《製》#瑞記咖啡奶茶《品》♨所有品項熾熱奉上,值得一讚。【#煎西多士】$27🔸沾蛋漿,半煎炸,每台必點。🔸要求更燶,不負所望;🔸四角脆卜卜,焦香四溢,喀嚓喀嚓,盡興!🔸煉奶慷慨,包體浸淫其中,盡沾奶甜香,仍保持鬆軟。🔸尺瑜寸瑕——蛋漿或不夠多,蛋香蛋味不濃,反而牛油香足。—————————————————————————【#蛋牛包】$18♦️不見蔥影,大失所望。♦️明明其他食客也只下「蛋牛包」,諸位記得指明。♦️包雖厚,但裡外烘過,某些位置更脆出聲;♦️不會單調,唯老饕較鍾情薄多士。♦️餡包比例合度,熱烘得療癒。♦️炒蛋尚算滑,蛋牛比例五五,香味並駕齊驅。♦️其實不俗,具備蛋牛應有質素。♦️純粹無蔥大失所望,遂有蛋牛治,千叮萬囑,多蔥!!—————————————————————————【#蛋牛治(多蔥)】$14🔹奉桌蔥香四溢!🔹烘低不額外加錢而功夫到家,金黃平均;🔹薄而外脆內軟,更勝熱狗包。🔹內餡乍看較薄,但厚在內裏;🔹雖比蛋牛包少,亦不算爆餡,但絕對夠。🔹蔥、蛋、牛都各自夠濃夠香夠味,比例得宜,相輔相成!🔹蔥算爽,口感佳;蔥蛋香氣未及「樂園」,但尚算濃郁。🔹炒蛋表面微乾,內裏正常濕潤;鹹牛肉滑嫩,

《製》#瑞記咖啡奶茶
《品》
♨所有品項熾熱奉上,值得一讚。

【#煎西多士】$27
🔸沾蛋漿,半煎炸,每台必點。
🔸要求更燶,不負所望;
🔸四角脆卜卜,焦香四溢,喀嚓喀嚓,盡興!
🔸煉奶慷慨,包體浸淫其中,盡沾奶甜香,仍保持鬆軟。
🔸尺瑜寸瑕——蛋漿或不夠多,蛋香蛋味不濃,反而牛油香足。
—————————————————————————
【#蛋牛包】$18
♦️不見蔥影,大失所望。
♦️明明其他食客也只下「蛋牛包」,諸位記得指明。
♦️包雖厚,但裡外烘過,某些位置更脆出聲;
♦️不會單調,唯老饕較鍾情薄多士。

♦️餡包比例合度,熱烘得療癒。
♦️炒蛋尚算滑,蛋牛比例五五,香味並駕齊驅。
♦️其實不俗,具備蛋牛應有質素。
♦️純粹無蔥大失所望,遂有蛋牛治,千叮萬囑,多蔥!!
—————————————————————————
【#蛋牛治(多蔥)】$14
🔹奉桌蔥香四溢!
🔹烘低不額外加錢而功夫到家,金黃平均;
🔹薄而外脆內軟,更勝熱狗包。

🔹內餡乍看較薄,但厚在內裏;
🔹雖比蛋牛包少,亦不算爆餡,但絕對夠。

🔹蔥、蛋、牛都各自夠濃夠香夠味,比例得宜,相輔相成!
🔹蔥算爽,口感佳;蔥蛋香氣未及「樂園」,但尚算濃郁。
🔹炒蛋表面微乾,內裏正常濕潤;鹹牛肉滑嫩,水準發揮。
——————————————————————————
🗺️上環皇后大道中345號上環市政大廈2樓熟食中心17號舖
2021-08-16
  • 蛋牛治
2021-09-01 0 瀏覽
剛剛轉到上環不久,當然要一探區內名物,當中瑞記更是旅客到訪的<飯堂> 之一作為香港人的我們又怎能不到訪呢?鮮牛麵份量十足, 目測麵底貌似是出前一丁麻油麵,再配上鮮牛肉片~麻油麵有多滋味便不多解釋了,家傳戶曉, 每家必備.牛肉則煮得剛剛好,只是沒什麼牛味,一試就算.奶茶則是偏重奶滑, 非小妹喜好, 便不多作評論了.說起西多士,小妹曾經有一段時間,非常喜愛研究不同餐廳的西多士,就像台灣的牛肉麵一樣, 雖然材料都是非常簡單, 但因著各式店家的不同做法,便會演變成不同的滋味🤤🤤百花齊放,才能滿足廣大食客對食的不同渴求.瑞記的西多, 蛋香, 外酥, 內軟, 味甜似是製作西多的時候,內外層均沾上蛋漿,以半煎炸形式慢火細煎,配上煉奶取代糖漿,煉奶便能掛到多士的脆邊,一口咬下, 香脆滋味填滿整個口腔🤤🤤非常推薦給較喜愛食脆口感的食客都來嚐嚐~
剛剛轉到上環不久,

