

麻之一滴, 好怕他非常辣,所以我只點了一滴。想不到他跟蝦條很夾。

出面好少見到咁補身嘅飲品, 特別對女仕滋陰養顏

桂圓紅棗桑寄生茶, 通常喺涼茶舖先飲到, 食完蕃茄麵, 飲一杯, 即是時覺得自己成個變靚曬,哈哈!

檸檬雪梨露, 一睇到他的名字就覺得好醒神, 飲落去非常檸檬味,下面有一啲雪梨嘅沉澱物, 飲落去很潤喉, 值得推介。

服務態度超好,店員非常有禮,開心用餐, 怪不得全店滿座, 旅行之後再來食過。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:9
  • 檸檬雪梨露
  • 78度慢煮沙嗲豬腩肉
  • 桂圓紅棗桑寄生茶
2019-06-16 91 瀏覽
本身諗住去深水埗好出名嘅蘇媽蘇媽食晚餐,點知排晒長龍,見隔離有一間番茄師兄,主打食番茄麵,好似都幾吸引,於是我哋就轉肽過隔離食!餐廳主打番茄湯底,如果唔食番茄湯底,可以加$10轉一個好普通嘅魚湯😂😂至於配料方面,呢度你可以選擇食豬、牛或者海鮮。而麵亦都有四款選擇,分別係上海麵、米線、日式拉麵同埋烏冬。我就點左一碗一貝子,揀咗要烏冬,因為見到餐廳入邊嘅電視介紹話呢度嘅烏冬係採用日本師傅每日新鮮製造既烏冬!一貝子分別有五隻新鮮嘅大花蜆,同埋兩隻北海道刺身級帶子。另外仲有差不多原個番茄, 好足料。番茄湯底非常之濃郁,唔係坊間一啲普通既番茄湯底, 食過有一啲簡直就好似用茄汁開水咁,呢度嘅番茄湯底好明顯係用咗好多番茄去煲出嚟,係番茄湯入邊係會識到好多煲到爛咗嘅茄肉。至於啲蜆,非常大隻之餘仲要係冇沙,而且好鮮甜。

至於配料方面,呢度你可以選擇食豬、牛或者海鮮。

而麵亦都有四款選擇,分別係上海麵、米線、日式拉麵同埋烏冬。

至於啲蜆,非常大隻之餘仲要係冇沙,而且好鮮甜。

• 70度慢煮麻香瑞士汁雞中翼
坐低之後,問店員拎個藍,裝喺自己個人物品放喺凳底 , 場內鄧以有三種色,紅色,橙色,黃色 ,場內可容納36人,有兩部電視,一部promote緊餐廳食物,另一部就播新聞。午餐,冇加一。 員工態度良好,勤快,上枱嘅時候又會簡單介紹菜式名。«犇犇有禮 + 拉麵 + 炒蛋 78+5»無加調味料/味精,香濃蕃茄湯底,湯嘅成分唔多,主要係膏及蕃茄為主,另有半隻新鮮番茄做底,香滑半膏狀既炒蛋,牛面頰,牛坑腩,崩沙腩比平日食開的更重牛肉味。«一貝子 + 拉麵 + 雞髀菇+ 炒蛋 + 粟米粒 68+ 5+5+3»無加調味料/味精,香濃蕃茄湯底,湯嘅成分唔多,主要係膏及蕃茄為主,另有半隻新鮮番茄做底,香滑半膏狀既炒蛋,雞髀菇清淡,但新鮮,爽口,兩粒帶子輕輕煎過,4隻大大隻花甲,肉質厚身。整體評級: 佳。推!!!«秘製沙嗲牛柏葉 28hkd»沙爹牛百葉是冷盤菜,牛柏葉厚薄剛好,唔會連刀都Munk得太林,味道適中,作為前菜不錯«鮮炸腐皮墨魚蝦條 24hkd »切成6小塊,口感似係炸魚蛋,配加泰式辣醬,少辣少咸,建議加埋枱上的麻之一滴一齊食,但真係一滴就好了。«70度慢煮埋香瑞士汁雞中翼 28hkd»隱約有微辣

«犇犇有禮 + 拉麵 + 炒蛋 78+5»

«秘製沙嗲牛柏葉 28hkd»

«鮮炸腐皮墨魚蝦條 24hkd »

