2016-11-06 2981 瀏覽
很久沒吃過放題了今天把心一橫 來吃個平價放題來止一止癮 近來有太多放題選擇 相信很多人貪新忘舊但我卻仍然記得這間放題 中學時期稍有名氣 那時候沒多餘的錢吃只好現在來實現願望刺身推薦榮螺(爽口)帆立貝 (鮮甜)還有較不常見的白肉拖羅(厚切)創作卷物方面芥末蜜糖三文魚卷 料比飯足 香芒黃金大蝦卷 芒果很甜 蝦味突出三色花之戀 用厚切的三文魚包裹小小的飯糰 一口一顆海饅芝士卷 燒汁與飯的結合是「無得輸」而圖中右下角的辣味吞拿魚軍艦就有一股腥味了 而且很乾像放了很久的感覺 紫菜也很軟天婦羅方面虎蝦天婦羅 不過不失南瓜天婦羅 外皮乾身酥脆 裡面濕潤綿軟 南瓜味突出蟹柳天婦羅 應該很難弄得難吃啦糖心蕃薯天婦羅 不建議這道 還是燒的比較好吃這款很乾身每次放題都一定一定一定要吃的炸物就是紫心香芋丸真想自己買一袋炸來吃而一口芝士豆腐頗有驚喜有點像火鍋的那種芝士丸 日式炸芝士年糕 這個好吃不用多說了吧 只是吃多會膩鹽燒牛舌 不是扁身的那種 是真的橫切厚身的舌頭第一次放題吃到這種做法的 感覺更有嚼勁鹽燒雞中翼 中規中矩鹽燒黑豚肉串 平常我不會吃肥肉的 但這個我可以接受它不像五花腩的那種很大一塊的脂肪是肉跟脂
很久沒吃過放題

今天把心一橫

來吃個平價放題來止一止癮

近來有太多放題選擇 相信很多人貪新忘舊

但我卻仍然記得這間放題

中學時期稍有名氣 那時候沒多餘的錢吃

只好現在來實現願望
刺身推薦榮螺(爽口)帆立貝 (鮮甜)

還有較不常見的白肉拖羅(厚切)
創作卷物方面

芥末蜜糖三文魚卷 料比飯足

香芒黃金大蝦卷 芒果很甜 蝦味突出

三色花之戀 用厚切的三文魚包裹小小的飯糰 一口一顆

海饅芝士卷 燒汁與飯的結合是「無得輸」

而圖中右下角的辣味吞拿魚軍艦就有一股腥味了 而且很乾

第一次放題吃到這種做法的 感覺更有嚼勁

鹽燒雞中翼 中規中矩

鹽燒黑豚肉串 平常我不會吃肥肉的 但這個我可以接受

它不像五花腩的那種很大一塊的脂肪

是肉跟脂肪相隔 很香~

鹽燒海老串 這個encore了不少次 只是討厭剥殼
北海燒蠔 蠔肉比想像大顆

芝士蟹子燒帆立貝 芝士的口感很像玉子 不知道為什麼吃起來很q
很喜歡這裡有提供酸辣粉

畢竟任吃來說價錢非常划算

以上
2016-11-02
2016-11-03 2663 瀏覽
緊貼潮流, 我們喜愛放題活動, 因為可以無拘無束地各自選所好.  (只須記着原則: 不要浪費食物便好!!)  今午我們選了旺角的  [番本日式放題] .   地点方便, 由旺角地鐵站 B2  出, 大厦正在出口對面, 乘電梯直達三樓。(全層)他們 的新推介  激新午市放題, 每位只是 $178-.   要試試 !!任点任食時間又長, 由 12 ~ 3 点,  超值 !!店內地方闊落, 座位很多, 是大型食肆, 裝飾不錯.有規模也舒適.窗口位更光猛.  談天說地好地方.枱上自選餐紙多款, 食物包羅萬有, 刺身, 壽司, 串燒, 卷物, 炸物, 拉麪, 烏冬, 湯, 飲品, 甜品......, 多得目不暇給.飲品和甜品都放在冰櫃, 飲品種類多, 甜品有雪糕, 奶凍等......飲品:  我的朋友開心透了, 因為梅酒也在放題飲品之列,  看!!  好清香, 飲勝 !!我不是酒客, 選了荔枝紅茶,  味道也不錯.刺身頁:  我們点了三文魚, 白玉拖羅, 鯛魚, 希靈魚, 八爪魚, 北海道帶子, 原隻甜蝦刺身及赤貝, 豐盛組合  !!賣相擺設很靚.  刺身十分新鮮, 肉質鮮甜可口. 刺身上枱時都

任点任食時間又長, 由 12 ~ 3 点,  超值 !!

