2018-10-05 5745 瀏覽
趁放假走去上環海味街入貨,醒起上環市政大樓熟食中心有一間人氣茶檔,難得來到,冇理由唔去一探究竟。根據網上資料,「瑞記咖啡」開業超過60年,由街邊鐵皮茶檔做起,隨着政府收地,老檔主索性交回鐵皮檔牌照,上樓搬入熟食中心。是日公眾假期,熟食中心內90%以上的檔口沒有營業,「瑞記」是其中一兩間仍然開門做生意的檔口,不過人氣依然鼎盛,差不多全部枱都坐了客人。細心留意客人的年齡分布及言談舉止,相當明顯絕大部份都是專程而來,卻沒有遊客影蹤。論名氣,「瑞記」及不上「蘭芳園」、「勝香園」等中環老字號,後兩者甚至廣受外地旅遊雜誌報導,吸引大量遊客到訪。反觀「瑞記」則可說是低調茶檔,但正因為低調,才能保持本土風味,是徹徹底底屬於香港人的茶檔。始終要跟隨時代步伐,每張枱都有一張兩面過膠餐牌,中英對照。餐牌十年 ⋯⋯ 不,應該是幾十年如一日,分別只是價錢隨着歲月而加價了。但最經典當然就是貼在牆壁上那一個也不知道有多少年歷史的木餐牌!餐牌上的「瑞記咖啡」是「瑞記㗎啡」,這「㗎啡」兩字是上一代的寫法,除了某些歷史悠久的老冰室之外,今時今日的港式茶餐廳肯定不會這樣寫。紅底白油漆手寫字,字型有大有細、歪歪斜斜,字體唔工
根據網上資料,「瑞記咖啡」開業超過60年,由街邊鐵皮茶檔做起,隨着政府收地,老檔主索性交回鐵皮檔牌照,上樓搬入熟食中心。是日公眾假期,熟食中心內90%以上的檔口沒有營業,「瑞記」是其中一兩間仍然開門做生意的檔口,不過人氣依然鼎盛,差不多全部枱都坐了客人。細心留意客人的年齡分布及言談舉止,相當明顯絕大部份都是專程而來,卻沒有遊客影蹤。論名氣,「瑞記」及不上「蘭芳園」「勝香園」等中環老字號,後兩者甚至廣受外地旅遊雜誌報導,吸引大量遊客到訪。反觀「瑞記」則可說是低調茶檔,但正因為低調,才能保持本土風味,是徹徹底底屬於香港人的茶檔。
但最經典當然就是貼在牆壁上那一個也不知道有多少年歷史的木餐牌!餐牌上的「瑞記咖啡」「瑞記㗎啡」,這「㗎啡」兩字是上一代的寫法,除了某些歷史悠久的老冰室之外,今時今日的港式茶餐廳肯定不會這樣寫。紅底白油漆手寫字,字型有大有細、歪歪斜斜,字體唔工整、兼且並非標準字體,第一時間聯想起195X年粵語長片的字幕(按:80、90後的讀者們知不知道什麼是粵語長片?)。另一個經典當然是中國花碼標注價錢,雖然清楚見到價錢不斷更新的痕跡,但竟然一直沿用中國花碼。筆者還是小學生的那些年,除了阿拉伯數字之外,還需要學習羅馬數目字及中國花碼;時下年青一輩應該唔識睇?!
凍阿華田($16)睇得出、也飲得出落了非常重手的阿華田粉,也不似其他港式茶餐廳的冲調方法,「瑞記」並沒有加入(或者份量極少)淡奶,是非常濃郁的阿華田味,雖然缺少了奶香及滑溜,但卻充滿兒時回憶。
凍阿華田