當然要一探區內名物,

當中瑞記更是旅客到訪的<飯堂> 之一

作為香港人的我們又怎能不到訪呢?

鮮牛公仔麵配熱奶茶
鮮牛麵份量十足,

目測麵底貌似是出前一丁麻油麵,

再配上鮮牛肉片~

麻油麵有多滋味便不多解釋了,

家傳戶曉, 每家必備.

牛肉則煮得剛剛好,

只是沒什麼牛味,

一試就算.

奶茶則是偏重奶滑,

非小妹喜好,

便不多作評論了.

說起西多士,

小妹曾經有一段時間,

非常喜愛研究不同餐廳的西多士,

就像台灣的牛肉麵一樣,

雖然材料都是非常簡單,

但因著各式店家的不同做法,

便會演變成不同的滋味🤤🤤

百花齊放,

才能滿足廣大食客對食的不同渴求.

瑞記的西多,

蛋香, 外酥, 內軟, 味甜

似是製作西多的時候,

內外層均沾上蛋漿,

以半煎炸形式慢火細煎,

配上煉奶取代糖漿,

煉奶便能掛到多士的脆邊,

一口咬下,

香脆滋味填滿整個口腔🤤🤤

非常推薦給較喜愛食脆口感的食客都來嚐嚐~
2021-03-10
2021-08-27 0 瀏覽
第一次去食, 諗住試下西多士同樽仔奶茶, 行到門口見冇咩人諗住坐低, 點知未坐, 廚房個女人就行出黎話佢唔得閒整野食, 我以為我聽錯, 點知佢再講多次, 我心諗, 你唔得閒就唔好開鋪啦, 你打開門口做生意架真係嬲到震
真係嬲到震
2021-08-27
2021-08-14 508 瀏覽
慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢即場等咗半個鐘外賣都未出餐,一個西多士一個樽裝奶茶。有咩理由咁慢。

外賣自取
2021-08-11 323 瀏覽
My newly found comfort food! This HK-style french toast is now my favourite! I so love how crispy the edges of the toast are and how soft it is in the middle, topped and soaked with condensed milk! Yummerrrs! 😍🤤The noodles too we’re so comforting too.. love how the broth is seasoned very well.. as simple as it may seam.. this noodles is definitely satisfying to have.. Definitely will be returning for some HK style comfort breakfast foods! 😍
My newly found comfort food!

