2019-06-16 3577 瀏覽
旅行前的小聚, 朋友聽我講太多表哥親自種番茄畀我食, 專登找了一間在深水埗基隆街小店名叫番茄師兄, 和我共聚晚餐。店舖裝修簡潔,以紅白色為主, 牆邊的餐牌有一些我不懂的中文字, 非常有趣。好奇心的驅使下當然是 google一下啦。犇犇有禮喜歡食牛的你一定不可以錯過,他有牛面頰,牛坑腩,崩沙腩, 可以一次過試下三個一隻牛最正的部位, 牛面頰較少食肆提供,你想想一隻牛只有兩塊, 平時西餐都係用紅酒炆煮,口感超級軟稔,味道甜美。牛坑腩炆得好冧,牛味香濃,最起碼要炖煮三小時才有這個效果,崩沙腩煙煙韌韌,爽而脆,加炒蛋, 炒蛋應該加了牛奶比較香滑, 誠意推介犇犇有禮。鮮氣逼人鮑魚,大蝦,麻辣墨魚滑, 今天有好運,有兩隻鮑魚,因為大蝦缺貨,平時都係一隻鮑魚兩隻大蝦。真係好鍾意佢個蕃茄湯, 其實係蕃茄蓉就真, 食完之後係見到碗底。78度慢煮沙爹豬腩肉,肉質非常鬆軟有五花腩上面放咗啲沙爹醬好好味, 老少咸宜70度慢煮麻香瑞士汁雞翼, 一咬下去陣陣麻香, 雞翼好冧好入味。香蒜炒時菜, 蒜蓉炒得好香,之後再爆時菜, 非常好味脆皮墨魚蝦條, 十分足料, 外脆內軟非常彈牙, 果然是必點的小食。麻之一滴, 好怕

好奇心的驅使下當然是 google一下啦。

犇犇有禮

鮮氣逼人

香蒜炒時菜, 蒜蓉炒得好香,之後再爆時菜, 非常好味

麻之一滴, 好怕他非常辣,所以我只點了一滴。想不到他跟蝦條很夾。

出面好少見到咁補身嘅飲品, 特別對女仕滋陰養顏

桂圓紅棗桑寄生茶, 通常喺涼茶舖先飲到, 食完蕃茄麵, 飲一杯, 即是時覺得自己成個變靚曬,哈哈!

檸檬雪梨露, 一睇到他的名字就覺得好醒神, 飲落去非常檸檬味,下面有一啲雪梨嘅沉澱物, 飲落去很潤喉, 值得推介。

服務態度超好,店員非常有禮,開心用餐, 怪不得全店滿座, 旅行之後再來食過。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:9
環境:9