«70度慢煮埋香瑞士汁雞中翼 28hkd»
隱約有微辣口感,鮮紅色滑溜肉質,全熟,連皮食都好好食。

«鮮炸紫菜墨魚丸24hkd»
紫菜味唔重,炸得香口彈牙,外皮少少似炸腐皮。

«信陽毛尖蜂蜜冷泡茶 18hkd*2»
便攜式玻璃瓶上枱,精緻,毛尖菜清香,帶少少苦澀味,有解辣作用,清涼,大概200ml左右。

• 一貝子
絕對係全港最好食嘅番茄麵!半年前已經跟朋友嚟過呢間蕃茄師兄,當時第一次食已經覺得好正!前兩日去開鴨寮街買電話卡,梗係要嚟返兜下啦!餐廳格局同半年前冇咩點變,係見佢小食好似多咗幾款可以揀。我哋最後揀咗沙嗲牛柏葉,麻香瑞士汁牛筋肉碎,炸魚片頭同炸腐皮墨魚蝦條, 雖然唔係呢度嘅主打,但係全部都整得極有水準,特別係個牛柏葉,超級爽同有咬口,沙嗲汁仲要整得好好味!不得不讚!至於依度嘅重點推介就梗係食犇犇有禮喇!可以同時間食到三款唔同牛嘅部位,配埋佢哋嘅招牌濃郁番茄湯,簡直係無得輸!因為食過一次有經驗,發覺佢嘅蕃茄湯底加粟米係最好食,大家如果第一次去都可以試吓!仲有記住試埋佢哋嘅麻之一滴,加落番茄湯入面,別有一番風味!以依個價錢,食到咁有水準嘅蕃茄面,絕對係值回票價!大家不得不試!
絕對係全港最好食嘅番茄麵!

• 犇犇有禮
2019-06-09 794 瀏覽
今日同朋友行完鴨療街, 食埋個晚飯啦, SSP好西都實在太多, 行行下搵下既時候就見到呢間以紅色門面做主色既餐廳, 好搶眼,我地就入左去了!番茄🍅清清地岩灑我地!平日黎講都算幾多人,入到去都幾乎full house la ! 第一次黎就點下餐廳主打推介既野食先!!⭐️70度慢煮麻香瑞士汁雞翼個汁好特別係同以往既唔同, 個汁好香有小小麻辣也有小小甜, 個皮夠香脆,肉質KEEP到係結實爽口, 建議最好連皮食呀, 個皮好入味好食~😋😋⭐️沙嗲牛柏葉眼見第一個反應就係, 好似茶樓飲茶果D點心😄牛柏葉細細塊好入味,有沙嗲的香微辣,夠野味👍🏻 柏葉本身幾好彈牙, 唔會好似果D香口膠柏葉咁趙幾分鐘先夾硬吞落去😋😋⭐️炸特級魚蛋先黎賣相已經係好吸引, 不過好熱唔好即刻PARK落口住, 等1-2分鐘先啦最好就😁魚蛋又爽又彈牙,個外皮炸完夠香脆, 有d像長洲魚蛋, 讚👍🏻😋⭐️腐皮墨魚蝦條腐皮墨魚都幾夾,有驚喜💕墨魚夠彈牙個皮夠脆又香口,四款小食如果係買黎去酒吧睇波, 肯定大受歡迎😛😛要encore la !⭐️犇犇有禮咁番茄湯底夠清又健康,唔洗你花時間再揀呢😛 我地叫左呢個係皇牌推介,日式拉麵非常足料, 個湯㡳仲

⭐️70度慢煮麻香瑞士汁雞翼

⭐️沙嗲牛柏葉
眼見第一個反應就係, 好似茶樓飲茶果D點心😄

⭐️炸特級魚蛋

⭐️腐皮墨魚蝦條

⭐️犇犇有禮
咁番茄湯底夠清又健康,唔洗你花時間再揀呢😛
我地叫左呢個係皇牌推介,日式拉麵非常足料, 個湯㡳仲有幾片番茄同好多番茄蓉, 甜甜酸酸夠開胃! 牛肉幾腍身帶小小番茄味道,不錯👍🏻食到尾連湯都成碗食哂😋

⭐️一貝子
材料很豐富,海鮮用料新鮮有蜆及帶子,個烏冬麵都幾入味呢,番茄湯底仲帶出左海鮮既鮮味!

2019-06-05
5 分鐘 (堂食)
  • 鮮炸腐皮墨魚蝦條
2019-06-08 51 瀏覽
我想大約有三個月沒來這裡了,餐廳加了新菜式亦提供了更大自由度給番茄湯麵食,我們可以在麵餐自選配餸,亦可以自點番茄麵極級安格斯肥牛 $88米線 加炒蛋、芝士、雞脾菇、椰菜、粟米粒靚肥牛份量都有很多,像我們點了兩款小食,可以二人分享食,番茄湯絕對沒有假的感覺,應該是無添加味精、茄膏的湯底,可以安心食用一分錢一分貨,雖然這個麵不是很便宜,但至少吃起來有放心的感覺,不會懷疑它的食材是不是假或者加了很多額外的東西麻香瑞士汁牛筋肉碎 $24 新菜式賣相雖然較一般,但是吃起來味道還不錯👍🏼!70度慢煮麻香瑞士汁雞翼 $28雞翼非常入味,充滿瑞士汁之餘,還帶有麻味舌頭被電到了~新鮮騸牯牛筋肉碎番茄濃湯 $28這個真的百喝不厭,是最吸引我來這裡的就是這個了!比起配麵的湯更濃,而且牛有彈性得恰到好處~桂圓紅棗桑寄生茶 $18自家制,不太甜又養生