西多士($25)並非一般茶餐廳的法蘭西多士,沒有糖漿、不是油炸、也沒有金黃剔透的香脆表面。雖然並非油炸,卻不代表工序簡單。兩片白麵包先焗香,然後沾上少許蛋漿,再用白鑊(不下油)慢火煎香;之後在兩片麵包之間塗上牛油;做成多士之後再在表面塗牛油、淋上煉奶;最後切成六小塊上碟。
西多士
賣相的而且確粗糙:巖巖嶄嶄、仍然殘留少許麵包皮,但卻充滿住家風味。屋企泡制西多士固然不會油炸,但又有幾多人會花時間又焗又煎又塗牛油又淋煉奶去弄一件?多士表面微微燻黑、咬下去又有少少燶味,這些白鑊煎烘白麵包的特徵是西式電多士爐無法模仿出來的。味道有點似奶油多,但由於用心煎香,所以更香口、表面更脆,加上落足牛油及煉奶,甜膩恰度好處 ⋯⋯ 比普通奶油多好食。如果兩片麵包之間能夠塗上粗粒花生醬會更完美。
樽仔凍奶茶($16)竟然與凍阿華田同價,感覺上抵飲好多,因為較花費功夫及時間處理。樽仔凍奶茶可以講係連鎖快餐集團冰鎮凍奶茶的始祖,雖然同樣係一樽樽(或連鎖快餐集團的一杯杯)奶茶放入雪櫃冰凍,但用玻璃樽就多了一種老香港情懷;以前物資並不豐富,塑膠杯並不普遍,竟然有茶檔想到用汽水玻璃樽(那些年玻璃樽裝汽水十分普遍)装奶茶、再雪凍,以求客人可以品嚐原味奶茶,唔需擔心被冰粒溝淡,可說是經典小智慧。
樽仔奶茶好處係唔怕溶冰溝淡飲品味道,但又最怕無得走甜或少甜。這個樽仔奶茶雖然沒有熱奶茶般香味漂散,但奶茶味道濃郁,入口順滑,奶味、甜味同茶味調較均𧗾,味道剛剛好。
樽仔凍奶茶
鮮牛餐肉公仔麵($30)沒有特別技巧,這碗即食麵沒有淥到軟腍腍,已合格了。薄薄一片午餐肉煎得算甘香,尤其邊緣位,已煎至少少脆身。牛肉更是真正本地活宰新鮮牛肉,甚至不經食用疏打粉及調味料醃制;雖然並非什麼靚部位、沒有油香,但有彈性、又有肉鮮味。
鮮牛餐肉公仔麵
食物唔算得特別出色,但全部勝在充滿老香港情懷,無論泡制方法、出品款式、口味等等,相信幾十年冇變過 ⋯⋯ 雖然粗糙,但擁有新一代茶餐廳所欠缺的滄桑歷史及感性回憶。就像其他香港碩果僅存的閣樓老冰室、鐵皮茶水檔,到來只為呷一口㗎啡、嚐一啖奶茶,懷緬舊香港,食物味道只是其次了。
2018-09-25
樽仔凍奶茶
2018-10-02 311 瀏覽
經濟首選食物大約$16-30每枱一定點的樽仔奶茶$16冰凍 ,茶味濃鮮牛肉麵,$28牛肉的份量也不小,作為午餐也足夠蛋牛飽,$16,麵包有烤過,推介,咸度適中。值得一試
2018-09-28 261 瀏覽
瑞記咖啡上環街市2樓係熟食中心,裡面有好多餐廳,其中一間就係開業長達60年的瑞記咖啡。蛋牛飽 $16飽是軟身,烤得熱烘烘,有一少部位烘得帶點脆口,裡面夾著鹹牛肉和葱花蛋,味道令人滿足。西多士 (鍊奶加牛油) $23一上枱蛋香味已撲鼻,吃上口好柔軟,蛋味濃郁,吃得出係煎而不是油炸,較健康。鮮牛公仔麵 $28Ok👍🏻 樽仔奶茶 $16名字來源係將奶茶入樽後雪藏,免得加冰沖淡茶味。依家無乜地方有,懷舊下,較甜。
瑞記咖啡

