2019-05-31
每次經過門口都想入去試下, 今次終於食到啦😊😊男朋友叫左一碗"豚豚圓圓"拉麵, 同埋鮮炸腐皮墨魚蝦條。我就叫左牛筋肉碎烏冬, 檸檬雪梨露。我哋嚟到嘅時候原來係下午茶時間, 會有熱飲送, 睇返餐牌先見到原來下午茶會送一杯熱桂圓紅棗桑寄生茶或者信陽毛尖蜂蜜冷泡茶, 而我嗰杯雪梨露就唔包嘅, 要加多$6轉飲, 所以我哋就要多杯贈飲嘅桑寄生茶。雪梨露好夠熱, 好足料, 成杯都係滿滿嘅雪梨蓉, 淡淡嘅檸檬香, 但個人唔太中意太多渣嘅野飲😂桑寄生茶就比較淡味, 有幾粒圓肉,一粒去左核嘅紅棗, 啱晒女仔飲👍🏻鮮炸腐皮墨魚蝦條幾好食😋腐皮夠脆, 墨魚蝦條彈牙,爽口, 蘸埋泰式雞醬, 甜甜哋😋😋"豚豚圓圓"拉麵係豬頸肉+豬腩肉, 啲肉調味比較淡, 好似白烚豬肉咁, 豬頸肉爽口,但腩肉唔夠稔,男朋友形容似煲湯豬肉😂豬肉吸收唔到茄湯嘅味, 我哋都有啲失望。 拉麵就軟硬適中, 吸收到濃濃嘅蕃茄湯👍🏻👍🏻至於牛筋肉碎烏冬, 個烏冬係幼烏冬, 咬落有啲黏牙,下次都係揀返米線或者拉麵😂 牛筋肉碎就好重牛肉味, 都夠稔, 但唔知點解勁多骨, 我以為係普通粉麵舖嘅牛筋, suppose係唔會有骨, 肉碎更加唔會預期有碎
至於牛筋肉碎烏冬, 個烏冬係幼烏冬, 咬落有啲黏牙,下次都係揀返米線或者拉麵😂 牛筋肉碎就好重牛肉味, 都夠稔, 但唔知點解勁多骨, 我以為係普通粉麵舖嘅牛筋, suppose係唔會有骨, 肉碎更加唔會預期有碎骨, 或者下次都係要食招牌嗰個牛牛牛牛牛牛有禮先食到啖啖肉😂😂
大家仲可以試下落佢枱面提供嘅麻之一滴(個味似花椒油)同百里香碎一齊食, 會食到唔同感覺😂