店內地方闊落, 座位很多,
是大型食肆, 裝飾不錯.
有規模也舒適.
窗口位更光猛.  談天說地好地方.
枱上自選餐紙多款, 食物包羅萬有,
飲品:  我的朋友開心透了,
我不是酒客, 選了荔枝紅茶,  味道也不錯.
刺身:  我們点了

賣相擺設很靚.  刺身十分新鮮, 肉質鮮甜可口. 刺身上枱時都有冰鎮保存温度和鮮度.  三文魚刺身脂肪分佈均勻,色澤光亮。甜蝦刺身彈牙甜美,  所有刺身都值得一讚 !
木魚海老青瓜沙律:  新鮮爽口, 有大蝦三隻, 肉質及醬味俱佳 !
我們点了兩組壽司:  其一是創作卷物

三色花之戀, 香芒黃金大蝦卷, 芥末蜜糖三文魚卷, 香蔥海膽吞拿魚壽司,  日式生蝦米紙菜卷:

較特式的是日式生蝦米紙菜卷,   米紙包住生菜和蝦米, 開胃清新. 賣相不俗.

以上每款我們只点一件, 光怕吃得太飽 !
另一個是傳統壽司也送來了:   北寄貝, 柚子胡椒針魚, 鵝肝帶字壽司

柚子胡椒針魚壽司, 含胡椒及少辣味, 柚子清香.  針魚鮮甜, 北寄貝爽口質優.
天婦羅, 我們点了虎蝦天婦羅, 糖心蕃薯天婦羅

天婦羅炸得香脆,  外層金黃色, 虎蝦大大隻, 肉嫩且爽, 要讚!!  糖心蕃薯細細粒, 甜美, 好特別 !!
燒烤頁 :

鹽燒牛舌:  牛舌肥美, size 畧細, 但口感牛味重,  品質佳.

鹽燒黑豚肉串:  品質一般
和風:   肉質口感好, 調味不錯.
鹽燒海老串:

鹽燒效果不錯!  海老很大隻, 肉質鮮甜, 鹽燒帶出蝦的鮮味!
北海燒蠔:   Size 不太大, 肉質鮮嫩,  外層舗滿了芝士加沙侓醬,  金黃色香味濃 !!

芝士蟹子燒帆立貝:  上枱夠熱,  芝士可以拉絲, 味香濃,  帆立貝 新鮮可口. Yummy !
烤有機菠蘿, 多汁又燒得不乾. 真好食 !
鹽燒鯖魚, 加点檸檬汁, 更惹味.
我們勁飽!  甜品也吃不了.