蛋牛飽 $16

西多士 (鍊奶加牛油) $23

鮮牛公仔麵 $28
Ok👍🏻

樽仔奶茶 $16
名字來源係將奶茶入樽後雪藏,免得加冰沖淡茶味。
依家無乜地方有,懷舊下,較甜。
  • 樽仔奶茶
  • 蛋牛包
2018-09-28 185 瀏覽
放假經過西環,一於去瑞記食返個港式早餐😋餐牛麵加樽仔奶茶😍餐牛麵真係名不虛傳,好好食,牛肉唔會太鞋又唔會太淋,麵底仲有麻油香味😋唔知係味咪用左出前一丁呢不過樽仔奶茶冇想像中咁好飲,有點遜色
放假經過西環,一於去瑞記食返個港式早餐😋
餐牛麵加樽仔奶茶😍
不過樽仔奶茶冇想像中咁好飲,有點遜色
2018-09-25 3314 瀏覽
前兩天原本要上班,但因為某些緣故而請了假,才有機會去老字號的茶餐廳或冰室,因為大部份的茶餐廳或冰室都很早關門,而我平常的上班時間與他們的營業時間剛好碰著,所以一直都未有機會去試。瑞記咖啡在上環市政大廈內,離地鐵站十分近,發現部份有名氣的茶餐廳都是在政府的市政大廈內。環境跟平常的茶餐廳或冰室差不多,環境雖小,但有一個小小優點就是有冷氣,不用邊流汗邊吃,對我來說已經算是不錯。奬項方面,餐廳曾獲媒體頒發的必吃食店大獎,還有OP 2016年的優秀開飯熱店大獎。食物同飲品大致上和平時的茶餐廳一樣,價錢都十分經濟實惠。樽仔凍奶茶 $16由於太口渴的關係,忍不住先點了一樽「樽仔凍奶茶」來喝。這款飲品是瑞記咖啡的獨有飲品,平時在其他茶餐廳是不會有的,特別在於外型,平常的奶茶都是以杯盛載,這裡的奶茶則用樽盛載。外型特別,味道卻一般,茶味有點兒苦澀的感覺,實屬正常,而奶味方面,我只感受到很淡的奶味,所以與茶混合後變得一般,另外我也喝不出有香滑的感覺。餐蛋麵 $26餐蛋麵在一般茶餐廳也有的食物,但聽說越簡單的食物越難做到高水準。首先說說餐肉,餐肉有兩塊,偏向軟身,沒有什麼特別。反而令我有驚喜的是雞蛋,蛋味

食物同飲品大致上和平時的茶餐廳一樣,價錢都十分經濟實惠。

樽仔凍奶茶 $16

餐蛋麵 $26

餐蛋麵在一般茶餐廳也有的食物,但聽說越簡單的食物越難做到高水準。首先說說餐肉,餐肉有兩塊,偏向軟身,沒有什麼特別。反而令我有驚喜的是雞蛋,蛋味香濃之餘,亦有我平時在茶餐廳吃「蛋治」的感覺,吃的時候能感受到鑊氣,即是「熱辣辣」的感覺。

文字的博大精深在於一個詞語有多個意思,或者有很多詞語代表同一個意思。中文字的「飽」可以解作吃夠了的意思,又可以解作麵包得意思。

蛋牛飽 $16

這裡的蛋牛飽是厚厚的,麵包軟身。先說說蛋,平時吃的蛋治是比較滑溜溜的,這裡卻未能給我滑溜溜的感覺,而是一堆熟熟的蛋。熟蛋本身是沒有問題的,可是配上麵包則不太適合,相比起全熟的蛋,我較喜歡滑滑的炒蛋,有點半生熟的感覺。然後說說牛,牛肉是咸牛肉,不是滑牛肉,咸牛肉顧名思義是偏咸的,就這樣配上麵包,味道便令人受不住,加上蛋就剛剛好了。

西多士 $25

正所謂好戲在後頭,西多士可以說是瑞記咖啡的招牌菜,而我本身也喜歡吃西多士,所以對它也有一定的期待。這裡的西多士跟其他茶餐廳的不太一樣,是有蛋漿沾滿麵包,但蛋味也不是特別的濃,平時吃西多士比較少是有蛋漿沾滿麵包的,這裡的西多士算是比較特別吧。再加上大量煉奶,甜味是很足夠了,但香脆的感覺也是很明顯地久缺。
2018-09-24 249 瀏覽
One of the tastiest French Toast in Hong Kong. It’s worth trying, but know that it’s very greasy, I think they deep fry the bread in butter or oil first, making the bread tasty and crunchy. You can ask for more condense milk if you want it more sweet. A plate is good for sharing unless you’re treating it as your main meal. Don’t expect much from this kind of place, it’s very affordable but the food are not all good. The Beef Noodles was bad. Milk Tea in a bottle, overrated.

French  Toast
French  Toast
If you wanna try local Hong Kong food, this would be your choice, the Hong Kong styled milk tea and the egg toast are delicious and cheap. I would also recommend the beef noodles. This would be a good restaurant if you are looking for a high quality local but not expensive for breakfast or lunch.
  • 樽仔奶茶
  • 餐蛋麵
2018-09-17 299 瀏覽
✏️西多士 ($25)慕名而來的西多😻呢個西多同傳統嗰啲最大唔同嘅係 佢係煎唔係炸 所以食落唔會咁油膩😌食落有驚喜!因為蛋香好重好香💛多士煎到好香脆 配埋淋喺面嘅煉奶 港式嘢嘅浪漫喔👅😌-✏️樽仔奶茶 ($16)佢嘅樽仔奶茶 由於係直接雪凍左而唔係加冰嗰隻 變咗飲幾耐茶味都唔會比一般凍奶茶另加嘅冰塊溝淡不過都因為咁 飲落就好易飲得出佢原本嘅奶茶茶味唔夠濃郁冇平時喺茶餐廳飲嗰啲茶味咁濃同埋我覺得係比較稀少少🤔雖然都ok geh但係有丁丁失望嘅老實講🌚
✏️西多士 ($25)