極級安格斯肥牛 $88
米線
加炒蛋、芝士、雞脾菇、椰菜、粟米粒
靚肥牛份量都有很多,像我們點了兩款小食,可以二人分享食,

麻香瑞士汁牛筋肉碎 $24
新菜式
賣相雖然較一般,但是吃起來味道還不錯👍🏼!

70度慢煮麻香瑞士汁雞翼 $28
雞翼非常入味,充滿瑞士汁之餘,還帶有麻味
舌頭被電到了~

新鮮騸牯牛筋肉碎番茄濃湯 $28
這個真的百喝不厭,是最吸引我來這裡的就是這個了!
比起配麵的湯更濃,而且牛有彈性得恰到好處~

桂圓紅棗桑寄生茶 $18
自家制,不太甜又養生

2019-06-07 50 瀏覽
番茄一向都係我哋最喜愛嘅配菜,身為番茄控嘅我哋,對番茄湯底完全沒有抵抗力,基本上港九新界嘅蕃茄湯底,我都好樂意去試吓,今日行開深水埗,見到呢間要返嘅為主題嘅餐廳,當然就不容錯過!每個番茄濃湯麵嘅名都別出心裁,就好似我食既食嘅招牌,犇犇有禮,當中以番茄作為湯底, 而食材就用左牛嘅唔同部位,分別係牛嘅面頰、牛坑腩同埋崩沙腩。的確係出面好難食得到。上菜之後發現原來都幾大碗,起初我哋都抱住嘗試嘅態度去試吓,但係估唔到食落又有另一番風味,每一個都10分入味,而且都好新鮮,抵讚!70度慢煮麻香雞中翼一向我哋都覺得慢煮嘅菜式好合我哋胃口,因為慢煮先至會令到個味更加入,用來做小食認真一流!新鮮牛筋番茄肉碎濃湯我哋以為呢個濃湯都係同一個湯底,但係飲落先發現原來係兩回事,呢個濃湯融入左牛筋同蕃茄以及肉碎入面嘅精華,而且超級足料,牛筋完全唔黏韌,就算已經好飽,都忍唔住口繼續飲,正!

70度慢煮麻香雞中翼

新鮮牛筋番茄肉碎濃湯

2019-06-06 50 瀏覽
晚上走了一圈黃金商埸,在附近看見這個紅色的門口,就有一種嘗試的衝動。檸檬雪莉露,瓶子設計方便帶出門,味道則略甜但材料很足。鮮炸紫菜墨魚丸,很新鮮而且彈牙和帶有一點點的紫菜味,絕不是街邊小吃可以比擬。70度慢煮麻香瑞士雞中翼,瑞士雞中翼看著是比較普通,但很肉質很鬆軟,接近入口即化。鮮氣逼人配日式拉麵,重點是很大的鮑魚,還有海蝦, 魚滑。 番茄湯非常有鮮味,麵條也富有彈性。如果不喜歡拉麵,可以選擇其他種類的麵條。

檸檬雪莉露,瓶子設計方便帶出門,味道則略甜但材料很足。

2019-06-05 253 瀏覽
   落雨天在深水埗買完野,就想食個晚餐,區內都是舊樓多,而且天雨路滑,都幾狼狽下。忽然行過見到有間好光猛既餐廳,門面都幾好,就同朋友衝入去食野先。餐廳好光猛整潔,入到來好舒服,簡潔的店面我最LIKE見呢到最大賣點係蕃茄湯底,就梗係要試下,我叫左犇犇有禮,是三種不同既牛腩煮成,呢到好好有得選上海麵、日本拉麵、烏冬、米線,總有一O岩食,我就點了米線。真係有好多牛坑腩,好足料,而且茄湯真係好甜,好好飲,比較外面個D X仔既湯,真係好食太多多多了~!牛腩亦好林,一D都唔痴牙,呢碗麵真好名不虛傳,$78真係好抵食因為牛腩都好貴下!!!朋友點了滑一滑上海麵,滑牛右滑蛋,$48都是性價比高的主食,個湯底是一樣的,大家都食到因為太累同太餓的關係,我地瘋狂叫左好多小食,其中炸特級魚蛋真係好彈牙,大大粒,配甜酸汁好正~~另外雞翼都好特別,有麻香味,唔係得個咸字既汁,因有麻香夾有甜瑞士汁既味,廚師整得好用心讚!!!!!!行到身水身汗,所以一定要飲品補充體力至得,檸檬雪梨露同亞答子柚子茶都好濃味,亞答子大大粒,有好口感,甜甜地都幾好味,我第一次試,愛上了!!!叫了咁多野食,真係好飽足,埋單都只係$266,晚
犇犇有禮米線
餐廳好光猛整潔,入到來好舒服,簡潔的店面我最LIKE
滑一滑