餐廳選材新鮮有質素,   店員服務態度殷勤,  使人感覺良好.  我們一定會再來.
  • 烤有機菠蘿
  • 刺身
  • 鹽燒海老串
2016-10-27 547 瀏覽
早知睇完d食評先啦, 5去5洗咁激氣, 原來已有仁兄提點. 本人主打三文魚和甜蝦, 這家的三文魚是我試過既放提最差的, 有渣, 鹽燒牛舌則只有鹽的味道,牛舌雖然唸但沒味. 小小的元貝卻有多多的沙石, 有些還苦的, 叫了一轉也不再叫了. 甜蝦和其他的還算可以, 其實也沒有試很多款. 話說回頭, 我們訂了7:00PM, 吃2小時, 但我們早到了, 6:50便入坐, 原本侍應的態度也不錯, 還3次告訴我們LAST ORDER (因為他第次說了後, 我們沒有再下單), 結果告訴我們3次我們也沒有再下單, 可以想像跟本沒吃多少.到了大概8:40,有侍應前來說已夠鐘了, 我們沒有理會, 再過一會, 另一侍應再前來說你們已過了20分鐘, 要離開了, 我於是便馬上看鐘, 當時是8:45, 我便說我們6:50才入坐, 為什麼你說已過了20分鐘? 那時候,另一位類似經理級的人走過來說我幫你們查查入坐時間………….一會後, 他回來說 (仍然強調, 沒說不好意思), 你們現在過了3分鐘, 我比多5分鐘你地………..經理級果然厲害, 皇恩浩蕩地多給我們5分鐘, 聽罷我們已起身走了, 本身不是一個賴死的人, 只是不滿還未夠鐘時已三番四次地催促, 到最後還理直氣壯, 這樣的店一定不會再來.
2016-10-25
2016-10-24 710 瀏覽
今日收工落雨濕濕,幫一個朋友慶祝生日,一早book定哩間放題!有梅酒飲,凍冰冰,酸酸甜甜好爽,不過第二日要番工唔敢飲咁多!刺身新鮮,鮮甜,乾淨,至少第二日都無肚痛!食左2round!牛油炒帶子好香牛油味,粒粒都大大粒,仲有雜菌伴炒!第一次放題食蒸氣鍋, 試埋呢個蒸鍋,今次仲唔飽?蝦大大隻,不過帶子就細左d,蟲草蒸雞好滑好入味,我地成個menu都叫3份,食完都飽!竟然有人參雞湯飲,人參味唔算濃,都唔算多雞油,清清地,飲落幾舒服!餐廳有任飲果汁汽水茶,同埋雀巢雪糕/糯米糍,200蚊左右真係算係咁!食物質素平均中上,當然唔可以同高級居酒屋比,但同朋友聚會大吃一番都係一個唔錯既選擇!
牛油炒帶子好香牛油味,粒粒都大大粒,仲有雜菌伴炒!

2016-10-18
2016-10-21 583 瀏覽
10年無食過放題喇,哩日放工決定去放肆下!對上一次食哩間野已經係5年前,今次食狀態唔係咁好,前一日肚痾,所以都無咩掂生冷野!因該已經係8點半,超餓,叫左個鰻魚飯打打底,但無諗過一份係大碟到咁,味道唔錯,有鰻魚汁味,但係食唔到鰻魚,同埋太大碟喇,懷疑佢俾錯左我,食完哩碟仲點食野?南瓜天婦羅係我最愛,新鮮熱辣,唔會皮肉分離,南瓜軟滑香甜,食左6件!牛油粟米都係我最愛,牛油味重,不過真係新鮮先好食,我有半兜放埋一邊唔記得食,食番已經又乾,油又瓊哂!最後食左4碗!雞翼不過不失啦!餃子炸得香脆,不過無醋點黎食爭咁少少!雞軟骨食唔停口,又香又脆,骨唔會硬, 不過無檸檬伴住爭d。三文魚骨腩有驚喜,唔算多骨,肉唔會過老。最後食埋哩個海鮮蒸鍋,出面食好貴架!海鮮新鮮,肥牛唔係港式牛咁厚同韌,反而又薄又唔會肥,唔錯!仲有無限綠茶味香芋味雲尼拿味雪糕糯米糍,我都忍唔住食左幾粒!今日我靜係食左熟食,應該就唔抵架啦,不過整體食物都幾好,3個人俾左個卡位我,都坐得舒服!
三文魚骨腩有驚喜,唔算多骨,肉唔會過老。

2016-10-18
2016-10-17 649 瀏覽
我和2位朋友一起去吃,環境不錯,但如果你冇叫蒸氣火鍋的話,本人覺得一般!刺身有我最鍾意帶子,和串燒牛舌都不錯,比較特別的有清酒飲,不過我唔飲酒!整體一般正常,沒太大驚喜!

整體一般正常,沒太大驚喜!
2016-10-14
10 分鐘 (堂食)
  • 燒牛舌
2016-10-15 634 瀏覽
刺身很好食!點了一輪又一輪!由其是希靈魚及燒菠蘿特別好食!一定要食!其他的芝士焗燒豪及芝士焗帆立貝也好食!另外今次跟梅酒也比較好!食都家人都說正!我今次推薦給大家的!
2016-10-15
10 分鐘 (堂食)
  • 刺身
  • 燒菠蘿
  • 梅酒
  • 芝士焗蠔
2016-10-15 563 瀏覽
一家人食放題....有朋友 RECOMMEND 呢間餐廳...所以都幾高expectation...價錢比一般日本放題比較平...但係食物種類真係唔算太多... 魚生刺生竟然無咩味道.....無魚應用o既鮮味....海膽亦都唔新鮮....人蔘湯得個苦字.....所謂蒸o既食物都一般...無咩特別...甜品...奶凍同mando pudding 味道都一般....mando pudding 無mango 味...有牛奶公司o既雪糕但係無食.... 最好食係雪糕糯米糍...service 幾好.....只係應該未必會再去啦....
一家人食放題....