French  toast
Ham  egg  noodles
  • French Toast
  • Milk Tea
2021-08-04 438 瀏覽
呢到嘅西多士出名到唔洗講啦厚多士配牛油加奶 再用蛋煎香 雖然無夾心但都好食!係最邪惡最地道嘅美味(*゚▽゚*)仲有玻璃瓶凍奶茶 茶味濃郁牛麵用左新鮮牛肉 好嫩好入味 推薦!!!
呢到嘅西多士出名到唔洗講啦
厚多士配牛油加奶 再用蛋煎香 雖然無夾心但都好食!
係最邪惡最地道嘅美味(*゚▽゚*)
仲有玻璃瓶凍奶茶 茶味濃郁
牛麵用左新鮮牛肉 好嫩好入味 推薦!!!
  • 西多士
⭐️老字號港式風味店鋪【瑞記咖啡】⭐️【瑞記咖啡】一個完全不起眼,位於上環熟食中心街市的老字號店鋪,所有食品都充滿着港式風味🇭🇰,因為價錢都相當公道親民🤩,所以很多時需要等位。但是美食在眼前,等一下都沒所謂吧😋🥪蛋牛治HK$18 (可以免費烘底, 當天忘記了)即叫即做的蛋牛治,白麵包不厚, 裏面是煎香了的碎牛肉,香蔥花蛋配搭上碎牛肉鹹味剛剛好,餡料很豐富,不會太油膩而且調味到位,簡單又好味。🥃招牌樽仔奶茶 HK$17沖好的奶茶倒進玻璃樽仔內,由於沒有添加冰塊,所以不會越飲越淡,保持奶茶的原味,口感豐富茶味不澀,但偏小甜。⭐️另外都推介西多士😋📍【瑞記咖啡】🇭🇰上環皇后大道中345號,上環市政大廈2樓熟食中心CF17號舖Shop 17, Cooked Food Centre, 2/F, Sheung Wan Municipal Services Building And Civic Centre, 345 Queen's Road Central, Sheung Wan, Hong Kong
⭐️老字號港式風味店鋪【瑞記咖啡】⭐️

🥪蛋牛治HK$18 (可以免費烘底, 當天忘記了)

🥃招牌樽仔奶茶 HK$17

⭐️另外都推介西多士😋

📍【瑞記咖啡】
2021-07-05
2021-07-08 606 瀏覽
眾所周知,好多市政大樓都有d隱世好味小店, 今日就去左上環市政大樓試一試瑞記。 瑞記出名生牛肉同西多士, 我今日就叫左生牛肉蛋麵, 西多士同樽仔奶茶。生牛肉蛋麵,生牛肉好好味, 唔似出面用粉嗱到林哂,重好有牛的新鮮味,麵底似公仔麵, 係爽麵, 啱哂我。 西多士炸/煎得剛剛好, 脆皮,中間好似有層蛋醬, 加埋鍊奶,邊有得輸。樽仔奶茶,茶味香濃, 奶就夠滑, 兩者夾埋就好好味

樽仔奶茶,茶味香濃, 奶就夠滑, 兩者夾埋就好好味
2021-06-15 619 瀏覽
🤣次次黎到上環唔知食咩,就想黎瑞記碰下運氣,有時要排隊,但今次黎好好彩唔洗點等就坐得🍶樽仔凍奶茶 $17☕️奶茶 $15凍熱都試下, 啲人話熱奶茶會更香,其實凍既都唔差,不過佢係偏甜,茶味未係好出既奶茶。而家普通轉凍飲都要加3蚊,呢個就唔洗啦🥪西多士 $27當然要叫埋佢既西多士啦,上碟都係夠熱夠香脆,金黃色西多配煉奶真係一流。🐂鮮牛麵 $29鮮牛嫩滑得黎唔係好粉狀,淋滋滋果啲,都有番肉既質感 。🐣午餐肉拼蛋麵 $29隻蛋煎到仲係流心架

🍶樽仔凍奶茶 $17
☕️奶茶 $15

🥪西多士 $27

🐂鮮牛麵 $29
鮮牛嫩滑得黎唔係好粉狀,淋滋滋果啲,都有番肉既質感 。

🐣午餐肉拼蛋麵 $29
隻蛋煎到仲係流心架
2021-06-12 479 瀏覽
因為做嘢又要出去上環,今次就食咗e間喺上環市政大廈,都幾出名嘅瑞記🤩✨少少感受:💛食物🔹蛋牛包✅麵包兩邊係烘底,同埋即叫即整,有少少外脆嘅感覺👍🏻✅牛肉份量都幾多,係每一啖都會食到✅個包都係$18,我覺得價錢真係幾合理🟢雖然滑蛋可能會整到個包濕咗無咁好食,不過我都係鍾意炒蛋嗰款多過e種煎蛋🤫🔹樽仔凍奶茶✅真係幾滑😋🟢佢應該係奶嘅比例比茶多啲,我自己就鐘意茶味濃少少嗰隻🤭❤️餐廳環境🟢因為都係喺市政大廈入面,唔好預太好環境,不過起碼冷氣都係好夠🧡店員✅幾熱情😂