慕名而來的西多😻
食落有驚喜!因為蛋香好重好香💛
多士煎到好香脆 配埋淋喺面嘅煉奶 港式嘢嘅浪漫喔👅😌
✏️樽仔奶茶 ($16)

不過都因為咁 飲落就好易飲得出佢原本嘅奶茶茶味唔夠濃郁
冇平時喺茶餐廳飲嗰啲茶味咁濃
同埋我覺得係比較稀少少🤔
雖然都ok geh但係有丁丁失望嘅老實講🌚
2018-09-10 346 瀏覽
凍飲要走甜係多年習慣,預先加咗糖的樽裝凍奶茶無緣品嚐,就叫杯走甜少奶凍奶茶。茶色比預期的淺,茶味淡。初見杯內冰少,打咗個突,隨後發現正正因為咁少冰,先留得住淡茶味。鮮牛肉麵用咗出前一丁,唔使另外加錢,湯底係用原味丁麵味精包煮成。牛肉量多,多到食唔晒。喺茶記食鮮牛,唔期望有肉味,亦預咗食埋梳打粉。呢個丁麵,麵條軟硬適中,唔係腍到冇晒彈性;味精湯底唔過鹹,剛剛好。貪心叫多件奶醬多,純為過吓口癮。冇帶住期望嚟食嘢,所以冇失望,亦冇特別喜歡的地方。

中上環好多特色小店,只要細心尋找,就會好多驚喜!而且舊香港就是用心做食物,沒有豪華的裝修、但卻又人情味滿滿的好食物西多士 $25呢到既西多士唔係用炸的,係用煎的,而且即叫即煎,等待時間比較久,但好值得等!外面香脆,少了炸的油膩感裡面應該夾了牛油,再淋上煉奶,香甜滋味蛋香味+麵包+牛油+煉奶=無敵好味!樽仔奶茶$16原理係將凍奶茶入樽,原樽放入雪櫃咁就唔需要加冰都做到冰凍效果更因為如此,飲耐左,奶茶味都keep到咁濃唔會比d冰溝淡左但缺點就係無得揀甜度,整體都偏甜茶底好濃,奶味比較低調飲完口入面有回甘既感覺是久違的味道!記得以前細個屋邨d舊冰室都係呢個味道

西多士 $25
外面香脆,少了炸的油膩感

裡面應該夾了牛油,再淋上煉奶,香甜滋味
蛋香味+麵包+牛油+煉奶=無敵好味!

樽仔奶茶$16
原理係將凍奶茶入樽,原樽放入雪櫃
咁就唔需要加冰都做到冰凍效果
更因為如此,飲耐左,奶茶味都keep到咁濃
唔會比d冰溝淡左

但缺點就係無得揀甜度,整體都偏甜

茶底好濃,奶味比較低調
飲完口入面有回甘既感覺
是久違的味道!
記得以前細個屋邨d舊冰室都係呢個味道

2018-09-06 431 瀏覽
今日來到上環街市尋寶,二話不說黎到瑞記咖啡。餐牌選擇不多,都是簡單的港式食物,但卻俘虜了唔少人既心。坐低即刻order個蛋牛包同樽仔奶茶,由於同朋友share,每人再叫多個鮮牛麵。首先黎左奶茶同蛋牛包,樽仔奶茶故名思義用樽仔上,口感順滑、甜度適中,茶味不太濃,但無冰既概念值得一讚,減少左因融冰而溝淡左奶茶味。名物蛋牛包足料好味,味道唔會過咸,包亦香軟有烘過但未至於脆口,小妹十分喜歡。我欣賞佢厚道適中,女仔都可以一口咬落去,雖然呢點無乜人會特別提,但是否食得方便都會影響對小妹對食物既評價題外話,我朋友一行二人坐左張兩人枱,想順手係隔離拎多張櫈放袋。拎左一秒之後,有位女士就話張櫈唔攞得,要攞返寫著「瑞記」先得,所以大家下次可以注意啦