價錢比一般日本放題比較平...

但係食物種類真係唔算太多...
魚生刺生竟然無咩味道.....無魚應用o既鮮味....

海膽亦都唔新鮮....

人蔘湯得個苦字.....

所謂蒸o既食物都一般...無咩特別...

service 幾好.....只係應該未必會再去啦....
  • 雪糕糯米糍
2016-10-06 756 瀏覽
今日心血來潮要去旺角行街,一早就叫媽媽在旺角站等我放工。媽媽最喜歡食日本菜,做囡的我當然要帶她去食餐勁的啦! 於是我們就在旺角地鐵站附近『揾食』,在旺角地鐵站枱頭一望,就見到大大隻字寫住『番本日式放題』!我們就滿心歡喜的走去!『番本日式放題』座落在西洋菜街168号3樓全層,基本上就在旺角地鐵站 B2 和 B3 出口對面,十分便利。搭兩層電梯就到。當時晚上6:15,因為早所以好快就有位,侍應好快就帶我們到座位。枱上放著一疊厚厚的點菜紙,令人振奮,我們立即叫第一輪。海鰻芝士卷軸&三色花之戀 海鰻燒得剛剛好, 燒汁令鰻魚甜甜的,配上芝士好夾。三色花之戀的三文魚好新鮮,魚肉肥美,在大量的黑魚籽作點綴,食落口感好有層次。蓮根炒墨魚仔蓮藕爽脆,没有老藕起絲的情況出現。墨魚仔細細隻,但好彈牙。我最喜歡它的汁,甜甜的鹹鹹的。整道小食無論用來伴酒或是淨食都適宜。飛魚子帶子沙侓軍艦&辣味吞拿魚軍艦飛魚子和帶子都十分鮮甜可口,魚子入口有如爆爆珠般爆開,口感有趣。帶子鮮嫩可口,魚子和沙侓混在一起,食起來酸酸甜甜,好開胃。辣味吞拿魚軍艦的吞拿魚醃製過,有少少spicy,但不會嗆口,十分醒胃。 鹽燒海老串海老大大

鹽燒海老串

海老大大隻,肉質結實鮮甜,咩調味料都不用,只用鹽燒,,已經好能夠帶出蝦的鮮味。完全無諗過可以在放題可以任食這麼高質素的燒海老,必食推介!
北海燒蠔

賣相吸引,外層燒到金黃色。成隻蠔上面舗滿了沙侓漿和cream來燒,蠔鮮嫩。燒香味濃,沙律有效中和了蠔的礦物味。如果沙律醬少些會更好,蠔的鮮味更突出。
芝士蟹子燒帆立貝

芝士味香濃,熔溶的芝士跟帆立貝的味道互相煇映,芝士能夠拉絲,可見菜式上枱時熱度十足,熱騰騰也令香氣四溢。帆立貝是非常新鮮可口的,蟹子帶少少海水鹹,鮮味在口中爆炸了。
三文魚、大葉媽媽魚、柚子胡椒針魚類&油甘魚壽司

在這裡所有的壽司都令人好驚喜,估不到放題可以食到高水準的壽司。先講壽司的靈魂 --- 飯,飯的size適中,又軟又Q且疏密有序,食落口不會死實。魚生鮮甜嫩口,切得厚薄均勻。能夠一口一件就是最正宗的壽司
發現新大陸啦!!!不得了,這裡有Choya 梅酒任飲,清酒和朝日啤酒都是任飲! 平時自已買一支梅酒都要$150-$250,現在食個放題都只係$208,就可以任飲,我要放肆啦!
旦本冰梅酒
梅酒好清香,是平是飲到的Choya,Choya不是平價貨,好飲是必然的了。
人蔘雞湯