✨少少感受:

💛食物

🔹蛋牛包

✅麵包兩邊係烘底,同埋即叫即整,有少少外脆嘅感覺👍🏻

✅牛肉份量都幾多,係每一啖都會食到

✅個包都係$18,我覺得價錢真係幾合理

🔹樽仔凍奶茶

✅真係幾滑😋

🟢佢應該係奶嘅比例比茶多啲,我自己就鐘意茶味濃少少嗰隻🤭

❤️餐廳環境

🧡店員

✅幾熱情😂
2021-06-12 430 瀏覽
以前會專程為了這個西多士去上環,現在隨時隨地就吃到。喜歡他家西多士同其他西多不一樣,不油炸不用花生醬,而係沾蛋漿再半煎炸。濃濃的蛋香,包边脆卜卜。超多煉奶,越邪惡越滋味 西多士值得一試,但係必需要接受街市惡劣的环境

西多士值得一試,但係必需要接受街市惡劣的环境
西多士
好耐冇蒲頭😆忙住返工又搵工,影完相都冇心機寫🙈西多士($27)專程為呢個西多士🍞黎到上環,果然冇失望🤩🤩佢係用兩塊麵包沾上蛋漿再煎,唔係炸💥麵包邊煎到好脆但入面就好軟身,真正既外脆內軟😍😍‼️冇花生醬只有煉奶係面,食到濃濃既蛋香🥰🥰高質💯💯💯推介💥💥💥鮮🐮午餐肉麵($33)味道不過不失~只係口痕想食鹹嘢樽仔奶茶($17)呢個其實真係gimmick野,有啲甜茶味都唔係太夠,冇特別,可以唔試😂Overall幾有🇭🇰特色,類似旺角既熟食中心,小本經營,支持下小店幫襯小啲大集團💪🏻之後仲去佐附近既醫學博物館,輕輕鬆鬆又一day🥳為食指數: 3.8/5性價比指數: 3.8/5推介指數:3.8/5 (只推介西多士)

好耐冇蒲頭😆忙住返工又搵工,影完相都冇心機寫🙈

西多士($27)

鮮🐮午餐肉麵($33)
味道不過不失~只係口痕想食鹹嘢

樽仔奶茶($17)

為食指數: 3.8/5
性價比指數: 3.8/5
推介指數:3.8/5 (只推介西多士)

2021-05-22
  • 西多士
現時位於上環熟食中心嘅瑞記開業自今已經超過60幾年🤩雖然食物款式唔多而且係大路茶記常駐食物,但係一直都係小編comfort food🥰而且仲有個小窗可以睇到老闆娘佢哋係入面勤勤煮嘢食😆老闆娘仲好好人好和藹添🥰.① 樽仔奶茶🌟 ($17)// 瑞記係小編愛上茶餐廳奶茶嘅地方🤎茶底濃厚 而且餘韻帶有茶澀殘留係口腔🤏🏼每次飲完樽仔奶茶都會有豁然開朗嘅感覺🥰依然係最愛嘅茶記奶茶🥤//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌖② 西多士🧈 ($27)// 瑞記嘅西多士同其他西多唔同💛 包邊好脆 就算放咗10幾分鐘依然脆卜卜! 同時唔會因為太多醬而令個包腍曬🍞西多嘅包體依然鬆軟🤏🏼而且中間竟然有蛋 蛋香仲好足🍳食落仲唔會好油膩😽//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌗③ 蛋牛治🥪 ($18)// 性價比激高🌟可以做到上環街坊糧尾恩物😆牛肉 雞蛋 同蔥份量都唔少🥰好夠濃味而且唔會炒得過耐🥳整體蛋香好濃 牛肉又唔會太鹹✨弊在小編竟然唔記得嗌烘底(´・_・`)!!!!//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌖.🌟瑞記咖啡 (上環)上環皇后大道中345號上環市政大廈2樓熟食中心17號舖🍮 #aiiifoodie #aiiifoodie_sheungwan