鮮牛麵

2018-09-06
2018-08-26 234 瀏覽
上環街市真的是一個臥虎藏龍的地方,我聽說這裡的瑞記咖啡的西多士跟樽仔凍奶茶是很有名的,所以我今天就跟朋友會一會佢。到的時候人已經是滿滿的,但是就等了一會就可以了,始終流轉還是比較快,大概5到10分鐘我們坐下了,餐牌上面的選的是很少的,都只是那幾個招牌食物,所以不用多就能點菜。第一時間就點了那個西多士(因為要等),雖然我也聽說那個樽仔奶茶是十分有名的,但是我不太喝奶茶然後我就不試了。那個奶油西多的是表面很脆的,入面甜度剛剛好,20幾蚊而已,一定要試下。另我加了個牛肉麵(味道不俗),作為一個lunch,是夠飽的。

2018-07-11
5 分鐘 (堂食)
  • 鮮牛麵
2018-08-05 449 瀏覽
上環街市有個熟食中心,入面有呢間唔起眼既懷舊小店:馳名既瑞記咖啡!講起瑞記,第一時間會諗起蛋牛包、西多士同樽仔奶茶蛋牛包$16用左烘過既面包,面包邊同外皮香脆,入面熱辣辣又鬆軟夾上香蔥、鹹牛肉煎蛋,蔥花帶出左牛肉既咸香,蛋味濃厚必食之選西多士$25朋友叫左一份西多士,係兩塊方包,占上蛋汁後煎香再加上煉奶,非常邪惡!而樽仔奶茶就係用玻璃樽裝住奶茶後拎去雪所以凍飲唔洗加冰,奶茶唔會俾冰沖淡瑞記咖啡用普通既食材,整作平凡既料理但食得出懷舊既經典味道同人情味
講起瑞記,第一時間會諗起蛋牛包、西多士同樽仔奶茶

蛋牛包$16
用左烘過既面包,面包邊同外皮香脆,入面熱辣辣又鬆軟
夾上香蔥、鹹牛肉煎蛋,蔥花帶出左牛肉既咸香,蛋味濃厚
必食之選

西多士$25
朋友叫左一份西多士,係兩塊方包,占上蛋汁後煎香
再加上煉奶,非常邪惡!

而樽仔奶茶就係用玻璃樽裝住奶茶後拎去雪
所以凍飲唔洗加冰,奶茶唔會俾冰沖淡

瑞記咖啡用普通既食材,整作平凡既料理
但食得出懷舊既經典味道同人情味
2018-05-17
2018-08-04 418 瀏覽
出到上環唔知食咩,係openrice search 下,就見到瑞記有二百幾個like , 就入去睇下咩料子先,見到有個包有d葱花蛋夾住,好正咁,就決定去試下,我本來以為係葱花蛋治,去到拎住張相比老闆娘,話要食lee 個,原來係蛋牛治,仲正。。。黎到二話不說,咬啖先,熱到”辣”口,好正,d葱花唔夠多,唔夠香,大家中意食葱花的話,記得叫多葱。最後飲埋杯奶茶,爽!
最後飲埋杯奶茶,爽!
2018-08-01 586 瀏覽
因為剛才嘅烏冬實在太難食,兩個人都要食唔完,個肚其實都重哦哦哋,就諗起其實隔離有好西食~ 我意思係好食嘅西多士^^ 喺上環返咗成年工,今日終於食到!!西多士 - 好家庭式,一份由有兩片沾了蛋漿的麵包,再半煎炸而成的西多,上菜前已搽上牛油及淋上煉奶。上枱時已聞到煎蛋香+麵包、在加牛油 混煉奶的香味,上枱即食! 視覺上:西多士的邊有黃金焦黃的顏色、香口、口感脆中帶軟、 試完一啖會不停想食~蛋牛包 - 麵包焗得適中、中間有點脆口, 而且整個包內至外都夠熱。 炒蛋與咸牛肉的比例剛好, 而且加了蔥粒(食蔥嘅朋友 一定會鍾意), 特別欣賞炒蛋外煎得金黃,但內裏仍然是帶點流心^^ , 一啖咬落去非常有層次~~ yummy!!凍奶茶 - 當然唔少得試佢個樽裝凍奶茶。甜度適中,但茶味不夠濃。總括,餐牌上選擇不多,下次會再嚟試埋其他出品。雖然係大排檔,老闆娘服務好殷勤。再加上去牆上面嘅紅色餐牌好懷舊,置身其中 ~ 有講不出的風味~
凍奶茶
2018-08-01