完全意料之外的驚喜 – 人蔘雞湯。足料到不得了,人蔘味極濃,有陣陣的甘香,甘而不苦,香而不油。雞味清香,蔘味濃郁,必飲推介!
虎蝦天婦羅&糖心蕃薯天婦羅

天婦羅炸得香脆,金黃的外層已完美地道出一切。虎蝦大大隻,嫩口到不得了,粉漿厚薄一致,能鎖住蝦的肉汁。糖心蕃薯細細粒,好甜美,口感比較實身,第一次食,好特別。
中華冷麵包(二人份)

冷冷的麵條配上酸酸的汁漿,好開胃。我好欣賞它的汁漿,濃香的麻油味,十分叫人著迷。配料有大量甜粟米粒和瓜絲,清新醒胃。二人份量的麵好食到一個人都食得完。
鹽燒黑豚肉串

黑豚肉厚結實,肥瘦均勻,食落口有種果香的甜味。燒豚肉一向都是我最愛,喜歡燒出來有陣BBQ香味,加上只用鹽燒來調味,能夠食到豬肉的原味,推介之選。
三文魚、希靈魚、北海道帶子&原隻甜蝦刺身

這裡所有的刺竹身都十分新鮮,肉質鮮甜可口。刺身上枱的時候都好窩心地用冰鎮住,就算不立即食完,都不怕影響到刺身本身的温度和鮮度。三文魚刺身脂肪分佈均勻,色澤光亮。其他刺身都值得一食再食。我最欣賞甜蝦刺身,我只能用三個字去形容,「鮮鮮鮮」!食完蝦身,吸埋蝦頭的膏,甘甜都不得了。
原雙甜蝦刺身
原隻甜蝦刺身

蝦身色澤透亮,肉質彈牙爽口!我本身是蝦,一來就可以好幾隻,所以食蝦都已經值回票價。真的好新鮮,有相為證!必食必食必食!
芥末蜜糖三文魚卷&日式生蝦米紙菜卷

芥末帶少少辣味,不太嗆,有效刺激味蕾。蜜糖甜甜地,連三文魚食好特別,辣中帶甜,可以不用沾wasabi,因為芥末已有調味作用。日式生蝦米紙菜卷,米紙裡面包住生菜和蝦米,清新開胃。難得的是,包住生菜的米紙能夠保持乾爽,米紙没有黏在一起。
日式清酒煮蜆

蜆清洗得好乾淨,食落完全没有沙粒。平時食蜆最怕就是食到落口沙粒,但這裡的蜆完全無這個問題,可見餐廳對食物出品一絲不苟。清酒煮過蜆有淡淡酒香,但又没有蓋過蜆肉應有的味道,作為小食一流,佐酒又得。
鹽燒牛舌

這道小食真心建議大家一定要留胃食,因為它絕對是必食之選。牛舌肥美,非筆墨可以形容,口感像和牛是完全没有誇張,因為一口咬下去,你會感覺到油份『必』曬出來,牛吞好嫩口,咬多兩口就已經完全溶化在口中,且牛味十足。食過和牛的朋友會知我想講什麼口感。
柚子胡椒針魚壽司&香蔥海膽吞拿魚壽司

柚子胡椒針魚壽司,清香的柚子味在口中徘徊,有少少胡椒去提味,帶少少辣。針魚甘甜,清新、辣、甘甜融為一體。香蔥海膽啓吞拿魚壽司,吞拿魚本身鐵質味比較重,所以要搭蔥去辟一辟,加上海膽的海水天然甘味,整個配搭得宜。
芒果布甸

好開心這裡有芒果布甸提供,芒果是我最喜愛的生果,用它來為整餐做終結是最適合不過。當你食到飽飽的時候,有個酸酸甜甜的甜品食最好,所以我毫不猶豫拿了兩個。
這裡有大量不同款式的飲品可供選擇,隨時都找到冰櫃,裡面有好多特色飲品。還有奶凍~
雪糕餅&糯米糍
食到最尾,可以去雪櫃拎雀巢雪糕,主要有Vanilla和Chocolate兩種口味。還有雪米糍。
加$88就可以享受升級放題!
只要Like 佢地facebook,還能享用手掌咁大的紅蝦刺身(原價$68/隻)和日式蒸氣火鍋!
餐廳座位充足,光猛整潔。十分欣賞員工的服務態度,食物上枱速度快,食完的碟好快就有人收走。店員還會主動過來收拾垃圾,服務一流!
放題在不同時段有不同收費,但最貴都不會過$208,小童$128。講真$200左右可以食到如此高質的放題,物超所值!
1904 瀏覽
大量食物提供,包保你叫唔完!