讚!!!!!!
70度慢煮瑞士汁雞翼
亞答子柚子茶
叫了咁多野食,真係好飽足,埋單都只係$266,晚餐有呢個質素而且咁多野食又飲料,真係算平,最重要係好高質素,食得好開心同享受。
好欣賞如此用心的老闆及小店,真係好希望多D人都可以試到佢咁精製既蕃茄湯呢~!!!!以後行開來呢區,我一定會再來食架~!!!!
2019-06-04
犇犇有禮米線
滑一滑
70度慢煮瑞士汁雞翼
亞答子柚子茶
  • 檸檬雪梨露
2019-06-04 960 瀏覽
作為一個不折不扣的蕃茄迷,一早已bookmark了這間「番茄師兄」。門面以橙、紅鮮色為主調,貫徹蕃茄主題。湯底可在上海麵、米線、日式拉麵、烏冬4款中選擇。一貝子配的是上海麵,頗能掛湯。配餸則有大花蜆和帶子。花蜆數量很多,一碗有6隻,新鮮無沙。帶子2粒,煎香後再放在碗中,甜美,不太感到雪藏味。鮮氣逼人有鮑魚、大蝦,本應還有麻辣墨魚滑,當天店面缺貨,轉為墨魚丸。鮑魚比想像中大隻,口感不會過韌。大蝦鮮甜,蝦肉彈牙。今次選了日式拉麵作麵底,麵質較為煙韌,深得同行好友歡心。身在「番茄師兄」,湯底自然是蕃茄湯了。每一碗紅通通的蕃茄湯,質感濃稠,有著大量蕃茄蓉。酸甜度調得剛好,充滿蕃茄鮮香味,味精感低。雞中翼4隻,肉質偏實。慢煮瑞士汁非常有驚喜,外表顏色和一般瑞士雞翼無異。入口先是瑞士汁的甜味,一刻間卻散發出麻香;甜辣交融實在過癮。腐皮層炸得香脆,包著墨魚、蝦打成的起膠魚蓉漿,裡面還有粒粒粟米。魚蛋口感頗彈牙,較為普通的一道炸物小食,未見有任何特色。雞髀菇切粒再以牛油炒香,外表金黃吸引。菇粒入口未算很重油膩感,帶著微微牛油香。冷飲的檸檬雪梨露,原支冷藏,沒有放冰。味道清甜,有檸檬、薏米等沉澱在瓶底。

門面以橙、紅鮮色為主調,貫徹蕃茄主題。
一貝子

湯底可在上海麵、米線、日式拉麵、烏冬4款中選擇。

一貝子配的是上海麵,頗能掛湯。

配餸則有大花蜆和帶子。花蜆數量很多,一碗有6隻,新鮮無沙
。帶子2粒,煎香後再放在碗中,甜美,不太感到雪藏味。
鮮氣逼人

鮑魚比想像中大隻,口感不會過韌
。大蝦鮮甜,蝦肉彈牙。

今次選了日式拉麵作麵底,麵質較為煙韌,深得同行好友歡心。

身在「番茄師兄」,湯底自然是蕃茄湯了
。每一碗紅通通的蕃茄湯,質感濃稠,有著大量蕃茄蓉
。酸甜度調得剛好,充滿蕃茄鮮香味,味精感低

70度慢煮麻香瑞士汁雞中翼

雞中翼4隻,肉質偏實。慢煮瑞士汁非常有驚喜

鮮炸腐皮墨魚蝦條

鮮炸特級魚蛋

魚蛋口感頗彈牙,較為普通的一道炸物小食,未見有任何特色。
牛油炒雞髀菇

檸檬雪梨露

冷飲的檸檬雪梨露,原支冷藏,沒有放冰
。味道清甜,有檸檬、薏米等沉澱在瓶底。

筆者是在晚上7時左右入座,不消一會兒,整家餐廳已幾近滿席
。看來香港也有不少蕃茄迷呢!
2019-06-03
一貝子