① 樽仔奶茶🌟 ($17)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌖
樽仔奶茶

② 西多士🧈 ($27)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌗
西多士

③ 蛋牛治🥪 ($18)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌖
蛋牛治

🌟瑞記咖啡 (上環)
上環皇后大道中345號上環市政大廈2樓熟食中心17號舖

🍮 #aiiifoodie
#aiiifoodie_sheungwan #aiiifoodie_上環
樽仔奶茶
蛋牛治
  • 凍奶茶
  • 樽仔凍奶茶
2021-05-16 355 瀏覽
西多士慣常做法是用炸,因為簡單快捷,把兩片麵包中間塗上花生醬夾起,外層沾上蛋漿,放入炸爐油炸三十秒,隔油後即能奉客。食材麵包兩元、醬料一元、連同油耗及人工成本,每客只不過十元。聞說上環瑞記改用煎的方法去做西多,突破了慣常煮法。炸與煎西多主要分別在於以下數點:1. 瑞記以煎所做的西多費時較久,廚房女工需要細心耐性逐塊逐塊去煎,先將麵包一面煎至金黃,再反至另一面去煎,估計每客較炸法多四分鐘左右;2. 用煎法是不能加蛋漿的,因雞蛋快熟,煎久了便現燶味。故瑞記西多明顯對比坊間少了一層蛋漿味道,但反而多了一重以煎才有的脆口感。瑞記位於街市熟食市場內,一間邊陲不太顯眼的店面。周末晨早,人客不多,各佔幾張桌子,感覺都是遊客慕名而來,大家點的都是招牌奶茶及西多士。幾位女工勤奮在廚房工作,沒人招呼,落單自已要走到小窗前,彎腰對窗內女工點菜。【冰火奶茶】先送上餐飲冰火奶茶。冰的就是把剛煲好撞好的熱奶茶倒進樽內,然後冷藏,就成了無冰塊、原汁原味的凍奶茶了。記憶中這玩意是太興陳老闆發揚光大的,但當年是否由瑞記所創,不可考也。熱奶茶品質出色,紅茶帶有甘澀香味,亦有色澤,適合自己。【煎西多】窗內看到女工為白麵包切

冰火奶茶

【冰火奶茶】
煎西多士

【煎西多】
窗內看到女工為白麵包切邊皮,但沒見到烹調過程。很想知道它的用油量、及煎時會否為麵包塗上糖漿。送來時西多呈金黃色,不像是純煎制便可做出的顏色,估計做法正如大家燒烤般燒麵包最後塗一層蜜糖的做法。

送來時已淋上煉奶,破壞了香脆口感,亦沒得選舉用糖漿食法。味道說穿了,分別不大,都是濃郁的麵包配煉奶,再帶點脆口而已。
鮮牛米粉

【鮮牛米粉】
看賣相便感像吃病人餐,十分清淡無味。牛肉選擇部位是瘦肉為主,沒施醃料及鬆牛粉,煮法直接於米粉上灼熟。牛肉質感全熟,不像平常火鍋般吃鮮牛只淥至半熟帶點血紅嫩滑的食法。

總括而言,瑞記餐種選擇太少,味道純真自然,像世外高人般,與外間無爭。
2021-04-10 693 瀏覽
今次黎到位於上環街市2樓熟食中心既瑞記咖啡,大約1:30pm黎到就要排隊,等左10-15分鐘就有位。見到個餐牌選擇唔多,order左個招牌樽仔奶茶,加個蛋牛包。本身想叫多個鮮牛麵,但係鮮牛已經賣完。招牌樽仔奶茶$17 (7/10)茶味唔夠濃,口味偏甜少少(唔可以叫少甜),飲落唔係太特別。相信佢賣既喺樽仔裝既特色,但係個人都係比較鐘意茶味濃啲既港式奶茶。蛋牛包🥖$18 (8/10)落單之後等左20分鐘先有。個包入面有煎香,但係咸牛唔夠多,唔係好食到咸牛既味道。蔥唔算多,如果鐘意食蔥味,可以叫多蔥。但係整體黎講係可以encore。環境都比較乾淨、闊落,但係上菜速度較慢。2pm 就越來越多人黎排隊食下午茶。

招牌樽仔奶茶$17 (7/10)

蛋牛包🥖$18 (8/10)
2021-04-10
  • 蛋牛包