總括而言,番本日式放題給我的感覺是扺食、新鮮、食材豐富、環境舒適、服務態度一流。媽媽和我都食到飽飽又好滿足。必食推介有鹽燒牛舌、人蔘雞湯,甜蝦、所有壽司......實在太多。相信不久的將來我們又會來食一頓。
2016-10-04
旦本冰梅酒
原雙甜蝦刺身
雪糕餅&糯米糍
2016-10-02 651 瀏覽
妹妹生日。家人提議食呢間放題,一早book左位,唔洗等。款式算多,魚生種類大約有8種,算新鮮。熱食方面,叫左個炸雞軟骨,林左,味道一般。清酒煮硯,冇酒味。天婦羅不錯,但如果有埋天婦羅汁更好。串燒款式就比較少,亦較為凍。
妹妹生日。家人提議食呢間放題,一早book左位,唔洗等。
款式算多,魚生種類大約有8種,算新鮮。
熱食方面,叫左個炸雞軟骨,林左,味道一般。
2016-09-30 584 瀏覽
今天和朋友慶祝生日,旺角有間放題好特別是有蒸籠海鮮,所以就試一試。個場地都算大,不過原來要有四個人才送蒸海鮮吃。第一order當然刺身,刺身都好新鮮其次再叫壽司種類尚算多,最好是壽司舊飯好細。天婦蘿炸蝦是最好因為size好大而且彈口,其他還有燒蠔都唔錯。吃蒸海鮮一定要叫蝦同聖子,帶子先,其次牛肉,燒賣等等,飲品還有果汁先生和雪糕糯米池 。可能食物種類太多所以好難吃曬全部。
今天和朋友慶祝生日,旺角有間放題好特別是有蒸籠海鮮,所以就試一試。個場地都算大,不過原來要有四個人才送蒸海鮮吃。第一order當然刺身刺身都好新鮮其次再叫壽司種類尚算多,最好是壽司舊飯好細。天婦蘿炸蝦是最好因為size好大而且彈口,其他還有燒蠔都唔錯。吃蒸海鮮一定要叫蝦同聖子,帶子先,其次牛肉,燒賣等等,飲品還有果汁先生和雪糕糯米池 。可能食物種類太多所以好難吃曬全部。
2016-08-09
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2016-09-28 10430 瀏覽
同男友食飯俾佢話事,10次有8次佢都話要食放題,因為選擇夠多又夠飽。依家啲放題唔會咁單調架啦,有啲有埋燒肉、火鍋,今晚我地呢間有粥底日式蒸氣火鍋。餐廳喺旺角站B2出口,以前工業貿易大樓對面,唔使2分鐘已經行到過去,好方便!大門貼著大大張poster列明收費,十分清晰。我地食630-800入去食,$208加一服務費,價錢算平!一坐低即刻寫紙落頭一輪order先!首先食啲刺身開開胃先!三文魚、北海道帶子同原隻甜蝦係必食嘅基本野,呢3樣都夠新鮮肥美,合格!芝士蟹子燒帆立貝, 芝士好香, 本身味道已經滿分啦,錦上添花既係d蟹子!加左蟹子落去成件事勁有口感,係我最喜愛菜色之一。仲有個北海燒蠔,加入大量芝士去焗,雖然蠔味被搶左,但芝士迷表示一啲都唔介意!呢個和風牛肉粒份量幾多喎!肉粒厚身,用洋蔥同燒汁煮至約8成熟,唔韌,好味!再試試啲串燒先!呢味鹽燒黑豚肉串唔錯,五花腩片肥瘦相間,燒至外層微焦香口,肥肉部分滲出嘅油脂肉汁,令肉串唔會過乾,讚!我地一邊食一邊放啲材料落個日式蒸煱度蒸。火鍋材料選擇不算多,但勝在夠新鮮,海中蝦好大隻,4隻已經佔領半板。海鮮精華喺蒸嘅過程中滴落粥底,最後食個粥底真係完全食

一坐低即刻寫紙落頭一輪order先!
我地一邊食一邊放啲材料落個日式蒸煱度蒸。火鍋材料選擇不算多,但勝在夠新鮮,海中蝦好大隻,4隻已經佔領半板。海鮮精華喺蒸嘅過程中滴落粥底,最後食個粥底真係完全食曬所有食材嘅精髓,亦為呢餐劃上完美句號!

2016-09-26 613 瀏覽
放工同同事黎食個放題輕鬆下,奬勵下自己!肚餓到就暈低,飲返碗人參雞湯曖暖胃先。雞湯幾清甜,滲出淡淡人參味,最重要係夠熱!再黎個熱食!清酒煮蜆幾鮮甜,蜆係新鮮既,依樣好重要,海鮮依d如果唔新鮮你點煮都冇用,加少少清酒同鹽已經好完美!放題都有酸辣麵食!依個麵夠辣,我好鍾意!放題就係想樣樣試, 唔想食一樣野食得咁飽, 依個麵份量就岩岩好喇,又有得試,又唔會撐到飽哂。再加個牛油蒜香炒帶子,帶子細細粒但都幾肥厚而彈牙,每粉帶子都充分被牛油同蒜頭包裹著,正!鹽燒雞中翼燒至外皮乾身焦脆,一咬開仲有雞汁流出,我自己一個食左3隻!呢度仲有個賣點係有得食日式蒸氣火鍋!鍋嘅造型好有趣,最底係粥底,上層係一塊有孔嘅鐵板,蓋係草繩尖蓋。玩法係將新鮮嘅食材放上鐵板上蒸,蒸嘅時候食材嘅汁由鐵板的孔滴落粥底。先食鐵板上食材,最尾食個充滿各種食材精華嘅粥底,正呀!選擇算多,基本野有曬,仲有蒸氣火鍋食,埋單每位$208+10%,都會抵食。
放工同同事黎食個放題輕鬆下,奬勵下自己!

因為家人一直都想試,一心諗住去試下,點知D野食真係麻麻地,三文魚唔新鮮無咩味,酒煮蜆淡而無味,D炸物一般般,可以話最好應該南瓜天婦羅同埋烏冬和冷麵,有一D刺身都可以!但如果日式放題黎講依間D小食真係小之又小!仲要麻麻地,如果依個價錢真係唔值!一定唔會有回頭再食既一日,仲要提早40分鐘LAST ORDER,之後就算你未食完夠鐘即刻趕你走!!如果比我再選擇,我覺得朗豪坊果邊都有幾間仲好食過依間,價錢仲要差唔多!番本係我食咁多間日式放題最難食既一間!都唔知點解佢咁多好評!

番本係我食咁多間日式放題最難食既一間!

都唔知點解佢咁多好評!
題外話/補充資料: NO
2016-09-25
5 分鐘 (堂食)
$228.8 (晚餐)
慶祝紀念
生日
  • NO
2016-09-21 962 瀏覽
有得through openrice book 枱,方便快捷👍Day before 仲有人打黎confirm booking👍但食物就。。。之前都食過兩次,印象有啲模糊,可能太耐啦。今次就認真工作😠今次去到,多出蒸海鮮煱,幾得意wor,煱底仲有粥,可以留返最後食!一黎我地就嗌左啲海鮮蒸,有牛肉 豬肉 蜆 蝦 煽貝 小唐菜 金菇,款式幾多下。但我地掛住食其他野,都冇人理個煱,有個waitress 小瑜,佢好好啊,係咁幫我地搞海鮮煱,可惜實左忙住食其他野,最後放棄左海鮮煱😫。種類黎講都夠多,我揀我encore嘅野食黎講。先係刺身,朋友仔就好中意食北寄貝,但個人就覺得好腥,反而拖羅幾好,另外甜蝦就好一般,蝦肉lan lan地🙁再黎就係甜薯,芝士年糕,食100件都係咁好味😋最後要提一提燒菠蘿,又係勁encore左好多次,夠甜又好美👍必食咖!甜品就糯米滋,雪糕揀!食左n粒綠茶 芋頭味,正正子!!最後,我覺得兩個中實在太趕啦,可以比多半個中就好!
但食物就。。。
之前都食過兩次,印象有啲模糊,可能太耐啦。
今次就認真工作😠
再黎就係甜薯,芝士年糕,食100件都係咁好味😋
甜品就糯米滋,雪糕揀!食左n粒綠茶 芋頭味,正正子!!
最後,我覺得兩個中實在太趕啦,可以比多半個中就好!
甜蕃薯仔
刺身